LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.10.2010., nedjelja

Pitomačka Podravina nabrzaka - listopad (4)

Policijska uputstva povodom nastupajućeg blagdana „Svi sveti“ (pješaci,vozači,zaštita,svjetla).*
VIŠE:3.Hrastico Foto natječaj


Dana 31. listopada u 01:28 sati ujutro desila se prometna nesreća u Pitomači kod disko bara Tena. U naletu osobnog vozila na dva pješaka oba pješaka su zadobila tjelesne ozljede i vozilom Hitne prevezeni su u bolnicu Virovitica. Jedna osoba zadobila je lakše a jedna teže tjelesne ozljede.*

Delagacija Općine Pitomača, Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, koju su predvodili načelnik Željko Grgačić i zamjenik načelnika Siniša Siladić, polaganjem cvijeća odala je počast poginulim braniteljima s područja općine Pitomača. Obilazeći spomen obilježja na groblju u Pitomači te u Kladarama i Sedlarici delegacija je odala počast i svima poginulima za Domovinu, kao i prvom podpredsjedniku Hrvatskoga sabora – Stjepanu Sulimancu. Izaslanstvo Općine Pitomača i Glazbenog festivala Pjesme Podravine i podravlja na virovitičkom groblju obišlo je i grob dr. Marijana Jergovića, jednog od utemeljitelja festivala i počasnog umjetničkog ravnatelja.*

Prevarantica specijalizirana za uspavljivanje i pljačku starijih ženskih osoba po metropoli 'sredila' je i četvrtu žrtvu, kojoj se uz pomoć lažne priče uvukla u stan, te joj je u kavu potajno ubacila sredstvo za smirenje. Nestala je s novcem žrtve. Predstavila se kao majka iz Pitomače koja traži stan za svoju kćer, studenticu agronomije i njezinu prijateljicu.*

U sabornici se 'zaiskrilo' između Josipa Đakića (HDZ) i Ingrid Antičević Marinović (SDP).- Kolega kao da je pao s Marsa ili sa stepenica - utvrdila je SDP-ovka za Đakića koji je u sabornici govoreći o smanjenju broja Županijskih državnih odvjetništava rekao da zbog toga neće biti nikakve štete, jer se ukidaju samo ona, koja iako ustrojena, nikada nisu zaživjela.*

Tomislav Lovreković – Martin pitomačko-aršanjski sudjeluje 6. studenščaka u Đurđevcu na redovnoj godišnjoj „vinodi“ koju je sazvao Veliki meštar martinjskog ceremonijala, njegovo vinočanstvo „Petrina Poberun Prvi“ – Martin kalnovečko – kloštranski, Branko Sobota.*

Još nekoliko dana traje natječaj za TREĆI Hrastico FOTO NATJEČAJ. Rok za prijavu radova: 01.studeni2010. godine.*

- 08:10 - Isprintaj - #

29.10.2010., petak

SDP: idemo dalje prema dnu

Klub vijećnika SDP-a u Skupštini Virovitičko-podravske županije uputio je zahtjev predsjedniku Skupštine za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o teškoj gospodarskoj situaciji u našoj županiji, te na kojoj bi se trebala predložiti moguća rješenja za oporavak županijskog gospodarstva.
Prema posljednjim informacijama sjednica će biti sazvana tek nakon što predlagatelj ( SDP) prikupi potpise jedne trećine svih vijećnika Skupštine. S obzirom na pokazatelje o financijskim rezultatima poslovanja gospodarstva u VPŽ u 2009. godini, te trendovima u 2010. godini, ovakvo otezanje od strane vladajućih je, najblaže rečeno, zabrinjavajuće.
Jer, prema podacima Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj naše županije, kao i prikupljenim podacima na razini cijele RH, nalazimo se na 19.mjestu prema neto dobiti poduzetnika u prošloj godini. Učešće naše županije u cjelokupnom državnom gospodarstvu je tek 0,83%. Negativne trendove potvrđuje smanjenje prihoda, smanjenje rashoda, smanjenje dobiti, smanjenje broja zaposlenih, povećanje gubitaka, povećanje broja poduzetnika koji su poslovali s gubitkom
Prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj uvjerljivo je najniža u Virovitičko-podravskoj županiji. U prerađivačkoj industriji zabilježeno je smanjenje dobiti za 38,5 %, a porast gubitka za nevjerojatnih 739,5 %. Nepodmirene obveze kod pravnih subjekata dostigle su iznos od približno 270 milijuna kuna. Nezaposlenost u županiji iznosi nepunih 28 % ( dok je na razini RH 16,1 % ).

Na žalost ovo je samo dio negativnih pokazatelja stvarnog stanja u našoj županiji te stoga još više čudi nezainteresiranost odgovornih za rješavanjem ovoga pitanja. Sjetimo se samo prosvjeda duhanaca, te masovnih prosvjeda i cestovnih blokada razočaranih poljoprivrednika. I o tim pitanjima je trebalo raspravu provesti na vrijeme, te poduzeti aktivne mjere za pronalazak putova rješenja nagomilanih problema.

Apeliramo, i ovim putem, na što hitnije sazivanje tematske sjednice o gospodarstvu, na kojoj će vijećnici u Skupštini Virovitičko-podravske županije, sa pročelnicima Upravnih odjela, i predstavnicima gospodarskih subjekata na županiji, analizirati stanje i detektirati ključne probleme u gospodarstvu, te predložiti aktivne mjere za izlazak iz ove teške situacije. Uvjereni smo da je u ovoj situaciji najmanje bitno tko će zatražiti i inicirati tematsku sjednicu, već je važno da se ista održi što je prije moguće. Klub vijećnika SDP-a, nastojat će prikupiti potpise vijećnika oporbe na zahtjev za održavanjem tematske sjednice, ali će sudjelovanje u zahtjevu ponuditi svim vijećnicima Skupštine. Stanje u gospodarstvu je teško i zahtjeva hitno djelovanje u interesu svih žitelja Virovitičko-podravske županije.

SDP Virovitičko-podravske županije

- 17:02 - Isprintaj - #

28.10.2010., četvrtak

Na šalterima policije u Pitomači i Virovitici novo radno vrijeme

Uzimajući u obzir da su tijela državne uprave servis građana i gospodarstva, a cilj njihovog rada je pružanje stručne, pravodobne i kvalitetne usluge građanima i gospodarskim subjektima, u policiji je uočena potreba za dodatnom i kvalitetnijom uslugom, tj. promjenom radnog vremena službenika upravnih i inspekcijskih poslova. Slijedom navedenog, a u cilju pružanja što kvalitetnijih usluga građanima, PU virovitičko – podravska je u policijskim postajama radno vrijeme službenika upravnih i inspekcijskih poslova, prilagodila strankama i drugim građanima i nakon završetka uredovnog radnog vremena, tj. radno vrijeme pružanja usluga, nastavlja se do 17.00 sati i to:
PU Virovitičko-podravska

Policijska postaja Pitomača
Jedan dan u tjednu tj. u srijedu od 8.00 do 17.00 sati raditi će referade za:
- registraciju motornih vozila i
- prijavništvo i osobne isprave


Sjedište policijske uprave virovitičko - podravske
Raditi će sve dane u tjednu od 8.00 do 17.00 sati.
- raditi će sve referade

Važna napomena:
Građani sa područja drugih gradova Županije virovitičko – podravske, izvan radnog vremena policijskih postaja, mogu doći podnijeti zahtjeve za putovnicu, vozačku i prometnu dozvolu, uvjerenje o prebivalištu građana, te oružani list u sjedište PU virovitičko – podravske do 17.00 sati.
Primjena novog radnog vremena, započinje s danom 2. studenog 2010 godine.

VIŠE:PU Virovitičko-podravska

- 16:48 - Isprintaj - #

27.10.2010., srijeda

Kulinarski majstori Strukovne škole Pitomača 6. studenog će na HTV-u kuhati – U istom loncu

Na prvom programu HTV-a, u subotu 6. studenog 2010. godine, u kulinarskom showu „U istom loncu“ nastupiti će kuhari i kuharice, učenici i učenice Strukovne škole Pitomača.

Oni će se širokoj javnosti predstaviti s onim što najbolje znaju – pripremanju jela. Kulinarski show „U istom loncu“, sačinjavaju ekipe koje se natječu u pripremanju jela.
Natječu se izazivači, kuhari amateri, protiv poznatih profesionalnih TV kuhara. Pravo na izbor jela u natjecanju imaju izazivači iz različitih krajeva Hrvatske.
Odluku čije je jelo ukusnije pripremljeno donosi tročlani žiri: predsjednik i stalni član Zlatko Gall, poznata osoba iz javnog života i proizvođač domaćih gastronomskih ili enoloških proizvoda.
Kako su prošli kuhari Strukovne škole Pitomača moći ćete doznati 6. studenog na prvom programu HTV-a u 18,10 sati.
Vpž

- 21:07 - Isprintaj - #

Ministarstvo turizma prihvatilo Statut TZ područja đurđevačke Podravine

Grad Đurđevac, te općine Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete odlučile su za objedinjavanje svih svojih turističkih potencijala pod novim zajedničkim imenom Turistička zajednica područja đurđevačke Podravine i zajednički ih ponuditi turističkom tržištu. Njihovu zajedničku želju da u svojim malim lokalnim sredinama više ne čekaju da turisti slučajno naiđu na njih, nego da svoje potencijale organizirano ponude agencijama, potvrdilo je i Ministarstvo turizma, koje je prihvatilo Statut TZ područja i druge prateće akte.

To je bio i povod okupljanja čelnih ljudi novog turističkog zajedništva, koji su se u Uredu gradonačelnika Gračana, dogovarali o rokovima za održavanje osnivačke skupštine TZ područja i svim tehničkim pitanjima vezanim uz buduće zajedništvo. –TZ područja je na tragu pragmatizma i realnosti, ali i činjenice da je objedinjavanje neminovnost kako bi od naše turističke ponude i svih potencijala u dogledno vrijeme napravili što više i omogućili određenom broju domaćinstava da žive od svoje turističke ponude. Premali smo i preslabi svaki za sebe, pa sam gotovo siguran da ćemo zajednički napraviti puno više, zaključio je gradonačelnik Gračan.
Đurđevac.hr

- 18:18 - Isprintaj - #

Općini Pitomača dodijeljeni neperspektivni vojni objekti

Nakon nekoliko godina trajanja, ovih je dana završen postupak dobivanja u vlasništvo Općine Pitomača, neperspektivnih vojnih objekata, bivših karaula u Pitomači, Starogradačkom Marofu i Križnici.
Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom na posljednjoj je sjednici Povjerenstva za imovinu Vlade RH donio odluku o prijenosu navedenih nekretnina u općinsko vlasništvo radi privođenja predloženoj namjeni.
Karaula u Pitomači predložena je za prenamjenu u nastavni centar poljoprivrednog usmjerenja Srednje škole Pitomača za smjerove voćarstvo, povrtlarstvo i agroturizam, dok je prenamjena karaule u Starogradačkom Marofu namijenjena istom korisniku, ali za smjerove ratarstvo i stočarstvo.
Postojeći vojni objekti u Križnici u dijelu kojih se odvija i nastava mjesne Područne škole i nadalje će se koristiti za ovu namjenu.
Pitomača.hr

POVEZANO:
26.03.2008., srijeda: U BIVŠOJ KARAULI ŠAŠNATO POLJE U PITOMAČKOJ OPĆINI, Dom za odgoj mladeži

- 17:32 - Isprintaj - #

Odobrena potpora Ministarstva turizma općinskoj Turističkoj zajednici

U velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost, državnog tajnika u Ministarstvu turizma Ive Muje, ravnatelja Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove u Ministarstvu turizma Tomislava Vukovca, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, jučer je održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih potpora za projekte korisnike s područja Virovitičko-podravske županije, temeljem ovogodišnjih programa Ministarstva turizma odnosno „Baština u turizmu“, „Izvorni suvenir“, „Manifestacije“ i „Zelena brazda“.
Ukupno je potpisano 34 ugovora ukupne vrijednosti 878.000,00 kuna, a među projektima koji su dobili potporu navedenog ministarstva, sa odobrenih 70.000,00 kuna nalazi se i projekt Turističke zajednice općine Pitomača vezan uz izgradnju objekta budućeg turističkog ureda u Pitomači.
Prigodom potpisivanja ugovora istaknuto je da financijskim potporama Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganje u javnu turističku infrastrukturu, poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i neprofitnih organizacija u području turizma i na taj način unaprijediti kvalitetu hrvatske turističke ponude na još višu razinu.
Pitomača.hr

- 17:26 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog vikenda

RUKOMET-Rukometašice ŽRK „Pitomača“ u subotu su u Pitomači, u utakmici 4. kola II.HRL sjever pobijedile rukometašice do sada neporažene ekipu ŽRK „Petrijevci“ sa 35:32 (21:15), u utakmici u kojoj su vodile od početka do kraja, u nekoliko navrata i sa 8 zgoditaka prednosti. Kako se gošće ni tada nisu predavale, utakmica je bila borbena do samoga kraja. Iako se u listu strijelaca upisalo samo pet igračica, kompletna je ekipa odigrala dobru utakmicu, u kojoj su prednjačile Helena Ena Habijanić (8), Melita Begović (10) i standardno dobra Valentina Kovačić. Za pitomačanke su nastupile: Kovačić, Šimić Kaša 7 (3), H.E.Habijanić 8, Maras, Begović 10 (3), Miklić, Bosanac, Petković, Janeš, Veličan, Đud 6, Mioč 4 i Kodžaga. U idućem kolu, za dva tjedna, pitomačanke će ponovno u Čakovec, ovoga puta u goste rukometašicama ŽRK „Zrinski“.

NOGOMET-U subotu su općinski četvrtoligaši igrali utakmice 9. kola IV. HNL sjever, podskupina «B», u kojima su nogometaši NK “Pitomača” na domaćem terenu protiv nogometaša NK «Mladost» Molve odigrali neodlučenih 0:0, baš kao i nogometaši NK “Croatia” iz Grabrovnice na gostovanju u Garešničkom Brestovcu kod nogometaša NK “Brestovac”. Iduće kolo donosi u Grabrovnici općinski derbi četvrtoligaša.
Pioniri NK «Pitomača» odigrali su na domaćem terenu utakmice 8. kolo Regionalne lige protiv vršnjaka iz NK “Bjelovar” II, a pobjedu su slavili pioniri U-12 sa 2:0, dok su poraze doživjeli pioniri U-10 sa 1:3, a pioniri U-14 sa 0:2. Iduće kolo pitomački pioniri igraju protiv NK «Graničar» u Đurđevcu.
Veterani NK «Pitomača» odigrali su u 9. kolu ŽNL veterana, u Pitomači, derbi utakmicu protiv veterana NK «Suhopolje» te pobijedili 1:0 (Petković), a istim rezultatom 1:0 (Babić) veterani NK «Kladare» pobijedili su na domaćem terenu veterane NK «Standard» iz Nove Šarovke. U idućem kolu pitomački veterani igraju protiv veterana NK «Standard» u Novoj Šarovki, a kladarci protiv veterana NK «Slavonija» u Sladojevcima.
Pioniri U-12 NK «Croatia» u gostima su igrali protiv vršnjaka NK «Sloga» Dugo Selo» i izgobili 6:2.
Seniori NK «Turnašica» koji igraju u II. ŽNL odigrali su u nedjelju 9. kolo i u gostima izgubili protiv NK «Mladost» u Miljevcima sa 4:1. Iduće kolo igraju u Podgorju. Juniori NK «Turnašica» u subotu su igrali u Gornjem Bazju protiv NK Bratstvo» te pobijedili 1:3.
Odigrane su i seniorske utakmice 8. kola III. ŽNL skupina Virovitica – Pitomača, a postignuti rezultati su slijedeći: NK «Otrovanec» - NK «Mladost» Stari Gradac 7:2, NK «Bilogorac» Velika Črešnjevica – NK «Brana» Bačevac 2:0, NK «Aršanj» Sedlarica – NK «Podravec» Dinjevac 3:1, NK «Sloga» Dugo Selo – NK «Kladare 6:2. U idućem kolusastaju se: NK «Kladare» - NK «Orešac», NK «Podravec» Dinjevac – NK «Sloga» Dugo Selo, NK «Brana» Bačevac - NK «Aršanj» Sedlarica, NK «Mladost» Stari Gradac – NK «Bilogorac» Velika Črešnjevica, NK «Stara Brezovica» Brezovica – NK «Otrovanac».

KUGLANJE-Pitomačke kuglašice u 4. kolu II. HL Regija istok, savladale su gostujuću momčad ŽKK “Podravka” II iz Koprivnice rezultatom 6:2. Za pitomačanke nastupile su Vukčević, Kaša, Kaša-Kovać, Žibreg, Golubić i Pavlović.

KARATE-Prošle je subote u Vinkovcima održan 11. Memorijalni međunarodni karate turnir na kojemu je nastupilo više od 250 natjecatelja iz 19 klubova Hrvatske i BIH. Na turniru je nastupila i članica KK „Podravski sokol“ Erika Čižmar, koja je odličnim borbama u kategoriji mlađe učenice + 40 kg osvojila prvo mjesto, a nastupila je i protiv starijih boraca u kategoriji mlađe kadetkinje – 45 kg, u kojoj je osvojila 2. mjesto.
Pitomača.hr

- 15:15 - Isprintaj - #

25.10.2010., ponedjeljak

Nova sezona gripe s novim cjepivom

KAKVO JE CJEPIVO PROTIV GRIPE OVE SEZONE?
Posljednjih dana u medijima se mogu pročitati članci o ovosezonskom cjepivu protiv gripe koji su mahom netočni i nestručni.
Naime u njima se navodi da će glavni sastojak cjepiva za sezonu 2010/2011. biti cjepivo protiv "svinjske" gripe kako ju nazivaju novinari, a ispravan naziv joj je nova ili pandemijska gripa.

Istina je da će cjepivo za ovu sezonu sadržavati antigene (dijelove) virusa A H3N2 i B virusa kao i svake godine, te antigen virusa A H1N1 koji je prošle godine uzrokovao pandemiju a ove će godine biti dominantni virus u cirkulaciji. Dakle to je uobičajeno cjepivo protiv gripe u koje je dodan antigen virusa koji se pojavio prošle godine, a ne mješavina dvaju cjepiva (takvi pripravci zapravo i ne postoje).

Princip proizvodnje cjepiva protiv gripe je taj da se prati kretanje virusa u cijelom svijetu te se na temelju aktualnog stanja određuje sastav cjepiva za nadolazeću sezonu. Tako je u sezoni gripe koja je završila na južnoj hemisferi primjećeno da je virus A H1N1 ili pandemijski virus dominantan. Kako se isti sastav virusa očekuje ove zime i na sjevernoj polutci logično je da se u cjepivo uvrsti i pandemijski virus, inače će zaštitna vrijednost cjepiva biti samo djelomična.
Cjepivo će uskoro stići u županijske zavode za javno zdravstvo te ćemo sa akcijom cijepljenja započeti sredinom studenog. Točan datum bit će objavljen putem medija.

Prednost pri cijepljenju, kao i svake godine, imat će stariji od 65 godina, kronični bolesnici, osobe u kontaktu s bolesnicima kojima je gripa ozbiljna prijetnja, te zdravstveni radnici.
Kako bi se smanjio pobol i izostanci s posla uzrokovani gripom, pozivamo Vas da se cijepite protiv gripe kod obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.
www.zzjzvpz.hr
-----------------------------------------------------------
Cijepljenje protiv gripe, sezona 2010/2011
Početak cijepljenja protiv gripe očekujemo polovicom studenog. Točan datum početka cijepljenja bit će objavljen putem medija.
Ove je godine, jednako kao i prethodne tri godine osigurano 650 000 doza cjepiva protiv gripe.

Ne može se sa sigurnošću predvidjeti kada će početi epidemija gripe, koliko će biti oboljelih te koje će skupine stanovništva biti više pogođene bolešću.

Međutim, na temelju informacija o kretanju gripe na južnoj hemisferi za vrijeme njihove zime (našeg ljeta), izgledno je da će predstojeća sezona gripe biti uobičajenih karakteristika za sezonsku gripu.

U skladu s tim predviđanjem, cjepivo je prvenstveno namijenjeno osobama s kroničnim bolestima koje su pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija gripe, uključujući sve osobe starije od 65 godina te osobe koje dolaze u kontakt sa onima za koje gripa predstavlja opasnu prijetnju za zdravlje t.j. zdravstvene djelatnike u kontaktu s bolesnicima.

Cjepivo protiv gripe koje će se koristiti u ovoj zimskoj sezoni je jednako kao i sezonska cjepiva s kojima se svake godine cijepe stanovnici Hrvatske. To nije pandemijsko cjepivo s kojim su se cijepili stanovnici diljem svijeta u tijeku pandemije. Svake sezone (pa tako i ove) su u cjepivu dijelovi (antigeni, a ne i čitav virus) onih virusa gripe za koje se, na temelju epidemioloških istraživanja, očekuje da će se u toj sezoni pojaviti. Cjepivo se sastoji od dijelova dva virusa gripe A i dijelova virusa B. U ovogodišnjem sezonskom cjepivu su, pored virusa AH3N2 i B virusa, i dijelovi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju 2009/2010, jer se očekuje da će ovaj virus dominirati i u ovoj sezoni. Ovakvo se predviđanje pokazalo posve točnim u sezoni gripe na južnoj hemisferi, koja je upravo završila, te se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu na sjevernoj hemisferi. Ukoliko jednog od tri soja virusa gripe ne bi bilo u sezonskom cjepivu, djelotvornost cjepiva bi bila značajno umanjena.

Ove jeseni smo višekratno u novinama mogli pročitati da je u ovogodišnje sezonsko cjepivo "ubačeno cjepivo protiv svinjske gripe" ili da je ove godine "pomiješano cjepivo protiv svinjske gripe i protiv sezonske gripe".

Ovo su netočne informacije jer niti su pomiješana dva različita cjepiva, niti je jedno ubačeno u drugo.

Pandemijsko se cjepivo razlikovalo od sezonskog cjepiva po tome što je štitilo od samo jedno soja virusa gripe A(H1N1)2009 te po tome što je sadržavalo konzervans i adjuvans (pojačivač imunološkog odgovora) sa svrhom postizanja zadovoljavajućeg imunološkog odgovora uz manju količinu antigena. Nepovjerenje prema pandemijskom cjepivu, koje je bilo posve neopravdano i temeljeno na dezinformacijama, sada se netočnim izjavama poput "ubacivanje pandemijskog cjepiva u sezonsko" na žalost prenosi na sezonsko cjepivo protiv gripe.

Pandemijsko cjepivo se zbog brojnih opravdanih razloga razlikovalo od sezonskog po tome što je sadržavalo dijelove samo jednog soja virusa gripe (sezonsko već desetljećima sadrži dijelove tri soja virusa gripe), sadržavalo je adjuvans (kod sezonskog cjepiva samo formulacija za starije osobe sadrži adjuvans, zbog njihova slabijeg imunološkog odgovora) i konzervans (jer je bilo punjeno u desetdozne bočice).

Na ovim su se svojstvima pandemijskog cjepiva temeljile brojne nestručne optužbe i strahovi od potencijalnih štetnih posljedica cjepiva, a koje su se sve pokazale neutemeljenima i posve promašenima.

Ukratko, iako je pandemijsko cjepivo bilo sasvim sigurno za primjenu i djelotvorno u sprečavanju pandemijske gripe, podsjećamo da se sezonsko cjepivo razlikuje od pandemijskog po navedenim karakteristikama; t.j. radi se o drugom cjepivu, onom istom s kojim se svake godine cijepe naši stanovnici prije sezone gripe.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti
Zagreb, listopad 2010.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

- 18:13 - Isprintaj - #

Krađa akumulatora iz kamiona


U subotu, 23. listopada u 9.00 sati, vozač A.T., dojavio je da su nepoznati počinitelji iz parkiranih kamiona u mjestu Turnašica, otuđili akumulatore.
Kriminalističkim istraživanjem od strane pol. službenika PP Pitomača, utvrđeno je da su nepoznati počinitelji u vremenskom periodu od 15./23. listopada, u vremenu od 24.00 – 8.00 sati, došli u ograđeni prostor tvrtke u mjestu Turnašica, gdje su iz 9 kamiona i radnih strojeva, vl. tvrtke iz mjesta Budrovac, otuđili devet akumulatora i jednu električnu sklopku, nakon čega su se udaljili u nepoznatom smjeru. Materijalna šteta oko 25 000 kuna.

Slijedi potraga za počiniteljem ovog kaznenog djela.
PU Vpž

- 15:11 - Isprintaj - #

Koprivnica upoznala narodnu nošnju Podravskih Sesveta


VIDEO:Knjigu Josipa Cugovčana u Koprivnici, 22.listopada 2010. predstavili su Dragutin Feletar, Krešimir Blažek i Vid Balog.

VIDEO:Muška i ženska narodna nošnja Podravskih Sesveta.
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 04:34 - Isprintaj - #

24.10.2010., nedjelja

Pitomačka Podravina nabrzaka - listopad (3)

povratakPitomačeBLIC
Kako su se, unatoč recesiji, obogatile privatne firme ključnih ljudi državnog vodnoga gospodarstva?Čelnici Hrvatskih voda milijunske poslove ‘prelijevali‘ u svoje tvrtke.*

Trideset članova udruge za sportsku rekreaciju Grada Koprivnice „Sport za sve“ sudjelovalo je u sportskorekreacijskom druženju u Križnici.
Članovi udruge natjecali su se u badmintonu, pikadu i kartanju bele, a nakon prigodnog ribljeg ručka članovi udruge proveli su rekreacijsko hodanje obalom rijeke Drave.
Sudionicima sportskorekreacijskog druženja podjeljena su i prigodna priznanja za učestvovanje.*

Ježići (2. a razred Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomači) sudjelovali su na Danu kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.*

Knjižnica i čitaonica „Pitomača“ u četvrtak 21. listopada 2010. godine, u svojim prostorijama, s početkom u 19,00 sati, održava Večer poezije „Pjesnici Koprivnice“, u kojoj će se svojim pjesničkim opusom pitomačkoj publici predstaviti Milan Frčko, Ivan Pobi i Branimir Dolenec iz Koprivnice, te Ivan Picer iz Sigeteca. *

- 15:40 - Isprintaj - #

23.10.2010., subota

S konferencije Međunarodnih dana Drave upućena oštra poruka Vladi

U sjeni Vladine odluke o nepotpisivanju Deklaracije o uspostavi Prekograničnog rezervata, održana je konferencija o desetim Međunarodnim danima Drave
Povodom 10. Međunarodnih dana Drave u petak je u Gradskoj vijećnici održana konferencija na temu „Između dvije rijeke - ususret Regionalnom parku Mura - Drava“. Konferenciji su prisustvovale nevladine organizacije koje djeluju uzduž rijeke Drave, predstavnici javnih ustanova za zaštićena područja, predstavnici državnog Zavoda za zaštitu prirode te ostale zainteresirane udruge. Svečanost ove jubilarne konferencije pokvarila je jučerašnja odluka vladajuće strukture koja je odbila potpisati Deklaraciju o uspostavi Prekograničnog rezervata tijekom konferencije o biološkoj raznolikosti koja se održava o Japanu.
Naime, nepotpisivanjem ove Deklaracije, Hrvatska je odbila najveće zaštićeno područje u ovom dijelu Europe, a to je Rezervat Mura - Drava - Dunav. Svakako treba napomenuti da su sve ostale zemlje obuhvaćene budućim rezervatom potpisale Deklaraciju, a radi se o Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji.

Ova odluka nadležnih ministarstava prilično je razočarala organizatore, ali i goste konferencije, a vidno razočaran bio je i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić koji je naglasio kako je očito da u ovom trenutku vladajuća struktura nema sposobnost donošenja kvalitetnih odluka i kako im je važnije izgraditi nekoliko hidroelektrana nego proglasiti prirodni rezervat.

- Danas smo trebali slaviti 10. godišnjicu Međunarodnih dana Drave, ali na našu žalost za to nemamo razloga. Mislili smo da smo u ovih 10 godina napravili veliki posao, a Vlada nas je ovom prilično šokantnom odlukom vratila na sam početak. Drava je nacionalni resurs i ima svoja ograničenja, no netko ima namjeru Dravu pretvoriti u neobnovljivi resurs. Dobro se zna da Ministarstvo gospodarstva koči ovaj projekt jer oni žele u našoj predivnoj prirodi izgraditi hidroelektrane i ako se one izgrade, od Drave će koristi imati samo neki pojedinci, a potpisivanjem Deklaracije koristi bi imali svi. Unatoč tome, moramo uputiti vapaj da se ide i dalje putem kojim smo krenuli i ultimativno tražimo da se potpiše Deklaracija jer ovako ispada da smo jedino mi pametni, a naši susjedi koji su potpisali ne, iako je istina u potpunosti suprotna - rekao je razočarani Mršić.

Veliko razočaranje pokazao je i poznati koprivnički biolog i prirodni stručnjak Goran Šafarek koji je naglasio kako je nepotpisivanje Deklaracije civilizacijska sramota Hrvatske.

- Otvoreno mogu reći reći da je nepotpisivanje rezervata biosfere velika hrvatska sramota. Četiri zemlje će potpisati Deklaraciju, među njima i Srbija na koju mi gledamo „posprdno“, a naši „pametnjakovići“ su odbili potpisati. Najveći krivac je ministar gospodarstva Đuro Popijač koji na sve moguće načine briše i odbija sve naše zahtjeve te je sada i stopirao proglašenje rezervata biosfere, a sve kako bi se izgradile HE i kako bi novac išao u HEP, tvrtku s korupcijskim skandalima. Pomalo je smiješno kako ministarsvo gospodarstva zatvara oči na velike štete koje bi nastale izgradnjom HE, npr. nastali bi golemi poremećaji u podzemnjim vodama, došlo bi do gubitka zemljišta na koja će se ponovno morati „utući“ velika svota novca, a osušila bi se i šuma Repaš. Ova odluka uistinu nas je šokirala, ali mi nećemo odustati od naših namjera - zaključio je Šafarek.

Osim konferencije, koja zahvaljujući nelogičnom vladinom potezu nije prošla u slavljeničkom raspoloženju, u prijepodnevnim satima, na Zrinskom trgu odvijala se i likovna radionica na kojoj su sudjelovali dječji vrtići i osnovne škole, a u 12.30 u koprivničkoj Galeriji predstavljanje su prve digitalne zbirke Gorana Šafareka – Biljne i životinjske vrste na Velikom Pažutu.

Obilježavanje tradicionalnih Međunarodnih dana Drave završit će nedjeljnom biciklijadom pod nazivom „Dobro jutro Dravo!“. Pokret je predviđen za 10 sati sa Zrinjskog trga, a konačno odredište je ušće Mure u Dravu kod Legrada.
Koprivnica.net

- 13:53 - Isprintaj - #

Tamburaški ansambl Podravine raste u Đurđevcu

foto:Đurđevac.hr
Već od početka veljače u Domu kulture svake nedjelje, dok se mnogi odmaraju, izlaze ili već pripremaju za novi radni tjedan, gotovo redovno sviraju tamburaši da se sve praši. Istina, za sada još bez publike, mada su već imali bliske susrete s njom. Naime, u Domu kulture redovno uvježbava svoj iznimno bogati repertoar Tamburaški ansambl Podravine. Upravo pod takvim imenom okupio ih je i osnovao mr.Krunoslav Benko, odnedavno prvi hrvatski magistar udaraljki.

Volim i sviram tamburu od djetinjstva, pa sam svoje dugogodišnje sviranje i glazbeno usavršavanje , odlučio pretočiti u nešto sasvim konkretno. Osnovao sam tamburaški ansambl, a u njemu okupio, prema mojem mišljenju, najbolje tamburaše Podravine.
Vrsni glazbenici dolaze iz Đurđevca, Molvi, Virja, Koprivnice, Pitomače i Ferdinandovca. Prvi nastup smo odradili za Đurđevo, na svečanom koncertu KUD-a “P-Preradović u Sportskoj dvorani, a drugi je bio na Festivalu pjesme Podravine i Podravlja ove godine u Pitomači. Bili smo prateći ansambl, po ocjeni mnogih, vrlo zapažen,
ističe Krunoslav i dodaje da na repertoaru imaju poznate tamburaške pjesme, od starogradskih pjesama Zvonka Bogdana, zatim podravske polke, valcere, rumunjske instrumentale, mađarske čardaše, kubansku muziku, regge muziku (Bob Marley) itd.
Čim budemo spremni, prvi samostalni koncert planiramo održati u Domu kulture u Đurđevcu, a potom u ostalim susjednim općinama, najavljuje Krunoslav.
Đurđevac.hr

- 09:01 - Isprintaj - #

22.10.2010., petak

Nacionalna edukacija djece u području zaštite i spašavanja

Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza ne samo redovnog odgoja i osposobljavanja nego i obveza drugih tijela državne uprave i institucija koje se bave zaštitom i spašavanjem.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje, imajući spoznaju kako se to radi u svijetu, izradila je program Nacionalne akcije edukacije djece u području zaštite i spašavanja, koji je nakon stručnog mišljenja i preporuke agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa dobio preporuku za izvođenje u osnovnim školama i vrtićima.

Područni ured za zaštitu i spašavanje Virovitica sa navedenom akcijom krenuo je u školskoj godini 2007/2008, te u prvom ciklusu izvršio edukaciju djece u 8 vrtića i 17 osnovnih škola. Tada je educirano 2597 djece, predškolske dobi te prvih i drugih razreda osnovne škole.
Drugi ciklus edukacije djece u području zaštite i spašavanja održan je u školskoj godini 2009/2010 gdje su ciljana skupina bila djeca prvog razreda osnovne škole, a tijekom mjeseca rujna i listopada educirana su i djeca predškolske dobi u vrtićima. Ukupno je u drugom ciklusu educirano 1233 djece na području županije.
Završna predavanja održana su 19. i 21. listopada u vrtićima „Cvrčak“ Virovitica i „Potočnica“ Pitomača. Na predavanjima su pored djelatnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica sa vozilima i opremom sudjelovali predstavnici:
- Hitne pomoći
- Policije
- Vatrogasnih postrojbi
- Crvenog križa
- Hrvatska gorske službe spašavanja
Predavanje je koncipirano u dva djela, od kojih je prvi dio teorijski, gdje se djeca upoznaju sa vrstama opasnosti, službama koje pomažu, načinom ponašanja u katastrofama i nesrećama te sa mogućnošću i načinom zvanja broja 112. U drugom djelu navedene službe koje se bave zaštitom i spašavanjem djeci pokazuju vozila i opremu te im praktično pokazuju na koji način pomažu.
Provedena predavanja vrlo pozitivno ocjenjuju, nastavnici i odgajatelji u školama i vrtićima a djeca su pokazala veliku zainteresiranost uz aktivno sudjelovanje.
DUZS,Područni ured Virovitica

- 09:31 - Isprintaj - #

21.10.2010., četvrtak

Uništavanje prirode: Hrvatska odbila Rezervat Mura – Drava – Dunav

Republika Hrvatska neće potpisati Deklaraciju o uspostavi Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav tijekom konferencije o biološkoj raznolikosti, koja se do 29. listopada održava u Japanu, ekskluzivno saznaje tportal. Sve ostale zemlje obuhvaćene budućim rezervatom – Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija – potpisat će sporazum kojim se želi uspostaviti najveće zaštićeno područje u Europi, a Hrvatska će to odgoditi
Potpis predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i ministra kulture Bože Biškupića NE ZNAČI AMA BAŠ NIŠTA!?

Ministarstvo kulture, u kojem je Uprava za zaštitu prirode, na austrijsku inicijativu odgovorilo je da još uvijek traje 'interna procedura, za što je potrebno dodatno vrijeme'. Potez Ministarstva kulture ovisi o stavovima nekoliko drugih ministarstava, pa i resora ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića.

'U pismu se navodi kako Republika Hrvatska podržava inicijativu o suradnji sa susjednim državama u vodnom gospodarstvu i očuvanju biološke raznolikosti. Želeći aktivno sudjelovati u predloženom projektu, a s obzirom na kratak rok i imajući u vidu činjenicu da se najveći dio područja predloženog rezervata biosfere nalazi upravo na teritoriju Republike Hrvatske, kao i da se trebaju provesti međuresorna usklađivanja i pripreme, hrvatska strana je ukazala na potrebu dovršetka interne procedure, za što je potrebno dodatno vrijeme', odgovor je MVPEI-ja na pitanje tportala zašto Hrvatska ne želi blagosloviti osnivanje velikog rezervata.

Potočnik: Mogućnosti za širenje regionalne suradnje
Budući da je područje Mure, Drave i Dunava vrlo značajno za čuvanje europske bioraznolikosti, potporu proglašenju rezervata dao je u srpnju i europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik. 'Inicijativa ima mogućnosti za regionalnu suradnju između Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije i za zbližavanje ovih zemalja. Slažem se da je predstojeća konferencija potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti koja se održava u Nagoyi izvanredna prilika da se inicijativa raspravi i predstavi široj javnosti', ocijenio je Potočnik u pismu koje je nabavio tportal.

'Interna procedura' iz pisma Austrijancima najvjerojatnije se odnosi na zastoj s proglašenjem Regionalnog parka Mura - Drava, kojem se mjesecima opirala Osječko-baranjska županija.

Prvo treba proglasiti Regionalni park Mura - Drava
To je nastavak zamršene priče koja počinje u veljači 2008. godine kada je ministar kulture Božo Biškupić donio odluku o preventivnoj zaštiti Mure i Drave. Zatim, 17. rujna 2009. godine s mađarskim kolegom Imrom Szabóm Biškupić je potpisao izjavu o uspostavi hrvatsko-mađarskog Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav. Potpisivanju je prisustvovala i premijerka Jadranka Kosor. Usporedo, u Hrvatskoj je počela procedura za proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava, koji će obuhvatiti područja Medimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije.

Regionalni park Mura - Drava trebao bi biti hrvatska baza za Prekogranični rezervat biosfere. 'Prethodnim proglašavanjem Regionalnog parka Mura - Drava osigurava se učinkovito upravljanje središnjom zonom budućeg Rezervata biosfere', piše u priopćenju s mađarskog sastanka Biškupić - Szabó, lani u rujnu.

Protivi se Ministarstvo gospodarstva?
Stoga izgleda da je Regionalni park Mura - Drava karika koja nedostaje u velikom lancu, a za nju ekološke udruge krive Ministarstvo gospodarstva, koje je navodno protiv zaštite dviju rijeka jer podupire hidroelektrane, o čemu je tportal pisao(Popijač protiv parka Mura-Drava?).

Nakon optužbe za protivljenje zaštiti rijeka Tomislav Mazal, savjetnik ministra Đure Popijača, tportal je izvijestio da to ministarstvo smatra da 'proglašenje regionalnih parkova, parkova prirode i nacionalnih parkova mora biti usklađeno na način koji omogućava održivi razvoj tog područja',

Zato, te zbog nepotpisivanja izjave u Nagoyi, ekolozi smatraju da iza svega stoje elektroenergetski lobiji. 'Da li se iza uskraćivanja podrške Ministarstvu kulture nalazi plan o izgradnji novih hidroelekrana na Dravi, kao što su Molve 1 i 2, ili se radi o neriješenim odnosima sa Srbijom?', pita Tibor Mikuška, ekolog iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Cilj: očuvanje prirode, održivi razvoj i znanost
Kada se konačno proglasi Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav, to će značiti da svih pet zemalja, uz Hrvatsku, Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija, u njemu vide reprezentativno ekološko područje s tri osnovne zadaće: očuvanje prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara. Pored toga, kao što stoji u pismu povjerenika Potočnika, ovakav rezervat temelj je za suradnju tih zemalja na zaštiti okoliša, gospodarstvu, turizmu, znanosti, a za takve projekte može se tražiti potpora fondova Europske komisije.
Tportal

POVEZANO:
U Virovitici održan sastanak u vezi Regionalnog parka Mura-Drava

Bageri Hrvatskih voda kreću u uništavanje Ušća Mure

Regionalni park Mura-Drava-Zašto Biškupić oklijeva?

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere

Hidroelektrane NISU ni jeftine ni "zelene"

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom novih hidroelektrana na Dravi

Plan izgradnje hidroelektrana kod Molvi iznenadio Podravce

Ekološki incident 2: Na Dravi dvije manje elektrane vrijedne čak 400 milijuna eura

- 17:08 - Isprintaj - #

Održana 14. sjednica Općinskog vijeća naše općine

Sinoć je u prostorijama Općine Pitomača održana 14. sjednica Općinskog vijeća naše općine, na kojoj su Općinski vijećnici usvojili predložene I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Pitomača za 2010. godinu, kao i uz izmjene vezane promjene Programa korištenja sredstava socijalne skrbi, Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za tekuću godinu.
Prihvaćenim izmjenama Općinski je proračun smanjen za 1,416 miliona kuna, te on sada iznosi 13,219 miliona kuna, a smanjenje je predloženo prvenstveno zbog smanjenog ostvarenja proračunskih prihoda na poziciji kapitalnih pomoći iz državnog proračuna, budući Općina Pitomača do kraja godine najvjerojatnie neće ostvariti planirana sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te Fonda za regionalni razvoj za izgradnju komunalne infrastrukture proširenja Gospodarske zone „Rakitka“ u Kladarama, kao niti sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva za modernizaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta općine Pitomača.
Nedobivanjem planiranih sredstava na strani prihoda, nužne su bile i izmjene planiranih troškova općine vezane uz ove prihode.
Općinski su vijećnici prihvatili i predložene neznatne izmjene financijskih planova proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića „Potočnica“ i Knjižnice i čitaonice Pitomača, a za v.d. ravnatelja Knjižnice i čitaonice Pitomača, imenovali su Slavicu Vitković, budući se na provedeni natječaj za ravnatelja nije javio niti jedan kandidat koji ispunjava zakonom tražene uvjete.
Vijećnici su donijeli i Odluku o zonama sanitarne zaštite crpilišta Pitomača, Odluku o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača, Odluku o držanju pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima, napuštenim i izgubljenim životinjama, a donijeli su i šenje Odluku o prijenosu investicije izgradnje plinske mreže u naselju Starogradački Marof sa Općine Pitomača na „Plinkom“ d.o.o. Pitomača.
Sa dnevnog je reda skinuto donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po provedenom javnom natječaju za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Pitomača, budući je Općinsko državno odvjetništvo još jednom odlučilo preispitati sporan dio tumačenja o prednosti koja se ostvaruje temeljem dosadašnjeg posjeda predmetnog zemljišta.
Pitomača.hr

- 15:56 - Isprintaj - #

Održan sastanak sa predstavnicima Udruge "BIOPA"

biopa


U utorak je u prostorijama Općine Pitomača održan je sastanak načelnika općine Željka Grgačića sa predstavnicima Udruge “BIOPA”. Spomenuta Udruga za organsko biološku proizvodnju u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka organizira obrazovanje poljoprivrednog stanovništva za ekološku proizvodnju. Po završetku edukacije, osim potrebnog znanja o ekološkoj proizvodnji, polaznicima edukacije dodijeliti će se Certifikat koji će im, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju, olakšati plasman proizvoda, a i ostvarenje raznih poticajnih mjera Fondova EU.
Općina Pitomača organizirati će anketiranje zainteresiranih žitelja za gore navedeno obrazovanje, te će se ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih uključiti i u organizaciju same edukacija.
Pitomača.hr

- 13:54 - Isprintaj - #

Otkriveni kradljivci goriva


Jučer, 20. listopada pol. službenici PP Pitomača, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25. godišnjim D.H., sa prostora grada Đurđevca i 21 – godišnjim D.M., sa prostora općine Pitomača, zbog počinjenog KD Teške krađe na štetu tvrtke HŠ „Uprava šuma Koprivnica“. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su obojica počinitelja u vremenu od 1. do 15. lipnja tekuće godine u mjestu Sedlarica, predio „Široki jarek“, došli do dva šumska traktora marke „Hittner“, iz kojih su nasilnim otvaranjem poklopca rezervoara, otuđili oko 50 litara dizelskog goriva.
Slijedi podnošenje Posebnog izvješća.
PU Vpž

- 08:52 - Isprintaj - #

20.10.2010., srijeda

Spojili orah i staklo za dobitnu kombinaciju na stranom tržištu

Obrt iz Pitomače i na sajmu Ambienta u Zagrebu oduševio novom ponudom

Hrastico,Pitomača


Namještaj izrađujemo od sto posto masivnog drva, uglavnom hrastovine, koja je isključivo domaćeg podrijetla, a proizvodimo, među ostalim, komode, stolove, poličare, ladičare i krevete. Riječ je o proizvodnji od isključivo prirodnog materijala koji će i nakon stotinu godina imati jednaku vrijednost, a neće izgubiti na kvaliteti – objašnjava Mladen Balić razloge zbog kojih je namještaj iz domaćeg hrasta svoje mjesto našao u restoranima, vinotekama, salonima i obiteljskim kućama.

Izravno s kupcima
Obrt je pokrenuo prije šest godina, a danas proizvodi namještaj po mjeri, surađujući s arhitektima i dizajnerima kako bi uspješno udovoljio zahtjevnom tržištu i izvozu. Hrastovina oblikovana u Pitomači jeftinija je od sličnih proizvoda na tržištu jer posluju izravno sa kupcima, zbog čega je namještaj oslobođen visokih marži. Obrt danas ima 12 zaposlenika, oko 35 posto proizvodnje izvoze u Englesku i Njemačku, a krizu su preživjeli bez gubitaka.

- Zbog pravodobne promjene organizacije poslovanja mi smo povećali proizvodnju za oko 15 posto te zaposlili dva nova djelatnika – ponosan je Balić na uspjeh obrta u posljednje dvije godine koji je uz nagradu za mikropoduzetnika godine novo veliko priznanje dobio prošlog tjedna na sajmu Ambienta u Zagrebu. Uz hrast, koji je postao zaštitni znak cijelog obrta, Tehnohit-hr je ove godine u svoj program uključio i slavonski orah, u novoj liniji namještaja WG 010 (Wallnut&Glass), koji je dobio brončanu plaketu i diplomu Mobil Optimuma za inovativnost.

Okrenuto naopako
Program WG 010 je namijenjen opremanju atraktivnih poslovnih prostora i individualnih kućnih ambijenata, a radi se o namještaju iz punog drva slavonskog oraha i kaljenog stakla. Zahvalni smo dizajneru Krunoslavu Kovaču koji je nama ponudio svoj dizajn i ideju – kaže Balić. Sam dizajner i arhitekt kaže da je želio napraviti hrvatski proizvod isključivo za izvoz.

Slavonski orah je unikatan sam po sebi, a moja ideja je tradicionalan proizvod okrenula naopako. Dobili smo time neobičan dizajn i proizvod koji je nešto drugačije, posebno, a daleko od kiča ili kopije postojećeg namještaja na tržištu – objasnio je Kovač.

Tehnohit-hr je na Ambienti dobio narudžbe iz Belgije, Austrije, Njemačke, Nizozemske i Francuske. Balić najavljuje da će njegov obrt ubuduće surađivati s drugim poduzećima.

Noviteti u dizajnu kao pun pogodak u proizvodnji
Virovitički arhitekt i dizajner Krunoslav Kovač idejom linije namještaja u kombinaciji slavonskog oraha i kaljenog stakla bio je zaokupljen dvije godine. Ponuditi je obrtu Tehnohit-hr pokazalo se punim pogotkom, kaže, jer je ovaj pitomački obrt jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se u današnje vrijeme okreće novitetima u dizajnu namještaja i promjenama proizvodnje u skladu s tržištem. Posjetitelje Ambiente, gdje je prvi put prikazan, oduševio je "naopaki dizajn", primjerice stol kojemu su noge od stakla, a ploča od drveta, za koji Tehnohitu stižu narudžbe iz cijele Europe.
Večernji list

- 15:50 - Isprintaj - #

19.10.2010., utorak

Objava rezultata Foto natječaja VIDI VIDOVO 2010.

Foto video klub Mirko Lauš i Turistička zajednica Općine Pitomača, organizirale su po prvi puta Foto natječaj pod nazivom "VIDI VIDOVO 2010." za vrijeme trajanja manifestacije "Dani Općine Pitomača 2010." u razdoblju od 12. do 20.lipnja ove godine. Rok za dostavu bio je 31 srpanj 2010.

VidiVidovo


Danas je sa početkom u 11 sati u prostoru Općine Pitomača održano ocjenjivanje pristiglih fotografija. Od pristiglih fotografija stručni žiri u sastavu, gospodin Krunoslav Heidler, gospodin Josip Mikolčić i gospodin Domagoj Stilinović, izabrao je fotografije za jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mjesto, kao i tri pohvale.

Rezultati

1. mjesto - autor: Tomislav Saić - naziv fotografije "Folklorna"
2. mjesto - autor: Barica Mihoković - naziv fotografije "Nebeska Arija"
3. mjesto - autor: Krunoslav Lukačić - naziv fotografije "Letač"

Pohvale:
autor - Boris Kozjak - naziv fotografije "Pitomača - centar u sumrak"
autor - Darko Begović - naziv fotografije "Četiri asa"
autor - Danijel Begović - naziv fotografije "Rocker"

Nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, Pohvalnice i Diplome sudionicima će biti dodjeljene prilikom otvorenja izložbe fotografija sa ovog natječaja koja će se održati krajem listopada u prostoru Općine Pitomača.
Fotografije neće biti objavljivane prije otvorenja izložbe.

Organizacijski odbor
Foto video klub Mirko Lauš Pitomača

- 22:16 - Isprintaj - #

Konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika općine Pitomača

U ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika općine Pitomača za mandatno razdoblje 2010.- 2014. god.

obrtnici Pitomača


Za predsjednika Udruženja u narednom četverogodišnjem mandatu izabran je jednoglasnom odlukom Skupštine, dosadašnji predsjednik Udruženja Željko Palković.

Za podpredsjednicu Udruženja je izabrana Marijana Dijaković.

Na sjednici je potvrđen mandat 21 člana skupštine Udruženja, imenovano 11 članova Upravnog i 3 člana nadzornog odbora Udruženja, te izabrana 3 člana u Skupštinu i imenovan 1 član u Nadzornom odboru Obrtničke komore Virovitičko- podravske županije.

obrtnici Pitomača


Članovi skupštine Udruženja su; Željko Palković, Ivan Kostelac, Siniša Novogradec, Vladimir Pecek, Kristina Bato-Kirin, Mladen Balić, Matija Škrinjar, Jasna Zvonar, Robert Botković, Daria Kopričanec, Željko Šubić, Branko Tkalčec, Neset Alji, Marijana Dijaković, Damir Begović, Elda Kukavica, Branka Nemet, Željko Tišljar, Edvard Željko Barčan, Slavko Vranek i Danijel Begović.

Članovi Upravnog odbora Udruženja su; Ivan Kostelac, Kristina Bato-Kitin, Mladen Balić, Daria Kopričanec, Željko Šubić, Branko Tkalčec, Marijana Dijaković, Edvard Željko Barčan, Zlatko Štefanić, Željko Tišljar i Vjekoslav Mikec.

obrtnici Pitomača


Članovi Nadzornog odbora Udruženja su; Damir Bedeković, Stanko Maras i Irena Horvat.

U Skupštinu Područne obrtničke komore Virovitica izabrani su; Željko Palković, Marijana Dijaković i Ivan Kostelac, a u nadzorni odbor imenovan je Mladen Balić.

Čestitke obrtnicima na izboru na sjednici su uputili predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Josip Novogradec i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.
Pitomi radio

- 16:42 - Isprintaj - #

Još jedna pobjeda HNK Bilogorca iz Velike Črešnjevice

U 7.kolu 3.ŽNL-Virovitica-Pitomača "HNK BILOGORAC" iz Velike Črešnjevice je gostovao u Dinjevcu kod istoimenoga domaćina.
Iako su "Bilogorci" u prvih 20.minuta gubili s 2:0 sve je izgledalo da će bodovi ovaj puta biti nemoguća misija.
Malu nadu za povoljan rezultat gostima je dao Strunjak Marko. koji je smanjio na 2:1 i s kojim se rezultatom otišlo na poluvrijeme. U drugom poluvremenu gosti ulaze vrlo hrabro u utakmicu što im se je isplatilo pogotkom Mihaela Kolara. Od tada sve je na strani igrača iz Velike Črešnjevice koji terensku nadmoć na krilima navijača još okrunjuju s dva zgoditka Strunjaka koji svojim "hat-trickom" odnosi sva tri boda u tablicu "HNK BILOGORAC" Velika Črešnjevica s konačnim rezultatom 2:4.

HNK BILOGORAC

- 16:06 - Isprintaj - #

Sa 3.02 alkohola vrijeđao i tukao majku

Jučer, 18. listopada u 8.40 sati na području općine Pitomača, od strane I.B., počinjeno je KD Nasilničko ponašanje u obitelji. Izvršenim kriminalističkim istraživanjem od strane policijskih službenika PP Pitomača, utvrđeno je da je 47 – godišnji I.B., (3.02 promila alkohola), u obiteljskoj kući, bez povoda prvo verbalno a zatim i fizički napao svoju 68 – godišnju majku J.B., pri čemu joj je zadao udarce po stražnjici i glavi. Nadalje, majka navodi, kako se njezin sin često dovodi u alkoholizirano stanje, poslije kojeg je verbalno i fizički zlostavlja, ali predhodne slučajeve nije prijavljivala policiji.
Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga.
PU Vpž

- 10:38 - Isprintaj - #

18.10.2010., ponedjeljak

Sazvana 14. sjednica Općinskog vijeća

Za srijedu 20. listopada, s početkom u 18,00 sati sazvana je 14. sjednica Općinskog vijeća naše općine, za koju je predsjednik Mirko Pavleković, predložio slijedeći dnevni red:
- Verifikacija zapisnika sa 13. sjednice Općinskog vijeća,
- Aktualni sat,
1. I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Pitomača za 2010. godinu,
2. Izmjene Programa korištenja sredstava socijalne skrbi na području općine Pitomača u 2010. godini,
3. Izmjene Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine Pitomača za 2010. godinu,
4. Izmjene Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine Pitomača za 2010. godinu,
5. I. Izmjene Financijskog plana Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača za 2010. godinu,
6. I. Izmjene Financijskog plana Knjižnice i čitaonice Pitomača za 2010. godinu,
7. Donošenje Odluke o imenovanju v.d. ravnatelja Knjižnice i čitaonice Pitomača,
8. Donošenje Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po provedenom javnom natječaju za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Pitomača,
9. Komunalno Pitomača d.o.o., suglasnost na dopunu Cjenika komunalnih usluga,
10. Donošenje Odluke o zonama sanitarne zaštite crpilišta Pitomača,
11. Donošenje Odluke o prijenosu investicije izgradnje plinske mreže u naselju Starogradački Marof,
12. Donošenje Odluke o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača,
13. Donošenje Odluke o držanju pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima, napuštenim i izgubljenim životinjama,
14. Različito.
Pitomača.hr

- 18:07 - Isprintaj - #

Odličan uspjeh karate kluba Podravski sokol u Đakovu

U subotu 16. listopada je u Đakovu održan međunarodni karate turnir «Zlatni dukat Slavonije» , izuzetno zanimljiv turnir zbog posebnih nagrada pobjednicima u svim kategorijama ( mali zlatni dukat za učenike, mlađe kadete, kadete i juniore i veliki zlatni dukat vrijedan 500 eura za najuspješnijeg seniora i seniorku ).

Na turniru su nastupila i 2 člana KK PODRAVSKI SOKOL koji su usprkos jakoj konkurenciji ostvarili izvrsne rezultate:

VERON HRVOJIĆ je nastupio u kategoriji mlađi kadeti borbe - 57 kg i osvojio 1. mjesto i zlatnu medalju .

GORAN ŠTEFANIĆ je nastupio u kategoriji mlađi kadeti borbe – 45 kg i osvojio 1. mjesto i zlatnu medalju.



Veoma zanimljiva je bila seniorska otvorena kategorija u kojoj je nastupilo 13 seniora među kojima je bio i trener KK PODRAVSKI SOKOL , IVAN ŠKRABLIN koji je u finalu izgubio i tako osvojio 2. mjesto i srebrnu medalju.

Karate klub Podravski sokol

- 16:58 - Isprintaj - #

Izložba Gorana Šafareka u Gradskom muzeju Virovitica

gšAFAREK


20. listopada u 19 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 23 otvara se izložba fotografija „Močvare Hrvatske“ Gorana Šafareka kojom u sklopu nacionalne kampanje za promociju naših močvarnih područja autor najavljuje istoimenu fotomonografiju.

Močvare su važan dio prirodne baštine Hrvatske. Nekad smatrane samo kao leglo komaraca i bolesti, moderna znanost ih je prepoznala kao izvanredna prirodna mjesta s velikim brojem vrsta. Po biološkoj vrijednosti znanstvenici ih uspoređuju s tropskim kišnim šumama.

Izložba je otvorena do 11.studenog 2010.

- 15:53 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - listopad (2)

povratakPitomačeBLIC
Turistički informativni centar Pitomača i okućnica kuće obitelji Lovreković dobili županijska priznanja za sudjelovanje u ekološko-edukativnoj akciji Hrvatske turističke zajednice*
Hrastico: Ambienta 2010


Dd 13. do 17.listopada, pitomački Hrastico namještaj izlaže na sajmu Ambienta (37.međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije).Predstavit će između ostalog i svoj NOVI PROIhttp://www.blog.hr/img/hr/system/blogeditor-button-pogledaj.gifZVOD-Program namještaja WG 010 neobični spoj stakla i orahovog drva.*

15.listopada obilježava se Dan seoske žene.*

Projekt Autobus „Čudesna šuma“ gostovat će u četvrtak, 21.10.2010 - od 9.00 do 12.00 h u OŠ PETRA PRERADOVIĆA*

- 15:50 - Isprintaj - #

Sportski rezultati prošloga vikenda

RUKOMET-Rukometašice ŽRK „Pitomača“ u subotu su u Čakovcu, u utakmici 3. kola II.HRL sjever pobijedile rukometašice domaćeg ŽRK „Čakovec“ sa 25:26 (10:14). Pitomačanke su utakmicu započele angažiranom igrom u obrani, te su ostvarile prednost od 6 golova, no sredinom drugog poluvremena domaće su igračice iskoristile opušteniju igru pitomačanki i uspjele rezultat okrenuti u svoju korist (20:18). Do pred kraj se igralo gol za gol, kada su pitomačanke otišle na + 2, a domaće uspjele samo umanjiti rezultat iz dosuđenog sedmerca. Kompletna ekipa pitomačanki odigrala je dobru, borbenu i čvrstu utakmicu, a golmanica Kovačić, te ponovno efikasna Begović (7) bile prevaga prema drugoj ovosezonskoj pobjedi pitomačanki. Pitomačanke su nastupile u sastavu: Kovačić, Šimić Kaša 5 (2), A.Habijanić, H.E.Habijanić 4, Maras 1, Begović 7 (2), Miklić, Bosanac, Petković 1, Đud 5, Mioč 3 (1) i Kodžaga. U idućem kolu, pitomačanke će ugostiti do sada neporaženu ekipu ŽRK „Petrijevci“.

NOGOMET-U nedjelju su u prvenstvenim nastupima utakmicama 8. kola IV.HNL sjever, skupina B, uspješno nastupila oba općinska predstavnika. Nogometaši NK «Pitomača» igrali su u gostima protiv nogometaša NK «Ribar» iz Končanice i pobijedili 1:3 (Tenjeri, H.Filipović), dok su nogometaši NK „Croatia“ u Grabrovnici sa 2:1 (Miličić, Presečan) pobijedili nogometaše NK „Papuk“ iz Orahovice. Iduće kolo NK «Pitomača» kao domaćin igra protiv NK «Mladost» Molve, a NK «Croatia» gostuje u Garešničkom Brestovcu kod nogometaša NK “Brestovac”.

Pioniri NK «Pitomača» odigrali su na gostovanju u Čazmi svoje utakmice regionalne lige pionira, središte Varaždin, u kojima su pioniri U-10 poraženi od domaćina sa 6:1, dok su neodlučeno odigrali pioniri U-12 1:1, te pioniri U-14 3:3. Iduće kolo pitomačani dočekuju vršnjake iz Bjelovara.

Veterani NK «Pitomača» u 8. kolu ŽNL za veterane bili su slobodni, te su odigrali prijateljsku utakmicu protiv ekipe postrojbe specijalne policije koju su pobijedili sa 2:1 (Petković, Veličan), dok veterani NK „Kladare“ svoj nastup u ovome kolu imaju danas na gostovanju protiv veterana NK „Suhopolje“.

Juniori i pioniri U-14 NK «Croatia» imali su prvenstveni nastup u ŽNL juniora, skupina Virovitica - Pitomača, grupa A, u kome su nastupili protiv vršnjaka NK «Gradina» te slavili sa 0:1, dok su pioniri u istome stupnju natjecanja svoje domaćine pobijedili sa 0:4. Pioniri U-10 i U-12 igrali su u Milanovcu protiv vršnjaka domaćeg NK „Milanovac“ utakmice u kojima su pioniri U-10 poraženi sa 5:1, dok su pioniri U.12 odigrali neodlučenih 3:3.

Seniori NK «Turnašica» koji igraju u 8. kolu II. ŽNL VPŽ odigrali su u nedjelju svoju utakmicu u kojoj su na domaćem terenu savladali NK «Tehničar» iz Cabune 3:0, dok u idućem kolu gostuju kod nogometaša NK «Mladost» u Miljevcima. Juniori NK «Turnašica» u subotu su igrali prvenstvenu utakmicu ŽNL VPŽ skupina Virovitica – Pitomača, grupa B, na domaćem terenu protiv NK «Bilogora» iz Špišić Bukovice i pobijedili 3:1.

Odigrane su i utakmice 7. kola III. ŽNL VPŽ skupina Virovitica – Pitomača, u kojima su postignuti slijedeći rezultati: NK «Kladare» - NK «Aršanj» Sedlarica 6:0, NK «Podravec» Dinjevac – NK «Bilogorac» Velika Črešnjevica 2:4, NK «Brana» Bačevac» - NK «Otrovanec» 0:1, NK «Mladost» Stari Gradac – NK «Stara Brezovica» 2:4. U idućem, 8. kolu sastaju se: NK «Otrovanec» - NK «Mladost» Stari Gradac, NK «Bilogorac» Velika Črešnjevica – NK «Brana» Bačevac, NK «Aršanj» Sedlarica – NK «Podravec» Dinjevac, te NK «Sloga» Dugo Selo – NK «Kladare».

KUGLANJE
-Pitomačake kuglašice poražene su ovoga vikenda u prvenstvenom susretu II. HL na gostovanju kod kuglašica ŽKK «Mladost» iz Čeminca sa 6:2. Za ŽKK «Pitomača» nastupile su: Vukčević, Kaša, Kaša-Kovać, Žibreg, Golubić i Pavlović.Uspješniji su bili pitomački kuglaši koji su u prvenstvenom nastupu IV. HL na domaćem terenu su pobijedili kuglaše KK «Hvidra» iz Požege rezultatom 5:3. Za KK “Pitomača” nastupili su: Srečko Zvonarić, Đuro Tot, Ivica Uremović, Zdenko Đakić, Josip Kovačić i Dražen Švarbić.
Pitomača.hr

- 11:50 - Isprintaj - #

U Pitomači obilježen Dan seoske žene

Dan Seoske Žene


U organizaciji Povjerenstava za ravnopravnost spolova Virovitičko podravske županije i Općine Pitomača, u petak 15.listopada 2010.godine, obilježen je Svjetski dan seoske žene. Ovom prigodom prikazan je film “Lan “ koji je snimljen u radionici Foto-video kluba „Mirko Lauš“ iz Pitomače i u suradnji sa Udrugom žena Kladare iz Kladara.

Dan Seoske Žene


Pitomača.hr

- 08:45 - Isprintaj - #

16.10.2010., subota

U Pitomači obilježen Međunarodni dan seoskih žena

Dana 15.listopada 2010. god. u Pitomači , članice Foruma žena SDP-a Virovitičko-podravske županije obilježile su Međunarodni dan seoskih žena. Tom su prilikom posjetile OPG u vlasništvu Snježane Prepelec-Botković , na kojem su imale priliku čuti s kakav je život na poljoprivrednom gospodarstvu danas, a kakav je bio nekad kad žene nisu imale zdravstveno ni mirovinsko osiguranje, lošu ili nikakvu zdravstvenu skrb, nisko obrazovane bile su prometno izolirane i živjele u patrijarhatu koji je još uvijek prisutan na ovim područjima.
Danas su žene na selu u mnogočemu napredovale, i teže sve višem obrazovanju kao i rodnoj ravnopravnosti kako u svojim domovima, tako i na radnim mjestima.

Druženje su članice nastavile u novootvorenim prostorijama stranke na Trgu Kralja Tomislava uz nazočnost predsjednika županijske organizacije SDP-a Tomislava Žagara.
Županijska predsjednica Foruma žena SDP-a Virovitičko-podravske županije, Nikolina Matić pridružila se centralnom obilježavanju Međunarodnog dana seoskih žena za Virovitičko-podravsku županiju koje je tom prilikom upriličeno u prostorijama Općine Pitomača. Nazočnima, kojih je bilo više od 50-ak obratila se Povjerenica za ravnopravnost spolova VPŽ, Desa Kolesarić, a potom kratkim govorom i dožupan Zdravko Dijaković. Organizacija ovog događaja bila je povjerena Predsjednici za ravnopravnost spolova Općine Pitomača, Željki Kovač.
Na kraju skupa prikazan je i uradak članova Foto video kluba Mirko Lauš pod nazivom "Lan".
Sudionici su još puni dojmova nastavili druženje uz laganu zakusku koja je ovom prigodom također priređena od strane organizatora.
Forum žena SDP-a Virovitičko-podravske županije

- 17:39 - Isprintaj - #

Zapažen nastup Hrastica na Ambijenti 2010

Na 37. Međunarodnom sajmu namještaja AMBIENTA na Zagrebačkom velesajmu tvrtka HRASTICO iz Pitomače izazvala je veliki interes sa izlaganjem novoga programa. Za istaknuti je i veliki interes kupaca iz Njemačke i Austrije koji su već na samom sajmu napravili prednarudžbe.

Stručni žiri Ambiente dodijelio je HRASTICU Brončanu plaketu i diplomu MOBIL OPTIMUM za inovativni program WG 010, namještaj izrađen od cjelovitog drveta i stakla.

Kod ovoga programa dosadašnji pristup kombiniranja drva i stakla doslovno je preokrenut naopako. Program je izrađen od cjelovitog slavonskog oraha i izdržljivog kaljenog stakla.

Program WG 010 (Walnut & Glass) namijenjen je opremanju atraktivnih poslovnih prostora i individualnih kućnih ambijenata.

Osim na štandu HRASTICA program je izložen i na štandu HGK Zajednica za industrijski dizajn.

Autor nagrađenog programa je Ured ovlaštenog arhitekta Krunoslav Kovač, promidžbene materijale i fotografije izradio je Ie-centar.

POVEZANO:
VIDEO:Tehnohit-hr na Ambienti 2010.
VIDEO:Hrastico: Ambienta 2010

- 15:13 - Isprintaj - #

15.10.2010., petak

Šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren posjetio općinu Pitomača

Šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren u utorak je posjetio Virovitičko-podravsku županiju i općinu Pitomača. Sa svojim domaćinima saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, županom Virovitičko podravske županije Tomislavom Tolušićem, njegovim zamjenikom Zdravkom Dijakovićem i gradonačenikom Virovitice Ivicom Kirinom posjetio je i područje Općine Pitomača gdje je delegaciju primio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. Tom se prigodom govorilo o karakteristikama Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača, gospodarstvu, ali o budućim mogućim ulaganjima u turističke kapacitete.
Pitomača.hr

- 08:29 - Isprintaj - #

14.10.2010., četvrtak

Pitomača u novoj Podravskoj regiji

Vlada RH priprema već duže vrijeme teritorijalni preustroj Republike Hrvatske kako bi se smanjio broj županija te se ustrojile nove regije. Prema prvoj podjeli Hrvatske po statističkim regijama koje se sastoje od Sjeverozapadne , Panonske i Jadranske regije, općina Pitomača pripala bi u Panonsku regiju. Pošto je prva podjela rađena nabrzinu, bez detaljne analize te bez provedenog referenduma, u tijeku su nove studije teritorijalnog preustroja Republike Hrvatske.Po najnovijoj Studiji, predstavljenoj danas u Zadru, Općina Pitomača pripala bi u Regiju Međimurje, Podravina i Zapadna Slavonija koja je sastavljena je od 4 današnje županije: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Virovitičko-podravska. Pozitivna promjena u odnosu na prvu Panonsku regiju je to da se u ovoj regiji Podravina ne dijeli na dva dijela te i u samom nazivu regije nosi podravsko ime.

regijaPodravina


U Zadru je u četvrtak, prvi put u Hrvatskoj, predstavljena studija koja predviđa teritorijalnu podjelu Hrvatske u sedam regija. Prezentaciji studije, koju je izradio tim stručnjaka zagrebačkog Ekonomskog instituta, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava i župani iz cijele Hrvatske, koji su ujedno održali sjednicu Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

- Hrvatska Vlada i ministarstva pripremaju teritorijalni preustroj, pa će nakon ove prezentacije slijedećih mjeseci uslijediti rasprava – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dr. Dubravka Jurlina Alibegović iz Ekonomskog instituta je naglasila da postoji politička volja da se izvrši proces decentralizacije za koju je Vlada još u srpnju donijela smjernice, a u rujnu formirala radno povjerenstvo.

- Hrvatska je visoko centralizirana zemlja u kojoj je javno vatrogastvo jedina javna funkcija koja je u potpunosti decentralizirana. Međutim, nije dovoljno provesti decentralizaciju da sama sebi bude svrha. Svaki stanovnik mora biti u fokusu, da nakon preustroja ima bolje javne usluge i bolje uvjete za život – rekla je Jurlina Alibegović, iznijevši porazne podatke sadašnjeg stanja: porezi na dohodak tvore 70 posto prihoda županijama, a 55 posto prihoda svim jedinicama lokalne samouprave. Bez pomoći države nisu u stanju funkcionirati. Iako bi razvojne aktivnosti županijama trebala biti glavna zadaća, županijama za to ne ostaje sredstava, jer se doslovno polovica proračuna troši na financiranje rada same lokalne samouprave.

- U tome je zadaća regija: da potiče regionalni i lokalni razvoj, ali da za to bude prvenstveno financijski, kadrovski i stručno osposobljena. Želimo imati učinkovitiju lokalnu samoupravu. Financijska sredstva, dobra organizacija i sposoban kadar su preduvjeti – rekle je Jurlina Alibegović.

U prijedlogu za unapređenje načina financiranja regionalne samouprave u studiji je na prvo mjesto postavljeno uvođenje prireza.

regijaPodravina


PODJELA HRVATSKE U SEDAM REGIJA:

* REGIJA DALMACIJA
sastavljena je od 4 županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska

* REGIJA LIKA
sastoji se od Ličko-senjske županije

* REGIJA ISTRA, PRIMORJE I GORSKI KOTAR
sastoji se od 2 županije: Istarska i Primorsko-goranska

* REGIJA SLAVONIJA
sastoji se od 4 županije: Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska

* ZAGREBAČKA REGIJA
sastoji se od Grada Zagreba i Zagrebačke županije

* REGIJA MEĐIMURJE, PODRAVINA I ZAPADNA SLAVONIJA
sastavljena je od 4 županije: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Virovitičko-podravska

* REGIJA SJEVEROZAPADNA I SREDIŠNJA HRVATSKA
sastavljena je od 4 županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka

izvor:Slobodna Dalmacija

- 20:56 - Isprintaj - #

Natječaj za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2010./11.

Na temelju članka 4., 8. i 9. Odluke o stipendijama Općine Pitomača („Službene novine“ Općine Pitomača, broj 9/09) i članka 5. Pravilnika o dodjeli stipendija Općine Pitomača („Službene novine“ Općine Pitomača, broj 9/09), Povjerenstvo za dodjelu stipendije Općine Pitomača raspisuje
NATJEČAJ za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2010./2011.

1. Predmet natječaja je prikupljanje zahtjeva za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2010./2011.

2. Pravo na stipendije mogu ostvariti redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske, koji imaju prebivalište na području općine Pitomača, ako im je prosjek ocjena u zadnje dvije godine srednje škole najmanje 4,00 (za prvu godinu studija), odnosno ako imaju prosjek ocjena položenih ispita na studiju najmanje 3,00 (za drugu i više godine studija).

3. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije su:
- uspjeh u školovanju, odnosno studiju,
- izvanškolski rezultati (u športu, kulturi i drugo),
- deficitarnost zanimanja.

Dodatni kriterij je socijalni status kandidata.
4. Stipendija se dodjeljuje u visini od 700,00 kuna mjesečno, osim za mjesece kolovoz i rujan kada se ne isplaćuje.

5. Natječaj je otvoren do zaključno 29. listopada 2010. godine.

6. Uz prijavu za natječaj, kandidati trebaju dostaviti:
- potvrdu o upisu u akademsku godinu 2010./2011. na jedno od visokih učilišta,
- prosjek dosadašnjih ocjena na fakultetu, visokoj ili višoj školi za studente viših godina, odnosno svjedodžbe trećeg i četvrtog razreda srednje škole za studente prve godine studija,
- presliku domovnice,
- potvrdu o prebivalištu (izdaje MUP),
- potvrde i diplome s natjecanja (međunarodnih, državnih i županjskih).

7. Dodatni kriteriji za dodjelu stipendije:
- potvrdu o dohotku svih članova kućanstva (zaposlenih i umirovljenika) za prethodnu godinu,
- izjavu o broju članova kućanstva (obrazac kupiti u knjižari),
- potvrdu o smrti ili invalidnosti roditelja sudionika Domovinskog rata,
- dokaz da je dijete samohranog roditelja,
- dokaz da je dijete bez oba roditelja,
- dokaz da su jedan ili oba roditelja nezaposleni,
- dokaz da je dijete hrvatskog branitelja Domovinskog rata, invalid ili dijete invalida,
- dokaz da kandidat, njegov roditelj ili osoba koja ga uzdržava kao korisnik socijalne zaštite ostvaruje pravo na stalnu novčanu pomoć, naknadu za socijalni minimum, pravo na doplatak za pomoć i njegu.

8. Prijave se podnose Povjerenstvu za dodjelu stipendije Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/I, 33405 Pitomača, s naznakom „ZA STIPENDIJU“.

9. O rezultatima natječaja sudionici će biti obaviješteni u roku od 15 dana od isteka natječaja.


OPĆINA PITOMAČA POVJERENSTVO ZA DODJELU STIPENDIJE

- 08:27 - Isprintaj - #

12.10.2010., utorak

Počela izgradnja novih područnih škola u Starom Gracu i Grabrovnici


Uz nazočnost učenika i učitelja pitomačkih područnih škola iz Starog Graca i Grabrovnice, Siniše Siladića-ravnatelja Osnovne škole Petra Preradovića, Željka Grgačića-načelnika Općine Pitomača,Tomislava Tolušića-župana Virovitičko-podravske županije, Zdravka Dijakovića-zamjenika župana Vpž, Josipa Đakića-saborskog zastupnika HDZ-a, Ivice Kirina- gradonačelnika Virovitice te drugih gostiju, danas 12. listopada, svečanim polaganjem temeljnog kamena započeli su radovi za izgradnju novih zgrada Područnih škola u Starom Gracu i Grabrovnici. Izvođač radova škola bit će građevinar Mijo Stipić iz Svetog Ivana Zeline koji je na natječaj podnio najpovoljniju ponudu. Završetak radova predviđen je za rujan 2011. godine.

Osim škola u Starom Gracu i Grabrovnici koje se nalaze na području Općine Pitomača,danas je započeo i rad na izgradnji nove područne škole u Lozanu (Općina Špišić Bukovica) gdje je prilikom prigodne svečanosti postavljanja kamena temeljca saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić izjavio: - Ova brojka od deset učenika u Lozanu je plod jedne nerazumne politike koja se vodila u Republici Hrvatskoj od 2000. do 2003. godine. Ta politika nije stimulirala obitelj, nije bila pronatalitetna, nije osiguravala dječje doplatke i rodiljne naknade i njezin je uzročnik bitno smanjenje broja djece u Hrvatskoj. Ta je loša politika promijenjena 2004. godine. Od tada se raznim stimulativnim mjerama potiče natalitetna politika i obitelj, i zato već iduće godine, kada će ovu novu školu pohađati učenici iz Lozana, očekuje se veći broj učenika.
VIŠE o početku izgradnje škole u Lozanu, Starom Gracu i Grabrovnici.
izvor:Vpž

- 20:51 - Isprintaj - #

U Otrovancu održana turistička manifestacija – U posjeti starim vremenima

Manifestacija „U posjeti starim vremenima” održana je u Otrovancu, na etno imanju Zlatni klas gdje je prikazano kako su živjeli i radili naši pradjedovi i prabake. Manifestacija „U posjeti starim vremenima“, kontinuirano njeguje podravsku tradiciju, nalik na interaktivni muzej pod vedrim nebom. Pred posjetiteljima su se tako odvijale starinske priče u kojima su i oni sami mogu aktivno sudjelovati.

VIDEO:povratakPitomače

Bila je prikazana izrada struganki (drvenih zdjela), drvenih bačvi, tokarenja drveta, crtanje po dugama starih bačava, kovanje, tkanje, pekao se kruh od koprive, na vatri se vrtio šaran na rašljama. Organizatori manifestacije su bili Turistička zajednica općine Pitomača i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i uz potporu Hrvatske turističke zajednice.
Vpž

- 06:03 - Isprintaj - #

11.10.2010., ponedjeljak

Bageri Hrvatskih voda kreću u uništavanje Ušća Mure

Nakon što je Ministarstvo kulture odbilo regulaciju Ušća Mure u Dravu – hrvatsku Amazonu, Hrvatske vode su uz pomoć firme OIKON proglasile betoniranje i kamenovanje Mure radi „spašavanja“ stotinjak metara mađarskih tračnica PREVLADAVAJUĆIM JAVNIM INTERESOM! Taj će nas interes stajati nove desetke milijuna kuna!

Reguliranje ušća Mure u Dravu – konkretni primjer pranja novca Hrvatskih voda. Izmišlja se bilo kakva prigoda da se opravdaju silna davanja hrvatskih građana i pošto-poto potroše. Dok je proljetos i na jesen Hrvatska plivala zbog poplava (uzrokovanim zastarjelim poimanjem zaštite od poplava od strane Hrvatskih voda, koje je i EU sasvim jasno osudila), Hrvatske vode troše nove desetke milijune kuna na spašavanje stotinjak metara mađarske pruge?

Pod izlikom spašavanja mađarske pruge uslijed mogućeg probijanja novog ušća od strane rijeke Drave, Hrvatske vode su predložile opsežni plan regulacije cijelog područja. Mala obaloutvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku stanicu na samoj obali Drave od direktnog udara rijeke te ne postoji razlog za megalomanskom regulacijom cijelog područja. Željeznička pruga udaljena je više od stotinu metara od mjesta potencijalnog novog ušća, a sama željeznička stanica i nekoliko stotina metara.

Tvrtka OIKON pothitno je za Hrvatske vode napravila NOVU studiju koja daje zeleno svjetlo regulaciji Ušća Mure. Međutim, ISTI OIKON je prije dvije godine za ISTO područje napravio studiju koja je JE ONDA davala CRVENO SVJETLO, pokazujući svu pogubnost projekta i za prirodu i podravskog čovjeka! U čemu je razlika? Možda što su same Hrvatske vode platile studiju?

Kakav je to prevladavajući interes da se mještanima Legrada oduzme najljepša plaža u kontinentalnom dijelu Hrvatske, mjesto godišnjeg hodočašća, izvanrednu lokaciju za ribolov, spuštanje čamcima i izlete općenito? Da se uništi nevjerojatno prirodno blago, ponos Podravaca – hrvatska Amazona?

Strategija IPA Europske Unije gleda na ekološki turizam kao vodeću granu turizma na Dravi i za tu svrhu su spremni milijuni eura iz predpristupnih fondova.

Nema sretnijih ljudi od direktora Hrvatskih voda kada nesreća poplava zadesi građane, jer ti direktori će tada tražiti i dobiti nove milijarde kuna da bi ih potrošili na ovakav način! Prilikom posljednjih poplava, jedini komentar dužnosnika H. voda bio je „Dajte nam više novca!“

Ta činjenica govori da Hrvatske vode svim silama nastoje progurati što opsežnije, a time i što skuplje radove da bi na zaradili i ujedno opravdali silna davanja građana. Hrvatske vode raspolažu u 2010. s dvije milijarde i 358 milijuna kuna. To je nevjerojatan novac, to je 10 puta više nego što, recimo, iznosi proračun Ministarstva turizma za 2010. godinu.

Istovremeno, nakon desetljeća radova i uloženih silnih novaca, poplave još prijete Hrvatskoj - i zbog preusmjeravanja novaca na izmišljene potrebe poput ovog i zbog zastarjelog gospodarenja vodama koje ustvari uzrokuju katastrofalne poplave. EU je jasno okrenula leđa takvom nazadnom gospodarenju vodama, i uvela Okvirnu direktivu o vodama. Ova Direktiva o vodama je smjernica za upravljanje vodotocima nastala novim shvaćanjem rijeka kao vrlo važnim dijelom ljudskog krajolika. Direktivu su radili najbolji znanstveni umovi Europe koji su shvatili svu korist očuvanih rijeka i svu štetu neprimjerenih regulacija. Dakle, moderna znanost je ustvrdila, a EU upisao u zakone. Glavna misao Direktive je da se rijekama da prostora, a ne da ih se tiska u kanale! Drugim riječima, cilj ove Direktive je zadržati prirodni tok voda ili ih vratiti u prvobitno stanje. Izvještaj misije EU od ove godine jasno je pokazao kako je naše gospodarenje vodama primitivno.

Dipl.ing Goran Šafarek, Udruga Baobab
Dr.sc. Olga Jovanović, Udruga Baobab
Helena Hećimović, Ekološko društvo Koprivnica

- 16:48 - Isprintaj - #

I pitomačani na "7.Medvenom denu" u Đurđevcu osvojili medalje

Unatoč za pčelare teškoj i premokroj godini, u kojoj je proizvodnja meda pala za čak 40 posto, ipak je bilo medeno na „Đurđevečkom medvenom denu“, tradicionalnoj, sedmoj po redu izložbi i ocjenjivanju podravskoga meda. Svojim „medenim“ i spontanim nastupom na platou ispred Doma kulture zasladili su ga dodatno svojim nastupom vrtičevci Đurđevca, Virja i Molvi, te đurđevački i repaški osnovci, a organizirala ga je u Domu kulture Pčelarska udruga Bagrem, pod pokroviteljstvom Grada.

Medveni den


Za njega je primila, izložila i ponudila posjetiteljima na degustiranje 20 vrsta podravskoga meda i ponovo pokazala da on može stati u bok najboljima u državi. Ipak najbolji ima Marija Volarić iz Repaša. Njen kestenov med je i šampion izložbe. Uz čestitke i podjelu diploma, gradonačelnika S.Gračana i Martina Kranjca, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza, Zlatne pletare za svoj med su dobili Valent Čižmešija iz Mičetinca (lipa i bagrem), Marijan Hrženjak iz Koprivnice i Saša Petrić iz Križevaca( bagrem), Mladen Dokuš i Petar Ivandija iz Ferdinandovca( cvjetni), Andrija Volarić iz Šemovaca (bagrem), Zdenko Capan iz Pitomače (lipa), te Ivančica Prilika iz Đurđevac (bagrem i lipov med). Srebre pletere su osvojili Zdenka Vrban iz Koprivnice i Branko Vidović iz Velike Črešnjevice (za cvjetni) te Višnja Šignjar iz Šemovaca i Dražen Mihac iz Virja (lipa), dok su brončane pletere dobili Dragutin Potroško iz Koprivnice (bagrem i cvjetni), Dražen Smes iz Đurđevca (cvjetni) i Marinko Čavlović iz Svetog Ivana Žabna (lipa).
Đurđevac.hr

- 14:42 - Isprintaj - #

Obilježavanja Dana neovisnosti


Prošlog je četvrtka uoči Dana neovisnosti delegacija Općine Pitomača položila vijenac i upalila svijeće kod spomen obilježja poginulim Hrvatskim braniteljima na Trgu kralja Tomislava u Pitomači, prisjetivši se, nažalost pred veoma malim brojem okupljenih pitomačana, onih koji su svoje živote utkali u ostvarivanje Hrvatske neovisnosti.
Pitomača.hr

- 11:33 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog vikenda

NOGOMET-Proteklog vikenda nogometaši NK «Pitomača», u utakmici 7. kola IV. HNL sjever, igrali na domaćem terenu protiv nogometaša NK «Mikleuš», te su iznenađujuće poraženi sa 1:4, dok su u nogometaši NK “Croatia” iz Grabrovnice na gostovanju u Kalinovcu protiv nogometaša istoimenog kluba odigrali neodlučenih 0:0.
Seniori NK «Turnašica» u utakmici 7. kola II. ŽNL VPŽ odigranoj u nedjelju su na gostovanju u Bušetini poraženi od domaćina sa 2:0, dok su istoga dana, u 6. kolu III. ŽNL VPŽ postignuti slijedeći rezultati: NK «Orešac» - NK «Mladost» Stari Gradac 2:1, NK «Otrovanec» - NK Podravec» Dinjevac 2:0, NK «Bilogorac» Velika Črešnjevica – NK «Kladare» 0:2, NK «Aršanj» Sedlarica – NK «Sloga» Dugo Selo 0:3. Prije nedjelje dio trećeligaša odigrao je i svoje odgođene utakmice 4. kola u kojima su općinski predstavnici bili uspješni: NK «Stara Brezovica» - NK «Kladare» 1:4 i NK «Otrovanec» - NK «Sloga» Dugo Selo 4:2.
Veterani NK „Pitomača“ od petka do nedjelje gostovali su, u uzvratnom posjetu, kod svojih sportskih prijatelja, nogometaša FC „Soccer-Zocker“ u Minhenu u Njemačkoj, odigravši pri tome revijalnu nogometnu utakmicu u kojoj su svoje domaćine pobijedili sa 0:3 (I.Sučić, D.Grgačić, M.Ivanec)

KARATE-Pitomački karate klubovi, KK “Pitomača” i KK “Podravski sokol”, nastupili su prošle subote u Daruvaru na turniru u karateu koji je održan pod nazivom 10. Karate Darfest Croatia 2010., organizator kojega je bio HKK “Slavko Krivski – Termal”, a na kome je učestvovalo 46 klubova sa 432 natjecatelja u pojedinačnom dijelu natjecanja i 21 ekipom u momčadskom dijelu.
Mladi karatisti KK “Pitomača” nastupili su u katama i borbama, te su u ukupnom poretku klubova zauzeli visoko 6 mjesto, osvojivši šest medalja. Zlatnim medaljama su se u katama okitili Veronika Tudić (mlađe učenice B), Marko Bogović (učenici B), Alan Uremović (mlađi kadeti B) i Marijana Rep (Mlađe kadetkinje B), srebro je osvojila Dora Ban (učenice B), a broncu učenice ekipno (Dora Ban, Tena Šolinić, Veronika Tudić). Za KK “Pitomača” nastupili su još Nikolina Demšić, Dominik Prtenjača i Marta Rep).
Uspješni su bili i karatisti KK “Podravski sokol) koji su nastupili samo u borbama, a sa osvojenih pet medalja podijelili su ukupno 15.-18. mjesto na tablici uspješnosti. Za KK “Podravski sokol” u kategoriji mlađih kadeta zlato je osvojio Veron Hrvojić, srebro Filip Gregurek, a broncu Goran Štefanić. Broncu su osvojile i Saška Blatarić (mlađe kadetkinje) i Sara Blatarić (učenice), a nastupili su još i Ana Škudar, Erika Čižmar i Dino Švarbić.
Pitomača.hr

- 11:30 - Isprintaj - #

Srednja škola Pitomača: obrazovanje odraslih

Temeljem članaka 11. Pravilnika o srednjoškolskom obrazovanju odraslih, ravnatelj Srednje škole Pitomača donosi odluku o raspisivanju
Srednja škola Pitomača

NATJEČAJA
Za upis u programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih u školskoj godini 2010. / 2011.

1.PREKVALIFIKACIJA-DOKVALIFIKACIJA U ZANIMANJE:
- Komercijalist – IV. stupanj
- Prodavač – III. stupanj
- Poljoprivredni gospodarstvenik – III. stupanj

Uvjeti upisa: - završena srednja škola
Zamolbi priložiti u originalu ili ovjerenoj preslici:
1. Svjedodžbu o završnom ispitu
2. Svjedodžbe I., II., III. ili IV. razreda
3. Domovnicu
4. Rodni list


2. ZA STJECANJE ZANIMANJA SREDNJE STRUČNE SPREME I ZAVRŠETAK ZAPOČETOG ŠKOLOVANJA
- Prodavač – III. stupanj
- Poljoprivredni gospodarstvenik – III. stupanj

Uvjeti upisa: završena osnovna škola, jedan ili dva razreda srednje škole
Zamolbi priložiti u originalu ili ovjerenoj preslici:
1. Svjedodžbu VIII. Razreda osnovne škole
2. Svjedodžbe I. ili II. razreda srednje škole
3. Domovnicu
4. Rodni list

Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za gore navedene programe izvodit će se konzultativno-instruktivnim oblicima nastave u večernjim satima uz polaganje ispita. Za kandidate u programu prekvalifikacije-dokvalifikacije rješenjem će se utvrditi razlika ispita koje moraju položiti s obzirom na njihovo prethodno obrazovanje.

Da bi se nastava organizirala u svakoj obrazovnoj skupini potrebno je biti prijavljeno najmanje 15 kandidata.

Prijam dokumenta vršit će se u dogovoru s voditeljem obrazovanja odraslih Mariom Tomrlinom, kod kojeg možete dobiti i sve ostale potrebne informacije na broj mobitela 091/2780933 ili kod ravnatelja na broj 099/227-3113
Ravnatelj:Rikard Bakan, dipl. oec
IZVOR:Srednja škola Pitomača

- 08:25 - Isprintaj - #

10.10.2010., nedjelja

VIDEO: Otvorene nove prostorije pitomačkog SDP-a

Na Trgu kralja Tomislava 19/1, 09.listopada, predsjednik SDP-a Zoran Milanović otvorio je nove prostorije pitomačkih socijaldemokrata

Uz prigodni pozdravni govor predsjednika SDP-a Općine Pitomača Ivana Kovačevića, te uz nazočnost predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, glavnog tajnika SDP-a Hrvatske Igora Dragovana ,predsjednika županijske organizacije Tomislava Žagara, saborske zastupnice Nade Čavlović- Smiljanec, brojnih članova i simpatizera stranke te predstavnika uspješnih poduzetnika s područja Općine Pitomača, otvorene su nove prostorije pitomačkih socijaldemokrata.
Uručena je i prigodna donacija poznatoj pitomačkoj humanitarnoj udruzi Podravsko sunce čije članice su se zahvalile na donaciji.

U Pitomači sam vrlo često, ovo mi je deseti puta , pa se može reći da skoro favoriziram Pitomaču i ovaj kraj.
Otvaranjem novih prostorija ,pitomački SDP će uspješno raditi na podizanju rejtinga stranke i privlačiti nove ljude. Pitomača i Virovitičko-podravska županija je dobro mjesto za socijaldemokrate. U jednom trenutku imali smo povjerenje građana i u Virovitici te Slatini a sada samo u Novoj Bukovici. To će se uskoro na izborima promijeniti! Više nemate izgovora! Samo trebate raditi i rezultati će doći!
- izjavio je Milanović

Fotogalerija: povratakPitomače
Ovo je kajkavski kraj, Podravina. Kako to da ste završili u Virovitičkoj županiji?- upitao je Zoran Milanović
Do 1994. godine Pitomača je spadala u veliku Općinu Đurđevac kada nas je virovitički župan Đuro Dečak pripojio novoj Virovitičkoj županiji.
Naime, u pitomačkoj kino-sali , na skupu HDZ-a 1994.godine odlučeno je sasvim slučajno da se Pitomača samo za probu pripoji Virovitici i ode od Đurđevca. Većina članova na tom sastanku je bila za pripojenje Virovitici te je to ubrzo i ostvareno. U objašnjenju tadašnjih vlasti bilo je da će Pitomača biti „samo za probu i samo malo“ u toj novonastaloj Virovitičko-podravskoj županiji.
Otvaranjem novih prostorija SDP-a Pitomača mještanima općine Pitomača biti će omogućeno da javno prigovore na rad trenutne lokalne vlasti i mogućnosti poboljšanja trenutnog stanja na lokalnoj razini. Općinska organizacija SDP-a Pitomača zahvaljuje svima koji su prisustvovali na svečanom otvaranju prostora stranke.

- 19:53 - Isprintaj - #

FVK novosti by Barica Mihoković


HUMANITARNI ROCK KONCERT U PITOMAČI
Pitomača: - Općina Pitomača 1. listopada 2010. bila je organizator obilježavanja Međunarodnog dana glazbe i Humanitarnog rock koncert u Kino dvorani u Pitomači. Ulaznice su bile simbolične, 10 kuna. Ostvario se očekivano velik odaziv mladih iz Pitomače, Virovitice, Đurđevca Koprivnice i ostalih mjesta.VIŠE

IZLOŽBA LIKOVNOG KLUBA "PALETA" PITOMAČA
Pitomača: U četvrtak 30. rujna 2010, u izložbenom prostoru Općine Pitomača, slikar Ivan Lovreković, organizator i voditelj Likovnog kluba "Paleta" u Pitomači pozdravio je brojnu publiku i otvorio izložbu slika učenika Likovnog kluba "Paleta" Pitomača.VIŠE

ŽENSKA I MUŠKA MLADEŽ DVD KLADARA BORAVILA U KAMPU U FAŽANI
Kladare: - Bilo je zanimljivo, za Vatrogasni vjesnik, razgovarati sa ženskom mladeži, učesnicama šeste smjene, muškom mladeži, učesnicima desete smjene i njihovom voditeljicom Matejom Fras, koji su ljetos boravili u Kampu mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani. – Svi smo po prvi puta došli u Kamp. Sve nam je bilo novo i nepoznato.VIŠE

FVK Novosti

- 08:01 - Isprintaj - #

09.10.2010., subota

Uspjeh Karate kluba Pitomača na međunarodnom karate turniru u Daruvaru

U Daruvaru je 09. 10. 2010. u gradskoj sportskoj dvorani održan 10. po redu tradicionalni međunarodni turnir u karateu. Nastupilo je 25 klubova sa 350 natjecatelja iz 3 zemlje. Iako je ovo vrlo jako natjecanje nastupili su svi naši natjecatelji u katama i borbama. Za Karate klub Pitomača nastupili su redom: Marko Bogović, Dora Ban, Nikolina Demšić, Tena Šolinić, Veronika Tudić, Dominik Prtenjača, Alan Uremović, Marijana Rep i Marta Rep,a koji su ukupno osvojili 6 medalja.

Karate klub Pitomača


Rezultati naših natjecatelja su slijedeći:
KATE
UČENICI (B)
1. Marko Bogović 1. mjesto
MLAĐE UČENICE (B)
1. Veronika Tudić 1. mjesto
UČENICE (B)
Dora Ban 2. mjesto
Tena Šolinić bez plasmana
Nikolina Demšić bez plasmana
UČENICE EKIPNO
1. PITOMAČA (Ban, Šolinić, Tudić) 3. mjesto
MLAĐI KADETI
1. Dominik Prtenjača bez plasmana
MLAĐI KADETI (B)
1. Alan Uremović 1. mjesto
MLAĐE KADETKINJE (B)
Marijana Rep 1. mjesto

BORBE
UČENICI -30 kg
1. Marko Bogović bez plasmana
UČENICE -40 kg
1. Marta Rep 4. mjesto

Konkurencija je bila jaka kao i svake godine, te stoga dodatno vesele ovako dobri rezultati. Ponovo su se dokazali neki natjecatelji koji su bez izgubljenog meča prošli kroz svoje konkurencije. Sezona se nastavlja u smjeru u kojem smo se nadali i očekujemo još mnogo dobrih rezultata.

Sportski pozdrav, trener Igor Petrović
Karate klub Pitomača

- 20:44 - Isprintaj - #

Udomi me! - poklanjam labradora

udomi me!


Poklanjam prekrasnog i umiljatog labradora, odličnog karaktera. Jako je poslušan i lako uči..., kontakt telefon je 099-228-3355.

Više o labradorima saznajte OVDJE!

- 12:23 - Isprintaj - #

08.10.2010., petak

Predsjednik SDP-a sutra u Pitomači i drugim mjestima županije

U subotu, 09.listopada 2010., Virovitičko-podravsku županiju te našu Općinu Pitomača posjetit će predsjednik SDP-a Zoran Milanović.
foto:članica Općinskog vijeća Općine Pitomača Ivana Deskar i predsjednik SDP-a Zoran Milanović
Obilazak Virovitičko-podravske županije započinje posjeti tradicionalnoj virovitičkoj kestenijadi ispred Robne kuće u Virovitici, gdje će od 09.30 sati Gradska organizacija SDP djelit kestenje i kuhano vino. Bit će to prilika da rukovodstvo socijaldemokrata porazgovara o aktualnoj problematici u Virovitici. Članovima i simpatizerima oko 10.30 sati pridružiti će se i Zoran Milanović koji će domaćinima pomoći oko vrućih kestena.
U 14.30 sati organizirano je druženje s članovima i simpatizerima u prostorijama Općine Nova Bukovica a u Gradu Slatini u 16.00 sati.
Pitomački socijaldemokrati će u subotu, 09.listopada otvoriti vrata svojih novih prostorija na Trgu kralja Tomislava 19/1, te organizirati druženje i upoznavanje s radom ove stranke s svim simpatizerima i posjetiteljima.
Sve nazočne pozdraviti će brojni gosti među kojima su predsjednik SDP VPŽ Tomislav Žagar, saborska zastupnica Nada Čavlović-Smiljanec te brojni drugi.

Tom prigom će Predsjednik SDP Hrvatske Zoran Milanović uručiti donaciju za Humanitarnu Udrugu Podravsko Sunce kojom će se nastaviti dosadašnja suradnja i pomoć pri kupnji aparata za mjerenje gustoće kosti, a isti će unaprijediti zdravlje pučanstva naše općine.

Naglašavamo da su raniji projekti HUPS-a (već nabavljeni uređaj collor-doppler) prepoznati od strane SDP-a kao jedinstveni, a polazeći od SDP-ovog temeljnog opredjeljenja da je zdravlje ključni faktor kvalitete života svakog pojedinca te gospodarskog i općeg razvoja društva, naglašavamo da ulaganje u zdravlje treba biti temeljna investicijska strategija svakog pojedinca i svakog društva.

- 20:45 - Isprintaj - #

U Virovitici održan sastanak u vezi Regionalnog parka Mura-Drava

U Maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije na inicijativu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije, održan je radni sastanak Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Državnog zavoda za zaštitu prirode, te ravnatelja 5 Javnih ustanova županija na čijem se području nalazi Regionalni park Mura-Drava (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska).
foto:Vpž
Sastanku su nazočili ravnateljica Uprave za zaštitu prirode Kornelija Pintarić i ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković sa svojim suradnicima, koji su prisutnima izložili informacije o postupku proglašenja Regionalnog parka, te aktualnosti iz provedbe Projekta RP Mura-Drava, potrebi upoznavanja javnosti sa zaštitom i prikupljanjem podataka za izradu Plana upravljanja.
Ravnatelji Javnih ustanova su nakon razmatranja pristiglih ponuda, izabrali stručnog konzultanta, koji će, uz zajedničko financiranje svih 5 Javnih ustanova, raditi na izradi Plana upravljanja za Regionalni park Mura-Drava.
Razmatrani su i prijedlozi o načinu označavanja područja Regionalnog parka, izgledu informativnih tabli, te zajedničkoj informativno-promidžbenoj publikaciji.
Nakon sastanka u Virovitici, sudionici sastanka su posjetili Općinu Pitomača i obišli zaštićeni krajobraz Križnica, koji se nalazi u sastavu Regionalnog parka Mura-Drava, ali i Nacionalne ekološke mreže i budućih Natura 2000 područja.
Vpž

POVEZANO:
Regionalni park Mura-Drava-Zašto Biškupić oklijeva?

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere

Hidroelektrane NISU ni jeftine ni "zelene"

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom novih hidroelektrana na Dravi

Plan izgradnje hidroelektrana kod Molvi iznenadio Podravce

Ekološki incident 2: Na Dravi dvije manje elektrane vrijedne čak 400 milijuna eura

- 09:33 - Isprintaj - #

07.10.2010., četvrtak

Nove utakmice NK Bilogorca iz Velike Črešnjevice

Sutra 8.10.2010. s početkom u 16:00h HNK "BILOGORAC" iz Velike Črešnjevice igra zaostalu utakmicu s NK "Orešac" iz Orešca. Utakmica se je trebala odigrati prije 3 tjedna,ali zbog obilnih kiša bila je odgođena. Iako je Orešac predposljednji na tablici u ovu utakmicu se misli ozbiljno isto kao i na upisivanju bodova.

Odmah u nedjelju 10.10.2010. isto s početkom u 16:00h slijedi i utakmica 6.kola gdje u Veliku Črešnjevicu dolaze prvo plasirane Kladare što će biti prava poslastica za gledatelje jer to je pravi "lokalni derbi".
Prošlu nedjelju je HNK "BILOGORAC" prvi puta poražen i to u Dugome Selu Lukačkome,a pošto sada slijede dvije domaće utakmice s razlogom iščekujemo još koju pobjedu.

U petak i u nedjelju u Velikoj Črešnjevici je nogomet opet na prvome mjestu. Radujemo se Vašemu dolasku u što većem broju kao i uvijek do sada.

- 16:43 - Isprintaj - #

Meteorolog Zoran Vakula u Intervju tjedna Danas.hr-a

Cijeli intervju poznatog pitomačkog meteorologa Zorana Vakule pročitajte na stranicama Danas.hr-a.

VIDEO:nethrvideo

Kada ste se i zašto odlučili baviti meteorologijom?
Kad sam upisivao PMF, smjer dipl. ing., nisam znao što ću biti 'kad odrastem'. Cilj mi je bio što prije diplomirati, zarađivati svoj kruh, biti dipl. ing. koji može raditi i u privredi i u školi. Pričali su mi da je mogućnost izbora veća nego da, primjerice, završim profesorski smjer. Nakon druge godine, iako sam imao sve potrebne ispite za upis ma kojeg smjera, odlučio sam se za geofiziku s meteorologijom. I nije mi žao! Nisam se vidio kako u budućnosti vrijeme provodim u laboratoriju, ili kako smišljam i dokazujem nove teorije... Meteorologija mi je bila 'prizemnija', bliža...

Kada ste prvi puta stupili pred kamere i kakav je bio osjećaj?
Pred kamerama sam bio još u osnovnoj školi. Uz mnoge druge aktivnosti, bio sam aktivan i u Kino klubu Slavica, koji je djelovao pri Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači. Tada mi je bio jedan od uzora gospodin Marušić, legenda hrvatskog crtanog filma... Radio sam svašta, a sada, kad vrtim film unatrag, sve mi se češće nameće zaključak kako je Bog htio da sada u svom poslu spojim većinu od onoga što sam nekada radio pod 'slobodnim aktivnostima' u osnovnoj i srednjoj školi – novinarstvo, pisanje sastavaka, recitiranje, vođenje konferansi, pisanje i izdavanje časopisa, bavljenje fizikom i matematikom...

Glede kamera i meteorologije, početak javnog nastupanja i prezentacije vremenske prognoze bio je za Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza 1996. – na prvu godišnjicu Oluje i oslobođenja Knina. Pripremao sam se za taj nastup danima i svejedno imao žestoku tremu. Blaženka Leib bila je voditeljica Dobrog jutra, pomagala mi, ali je glas drhtao...

VIDEO:nethrvideo

Planirate li godišnji prema prognozi, ili je ipak presudan termin?
Godišnji ne planiram na temelju prognoze iz već spomenutih razloga mogućnosti i nemogućnosti dugoročnog prognoziranja... Termin dogovaram sa suprugom. Kompromisi su nužni, bez obzira na vrijeme. No, zato druga putovanja planiramo i prilagođavamo shodno vremenskoj prognozi.

Zovu li vas često prijatelji za prognoze prije vikenda ili prije godišnjeg?
Za godišnji već većina zna da im ne mogu pomoći, a ostale prognoze uobičajena su svakodnevica, i prijatelja i ne-prijatelja.

Postoji li neka pogreška u prognozama koju ste posebno zapamtili?
Bilo ih je, a i još će ih biti... Sjećam se neugodne situacije kada čak tri godine zaredom jednom poznaniku nisam dobro prognozirao vrijeme kada me je zvao, iako sam se pošteno potrudio najbolje što mogu... Više me ne zove... Ne znam je l' mi ne vjeruje, ili su razlozi druge prirode...
Cijeli intervju poznatog pitomačkog meteorologa Zorana Vakule pročitajte na stranicama Danas.hr-a.
tekst:Tihomir Jambrović
Snimio i montirao: Franjo Tot
Danas.hr

- 14:37 - Isprintaj - #

06.10.2010., srijeda

I ove godine "U posjeti starim vremenima"

Turistička zajednica Općine Pitomača u suradnji sa Turističkom zajednicom Virovitičko- podravske županije i ove godine organizira manifestaciju "U posjeti starim vremenima".

Ista će se održati u nedjelju, 10.listopada 2010.godine, na imanju "Zlatni klas" u Otrovancu, s početkom u 12 sati.

Cilj organiziranja takve vrste manifestacija očuvanje je tradicije, starih običaja, folklora, starih zanata, starih sportova,gastronomije i zabave.Manifestacija se održava uz potporu Hrvatske turističke zajednice.
Pitomi radio

KAKO JE BILO PROŠLIH GODINA?

2009. - U Otrovancu održana manifestacija - U posjeti starim vremenima

2008. - VIDEO:U posjeti starim vremenima 2008.

2007. - VIDEO:"U posjeti starim vremenima"-2007.

2006. - "U posjeti starim vremenima"

- 17:03 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - listopad (2)


PITOMAČA-Jučer, 5. listopada, vl. kamiona 36 – godišnji Z.K. iz Pitomače, prijavio je da su mu nepoznati počinitelji, izvršili provalu u rezervoar kamiona i otuđili gorivo. Kriminalističkim istraživanjem od strane pol. službenika PP Pitomača, utvrđeno je da su nepoznati počinitelji u vremenskom periodu od 4./5. listopada, u vremenu od 20.30 – 5.00 sati, došli do kamiona marke „Iveco“, VT – registarskih oznaka, koji se nalazio parkiran u mjestu Pitomača, ul. Lj. Gaja, gdje su nasilnim otvaranjem poklopca – čepa rezervoara iz istog otuđili oko 80 litra dizel goriva.
Slijedi potraga za počiniteljem ovog kaznenog djela.

VIROVITICA-Afera Fimi media-Bivši ministar policije na ispitivanju u USKOK-u. Kirin priznao: Sve sam radio po nalogu Barišića*
Afera Fimi Media- Premijerka pretresa i Kirina


VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA-AFERA TRAKTORSKI KREDITI - HSP upozorava da je dug županije prema državi narastao na 50 milijuna kuna.Županija pred blokadom pa neka župan Tolušić razriješi problem.HDZ bi, barem jedanput nakon odlaska s vlasti, trebao ostaviti čiste i uredne račune, tvrdi Zvonimir Šimić.*

VIROVITICA-Bivši ministar Ivica Kirin na listi osumnjičenih. Danas se nastavlja iznošenje spoznaja o ugovorima i okolnostima pod kojima ih je MUP sklapao s Nevenkom Jurak*

- 15:34 - Isprintaj - #

05.10.2010., utorak

SDP Općine Pitomača: otvorenje novih prostorija

Pitomački socijaldemokrati, druga najveća politička opcija u općini Pitomača, otvaraju svoje nove prostorije.

SDP Pitomača


Dana 9.10.2010. sa početkom u 17:00 sati SDP Općine Pitomača službeno će mještanima Općine Pitomača i svojim članovima predstaviti svoje nove prostorije.

Prostorije se nalaze na adresi Trg kralja Tomislava 19/1 u Pitomači te će SDP od sada imati adekvatne uvjete za svoj daljnji rad na korist svih naših sumještana.

Sve nazočne pozdraviti će brojni gosti među kojima su predsjednik SDP VPŽ Tomislav Žagar, saborska zastupnica Nada Čavlović-Smiljanec te brojni drugi, a posebno se veselimo dolasku predsjednika SDP Hrvatske Zorana Milanovića.

Tom prigom će Predsjednik SDP Hrvatske Zoran Milanović uručiti donaciju za Humanitarnu Udrugu Podravsko Sunce kojom će se nastaviti dosadašnja suradnja i pomoć pri kupnji aparata za mjerenje gustoće kosti, a isti će unaprijediti zdravlje pučanstva naše općine.

Naglašavamo da su raniji projekti HUPS-a (već nabavljeni uređaj collor-doppler) prepoznati od strane SDP-a kao jedinstveni, a polazeći od SDP-ovog temeljnog opredjeljenja da je zdravlje ključni faktor kvalitete života svakog pojedinca te gospodarskog i općeg razvoja društva, naglašavamo da ulaganje u zdravlje treba biti temeljna investicijska strategija svakog pojedinca i svakog društva.


Općinska organizacija SDP-a Općine Pitomača


- 17:13 - Isprintaj - #

RD Zeleno srce: Babuške na kotlu

Rekreacijsko društvo iz Pitomače "Zeleno srce" poziva Vas na ručak, bicikliranje i sportske aktivnosti na Dravi kod križničkog mosta u petak 8. listopada.

Polazak biciklima u 12 sati (ispred panoa) - vožnja preko Sedlarice i Turnašice.
Za članove društva ručak je besplatan!

Primamo i goste koji (na licu mjesta) plaćaju 20 kuna! Ne treba se prijavljivati.
Za cijelo popodne predviđene su sportske aktivnosti!

RD Zeleno srce

- 15:44 - Isprintaj - #

Pitomačka Podravina nabrzaka - listopad (1)

PITOMAČA-Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor RH 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom SFRJ. Obilježavajući Dan neovisnosti RH, 7. listopada 2010. u 17,45 prije večernje mise, delegacija Općine Pitomača položit će vijenac na spomen obilježje Hrvatskim braniteljima na Trgu kralja Tomislava u Pitomači. Pozivamo sve Pitomačanke i Pitomačane da svojim dolaskom na čin polaganja vijenca iskažu poštovanje onima koji su svoj život položili na oltar Domovine.*

PITOMAČA-U utorak, 12. listopada 2010. godine utvrđen je datum početka radova i polaganja temeljnog kamena za izgradnju Područne škole u Starom Gracu i Područne škole u Grabrovnici. Izvođač radova obiju škola bit će građevinar Mijo Stipić iz Svetog Ivana Zeline koji je na natječaj podnio najpovoljniju ponudu. Završetak radova predviđen je za rujan 2011. godine.*

Afera Fimi Media- Kirin bez komentara, Kosor za istragu

VIROVITICA-Premijerka: Pretresite Kirinove poslove; Kirin nema komentara na ugovore s Fimi-mediom*

VIROVITICA-SDP-ovo priopćenje za medije: „Kraci korupcijske hobotnice dopiru i do Virovitice“*

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
-Politička čistka u Virovitičko-podravskoj županiji. HDZ i HSS maknut će haeselesovce iz županijskih fotelja. "Počistit" će sve odbore, komisije, upravna vijeća, čak i školske odbore, a ostati mogu samo oni koji istupe iz HSLS-a – poručila je koalicija HDZ/HSS. *

- 08:56 - Isprintaj - #

04.10.2010., ponedjeljak

Općina darivala djecu povodom Međunarodnog dana djeteta

3. listopada obilježava se Međunarodni dan mira i Međunarodni dan djeteta.
Barem na taj dan trebalo bi se više pažnje posvetiti svakom djetetu jer svako dijete, bilo ono crno ili bijelo, bilo bogato ili siromašno, zaslužuje jednake uvijete za život.
Takve uvjete nemoguće je stvoriti, ali čelništvo Općine Pitomača potrudilo se, kao i prijašnjih, tako i ove godine pokazati da nije zaboravilo svoje najmlađe stanovnike. Načelnik Željko Grgačić i njegov zamjenik gospodin Siniša Siladić danas su obišli djecu po Mjesnim odborima Općine Pitomača, kao i dječji vrtić u Pitomači te ih darivali prigodnim slatkim poklonima.
Pitomi radio

- 15:42 - Isprintaj - #

03.10.2010., nedjelja

HSPD: Pravednost polako dolazi i u Pitomaču

Pitomača je bila domaćin prvoj u nizu tribina Hrvatske stranke pravne države (HSPD.hr) na kojoj su gosti prof.Josip Kregar i dr.Srećko Sladoljev , kao osvjedočeni borci za pravnu i pravednu Hrvatsku govorili o svojem iskustvu s polugama vlasti. Uz predsjednika HSPD mr. Siniše Prpića, na pitomačkoj tribini sudjelovali su i predsjednik podružnice Pitomača Marijan Čop, vijećnik Općine Pitomača Zoran Čop te brojni mještani Pitomače i okolice.

Predsjednik HSPD-a mr.Siniša Prpić u uvodnom govoru, uz probleme koji tište građane našeg kraja kao npr. inzistiranje na gradnji brzopletno odlučene i loše zamišljene autoceste nauštrb dobro provedene Nove brze ceste od Slovenije do Iloka, govorio je i o najnovijoj aferi koja potresa Virovitičko-podravsku županiju gdje se istražuje upletenost gradonačelnika grada Virovitice Ivice Kirina u aferi Fimi Media. Naglasio je da svi moramo biti jednaki pred zakonom, i mali čovjek, seljak , radnik, direktor ali i gradonačelnik i bivši ministar.

Doktor Srećko Sladoljev, koji je poduzeću u kojem radi pokušao ukazati na bezrazložno trošenje velikih količina novaca i tako činjenje štete u poslovanju, dobio radi toga otkaz u Imunološkom zavodu, čovjek koji nas je sve spasio od bespotrebnog cijepljenja protiv „svinjske gripe“, koji je dokaz da i samo jedna osoba može upornošću uspjeti u borbi za pravednu državu, govorio je u Pitomači o svojem iskustvu s državnim aparatom.

Prof.dr. Josip Kregar napomenuo je da je u tijeku raspad cijelog sistema državne vlasti i da se sada pokazuje dubina nesposobnosti i kriza države. Ali to nije naša krivnja! Naša krivica može se iskazati jedino u tome što smo do sada šutjeli i vjerovali nadležnim institucijama da će riješiti problem.
Ljudi koji vode našu državu, NISU odabrani, oni su IZABRANI, a u tome je velika razlika. Oni se moraju odreći svojih velikih privilegija.Oni su loša vlast koju treba smijeniti na sljedećim izborima.
Tribina s cijenjenim gostima nastavila se u Virovitici istog dana gdje se između ostalog govorilo i o problemu županijskog odlagališta otpada u Jasenašu.

POVEZANO:
Prof Kregar poručio vlasti: Odite dok ne mislimo da ste zli, dok mislimo samo da ste pokvareni
Prpić: U Virovitici su gradonačelnici padali zbog 600 kuna, a ovdje se radi o 26 milijuna kuna

- 10:10 - Isprintaj - #

02.10.2010., subota

Vilibald Kovač u Pitomači

fotoBegović


Kako bi obilježila Međunarodni dan glazbe, Općina Pitomača organizirala je humanitarni koncert 1.listopada u Kino dvorani u Pitomači. Uz domaći rock band TILT, nastupio je i finalist showa Hrvatska traži zvijezdu Vilibald Kovač sa svojim pratećim bandom.

fotoBegović


Koncert je okupio 200-tinjak posjetitelja a sav prihod od ulaznica poklonjen je pitomačkoj humanitarnoj udruzi Podravsko sunce.

- 10:03 - Isprintaj - #

01.10.2010., petak

Vijesti s Pitomog radija

Pitomi radio
Izložba rakije i pripravaka od rakije i octa povodom "Lukova v Kalnovcu"
Povodom dana Općine Kalinovac Lukovo v Kalnovcu, Poljoprivredna udruga Kalinovac organizira prvu izložbu rakije i pripravaka od rakije i octa, a po pokroviteljstvom Općine Kalinovac.Sakupljanje uzoraka rakije, pripravaka od rakije i octa, bit će 10.listopada u Društvenom domu Kalinovac od 10 do 18 sati. Izlagači su dužni donijeti najmanje po uzorku dva puta po pola litre rakije, pripravaka od rakije i octa u prikladnim staklenim bocama. Cijena jednog uzorka iznosi 70,00 kuna, a dva ili više uzoraka 100,00 kuna. Izložba uzoraka rakije, pripravaka od rakije i octa, te dodjela diploma i priznanja bit će 17.listopada u Društvenom domu u Kalinovcu, s početkom u 15 sati.
------------------------------
Utakmica ŽRK " Pitomača" : ŽRK"Vukovar"
U subotu, 2. listopada, s početkom u 17:00 sati, rukometašice ŽRK "Pitomača" u 2. kolu II. Hrvatske rukometne lige sjever, u pitomačkoj školsko-sportskoj dvorani dočekuju rukometašice ŽRK "Vukovar", jednog od najozbiljnijih kandidata za plasman u I. HRL.
Pitomi radio

- 15:03 - Isprintaj - #

FVK novosti by Barica Mihoković

DVD TURNAŠICA MNOGO ULAŽE U OPERATIVU I NATJECANJA
U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice tokom ove godine održava se peti KUP natjecanja, u koji su uključeni vatrogasci svih županija RH. Iz Virovitičko-podravske županije jedino je DVD Turnašica muška A ekipa učesnica KUP-a.VIŠE

HRVATSKA STRANKA PRAVNE DRŽAVE OSNOVALA 4. PODRUŽNICU
U petak 24. rujna 2010. HSPD, u prostoriji slankamenskih Hrvata, održala je osnivačku skupštinu Hrvatske stranke pravne države, Podružnica Suhopolje, u općini sa dvadeset dva naselja.VIŠE

SJEDNICA ODBORA ZA ODLIKOVANJE HVZ ODRŽANA U VZ VPŽ
Dana 21. 9. 2010. pod predsjedanjem Đure Petrića, predsjednika Odbora za odlikovanje Hrvatske vatrogasne sjednice i predsjednika Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije održana je redovna sjednica Odbora u sjedištu Vatrogasne zajednice Virovitičko podravske županije u Virovitici.VIŠE

LU "FAZAN" PITOMAČA OTVORILA LOV NA DIVLJE SVINJE
Zbog učestalih pritužbi na štete koje na kukuruzu učine divlje svinje lovci LU "Fazan" Pitomača organizirali su u nedjelju 12. 9. 2010. SKUPNI LOV NA DIVLJE SVINJE U BILOGORI. VIŠE

DVD Turnašica taktička vježba
Nastavljajući tradiciju, DVD Turnašica i ove je godine 8. 9. 2010. obilježavajući blagdan Male Gospe, održalo taktičko – pokaznu vježbu, kao smotru raspoložive opreme i uvježbanosti svojih operativnih vatrogasaca.VIŠE

- 10:53 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.