LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

30.11.2009., ponedjeljak

Pobjednici 2. Hrastico foto natječaja

hrastico


Završen je drugi HRASTICO foto natječaj na temu „Vinarstvo i vinogradarstvo“. Od dvijestotinjak pristiglih radova , organizator je izabrao pedestak koje je žiri ocijenio na slijedeći način.

1. Nagrada OLIVER BEŠIĆ iz Virovitice - fotografija „ Grožđane staze „

2. Nagrada KRUNO HEIDLER iz Đurđevca– fotografija „ Jutarnja magla „

3. Treću nagradu dijele dvije autorice sa istim brojem bodova

JASMINA GORJANSKI iz Osijeka – fotografija „ Istjerivač duhova „ i

IVONA LOZIĆ iz Slatine – fotografija „ Berba „

Kao i prošle godine, HRASTICO namještaj organizira IZLOŽBU svih nagrađenih i odabranih fotografija koje su pristigle na natječaj.

U sklopu izložbe biti će degustacija vina renomiranih vinara koje će posjetitelji moći kušati iz predhodno kupljenih degustacijskih čaša . Sav prihod biti će uplaćen u humanitarne svrhe.
Hrastico.eu

- 21:43 - Isprintaj - #

"Naše pravice" - dokumentarni film o Stjepanu Sulimancu

Naše pravice from Virovitica.info on Vimeo.



Zadruga branitelja "Aurea" snimila je dokumentarni film o Stjepanu Sulimancu-Štefini. Ovaj propagandni film Dubravka Kovača govori o utjecaju Štefine na današnje političare koji su mu odali počast podizanjem spomenika u prirodnoj veličini ispred Osnovne škole u Turnašici. Produkciju potpisuju Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica i Općina Pitomača dok je za producenta potpisan saborski zastupnik Josip Đakić.

- 17:54 - Isprintaj - #

Podravski list: Kovačević smijenjen s mjesta predsjednika Mjesnog odbora Turnašice

klikni na sliku za povećanje




Held podlegao pritisku vladajuće koalicije?

O smjeni nisam dobio pisanu obavijest,a Antun Held koji je novi predsjednik politikom želi ostvariti privatne ciljeve - kaže Ivan Kovačević.
VIŠE:Podravski list

- 15:33 - Isprintaj - #

Sportski rezultati prošloga tjedna

Jučer navečer, rukometašice ŽRK “Pitomača”, u dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, igrale su svoju utakmicu 10. prvenstvenog kola II. HRL sjever, u kojoj su ugostile rukometašice ŽRK “Dragovoljac” iz Slatine. Pitomačanke su igrale dobro i upisale pobjedu od 36:26 (18:12) koja ih uoči posljednjeg prvenstvenog kola zadržava na diobi prvog mjesta ligaške tablice zajedno sa rukometašicama ŽRK “Zelina”. Gošće su bile rezultatski ravnopravan suparnik samo u prvih 15-tak minuta utakmice, nakon čega su se domaće odvojile na +4, a razlika je do kraja samo rasla. Efikasnošću su prednjačile Hegediš (8) i Đud (7), a od ostatka raspoložene ekipe ističemo i vratarke Kovačić i Kožarić. Za pitomačanke su nastupile Kovačić (1), Šimić 4 (2), H.E.Habijanić 5, Hegediš 8 (1), Begović 3 (1), Filipović, Bosanac, Banović, Petković 4, Janeš 3, Đud 7, Tomljanović, Dražić 1 i Kožarić. U posljednjem kolu narednog vikenda pitomačanke gostuju u Vinkovcima.
Svoj nastup na drugom turniru 1. HRL – regija sjever za djevojčice rođene 1996. godine i mlađe, jučer su u virovitičkoj sportskoj dvorani Tehničke škole, imale i mlade pitomačanke, koje su odigrale dva susreta u kojima su poražene od vršnjakinja ŽRK “Podravka” iz Koprivnice sa 23:9 (8:6), dok su pobijedile rukometašice ŽRK “Natura agro” iz Đurđevca sa 24:8 (12:3). Nakon dva odigrana kola pitomačanke imaju dvije pobjede i dva poraza, a za ovu kategoriju pitomačanki jučer su nastupile Kodžaga, K.Dugalija, Ban 7, Ferić 3, A.Habijanić 1, Ivanec, Rengel 10 (1), Bedeković, Šandrovčan, Grlica, D.Petković 6 i Matić 6. Treći turnir na rasporedu je u drugoj polovici mjeseca prosinca, a domaćin je Pitomača.
kuglanje
Svoje prvenstvene nastupe ovoga vikenda imale su i pitomačke kuglačice i kuglači, kojima u njihovim prvenstvima ove jeseni ne ide baš najbolje, a nakon prošlotjednih domaćih poraza ovoga vikenda poraženi su i na gostovanjima. Kuglačice su poražene u utakmici 9. kola II. HL istok na gostovanju u Koprivnici od kuglačica istoimenog kluba sa 7:1, a za pitomačanke su nastupile Veršec, Kaša, Vukčević, Kaša-Kovač, Golubić i Žibreg.Kuglači su 9. kolu III. HL regija istok igrali protiv kuglača KK “Vrijednosnice Osijek” iz Darde, te su poraženi sa 5,5:2,5. Za pitomačane su nastupili Rakijašić, Zvonarić, Tot (osvojio bod), Đakić (osvojio bod), Kovačić (osvojio pola boda), te Švarbić, a domaćini su bili uspješniji i u broju srušenih čunjeva, bilo je 3198:3121. U narednom kolu pitomačani su domaćini kuglačima KK “Belišće”.

Jučer je u Lepoglavi održano završno 3. kolo Lige sjeverozapadne Hrvatske, na kome su uspješno nastupili i karataši pitomačka dva karate kluba. Članovi KK “Podravski sokol” nastupili su u borbama, a medaljama su se okitili: Erika Čižmar, učenice -35 kg i Filip Gregurek, učenici +35, osvojili su prvamjesta, Dino Švarbić, učenici -35 kg, osvojio je drugo mjesto, dok su treća mjesta osvojili Nikolina Šubić, učenice -35 kg, Stela Blatarić i Ivana Kirin, učenice -30 kg, Neven Kirin i David Osmanović, učenici +35 kg, te David Blatarić, učenici -35 kg. Učenici u sastavu David Blatarić, Neven Kirin, David Osmanović i Dino Švarbić, u borbama su osvojili ekipno drugo mjesto, a učenice u sastavu Erika Čižmar, Nikolina Šubić, Doroteja Osmanović i Ivana Kirin, u borbama su osvojile ekipno treće mjesto. Kod mlađih kadetkinja Saška Blatarić u kategoriji -45 kg osvojila je treće mjesto. Budući je kolo bilo završno, u ukupnom poretku u svojim kategorijama Erika Čižmar i David Blatarić osvojili su prva mjesta, Nikolina Šubić, Josip Šubić, Saška Blatarić, Neven Kirin i Filip Gregurek osvojili su druga mjesta, dok su treći u ukupnom poretku bili Stela Blatarić i Ivana Kirin. Prvo mjesto ukupnog poretka osvojili su i učenici ekipno, dok su učenice ekipno druge.
Pitomača.hr

- 15:07 - Isprintaj - #

Karate:3. KOLO LIGE SJEVEROZAPADNE HRVASTKE, SEZONA 2009.

Dana 29. 11. 2009. u Lepoglavi održano je 3. (završno) kolo Lige Sjeverozapadne Hrvatske u katama i borbama. Karate klub Pitomača nastupio je sa 13 natjecatelja s kojima je osvojio čak 17 medalja za pojedince, te 1 pehar za ekipu. Nastupili su redom Bogović Marko, Ban Dora, Tudić Veronika, Šolinić Tena, Greguraš Nina, Demšić Nikolina, Rep Marta, Uremović Alan, Vončina Karlo, Mitrović Mario, Rep Marijana, Prtenjača Dominik i Maresić Matija, te ekipa u sastavu Šolinić Tena, Rep Marta i Rep Marijana. Ostvareni plasmani u 3. kolu po kategorijama su slijedeći:
KATE
Mlađi učenici B liga
Bogović Marko - 1. mjesto
Mlađe učenice B liga
Tudić Veronika - 2. mjesto
Šolinić Tena - 3. mjesto
Ban Dora - 5. mjesto
Demšić Nikolina - 5. mjesto
Greguraš Nina - bez plasmana
Učenici B liga
Uremović Alan - 1. mjesto
Vončina Karlo - 5. mjesto
Mitrović Mario - 5. mjesto
Učenice B liga
Rep Marijana - 1. mjesto
Učenici A liga
Prtenjača Dominik - 1. mjesto
BORBE
Učenici B liga -30kg
Bogović Marko - 3. mjesto
Učenice B liga -35kg
Rep Marta - 2. mjesto
Učenice B liga +35kg
Šolinić Tena - 3. mjesto
Učenice ekipno
KK Pitomača (Rep Marijana, Rep Marta, Šolinić Tena)
- 2. mjesto
Mlađi kadeti +45kg
Maresić Matija - bez plasmana
Apsolutnu dominaciju demonstrirali su naši mladi kataši koji su poharali sve kategorije u kojima su nastupili, a ništa lošiji nisu se pokazali ni borci sa svojim plasmanima. Po prvi puta okušali smo se i u ekipnom natjecanju u borbama, gdje su se djevojčice prvi meč izgubile tek u finalu.
Obzirom da je ovo bilo poslijednje kolo za 2009. godinu poznati su i ukupni plasmani za 2009. godinu. Odličja u ukupnom plasmanu natjecatelja iz Karate kluba Pitomača su slijedeća:

KATE
Mlađe učenice B liga
Tudić Veronika - 3. mjesto
Učenici B liga
Uremović Alan - 1. mjesto
Vončina Karlo - 3. mjesto
Učenice B liga
Rep Marijana - 1. mjesto
Učenici A liga
Prtenjača Dominik - 1. mjesto

BORBE
Učenici B liga -30kg
Bogović Marko - 2. mjesto
Učenice B liga -35kg
Rep Marta - 2. mjesto
Učenice B liga +35kg
Šolinić Tena - 3. mjesto


Ovakav nastup za završetak polusezone dobar je pokazatelj što nas čeka u drugoj polovici sezone. Sada nam slijedi zimska stanka, a od siječnja nastavljamo s lovom na nove medalje.
Sportski pozdrav, trener
Igor Petrović
Karate klub Pitomača

- 15:01 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije 2009.

pitomačkeFotografije
pP
Jesenja brazda v Jaršanju
pP
Zaboravljeni u Turnašici
pP
Zaboravljeni u Starom Gracu
FOTO: - Saobraćajka u Vinogradskoj - Majstor v centru - Kontejneri na čekanju - Muha - Plodovi jeseni - Spomenik S.Sulimancu - Košnice, Đolik - PINGovo 2009 -pjena party- Stari virjan - Sedlarica - Čahura - Pitomački biciklisti na Picokijadi - Nikola - Pitomačka budnica za Vidovo 2009

- 14:55 - Isprintaj - #

28.11.2009., subota

FVK "Mirko Lauš" - nagrade stigle iz Maribora

fvk


Kako nismo bili u mogućnosti odazvati se na poziv organizatora i putovati u Maribor radi svečanog preuzimanja nagrada, poštom su stigle plakete i diplome te katalog festivala. Ukupno je u službeni program ušlo 150 filmova iz 27 zemalja doslovno iz cijelog svijeta. Tim saznanjem su nagrade koje smo osvojili još vrednije.
Foto video klub "Mirko Lauš" Pitomača

- 18:51 - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

NOVA STRANICA: Zavod za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije

Zavod za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije ima svoju internet stranicu na adresi http://zpuvpz.hr/ . Osim općih informacija o toj Javnoj ustanovi , na stranici se mogu pročitati i najave događanja te vijesti. Najzanimljivija opcija je detaljan uvid u prostorne planove gradova, općina i same županije.
Općina Pitomača tako je zastupljena i u tekstualnom i grafičkom dijelu pa zainteresirani to mogu u bilo koje doba pogledati OVDJE.
Za naš kraj zanimljiv je i dio planova koji su u izgradnji te ga još nema online a to su: PPPPO „TOKA RIJEKE DRAVE“ i Detaljni plan uređenja (DPU) za turističko-rekreacijsko područje uz rijeku Dravu:
DPU „SEGEDIN“ – Š/68,72ha
DPU „JADICA“ – Š/23,08ha
DPU „CRNI JARAK“ – Š/29,41ha
DPU „LUKA“ – Š/81,38ha
DPU „ŠIRINE“ – Š/199,63ha
--------------------------------------------------------
Zavod za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije je javna ustanova koja obavlja stručne i druge poslove iz samoupravnog djelokruga rada Županije u području prostornog uređenja sa ciljem svrhovitog gospodarenja prostorom Županije kao temeljnim, osobito vrijednim i ograničenim dobrom.

U Zavodu se organizira i koordinira obavljanje stručnih poslova u svrhu ostvarivanja prostornih uvjeta za društveni i gospodarski razvitak, zaštitu okoliša, racionalno korištenje povijesnih i prirodnih dobara na načelima dugoročnog, trajnog, integralnog i multidisciplinarnog pristupa prostoru.

U cilju ostvarivanja navedenih ciljeva Zavod izvršava osobito sljedeće poslove:

* izrada i praćenje provedbe dokumenata prostornog uređenja Županije
* izrada izvješća o stanju u prostoru Županije
* vođenje registra podataka u okviru informacijskog sustava prostornog uređenja
* priprema polazišta za izradu, odnosno stavljanje van snage prostornih planova užih područja
* davanje mišljenja u postupku izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji
* izrada prostornih planova gradova i općina i urbanističkih planova uređenja, ako mu izradu tih planova povjeri župan
* obavljanje stručno-analitičkih poslova iz područja prostornog uređenja

VIŠE:zpuvpz.hr

- 18:39 - Isprintaj - #

Foto natječaj ´Jugoistočna Europa - ljudi i kultura´

EKuRH


Imate li strast prema fotografiji? Cijenite li ljepote jugoistočne Europe?
Sudjelujte u foto natječaju „Jugoistočna Europa - ljudi i kultura” i podijeliti s drugima svoju viziju regije!

Natječaj je otvoren za sve građane i stanovnike zemalja članica EU i zemalja jugoistočne Europe, kandidatkinja (Hrvatska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija i Turska) i potencijalnih kandidatkinja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo) za članstvo u EU.

Slanjem najbolje fotografije koja oslikava kulture, sport i svakodnevni život jugoistočne Europe, možete osvojiti vrijedne nagrade, uključujući i mogućnost da vaš rad bude izložen u dvije životopisne metropola Europe: Madridu i Bruxellesu!

Rok za slanje fotografija je 20. siječnja 2010.
Za više detalja, kliknite ovdje.

Delegacija EK u RH

- 16:35 - Isprintaj - #

Održana javna tribina povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

fotoBegović


Javnom tribinom na temu: Senzibilizacija javnosti na problematiku nasilja nad ženama i općenito svih oblika nasilja, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Općine Pitomača jučer je obilježilo Dan borbe protiv nasilja nad ženama i općenito borbe protiv svih oblika nasilja. Na tribini je, između ostaloga, istaknuto da nasilje nad ženama nije samo problem žena ili žrtava kako vrlo često izgleda, to je društveni i javnozdravstveni problem i zato svi moramo sudjelovati u njegovom rješavanju.

fotoBegović


Ne samo nasilje nad ženama, nego i nasilje nad djecom, nasilje u školi vrlo često ostaju neregistrirana. Bez službene statistike o počinjenom nasilju, te doprinosa medija koji bi o tom problemu trebali izvještavati sustavno, a ne samo iznoseći pojedinačne slučajeve u crnoj kronici, nasilje će i dalje u društvu biti zanemarivan i podcijenjen problem.Gosti na tribini bili su: predstavnica Obiteljskog centra Jasna Čupen, voditeljica SOS centra iz Virovitice Desa Kolesarić, te predstavnik krim policije iz Policijske postaje Pitomača Željko Veršec.
Pitomača.hr

- 15:10 - Isprintaj - #

26.11.2009., četvrtak

Kako nas pljačka vodena mafija ?

Građani Hrvatske,
sačuvajte naše rijeke i potoke, sačuvajte zdravlje sebe i okoliša, sačuvajte svoje novce, prijavite kriminalce.
Spasimo Hrvatsku od vodenog lobija koji masno zarađuje uništavajući Hrvatsku daleko od očiju javnosti!

Prezentaciju o načinima kako nas pljačkaju možete skinuti OVDJE ili pogledajte OVDJE.
SPASITE HRVATSKU AMAZONU !!!

- 18:01 - Isprintaj - #

25.11.2009., srijeda

Javna tribina: Senzibilizacija javnosti na problematiku nasilja nad ženama i općenito svih oblika nasilja

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Općine Pitomača, povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama i općenito borbe protiv svih oblika nasilja organizira javnu tribinu s temom “Senzibilizacija javnosti na problematiku nasilja nad ženama i općenito svih oblika nasilja”.
Javna tribina održati će se u četvrtak 26. studenoga s početkom u 18,00 sati u prostorijama Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1.
Tribini će nazočiti predstavnici Obiteljskog centra Virovitica, SOS centra Virovitica I Policijske postaje Pitomača.
Pitomača.hr

- 16:53 - Isprintaj - #

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom UN-a od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na 25. studenog 1960. godine, kada je sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama započinje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, kampanja koja uključuje četiri važna međunarodna datuma:

25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama),
1. prosinac (Svjetski dan borbe protiv AIDS-a),
6. prosinac (Godišnjica Montrealskog masakra) i
10. prosinca (Međunarodni dan ljudskih prava). kojoj se pridružuju brojne aktivistice i aktivisti za ženska ljudska prava, iz godine u godinu upozoravajući na problem nasilja prema ženama, s kojim se susrećemo u svim dijelovima svijeta.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a sa svojim organizacijama i članicama iz cijele Hrvatske i ovom prilikom diže glas protiv svakog oblika nasilja prema ženama, bilo da je riječ o nasilju u obitelji, bilo da se radi o nekim drugim oblicima nasilja, poput seksualnog, emocionalnog i psihološkog nasilja, sve do institucionalnog i ekonomskog.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.
Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale građanke po načelima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne suradnje. U skladu sa svime navedenim, građanska je obaveza da se pridruži ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava.

Ove godine posebno želimo upozoriti na problem nasilja prema mladim ženama. Izložene različitim društvenim pritiscima, mlade žene često nisu osnažene oduprijeti se partnerima koji ih izlažu različitim oblicima nasilja, između ostalih, verbalnom i fizičkom. U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena trpi fizičko nasilje. Podaci kojima raspolažu nadležne institucije zapanjujući su, no treba znati da ni oni nisu posve točni, jer se mnoge žrtve nasilja zapravo ne ohrabruju prijaviti nasilnike. Radi se često o njihovim bračnim i izvanbračnim partnerima, muškim članovima obitelji, čak i prijateljima. Usprkos zakonima, propisima, protokolima, institucijama - žene su i dalje "omiljena meta" zlostavljača. Hrvatsko društvo ovaj problem još nije sposobno rješavati u okviru institucija. I dalje se o nasilju prema ženama progovara od slučaja do slučaja, od afere do afere. Na takvo društvo i na takav tretman nasilja prema ženama u društvu ne želimo i ne smijemo pristati.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a nastavit će ukazivati na problem nasilja prema ženama, na diskriminatorna ponašanja prema manjinskim ili marginaliziranim skupinama u društvu. Svojom aktivnošću na državnoj i lokalnoj te regionalnoj razini podržat ćemo sve inicijative, prijedloge i zakonska rješenja koja će unaprijediti stanje ženskih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i šire.

Za nasilje nema opravdanja.

Socijaldemokratski forum žena SDP Virovitičko-podravske županije

- 16:48 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš": Runa, cikla... 1. NAGRADA

PRVA NAGRADA za film "Runa, cikla ..." u službenoj konkurenciji na 7. Gastro film festivalu u Osijeku 17.10.2009. Više u već objavljenom postu.

Ovako izgleda film:


A ovako dodjela nagrada:

FVK "Mirko Lauš" Pitomača

- 14:42 - Isprintaj - #

Tradicionalni malonogometni turnir “Pitomačka zima”

Tradicionalni malonogometni turnir “Pitomačka zima” održati će se i ove godine u organizaciji NK «Pitomača» u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači.
Početak turnira predviđen je za subotu 05. prosinca 2009. godine, utakmicama po skupinama veteranskih sastava, a trajanje turnira predviđeno je do 10. siječnja 2010. godine.
Sve bi se utakmice odigrale isključivo u dane vikenda ili praznikom, u poslijepodnevnim terminima. Medijski pokrovitelj turnira je «Pitomi radio», a pokrovitelji “Carlsberg Croatia” d.o.o. Koprivnica i “Studena” – “Podravka” d.d. Koprivnica. Turnir će se odigrati u kategorijama seniora i veterana, a kotizacija iznosi 500,00 kuna po ekipi.
Prijave za veteranske ekipe primaju se zaključno sa 03. prosinca 2009. godine do 19,00 sati, a za seniorske ekipe zaključno sa 10. prosinca 2009. godine, do 19,00 sati, u Caffe baru «Šport» u Pitomači, Vinogradska 19 ili na mobitel broj 098/271-590.
Izvlačenje parova za veteranske ekipe je 03. prosinca 2009, u 19,00 sati, a za seniorske ekipe 10. prosinca 2009, u 19,00 sati u Caffe baru «Šport» u Pitomači, Vinogradska 19.
Pitomača.hr

- 11:39 - Isprintaj - #

Video: Milan Bandić u Pitomači


video by:milanbandic01
21.studenog 2009. u sklopu turneje svoje predsjedničke kandidature, Milan Bandić posjetio je i našu Pitomaču.
VIŠE:Milan Bandić

- 08:34 - Isprintaj - #

24.11.2009., utorak

Općina Pitomača predstavila se na VINCRO 09

vincro09


Vincro: Na štandu Pitomače bilo je živo kao u košnici
Na Prvom međunarodnom sajmu vina VINCRO 09 održanom u ravnokotarskom mjestu Polača vina i ruralne proizvode između tridesetak proizvođača predstavila je Općina Pitomača. Uz poznata vina frankovku, graševinu chardonney posjetitelji sajma mogli su uživati u nekim od specijaliteta pitomačkog kraja: suhom kuhanom bunceku, čvarcima, švarglu, suhim kobasicama, kruhu od kopriva, prgama, siru i vrhnju.
Posjetiteljima sajma predsjednik turističke zajednice Rikard Bakan predstavio je vinsku cestu Pitomački vinski puti kao i cjelokupnu turističku ponudu Općine Pitomača.
Uz ocjenjivanje vina s područja Zadarske županije za posjetitelje VINCRO bio je organiziran znanstveno stručni skup „Proizvodnja i marketing vina“, te izbor prve vinske kraljice Zadarske županije. Značajan doprinos izboru vinske kraljice dao je načelnik općine Pitomača u ulozi jednog od članova žirija.
Sudjelovanje u manifestaciji VINCRO samo je jedan od vidova suradnje koje imamo s prijateljskom općinom Polača i njezinim žiteljima. Kako smo pri kraju priprema za svečanu promociju naše vinske ceste „Pitomački vinski puti“ ovo je bila prilika da se upoznamo s dostignućima i planovima drugih vinorodnih područja, a pogotovo ravnokotarskog. Obavljeni su razgovori s mnogobrojnim vinarima, vinarskim i vinogradarskim stručnjacima koji su obećali da će se rado odazvati na svečanu promociju Podravskih vinskih puta, ne samo kao gosti već i aktivni sudionici , rekao je Željko Grgačić načelnik općine Pitomača.
mr sc Marijan TOMAC

- 19:42 - Isprintaj - #

23.11.2009., ponedjeljak

Ode Petar Preradović u Viroviticu

Rodna kuća i Muzej Petra Preradovića u Grabrovnici (zaštićena kao spomenik kulture) koja je bila pod upravljanjem Općine Pitomača ovih dana dobila je novog upravitelja, virovitički Muzej. Kako smo nedavno saznali da kao općina nismo prepoznati u turističkom pogledu i nismo dužni imati turistički ured na svojem području, ovim činom gubimo i svoj jedini muzej na kojeg smo bili ponosni. Inicijativom nekolicine pitomačana davnih 60tih godina krenulo se je u obnovu rodne kuće Petra Preradovića i otvaranje muzeja. Svake godine u Muzeju održavaju se susreti literarnih družina "Preradovićev rođendan" a ove, 2009.godine održani su po 41.puta. U spomen na pjesnika učenici škola iz svih krajeva Hrvatske priređuju svoje literarne radove i recitiraju pjesme. Muzej sačinjava etnografska, likovna i biografska zbirka (knjige, publikacije, skulpture, albumi, pisma, fotografije, slike). I eto,od 2009.godine ovaj zaštićeni spomenik kulture više nije pod upravljanjem pitomačana.

Mala povijest nastanka i nestanka Muzeja Petra Preradovića u Grabrovnici
„Narod smo koj' si mrtve štuje, na prošlosti budućnost si snuje.“

odePero


povećaj sliku! Slika i linkovi: Digitalizirana građa Glasa Podravine
----------------------------------------------
Lipanj ,1968.- PITOMAČANI OBNAVLJAJU RODNU KUĆU PETRA PRERADOVIĆA I PRIPREMAJU MUZEJ
Intervju s Lukom Hrvatićem, predsjednikom Odbora za proslavu 150-godišnjice rođenja Petra Preradovića. Kako su tekle višegodišnje radnje obnove rodne kuće Petra Preradovića, nastanak muzeja i priprema za proslavu 150-te godišnjice rođenja našeg velikog pjesnika.
LINK:Zajam za proslavu
---------------------------------------------
Srpanj, 1968. - PITOMAČANI PONOSNO OTVORILI MUZEJ
Svečano otvorenje Preradovićevog muzeja, Dobriša Cesarić otkrio bistu pjesniku, postavljanje nove spomen ploče na inicijativu akademika Dragutina Tadijanovića.
LINK:Grabrovnica je slavila
--------------------------------------------
Kolovoz, 1970. - PITOMAČANI SE BORE ZA SVOJ MUZEJ
U obnovu pjesnikove rodne kuće, koja je trajala punih pet godina, uložena su velika materijalna sredstva. Kuća je pretvorena u muzej, koji je opravdao svoje postojanje. Između ostalog poduzimaju se mjere da se formira gospodarsko dvorište, što bi zajedno s njegovom kućom predstavljalo jedinstvenu etnografsku cjelinu izuzetne kulturne vrijednosti. Međutim, sada kada su na pragu pripreme za proslavu 100 godišnjice pjesnikove smrti, nitko više ne brine o djelotvornosti muzeja.
LINK:Na čije „jasle“ muzej u Grabrovnici?

------------------------------------------
Studeni, 2009. - OPĆINA PITOMAČA POKLANJA MUZEJ I RODNU KUĆU PETRA PRERADOVIĆA VIROVITICI
Nakon svečanosti Preradovićeva rodna kuća predana je na čuvanje i upravljanje virovitičkom Gradskom muzeju čime se otvara nova stranica u povijesti valorizacije kulturno-povijesne baštine. U kući se, naime, nalaze knjige, fotografije i neki originalni rukopisi slavnog pjesnika koji su do sada čuvani zahvaljujući pojedinim neimarima.
LINK:Otkrivena obnovljena spomen ploča na rodnoj kuća Petra Preradovića


- 20:36 - Isprintaj - #

Pijan zaspao u autu za volanom

U subotu 21. studenog u 6.10 sati , pol. službenici PP Pitomača, prilikom kontrole i nadzora prometa u Pitomači u Dravskoj ulici, zatekli su 24 – godišnjeg D.Š., kako spava na mjestu vozača osobnog automobila VT – registarskih oznaka. Vozač D.Š. je automobil ostavio na središnjem dijelu kolničkog traka, sa uključenim motorom i uslijed alkoholiziranosti (1,65 alkohola) zaspao za volanom, čime je ugrožavao sigurnost drugih sudionika u prometu (gusta magla) i ometao normalan tijek prometa.

Protiv istog slijedi podnošenje Optužnog prijedloga nadležnom prekršajnom sudu.
PU Vpž

- 20:25 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

Rukometašice ŽRK “Pitomača” u petak navečer u sportskoj dvorani Tehničke škole u Virovitici, odigrale su trening utakmicu sa domaćim rukometašicama ŽRK „Tvin Trgocentar“, budući niti jedna od ovih ekipa nema prvenstvenih nastupa ovoga vikenda. Utakmica je bila izjednačena samo u prvom poluvremenu koje je završilo vodstvom pitomačanki od 13:12, koje su početkom nastavka zaigrale angažiranije i otišle na +5, te ovu razliku održavale do kraja utakmice za konačnih 30:23. Idućeg vikenda, u nastavku prvenstvenog natjecanja, u Pitomači gostuju rukometašice ŽRK “Dragovoljac” iz Slatine.

Druga ekipa ŽRK Pitomača sastavljena od igračica sa nešto manjom minutažom u prvoj ekipi, te igračicama rođenim 1994. godine i mlađe, u nedjelju je u Koprivnici, u utakmici 9. prvenstvenog kola Međužupanijske rukometne lige Koprivničko-križevačke županije, poražena od treće ekipe rukometašica ŽRK “Podravka” sa 33:24 (18:15), a već u utorak u pitomačkoj školsko-sportskoj dvorani, od 19,30 sati, u odgođenoj utakmici 5. prvenstvenog kola, ugostiti će rukometašice ŽRK “Kalinovac”.

U nedjelju su općinski nogometni četvrtoligaši NK “Pitomača” i NK “Croatia” Grabrovnica igrali svoje utakmice posljednjeg, 15. kola jesenskog dijela prvenstva IV. HNL sjever, podskupina B, u kojima su pitomačani bili domaćini nogometašima NK “Mladost” iz Molvi, te su boljom igrom u drugom poluvremenu uhvatili zaostatak od dva kola, za konačnih 2:2 (0:2), dok su grabrovčani kao gosti kod nogometaša NK “Mladost” u Čačincima pobjedom od 4:0 osigurali plasman u gornjem dijelu prvenstvene tablice.

Juniorski sastav NK “Pitomača” pobjedom od 6:1 na gostovanju u Gradini, u zaostaloj utakmici županijske nogometne lige za juniore, osigurao je naslov jesenskog prvaka ovoga natjecanja.

Nogometaši NK «Turnašica» također u nedjelju na domaćem igralištu u derbiju začelja 13. kola prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL Virovitičko-podravske županije, ugostili su i sa visokih 4:0 pobijedili nogometaše NK “Stara Brezovica”, prepustivši im tako u posljednjem kolu posljednju poziciju, uhvativši tako priključak sa sredinom prvenstvene tablice.

Sa svojim prvenstvenim nastupima ovoga vikenda nastavile su i pitomačke kuglačice i kuglači. Kuglačice su u Virovitici, u derbiju začelja, u utakmici 8. kola II. HL istok, ugostile kuglačice KK “Varteks” iz Varaždina te su poražene sa 2:6. Za pitomačanke su nastupile Veršec, Kaša, Vukčević, Kaša-Kovač, Golubić i Žibreg.

Kuglači su u Pitomači, sa 3:5 poraženi od kuglača KK “Mladost” Vladislavci, u 8. kolu III. HL regija istok. Za pitomačane su nastupili: Rakijašić, Švarbić (osvojio bod), Uremović, Zvonarić (osvojio bod), Kovačić (osvojio bod) i Tot, a pobjednika je odlučio veći broj srušenih čunjeva u čemu su gosti bili uspješniji sa 2947:2910.

U subotu je osam mladih karatista KK “Podravski sokol” iz Pitomače, uspješno nastupilo u Osijeku na 5. Međunarodnom karate turniru “Kup Osijeka 2009.”, osvojivši u borbama tri zlatne, te po dvije srebrne i brončane medalje. Zlatom su se okitile Sara Blatarić u kategoriji učenice -32 kg, Erika Čižmar u kategoriji učenice -40 kg, te Saška Blatarić u kategoriji mlađe kadetkinje -40 kg. Druga mjesta osvojili su mlađi kadeti Goran Štefanić u kategoriji -41 kg, te Veron Hrvojić u kategoriji -45 kg, dok su treći bili kod učenika Neven Kirin u kategoriji +42 kg, te kod mlađih kadeta Dino Švarbić u kategoriji -36 kg.
Pitomača.hr

- 20:24 - Isprintaj - #

22.11.2009., nedjelja

Hrastico:novi proizvod - briketi

Hrastico


Uvođenjem stroja za briketiranje pokrenuli smo proizvodnju briketa koji služe za loženje peći u domaćinstvu i industriji. Hrastico briketi su potpuno ekološki proizvod sačinjen od otpada prirodnih materijala koji nastaju pri obradi drva. Biootpad ( piljevina , blanjevina i drvno brašno ) se u automatskoj hidrauličnoj preši komprimira te bez upotrebe ljepila , pretvara u briket.

Hrastico


Ovom investicijom počela je prva faza projekta „ iskorištenje biootpada i proizvodnja toplinske energije „ koji je Tehnohit-hr nominirao na ovogodišnjem natječaju ministarstva gospodarstva „ projekt Gazela „ i dobio određeni postotak poticajnih sredstava za realizaciju relativno velike investicije. Prijavu na navedeni projekt mogli su izvršiti samo proizvodni poslovni subjekti koji u zadnje tri godine imaju udio izvoza veći od 25 % te koji imaju ukupni rast veći od 30 % u istom periodu .

Hrastico


Hrastico

- 18:04 - Isprintaj - #

Učenici trećih razreda područnih škola s područja Pitomače te OŠ V. Nazor Virovitica, posjetili VPŽ

Vpžškola


Učenici područnih osnovnih škola Petra Preradovića Pitomača iz Otrovanca, Grabrovnice i Starogradačkog Marofa, posjetili su Virovitičko-podravsku županiju gdje ih je primio župan Tomislav Tolušić, tajnik Skupštine Ivan Horvat te pročelnica Ureda župana Melita Sirovica. Župan Tomislav Tolušić, djecu iz Otrovanca, Grabrovnice i Starogradačkog Marofa, ugostio je u Velikoj vijećnici te ukratko upoznao s aktivnostima koje se u njoj događaju te osnovnim karakteristikama Virovitičko-podravske županije.

Vpžškola


Djeca s područja Pitomače, osim posjete Županiji, vidjeli su i Muzej u Virovitici te Župnu crkvu svetog Roka. Osim toga, u sklopu nastave iz predmeta priroda i društvo, učenici trećih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice također su posjetili Virovitičko-podravsku županiju gdje su se upoznali s karakteristikama Virovitičko-podravske županije, političkim i administrativnom ustrojstvu,…

Vpžškola


VIŠE-fotogalerija:Vpž

- 15:46 - Isprintaj - #

20.11.2009., petak

Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" obnovila spomen ploču na rodnoj kući Petra Preradovića


Pod svojim geslom „Za žrtvenike i ognjišta s božjom milošću“, Družba „Braće Hrvatskog Zmaja“ postavila je jučer u u Grabrovnici na rodnom ognjištu Petra Preradovića, pjesnika i putnika svoje Domovine, obnovljenu spomen ploču. Sjećanja na daleku 1909. godinu kada je ista bila prvi puta postavljena, vratili su i članovi pjevačkog zbora Rodoljub iz Virovitice. Uz nazočnost desetak članova Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“ spomen ploču su otkrili veliki meštar Dragutin Feletar, Zmaj velikootočki i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje uz domjenak koji su pripremili učenici „Srednje škole“ Pitomača.
Pitomača.hr

opis slike


- 15:53 - Isprintaj - #

Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

Prošlog je četvrtka na saziv predsjednika Općinskog vijeća Mirka Pavlekovića, održana 6. sjednica Općinskog vijeća naše općine, a dnevnim redom iste dominirale su točke vezane uz donošenje II. Izmjena i dopuna Proračuna općine Pitomača.
Usvojene II. Izmjene proračuna manje su za 1,430 miliona kuna od dosadašnjeg proračuna, a smanjenje je uvjetovano slabijim ostvarenjem kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i on sada iznosi 12,565 miliona kuna.
Neostvarenje državnih pomoći na strani prihoda uvjetovalo je i brisanje određenih pozicija na strani proračunskih rashoda, te do kraja ove kalendarske godine sigurno neće biti započinjanja radova na izgradnji komunalne infrastrukture proširene gospodarske zone Rakitka u Kladarama, te Vinskim putima općine Pitomača, kao niti sufinanciranja nabave novog kamiona smečara za općinsko komunalno poduzeće.
Zbog nepotvrđivanja sporazuma o sufinanciranju radova sa Hrvatskim vodama na zacjevljenju dijela kanala Vir, preraspoređena su financijska sredstva sa ove pozicije, a odustalo se i od završenja projektne dokumentacije sanacije starog župnog dvora. Povećanje iznosa na rashodovnoj strani najveće je kod stavki energije, sufinanciranja stočarstva, a povećana su i sredstva za rekonstrukciju zgrade PIOP-a i općinsku Turističku zajednicu.
Od ostalih točki dnevnog reda izdvajamo donošenje II. Izmjena financijskog plana Dječjeg vrtića “Potočnica” i Knjižnice i čitaonice “Pitomača” koji su doživjeli neznatne promjene, a općinski su poglavari donijeli i novu Odluku o općinskim porezima u kojoj se ostalo kod ranijih poreza na tvrtku ili naziv, potrošnju i kuće za odmor, dok se odustalo od poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine. Dosadašnje visine potvrđenih poreza nisu se mijenjale. Prihvaćen je i prijedlog za izmjene visine naknade za priključenje na sustav javne vodoopskrbe i odvodnje koji će ubuduće biti znatno povoljniji za pravne osobe koje izvode priključak sa obveznim hidrantskim opterećenjem. Vezano uz nadolazeće predsjedničke izbore, Općinski su vijećnici donijeli Odluku o osnivanju Povjerenstva za popis birača.
Pitomača.hr

- 13:50 - Isprintaj - #

19.11.2009., četvrtak

Pitomačani posjetili Vukovar

opis slike


VUKOVAR - 2009 - PITOMAČA– Jučer 18. studenoga mještani općine Pitomača, članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a u organizaciji Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i njegovog predsjednika Željka Grgačića posjetom gradu Heroju odali su počast vukovarskim braniteljima i pokazali da Vukovar nije zaboravljen, da je Vukovar bio jučer, da je Vukovar danas, ali da će Vukovar biti i sutra.

Po povratku iz Vukovara pitomačka je delegacija zapalila svijeće na Trgu kralja Tomislava kao i uz nogostup Gajevom ulicom u Pitomači.
Pitomača.hr

- 15:48 - Isprintaj - #

18.11.2009., srijeda

Bolje da nestane svijet nego običaji

Bio sam još dijete. Pamtim. S ocem sam na kolima i konjima, kao najstariji sin, često bio u našim goricama u Kladarskom brijegu, u Bilogori. Tamo smo imali vinograd, stoljetnu klijet i staru kruška presedaću. To su mi nezaboravne uspomene. Carsku školu u Pitomači, polazio je moj djed Jozeph Gibbah. Pismen je bio i moj otac. Ja sam rođen 13. 10. 1884. godine. Prvi sam u obitelji polazio osnovnu školu na hrvatskom jeziku. U to vrijeme austrijskog carstva i vojne krajine bila je dovršena nova školska zgrada, sada Srednja škola u Pitomači. U moje đačko doba Pitomača je imala općinsku upravu, načelnika, bilježnika, blagajnika, liječnika, primalju, pandure i vagomeštra. (izvadak je iz knjige nastavnika Luke Giba, rođenog 1884. u Pitomači).

bm


Puk su, uz veleposjednike, u svemu vodili svećenici i učitelji. U ta stara vremena u crkvi se oglašavalo kako i kada treba raditi. Do sv. Josipa 19. 3. trebale su biti obrezane gorice, iza sv. Marka sadi se kukuruz i tako redom do kraja godine, sve do 11. studenoga, do svetoga Martina. Tada je bilo vrijeme zahvaliti se Bogu, za ljetinu kakva je bila, a najpogodnija mjesta za to bile su klijeti. Skupljali su se pajdaši i pajdašice za punim stolom uz pečenu slasnu gusku, sočnoga purana i pune kupice vina. Bratimili su se. Primali su nove pajdaše u bratovštine. Pili su iz bilikuma i trilikuma i veselili se. U stara vremena svuda se nalazilo svakakve vojske. Takvi su se rado prikrpali slavlju. Zbog njih često su nastajale žestoke tuče i kvarile veselja. Pritužbe su prštale na sve stane. Posla su imali i panduri i suci. Tako to nije moglo ići. Iz potrebe ljudi su izmislili poslovnike, pravilnike, tada, a tako je i danas. Vinski Štatuti nastali su i proširili se po cijeloj Hrvatskoj. Otada ih poštivaju sva vesela, razdragana, mokra i gostoljubiva braća. Osnovali su pajdašije, kao npr. "Pajdašija sv. Matrina", "Pajdašija sv. Stjepana" "Pajdašija Stari trsi " i slično. Potvrđivalo se to uvijek ispijanjem vina iz bilikuma i trilikuma. U njih i kupice, nalijevalo se vino srabljivkama iz velikog drvenog škafa, često stavljenog nasred stola. Sve što se dogodilo na bratovštini, strogo se upisuje u hižni protokol, kojeg vodi pajdaški bilježnik sa punom odgovornošću. Pravi pajdaš za pajdaša bio je spreman i život dati. Udruženi u pajdaštvo međusobno su se u svemu ispomagali tokom cijele godine. Za Martinje svake godine su se opet sastajali da bi obelodanili koliko je tko komu pomogao. Pritom spominjali su doktore, veterinare, svećenike, ulične starješine i svima su bili zahvalni za završetak godine. Hiže domaćini držali su kićene govore, sa biranim riječima, koji su počinjali sa: "Prepoštovani", "Prepametni", "Premudri", "Preštimani". Pritom krstili su mošta u vino po unaprijed utvrđenim regulama. Sveti Martin kod nas slavi se stoljećima. Goričari u Pitomačkom vinogorju odavno su zaljubljeni u gorice, klijeti i običaje. Još uvijek se u Kladarskom, Otrovanjskom brijegu, Podaršanju, rjeđe u Aršanju, nađe sačuvan po koji "biser" - prastara klijet. Trebalo bi ih obnoviti i sačuvati za slijedeća pokoljenja. Stara uzrečica vrijedi i glasi: "Bolje da nestane svijet nego običaji".

bm


Turistička zajednica Pitomače postavila je kićene putokaze po cijelom vinogorju. Tako na početku Kladarskog brijega, na panou – putokazu piše: "Zlatni brijeg". Davne 1926. Kladarci i ostali vlasnici vinograda u tom dijelu Bilogore, složili su se, međusobno sakupili novac i iskopati bunar. Zdravu, bunarsku, dubinsku vodu i danas koriste. Ove godine bunar je prvi puta obnovljen. Zaslužni su za to: Josip Vranek, Josip Kaša, i Josip Tončić. "Mi za pet minuta, dok nam treba, dojdemo s kantom na zdenec i donesemo si vodu" - vele goričari: Miško Ivanec i Tomo i Stjepan Klinžić.
Godine 1936. na najvećem brijegu pored kolskog puta i pješačke staze sagrađena je kapelica Svetoga Martina koju je izgradila obitelj Čikvar. Godine 2002. ukrašena je slikom svetog Martina na konju, koji pruža pola svojeg plašta siromahu. Slika je velikog formata. Rad je i donacija slikarice Milke Novosel. Milku također veže ljubav za gorice, bunar, klijet i stoljetna krušku, koja još uvijek živi. Ove 2009. godine na Martinje svetu misu pred kapelicom Svetog Martina, u prisutstvu dvjestotinjak vjernika, služio je župnik crkve Presvetog trojstva iz Turnašice, vlč. Pejo Uršulić. Rekao da od svetog Martina možemo mnogo naučiti. On je ljubav, razumijevanje, pomoć bližnjemu u nevolji.
Po završetku mise cijelo se društvo preselilo u Podravsku strehu, podignutu nasuprot kapelice, za potrebe pitomačke Turističke zajednice. Prisutne prvi je pozdravio Rikard Bakan, predsjednik Turističke zajednice Pitomača i nastavio: "Danas smo se skupili ne samo da bi krstili mošt u vino, nego da bi promovirali prospekt, i pripremili se za službeno otvorenje PITOMAČKIH VINSKIH PUTA.

Ovo je početak dugotrajne priče, na području naše Općine. U program uključena je Uduga vinogradara "Aršanj" s predsjednikom Alanom Pintarićem, ali i ostale udruga. Prospekt obilježava tridesetak putova vinskih Pitomačkih. Neka uz pomoć "Vila", što prevedeno znači Aršanj, vinska cesta zaživi. Proslavu je otvorio Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača. Nastavljeno je s veselom misom pod vodstvom vinskog biskupa Branka Sobote. Popilo se oko dvije stotine litara aršanjske graševine i pojeo gorični gulaš. Slavlje su uveličali i gosti iz Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.
Potom su se društva preselila po pajdašijama, raspoređenim po Kladarskim, Aršanjskim i Otrovanskim klijetima. Slavilo se tada, ali i tjedan dana prije i tjedan dana poslije Martinja, prema dogovoru pojedinih pajadašija. Ponegdje dijelile su se diplome. Da bi ih pajdaš, nešto rjeđe pajdašica zaslužili, moraju biti jako veseli. Tad se može dogoditi da se zbog pretjeranog veselja nađu u bednju ili pod stolom. Tada im diploma nikako ne može pobjeći. Često se dogodi da se diploma slavi i po tri dana. "Kak da idem doma, kad jednu, jedinu diplomu, koju imam, zaslužio sam pod stolom", riječi su zaslužnog diplomanta zapisane u hižnom protokolu.

bm


Evo što se dogodi dok pajdaš na silu ide doma, onda skrene umjesto u pravi smjer, u krivi pravac. Zalutao je u Bilogori. Tri su ga dana tražili svi pajdaši. Prvi je cijeli dan prespavao u autu. Drugi je lutao šumskim putovima, jer nije znao gdje je. Treći dan pogodio je okrenuti auto u pravom smjeru i uspio se domoći kuće. Obitelj ga je još uvijek tražila i namjeravala ga proglasiti nestalim, a on otriježnjen, sam, gladan i umoran sjedi za stolom i čeka, iznenađene ukućane i pajdaše. Nikad nije saznao putove svojeg kretanja, a baš to je bio razlog za nastavak slavlja. Bilo je i razljućenih pajdašica. Uvrijeđene otišle su sa slavlja u trsje. Kako tamo nije bilo stolice, a one umorne, morale su sjesti na trsek. Tu su zadrijemale. Našli su ih pajdaši kako razdragano sjede na trseku. Dogodilo se da su se od prevelike sreće i veselja zagubili i zubi. Nađeni su drugo jutro "oblizani" pod šljivom bistricom.
Iako vrijedi Šenoina "Bistra kaplja vina, vrednija je od zlata", još je vrednija pouka kako treba piti; "Uvijek s pameću, trijezno i ne prekomjerno". Želite li nastavak?

Barica Mihoković

FVK Novosti

- 17:16 - Isprintaj - #

Slika je nešto suptilno,duhovno

Slikar Želimir Kukavica, rođen je 1955. godine. U mladosti bio je igrač domaćeg nogometnog kluba. Nakon Osnovne škole u Pitomači, Gimnaziju je završio u Virovitici, a zvanje dipl. inž. poljoprivrede stekao je u Zagrebu. Zaposlen je u društvu za kooperaciju i proizvodnju duhana. - "Na slikanje, koje je oduvijek čučalo u meni, naveo me nesvakidašnji slučaj. Godine 1988. naslikao sam manji akvarel i stavio ga na zid dječje sobe. Posjetila nas je likovno obrazovana rođakinja iz Zagreba i uočila ga. Pitala je; - tko je to radio-? Saznala je da je slika moja i ocijenila je dobrom.

foto:Barica Mihoković
To me potaklo da se počnem baviti slikarstvom - započeo je razgovor Želimir Kukavica. Bilo je to prije dvadeset godina, u vrijeme kad sam se prestao baviti nogometom, a spontano zaljubio sam se u slikarstvo. Počeo sam s drvenim bojama, akvarelima, temperama. Slijedio je rad sa pastelima.
Proučavao sam dostupnu likovnu literaturu, promatrao radove slikarskih majstora. Trebalo mi je vremena da skupim hrabrost i uvjerim sebe da i ja to mogu, da napravim fundus kvalitetnih slika s kojima ću biti zadovoljan. Uselio sam se s obitelji u vlastitu kuću i prvi atelje, prikupio znanja, likovno se usavršio i započeo rad s uljenim bojama. Nakon petnaest godina samoukog usavršavanja, priuštio sam si pohađanja jednogodišnjeg tečaja slikarstva kod renomiranog slikara Ivana Lovrekovića.
Od njega sam puno naučio. Usadio mi je sigurnost i omogućio otkrivanje mnogih tajni slikanja. Sa izuzetnim zanimanjem razgledavao sam veliku izložbu Vlahe Bukovca u Zagrebu, ali i mnoge druge. Zanimali su me njihovi majstorski potezi kista na portretima. Shvatio sam da i ja to mogu. Opredijelio sam se za likovni izražaj ulja na platnu u maniri hiperrealizma. Koristio sam razne motive. Često sam slikao mrtve prirode, ptice, životinje. Posljednjih godina najčešće slikam podravsku ravnicu, obronke bilogore, dravske motive, vinograde, klijeti, sve u raznim godišnjim dobima.
Osluškivao sam želje ljudi na izložbama, posebno na mostu kod Pejačevićevog dvorca u Virovitici i drugdje. Osjetio sam da ljudi vole nježne slike, prirodu, pejsaže. Posebno me oduševljava priroda zimi. Te slike su nježne i lepršave. U njima boje izvanredno dolaze do izražaja. Obožavam oslikavanje starih kuća, klijeti, čamaca na vodi. Sve to prebrzo nestaje, a i ja, barem dio toga želim oslikati uljem na platnu i sačuvati za povijest. Član sam likovnog kluba "Nikola Trick" u Virovitici. Tu s kolegama izlažem dva puta godišnje. Član sam i Likovne udruge "Kloštranska paleta". S njima sam učestvovao na brojnim skupnim izložbama. Moje slike možete naći i u prodajnoj likovnoj galeriji Kožić u Virovitici.
U proteklih 20 godina izradio sam tristotinjak slika raznih tehnika i formata. Najveći formati su mi slike "Zadnja večera" i "Venera". Posljednjih deset godina naslikao sam oko 150 slika u tehnici ulja na platnu. U razdoblju od 1989. do 2009. godine imao sam tri samostalne izložbe, sve u tadašnjem Pitomačkom Malss centru. Do sada učestvovao sam u tridesetak skupnih izložbi, dvadesetak likovnih kolonija. Učesnik sam brojnih donacija. Sve slobodno vrijeme posvećujem slikarstvu, svojoj ljubavi i hobiju. Radim i po narudžbama. Vjerujem u daljnji doseg, u kojem će slijedeće slike biti još bolje.
Raduje me što su mi brojne slike dio privatnih zbirki. Živimo u krizno vrijeme, kad je plasman sve teži. Veseli me što me moji kupci ne zaboravljaju. Sami me potraže. U današnje vrijeme samostalne prodajne izložbe teško su isplative. Meni bi kao slikaru bilo drago da si mnogo više ljudi može priuštiti originalne slike, posebno slike izrađene tehnikom ulja na platnu. Zadovoljan sam, zadnjim uradcima, slikama sa fotografije, koje sam svježe izradio. Svjestan sam jake konkurencije kompjuterske grafike. To su štampani radovi gotovo po tekućoj vrpci. Znate li što se dogodilo prijatelju jednog mog poznanika? Za rođendan dobio je sliku, a istu takvu već je imao na svom zidu.
Poštujem onu: - duša čovjeka viti se u očima, slikara na slikama, a kuće na njenim zidovima. Slika je za mene nešto suptilno, duhovno - na kraju razgovora rekao je slikar Želimir Kukavica.

Barica Mihoković

FVK Novosti

- 15:12 - Isprintaj - #

17.11.2009., utorak

FVK "Mirko Lauš" - obavijest

fvk


Danas je odrađen i završni dio filmske radionice u V. Črešnjevici te je time ispunjen plan za ovu kalendarsku godinu po projektu "Škola crtanog filma", ostatak filmskih radionica bio je planiran u slijedećoj kalendarskoj godini tj. početkom drugog polugodišta.

Zbog nemogućnosti osiguravanja financijskih sredstava za pokrivanje troškova nastalih od početka ove školske godine kao i sredstava za nastavak rada, primorani smo privremeno prekinuti aktivnosti vezane uz redoviti rad "Filmske grupe" (dječja sekcija koju čine učenici 5. do 8. razreda ), "Grupe mladih filmaša" ( srednjoškolci), te projekt "Škola crtanog filma" (djeca u područnim školama 1. do 4. razred ).

O eventualnom nastavku rada (u slučaju da uspijemo osigurati potrebna sredstva) polaznici navedenih sekcija bit će pravovremeno obaviješteni.

Odrasli članovi FVK "Mirko Lauš" nastavljaju svoje aktivnosti a sastanci će biti dogovarani putem SMS-a.
FVK "Mirko Lauš"

- 16:59 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš" - škola crtanog filma u V.Črešnjevici 2

foto:FVL"Mirko Lauš"
U Velikoj Črešnjevici su danas mališani koji sudjeluju u filmskoj radionici bili posebno veseli. Iako su ove čudne vremenske prilike pridonijele da dio mališana šmrca i kašljuca što bi inače bio razlog da se izostane s redovite nastave, danas su ipak svi bili u školi jer se radi na crtiću. Bojanje likova u računalu već je rutinski posao a nije puno vremena trebalo ni za savladavenje tehnike animacije. Poneka crta je bila na pogrešnom mjestu ali zato i postoji gumica pa smo to riješili. Crtani film dobio je konačni oblik pa su svi sretni.
FVK"Mirko Lauš"

- 16:50 - Isprintaj - #

Jedan oboljeli hospitaliziran, 70 ih je na kućnoj njezi

SVINJSKA GRIPA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

VIŠE:Osobna zaštita tijekom pandemije gripe
Dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" u Virovitici, potvrdio je danas da je na području Virovitičko-podravske županije virusom A H1N1 zaražena 71 osoba.

Sedamdeset osoba je pod nadzorom obiteljskih liječnika i liječe se kod kuće, a samo je jedna osoba s područja izvan ove županije hospitalizirana u virovitičkoj bolnici i dobro se osjeća.

Zavod je za potrebe stanovništva ove županije naručio cjepiva za 15 tisuća građana protiv virusa H1N1. U protekla dva tjedna protiv obične gripe cijepljeno je oko 14.000 građana, a u zalihama županije je još oko 2000 doza.
Večernji list

- 16:46 - Isprintaj - #

Vlasnika nije ubila krava Malenka , već srčani udar

Ivan Tkalčec (56) iz Turnašice preminuo je od srčanog udara, a ne zato što ga je krava prignječila, kako se nagađalo. Ivan je u ponedjeljak ušao u staju. Prišao je kravi koja se okrenula i sa svojih 600-tinjak kilograma pritisnula Ivana uz drvene jasle. Ostao je bez daha i pao je na slamu. Nije se mogao pomaknuti. Kad je čuo da se njegova obitelj vratila počeo je dozivati upomoć sina Josipa.
- Otac se žalio na bolove u leđima, govorio je, pa smo mislili da se samo uzrujao. Kako je prije nekoliko godina preživio moždani udar pozvali smo liječnike. No, prije nego što su oni došli njemu je pozlilo. Pomagali smo mu, ali je ipak preminuo dvadesetak minuta nakon što smo ga pronašli u staji - kaže sin Josip.
Nalazi obdukcije od utorka su pokazali da ga ljubimica Malenka nije ubila već da je imao srčani udar.
24 sata
------------------------------------------------
Krava je u staji prignječila i ubila svog vlasnika (56)?

foto:24sata
Ivana Tkalčeca (56) u selu Turnašica kod Pitomače u ponedjeljak oko 18 sati u staji je najvjerojatnije ubila krava Malenka. Njegova se obitelj vratila iz Virovitice gdje su bili na sahrani rođakinje. Nakon što su izašli iz auta, čuli su kako Ivan zove upomoć. Sin Josip je otrčao u staju.
- Vidio sam oca kako leži u staji. Žalio se da ga je krava gurnula i stisnula, pa se nije mogao pomaknuti. Uz pomoć susjeda iznijeli smo ga van i posjeli na stolac. Sjedio je i činilo se da mu je dobro. Otišao sam odvesti rođake u susjedno selo, a kada sam se pola sata kasnije vratio, otac je umro - rekao je Josip. Ukućani tvrde da je Ivan prestao odjednom disati. Dok su mu priskočili u pomoć već je bio bez svijesti. Pozvali su liječnike, ali mu oni nisu mogli pomoći. Tragična smrt iznenadila je stanovnike Turnašice koji su Ivana znali kao vrijednog poljoprivrednika. On je prije nekoliko godina doživio moždani udar. Žalio se i na bolove u kičmi, ali unatoč invalidnosti i nagovoru ukućana, krave nije želio prodati. Brinuo se svaki dan o njima. Policija je obavila očevid, a u utorak će u virovitičkoj bolnici biti obavljena i obdukcija koja bi trebala utvrditi uzrok smrti.
24 sata

- 05:58 - Isprintaj - #

16.11.2009., ponedjeljak

Ako dođe do ukidanja županija sjedište nove regije u Virovitici !?

vp


U Virovitičko-podravskoj županiji nisu zadovoljni prijedlozima po kojima bi moglo doći do ukidanja općina, gradova i županija. Gradonačelnici i općinski načelnici smatraju kako sadašnja regionalna podjela, više nego drugi oblici ustroja, jamči ravnomjerni razvoj svih naselja te da bi, ako je razlog ukidanja županija siromaštvo, naselja koja se nalaze na područjima koja bi se pripojila drugoj regiji, bila još siromašnija.
«Ukidanje županija ne dolazi u obzir. Ako se to nekim čudom i dogodi zašto središte te neke velike županije ili regije nebi bilo u Virovitici», jasan je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Dodao je kako na području Virovitičko-podravske županije nema niti jedne općine koju bi trebalo ukinuti jer su sve, zalaganjem lokalne uprave, opravdali svoje postojanje.

Virovitičko-podravska županija sa 2012 četvornih kilometara jest jedna o najmanjih županija, ali to nikako ne znači da ju treba ukidati, a njena područja pripajati drugim regijama. Bilo bi kontraproduktivno jer je cijelo područje, od Pitomače do Orahovice, od Drave do Papuka zaživjelo i stanovnici je doživljavaju kao svoju regiju, bez obzira koliko malena bila. Virovitičko-podravska županija ima 93.389 stanovnika ili 2,11 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, odnosno 46,2 stanovnika po četvornom kilometru. Udio obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj je 6,3 posto (101.217 hektara), a udio šuma 3,08 posto (62.418 hektara). BDP Virovitičko-podravske županije iznosi 584 milijuna eura ili 6497 eura po glavi stanovnika.
Virovitica net

- 21:03 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

U subotu su rukometašice ŽRK “Pitomača” u Čakovcu, u utakmici 8. prvenstvenog kola II. HRL sjever, kao gošće sa 26:23 (15:12) pobijedile domaće rukometašice ŽRK “Čakovec”, u utakmici u kojoj su pitomačanke vodile od početka do kraja, a presudnim se pokazalo odlično otvaranje utakmice i vodstvo od 7:1, koje su domaće uspjele tek smanjiti na krajnjih -3. Za ŽRK “Pitomača” nastupile su Kovačić, Šimić 11 (5), M.Habijanić, H.E.Habijanić 1, Hegediš 3, Damjankov, Filipović 2, Bosanac, Banović, Petković 3, Janeš 1, Đud 5, Tomljanović, Dražić. Sedmom prvenstvenom pobjedom pitomačanke su zadržale drugu poziciju sa istim brojem bodova kao i vodeća ekipa ŽRK “Podravka Lino” iz Koprivnice. U idućem kolu pitomačanke su slobodne, a za 14 dana u Pitomači gostuju rukometašice ŽRK “Dragovoljac” iz Slatine.

Druga ekipa ŽRK “Pitomača” sastavljena od igračica sa nešto manjom minutažom u prvoj ekipi, te igračicama rođenim 1994. godine i mlađe, u utorak je u unaprijed odigranoj utakmici 8. kola Međužupanijske rukometne lige Koprivničko-križevačke županije, sa 26:10 (15:7) pobijedila rukometašice ŽRK “Mladost” iz Kloštra Podravskog, u utakmici koja je igrana u pitomačkoj školsko sportskoj dvorani, a u kojoj su kloštranke bile domaćin. Za pitomačanke su nastupile P.Dugalija 2, Ferić, Bosanac 10, Kovač 2, A.Habijanić, Banović 3, Rengel 2 (1), Bajsar, Veličan, Šandrovčan, Grlica, D.Petković 2, Matić 1 i Dražić 4 (2). U idućem kolu pitomačanke gostuju u Koprivnici, kod rukometašica ŽRK “Podravka 3”.

ŽRK “Pitomača” u nedjelju je bila domaćin prvom krugu Županijske lige Virovitičko-podravske županije u mini rukometu za djevojčice rođene 1998. godine i mlađe. U prvenstvu sudjeluje osam županijskih ekipa, igrati će se dvokružno na pet turnira, po tri utakmice na turniru, dok je završnica planirana za lipanj naredne godine. Pitomačanke su upisale prve tri uvjerljive pobjede savladavši vršnjakinje Rukometne škole Suhopolje, RK „Mladost“ iz Špišić Bukovice i Rukometne škole Gradina. Za mlade pitomačanke nastupile su: Rajnović, Magić, Ferić, Pavlović, T.Čurić, V.Čurić, Smrček, Bartolić, Bedeković, Ravlić. Slijedeći krug igra se u Virovitici.

Općinski nogometni četvrtoligaši NK “Croatia” Grabrovnica i NK “Pitomača”, u nedjelju su u Kloštru Podravskom igrali svoju utakmicu 14. kola IV. HNL sjever, podskupina B, u kojoj su domaćini grabrovčani, koji radi izvođenja radova na svom terenu igraju na strani. U malom općinskom derbiju sa 2:1 slavila je NK “Croatia” potvrdivši tako i bolji plasman na ovogodišnjoj prvenstvenoj tablici.

Juniori NK “Pitomača” izgubili su u subotu na gostovanju u Rušanima od nogometaša NK “Napredak” sa 3:2. Juniori NK “Croatia” iz Grabrovnice sa 6:2 pobijedili su na gostovanju vršnjake iz NK “Turanovac”, a pioniri U-14 izgubili su u predigri juniorske utakmice od domaćina sa 6:1.

Nogometaši NK «Turnašica» u nedjeljnoj utakmici 12. kola prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL Virovitičko podravske županije, na gostovanju kod nogometaša NK “Graničar” u Okrugljači odigrali su neodlučenih 3:3.

Prošlog vikenda odigrane su i utakmice 2. kola županijskog nogometnog kupa u kojima su nogometaši NK “Mladost” iz Starog Graca sa 3:2 pobijedili NK “Sveti Đurađ”, dok je NK “Podravac” iz Dinjevca nakon izvođenja jedanaesteraca sa 3:2 pobijedio nogometaše NK “Otrovanec”. Utakmica je u regularnom dijelu završila neodlučenih 1:1.
kuglanje
Nakon upisanih prvenstvenih bodova prošloga vikenda, ovoga vikenda pitomačke kuglačice i kuglači nisu bili tako uspješni. Kuglačice ŽKK “Pitomača”su u 7. kolu II. HL istok kao gošće sa 6:2 poražene od kuglačica KK “Mladost” Čeminac, na kuglani u Osijeku. Za pitomačanke su nastupile: Veršec, Kaša, Vukčević, Kaša-Kovač, Golubić i Žibreg. Kuglači KK “Pitomača” su u 7. kolu III. HL regija istok, na gostovanju kod kuglača KK “Slavonac” u Donjim Andrijevcima poraženi sa 7:1, a za pitomačane su nastupili Rakijašić, Đakić, Uremović, Tot, Kovačić (osvojio bod) i Švarbić, za ukupan poraz od 3246:3114 i u broju srušenih čunjeva.
Pitomača.hr

- 18:18 - Isprintaj - #

Pitomački kuhari sutra na 4. "Kamelija cup-u"

Kuhari Srednje škole Pitomača sutra sudjeluju u Opatiji na Danima hrvatskog kulinarstva, 4. natjecanju učenika "Kamelija cup-u".
Pod vodstvom mentora Darka Baričevića pitomačku školu predstavljat će Jelena Kovačević, Darko Sabljić i Dado Felbar i natjecat će se za najbolju ekipu učenika srednjih strukovnih škola između 16 škola s područja cijele Hrvatske. Prošle godina Srednja škola Pitomača osvojila je deveto mjesto od 16 prijavljenih škola.



Dani hrvatskog kulinarstva najznačajnija su godišnja manifestacija hrvatske kulinarske struke čiji je cilj popularizacija kulinarstva i hrvatske kulinarske baštine, njeno turističko valoriziranje, a posebno poticanje kuhara-kreatora kulinarske ponude na promoviranje i upotrebu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. I ove godine Opatija će biti domaćin najboljim kuharima i slastičarima iz svih krajeva Lijepe naše koji kulinarstvo doživljavaju kao umjetnost te u skladu s tom filozofijom kreiraju svoja jela. U hotelu Ambasador će u razdoblju od 15. – 21. studenog „ukrstiti kuhače“ i natjecati se za prestižnu titulu 6. Kuharskog prvaka države, po prvi puta i Slastičarskog prvaka, a najmlađi članovi struke odnosno učenici srednjih škola natjecat će se u 4. Kamelija kupu.
PROPOZICIJE: 4. „KAMELIJA CUP“
natjecanje ekipa učenika srednjih strukovnih škola
Opatija, 17.-18. studeni 2009.
Kategorije natjecanja:
A. Hladno predjelo
Priprema hladnog predjela - zadane namirnice, servirano 3 puta za 1 osobu.
B. Glavno jelo s prilogom
Priprema mesnog jela s prilogom - zadane namirnice, servirano 3 puta za 1 osobu.
C. Desert
Priprema deserta - zadane namirnice, servirano 3 puta za 1 osobu.
Kuhar.hr

- 17:44 - Isprintaj - #

15.11.2009., nedjelja

Karate klub Pitomača na Štrigova KUP-u 2009.

karatePtm


U Štrigovi je 14. 11. 2009. u dvorani osnovne škole održano međunarodno natjecanje Štrigova kup 2009. na kojem je nastupilo oko 25 klubova iz 3 države. Od naših natjecatelja nastupili su redom: Marko Bogović, Dora Ban i Matija Maresić. Tih tri natjecatelja osvojili su jednu medalju i izgubili dvije borbe za treće mjesto. Rezultati su slijedeći:

KATE

UČENICE

1. Dora Ban 5. mjesto (gubi 2:1 u borbi za treće mjesto)

BORBE

MLAĐI UČENICI -27 kg

1. Marko Bogović 5. mjesto (gubi 1:0 na kaznene bodove)

MLAĐI KADETI -50kg

1. Matija Maresić 2. mjesto (1:1 nakon produžetaka, gubi 2:1 odlukom sudaca)

Obzirom na međunarodni karakter natjecanja u klubu smo vrlo zadovoljni postignutim plasmanima ali i kvalitetom prikazanog, a pogotovo činjenicom da je ovo treća međunarodna medalja u samo mjesec dana. Čestitamo svim natjecateljima na odličnom nastupu i osvojenim plasmanima.
Igor Petrović, trener
Karate klub Pitomača

- 18:34 - Isprintaj - #

Gripa H1N1: U Virovitičko-podravskoj županiji nema težih slučajeva

VIŠE:Osobna zaštita tijekom pandemije gripe

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije „Sveti Rok", dr Miroslav Venus potvrdio nam je danas da u Virovitičko-podravskoj županiji, prema prijavama liječnika opće medicine, ima četiri ili pet slučajeva oboljenja od virusa gripe A (H1N1).
„Ima ih sigurno više, a koliko točno znat ćemo u utorak jer se blaži klinički slučajevi prijavljuju jedanput tjedno. Pacijenata s težom kliničkom slikom, koja bi zahtjevala hospitalizaciju, na sreću nema", izjavio nam je dr Venus.
Virovitica net

- 14:27 - Isprintaj - #

Kroji se novi teritorijalni ustroj Hrvatske

Po svemu sudeći - glavni kriterij za opstanak pojedinih županija bit će njihova ekonomska moć
Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska samo su neke od županija koje bi, zbog svog siromaštva, u novom teritorijalnom ustroju zemlje za koju godinu mogle biti ukinute.

Neodrživost općina
Proizlazi to iz najava vlasti, ali i njoj bliskih savjetnika, da se kroji novi teritorijalni ustroj zemlje, u kojem bi glavni kriterij za opstanak pojedinih županija, gradova i općina bila njihova ekonomska snaga, odnosno sposobnost da samostalno financiraju vlastite rashode. Osim tog, u obzir bi se uzimali i drugi kriteriji, poput povijesnih i prometnih, no presudan faktor u izboru koje teritorijalne jedinice ostaju, a koje ne, ipak bi bila njihova ekonomska moć.
VIŠE:Jutarnji list

- 14:24 - Isprintaj - #

Škola crtanog filma u Velikoj Črešnjevici

foto:FVK"Mirko Lauš"
Zanimljivo je da djeca bez obzira što im je glavna briga igranje i što smo možda razočarani ako im se ponekad baš ne uči i što pokušavaju svoju zadaću ostaviti za sutra, ipak uspiju izmamiti naš osmjeh baš kad nitko drugi to ne uspije. Njihova iskrenost i maštovitost su zapravo njihovo najjače oružje, i bilo bi puno ljepše svima nama kad bi na neki način ipak mogli zauvijek ostati djeca. To nam mališani poručuju svakodnevno, samo je pitanje razumijemo li mi njihov jezik. Kad sve to pogledamo kroz jedno šarenilo i eksploziju mašte koja se zove crtani film jasno je da im nismo ni do koljena. Tako su i ovaj put ugodno iznenadili mališani iz Velike Črešnjevice na našoj filmskoj radionici, oduševljeno su gledali filmove i o njima slušali a naravno odlično se snašli i u crtanju. Nastavljamo dalje.
FVK "Mirko Lauš"

- 14:22 - Isprintaj - #

Plačaj porez Općini koju voliš !

Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća naše općine pojavit če se kao prijedlog "Odluka o općinskim porezima Općine Pitomača". Prema tom prijedlogu, dosadašnji Porez na potrošnju i Porez na tvrtku ili naziv ostaju isti kao i do sada. Koliko plaćamo Općini u ime tih poreza može se provjeriti na stranicama Poreske Uprave RH.
www.pu.mfin.hr/CD2009/index.htm
Ako se ne želi stranica otvoriti u Firefoxu, otvorite u Internet Exploreru.
Kao novi prijedlog za popunjavanje općinskog buđeta, općinski viječnici odlučivat će o Porezu na kuće za odmor.

PRIJEDLOG POREZA NA KUĆE ZA ODMOR
Porez na kuće za odmor plaćaju pravne i fizičke osobe koje su vlasnici kuća za odmor koje se nalaze na području Općine Pitomača.
Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se povremeno koristi ili sezonski.
Kućom za odmor ne smatraju se gospodarske zgrade koje isključivo služe za smještaj poljoprivrednih alata i drugog pribora, te za smještaj i boravak radnika u tjieku obrade zemljišta koje se nalazi uz nekretninu.
Ovom Odlukom ne utvrđuje se porez na kuće za odmor za objekte koji se nalaze u vinogradima (klijeti).
Porez na kuće za odmor ne plaća se u slučajevima predviđenim člankom 37.Zakona.
Porez na kuće za odmor plaća se u godišnjem iznosu u visini od 7,5 kuna po jednom četvornom metru korisne stambene površine kuće za odmor.
Obveznici poreza na kuće za odmor dužni su nadležnom poreznom tijelu dostaviti podatke o kućama za odmor.
Podatke iz ovog članka treba dostaviti do 31.ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor.
Porez na kuće za odmor plaća se u roku od 15 dana od dana dostave Rješenja o utvrđivanju tog poreza u korist proračuna Općine Pitomača.
----------------------------------------------------------------------
1.porez na potrošnju
2.porez na tvrtku ili naziv
3.porez na tvrtku ili nazivB
4.porez na kuće za odmor
5.prijelazne i završne odredbe
----------------------------------------------------------------------
Pošto smo mi kao općina smješteni između dvije velike turističko-rekreacijske zone, između brojnih klijeti u goricama i dravskih vikendica u Križnici te pored same Drave, ostaje jasno tko će plaćati taj porez pošto se on ne odnosi na gorice. Da se nebi osjetili ugroženi, ipak nismo sami koji imaju Porez na kuće za odmor. Virovitica taj porez plaća 10 kuna po četvornom metru, Orahovica 8kn, Slatina 7kn, Gradina od 5do 10kn, Crnac 12kn, Suhopolje 5kn,Mikleuš 10 kn, Nova Bukovica 11.50kn, Podravske Sesvete 5kn,Kloštar Podravski 5kn. Za sada se Porez na kuće za odmor ne plaća u Lukaču, Sopju, Vočinu, Čađavici, Čačincima, Špišić Bukovici, Kalinovcu, Ferdinandovcu, Đurđevcu i Koprivnici. Sve okolne općine koje plaćaju Porez na kuće za odmor, podrazumjevaju pod tim kućama i klijeti u vinogradima.
Koliko ima tih "kuća za odmor" na području naše općine koje spadaju u ovu poreznu kategoriju, valjda ćemo saznati poslije navedene sjednice Općinskog vijeća pa ćemo vjerovatno i znati za koliko ćemo biti bogatiji u općinskom proračunu.

CITAT:"Određene korekcije uzrokovane zakonskim promjenama doživjeti će i općinska odluka o porezima, ugostiteljskoj djelatnosti, te priključenju na komunalnu infrastrukturu."
Za "korekciju uzrokovanu zakonskim promjenama u ugostiteljskoj djelatnosti, te priključenju na komunalnu infrastrukturu" držimo fige da će biti u pozitivnom smislu. Detalji o navedenim promjenama nemogu se pronaći na općinskim stranicama pa oni koji su zainteresirani bit će obavješteni tek po izglasanju istih.

- 13:54 - Isprintaj - #

14.11.2009., subota

Vijesti iz Općine Pitomača

Sazvana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača
Za idući je četvrtak sazvana 6. sjednica Općinskog vijeća naše općine, a iz dnevnog reda iste izdvajamo prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna općine Pitomača, te prijedlog II. Izmjena financijskih planova općinskih korisnika – Dječjeg vrtića “Potočnica” i Knjižnice i čitaonice “Pitomača”, kao i nekoliko točaka direktno vezanih uz navedene. Određene korekcije uzrokovane zakonskim promjenama doživjeti će i općinska odluka o porezima, ugostiteljskoj djelatnosti, te priključenju na komunalnu infrastrukturu.
-----------------------------------------------------
Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetisa
Jučer je u prostorijama Općine Pitomača, a povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv dijabetisa, u suradnji sa pitomačkim domom zdravlja, vršeno besplatno mjerenje tlaka i šećera svim zainteresiranim pitomačanima koji su se odazvali ovoj akciji, a njih je bilo više od sedamdeset.
------------------------------------------------------
Obilježen Dan Svetog Martina
Prošle srijede 11. studenog, na Dan Svetog Martina, u organizaciji Turističke zajednice općine Pitomača i Udruge vinogradara i podrumara „Aršanj“, u kapelici Svetog Martina u Kladarskom bregu, održana je tradiocionalna martinjska svečanost krštenja mošta. Sve je započelo svetom misom koju je služio turnašički župnik, velečasni Pejo Uršulić, a ceremoniju krštenja mošta nakon mise obavio je martinjski biskup Branko Sobota. Za što bolje martinjsko raspoloženje pobrinuli su se pitomački tamburaši.
Pitomača.hr

- 13:49 - Isprintaj - #

13.11.2009., petak

Osobna zaštita u slučaju širenja novog virusa gripe A (H1N1)

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, Hrvatski Zavod za javno zdravstvo-Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti i Hrvatski Crveni križ objavili su priručnik kako se osobno zaštititi u slučaju širenja novog virusa gripe A (H1N1), tkz "svinjske gripe".
NOVI VIRUS GRIPE A (H1N1) I SIMPTOMI BOLESTI KOJU UZROKUJE
Virus gripe A (H1N1) koji se nedavno pojavio u svijetu je novi podtip virusa gripe, koji može uzrokovati infekcije kod ljudi, a prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, ima genetsku strukturu koja dosad nije identificirana nigdje u svijetu.
Postoje dokazi da se ovaj virus prenosi od čovjeka na čovjeka, a značajan broj infekcija u Meksiku rezultirao je teškom bolešću. Infekcije izvan Meksika za sada u većini slučajeva rezultiraju blagom bolešću, poput uobičajene gripe.

Najčešći simptomi su:
* Povišena tjelesna temperatura
* Respiratorni simptomi kao što su kašalj ili curenje nosa
* Grlobolja
* Te drugi simptomi kao što su:
- Bolovi u tijelu (osobito bolovi u mišićima)
- Glavobolja
- Zimica
- Slabost
- Povraćanje ili proljev (nije tipično za gripu ali prijavljeno u slučajevima zaraze novim tipom virusa gripe)

Ljudi se inficiraju virusom gripe A(H1N1) na isti način kao i virusom obične sezonske gripe. Širi se od čovjeka na čovjeka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe; indirektno kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine koje onda dodiruju drugi ljudi koji zatim dodiruju svoja usta, oči ili nos.

Ukoliko se utvrdi infekcija novim virusom A (H1N1) u Hrvatskoj ovo će biti objavljeno u medijima, a pojavu eventualnih novih oboljelih i epidemiološku situaciju možete pratiti na web stranicama Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.hzjz.hr .

Na istim stranicama naći ćete i sve protuepidemijske mjere koje se trenutno provode u Hrvatskoj.

SLUŽBENE INFORMACIJE I UPUTE
Direktno se možete obratiti Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo u Vašoj županiji za dodatne informacije ili Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na telefon: 01 4683 005 i 01 4683 004.

Sve upute građanima bit će upućene putem medija preko priopćenja od strane Povjerenstva za praćenje nove gripe A(H1N1) Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Informacije u medijima koje nisu iz gore navedenih izvora nisu provjerene, mogu biti potpuno pogrešne pa i štetne po zdravlje stanovnika.

PUTOVANJA
Svjetska zdravstvena organizacija, a u skladu s njome i naša zemlja ne preporuča zbog situacije s novom gripom nikakva ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i roba

Savjetuje se jedino onima koji planiraju neki međunarodni put, da ga odgode ukoliko imaju bolest s temperaturom, dok ne ozdrave.

Također se savjetuje ljudima koji se iz inozemstva planiraju vratiti u našu zemlju da taj put također odgode ukoliko su bolesni, do ozdravljenja.

Još možemo savjetovati putnicima da se prije puta jave u Cjepnu stanicu Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo radi savjetovanja s liječnikom i izbora odgovarajućih zaštitnih mjera.

PITANJA U VEZI HRANE
Obzirom da virus ove nove gripe ima između ostaloga i neke genske osobine svinjske influenze pa je u početku ova gripa dobila i naziv "svinjska", koji se kasnije službeno izmijenio u "nova gripa“, postavlja se pitanje sigurnosti svinjskog mesa za ljudsku prehranu.

Najprije treba reći, da meso svinja pripravljeno na uobičajen način tj kuhano i pečeno, (a za svinjetinu kod nas odavno postoji pravilo da se treba temeljito peći ili kuhati) te također ispravno salamureno i sušeno svinjsko meso ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, pa se u običnom životu ne treba bojati ni kupnje niti konzumacije svinjskog mesa. Takav je i službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije.

Ipak treba upozoriti da je opće pravilo da meso bolesnih životinja nije za ljudsku uporabu, a to znači da svinje za koje bi se ustanovilo da boluju od influence, ne bi bile puštene u prodaju.

OSOBNE MJERE ZAŠTITE (NEFARMACEUTSKE) ZA SMANJENJE RIZIKA OD ZARAŽAVANJA GRIPOM I PRENOŠENJA GRIPE NA DRUGE OSOBE
U vrijeme dok ne postoji specifično cjepivo za određeni virus gripe, može se smanjiti rizik od zaražavanja gripom provedbom mjera osobne zaštite. Gripa je virusna bolest koja se prenosi s čovjeka na čovjeka prvenstveno putem kašljanja i kihanja ili posrednim kontaktom sa respiratornim izlučevinama osobe koja je zarazna putem ruku ili površina. Preporuke koje slijede se temelje dijelom na dokazima dobivenim istraživanjima, a dijelom na prosudbi temeljenoj na epidemiološkom iskustvu.


OSOBNE MJERE ZAŠTITE OD ZARAZE
1. Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim osobama
Osobe koje boluju od gripe imaju jedan ili više slijedećih simptoma: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, bolove u tijelu, glavobolju, zimicu i umor. Također valja izbjegavati i onaj manji broj bolesnika koji povraća i ima proljev.

Budite udaljeni od bolesnika barem jedan metar (ako nije nužno prilaziti bolesniku) i izbjegavajte prenapučena mjesta.

Ne posjećujte bolesnike ako nije nužno (ako ne sudjelujete u njezi bolesnika).

2. Često perite ruke
Često pranje ili dezinfekcija ruku smanjuje rizik od zaražavanja. Ruke trebate temeljito oprati sapunom i tekućom vodom, pogotovo nakon kašljanja i kihanja. Dezinfekcijska sredstva za ruke na bazi alkohola smanjuju količinu virusa na kontaminiranim (zagađenim, uprljanim) rukama, ali pranje sapunom i vodom je djelotvornije.

Pranje ruku treba svaki puta trajati najmanje dvadesetak sekundi.

3. Izbjegavajte dodirivanje oči, usta i nosa
Bolest se može prenijeti na taj način da rukom sa kontaminirane (zagađene) površine prenesete virus u oči, usta ili nos.


OSOBNE MJERE ZA ZAŠTITU ČLANOVA OBITELJI I DRUGIH OSOBA U BLISKOM KONTAKTU AKO STE BOLESNI

1. Vodite računa o respiratornoj higijeni
Respiratorna higijena su mjere kojima se sprečava izlaganje drugih osoba Vašim izlučevinama iz usta i nosa koje mogu biti zarazne. Ako ste bolesni trebate pri kašljanju i kihanju prekriti usta i nos papirnatom maramicom koju se nakon toga mora baciti u koš za smeće (ne koristiti višekratno). Ako nemate maramice pri ruci i ako nemate mogućnost nakon toga odmah oprati ruke, bolje je prekriti usta i nos podlakticom nego dlanom.

2. Perite ruke često
Pranje ili dezinfekcija ruku će zaštititi druge osobe od Vaših mikroorganizama. Pogotovo je važno temeljito prati ruke sapunom i vodom nakon kihanja i kašljanja. Dezinfekcijska sredstva za ruke na bazi alkohola smanjuju količinu virusa na kontaminiranim (zagađenim, uprljanim) rukama, ali pranje sapunom i vodom je djelotvornije.

3. Ne idite u školu i na posao i ograničite kontakt s drugim osobama ako ste bolesni. Ostanite kod kuće
Uz ranije opisane higijenske mjere, zdrave osobe trebaju se držati na udaljenosti najmanje 1 metar od osobe koja ima simptome gripe. Odrasli koji su bolesni mogu inficirati ostale za približno 5 dana nakon početka simptoma, a djeca su zarazna 7 dana nakon početka simptoma. Cijelo vrijeme trajanje simptoma osoba je zarazna.



Maske za lice

Nema dokaza da se zdravi ljudi mogu zaštititi od infekcije nošenjem maski za lice (kirurške maske) prilikom hodanja gradom, obavljanja svakodnevnih poslova i drugih aktivnosti za vrijeme trajanja sezonske gripe ili pandemije. Stoga epidemiolozi (uključivo i Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog Centra za nadzor nad zaraznim bolestima – ECDC) ne preporučuju upotrebu maski za lice od strane zdravih ljudi u socijalnim kontaktima.
Uporaba maski za lice može doći u obzir kod bolesnih kako bi zaštitili ostale u zajednici u uvjetima širenja virusa A(H1N1) među stanovništvom
(1) Upotreba maske za lice kod osoba koje imaju simptome gripe mogu pomoći u zadržavanju respiratornog sekreta u osoba koje kašlju ili kišu i smanjuju rizik infekcije među bliskim kontaktima. Situacije gdje to može biti korisno uključuju:
(a) kada putujete kući ili u bolnicu nakon razvoja simptoma;
(b) kada vas njeguju kod kuće i
(c) kada je zbog drugih okolnosti neizbježan bliski kontakt s zdravim osobama.


Uporaba maski za lice dolazi u obzir i kod zdravih osoba koje njeguju i brinu o bolesniku sa simptomima gripe (H1N1)
(1) Upotreba maski za lice kod zdravih osoba služi za zaštitu usta i nosa od slučajne kontaminacije vlastitim rukama i kašljanjem i kihanjem osoba iz okoline. Osobe koje su zdrave i kojima maska može biti dodatna zaštita su članovi obitelji ili ostali u kući koji brinu i njeguju osobe sa simptomima gripe i moraju doći u bliski kontakt sa bolesnikom.

Kako ispravno koristiti i ukloniti maske za lice?
Kada se nosi maska izbjegavajte dodirivanje maske rukama.
Svaki puta nakon dodirivanja vanjske strane maske ruke se moraju oprati.
Kada maske postanu vlažne, nužno ih je promijeniti.
Kod skidanja maske treba računati da je vanjska strana maske kontaminirana (zagađena).
Nakon skidanja, maska se mora baciti u vreću za smeće.
Nakon skidanja maske, ruke se moraju oprati sapunom i vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola

Literatura:
Adaptirani prijevod ECDC dokumenata
1) Personal protective measures(non-pharmaceutical) for reducing the risk of acquiring or transmitting human influenza;
2) Influenza A(H1N1) virus: how to protect yourself;
Dokumenata Svjetske zdravstvene organizacije
1) Clean hands protect against infection
2) Advice on the use of masks in the community setting in Influenza A(H1N1) outbreaks
Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica

- 16:37 - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

Martinje u Kladarskom bregu


Turistička zajednica općine Pitomača i udruga Aršanj organizirala je u Kladarskom bregu tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja. Proslava je započela Svetom misom u 13 sati, nakon čega je priređena zakuska i druženje uz pjesmu i aršanjsko vino.

- 06:14 - Isprintaj - #

10.11.2009., utorak

Poginula tridesetdevetogodišnja vozačica


PITOMAČA – U prometnoj nesreći koja se jutros oko 5.30 sati dogodila na državnoj cesti D2 u Pitomači, od zadobivenih ozljeda preminula je tridesetdevetogodišnja vozačica Valentina K. iz Pitomače.

Nesreća se dogodila kada se kamion sudario s osobnim vozilom, a od posljedica sudara žena je preminula u Domu zdravlja.
Večernji list

- 11:12 - Isprintaj - #

09.11.2009., ponedjeljak

Martinje u Kladarskom bregu



Turistička zajednica općine Pitomača i udruga Aršanj pozivaju vinogradare, podrumare i štovatelje Sv. Martina da dođu u srijedu 11. studenoga u Kladarski breg na tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja.
Proslava će započeti Svetom misom u 13 sati, nakon čega slijedi ceremonija krštenja mošta, zakuska i druženje uz pjesmu i aršanjsko vino.
U programu će nastupiti Limena glazba Pitomača i tamburaši. Športska zajednica općine Pitomača i Rekreacijsko društvo „Zeleno srce“ pozivaju rekreativce da do Kladarskog brega dođu pješice, biciklom ili na konjima. Dođite i provedite ugodno poslijepodne na friškom zraku i u dobrome društvu.
Pitomača.hr

- 17:58 - Isprintaj - #

Prevarili starca i prodali mu "iscjeliteljsku" deku

U Policijskoj postaji Drniš dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom iz Pitomače, koji je osumnjičen za prijevaru na štetu 76-godišnjaka iz Utora Gornjih, objavila je PU šibensko-kninska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni 5. studenoga oko 14.45 sati u obiteljsku kuću oštećenog dovezao svoju 46-godišnju punicu koja je, s ciljem da im pribavi protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica dovela 76-godišnjaka u zabludu te mu prodala «iscjeliteljsku» deku za 4 000 kuna, uz obećanje da će na račun kupnje dobiti još i 30 000 kuna.
Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Kninu, a nakon što policija pronađe 46-godišnjakinju izvršit će i nad njom kriminaističko istraživanje.
Mup.hr

- 16:51 - Isprintaj - #

Donesena Odluka o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske

U srijedu 12. studenog ove godine, na snagu stupa Odluka o privremenom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, koju je donijela Vlada Republike Hrvatske, na temelju članka 27. stavka 1. Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ovom Odlukom poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske koje su poljoprivredna gospodarstva imala upisano u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava u 2009. godini, sukladno Pravilniku o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ostaju upisana u Upisniku do 31. prosinca 2010. godine, ukoliko za to poljoprivredno zemljište tijekom 2009. godine nisu sklopljeni valjani ugovori sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Isto tako poljoprivredna gospodarstva koja koriste državno poljoprivredno zemljište i u mirnom su posjedu toga zemljišta, a nisu navedeno poljoprivredno zemljište u 2009. godini upisala u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, jer korištenje toga zemljišta nije uređeno valjanim ugovorima, mogu to učiniti do 31. prosinca 2009. godine, na temelju potvrde jedinice lokalne samouprave na području koje se zemljište nalazi, uz uvjet da su platila naknadu za ranije korištenje tog poljoprivrednog zemljišta. Isto ostaje u Upisniku u 2010. godini. Važno je napomenuti da se korištenje poljoprivrednog zemljišta po ovoj Odluci neće se vrednovati kao prioritet pri određivanju kriterija za pravo prvenstva u budućim natječajima.
Pitomača.hr

- 16:47 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

Nakon jednotjedne stanke zbog blagdana Svih svetih, sinoć su rukometašice ŽRK “Pitomača” u pitomačkoj sportskoj dvorani, u utakmici 7. prvenstvenog kola II. HRL sjever, ugostile rukometašice ŽRK “Pan-Đakovo”, te su svoje gošće savladale sa 33:28 (20:11), u utakmici u kojoj su u prvom poluvremenu napravile nedostižnu razliku, a u drugom ležernijom igrom omogućile gošćama da smanje razliku na pristojnih -5. Za ŽRK “Pitomača” nastupile su Kovačić, Šimić 10 (1), M.Habijanić, H.E.Habijanić 1, Hegediš 2, Begović 6 (1), Bosanac 2, Petković 1, Janeš 2, Veličan, Đud 9, Tomljanović, Dražić i Kožarić. Šestom prvenstvenom pobjedom pitomačanke su zadržale drugu poziciju sa istim brojem bodova kao i vodeća ekipa ŽRK “Podravka Lino” iz Koprivnice. U idućem kolu pitomačanke gostuju u Čakovcu.

Druga ekipa ŽRK Pitomača sastavljena od igračica sa nešto manjom minutažom u prvoj ekipi, te igračicama rođenim 1994. godine i mlađe, trebala je također jučer, u Križevcima, igrati svoju utakmicu 7. kola Međužupanijske rukometne lige Koprivničko-križevačke županije, kod druge ekipe domaćih rukometašica ŽRK “Mlinar”, ali je ista u petak odgođena na zahtjev križevčanki. U idućem kolu pitomačanke gostuju u Kloštru Podravskom.


Od općinskih četvrtoligaša u subotu su svoj nastup u 13. kolu IV. HNL sjever, podskupina B, imali nogometaši NK “Croatia” iz Grabrovnice, koji su na gostovanju u Kalinovcu poraženi od domaćih nogometaša sa visokih 5:1. Nogometaši NK “Pitomača” kao domaćini jučer su na svom igralištu sa nogometašima NK “Mladost” Čačinci odigrali neodlučenih 1:1. U idućem kolu na rasporedu je općinski derbi naših predstavnika, a u Kloštru Podravskom domaćin je NK “Croatia”.

Juniori NK “Pitomača” jučer su u utakmici 10. kola ŽNL za juniore, kao domaćini pobijedili juniore NK “Bilogora” iz Špišić Bukovice sa visokih 16:0, dok su pioniri i juniori NK “Croatia” iz Grabrovnice gostovali kod vršnjak u Svetom Đurađu. Juniori su pobijedili svoje domaćine sa 5:0, a u predigri i pioniri U-14 sa 7:1. U idućem kolu pitomački juniori gostuju u Rušanima kod juniora NK “Napredak”, a grabrovčani su domaćini juniorima i pionirima NK “Turanovac”.

Nogometaši NK «Turnašica» u nedjelju su u utakmici 11. kola prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL Virovitičko podravske županije kao domaćini pobijedili nogometaše NK “Tehničar” iz Cabune sa 4:1, a u idućem kolu gostuju kod nogometaša NK “Graničar” u Okrugljači. Juniori NK “Turnašica” u zaostaloj utakmici juniorske lige sa 3:2 pobijedili su juniore NK “Graničar” iz Okrugljače, čime su postali jesenski prvaci.

U posljednjem 10. kolu III. ŽNL Virovitičko-podravske županije, skupina Virovitica – Pitomača, u nedjelju su postignuti slijedeći rezultati: NK “Kladare” - NK “Podravec” Dinjevac 5:2, NK “Orešac” - NK “Otrovanec” 1:2, NK “Sveti Đurađ” - NK “Mladost” Stari Gradac 4:0, dok su slobodni nogometaši NK “Aršanj” Sedlarica. Jesenski prvaci su nogometaši NK “Otrovanec”.
kuglanje
Pitomačke kuglačice i kuglači ovoga vikenda nastavili su sa svojim prvenstvenim nastupima. Kuglačice KK “Pitomača” u ovom kolu II. HL - regija istok, kao domaćini na virovitičkoj kuglani pobijedile su kuglačice KK “Obrtnik” iz Slavonskog Broda sa 6:2. Za pitomačanke su nastupile: Veršec, Kaša, Vukčević, Kaša-Kovač, Golubić i Žibreg.

Kuglači KK “Pitomača” u 6. kolu III. HL regija istok, na svojoj su kuglani upisali drugu ovosezonsku pobjedu, savladavši sa 6:2 kuglače KK “Obrtnik” iz Nove Gradiške. Za pitomačke kuglače nastupili su Tot (osvojio bod), Rakijašić (osvojio bod), Zvonarić, Uremović, Kovačić (osvojio bod), Švarbić (osvojio bod), a dva boda dobivena su i za pobjedu od 2963:2886 u broju srušenih čunjeva.

Stolnoteniski klub “Pitomača” ovog je vikenda nastupio u prvenstvu IV. STL, te su u sastavu Rešetar, Mioč i Krmić, ostvarili tri uvjerljive pobjede. Pitomački stolnotenisači savladali su STK “Sokol” Virovitica sa 4:1, STK “Čazma” sa 4:1, a STK “Slatina” sa 4:0.
Pitomača.hr

- 16:40 - Isprintaj - #

Upoznavanje s mogućnošću optimalnoga korištenja zemljišta u prekograničnim prekodravskim enklavama

Predsjednik Mađarsko-hrvatske trgovačko-industrijske komore i gradonačelnik grada Szentlorinca Mark Gyorvary sa suradnicima sastao se 3. studenoga u ŽK Virovitica sa Željkom Grgačićem, načelnikom općine Pitomača, i Milanom Vanđurom, tajnikom ŽK Virovitica.

Razgovarali su o suradnji komora te općine Pitomača i grada Szentlorinca u vezi s nominacijom zajedničkih projekata za sredstva EU. Željko Grgačić, načelnik općine Pitomača, upoznao ih je s mogućnošću optimalnoga korištenja zemljišta u prekograničnim prekodravskim enklavama.
HGK

- 06:12 - Isprintaj - #

07.11.2009., subota

Održan sastanak načelnika i predsjednika Vijeća mjesnih odbora

U srijedu je u prostorijama Općine Pitomača, održan radni sastanak načelnika općine s predsjednicima Vijeća mjesnih odbora s područja općine, na kome su isti upoznati sa aktivnostima koje će općina provesti do kraja ove kalendarske godine, te pokrenuti u narednom razdoblju.
Tako će od početka iduće godine, sukladno Zakonu o grobljima, upravljanje istima u potpunosti preuzeti jedinica lokalne samouprave, odnosno općinsko komunalno poduzeće kojemu je ova komunalna djelatnost prenesena posebnim ovlastima od strane Općinskog vijeća.
Druga aktivnost odnosi se na prikupljanje komunalnog otpada, koje će također od početka nove kalendarske godine, sukladno zakonskim propisima, postati obveza svakog općinskog domaćinstva, a ne samo onog koje se na odvoz komunalnog otpada odlučilo samovoljno.
O ove dvije promjene u općinskom komunalnom gospodarstvu, svoje su mišljenje na navedenom sastanku iznijeli i prisutni predsjednici Vijeća mjesnih odbora, a o istome će na skorim sastancima obavijestiti i žitelje svojih naselja.

Posebno mjesto na dnevnom redu održanog sastanka pripalo je i problematici vezanoj uz naplatu komunalne naknade, uz koju su vezane i brojne pogodnosti koje općina daje njenim žiteljima, a radi poboljšanja njene naplate općina će započeti i sa prisilnom naplatom iste putem ovršnih prijedloga još do kraja ove godine.
Istovremeno usvojen je zajednički zaključak temeljem kojega će mjesni odbori u suradnji sa Komisijom za mjesnu samoupravu sačiniti listu prioritetnih aktivnosti koje će predložiti za realizaciju tijekom 2010. godine.
Pitomača.hr

- 12:39 - Isprintaj - #

Za Martinje i prodajna izložba gorično oslikanih suvenira

Pitomački goričari i štovatelji svetog Martina započeli su pripreme za Matrinje. Glavna svečanost u organizaciji Turističke zajednice Općine Pitomača i Udruge Vinogradara Aršanj biti će 11. 11. u 13 sati u kapelici Svetog Martina, u Kladarskom brijegu. Za one koje ne znaju, od županijske ceste Turnašica – Sedlarica, ucrtani su putokazi. Misu u 13 sati služiti će turnašički župnik vlč. Pejo Uršulić. Krštenje mošta, u natkritom prostoru kod kapelice, obaviti će, za tu prigodu, "Martinjski biskup" Branko Sobota. Svečanosti će se na istoj lokaciji pridružiti i Darko Domitrović – Miyi, pitomački slikar. On je pripremio prodajnu izložbu prigodnih eksponata, s goričnim motivima, koje dođite vidjeti. Oslikao je uljem na drvu, na dijelovima drvenih bačava, kačica, barilaca i drugo, raznih formata, zidne slike, noćne svjetiljke, držače čaša raznih oblika, sve posebno prilagođeno uređenju doma, posebno klijeti. Organizatori na Martinje očekuju odaziv brojnog građanstva. Obećavaju nastup Tamburaša i pitomačke Limene glazbe, u razgovoru rekao je Marinko Barčan, član Turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Pitomača.

Barica Mihoković
FVK Novosti

- 10:37 - Isprintaj - #

Ja još prijeđem 10 kilometara dnevno

Mala Črešnjevoca, naselje u općini Pitomača, Virovitičko–podravskoj županiji, oduvijek je bilo malo selo sa oko 300 stanovnika. Na istom mjestu, nekad je bilo srednjovjekovno naselje Chresto, kojeg su kao i druga u to vrijeme, Turci razrušili i spalili. Njegovo kršćansko stanovništvo razbježalo se u tadašnju Ugarsku, Moravsku i u okolne šume iznad Male Črešnjevice. Selo se u knjigama spominje po prvi puta 2. 12. 1698. zatim 1702. itd. (B.Begović: Tri stoljeća Pitomače). Po istjerivanju Turaka iz Virovitice 1684. godine ljudi se vraćaju iz divljeg prostora u staro selo. Zajedno s Vlasima doseljenim u tzv. "Okrugli brijeg" - Vlaško selo, u XVII stoljeću, obnavljaju staro selo i daju mu ime Mala Črešnjevica. Vlasi su činili 90% stanovništva, pa su 1772. godine osnovali svoju parohiju, obnovili i dogradili staru gotičku katoličku crkvu "Svetog Martina" i dali joj pravoslavno ime "Sveta Nedjelja".
Suživotom s kršćanskim stanovništvom u selu i široj okolici, čestim bračnim povezivanjem, postepeno prelazili su na katoličku vjeru. Zbog toga je 1952. godine parohija ukinuta. Danas u selu ima još jedna osoba pravoslavne vjere. Nažalost više nema crkve, koja se zbog neodržavanja urušila. Ono što je najdulje ostalo, primjesa je štokavštine u kajkavskom govoru. Pored crkve na najvećem brdu u selu 1937. godine locirano je katoličko groblje.
Sve to znaju sugovornici iz Male Črešnjevice Marija i Stjepan Orenda. - Nas dvoje smo, uz još jednog osamdeset godišnjaka, najstariji u selu, započela je priču gospođa Marija. Ja sam rođena 1938, a moj muž Stjepan 1937. godine. Oboje smo rođeni u Maloj Črešnjevici. Oženili smo se vrlo mladi. Meni je bilo 17, a njemu 18 godina. Prije 4 godine unutar uže obitelji obilježili smo 50 godišnjicu braka – zlatni pir. Nekad se sve radilo ručno, a nas dvoje, oduvijek smo puno radili. Zajedno smo počeli od ničega. Bili smo mladi, skrbni i tokom godina stvorili smo si dosta. Imamo dva oženjena sina. Mlađi Draško sa snahom Đurđicom i unukom živi s nama. Neku noć nisam mogla spavati, pa sam brojila koliko ljudi živi u selu. Nabrojila sam 209 osoba u 60 kuća. Ostale kuće su prazne.
Posljednjih godina puno je umrlih, a rodilo se svega dvoje djece. Ne znam hoće li se više i roditi. Dečki nam ostaju neženje, a djevojke udajom odlaze u Pitomaču, Zagreb i drugdje.
Škola je u selu od 1930. godine. Prvi učitelj bio je Albert Peteonik. Danas u četverogodišnjoj područnoj školi imamo devetero učenika u dva razreda. Za druga dva nema djece. Cesta nam je asfaltirana. Od 1959. godine imamo struju u selu, od 1968. društveni dom, dućan, sabirališta mlijeka, od 1972. vodovod, a te godine osnovan je Mjesni odbor i Dobrovoljno vatrogasno društvo. Nije nam loše. - Mala udaljenost od općinskog središta naša je prednost, nadovezao se gospodin Stjepan Orenda.
Mala Črešnjevica locirana je na višem terenu. Pored šume smo. Imamo čisti zrak. Ovdje nema prometne buke. Dok sam bio mlađi bio sam član Dobrovoljno vatrogasnog društva. Danas je vatrogasac moj sin Draško. - Nisam baš aktivan. Podupirajući sam član, nadovezao se Draško. Nismo u 2008. obilježiti četrdeset godišnjicu DVD, mada smo imali uz odrasle i desetinu djece, koja su učestvovala u općinskom vatrogasnom natjecanju, ali proslavu nije imao tko organizirati. Za povijest čuvamo staru vatrogasnu špricu na konjsku zapregu.
Ta slučaj požara imamo traktorsku cisternu. - Selo, a i naša obitelj živi od poljoprivrede. Ni mi više ne hranimo krave. Ne isplati se. Cijena mlijeka je premala, a prijevoz skup. Hranimo desetak bikova, koje danas nitko neće kupiti. Za sebe hranimo svinje, živad. Prije par godina posadili smo 1000 komada višanja i 250 sadnica trešanja. Ove godine kupili smo tresač, da si olakšamo berbu. Sve to radimo za firmu u Orahovici. Trešnjama je treća godina. Njih beremo sve u male posudice. Ove godine nabrali smo i prodali skoro tonu konzumnih trešanja. Škvorci su nam pomagali brati višnje, a vrane navaljuju u zelje. Teško se obraniti; - kaže gospođa Marija. Sadimo krumpir, papriku. Sve je to veliki posao. Naša djeca jako puno rade. Nas dvoje smo ostarjeli. Pomažemo.
Nešto mlađih ljudi iz sela odlazi na posao u Jan spider u Pitomaču, i u Kloštar Podravski. Teško je živjeti samo od poljoprivrede. - Nekad smo iznad sela u Bilogori imali rudnik lignita. Ja sam, odlazeći trbuhom za kruhom, najprije bio rudar u Ravnoj Reki u Srbiji, a onda dvije godine doma, u rudniku "Bilo" Mala Črešnjevica, sve do stečaja i zatvaranja rudničkog okna. Svi rudari su ostali bez posla i porodice koje su od toga živjele iseljavale su se. Selo se smanjivalo. Puno rudarskih kuća rasutih po šumi ostajalo je prazno i postepeno se urušavalo raspričao se Stjepan. - Naši davni preci Orende došli su u ovaj kraj iz Mađarske, iako nisu Mađari - raspričao se simpatični bračni par.
Roditelji su nam obojici rođeni ovdje. Moja baka je bila Poljakinja, a djed Čeh. Baka je znala pričati da su ona i djed još nevjenčani pobjegli ispred vojske zbog nekog rata u Poljskoj i ostali ovdje, pričala je gospođa Marija. - Kad se sve smirilo pokušali su se vratiti u staru domovinu. Tamo su ostavili veliku jelovu šumu, od koje su živjeli, ali joj se nisu smjeli ni približiti. Morali su se vratiti. Ostali su u Maloj Črešnjevici raditi s ostalim suseljanima na imanju veleposjednika Stjepana Đorđevića. Njegov posjed od 1870. godine sve do I. svjetskog rata obuhvaćao je velike komplekse šume, selo i okolicu. Da bi štedio plodnu zemlju, kuće sirotinje građene su po brdima kružno, na parcelama, koje veleposjednik nije mogao obrađivati. Đorđević je imao tri sina koje je poslao na studije u Zagreb. Posjedovao je mlin u Đurđevcu kojeg više nema, ali i današnju đurđevačku općinsku zgradu na glavnom trgu, u obliku slova L, zgradu u centru Kloštra Podravskom, također u najstrožem centru, nasuprot kipa svete obitelji. Djeca su mu se razišla, a nakon II. svjetskog rata imovina mu je nacionalizirana.
Najbliže susjedno selo nam je Grabrovnica. Možda niste znali da su roditelji hrvatskog pjesnika Petra Preradovića sahranjeni unutar crkvene ograde sada, porušene crkve. Moram vam ispričati i ovo, nastavila je gospođa Marija: - Bila sam vrlo mala, ali pamtim proslave svete Nedjelje. To su bila slavlja na veliko. U naše malo selo, na kram, dolazili su na konjima i kolima hodočasnici iz cijele Slavonije i od svuda i svakuda. Moglo se kupiti svašta za ono doba. Bilo je licitara, gverca, igračaka za djecu, odjeće, obuće. Organizirane su velike zabave. Muzika je treštala. Cijelo selo bilo je na nogama. Crkva sv. Nedjelja bila je "zagovorna". U nju smo išli svi, jer druge u selu nismo imali. Taj blagdan poklapalo sa našim Presvetim Trojstvom. Svima nam je bio veliki blagdan. Selo je imalo dva krama godišnje. Veliki u lipnju i manji, za malu gospu u rujnu. Na sredini crkve nalazio se bunar. U njemu je bilo vode koju smo svi smatrali ljekovitom.
Zidovi su bili oslikani freskama, a oltar su gradile prelijepe rezbarije. Bila je to vrijedna stara građevina, ali neodržavana. Toranj obučen limom, istrunuo je od zuba vremena i atmosferilija, prvi se urušio. Popustila je i noseća greda. Nešto se pokušavalo spasiti, ali bilo je premalo i prekasno i crkva se urušila. Nas dvoje to ne ćemo doživjeti, ali bude li se gradila nova crkva u selu, sigurno će biti posvećena Svetom Martinu, kao prva gotička crkva, prethodnica crkve sv. Nedjelje. U Maloj Črešnjevici osim nas, još se jedna obitelj preziva Orenda. Naša poljsko prezime bilo je Kovač. Dvoje braće, iz straha, nakon protjerivanja iz Poljske u Malu Črešnjevicu, promijenili su prezime u Orenda. Treći brat doselio se kasnije u Turnašicu i ostao je Kovač.
Zanimljiva je predaja da je u vrijeme turskog opsjedanja ovog kraja postojao izlazni tunel iz Đurđevačkog Starog Grada u šumu kod Male Črešnjevice. Sličnih ostataka ima i u Sedlarici. Mi ne moramo strahovati od poplave. Premjere kažu da je vrh pitomačke Crkve "Svetog Vida" na istoj razini sa tlom dvorišta u našem susjedstvu. - Šteta je što nam selo postaje sve manje.
Pitamo se što će za 20 godina ostati od Male Črešnjevice? Mi stari svoje smo odradili. U poljoprivrednoj smo mirovini, a djeca se bore. Djed je brao papriku do 70 g, kaže gospođa Marija. - Ja se još uvijek vozim na svojem biciklu, kaže gospodin Stjepan. Od moje kuće do Drave ima oko 20 kilometara. Idem u ribičiju. Ove godine nisam baš puno ulovio. Vodostaj Drave je bio velik, a šodrana me ne zanima. Dravskoj ribi nema para. Inače sam zdrav. Problema su mi noge, ali ne dam se. Puno bliže mi je šuma. Svako proljeće i u jesen berem vrganje i ljekovito bilje! Nema brijega do Bjelovara, do Virovitice, na kojem nismo bili sve što smo mogli osušiti i prodati. Zimzelen, ljubičice, korijenje kopriva, lipov i bazgov cvijet, kukuruznu svilu. - Naučili su me tome roditelji. - Znate li da je moj muž i ove godine u svojoj sedamdeset drugoj godini života zaradio sedam tisuća kuna branjem ljekovitog bilja? Sve nabrano dovezao je doma svojim biciklom. On ne može doma sjediti. Još uvijek je od koristi – kaže njegova supruga Marija. - Ja još na biciklu i pješice svaki dan prijeđem deset kilometara; - na kraju razgovora pohvalio se vrijedan i vitalan gospodin Stjepan Orenda.
Barica Mihoković
FVK Novosti

- 08:29 - Isprintaj - #

06.11.2009., petak

FVK "Mirko Lauš" - novosti

JOŠ DOBRIH VJESTI IZ MARIBORA
Rezultati sa međunarodnog filmskog festivala "10. TOTI FESTIVAL" su upravo objavljeni a s obzirom da smo ugodno iznenađeni svojim čestim pojavljivanjem na njihovom popisu, prenosimo konkretne podatke:

- POSEBNA NAGRADA ŽIRIJA "DE JEUNESSE" u kategoriji dječjeg filma za film
"LAN" - Filmske grupe FVK "Mirko Lauš"

- DRUGA NAGRADA u kategoriji dječjeg filma za film
"MATEMATIKA" - Filmske grupe FVK"Mirko Lauš"

- DIPLOMA S POHVALOM u kategoriji dječjeg filma za filmove:
Lan - Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"
Kruh - Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"
Zgode i nezgode - Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"
Dobar ulov -Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"
Kobasice s tavana - Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"
Pitomačka razglednica Filmska grupa FVK "Mirko Lauš"

Svi filmovi iz dječje produkcije 2008./2009.




-------------------------------------------------------------------------------------
DINJEVAC - 2
Kad likovi počnu dobivati svoje boje u računalu i scena postane šarena to je znak da crtić počinje pomalo dobivati svoj
izgled. Svi polaznici "Škole crtanog filma" imaju svakodnevni doticaj s računalom pa nema problema sa snalaženjem u programu za animaciju. Naravno treba se još malo pozabaviti i olovkom i gumicom jer animacija u stvari tek počinje.
No nije to problem, i taj dio posla odrađen je sa velikim veseljem.

-----------------------------------------------------------------------------------
ŠKOLA CRTANOG FILMA U DINJEVCU
Sigurno bi bilo teško pronaći neko djete koje ne voli gledati crtiće. Naravno da ih vole i odrasli no djeca imaju veliku prednost jer njihova prebogata mašta nevjerojatnom brzinom transformira gledatelja u lik iz crtića i stvarni svijet pretvara u onaj idealan iz mašte. To je uobičajeno kad crtane filmove gledamo pa o takvim trenucima u stvari i ne razmišljamo. Djeca koja sudjeluju u projektu "Škola crtanog filma", a trenutno se radi u područnoj školi u Dinjevcu,
imaju tu mogućnost da likove iz svoje mašte pretvore u pravi film. Danas je gledanje crtića i slušanje teorije proteklo u odličnom raspoloženju i s odličnim reakcijama na svaki film, a zatim smo se prihvatili crtanja. Kao što je već rečeno likovi iz mašte iskočili su na papir a nastavak slijedi.
FVK "Mirko Lauš"

- 12:21 - Isprintaj - #

05.11.2009., četvrtak

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere u sklopu proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava koji su sredinom rujna potpisali hrvatski ministar kulture i mađarski ministar okoliša uz prisustvo predsjednika vlade Republike Hrvatske i Republike Mađarske u susjednom gradiću Barcsu.
U tijeku je postupak proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava, za koji će ovih dana započeti postupak javnog uvida u trajanju od mjesec dana. Potom tek slijedi predaja nominacije za Rezervat biosfere, te se očekuje da će biti proglašen u 2010. godini.

rezervat


Javni uvid provest će se izlaganjem jednog primjerka Stručne podloge za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazom Regionalnog parka u trajanju od 30 dana, i to od 09.11.2009. do 09.12.2009. godine u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Virovitici i Osijeku.
Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u Virovitici u prostorijama županije, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša.
Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici.
U ovo kratko vrijeme 1/4 općine Pitomača s cijelom Križnicom, Đuretinom, Brodićem, Šašnatim Poljem i dijelovima Lenišća i Starogradačkog Marofa postaje Rezervat biosfere koje kao veliko ekološko područje ima osnovnu zadaću očuvanja prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara.Kako naglašavaju u Ministarstvu kulture, proglašenjem rezervata biosfere osigurat će se dodatni poticaj građanima i nadležnim vlastima za razvojem usklađenim s prirodom i okolišem, jer samo potrajnom upotrebom prirodnih dobara osiguravamo kvalitetan život ljudi, ali i nasljeđe za buduće generacije.

rezervat



Župan Koprivničko-križevačke županije poziva na javni uvid u prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava za područje Koprivničko-križevačke županije. Javni uvid provest će se izlaganjem jednog primjerka Stručne podloge za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazom Regionalnog parka u trajanju od 30 dana, i to od 09.11.2009. do 09.12.2009. godine.

Stručnu podlogu za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazima Regionalnog parka moguće je preuzeti ovdje - 24MB-Tekst stručne podloge.pdf

Javna rasprava održat će se u petak 13. studenog 2009. u 11,00 sati u Gradskoj vijećnici u Koprivnici (Tekst poziva na uvid).

Poziva se cjelokupna javnost, zainteresirani građani, udruge, stručne institucije, jedinice lokalne samouprave, predstavnici tvrtki, obrta i poljoprivrednih gospodarstava koji na širem dravskom području imaju svoje interese, da se odazovu uvidu i javnog raspravi s predstavnicima Ministarstva kulture i Državnog zavoda za zaštitu prirode radi upoznavanja s mjerama i eventualnim ograničenjima koje zaštita rijeke Drave i Mure u kategoriji regionalnog parka donosi.

rezervat




1. Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u :


· Čakovcu, Ruđera Boškovića 2, Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša
· Varaždinu, Franjevački trg 7, Varaždinska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, promet i komunalno gospodarstvo
· Koprivnici, Antuna Nemčića 4a/II, Koprivničko – križevačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
· Virovitici, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitičko – podravska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša
· Osijeku, Europske avenije 11, Osječko – baranjska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša

dnevno između 8 i 12 sati.

2. Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se:

- 16. studenog 2009. u 12 sati, u Čakovcu, u Velikoj vijećnici Međimurske županije, Ruđera Boškovića 2, Čakovec
- 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Trg dr. Franje Tuđmana bb, Virovitica
- 11. studenog 2009. u 11 sati, u Varaždinu, u Dvorani Skupštine Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Varaždin
- 12. studenog 2009. u 12 sati, u Osijeku, Europske avenije 11, dvorana Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Osijek
- 13. studenog 2009. u 11 sati, u Koprivnici, u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1/I, Koprivnica

rezervat


Dokumenti

* Tekst poziva na javni uvid
* Prilog 7: Pregledna karta razdiobe Parka sa stanovista upravljanja
* Prilog 6: Pregledni prikaz županija, gradova i općina na kojima se prostire park
* Opis granice
* Prilog 1: Kartografski prikaz Parka s prikazom zasticenih područja
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista 1
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista2
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista3
* Prilog 3: Karta staništa Parka
* Prilog 4 Kartografski prikaz pokrovnosti zemljista (land cover)
* Prilog 5: Kartografski prikaz podrucja ekoloske mreze RH unutar obuhvata Parka TK100

IZVOR: Koprivničko-križevačka županija

- 19:53 - Isprintaj - #

Dani "Martinja"

Obilježavanje proslave dana „Martinja“ na području PU virovitičko – podravske, trajati će od 06. do 15. studenog 2009. godine, te se očekuje povećanje prometa na cestama u svim gradovima i mjestima, a najviše na prilaznim prometnicama u blizini vinograda i klijeti.

Od početka godine na području PU virovitičko – podravske, smanjena je problematika prometnih nesreća sa sudionicima pod utjecajem alkohola, kao i prometne nesreće i posljedice koje su prouzročili ti vozači. Od svih prometnih nesreća od početka godine, 144 počinjene su zbog neprilagođene brzine, dok je svaku treću počinio vozač pod utjecajem alkohola. Isto tako 8 osoba je smrtno stradalo, dok je 63 teško i 270 lakše ozlijeđenih osoba

Obzirom na nadolazeći vikend i proslavu dana „Martinja“, očekuje se povećana konzumacija alkohola na području naše Županije, koja je bogata vinogradima, gdje će u vinogradima i klijetima, biti organizirane brojne privatne i javne zabave s okupljanjem većeg broja ljudi, koji će uz proslavu krštenja vina, konzumirati i veće količine alkohola.

Slijedom navedenog, obavještavamo sve vozače, da će policija od 6. do 15. studenoga, na području cijele policijske uprave (Županije) provoditi pojačani nadzor sudjelovanja osoba u prometu pod utjecajem alkohola.

Kako bi bezbrižno sudjelovali u svetkovini „Martinja“, policija savjetuje vozače da nakon konzumacije alkohola sebi osiguraju siguran smještaj do slijedećeg dana ili za prijevoz angažiraju osobu koja nije konzumirala alkohol, kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu, a time sigurno izbjegli i sankcije za prometne prekršaje.

Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresirane novinare da se uključe u provedbu pojačanih mjera nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu tijekom nadolazećeg vikenda 7. studenog od 22.00 sati, a svoj dolazak moraju pravovremeno najaviti Policijskoj postaji u Virovitici , kako bi se mogao organizirati njihov prihvat.

U cilju mirnog prolaska dana „Martinja“, molimo radiopostaje na području Županije virovitičko – podravske, da oglašavanjem ovog priopćenja prema svojim slušateljima, pridonesu povoljnom stanju sigurnosti svih građana.
PU Virovitičko-podravska

- 19:11 - Isprintaj - #

Vojo Šiljak nasmijao pitomačane

Pitomačka knjižnica i čitaonica ugostila je popularnog radijskog voditelja Voju Šiljka koji je predstavio svoju petu knjigu viceva "ŠiljkoVICa".
Uz prisjećanje na radijske dane koje je proveo s našim Dragom Britvićem, knjižnicom je zavladao humor i dobro raspoloženje koje nam je ovih dana i više nego potrebno. Posjetitelji su oduševljeno prihvatili Šiljkove viceve te se i pridružili sa svojim šalama.

Prva zbirka viceva zove se "BradaVICa", slijede "MrVICa", "ŠašaVICa" i "Naša je ljepša" -zbirka židovskih viceva. Najnovija knjiga sadrži više od 700 prikupljenih viceva kojih nema u prošlim zbirkama.

VIC O JADRANKI KOSOR
- Prometni policajac zaustavi Jadranku Kosor i traži od nje prometnu, a ona nema. Pita on kako nema, a ona će na to: "A znate li vi tko sam ja? Ja sam najpoznatija i najpopularnija Hrvatica." Na to policajac nazove svog šefa: "Šefe, što da radim, zaustavio sam Severinu Vučković, a nema dozvolu?"



- 05:44 - Isprintaj - #

04.11.2009., srijeda

Zbog ljubomore i alkohola "proradile" šake

PITOMAČA/STARI GRADAC - Prošlu nedjelju na pitomačkom su području obilježile tučnjave, čiji su uzrok bile ljubomora i alkohol pa su policajci morali triput intervenirati. Prva i najmasovnija tučnjava zbila se u disco baru Tena u Pitomači oko 2.30 sati. Tučnjavu je izazvao Siniša Bakov (24) iz Rogovca kojem su prijatelji rekli kako je Zoran Živko (28) iz Šandrovca „bario" njegovu djevojku pa se odlučio obračunati s udvaračem. Siniša je napao Zorana te ga je počeo udarati šakama, no ni Zoran nije ostao dužan Siniši na što se u tučnjavu umiješao Sinišin brat Dean (20) koji je pokušao primiriti strasti. No, i Zoranu je proradio adrenalin te je Deana ugrizao za prst, što je izazvalo bijes potonjeg koji je počeo „šakatati" Zorana. Totalni kaos nastupio je kada se u tučnjavu umiješao i Ivan Vranek (23) iz Pitomače koji je šakom udario Zorana. U smirivanju nastalog kaosa redarima su pomogli i gosti. Nakon što su zaustavili tučnjavu, redari su iz Tene izbacili glavne sudionike s kojima se pozabavila policija.
Samo pola sata nakon toga, novi „boks meč" odvijao se ispred disco bara Galaxy u Pitomači. I toj tučnjavi, uz promile u krvi, prethodila je ljubomora. Zbog bivše djevojke najprije su se počeli vrijeđati Pitomačani Goran Derežić (20) i Ivan Crnec (18). Kako dečki nisu mogli riječima riješiti problem, Goran je nasrnuo na Ivana te ga je s nekoliko udaraca srušio na pod i počeo ga cipelariti. U tom trenutku naišla je policijska ophodnja, čime je i završio taj obračun.
Za učinkovit dan po broju tučnjava pobrinuli su se oko 22 sata u Starom Gracu Josip Mikić (33) iz Špišić Bukovice i Marin Aragović (29) iz Starog Graca. Naime, ispred kafića Rex Josip Mikić prišao je Vedranu Huđeku (20) iz Starog Graca te mu, ničim izazvan, rekao kako je danas raspoložen da nekoga „razbije", a nakon toga ga je i odgurnuo. Potom je Vedranu prišao Marin Aragović koji ga je „nokautirao". Iako su bili vidno „naflašičkani" Josip i Marin odbili su alkotestiranje.

Policija o događaju
Svi sudionici pod utjecajem alkohola
U tučnjavi koja se dogodila oko 2.30 sati S. B. (24), Z. Ž. (28), D. B. (20) i I. V. (23) bili su pod utjecajem alkohola i protiv njih slijedi podnošenje prekršajnog naloga. I. C. (18) i G. D. (20) koji su narušavali javni red i mir u 2.55 sati bili su pod utjecajem alkohola i protiv njih slijedi podnošenje prekršajnog naloga. Na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta u Starom Gracu javni red i mir narušavali su J. M. (33) i M. A. (29) koji su odbili ponuđeno alkotestiranje te i protiv njih dvojice slijedi podnošenje prekršajnog naloga - rekao je Josip Štajduhar, glasnogovornik Policijske uprave Virovitičko-podravske.
Podravski list

- 09:11 - Isprintaj - #

Neoprezni traktorist skrivio nesreću

Prometna nesreća u kojoj je zabilježena materijalna šteta dogodila se prošlog četvrtka oko 11 sati u Pitomači u Vinogradskoj ulici. Vozač traktora, T. G. (75), nepropisno se sa zelene površine uključivao u promet te oduzeo prednost prolaska opel vectri kojom je upravljao 18-godišnji K. D.
Iako je K. D. pokušao obići traktor, došlo je do sudara nakon kojeg je opel vectra završila u grabi, no, na sreću, oba su vozača prošla bez ozljeda.
- U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta na oba vozila, a protiv vozača traktora slijedi podnošenje optužnog prijedloga - rekao je Josip Štajduhar, glasnogovornik Policijske uprave Virovitičko-podravske županije.
Podravski list

- 08:59 - Isprintaj - #

Potukli se zbog auta

Jučer, 3. studenog u 08.00 sati, u Virovitici, trg B.J.Jelačića na parkiralištu kod Policijske uprave, došlo je do počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv narušavanja Javnog reda i mira (tučnjava). Prekršaj je počinjen od strane 43 – godišnjeg I.Š. sa područja Pitomače i 45 – godišnjeg S.L. i njegovog oca 68 – godišnjeg S.L. iz Virovitica, koji su si zbog nesuglasica oko prijepisa automobila, međusobno zadali više udaraca po tijelu, a sukob je prestao intervencijom policijskih službenika ove PU.

Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga nadležnom Prekršajnom sudu.

PU Virovitičko-podravska

- 07:57 - Isprintaj - #

03.11.2009., utorak

Pitomača nije obavezna imati Turistički ured,ali može ako hoće

foto:Vpž
Uz predsjedavanje župana Virovitičko-podravske županije, Tomislava Tolušića, nazočnost zamjenika župana Zdravka Dijakovića i tajnika Skupštine Virovitičko-podravske županije, Ivana Horvata, pročelnika upravnih odjela Virovitičko-podravske županije, održana je sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika s područja naše županije.
Na Kolegiju se između ostalog govorilo o Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Prema navedenom Zakonu, određene općine i gradovi, prema dobivenoj kategorizaciji Hrvatske turističke zajednice, dužne su imati Turistički ured na svom području.
Prema toj kategorizaciji gradovi, Virovitica, Slatina, Orahovica te općine Sopje i Čačinci obvezni su imati Turističke urede. Osim toga, dio općina, prema procjeni HTZ-a a i procjeni same jedinice lokalne samouprave, mogu imati Turistički ured, ovisno o potrebi pojedinog područja.
Vpž

- 19:25 - Isprintaj - #

41 pitomačanin student Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici

foto:Vpž
Na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije, Vesna Bedeković, dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, kazala je kako VSMTI trenutno ima 640 studenata u redovnom i izvanrednom programu. Od toga, s područja Virovitičko-podravske županije, njih je 399, a iz ostalih županija - 241.

- Uz studente s područja Virovitičko-podravske županije, imamo studente iz svih slavonskih županija, ali i Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Od gradova s područja Virovitičko-podravske županije, Virovitica koja broji 205 studenata, slijedi Slatina sa 51 studentom.
Istodobno, s područja svih općina VPŽ, prednjači Pitomača čijih 41 student pohađa Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici, a slijedi Suhopolje sa 26 studenata… – podcrtala je dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Vesna Bedeković.
Inače, 16. studenog 2009. godine, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, svečano će, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, proslaviti drugu obljetnicu svog postojanja.
Vpž

- 19:18 - Isprintaj - #

Darivanje krvi u Pitomači

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica organiziralo je 29.10.2009. godine akciju dragovoljnog darivanja krvi u Pitomači. Odazvalo se je 15 darovatelja krvi a krv su darivali:
Zdravko Fras, Adela Tišljarec, Branka Pintar, Željko Predragović, Stjepan Jakupec, Neven Novosel, Josip Erdelji, Saša Crnec, Danijel Saraja i Žan Botković
Hvala Vam za darovanu krv.
GDCK VIROVITICA

- 19:16 - Isprintaj - #

Knjižnica i čitaonica Pitomača:predstavljanje knjige Voje Šiljka "ŠiljkoVICa"


U srijedu, 4. studenoga 2009. u 18.00 sati Knjižnica i čitonica Pitomača poziva vas na predstavljanje knjige viceva autora Voje Šiljka "ŠiljkoVICa".


- 15:26 - Isprintaj - #

02.11.2009., ponedjeljak

Dožupan i Ured – BEZ PORTFELJA !!

Na sjednici međustranačkog vijeća održanoj 17. kolovoza, zamjenik predsjednika kluba vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, Mate Vukušić iznio je zahtjev ovoga kluba da se na sjednici Županijske skupštine, 24.08. ove godine, kao točka dnevnog reda uvrsti aktualno stanje u poljoprivredi na Virovitičko-podravskoj županiji sa naglaskom na neisplaćivanje poticaja za duhan, probleme u povrtlarskoj proizvodnji, cijenu pšenice koja je bila nepoznata, te konfuziju u otkupu i cijenu mlijeka. Odgovorni u ovoj, županijskoj, vlasti odgovorili su da je nemoguće za sedam dana imati sve podatke ( iako imamo odjel za poljoprivredu te dožupana zaduženog za poljoprivredu koji trebaju imati dnevno ažurirane podatke ) te da će se sjednica održati u rujnu mjesecu. Nadalje, zatraženo je da se na sjednicu pozovu neposredni proizvođači, odnosno njihovi predstavnici, te predstavnici ministarstva poljoprivrede obzirom vladajući u županiji nemaju odgovore na gore navedene probleme. Od tog dogovora ( i obećanja po tko zna koji put ) prošlo je dva mjeseca, sjednica nije održana, problemi su ostali ili su se još udvostručili. Što se u poljoprivredi desilo u tom vremenu?

-Poticaji za proizvodnju duhana za rod 2008.nije u cijelosti isplaćen niti do danas ( dug prema proizvođačima je oko 12,5 milijuna kuna). Krajnje je neizvjesno što će biti s poticajem za ovogodišnji urod. Samo u udruzi Krupan list je oko 1300 proizvođača duhana. Inače, neisplaćeni poticaji u Hrvatskoj su oko 205 milijuna kuna.

-Problematika proizvođača mlijeka nije se pomaknula s mjesta niti po pitanju cijene, poticaja a čini se niti kvalitetnog otkupa i distribucije. Ne može se ne spomenuti i netaktičan odnos župana u razgovoru s vlasnicima Zdenke iz V. Zdenaca, bez obzira tko je bio u pravu. Od takvog tijeka pregovora proizvođači mlijeka nisu imali ama baš nikakve koristi. Rezultat svega je da su mljekari sami, prosvjedom u Zdencima izborili ponovno preuzimanje mlijeka i isplatu bez kompenzacije.

-I kod povrtlarske proizvodnje teško je započeti temu a ne reći-problem. I pored velikih količina koje se proizvode na području županije veliki kupci preuzimaju, u pravilu, male količine proizvoda sa ovog područja. Razloga zašto je tomu tako je nekoliko a jedan od njih je i neorganiziranost i nezainteresiranost županijskih vlasti prema ovom značajnom problemu. Moramo ovdje podsjetiti da su, prije dvije-tri godine, na sastanku održanom u Virovitici predstavnici tvrtke Agrokor ponudili promptni otkup poljoprivrednih proizvoda u iznosu oko 100 milijuna kuna a u slijedećim godinama i višestruko veće količine. Naravno, do realizacije ovog dogovora nije došlo a sudeći po inertnosti čelnika i stručnjaka iz županije niti neće.

-Na kraju, pšenica. Već nekoliko godina poljoprivrednici siju, žanju i prodaju pšenicu a da ne znaju po kojoj cijeni. Na taj način se otvara prostor za makinacije i djelovanje raznih mešetara koji u pravilu ucjenjivački kupuju robu od poljoprivrednika jer su ovi, pritisnuti nemogućnošću skladištenja, potrebom za sredstvima, prisiljeni istu dati ispod cijene. Jasno, to se desilo i ove godine kada je pšenica prodavana i za 55-60 lipa za kilogram mada je cijena puno viša. Poticaji za lanjsku pšenicu isplaćeni su oko 60%. Za preostali poticaj poljoprivrednici će dobiti gnojivo, zna se po kakvim cijenama i po njega će sami morati u Petrokemiju u Kutinu.

Na dio ove problematike ukazali su ovih dana i članovi Strukovne grupe agrara HGK-Županijske komore Virovitica i predložili da se na slijedeću njihovu sjednicu pozovu predstavnici Ureda za poljoprivredu VPŽ. Pitanje je samo s kojim ciljem jer u Uredu vjerojatno još nemaju podatke o aktualnoj situaciji u poljoprivredi.

U klubu vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, temeljem svega gore navedenog zaključujemo slijedeće :

Obzirom je od najavljene sjednice Županijske skupštine za deveti mjesec prošlo blizu dva mjeseca jasno je da županijskom čelništvu nije stalo do rješenja poljoprivredne problematike bez obzira na tešku situaciju i cjelokupnu gospodarsku krizu. Nevjerojatno je da Ured za poljoprivredu naše županije do danas nije uspio pripremiti podatke koji su važni za ovu temu a još nevjerojatnije je da niti dožupan zadužen za poljoprivredu nije u stanju svojim poslom se pozabaviti već dva mjeseca iako je za to (pre)dobro plaćen. Ali, ne čudi nas previše, iako je apsurdno, jer u Uredu za poljoprivredu po novom Pravilniku o unutarnjem redu ne radi niti jedna osoba poljoprivredne struke. I Pročelnik je ekonomist pa je i time dovoljno rečeno. Očito je da nesuglasice vladajuće koalicije oko kadrovskih rješenja na svim razinama u županiji imaju prioritet nad životnim pitanjima mještana ove županije. Na kraju, ponoviti ćemo apel od prije godinu dana:

-U interesu i za dobrobit poljoprivrednika naše županije molimo, ili još bolje-zahtijevamo od čelništva županije da u dogovoru sa ministarstvom poljoprivrede, jer sami očito to nisu u stanju učiniti, hitno iznađu rješenja za kaos koji vlada u ovom sektoru, daju kvalitetne odgovore za slijedeću sezonu poljoprivredne proizvodnje jer za ovu su, na žalost – zakasnili. Ono što je najvažnije, u te dogovore moraju biti uključeni i neposredni proizvođači koji zasigurno najbolje poznaju kompletnu problematiku.

Klub vijećnika Koalicije stranaka SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU u Županijskoj skupštini
Virovitičko-podravske županije

- 17:33 - Isprintaj - #

Hoće li "San u močvari" jednog dana u Hollywood?

ĐURĐEVAC - Roman Marinka Ivaniševića, pod nazivom 'San u močvari', na temu đurđevačke Legende o Picokima, došao je u ruke Branka Lustiga, uglednog filmskog producenta, dobitnika dvaju Oscara i Zlatnog globusa. Lustig je, prema Ivaniševićevim riječima, čuo i zatražio roman te ga za samo četiri dana pročitao.

- Kazao je da mu se knjiga kao literarni predložak izuzetno dopada, odnosno cijela ta priča koju sam napravio u svom romanu. Pozvao me u Zagreb, 24 sata prije njegovog odlaska u Ameriku, našli smo se i pitao me jesam li voljan napisati filmski scenarij, ispričao nam je Ivanišević.

Ivanišević je kazao kako je to njegova davna želja, no za filmski scenarij bit će potrebno mnogo prilagodbi. A hoće li se zaista snimiti film prema tom predlošku, Ivanišević kaže kako konkretnije o tome nisu razgovarali, no dogovorili su pisanje scenarija te novi susret sljedeće godine. No, tema Ivaniševićeve priče nije samo Legenda i ispaljivanje pijetla iz topa, nego mu je želja rekonstruirati stvarne događaje koji su se te 1552. godine odigravali na prostorima od Orahovice do Ivanić grada, uključujući Viroviticu, Đurđevac i Virje.
Scenarij će do svibnja sljedeće godine između Đurđevca i Amerike putovati elektroničkom poštom, a Ivanišević kaže kako bi ga izuzetno veselilo kada bi Podravina imala mogućnosti jednoga dana biti u filmu hrvatskog oscarovca.
Radio Koprivnica

- 17:23 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš" - posebna nagrada žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Mariboru

VIŠE: Klikni na Pozivnicu

I prijašnjih godina smo slali filmove na međunarodni TOTI FESTIVAL u Mariboru a naši filmovi su dobivali Diplome, Pohvale i Priznanja, pa možemo reći da imamo višegodišnju, kvalitetnu suradnju s našim susjedima.

Danas je stigla i pozivnica za osobni dolazak na Festival i preuzimanje POSEBNE NAGRADE ŽIRIJA za film Lan.
Evo i pozivnica je u prilogu (da nebi došlo do greške u prijevodu) pa ju možete pogledati.

FVK "Mirko Lauš"

- 17:18 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

Rukometašice ŽRK “Pitomača” u četvrtak navečer u sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, odigrale su trening utakmicu sa rukometašicama virovitičkog ŽRK „Tvin Trgocentar“, u kojoj su nakon vodstva kroz cijeli tijek utakmice, na kraju slavile sa minimalnih 31:30 (20:15). Budući se ovog vikenda ne igraju utakmice II. HRL sjever, ova je utakmica omogućila treneru Bijuku da veću minutažu da igračicama koje manje nastupaju u prvenstvenim nastupima, ali želja za pobjedom svejedno je bila izražena kod trenera i igračica obje ekipe. U idućem kolu lige, narednog vikenda, u Pitomači će gostovati rukometašice ŽRK “Pan – Đakovo”.
Druga ekipa ŽRK Pitomača sastavljena od igračica sa nešto manjom minutažom u prvoj ekipi, te igračicama rođenim 1994. godine i mlađe, odigrale su u subotu prijepodne u Pitomači svoju odgođenu utakmicu 6. kola Međužupanijske rukometne lige Koprivničko-križevačke županije, u kojoj su ugostile i sa visokih 41:21 savladale svoje gošće, rukometašice Rukometne škole djevojčica iz Bjelovara, u utakmici u kojoj su dominirale tijekom cijelog susreta. U idućem kolu ove lige pitomačanke gostuju u Križevcima kod druge ekipe ŽRK “Mlinar”.

Oba općinska četvrtoligaša u subotu su imali svoje nastup u 12. kolu IV. HNL sjever, podskupina B. Nogometaši NK “Pitomača” gostovali su u Mikleušu kod nogometaša istoimenog domaćina, gdje su odigrali neodlučenih 0:0, dok je NK “Croatia” iz Grabrovnice kao domaćin u Kloštru Podravskom, sa 3:1 bila bolja od nogometaša NK “Podravac” iz Virja. U idućem kolu pitomačani su domaćini nogometašima NK “Mladost” Čačinci, a NK “Croatia” gostuje u Kalinovcu.
Nogometaši NK «Turnašica» u subotu su u utakmici 10. kola prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL Virovitičko podravske županije kao gosti sa 2:0 poraženi od nogometaša NK “Mladost” iz Čađavice.
U subotnjim utakmicama 9. kola III. ŽNL Virovitičko-podravske županije, skupina Virovitica – Pitomača, postignuti su slijedeći rezultati: NK “Otrovanec”- NK “Sveti Đurađ” 3:0, NK “Podravec” Dinjevac - NK “Orešac” 2:1, NK “Aršanj” - NK “Kladare” 1:3. U idućem, posljednjem jesenskom kolu sastaju se: NK “Kladare” - NK “Podravec” Dinjevac, NK “Orešac” - NK “Otrovanec”, NK “Sveti Đurađ” - NK “Mladost” Stari Gradac, dok su bili slobodni nogometaši NK “Aršanj” Sedlarica.
Pitomača.hr

- 17:13 - Isprintaj - #

Žena sa 3,41 promila alkohola vrijeđala supruga zbog skrivenog alkohola

Jučer 1. studenog, u poslijepodnevnim satima na području općine Pitomača, došlo je do počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Naime, policijski službenici Policijske postaje Pitomača, dobili su telefonsku dojavu od 51–godišnjeg I.M., da mu je supruga, 40–godišnja N.M., u jakom alkoholiziranom stanju (3,41 promila), te da razbacuje stvari po kući, verbalno ga napada i vrijeđa iz razloga što joj nije dao više piti i što joj je sakrio vino.

Dolaskom policijskih službenika u njihovu obiteljsku kuću 40–godišnjakinja je pokazivala znakove psihičke rastrojenosti, te je i dalje nastavljala sa vikom i vrijeđanjem, nakon čega je vozilom Hitne pomoći prevezena u OB Virovitica, gdje je i zadržana.

Slijedi podnošenje Optužnog prijedloga nadležnom prekršajnom sudu.
PU Virovitičko-podravska

- 07:05 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.