LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

25.11.2009., srijeda

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom UN-a od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na 25. studenog 1960. godine, kada je sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama započinje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, kampanja koja uključuje četiri važna međunarodna datuma:

25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama),
1. prosinac (Svjetski dan borbe protiv AIDS-a),
6. prosinac (Godišnjica Montrealskog masakra) i
10. prosinca (Međunarodni dan ljudskih prava). kojoj se pridružuju brojne aktivistice i aktivisti za ženska ljudska prava, iz godine u godinu upozoravajući na problem nasilja prema ženama, s kojim se susrećemo u svim dijelovima svijeta.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a sa svojim organizacijama i članicama iz cijele Hrvatske i ovom prilikom diže glas protiv svakog oblika nasilja prema ženama, bilo da je riječ o nasilju u obitelji, bilo da se radi o nekim drugim oblicima nasilja, poput seksualnog, emocionalnog i psihološkog nasilja, sve do institucionalnog i ekonomskog.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.
Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale građanke po načelima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne suradnje. U skladu sa svime navedenim, građanska je obaveza da se pridruži ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Ravnopravnost spolova je demokratski zahtjev, a prava žena su, odgovaralo to nekome ili ne, ljudska prava.

Ove godine posebno želimo upozoriti na problem nasilja prema mladim ženama. Izložene različitim društvenim pritiscima, mlade žene često nisu osnažene oduprijeti se partnerima koji ih izlažu različitim oblicima nasilja, između ostalih, verbalnom i fizičkom. U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena trpi fizičko nasilje. Podaci kojima raspolažu nadležne institucije zapanjujući su, no treba znati da ni oni nisu posve točni, jer se mnoge žrtve nasilja zapravo ne ohrabruju prijaviti nasilnike. Radi se često o njihovim bračnim i izvanbračnim partnerima, muškim članovima obitelji, čak i prijateljima. Usprkos zakonima, propisima, protokolima, institucijama - žene su i dalje "omiljena meta" zlostavljača. Hrvatsko društvo ovaj problem još nije sposobno rješavati u okviru institucija. I dalje se o nasilju prema ženama progovara od slučaja do slučaja, od afere do afere. Na takvo društvo i na takav tretman nasilja prema ženama u društvu ne želimo i ne smijemo pristati.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a nastavit će ukazivati na problem nasilja prema ženama, na diskriminatorna ponašanja prema manjinskim ili marginaliziranim skupinama u društvu. Svojom aktivnošću na državnoj i lokalnoj te regionalnoj razini podržat ćemo sve inicijative, prijedloge i zakonska rješenja koja će unaprijediti stanje ženskih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i šire.

Za nasilje nema opravdanja.

Socijaldemokratski forum žena SDP Virovitičko-podravske županije

- 16:48 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.