LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.05.2008., subota

Pitomačani obilježili Svjetski dan sporta

vukšan


U organizaciji pitomačkog rekreacijskog društva "Zeleno srce" i Sportske zajednice općine Pitomača danas je obilježen Svjetski dan sporta.
PITOMAČKA ROLIJADA U KRIŽNICI




Svjetski dan sporta, velika je manifestacija sporta i sportske rekreacije,kojom građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života.

Građani svih dobnih uzrasta pozivaju se da na Svjetski dan sporta dobrovoljno sudjeluju u nekoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju, igranju, sportskom natjecanju, sportskom treningu ili nastavi tjelesnog odgoja, s minimalnim trajanjem od 15 minuta.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana sporta je aktivnošću obuhvatiti što veći broj građana.



vukšan vukšan
Lijepi sunčani dan okupio je brojne rekreativce sa rolama i biciklima na odmorištu na rijeci Dravi gdje je uz prezentiraciju nordijskog hodanja bilo organizirano i bicikliranje te rolanje do Križnice.
vukšan vukšan
fotografije i video:S.Vukšan

- 18:12 - Isprintaj - #

Model Hrvatske za Model Svijeta 27. lipnja u Đurđevcu

Pevec GRUPA organizira Model Hrvatske za Model Svijeta 2008.



Ako si djevojka od 17 do 24 godine, visoka od 175 do 180 ili dečko od 17 do 24 godine visok od 185 do 195 i želite postati profesionalni modeli, svoje dvije fotografije sa kompletnim podacima, ime i prezime, godina rođenja, visina, mjere, broj mobitela i adresa, pošaljite na

modelhrvatske@gmail.com

najkasnije do 05. lipnja 2008.
Finale Model Hrvatske za Model Svijeta održat će se 27. lipnja 2008. godine u Đurđevcu u predivnom hotelu Picok.

Prijavi se i možda upravo ti postaneš model Hrvatske za model svijeta!

Pevec.hr

- 18:01 - Isprintaj - #

Virovitičkim udrugama 87%, mnogima niti kuna?!

Građanske udruge tražile su 400.00 kuna
Iako proračunska pozicija financijskih potpora udrugama, čija je djelatnost od interesa za Virovitičko-podravsku županiju, iznosi samo 150.000 kuna, što je jedna od manjih proračunskih stavki, na posljednjoj sjednici županijski poglavarstvenici odlučno su je "skinuli" s dnevnog reda.

Na području županije registrirano je i djeluje više od stotinu različitih udruga od kojih je 69 od županije zatražilo financijsku pomoć od ukupno oko 400.000 kuna. Nadležno Županijsko povjerenstvo, na čelu s dožupanom Zvonimirom Šimićem, predložilo je jednoglasno da 150.000 kuna pomoći dobije 37 udruga.

Gotovo polovicu potpora trebale su dobiti udruge proistekle iz Domovinskog rata, oko 40.000 kuna humanitarne udruge.

Od ukupnog iznosa, oko 134.000 kuna, ili 87 posto, trebale bi dobiti udruge u Virovitici i okolici. Slatinskim udrugama planirana je dodjela 1 posto potpora, orahovičkim udrugama 7,4 posto, pitomačkim 4,2 posto novca, a ostalima ništa. Županija nije samo Virovitica, pa smatram da se i potpore udrugama iz Županijskog proračuna trebaju podijeliti ravnomjernije udrugama na cijelom području županije, upozorio je Đora Đorđević, član Županijskog poglavarstva.

Dožupan Šimić podnio ostavku
- Skidanjem odluke s dnevnog reda poglavarstvo je izrazilo nepovjerenje prema svojem povjerenstvu. Zato sam podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Povjerenstva, kaže dožupan Zvonimir Šimić, ističući da su potpore namijenjene onima koji predstavljaju županiju.

Dragutin Šantoši
preneseno s Virovitica online

- 01:36 - Isprintaj - #

Prometna jedinica mladeži od ponedjeljka na virovitičkim i pitomačkim prometnicama

Već četvrtu godinu za redom, promet u Virovitici regulirat će pripadnici Prometne jedinice. Prometna jedinica mladeži osnovana je 2004. godine Sporazumom između Grada Virovitice i Policijske uprave virovitičko-podravske.
pitomački i virovitički pripadnici prometne jedinice

Tako su danas u prostorima Gradske uprave potpisani ugovori sa 10 pripadnika prometne jedinice od kojih će osam od ponedjeljka početi sa svojim radom, dok su dva pripadnika u pričuvi.

Promet u virovitičkim ulicama regulirat će Marijan Pemper, Zvonimir Grahovac, Željko Vuga, Marko Lulić, Anja Brabec, Ana Burazović, Petra Josić, Sanela Đonliđ, Damir Kralj i Matija Lovreković.
Uz gradonačelnika Ivicu Kirina potpisivanju su nazočili i predstavnici Postaje prometne policije Virovitica koji su i zaduženi za rad i raspored pripadnika, te direktor virovitičke podružnice Croatia osiguranja Ante Krišto koje je sponzoriralo police osiguranja za Prometnu jedinicu mladeži.

Prometna jedinica mladeži počinje djelovati i na podrućju općine Pitomača, pa je tako danas načelnik Željko Grgačić u Virovitici potpisao ugovore sa 4 pripadnika jedinice koji će regulirati promet u Pitomači.
Virovitica online

- 01:30 - Isprintaj - #

28.05.2008., srijeda

Vježba centra 112 Virovitica - "Jankovac 2008"

foto:DUZS ŽC Virovitica-GALERIJA SLIKA
U sklopu redovnog osposobljavanja djelatnika ŽC 112 Virovitica dana 28. svibnja 2008. godine u vremenu od 11,00 do 13,00 sati održana je SKV «Jankovac 2008».
Tema vježbe je bila provođenje postupaka kod traganja i spašavanja izgubljenih i eventualno ozlijeđenih osoba na kopnu.

SIMULACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA VJEŽBA "JANKOVAC 2008"

Ciljevi vježbe su bili:

- Uvježbavanje djelatnika ŽC 112 u provedbi izvršavanja zadaća predviđenih u slučaju traganja i spašavanja na kopnu.
- Provjera radnji i podizanje razine uvježbanosti o postupanju u radu dežurne smjene 112 Virovitica.
- Provjera u praksi za djelovanje ŽC 112 u slučaju traganja i spašavanja kroz izvršavanje zadaća prenošenja informacije i međusobnog izvješćivanja sudionika:
- ŽC 112 Virovitica
- HGSS – stanica Požega
- OKC PU Virovitičko-podravska, Virovitica
- Hrvatske šume d.o.o. – Uprava šuma Našice
- Park prirode «Papuk» -Jankovac
- DC 112
DUZS PU Virovitica

- 21:05 - Isprintaj - #

Odlazak na CIAK !

Zdravko, Luka, Anja, Ivona, Neven i voditelj Zdravko.


Danas je u 9.52 "mala grupa-velikih djela" našega kluba vlakom krenula put Zagreba, gdje ih čeka prijevoz HRT-a za grad Treviso u Italiji. Kako smo već pisali HRT je izabrala film "Štreberice" koji će predstavljati HRT i dječje filmsko stvaralaštvo na međunarodnom festivalu CIAK JUNIOR iduća tri dana.
Sretno im putovanje, boravak i još sretnji povratak !

FVK"Mirko Lauš" Pitomača

- 21:01 - Isprintaj - #

27.05.2008., utorak

Za BBC i ZDF snimana rijetka staništa na Dravi

U Virovitici je ovih dana boravila ekipa jedne producentske kuće koja je za potrebe dokumentarnog programa engleskog BBC-a i njemačkog ZDF-a snimala prilog o životu uz rijeku Dravu. Domaćin je bila udruga Dravska liga, odnosno njen predsjednik Ivan Darko Grlica «Riječ je o dokumentarnom filmu o području bivše željezne zavjese, odnosno graničnom pojasu koji je dijelio bivši istočni i zapadni blok. Ono je interesantan jer je prirodno području, zbog okrutnog režima koji nije dozvolio prilaze, očuvano i predstavlja najduže stanište na svijetu, do Finske do Grčke. Budući da smo graničili s istočnim blokom i mi baštinimo dio nasljeđa od tog teškog vremena».

grlica


Zahvaljujući takvom režimu sačuvana je i rijeka Drava, na mnogim područjima gotovo je nedodirnuta. «Snimali su staništa i vrste koje su u Europi nestale, a koje su se kod nas zadržale te vrijednosti kojih u svijetu gotovo i nema - okomita obala, pješčani sprudovi, meandri i šume uz rijeku», kaže Darko Grlica. Plan je bio snimiti početak gniježđenja bregunica kao vrste koja je izrazito ugrožena, ali je snimljeno vrlo malo tog materijala jer je padala kiša, odnosno, zbog promjenjivog vremena nije bilo dovoljno prirodnog svjetla. Na Dravi se nalazi najveća europska kolonija tih ptica od gotovo 5000 parova.

«Snimanje je vrlo zahtjevno i pazi se na svaki sitnicu. Ako svjetlo ne zadovolji vrlo visoke kriterije televizija kao što su BBC ili ZDF onda se ne snima. Sve je vrlo profesionalno, oprema je savršena, ekipa broji samo dva člana, a ono što je mene oduševilo da su vrlo jednostavni. Njima ništa nije nedostajalo, ništa im nije smetalo, nisu se žalili na komarce, nije im bilo teško zagaziti u vodu kako bi dobili željeni kadar. Kako ne bi uznemirili prirodu i dobili što vjerniju sliku onoga što se prikazati snimatelj satima ostaje potpuno sam i snima pazeći da se čuju samo zvukovi koje proizvodi priroda», priča Grlica.

DligA


Snimanje će biti nastavljeno početkom srpnja kada mlade ptice napuštaju gnijezda. Tada će biti snimljena i kolonija čigri na pješčanim otocima gornjeg dijela rijeke Drave.
tekst i foto:Virovitica net

- 21:20 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš"-događanja



Foto video klub "Mirko Lauš" sljedećih pet dana predstavlja Hrvatsku na međunarodnom festivalu CIAK JUNIOR u gradu Treviso u Italiji.Putuje petero djece s voditeljem kluba.
SRETAN PUT!
Čekat ćemo izvješća:) !

SVAĐE SU UZALUDNE
Kako se primiče završetak školske godine a time i završetak projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" tako pomalo ali sigurno završavamo i sve započete filmove. Crtani filmovi "Svađe su uzaludne" i "Veliki prasak" dobili su i tonsku podlogu te je time posao gotov a reakciju publike vidjet ćemo na premijeri 8.lipnja u 17 sati.
Pozivamo Vas da nam se pridružite u navedeno vrijeme u prostoru kluba (stari Dječji vrtić).


FVK"Mirko Lauš" Pitomača

- 16:34 - Isprintaj - #

Zeleno srce :Planinarski izlet na Risnjak

Pozivamo vas na
planinarski izlet na Risnjak (1528 m n/v)
u subotu 7.svibnja
(planirano vrijeme uspona 3 sata)

polazak je u 6 sati ispred našeg panoa

cijena izleta je 150kuna* (djeca 100kuna)
(u cijenu uračunat prijevoz i ručak)

prijave i obavezne uplate izvršiti do 1.lipnja na kiosku Žabac.


* nadoplata 20 kuna za osobe koje nisu članovi društva

Zeleno srce

- 16:30 - Isprintaj - #

Vijesti iz vrtića "Potočnica"

fotogalerija
Edukacija djece u području zaštite i spašavanja

U ponedjeljak 26.05.08. dječji vrtić posjetili su djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica.
Pored djelatnika PUZS, aktivno su sudjelovali predstavnici:
- Hitne pomoći,
- Policije,
- Pripadnici vatrogasnih postrojbi
- Hrvatskog crvenog križa

Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza ne samo sustava redovnog odgoja i osposobljavanja nego i obveza drugih tijela državne uprave i institucija. Slijedom svojih zadaća u području zaštite i spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula je aktivnosti nacionalne edukacije kako bi se djecu određenog uzrasta upoznalo s postupcima i načinom ponašanja s ciljem poboljšanja sposobnosti djece za reagiranje u slučaju nastanka prirodnih i drugih civilizacijskih nesreća.

U prvom teorijskom dijelu djeca se upoznaju s načinom ponašanja i njihovim svakodnevnim aktivnostima s ciljem smanjenja mogućnosti za izazivanje požara te načina ponašanja ako u stanu, školi ili predškolskoj ustanovi dođe do nastanka požara.
U drugom dijelu, djeca se upoznaju s brojevima žurnih službi uz objašnjenje načina postupanja i pravilnog postupka pri pozivanju brojeva žurnih službi kao i jedinstvenog broja za žurne situacije 112.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


fotogalerije


IZLET U ZAGREB

U petak 09.svibnja "PČELICE" i "RIBICE" posjetile su Zagreb.
U Kazalištu smo gledali predstavu "Umišljena mišica".
Igre na mnogobrojnim spravama dočekale su nas na Bundeku..
Uživali smo i veselili se ...

Fotografije i tekst:Vrtić "Potočnica"

- 16:20 - Isprintaj - #

Program u Danima Općine Pitomača 2008.(05.-15.lipanj)

Dani općine Pitomača - VIDOVO 2008.

Četvrtak, 05. lipnja
15:30 ZAVRŠNA PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA PITOMAČA, kino-dvorana
20:00 OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA POLAZNIKA TEČAJA CRTANJA IVANA LOVREKOVIĆA „STARA I NOVA PITOMAČA", knjižnica

Petak, 06. lipnja
12:00 PITOMAČANI DARUJU KRV, organizator: udruga PING, kino-dvorana
13:00 sati Dan otvorenih vrata Srednje škole Pitomača,SŠ Pitomača
Subota, 07. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
„D-DAY" Dan na Dravi, izletište na Dravi kod križničkog mosta...odgođeno radi lošeg vremena...
16:00 Sport: Memorijalni turnir u odbojci na pijesku „LOZIĆEV PUT"
19:00 Rock: Helleborus, Black Tatoo, Psihomodo pop

Nedjelja, 08. lipnja
09:00 TENISKI TURNIR, Grabrovnica
16:00 OTVORENJE IZLOŽBE POVODOM 40. GODINA OD KATASTROFALNOG POŽARA CRKVE SV. VIDA, stari župni dvor
17:00 DAN FOTOGRAFIJE i FILMA 2008., prostorije FVK „Mirko Lauš" u starom vrtiću
21:00 KAZALIŠNA PREDSTAVA „MIKEŠKI KABARE III.", kino-dvorana

Ponedjeljak, 09. lipnja
19:00 PROMOCIJA KNJIGE PJESAMA DRAGE BRITVIĆA „MIRNO TEKU RIJEKE", dvorana u Općini Pitomača

Utorak, 10. lipnja
15:30 MEĐUNARODNI TURNIR U NOGOMETU PIONIRA I KADETA, stadion NK Pitomača
DAN ASTRONOMIJE:
15:00 PROMATRANJE POVRŠINE SUNCA TELESKOPOM, pozornica na Trgu kralja Tomislava
20:00 PROJEKCIJA FILMA I PREDAVANJE „OD ZEMLJE DO KRAJA SVEMIRA"
21:30 PROMATRANJE PLANETA, zvjezdarnica „Vila"


Srijeda, 11. lipnja
15:30 MEĐUNARODNI TURNIR U NOGOMETU PIONIRA I KADETA, stadion NK Pitomača
19:00 IZLOŽBA ANTIČKOG NOVCA OD VREMENA ALEKSANDRA VELIKOG DO LOUISA XIV, knjižnica
20:00 PROMOCIJA ROMANA MARINKA IVANIŠEVIĆA „SAN U MOČVARI", dvorana u Općini Pitomača

Četvrtak, 12. lipnja
17:00 SPORTSKO POPODNE NA TRGU KRALJA TOMISLAVA (karate, ninjutsu, stolni tenis, ....)
18:00 „S VATRENIMA DO POBJEDE" (prijenos nogometne utakmice HRVATSKA-NJEMAČKA), Trg kralja Tomislava
20:00 ZELENO-PLAVA NOĆ (Slavonske lole, Željko Sesvečan, Žiga i Bandisti, klapa Bonaca i Dražen Žanko), Trg kralja Tomislava

Petak, 13. lipnja ANTUNOVO
07:00 BUDNICA, Gajeva ulica i Trg kralja Tomislava
10:00 SVETA MISA U KRIŽNICI
11:00 SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA, Križnica
20:00 POLAGANJE VIJENACA KOD SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM BRANITELJIMA I SPOMENIKA DR. FRANJI TUĐMANU
21:00 PRVA VEČER GF "Pjesme Podravine i podravlja" PITOMAČA 2008. , sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
23:30 TAMBURAŠKI SASTAV „GAZDE", šator


Subota, 14. lipnja
09:00 BICIKLIJADA, polazak ispred šatora
15:00 26. IZLOŽBA VINA, predvorje kino-dvorana
16:00 DRUGA IZLOŽBA SLIKA „BABIČANKA", prostorija u dvorištu šumarije
21:00 ZAVRŠNA VEČER GF "Pjesme Podravine i podravlja" PITOMAČA 2008., sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
23:30 TAMBURAŠKI SASTAV „LICITARI", šator


Nedjelja, 15. lipnja VIDOVO
07:30 KUP OPĆINE U RIBOLOVU, Šodrana
08:00 SVETA MISA
10:00 OTKRIVANJE SPOMEN OBILJEŽJA PETRU PRERADOVIĆU, ulaz u Preradovićevu ulicu
11:00 SVETA MISA14:00 MALONOGOMETNI TURNIR „GREDA 2008.", kod doma na Gredi
15:00 SUSRETI FOLKLORA, pozornica na Trgu kralja Tomislava
16:00 NOGOMETNA UTAKMICA IZMEĐU VETERANA NK „PITOMAČA" i NK „GRANIČAR" ĐURĐEVAC
18:00 NOGOMETNA UTAKMICA SENIORA NK „PITOMAČA" I NK „SLAVEN-BELUPO" KOPRIVNICA
19:00 SVETA MISA
19:00 ZAVRŠNA ŠKOLSKA PRIREDBA, sportska dvorana OŠ Petra Preradovića
20:00 KONCERT POPULARNE DUHOVNE GLAZBE, Trg kralja Tomislava

- 16:04 - Isprintaj - #

Na snimanju filma o Virovitičko – podravskoj županiji zmaj vanredno sletio u polja duhana

foto i tekst:Virovitica online
- Ha, pa nije bilo strašno. Bio je kvar na motoru… Kažu da je mogućnost za to 1:1000. A onda je sve ostalo umijeće pilota… – bile su riječi pilota Boška Boškovića.

- Koliko mi se to puta dogodilo? Dvaput je bilo davno, ovo je treći put.

Naime, na snimanje promotivnog filma o Virovitičko – podravskoj županiji, Boško Bošković je zmajem u visine poveo snimatelja Matiju Turkalja kako bi se iz zraka ovjekovječili prekrasni prizori rijeke Drave, šumskih bogatstava, plodonosne ravnice.

Krenuli su u Pitomači, a nakon 45 minuta pojavili su se „problemi s motorom“. Pilot je sjajnom prisebnošću vanredno prizemljio nedaleko Virovitice u polja duhana iako je moglo biti mnogo gore.

- Planirali smo krenuti prema Virovitičkim ribnjacima i potom natrag za Pitomaču. Dobro da se kvar nije dogodio nad ribnjacima, jer bi tada morali sletjeti u šumu. Ovako nikome nije bilo ništa, prizemljenje je bilo savršeno – zaključio je pilot.
Virovitica online

- 11:11 - Isprintaj - #

Vožnja na rolama od mosta do Križnice

REKREACIJSKO DRUŠTVO ZELENO SRCE i SPORTSKA ZAJEDNICA OPĆINE PITOMAČA POVODOM SVJETSKOG DANA SPORTA u subotu 31.05.2008.
ORGANIZIRAJU
vožnju na rolama od Dravskog mosta do Križnice
ZA SVE ZAINTERESIRANE OD 7 DO 77 GODINA

MLAĐI OD 10 GODINA (NIŽI RAZREDI) BI TREBALI IMATI RODITELJSKU PRATNJU

Za one koji će do Drave ići biciklima polazak je u 9 sati ispred škole (role u ruksaku), a ostali neka u 10 sati budu kod skele na Dravi.
Ponesite nekaj za piće i nekaj za jelo.

U 12 sati bit će demonstracija Nordic walking na odmorištu na Dravi.
Zeleno srce

Obilježavanje svjetskog dana športa
Povodom svjetskog dana sporta, Sportska zajednica općine Pitomača i Rekreacijsko društvo «Zeleno srce» organiziraju rekreacijske aktivnosti. Program počinje u 10 h sa demonstracijom rolanja, zatim, rolanje od dravskog mosta do Križnice i natrag zajedno sa biciklistima, a oko 12 h demonstracija nordijskog hodanja. Do dravskog mosta ide se organizirano biciklima preko ulice P.Miškine – Grede, a kreće se u 9 h ispred škole.
Biti će organizirana policijska i liječnička pratnja. Za informacije o toj manifestaciji zovite na brojeve 098/271-590 ili 098/931-6272.(Pitomača.hr)

- 05:39 - Isprintaj - #

NK Turnašica prvak III. ŽNL skupine Virovitica-Pitomača

fotoBegović


I to se dogodilo da i nakon posljednjeg sučevog zvižduka nogometaši Turnašice ne znaju za poraz. Tako je bilo i u Otrovancu u posljednjem kolu gdje su domaćinu podarili lakih 5 komada. Ekipa Željka Sulimanca od prvog je kola zasjela na prvo mjesto koje ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo te se je bodovna razlika samo povećavala pred pratiteljima te je na kraju prvenstva iznosila 12 bodova ispred Podravca iz Dinjevca.

Domaći teren bio je neosvojiva tvrđava za sve suparnike te je ostvaren maksimalan učinak bez i jednog izgubljenog boda, na mlađim naraštajima ostaje prilika da stignu ovaj rezultat,a na upravi kluba da osigura uvjete jer u slučaja prolaza u dvije kvalifikacijske utakmice Nk Turnašica stječe pravo nastupa u jedinstvenoj 2.ŽNL.Protivnik u kvalifikacijama Nk Mladost Vukosavljevica. (D. Begović)

Rezultati posljednjeg kola:

Podravec - Orešac 5:1,
Aršaj-Slavonac 4:1,
Otrovanec - Turnašica 2:5

III ŽNL SKUPINA VIROVITICA - PITOMAČA

TURNAŠICA PRVAK

1. TURNAŠICA 15 12 3 0 55:17 39
2. PODRAVEC 15 8 3 4 49:30 27
3. SLAVONAC 15 7 2 6 43:31 23
4. ARŠANJ 15 6 4 5 31:32 22
5. OTROVANEC 15 2 3 10 24:41 9
6. OREŠAC 15 2 1 12 19:70 7

fotoBegović


Virovitica online

- 05:33 - Isprintaj - #

24.05.2008., subota

Novi pitomački blog "Ignorantia" na relaciji Pitomača-Auckland

Novi tekstovi pitomačkog autora s Novog Zelanda
16 godina sudjenja
Blog
Decibeli u Pitomaci
Usporedbe
Trg zrtava
Dosada i nervoza
Blog - Bog!
Podravina i Podravlje
vinogradskij.blogspot.com

- 10:03 - Isprintaj - #

Druga akcija DDK u Pitomači

ddk


U Pitomači je 23.05.2008. GDCK Virovitica organiziralo drugi dio akcije darivanja krvi za mještane Pitomače. Odaziv je ponovo bio odličan a krv je darovalo 37 darovatelja krvi i to:
Ranko Posavec,Damir Skec,Josip Tončić,Željko Strahonija,Ivo Starčević,Ivica Varga,Mladen Mihaljević,Ivan Smrček,Pero Kontent,Ivan Hanzir-Ladušić,Željko Predragović,Ivica Kalenik,Ivica Kuzman,Željko Kranjc,Marin Rengel,Zdravko Gucek,Davor Grgičin,Željko Kovač,Tereza Schmidt,Marijan Štukar,Tomislav Lalić,Zlatko Jakupec,Jasminka Jakupec,Božica Majstor,Mirjana Gomerčić,Nikola Sabo,Ivan Novosel,Veljko Lozančić,Marko Šokec,Marija Dent,Igor Vučeta,Danijel Magdić,Jasmina Klos,Petar Sučić,Tihomir Gregurek,Hrvoje Šokec i Zlatko Rakijašić.

ddk


NAJAVA SLJEDEĆE AKCIJE
6. 6. - Dobrovoljno darivanje krvi članova Udruge i ostalih građana u organizaciji Udruge PING.
Darivanje krvi će se obaviti u predvorju Kino sale u Pitomači u vremenu od 9-12 sati. Pozivamo članove da se odazovu u što većem broju i na jedan humanitarni način prezentiraju Udrugu i spase nečiji život, a ujedno naprave nešto zdravo za sebe. Za sve darovatelje krvi osigurana je hrana i piće od strane Crvenog križa Virovitica. Krv mogu darovati sve zdrave punoljetne osobe.

GDCK Virovitica

- 09:00 - Isprintaj - #

Novi film Vinka Brešana: Hrvatsko-srpska ljubav preko nišana

Dok svi ostali novoproizvedeni hrvatski filmovi čekaju Festival igranoga filma u Puli (19–26. srpnja) kako bi ondje bili predstavljeni javnosti, Vinko Brešan odlučio je svoje novo ostvarenje premijerno prikazati već sad. Film “Nije kraj” svečanu će premijeru imati 27. svibnja i nakon toga će krenuti u redovitu distribuciju, a bit će prikazan i izvan konkurencije na ovogodišnjem 1. festivalu mediteranskog filma u Splitu.

Kulturni događaj
Mislim da čuvanje filmova za Pulu u kulturni događaj pretvara Pulu, a ne film – objašnjava Brešan zašto se odlučio na takav potez. – Kad se koji mjesec kasnije održi premijera, kulturna javnost film je već vidjela u Puli i ne postoji više ni iznenađenje, ni uzbuđenje, ni neko posebno zanimanje te iste javnosti za film.
foto:24Sata-Predrag Vušović Pređo u novom filmu Vinka Brešana “Nije kraj” glumi Đuru iz Pitomače

Od mojih filmova “Maršal” je u kina također išao prije nego u Pulu, a i premijeru “Svjedoka” sam htio imati prije Pule, no nažalost nisam ih uspio završiti, nisam imao gotovu kopiju. A sad će mi kopija biti gotova dva mjeseca prije Pule, pa eto odlične prilike da imam premijeru.
Nakon komedija “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršal” i drame “Svjedoci”, Vinko Brešan je u svom četvrtom igranom filmu ta dva pristupa spojio na neuobičajen način.

Pornografija
Moj je osobni stav da živimo u vrlo komičnom svijetu u kojem povremeno izbijaju neke vrlo ozbiljne drame i da u njemu pokušavamo kako-tako preživjeti – kaže Brešan. – U ovom filmu te sam dijelove htio odvojiti, tako da dramske scene budu zaista dramske, a komične zaista komične. Mislim da je u postmoderni to legitimno.
“Nije kraj” događa se nekoliko godina nakon rata u Hrvatskoj. Nekadašnji snajperist hrvatske vojske Martin (Ivan Herceg), danas privatni istražitelj, u srpskom pornografskom filmu “Crvenka Pica” prepoznaje Desu (Nada Šargin), ženu koju je tijekom rata gledao preko nišana.
To je načelno ljubavna priča između Hrvata i Srpkinje – kaže Brešan. – Ali ne mislim da je to primarno. Važnije je pitanje na kojim su stranama on i ona bili za vrijeme rata i koji su njihovi odnosi koji dolaze iz tog vremena, koji možda stvaraju komplikaciju ljubavnoj priči.
Uz Vinka Brešana i Matu Matišića, koji je i autor “Žene bez tijela” i “Sinovi umiru prvi”, dviju drama na kojima je “Nije kraj” utemeljen, suscenarist filma je i direktor fotografije Živko Zalar.
Bez izuzetno kvalitetnog rada Živka Zalara kao scenarista teško da bi ovaj film bio napravljen – tvrdi Brešan. – To bi bila jedna jako komorna priča da Zalar nije kao scenarist filmu dao otvorenost, mogućnost da se raširi, fabulistički, žanrovski i na svaki drugi način.
U produkciji filma sudjelovao je i jedan srpski producent, pa je on dijelom snimljen u Srbiji.
Snimanje u Srbiji bilo je vrlo efikasno i ugodno. Jedini problem bio je da nam nisu dopustili snimanje u jednoj školi jer su shvatili da snimamo prizore za pornofilm “Crvenka Pica” koji se pojavljuju u ovom filmu, pa su rekli da to ne možemo napraviti u školi. U principu, tako nešto vjerojatno bi se dogodilo i u Zagrebu – prisjetio se Brešan.

Sviranje na nosu

Jedna od specijalnosti jednog od glavnih likova, Roma kojega glumi Predrag Vušović, jest “sviranje na nosu”. – Mislim da je to prvi film u povijesti kinematografije u kojem je većina filmske glazbe odsvirana na nosu. To je, recimo, bizarnost koja će sigurno ući u neke anale - smatra Brešan.
Večernji list

- 08:53 - Isprintaj - #

Natječaj za 4. Međunarodnu reviju turističke fotografije "TOURPHOTO 2008"

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s AS-fotografija-film-video klubom iz Zagreba, Foto kino klubom Drava iz Đurđevca i turističkim zajednicama središnje Hrvatske : Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom, Međimurskom, Sisačko-moslavačkom i Varaždinskom
objavljuje natječaj za
4. Međunarodnu reviju turističke fotografije «TOURPHOTO 2008»

TURIZAM KONTINENTALNE HRVATSKE
Putovanje, Zimovanje, Ljetovanje, Smještaj, Gastronomija, Biciklizam, Jahanje, Lov, Planinarenje, Pustolovni turizam, Rafting, Sportski ribolov, Vjerski turizam, Zdravstveni turizam i tako dalje...
VIŠE:TZ-koprivničko-krizevačka.hr

- 08:50 - Isprintaj - #

Dva zlatna pehara virovitičkom zdravstvu

ŽeljkoBarčan


Četrdesetak učesnika Opće bolnice, Zavoda za javno zdravstvo «Sveti Rok» i Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, jučer su se vratili sa Sindikalno sportskih susreta radnika u zdravstvu i socijalne skrbi Hrvatske koje se održalo u turističkom naselju u Umagu od 18. do 22. svibnja, sa osvojena dva zlatna pehara. Pehare za Virovitičko zdravstvo u pojedinačnim sportovima osvojili su Marija Požežanac za osvojeno prvo mjesto u šahu i Željko Medved za osvojeno prvo mjesto u kuglanju.
Pod zajedničkim nazivom «Zdravstvo Virovitica», sudjelovali su unatoč svakodnevnoj kiši i mokrim terenima, gotovo u svim disciplinama pojedinačno i ekipno (kuglanje, bočanje, nogomet – muški, nogomet -žene, streljaštvo – puška, pištolj, pikado, trčanje), iako nisu osvojena prva tri mjesta, ipak su zabilježeni zadovoljavajući rezultati.
VIŠE:Virovitica net

- 08:41 - Isprintaj - #

T.K.fotogalerija:botanički vrt u Aucklandu

Tkrpan


Jesenjske slike Botaničkog vrta u južnom dijelu grada Aucklanda, Novi Zeland koji se još zove Manukau City.
Tkrpan Tkrpan

Tkrpan Tkrpan

Tkrpan Tkrpan

- 08:25 - Isprintaj - #

21.05.2008., srijeda

AD Pitomača:promatranje Mjeseca novim teleskopom

Astronomsko društvo Pitomača
Sredinom svibnja prije zalaska Sunca nad obzorom se pojavio mali planet Merkur.
Zbog svoje putanje oko Sunca i blizine teško je vidjeti ovaj planet.
Prilika je bila 15. svibnja, astro grupa iz OŠ svakog petka, ako ima nebeskih zanimljivosti, priprema se za terenski rad. No ubrzo se nebo nad obzorom naoblačilo.
Kako nebo uvijek ima svoje adute nad nama je zasjao Mjesec. Ubrzo nam se pridružili znatiželjni mještani. Većini je ovo bila i prva prilika da provire kroz novi teleskop i pogledaju čudnovatu površinu Mjeseca. Ovaj mali događaj popratio urednik bloga PovratakPitomače.

Zvjezdarnica.net

- 18:32 - Isprintaj - #

Lista kandidata koji ispunjavaju uvjete za izbor u Savjet mladih Općine Pitomača

Na temelju Zakona o savjetu mladih („Narodne novine“ RH, broj ), članka 5. stavka 3. Odluke o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača („Službene novine“ Općine Pitomača, broj 1/06 - pročišćeni tekst i 1/07), Javnog poziva za podnošenje prijedloga kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača i 2. kruga Javnog poziva, Upravni odjel za društvene djelatnosti i opće poslove, 20. svibnja 2008. godine donosi
LISTU KANDIDATA
koji ispunjavaju uvjete za izbor u Savjet mladih Općine Pitomača


Članak 1.
Utvrđuje se konačna lista kandidata koji ispunjavaju uvjete za izbor u Savjet mladih Općine Pitomača, po Javnom pozivu za podnošenje prijedloga kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača (u daljnjem tekstu: Javni poziv) objavljenom u Virovitičkom listu 11.04.2008. godine i 2. krugu Javnog poziva objavljenog 05.05.2008. godine na Oglasnoj ploči Općine Pitomača:
- Ivona Šakiri ,predložena od Udruge „Naša djeca“ Pitomača,
- Anita Ingola , predložena od HDZ-a, Ogranak Otrovanec,
- Vlatka Šelimber , predložena od Kulturno umjetničkog društva Otrovanec,
- Igor Petrović, predložen od Udruge Karate kluba Pitomača,
- Igor Novak-Jembri , predložen od strane Nastavničkog vijeća Srednje škole Pitomača,
- Ivančica Pavlović,predložena od strane Nastavničkog vijeća Srednje škole Pitomača,
- Simona Buri ,predložena od strane Nastavničkog vijeća Srednje škole Pitomača
- Nevena Zadravec, predložena od strane Nastavničkog vijeća Srednje škole Pitomača,
- Vedrana Šantek, predložena od Mladeži HDZ-a Pitomača.

Članak 2.
Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača određeno je da Savjet mladih Općine Pitomača ima sedam članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika Savjeta, te se biraju na vrijeme od 2 godine.

Članak 3.
Općinsko vijeće dužno je u roku od 30 dana od dana objave liste kandidata izabrati članove Savjeta mladih tajnim glasovanjem na način propisan Poslovnikom Općinskog vijeća Općine Pitomača.Na konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih izbor predsjednika provesti će se sukladno Odluci o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 18:28 - Isprintaj - #

Kobre na virovitičko-podravskim cestama: U četiri dana 241 prometni prekršaj

Na cestama Virovitičko-podravske županije od 16. do 19. svibnja provedena je akcija pojačanih mjera u prometu u kojoj je većim brojem policijskih službenika te «presretača» i motocikala sudjelovala je mobilna jedinica prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova.

«Cilj provedbe akcije je poduzimanje ciljanih i planiranih operativno-preventivnih i represivnih mjera kontrole osoba, objekata i provoznih sredstava na važnijim cestovnim pravcima sa zadaćom suzbijanja, prevenniranja i otkrivanja svih oblika kaznenih djela i počinitelja prekršaja, a posebno težih prometnih prekršaja», rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik PU Virovitičko-podravske Slavko Kopjar.

Kontrolom je obuhvaćeno ukupno 205 vozila i 251 osoba kod kojih je utvrđen 241 prometni prekršaj. Pod utjecajem alkohola vozilo je 20 vozača, prekomjernom brzinom vozilo je 10 (najveća nedopuštena brzina bila je 139 kilometara), a neregistriranim vozilom 29 vozača. Pet ih je upravljalo pod zabranom, a 17 je vozilo prije stjecanja prava. Evidentirano je 14 nepropisnih pretjecanja, jedanaestorici je isteklo osiguranje, a 22 motociklista nije nosilo kacigu. Uočeno je još 109 ostalih prometnih prekršaja te dva prekršaja iz Zakona o oružju, jedan iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i dva prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.
Pet vozača zadržano je u policijskim postajama - četiri zbog triježnjenja, a jedan jer je nastavio voziti nakon što je počinio dva prekršaja – nepropisno pretjecanje i zabrana upravljanja vozilima.

Povod za ovu akciju su negativni pokazatelji broja poginulih osoba u prva četiri mjeseca ove godine, a naročiti u svibnju.
Virovitica net

- 18:24 - Isprintaj - #

Turnir u basketu (3 protiv 3 na jedan koš) još jednom


U subotu 24.05. ponovno će se održati će se turnir u «basketu» tj. košarci 3:3 na jedan koš.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mobitele 098/271 – 590 ili 098/315-760.

Za jednu ekipu prijaviti se može četiri igrača.

Turnir počinje u 17h, a igrat će se na betonskom igralištu Vinogradska 19 ili u športskoj dvorani Pitomača, a mjesto turnira ovisi o vremenu i radovima na betonskom igralištu.

Pitomača.hr

- 18:22 - Isprintaj - #

Na Tjelovo tradicionalna Cross utrka u Kozarevcu

fotografija:Tomislav Saić fotoblog
U Kozarevcu je sve spremno za Otvoreno prvenstvo Hrvatske u motocrossu, koje će sutra održati na stazi 'Karasov brijeg'. Utrka u Kozarevcu, blizu Kloštra Podravskog, tradicionalno se održava na Tijelovo, a organizatori najavljuju atraktivnu vožnju od koje zastaje dah.
- Staza je dugačka oko 1700 metara, a široka osam, to su standardi koji moraju biti da bi se jedna takva trka održala. Očekujemo dolazak oko 130 natjecatelja i iz Hrvatske, a i van naših granica, odnosno Slovenije, Srbije i drugih zemalja, najavio je u ime organizatora, Auto moto 'Karas teama', Ivan Karas. Oni će vozi osam disciplina, a očekuje se da će ih gledati više od 3.000 posjetitelja, za koje je organiziran i bogat popratni, zabavni program. Start prve utrke je planiran za sutra u 13 sati, a moto cross vratolomije će potrajati sve do navečer.
Radio Koprivnica

- 18:17 - Isprintaj - #

Vpž će sudjelovati u projektu Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta

Razlika između Mađarskog i Hrvatskog zemljišta
Župan Virovitičko – podravske županije, Tomislav Tolušić uputio je na adresu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dopis u kojem između ostalog stoji: „Obavještavamo vas da Virovitičko - podravska županija želi sudjelovati u projektu „Okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj“ i osnovati Ured za poljoprivredno zemljište za potrebe provedbe projekta. Virovitičko - podravska županija je prepoznala potrebu za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa na poljoprivrednom zemljištu, osobito onih površina koja nisu imovinsko - pravno riješena, te omogućiti što bolju i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na području naše Županije. Naša Županija je izrazito okrenuta poljoprivrednoj proizvodnji, te se Županija okrenula i projektima navodnjavanja kako bi što više intenzivirala proizvodnju. Stoga ovaj projekt „Okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj“ nadasve će pomoći u organiziranju daljnje proizvodnje i povećanje konkurentnosti poljoprivrede na tržištu. Želimo zahvaliti što ste prepoznali potrebu provođenja okrupnjavanja i na području Virovitičko-podravske županije i uključili nas u daljnju provedbu projekta“.
Vpž

- 18:12 - Isprintaj - #

20.05.2008., utorak

U Pitomači otvorena Konzumova prodavaonica

dućan


Danas u 10 sati otvorena je Konzumova prodavaonica na križanju Gajeve i Vinogradske.
dućan dućan
fotografije:Saška Šelimber

- 17:45 - Isprintaj - #

Završeno 8. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH

U Makarskoj je 17. i 18. svibnja održano Državno natjecanje vatrogasne mladeži. 8. po redu, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Stjepana Mesića. Natjecanje je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica uz suradnju Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Makarska. Na Natjecanju su sudjelovale 111 ekipa vatrogasne mladeži iz cijele Hrvatske s 1300 natjecatelja i 4 gostujuće ekipe mladeži iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije s ukupno 50 natjecatelja.
U kategoriji ženske mladeži prvo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Breški Jalševec (Zagrebačka županija), drugo mjesto pripalo je ekipi DVD-a Desno Trebarjevo i treće ekipi DVD-a Sveta Marija.
U kategoriji muške mladeži prvo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Gardinovec (Međimurska županija), drugo mjesto pripalo je ekipi DVD-a Strahoninec i treće mjesto ekipi DVD-a Josipovac Punitovački. Prve ekipe u obje kategorije predstavljat će hrvatsku vatrogasnu mladež iduće godine na Vatrogasnoj olimpijadi u Češkoj.

Mladi vatrogasci iz općine Pitomača postigli su sljedeće rezultate:
Mladež, muški - dob od 12 do 16 godina
35 DVD Turnašica
43 DVD Velika Crešnjevica
45 DVD Kladare

Mladež, ženske - dob od 12 do 16 godina
31 DVD Velika Crešnjevica
32 DVD Vukosavljevica(općina Špišić Bukovica)





VIDEO:iskreni

- 17:23 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 15. do 18. svibnja

Rukomet -pitoSportRukometašice druge pitomačke ekipe u ovom su kolu slobodne, te će vrijeme do posljednje utakmice Međužupanijske rukometne lige i gostovanja u Bjelovaru provesti u pojačanom treningu. Pitomačku prvu ekipu od 06. lipnja očekuje i nastup u kvalifikacijama za ulazak u II. HRL sjever, pa će kao pripremu za navedeni nastup imati u utakmici protiv druge ŽRK «Lokomotiva» iz Zagreba, koja će u Pitomači gostovati slijedećeg vikenda.

Nogomet -pitoSportSeniori NK «Pitomača» u 28. kolu IV. HNL sjever – podskupina B, u nedjelju ugostili su nogometaše NK « Čazma» te ih pobijedili 2:0. Golove su postigli Goran Bedeković i Hrvoje Bedeković. Iduće kolo pitomačani gostuju u Kalinovcu.Juniori i kadeti igrali su protiv Bjelovara i izgubili 2:0 i 5:0. Pioniri su igrali u Daruvaru – U-10 izgubili 3:0, U-12 izgubili 5:0, a U-14 pobijedili 3:1 i tako postali prvaci dva kola prije kraja prvenstva. Iduće kolo juniori i kadeti odlaze u goste Suhopolju, a pioniri dočekuju 24.05. Podravac.Seniori NK «Croatia» iz Grabrovnice koji također igraju u IV. HNL sjever- podskupina B., igrali su u gostima protiv NK «Papuk» iz Orahovice te izborili još jednu vrijednu pobjedu u borbi za ostanak u ligi. Pobijedili su 2:1, a zgoditke su postigli Zdravko Binički i Nikola Suvajac. Iduće kolo igraju protiv NK «Gradina». Mlađe kategorije NK»Croatie» igrali su u Kapela Dvoru, juniori 1:1, a pioniri izgubili 13:1.Seniori NK «Mladost» - Stari Gradac koji igraju II. ŽNL odigrali su prvenstvenu utakmicu protiv NK «Vukosavljevica» i izgubili rezultatom 3:1.

Odigrane su i utakmice III. ŽNL, a rezultati su sljedeći:
Orešac – Otrovanec 3:2
Turnašica – Aršanj 3:1
Slavonac – Podravec 2:4

SPORTSKI RIBOLOV
Dana 18.05. na ribnjaku «Grudnjak» kod Orahovice, održano je Županijsko takmičenje u športskom ribolovu udicom na plovak. Od naših ribiča sudjelovali su kadeti i seniori oba športsko ribolovna kluba «Smuđa» i «Šarana». Kadetkinje ŠRK-a «Smuđ» Križnica - Petra Jug, Monika Posenjak i Nikolina Fičko, plasirale su se u završnicu državnog kupa Hrvatske koja će biti održana u srpnju u Vinkovcima.

SPORTSKA REKREACIJA
U subotu 17. svibnja održan je prvi ovogodišnji streetbal turnir «3 na 3», na kome je nastupilo dvadesetak košarkaša raspoređenih u četiri ekipe: KTC, Slatinska banka, Rajzeri- Betatim i Prešpan. Igralo se sistemom svaki sa svakim dvokružno, a po pokazanoj igri i htijenju, kao i prisutnim promatračima, moglo se zaključiti da u Pitomači još ima srca koja kucaju za košarku. Jučer su pobijedili „Rajzeri- Betatim“, a ostali sudionici obećali su još bolji nastup na slijedećem okupljanju koje će zbog mogućnosti dolaska još par ekipa biti iduće subote. Od svih sudionika ova akcija Športske zajednice općine Pitomača je ocijenjena vrlo uspješnom, a posebno zadovoljstvo iskazano je zbog renoviranja igrališta i postavljanja rasvjete koja će poslužiti već iduće subote.
Pitomača.hr

- 17:21 - Isprintaj - #

MUP: Maturanti, ponašajte se kulturno i dolično, ne pijte alkohol!

Na području Virovitičko-podravske županije, u gradovima Virovitica, Slatina, Orahovica, kao i u mjestu Pitomača, u svim srednjim školama sa danom 21. svibnja 2008. godine, završava zadnji dan školske godine generaciji maturanata 2007/2008. godine.
Pink Floyd - Another Brick in the Wall

Kao i prijašnjih godina i ove 2008. godine, prema već tradicionalnim završnim proslavama obilježavanja kraja školske godine za učenike završnih razreda srednjih škola, očekuje se izlazak velikog broja maturanata na javne gradske prostore (ulice, trgove i sl.) i ugostiteljske objekte. Iz prijašnjih iskustava, poznato je da su na takovim proslavama, pojedinci svojim nedoličnim ponašanjem (uglavnom u konzumaciji veće količine alkoholnih pića i drugih opojnih sredstava), ugrožavali tjelesni integritet drugih sudionika proslava, narušavali javni red i mir, ometali sigurnost cestovnog prometa, te devastirali privatnu i javna dobra, čime su putem javnih medija privlačili negativnu pozornost.

Sukladno mjerama o povećanju sigurnosti u zonama odgojno – obrazovanih ustanova, PU virovitičko – podravska će također prema iskustvima iz prijašnjih godina, poduzeti potrebite mjere i radnje s ciljem pravovremenog sprječavanja mogućeg neprihvatljivog ponašanja mladih.

Shodno tome, na razini srednjoškolskih ustanova, izvršiti će se pravodobno prikupljanje informacija od odgovornih osoba o načinu organiziranja proslave „dana maturanata". Zatražiti će se aktivno sudjelovanje organizatora i njihovu suradnju sa pol. službenicima za vrijeme proslave.

Apeliramo povodom proslave „dana maturanata":


* na maturante, da se prilikom proslave završetka školske godine i izlaska na ulice prije svega kulturno i dolično ponašaju, da ne konzumiraju alkoholna pića i droge, te ne remete javni red i mir i ne čine kaznena djela i prekršaje.

* na Ured državne uprave u Županiji virovitičko – podravskoj, gradske vlasti u gradovima Virovitici, Slatini, Orahovici i općinskoj vlasti u Pitomači, da pomognu pri prikupljanju informacija o organiziranju proslava maturalnih svečanosti, o čemu molimo na vrijeme izvijestiti nadležnu policijsku postaju.

* na prosvjetne djelatnike u srednjim školama, da svojim autoritetom, znanjem i iskustvom, dodatno utječu na učenike – maturante, s ciljem ukazivanja na korektno ponašanje, bez konzumacija alkoholnih pića i opojnih sredstava i neželjenih događaja.

* na roditelje (skrbnike), da svojim autoritetom utječu na svoju djecu (srednjoškolce – maturante), ukažu na jedan korektan odnos za vrijeme proslave dana maturanata prema svim sudionicima.

* na sve sudionike u prometu, da prilikom upravljanja svojim vozilima obrate pozornost na veće grupe učenika – maturanata, koji će se kretati u blizini javnih prometnicama, gdje kod pojedinaca može doći do nekontroliranih izlazaka na cestu, a shodno tome i do neželjene posljedice.

* I na sve druge institucije, naročito radiopostaje na području Virovitičko-podravske županije (koje će svojim oglašavanjem pridonijeti uspješnom provođenju proslave), te sve druge javne i kulturne osobe, koji mogu utjecati da i ove godine proslava „dana maturanata" prođe u što boljem raspoloženju maturanata, sa što manje neželjenih posljedica i nemilih događaja, te da im taj dan ostane u lijepom sjećanju u budućem život.


- 17:01 - Isprintaj - #

Seljački tribun svima je ostao u srcima

SJEĆANJE Godišnjica smrti Stjepana Sulimanca - Štefine
Učenici osnovne škole u Turnašici, vatrogasci i brojni mještani pitomačkog kraja nazočili su komemoraciji i evociranju sjećanja na 14. godišnjicu smrti legendarnog seljačkog tribuna i domoljuba Stjepana Sulimanca - Štefine.

sulimanec2008


Borac za pravdu
Uz članove obitelji vijence na njegov grob položili su i saborska zastupnica Nevenka Majdanić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, saborski zastupnik Josip Đakić, delegacija Općine Pitomača, delegacija Grada Virovitice i brojni lokalni političari i uglednici.
- Svojim idealima i nepoštednom borbom za pravo i pravdu Stjepan Sulimanac bio je sudionikom i svjedokom vremena stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske. Djela malih, samozatajnih, ali ljudi s velikim srcem, kakav je bio i Sulimanac, postaju velika tek onda kad takvih ljudi nema među nama. Za života nije stekao materijalna bogatstva, ali su njegova djela nemjerljiva bilo čime materijalnim - naglasio je načelnik Željko Grgačić.
Tko god je imao priliku za života susresti Stjepana Sulimanca zapamtit će ga kao krhkog malog seljaka s nezaobilaznim škrlakom, a koji je svojim promuklim, ali snažnim glasom, iskrenim domoljubnim porukama, pokrenuo Podravce i Slavonce na bunt i stvaranje hrvatske države.

Pokret za Hrvatsku
Saborska zastupnica Nevenka Majdanić navela je njegove zasluge.
- Na osnivačkoj sjednici prvog Hrvatskog sabora Stjepan Sulimanac izabran je za prvog potpredsjednika, dužnost je obnašao do smrti 18. svibnja 1994. godine. I danas, 14. godina bez našeg Štefine, njegov lik i djelo ostaju kao stalni poticaj ustrajnosti u svim životnim nastojanjima i ostvarenju teško ostvarivih ciljeva. Imao je bezgraničnu ljubav prema domovini, jedan život za Hrvatsku. Hvala mu i vječna mu slava.

sulimanec2008


Prisjećajući se svog Štefine njegov sumještanin Stjepan Blažinčić jučer nije mogao skriti suzu.
- Još 1915. godine Štefina je stavio na najviši bor u selu hrvatsku zastavu i zato je dobio batina od žandara. Zatvarali su ga i poslije 1945. godine, a 1989. godine smo se okupili u Vatrogasnom domu. Rekao je: - Kume, moramo stvarati neku novu stranku.

Zvat će se Hrvatska demokratska zajednica, ali ona neće biti politička stranka, već pokret za Hrvatsku. Unatoč bolesti Štefina nije štedio ni sebe, ni obitelj, ni svoje vinograde. Sve za Hrvatsku - izjavio je Stjepan Blažinčić.
Večernji list
fotografije:D.Begović

- 16:52 - Isprintaj - #

17.05.2008., subota

Pitomačanin Đuro sa velikim ...,glavni lik novog filma Vinka Brešana

Nije kraj - teaser
Predrag Vušović Pređo (48) u novom filmu Vinka Brešana “Nije kraj” glumi Đuru iz Pitomače, naratora ljubavne priče između branitelja Martina i srpske pornoglumice Dese. No Đuro je zbog enormno velikog penisa u Srbiji postao velika pornozvijezda, ali to krije od supruge. Dobio je ulogu u porniću “Crvenka Pica”, gdje mu je partnerica Desa. Branitelja Martina glumi Ivan Herceg, poznat po ulozi Struje u filmu Gorana Kulenovića “Pjevajte nešto ljubavno”.
Nije kraj - spot iz filma Vinka Bresana
- Pređo je vuk koji nategne Crvenka Picu. Davor Gobac trebao je biti lovac koji za to vrijeme masturbira iza stupa.
No Gobac je imao koncert pa nije mogao glumiti - kaže redatelj filma Vinko Brešan. Mile Kekin, zvijezda “Bitangi i princeza”, ovaj put glumi zlog mesara.
- Scena s Pređom i ovcom također je dio tog pornića, koji se u filmu nekoliko puta pojavljuje. Prije te scene ide tekst: 'Koji put producent zbog publike promijeni glavnu glumicu’ - našalio se Brešan.
Premijera je u zagrebačkom Cinestaru, 27. svibnja.
24 sata

- 00:23 - Isprintaj - #

16.05.2008., petak

BBC snima dokumentarac na Dravi kod Križnice i Jelkuša

Vrijedno priznanje stiglo je za Virovitičko – podravsku županiju u njezinu ljepoticu rijeku Dravu. Naime, ekipa BBC-a, između ostalog, i na području Virovitičko – podravske županije, snimati će dokumentarac koji govori o „Green beltu“, odnosno o zelenom pojasu, gdje se nalazi rijeka Drava koje uslijed hladnoratovske podjele ostalo najveće očuvano stanište u svijetu, ali i projektu pod istim imenom koji govori o „zaštiti i valorizaciji najdužeg sustava staništa u Europi“.

Prema tome, pokrenut je niz projekata za njegovu dodatnu zaštitu, ali i proučavanje života na ovom području, te razvoju „mekog turizma“. Na području Virovitičko – podravske županije ekipa BBC-a biti će u razdoblju od 18. – 23. svibnja i snimati će pčelarice, bregunice, vrste koje su vezane za okomite obale i sprudove.

Osim toga, posjetiti će najatraktivnija mjesta na području Virovitičko – podravske županije koje se nalaze na rijeci Dravi, odnosno područje Jelkuša, Križnice, te područja u blizini Vaške i Novog Graca. Vodič ekipi BBC biti će poznati ornitolog i zaštitar Drave, Ivan Darko Grlica.
Virovitica online

- 17:37 - Isprintaj - #

O glasnoj muzici...i cajkama

IZ RUBRIKE:postavite pitanje općini Pitomača.
PITANJE:Do kada ćemo biti izloženi torturi višednevnih i višenoćnih preglasnih slavlja? Je li dovoljno imati krizmu, pričest, rođendan, useljenje ili... bilo koji razlog pa da danima maltretiramo sve bliže ili dalje susjede kojekakvim iritirajućim"cajkama"? Što je s nama koji se svaki dan moramo uredno ustati i ići na posao naspavani ili ne, a kad se vratimo kući željni odmora opet sve po starom, jer su se naši "dragi" susjedi dotada lijepo odmorili i mogu nastaviti dalje. Može li se takva situacija urediti kakvim općinskim pravilnikom ili sličnim? Bojim se nadolazećih "slavlja" povodom Vidova jer to postaje neizdrživo!

ODGOVOR:Glasno reproduciranje glazbe pri održavanju javnih skupova na otvorenom i zatvorenom prostoru podliježe pod odredbe Zakona o zaštiti od buke. Zbog mogućeg prekoračenja dopuštenih razina buke određenih odredbama Zakona o zaštiti od buke, navedeno je da izvori buke koji se privremeno koriste ili trajno postavljaju na otvorenom prostoru na razini zemlje, na zidove i krovove zgrada moraju sadržavati podatke o zvučnoj snazi.
Izvori buke na javnim okupljanjima mogu se koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke ako tijelo državne uprave za poslove sanitarne inspekcije rješenjem utvrdi da buka od izvora neće prelaziti dopuštene razine u okolinu. Organizator je dužan pribaviti potvrdu o održavanju javnog okupljanja u nadležnoj policijskoj postaji i ishodovati sanitarnu suglasnost. U slučaju mogućeg prekoračenja dopuštene razine buke nadležnost za postupanje je na sanitarnoj inspekciji - sanitarnom inspektoru, koja se nalazi u Službi za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Virovitičko - podravskoj županiji. Svjedoci smo da su se u ne tako davno vrijeme u našem kraju održavale svadbe, krstitke i druge privatne proslave u privatnim kućama i dvorištima, pod šatorima i slično, a što je danas sve rjeđe. Za navedene privatne proslave organizator nije dužan pribaviti potvrdu o održavanju javnog okupljanja već samo obavezu prijavljivanja istog predstavniku ZAMP-a. Iz razloga što su većinom naše kuće loše zvučno izolirane moguće je da pri takvim događajima dođe i do narušavanja noćnog mira građana. Iako se reproduciranje glasne glazbe uz prekoračenje razine buke vrši u privatnim kućama i dvorištima koja nemaju obilježja javnog mjesta, ostvarena su obilježja prekršaja iz oblasti Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koja bi poglavito u vremenu od 22,00 do 05,00 sati remetila noćni mir građana, a što spada u djelokrug rada policije koja će u takvim slučajevima postupati preventivno ali i represivno. Zakonodavac je člankom 27. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sukladno članku 1. istog Zakona omogućio lokalnoj upravi donošenje odluka o prekršajima protiv javnog reda i mira na materiju i usklađenost koja je propisana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, a odnosi se na najčešće prekršaje: emitiranje glazbe, sviranje i slično u vremenu od 22,00 do 05,00 sati, kojim odlukama bi se regulirali uvjeti na način održavanja navedenih privatnih proslava i drugo. Općina Pitomača svojom je postojećom Odlukom o ugostiteljskoj djelatnosti definirala radno vrijeme ugostiteljskih objekata na području općine, dakle pravnih osoba, dok isto nije ograničila i na privatne objekte.
Pitomača.hr

- 17:28 - Isprintaj - #

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Pitomači

U Pitomači 14.05.2008. godine GDCK Virovitica organiziralo je akciju dragovoljnog darivanja krvi za mještane Pitomače. Tom prilikom krv je darovalo 32 darovatelja krvi i to:
Ivan Čoklo,Petar Begović,Josip Kožarić,Petar Čupen,Stjepan Ivanic,Ivica Kirin,Ivan Kirin,Srečko Čop,Tomo Šantek,Zlatko Ban,Branko Halapa,Damir Vujasin,Mario Brlas,Tihomir Kirin,Mladen Bedeković,Slaven Martinčević,Mladen Greguraš,Stjepan Kolar,Damir Kožar,Nada Crnec,Stjepan Crnec,Zdravko Fras,Roman Gomerčić,Željko Veršec,Nikola Ferić,Karlo Miloš,Marijan Hencl,Marin Begović,Zoran Dumenčić,Petar Veličan,Miroslav Bato i Branko Rešetar.

Idući tjedan održati će se još jedna akcija darivanja krvi za mještane Pitomače.
GDCK Virovitica

- 17:26 - Isprintaj - #

Zlata Šokec autorica virovitičkog suvenira "Mikeša"

'Mikeš s repom' (znak ustrajnosti)
Zahvaljujući virovitičkoj tvrtki Mikešland, Virovitica od danas ima novi suvenir. Riječ je o seriji dekorativnih izvornih suvenira, koji se sastoje od više keramičkih skulptura u formi sitne plastike. Prve četiri skulpture iz serije izvornih suvenira: 'Mikeš s kruhom' (znak dobrodošlice), 'Mikeš sa svitkom' (znak prijateljstva), 'Mikeš s virovitičkim oglasnim stupom' (znak komunikativnosti) i 'Mikeš s repom' (znak ustrajnosti) predstavljeni su večeras u Gradskom muzeju Virovitica, a nastali su u suradnji s gospođom Zlatom Šokec iz Pitomače, koja se od 1990. profesionalno posvetila keramici.

Gospođa Šokec zadovoljstvo pronalazi u izradi reljefa, skulptura i u izradi nakita. Članica je Likovne radionice „Opatija“ (od 1993.) i LIK-a „Nikola Trick“ ( od 2004.). Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske.

Serija skulptura – suvenira 'Mikeši' posjeduje prepoznatljivost porijekla jer je utemeljena na izvornoj lokalnoj tradiciji. Suveniri 'Mikeši' samo su dio opsežnog projekta i nastojanja da se sačuva i unaprijedi vrijednost nematerijalne baštine Virovitičana.
Virovitica online

- 17:00 - Isprintaj - #

14.05.2008., srijeda

Turnir u basketu (3 protiv 3 na jedan koš)

turnir


U subotu 17.05. održat će se turnir u «basketu» tj. košarci 3:3 na jedan koš.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti na mobitele
098/271 – 590 ili 098/315-760.
Za jednu ekipu prijaviti se može četiri igrača.
Turnir počinje u 17h, a igrat će se na betonskom igralištu Vinogradska 19 ili u sportskoj dvorani Pitomača, a mjesto turnira ovisi o vremenu i radovima na betonskom igralištu.
Pitomača.hr

- 12:14 - Isprintaj - #

Započelo asfaltiranje nerazvrstanih cesta

Početkom rada asfaltnih baza i dolaskom ljepših dana započelo je dugo očekivano asfaltiranje ulica u Pitomači i nekih odvojaka u drugim mjestima. Do sada su asfaltirane ulica Petra Zrinskog i Frana Galovića, produžetak Domjanićeve ulice, spoj Dravske i Gajeve ulice (zadružni put), odvojak Radićeve ulice; gotov je i završni sloj u ulici Stjepana Sulimanca, te pristupna cesta za groblje u Sedlarici.

općinskiRadovi


Ove godine u planu je još asfaltiranje igrališta u Vinogradskoj ulici i nogostupa u Starom Gracu uz osnovnu školu te krpanje udarnih rupa i uzdužnih ulegnuća na nerazvrstanim cestama koje su pod ingerencijom Općine Pitomača.
Sve radove financira Općina Pitomača iz sredstava koja se prikupe od komunalne naknade. Izvođač radova je tvrtka Poduzeće za ceste d.o.o. Bjelovar sa svojim kooperantom Kogradom d.o.o. iz Pitomače.
foto i tekst:Pitomača.hr

- 12:12 - Isprintaj - #

Zeleno srce: Report sa zadnja dva izleta

IZLET NA BABIČANKU - 4. svibnja 2008.
Nakon što smo morali odgoditi planinarenje na Risnjak zbog snijega na stazi, napokon aktivnosti.
Pedesetak zaljubljenika u prirodu i sportsku rekreaciju bicikliralo je do Babičanke.
Podijelili smo se u dvije grupe različite po sposobnostima i i kojekakvim drugim interesima. Jedna je vozila po BBSu i u povratku preko Kule do Male Črešnjevice, a druga se provlačila preko rampi na ravnom dijelu staze. Najljepše je bilo zajedničko druženje i pečenje kobasica na štapu. Nekima su se kobasice, zajedno sa štapom, zapalile pa su osvjetljavali pečenjaru. Uglavnom svega u izobilju osim vina kojeg je ubzo ponestalo. Živi bili pa, na godinu, ponovili.

zelenoSrce


IZLET BICIKLIMA NA JANKOVAC - 10. i 11. svibnja 2008.
E,ovo je već bilo mnogo izazovnije i napornije. Deset najhrabrijih članova društva upustilo se u pravu avanturu. Vozili smo u dva dana do Jankovca i natrag. Možda i nije mnogo u pređenim kilometrima ( 185 ) al je tura obilovala zahtjevnim uzbrdicama.
U odlasku išli smo preko Bušetine, Lukača, Gradine, Višnjice ( zgodno za kraće izlete ), Slatine, Čeralija i Slatinskog Drenovca. Dva dobra uspona asfaltom i na kraju 5 kilometara uzbrdo krasnim "makadamom" uz planinski potok. Da ne zaboravim napomenuti da smo cijelim putem imali zločesti vjetar u prsa. (91.5 km)
Na Jankovcu smo vrijeme prije spavanja kratili obilaskom jezera i kartanjem. Jedna od mlađih ekipa je u kartanju bila najbolja. Naravno, radilo se o kartaškoj sreći.
Drugi dan smo se mislili samo spustiti niz brijeg do Pitomače al smo ostali iznenađeni dosta zahtjevnim usponima. Vozili smo preko Voćina, Lisićina (arboretum), Huma, Levinovca, Pčelića. Borove, Rezovca, Virovitice (piva kod Duje), Bukovice i Vukosavljevice. (93.5 km)
Sve dosta zahtjevno ali na kraju ostaje prekrasan dojam izuzetne prirode i spoznaja da mi stariji još nismo za staro željezo, makar su nas mlađi često morali pričekavati.
(Jednom čak i između dva brijega) .

Na žalost izlet na isto odredište autobusom nije ostvaren zbog malog broja prijavljenih.
Nek vam bude žal!
foto i tekst:Zeleno srce.com

- 11:58 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 08. do 12. svibnja

Rukomet -pitoSport Nakon što se sredinom tjedna dio druge pitomačke ekipe vratio iz Rovinja i Labina, gdje su na državnoj završnici nastupale za rukometnu ekipu virovitičke gimnazije i osvojile četvrto mjesto, prošle subote rukometašice pitomačke druge ekipe, prema rasporedu 17. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, u dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u pitomači ugostile su rukometašice ŽRK »Lipik», koja je drugoplasirana ekipa dosadašnjeg dijela prvenstva. Visokom pobjedom od 36:11 pitomačke rukometašice, dva kola prije kraja prvenstva dostigle su po broju osvojenih bodova svoje gošće. Za drugu ekipu ŽRK»Pitomača» nastupile su Kovačić, H.E.Habijanić (3), Rep (6), B.Lovrin (4), Filipović (4), Petković (3), Janeš (2), I.Lovrin (5), i Mioć (9). U idućem kolu pitomačanke su slobodne.

Nogomet -pitoSportSeniori NK «Pitomača» u 27. kolu IV. HNL sjever – podskupina B, u nedjelju su gostovali osjetno oslabljeni zbog kartona i povreda kod ekipe NK «Kamen» iz Sirača. Izgubili su rezultatom 1:0. Iduće-28. kolo igra su u Pitomači (subota 17 h), a igra se protiv NK »Čazma». Juniori i kadeti bili su u gostima u Ždralovima kod ekipe «Mladosti». Juniori su izgubili 7:0, a kadeti odigrali neriješeno 4:4. Iduće kolo dočekuju ekipu iz Bjelovara. Pioniri NK «Pitomača» igrali su kod kuće protiv «Slobode» iz Varaždina i ostvarili sljedeće rezultate: U – 10 pobijedili 3:1, U- 12 pobijedili 2:0 i U- 14 pobijedili 8:0. Iduće kolo pioniri gostuju u Daruvaru.Seniori NK «Croatia» iz Grabrovnice koji također igraju u IV. HNL sjever- podskupina B. Igrali su na domaćem terenu protiv NK»Zdenka» i pobijedili 1:0. Postigli su odmah na početku utakmice pogodak i uz još 3-4 šanse za gol zadržali vodstvo do kraja utakmice. Gol je postigao Bruno Vorih. Iduće kolo gostuju u Orahovici NK »Papuk».

Juniori i pioniri- U-14 NK «Croatia» igrali su protiv vršnjaka iz Podgorja i pobijedili 4:3 i 2:1. Iduće kolo igraju protiv NK»Dinama» iz Kapela Dvora.
Seniori NK «Mladost» Stari Gradac koji igraju II. ŽNL odigrali su prvenstvenu utakmicu protiv NK «Sveti Đurađ» i pobjedili rezultatom 3:2. Golove su postigli Dalibor Švarbić, Goran Štefanić i Mario Vrbaslija. Pioniri su izgubili od vršnjaka iz Papuka 11:0, a iduće kolo igraju u svetom Đurađu. Odigrane su i utakmice III. ŽNL, a rezultati su sljedeći:Slavonac – Orešac 4:2
Aršanj - Otrovanec 2:1
Podravec - Turnašica - odgođeno
Pitomača.hr

- 11:55 - Isprintaj - #

12.05.2008., ponedjeljak

Pitomački glazbenici u emisiji "Svirci moji"

U emisiji HRT-a "Svirci moji" koju vodi Ana Brbora Hum nastupili su podravski i pitomački glazbeni sastavi Jendrin škrilak,Podravski muzikaši,Đurđevčice te pitomačka pjevačica Ana Filipović.
Etno sastav Jendrin škrilak,Ana Filipović i Đurđevčice izveli su pjesmu "Kad čerga stane"(VIDEO lijevo),dok je
Ana Filipović sa Tamburaškim orkestrom Hrvatske radio televizije izvela pjesmu "Oluja nad rijekom"(VIDEO desno).


A na ovom linku možete poslušati Podravske mužikaše sa pjesmom "Potpuri".

- 21:20 - Isprintaj - #

Novosti na:Biciklom oko Pitomače



jankovac (flash)

ženski bicikl

što ponijeti sa sobom
Biciklom oko Pitomače

biciklom od zagreba do pekinga na OI

skupo ili jeftino?

kamenitovac


- 21:07 - Isprintaj - #

Plan revitalizacije područja Križnica

Virovitičko – podravski župan, Tomislav Tolušić i tehnički direktor tvrtke HIDROING d.o.o. za projektiranje i inženjering koju je zastupao tehnički direktor Zdenko Tadić, uz nazočnost pročelnika Službe za europske integracije i regionalni razvoj VPŽ Antuna Mihokovića, potpisali su danas ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obveze u realizaciji projekta „Plan revitalizacije područja Križnica„.
Prema njemu, Virovitičko – podravska županije se obvezuje da će kao naručitelj platiti naknadu u iznosu od 600.720,00 kuna. Glavni cilj ovog projekta, „Plan revitalizacije područja Križnica“, je revitalizacija posebnog prirodnog okoliša na području Križnice zajedno sa optimiziranjem infrastrukture u ovom izoliranom pograničnom području, te stvaranje prilika za održivi razvoj.
Križnica-naselje preko rijeke Drave
Lokalno stanovništvo koje živi s obje strane granice pripada ciljanoj skupini ovog projekta. Oni će ovim projektom dobiti povoljnije uvjete za život kao i značajne povlastice vezano za komunalne usluge kao rezultat predložene infrastrukture. Plan djelovanja na revitalizaciji prirodnog okoliša će biti izrađen kao dio projekta.
Preliminarna studija izvodivosti s opisom opcija za uspostavljanje komunalne infrastrukture nalazi se u projektu. Plan će poslužiti kao osnova za uvođenje ekonomski isplative i okolišno prihvatljive infrastrukture uključujući generalno poboljšanje ekološkog stanja. Kao rezultat gore navedenog, čitavo područje će biti konkurentno, te će se stvoriti uvjeti za nova radna mjesta.
Na početku izrade projekta izraditi će se pregled ekološkog stanja područja. Ispitati će se područje u pogledu revitalizacije vodnih tokova i dovođenja svježe vode u stari rukavac. Na osnovu ovih analiza potrebno je odrediti tendenciju razvoja situacije na području.
Nakon sumiranja ovih rezultata i rezultata drugih studija uključujući studiju procjene društvenih i ekonomskih faktora na području, potrebno je dati zaključak o željenom ekološkom stanju koje treba postići mjerama revitalizacije.
Indirektno svi rezultati će stvoriti okvir za generalno poboljšanje društvene i ekološke situacije na području Križnice.
Vpž

- 20:51 - Isprintaj - #

"Štefina i Ivina" ONLINE

Pitomački Foto-video klub "Mirko Lauš" snimio je 2007.godine komediju "Štefina i Ivina" u trajanju 24.30 minuta.Izvorni podravski humor oduševio je brojne gledatelje na projekcijama u Pitomači i okolnim mjestima te na festivalima širom Hrvatske gdje je osvojila i nagrade u raznim kategorijama.
U filmu dva prijatelja po povratku s ribolova pojedu puno pokvarenih kobasica i kad jednom bude zlo, potraže pomoć liječnika, problem nastaje u trenutku kada se pokaže da se ne snalaze najbolje u civiliziranom svijetu…
Zahvaljujući entuzijazmu voditelja FVK-a Zdravku Jakupcu te ostalim članovima kluba,Pitomača ponovo postaje prepoznatljiva u filmskom svijetu koji je imala davnih dana kada je Kino klub "Slavica" Mirka Lauša bio priznat amaterski filmski klub u svjetskim okvirima.
Prije nekoliko dana završeno je snimanje nastavka ove komedije pod radnim naslovom "Štefina i Ivina 2" koja će premijerno biti prikazana 08.lipnja 2008. za "Dan fotografije i filma u Pitomači 2008." u sklopu dana Općine Pitomača.
Ovu prvu pitomačku komediju možete pogledati u cijelosti ONLINE.


FVK "Mirko Lauš" Pitomača
OSNOVNI PODACI O FILMU: "Štefina i Ivina"
režija i scenarij:Zdravko Jakupec
montaža:Zdravko Jakupec, Damir Bedeković
glazba:Ivan Živko
uloge:Dubravko Begović, Ivan Živko, Ivan Barčan, Damir Bedeković, Ružica Ferić, Ivana Fičko, Tihomir Široki i Marijana Begović
FVK"Mirko Lauš",Pitomača,24' 30'min.,2007.godine

- 10:53 - Isprintaj - #

09.05.2008., petak

Najveći šaran ikad ulovljen (pa pušten) na sportskim vodama ŠRD "Kečiga"

fotografija:Općina Podravske Sesvete-Dragutin Pavlović-Dragec sa šaranom
Dragutin Pavlović-Dragec, član Ribolovne udruge Kečiga iz Podravskih Sesvete i udruge Moja Podravina 2005. iz Pitomače (MP5), jedan je od rijetkih sportskih ribolovaca koji se može pohvaliti da je ulovio šarana težeg od 20 kilograma. No šaran kapitalac nije završio kao specijalitet u kotliću već je s najvećom pažnjom nakon vaganja i fotografiranja ponovo pušten u svoje prirodno stanište. Događaj nije uzet iz nekog romana o zlatnoj ribici već se stvarno dogodio u vrijeme prvomajskih praznika na jednom od brojnih dravskih jezera.

Ponoćni ulov
Dragutin se bavi športskim ribolovom više od 30 godina i stekao je ogromno iskustvo na hrvatskim vodama, a sudjelovao je i na europskim i svjetskim natjecanjima.

- Bila je prošla ponoć kada su zazvonili indikatori a po načinu dojave znao sam da se radi o velikom ulovu-priča Pavlović. S pomoćnikom Čizom je nakon otprilike pola sata nadmudrivanja izvukao ogromnog šarana u čamac. -To su ključni trenuci i za ribu i za ribiča jer treba paziti da se šaran ni malo ne povrijedi ili da mu se ne nanese ozljeda prilikom vađenja specijalne udice -kaže Dragutin. Šaran je do dana ostao u posebnoj mreži a tada dolazi uzimanje osnovnih podataka i fotografiranje. Nakon toga je šaran, nazvali su ga ´Josip Radnik´, ponovo pušten u vodu. Kapitalac je vagnuo 21,48 kilograma, no zbog mogućeg stresa ribu nisu prekomjerno mučili mjerenjima.

Istraživački ribolov
Naše ribolovstvo, a tu mislim na ribolovnu udrugu MP5, se razlikuje od klasične ribičije jer mi ne nosimo ribu doma već se orijentiramo na ulov velike ribe kako bi mogli utvrditi njeno postojanje u našim vodama. Moja je specijalna orijentacija ulov šarana kako bi se utvrdilo njegovo stanište, odnosno postojanje velikih šarana u Dravi i oko nje. U cijelom programu sudjeluje Turistička zajednica iz Pitomače -kaže Dragutin Pavlović. Općenito vode između Pitomače i Molvi smatraju se teškim vodama za ulov ribe jer ponekad i 10-ak izlazaka ne daje nikakav uspjeh.

- Kada nam dolaze gosti iz razvijenih europskih zemalja čude se našem primitivizmu jer mnogi naši sportski ribići love ribe za ishranu a ne da uživaju u blagodatima ribičije. To znači da nam nedostaje dobar odnos prema prirodi i njenom očuvanju. Nakon ulova pustiti ribu je već uobičajeno oko Zagreba, Varaždina ili Koprivnice -kaže Dragutin. Uz studiozni sportski ribolov ribiči nastoje pronaći i razviti novi pribor za ulov pa je tako ovom prigodom korištena boila, kuglica, domaćeg pronalazača Mate Šipeka iz Kloštra Podravskog.
- Želimo li imati dobar fond riba treba ih nakon ulova natrag puštati u vodu. To više koristi nego da se voda poribi s recimo 100 kilograma mlađa -zaključio je Dragutin Pavlović-Dragec.
tekst i fotografija:Podravske Sesvete.hr

udruga Moja Podravina 2005.
MP5 FISHING TEAM
MP5 fishing team osnovan je 2005. godine i djeluje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Pitomača.
Osnovači team-a su: Dragutin Pavlović, Kratohvil Slobodan, Robert Berger i Zlatko Majstor.
MP5 fishing team osnovan je prvenstveno zbog promocije modernog pristupa ribolovu uključujući catch and release filozofiju, očuvanja prirode i ribljeg fonda, nastupanju na natjecanjima, druženju sa ribičima istomišljenicima i promoviranja kontinentalnog sportskog ribolova i kontinentalnih ribolovnih terena uopće a posebice rijeku Dravu.
MP5 fishing team trenutno djeluje u sastavu;Dragutin Pavlović, Budančevica-team menager,Dario Grgačić, Pitomača-team menager
Stalni članovi su:Zlatko Majstor-Pitomača,Slobodan Kratohvil-Zagreb,Robert Berger-Zagreb
Suradnici teama:Hanžeković Mirko-Koprivnica,Josip Šimić-Pitomača,Ivica Kukec-Pitomača,Marin Begović-Pitomača,Šipek Mato-Kloštar Podravski,Jelačić Beat-Molve i Vedran Žufika-Molve.

- 18:36 - Isprintaj - #

06.05.2008., utorak

Završio je 1. tečaj Brzog čitanja u Pitomači

Psihologijski centar Sanja
Završio je 1. tečaj Brzog čitanja u Pitomači. Svi polaznici su uspješno savladali ovom vještinom, oduševljeni postignutim rezultatima. Osim toga ovladali su mentalnim mapama, najsuvremenijim načinom pravljenja bilješki, kao i nekim novim strategijama učenja i pamćenja. Sve to će im koristiti kako u čitanju beletristike, lektire u školi, tako i u stručnoj literaturi. Najčitačica tečaja je izabrana Dunja Ravlić, učiteljica, koja je više od 4 puta ubrzala svoje čitanje, tako da sada čita 860 riječi u minuti. Drugi po postignutom rezultatu bio je ujedno i najmlađi polaznik, učenik 7 razreda osnovne škole Zvonimir Filjak, koji sada čita 830 riječi u minuti.

I kako je lijepo prokomentirao tečaj Zvonko Grudić, po zanimanju agronom, " Zapanjujuće je što se skriva u čovjeku i koliko malo (ili puno?!) potrebno da se otkrivaju čudesne mogućnosti uma. Jako sam iznenađen rezultatima tečaja i samim sobom. Preporučio bih ga svima."

brzočitači


Ostale impresije polaznika možete pročitati ovdje, a slike u galeriji slika.
U tijeku su prijave za slijedeći tečaj od 16.-21. travnja.

DUNJA RAVLIĆ, učiteljica
Ugodno sam iznenađena postignutom brzinom čitanja. Kroz zabavu i dobro raspoloženje (i društvo!)stekla sam iskustvo koje će mi sigurno koristiti i u mom budućem radu.

ZVONKO GRUDIĆ, agronom
Jako iznenađen rezultatima tečaja i samim sobom. Zapanjujuće je što se skriva u čovjeku i koliko malo (ili puno?!)je potrebno da se otkrivaju čudesne mogućnosti uma.preporučio bih ga svakome.

MARTINA TIŠLJAR, dipl. ing.arhitekture
Pohađanje ovog seminara bio je pokušaj da se utaži znatiželja i istraži dio moždanih aktivnosti i psihe koju posjeduju tek neki sretnici. Nakon nepunih sedam dana i zadovoljene znatiželje, shvaćam da sam sretnik upravo ja.

IVAN RAVLIĆ, rudarsko-naftni tehničar
Svoja lutanja u bivšem načinu čitanja sam odagnao i sada sam zapravo sa svojom knjigom kako i treba biti

DINA HALUPA, knjigovođa
Za 6 dana sam pročitala 7 knjiga, čitanje sam uspjela ubrzati više od 4 puta, mentalne mape za stručnu literaturu mi se čine vrlo zanimljivo i brzo se pamte. Ukratko, vrlo sam zadovoljna cijelim tečajem, kao i metodama koje će mi dobro doći u mom poslu.

ZVONIMIR FILJAK, UČENIK 7. razreda
Ja sam prezadovoljan ovim seminarom, ne samo zbog toga što sam naučio brzo čitati, nego i zbog učenja, mnogo lakše savladavam gradivo nego prije, puno mi je interesantnije, a to mi jako puno znači, a vjerujem još više u mom daljnjem školovanju.

IVONA NOVAKOVIĆ
,učenica 1. razreda opće gimnazije
Jako su zanimljive tehnike brzog čitanja i nevjerojatno je kako nam se u samo 6 dana tečaja broj pročitanih riječi u minuti povećao više od tri puta. Više ne gubimo jako puno vremena na štiva i literaturu, a razumijevanje sadržaja je bolje nego prije.

ANKICA FERENČAK, računovođa
Nova spoznaja da što brže čitam, brže i više pamtim me oduševila.Boje, zvukovi i oblici u čitanju BČ su nešto novo što me najviše oduševilo i većom koncentracijom se još više postiže.
Psihologijski centar Sanja

- 16:15 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije-Šetnja Aršanjom

aršanj


Nedjeljna šetnja Aršanjom
aršanj aršanj
SLIKA DOLJE:Gušter zelembač
aršanj aršanj
SLIKA DOLJE:Glavna aršanjska ulica
aršanj aršanj

- 13:27 - Isprintaj - #

KUD Pitomačanka osvojila zlatnu medalju za nastup na festivalu u Sofiji

KUDpitomačanka


Od 1. – 4. svibnja u Sofiji, održavao se Međunarodni festival folklora“Sofijska prolet“ 2008. Sudjelovalo je 40-ak folklornih skupina iz Europe i Azije. Iz Hrvatske su nastupile 4 folklorne skupine, a među njima i KUD „Pitomačanka“, koja je u Sofiji osvojila zlatnu medalju za izvedbu koreografije izvornih pitomačkih pjesama i plesova.

KUDpitomačanka


KUD Pitomačanka koja iza sebe ima mnogo inozemnih nastupa (Slovačka, Austrija, Mađarska, Rumunjska, SAD i Kanada) ovo je bilo još jedno predstavljanje u nizu i dokaz o iznimnoj kvaliteti Kulturno umjetničkog društva kojem je predsjednik Milan Šelimber, a umjetnička voditeljica i koreografkinja Vesna Bedeković.

KUDpitomačanka


Sjajnom nastupu u Bugarskoj nazočio je i Stanko Cmrečnjak u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj. Inače, KUD Pitomačanke su oduševile mnogobrojne folkloraše, te dobile poziv za nastup na Međunarodnom festivalu u Grčkoj.

Virovitica online

- 12:27 - Isprintaj - #

Josip Cugovčan u Trentinu,Italija

U prostorima i organizaciji Etnografskoga muzeja u San Michele Adigge, Trentino u Italiji održana je manifestacija "Umjetnički obrti" - uskrsni sajam.

jcugovcanItalija


Na poziv kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu, mr.sc. Zvjezdana Antoš, umjetničku vještinu tradicijskog ukrašavanja pisanica u Podravini, predstavio je Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta. Radionica je bila izuzetno dobro posjećena, a Josip Cugovčan je naučio djecu i odrasle da svladaju tehniku ukrašavanja pisanica. Tako je svatko ponio kući svoju trobojnu pisanicu ukrašenu različitim cvjetnim motivima. Senzaciju su izazvale pisanice ukrašene srčikom šaša, koje su zbog svoje ljepote i posebnosti privukle svačiji pogled. Cugovčan je upoznao prisutne s tradicijom ukrašavanja pisanica u Podravini, koja se prenosi s koljena na koljeno i koja je dio hrvatskog identiteta.

jcugovcanItalija


Talijani su pokazali izuzetan interes za našu tradicijsku kulturu uspoređujući ju sa svojom tradicijom. U dva dana muzej je posjetilo 2600 posjetitelja, a u radionici ih je sudjelovalo nekoliko stotina. Uočivši mnoge sličnosti često su komentirali "moramo doći u Hrvatsku"...

jcugovcanItalija



fotografija i tekst:TZ Koprivničko-križevačke županije

- 12:25 - Isprintaj - #

Rezultati naših jahača u drugoj ovogodišnjoj utakmici u daljinskom jahanju

LIPIK


Foto by FEHRA
U subotu 03.05. održana je druga ovogodišnja utakmica u daljinskom jahanju pod nazivom "Bljesak '95 -2008".U organizaciji Konjičkog kluba Lipik Pakrac ´95 sudjelovalo je 17 seniorskih jahača te 6 juniora.
Jahači našeg kluba "Zlatni klas Otrovanec",Branko Tkalčec na Indy stigao je 8.,dok je Goran Smiljanić na Nirgalu bio 13.
Pobjednica u seniorskoj kategoriji je Berković Marija iz Manjadvorca sa konjem Volfom a u juniorskoj Zvonar Zlatko iz UBP 1991 sa konjem Sokol 1.
Zlatni klas otrovanec

- 12:11 - Isprintaj - #

Snimanje nastavka pri kraju

snimanje pri kraju nove komedije našeg Foto video kluba
Jučer (04.05.2008) su odrasli članovi kluba u proširenom sastavu snimali ostatak potrebnog materijala za film "Štefina i Ivina 2 " (radni naslov ). Snimljen je gotovo sav potrebni materijal (preostalo je snimiti još svega nekoliko kadrova ) i film će biti spreman za montažu. Treba reći i da je u srijedu snimljen dio u goricama pa je sad gotovo sve tu i može se već vidjeti kao će film izgledati.
Premijera je već najavljena za "Dan fotografije i filma u Pitomači 2008." tj za 08.lipnja.
FVK "Mirko Lauš" Pitomača

- 12:04 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 01. do 04. svibnja

RUKOMET
U dvorani Tehničke škole u Virovitici, u unaprijed odigranoj utakmici 16.kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, rukometašice pitomačke druge ekipe sa 37:24 pobijedile su svoje domaćine, mlade rukometašice treće ekipe ŽRK «Tvin-Trgocentar» iz Virovitice. Za drugu ekipu pitomačanki nastupile su: Kovačić, H.E.Habijanić (5), Rep (9), B.Lovrin (10), Filipović, Petković (2), Veličan, I.Lovrin (1) i Mioć (10). Iduće kolo druga ekipa pitomačanki na parketu pitomačke dvorane ugošćuje rukometašice ŽRK «Lipik».Ove nedjelje sedam je mladih pitomačkih rukometašica, sa rukometnom ekipom virovitičke gimnazije otputovalo put Rovinja i Labina, gdje će ista nastupiti na državnom prvenstvu srednjih škola u rukometu za djevojke. Prva ekipa pitomačanki završila je ovogodišnje prvenstveno nadmetanje III.HRL-sjever prošle nedjelje. Osvojile su drugo mjesto na prvenstvenoj tablici, a to im osigurava nastup u kvalifikacijama za plasman u II. HRL što je i bio zadani cilj na početku prvenstva.

NOGOMET
Seniori NK «Pitomača» u 26. kolu IV. HNL sjever – podskupina B, u subotu su ugostili ekipu NK «Sloga» iz Koprivničkog Ivanca te ih glatko pobijedili 3:1, a golove su postigli Željko Pšihistal, Alen Zorić i David Sidnjenko. Iduće kolo pitomački nogometaši igraju u Siraču protiv ekipe NK «Kamen».Juniori i kadeti NK «Pitomača» bili su domaćini vršnjacima iz Križevaca te izgubili sa 1:2 i 1:8. Iduće kolo gostuju ekipi NK «Mladost» iz Ždralova. Pioniri NK «Pitomača» gostovali su u Bjelovaru, U- 12 su izgubili 6:0, a U-10 odigrali neriješeno 2:2. Iduće kolo pioniri dočekuju vršnjake iz Varaždina.Sutra, u utorak odigravaju se cup utakmice, juniori gostuju u Virovitici, a pioniri gostuju u Čađavici.
Seniori NK «Croatia» iz Grabrovnice koji također igraju u IV. HNL sjever- podskupina B odigrali su utakmicu u Daruvaru i izgubili 2:1. Iduće kolo u nedjelju u 16 i 30 h NK «Croatia» će odigrati na svom terenu protiv NK «Zdenka» iz Čazme.Pioniri NK «Croatia» U-14 pobjedili su u Milanovcu svoje vršnjake sa 4:3, a iduće kolo dočekuju zajedno sa juniorima vršnjake iz Podgorja.
Seniori NK «Mladost» - Stari Gradac koji igraju II. ŽNL odigrali su prvenstvenu utakmicu protiv NK «Tehničar» iz Cabune i pobijedili rezultato 2:1.Golove su postigli Ivan Ivanec i Mario Vrbaslija. Iduće kolo mladostaši gostuju u Đurađu.Pioniri NK «Mladost» izgubili su od Čaćinaca 4:0, a iduće kolo igraju sa Papukom.
Odigrane su i utakmice III. ŽNL, a rezultati su sljedeći:NK Orešac - NK Aršanj – Sedlarica 3:2 NK Otrovanec - NK Podravec Dinjevac 1:1NK Turnašica - NK Slavonac 5:1

RIBOLOV
Jučer je u Pitomači Sportski ribolovni klub «Šaran» na Šodrani organizirao takmičenje u sportskom ribolovu udicom na plovak, a postignuti su sljedeći rezultati: Seniori:
1. Josip Kovačić
2. Dražen Gjurgjek
3. Josip Jakupec
Kadeti:
1. Petar Begović
2. Marin Vinković
3. Mario Kalenik
Kadetkinje:
1. Petra Jug
Medalje je podijelio predsjednik Sportskog ribolovnog kluba «Šaran» koji je ujedno i predsjednik Zajednice sportsko ribolovnih udruga općine Pitomača Zdravko Mikec, a nagrađeni natjecatelji su stekli pravo nastupa na Županijskom takmičenju u sportskom ribolovu udicom na plovak koji će se održati u Zdencima kod Orahovice. Na to natjecanje idu 3 ekipe iz Sportsko ribolovnog kluba «Šaran» i 3 ekipe iz Sportsko ribolovnog kluba «Smuđ», a ukupno će nastupiti 24 naših natjecatelja.

NAJAVE SPORTSKO-REKREATIVNIH DOGAĐANJA
10.05. ( subota) - organizira se planinarski izlet na Jankovac autobusom i cjelodnevnim izletom, a 10. i 11. 05.- subota i nedjelja posebno idu biciklisti do Jankovca i natrag. Detaljnije informacije mogu se vidjeti na Općinskim plakatima u centru ili na broj mobitela 098/931-6272.

17.05 (subota) - održat će se turnir u «basketu» tj. košarci 3:3 na jedan koš. Svi koji su zainteresirani mogu se prijaviti na mobitele 098/271 – 590 ili na 098/315-760. Za jednu ekipu prijaviti se može četiri igrača. Turnir počinje u 17h, a igrat će se na betonskom igralištu – Vinogradska 19.

31.05 (subota) - povodom svjetskog dana sporta Sportska zajednica općine Pitomača i Rekreacijsko društvo «Zeleno srce» organiziraju rekreacijske aktivnosti. Program počinje u 10h sa demonstracijom rolanja, rolanje od dravskog mosta do Križnice i natrag zajedno sa biciklistima, a oko 12h demonstracija nordijskog hodanja. Do dravskog mosta ide se organizirano biciklima, a kreće se u 9h ispred škole, vozi se preko ulice P.Miškine – Grede, do dravskog mosta. Biti će organizirana policijska i liječnička pratnja. Za informacije o toj manifestaciji zovite na brojeve 098/271-590 ili 098/931-6272.

Pitomača hr

- 11:59 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Karate SZH Liga, Pitomača
04. 05. 2008. je u Pitomači u dvorani OŠ P. Preradovića održano III., ujedno i završno, kolo proljetnog dijela karate Lige sjeverozapadne Hrvatske uz sudjelovanje 11 klubova i 175 natjecatelja. Pitomački karatisti postigli su slijedeće rezultate:
B – liga
- borbe učenici + 35 kg: Neven Kirin - 3. mjesto
Luka Kožar – 1. mjesto
- borbe učenice – 30 kg: Nikolina Šubić – 2. mjesto
Marijana Rep – 3. mjesto
Sara Blatarić – 3. mjesto
- kate mlađe učenice: Marijana Rep – 3.mjesto
- kate učenici: Dominik Prtenjača – 1. mjesto

A – liga
- borbe učenici – 30 kg David Blatarić – 2. mjesto
- borbe učenici – 35 kg Goran Štefanić – 2. mjesto
- borbe učenice – 30 kg Saška Blatarić – 1. mjesto
- borbe učenice – 35 kg Erika Čižmar – 2. mjesto
- kate učenici Veron Hrvoić – 3. mjesto
- borbe učenice ekipno Blatarić, Šubić, Čižmar – 2. mjesto
- borbe učenici ekipno Kirin, Hrvoić, Šubić – 3. mjesto

Rezultati ukupnog poretka za natjecatelje koji su sudjelovali u sva tri kola proljetnog dijela :
B-liga
- borbe učenici + 35 kg Neven Kirin – 3. mjesto
- borbe učenice – 30 kg Nikolina Šubić – 3. mjesto
- kate učenici Dominik Prtenjača – 2. mjesto
A-liga
- borbe učenice – 30kg Saška Blatarić – 1. mjesto
- borbe učenice – 35 kg Erika Čižmar – 1. mjesto
- kate učenici Veron Hrvoić 3. mjesto
Ženska ekipa u sastavu Čižmar, Blatarić, Šubić ukupno je osvojila 2. mjesto, kao i muška ekipa u sastavu Šubić, Hrvoić, Kirin.
-----------------------------------------------------------------
3. ŽNL VIROVITICA-PITOMAČA :Turnašica derbi

fotoBegović


U derbiju kola Nk Turnašica , domaći nogometaši pobijedili su ekipu Slavonca 5:1 te tako 3 kola prije kraja prvenstva stigli na korak do naslova prvaka. Golove za Turnašicu postigli su T. Lach, M. Golić, D. Jakupec, V. Antunović i D. Švarbić.
Ostali rezultati: Otrovanec - Podravec 1:1, Orešec - Aršanj 3:2
Tablica: Turnašica 30, Podravec 21, Slavonac 20, Aršanj 16, Otrovanec 9, Orešec

fotoBegović


fotografije:D.Begović

Pitomača net

- 11:51 - Isprintaj - #

Treći susreti folklora KUD-a Otrovanec

3.susreti folklora KUD-a Otrovanec
Dana 03. svibnja 2008. godine Kulturno umjetničko društvo Otrovanec održalo je svoje treće susrete folklora sa kulturno umjetničkim društvima iz Molvi, Nove Gradiške, Velikog Trojstva, Zasadbrega i Podravskih Sesveta, a bili su tu i gosti iz KUD-ova i udruga naše županije, pa se tu okupilo oko 160 izvođača. Društva su nastupala sa svojim pjesmama, plesovima i kolima, te svojim običajima iz svojih krajeva, pa smo tako vidjeli pjesme i kola iz Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.
Na susretima se okupilo dosta gledaoca koji su svojim pljeskom i podrškom bodrili izvođače, a svi su bili oduševljeni narodnim nošnjama i običajima iz krajeva koje još nisu vidjeli kod nas. Nakon susreta održana je zakuska i druženje do kasno u noć, na kojem su se razmjenjivala iskustva među KUD-ovima. Najmlađi sudionik je imao 3 a najstariji 77 godina.
fotografija:Marijan Begović
Pitomača net

- 11:47 - Isprintaj - #

Mladi gostovali u Pitomači

NAKON PETOG SUSRETA HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Himna susreta u Varaždinu
Na povratku s Petog susreta Hrvatske katoličke mladeži održanom u subotu u Varaždinu mladi Slavonci, njih 331, gostovali su u Pitomači.
U nedjelju su se svi gosti i njihovi domaćini okupili u pitomačkoj Župnoj crkvi svetog Vida na prigodnom kulturno-umjetničkom i vjerskom programu koji su organizirali mladi Pitomačani.
Na svečanoj misi mladima je homiliju o ljubavi kao svjetlu i soli zemlje uputio vjeroučitelj, stalni đakon i otac osmero djece Ivan Grbeš.
Misu su uz njega služili pitomački župnik Ivica Puškadija i kapelan Ivica Puškadija ml. Na kraju mise svima je na posjeti i organizatorima na uloženom trudu zahvalio Ivica Puškadija, pitomački župnik. Potom je uslijedio zajednički ručak za sve goste, uz doviđenja do sljedećeg susreta.
Virovitički list

- 11:41 - Isprintaj - #

Sveta Krizma u crkvi sv. Vida Pitomača

fotoBegović


1. svibnja 2008. Sveta Krizma u crkvi sv. Vida Pitomača. Sudjelovalo je 91 krizmanika a krizmu je podijelio Biskup Varaždinski mons. Josip Mrzljak te župnik Ivica Puškadija.

fotoBegović


fotografije:Danijel Begović

fotoBegović


Pitomača net

- 11:35 - Isprintaj - #

02.05.2008., petak

Ivan Sondi dobio nagradu HAZU iz polja prirodnih znanosti

Ivan Sondi
U povodu 29. travnja, Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svečanoj sjednici u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma,dodjeljene su godišnje nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu.U kategoriji prirodnih znanosti i matematike,polje geologija- oceanologija nagradu je dobio pitomačanin dr. sc. Ivan Sondi,dugogodišnji djelatnik Instituta Ruđer Bošković.

sondiRuđer


Ivan Sondi za značajna istraživačka dostignuća
Dr. sc. Ivan Sondi, hrvatski geolog – oceanolog, rođen u Pitomači 1965.,viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, predložen je za nagradu zbog svog značajnog doprinosa istraživanjima fizikalno-kemijskih procesa počevši od biomineralizacije preko geokemijskih procesa na površinama mineralnih čestica u okolišu do međudjelovanja bakterija i nanočestica. Rezultati tih istraživanja objavljeni su u šest radova u zadnjih pet godina: u pet od njih I. Sondi glavni je autor.U tim je radovima objasnio mehanizam kojim organizmi, malim genetičkim modifikacijama proteina, kontroliraju složene procese biomineralizacije te tako formiraju precipitate određenih strukturnih, fizikalno-kemijskih i morfoloških značajki.
nagrada HAZU-a
Predložio je konceptualno nov model formiranja čestica karbonata koji se temelji na agregacijskom mehanizmu primarno formiranih nanočestica. Taj model nazvao je bioinspirirani agregacijski mehanizam na nanoskali i on predstavlja jedan od temelja za razumijevanje principa rasta i razvoja biomineralnih struktura u prirodnom okolišu te je kao takav prihvaćen u svjetskoj literaturi. Uz to je dr. Sondi značajno doprinio razumijevanju koloidne stabilnosti minerala glina i njihove uloge u procesima vezivanja, transporta i odlaganja zagađivača u prirodnim vodenim sredinama. Razradio je model ovisnosti elektrokinetičkih svojstava glina o njihovim mineraloškim i strukturnim značajkama. Dobivena je saznanja primijenio u objašnjenju sedimentacijskih procesa glinovitog i koloidnog materijala u mikrotajdalnom ušću rijeke Raše. Na temelju toga ušće rijeke Raše predloženo je kao novi tip neuravnoteženog estuarija pod dominantnim riječnim utjecajem kakav u dosadašnjim klasifikacijama nije bio definiran i također je ušao u svjetsku literaturu.
Ukupne rezultate svojih istraživanja objavio je u 49 originalnih znanstvenih radova (od toga 23 u časopisima koje obuhvaća Current Contents),koji su, prema bazi podataka SCOPUS, citirani više od 500 puta. Prema tim pokazateljima, dr. Sondi je i najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik.

HAZU


Ostali dobitnici nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu
1.za područje društvenih znanosti nagradu dobivaju:
prof. dr. Stjenko Vranjican i dr. sc. Neven Jovanović, za knjigu: Nikola Škrlec Lomnički (1729-1799), svezak 4, objavljena 2007., zajedničko izdanje HAZU, HDA, Pravnog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
2.za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade:
nagradu dobiva prof. dr. sc. Antun Tonejc, za značajna dostignuća u istraživanju novih slitina, faza, faznih pretvorbi u mikrostrukturama i nanostrukturama uzoraka pripravljenih u posebno ekstremnim uvjetima,
nagradu dobiva dr. sc. Ivan Sondi, za područje prirodnih znanosti, polje geologija- oceanologija.
3.za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva:
prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, za područje biomedicine i zdravstva, polje kliničke znanosti.
4.za područje filoloških znanosti nagradu dobiva:
prof. dr. sc. Mateo Žagar, za knjigu Grafolingvistika srednjovjekovnih tekstova, Matica hrvatska, Zagreb, 2007.
5.za područje književnosti nagradu dobiva:
dr. sc. Ivica Matičević, za knjigu: Prostor slobode – književna kritika u zagrebačkoj periodici od 1941. do 1945., Matica hrvatska, Zagreb, 2007.
6.za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva:
akademski slikar Ante Kuduz, za cjelokupni slikarski opus, a u povodu velike retrospektivne izložbe održanje u srpnju 2007. u Gliptoteci HAZU.
7.za područje glazbene umjetnosti nagradu dobiva:
prof. Marko Ruždjak, član suradnik HAZU, za kompoziciju: La Frontera, za sopran i komorni orkestar, koja je izvedena prošle godine na Muzičkom bijenalu u Zagrebu.
8.za područje tehničkih znanosti nagradu dobivaju:
prof. dr. Jasna Prpić Oršić i prof. dr. Većeslav Čorić, za knjigu: Pomorstvenost plovnih objekata, Sveučilište u Rijeci, Rijeka 2006.

- 09:50 - Isprintaj - #

01.05.2008., četvrtak

Skandal na pitomačkom festivalu: Veto na romsku pjesmu

Šesnaesti glazbeni festival "Podravine i Podravlja – Pitomača 2008." ovoga će se lipnja održati u sjeni općeg skandala oko odbijenice pjesme na romskome jeziku, ali i navodnih ostavki čelnih ljudi te već etabilirane glazbene manifestacije vezane uz zavičajni izričaj. Potvrđeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su bjelovarski autor skladbe "Rovelas e Jana", Mladen Medak-Gaga i predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara Goran Đurđević osvijetlili razloge zbog kojih pjesma nije uvrštena u festivalske izvedbe, iz čega se dade iščitati eklatantni primjer grube segregacije Roma.
HRT:prilog o romskoj pjesmi,izjavi načelnika općine i romima u Pitomači

Pjesma dobra, ali…
Medaku bi, naime, to bio već treći nastup na festivalu u Pitomači, a nakon što je svoju skladbu poslao na natječaj, umjetnički ravnatelj festivala Marija Jergović, u telefonskom mu je razgovoru kazao kako je riječ "o vrlo kvalitetnoj pjesmi, pravi "Gelem,gelem", ali da im se jednostavno, ne uklapa u koncepciju i gotovo". – Ostao sam začuđen da im se skladba uz tradicijsku tamburašku glazbu i violine, o nesretnoj ljubavi lipe Podravke i mladoga Roma, ne uklapa u festivalsku koncepciju u Pitomači, mjestu uz koje su Romi najčešće prva asocijacija, te zbog činjenice da u tim krajevima žive nekoliko stoljeća. Stoga sam ostao zaprepašten Jergovićevim pitanjem, od kuda mi uopće ideja da pjesmu napišem na romskom jeziku, kao da sam ju napisao na finskom, ili njezino izvođenje povjerio dalmatinskoj klapi, kao što je to ranije učinio jedan autor, pa se takva izvedba "uklopila" u festival Podravine i Podravlja – kaže Gaga. Premda naglašava kako Jergoviću odaje priznanje i zasluge za staranje i prerastanje tog festivala u neizostavni glazbeni događaj na domaćoj sceni, Medak iznosi i niz zamjerki pod zajedničkim nazivnikom samovolje i autokracije koju Jergović već godinama demonstrira. On se naime, u pravilu pojavljuje u nekoliko uloga – umjetnički je ravnatelj, autor pjesama koje šalje na natječaj, ali i član žirija zaduženog za selekciju. Medak tvrdi, kako je među autorima postalo već javnom tajnom, da je u većini slučajeva žiri, sam Jergović, jer većina članova i ne sluša sve skladbe, već samo potvrdi njegov odabir. Koliko se Jergović divi svojim djelima, potvrđuje i selekcija u objavljenoj zbirci "Podravske pjesme, polke i čardaši" u kojoj je od ukupno dvjestotinjak pjesama, preko šezdeset njegovih autorskih djela.

Kako u Jergovićevu osobnu stavu oko Roma očito nešto "smrdi", Gaga potkrepljuje primjerom njegove pjesme s ranijeg festivala pod naslovom "Kad Magjar zaljubi". Ovu je pjesmu, naime, Jergović uvrstio u spomenutu zbirku, ali je bez pitanja i dozvole autora riječ "Cigana" koja se spominje u stihovima, zamijenio u "dragoga".

Svađe s autorima
Kada je pak riječ o nonšalantnom odnosu prema selekciji i autorima, Medak tvrdi kako je 2005. godine osobno provjerio kako se to u Pitomači radi.

- Poslao sam jednu svoju pjesmu i dobio odgovor da nije prošla. No jedan od tadašnjih članova žirija mi je otvoreno kazao kako, da moju pjesmu nije nikada ni vidio, niti čuo. Stoga i ne čudi što je iz sličnih razloga i autokratskog ponašanja prema autorima, Marijan Jergović dosad izgubio povjerenje mnogih poznatih autora i izvođača s kojim je došao u sukob – tvrdi Medak. Inače, Gaga je demo snimku poslao na natječaj u Požegu, gdje će se možda njegova pjesma uklopiti u programsku koncepciju.

Izvješće HHO-u i uredu za nacionalne manjine
Udruga Roma Lovara u ovom će slučaju izvijestiti Hrvatski helsinški odbor, te Državni ured za nacionalne manjine – potvrdio je predsjednik Goran Đurđević, koji je za "spornu" skladbu preveo Medakove stihove na romski jezik.

Nedopustivo je kaže, da se i na ovaj način demonstrira sustavno prešućivanje romske zajednice koja čini 70 posto ukupnog stanovništva na području Pitomače, a sve u cilju njihove asimilacije i zatiranja bogate kulturne tradicije. To je, naglašava Đurđević, dobrim dijelom rezultiralo i njihovom sadašnjom neorganiziranošću. No, usprkos tomu, tamošnji Romi lokalnoj zajednici uredno plaćaju doprinose i poreze, otvaraju trgovine i lokale, te velikim dijelom sudjeluju u razvoju pitomačkog kraja. Kada je pak, o glazbenom izričaju riječ, romska ga zajednica na ovome području čuva još od 1781. godine. Da su Romi još uvijek tu, pokazat ćemo na blagdan Sv. Vida u Pitomači, kada ćemo predstaviti naše stare običaje – dodaje Đurđević.

Ostavke čelnika
Premda se festivalski direktor Rajko Stilinović brine o organizaciji i logistici, ne sviđa mu se dosadašnji način selekcije pjesama, posebice kada su u to uključeni i sami autori. Kaže kako i sam piše pjesme, pa je stoga odbio sudjelovati u njihovu izboru. Dodaje kako cijeni Gagin rad, čije su pjesme poželjne na zagrebačkom festivalu, ali u Pitomači, čini se nisu. Inače, Stilinović je ponudio ostavku i odradit će još festival. Isto će učiniti i Marijan Jergović, no naglašava, ne zbog ovoga «slučaja», već zbog vlastitih godina, te posla od kojega se umorio.

Desetak Roma?
Umjetnički ravnatelj Marijan Jergović objašnjava zašto se pjesma nije uklopila u koncepciju: Od ukupno 5.600 stanovnika Pitomače svega je osam do deset Roma, pri čemu rijetko tko danas poznaje materinski jezik. Koncepcija festivala je odavno utvrđena i zna se, da prolaze skladbe na kajkavskom i štokavskom narječju, te slavonskoj ikavici, točnije, iz svih krajeva – od Međimurja do Baranje vezane uz rijeku Dravu i Podravlje. Upitan, kako to da u Pitomači, prepoznatljivoj po brojnim Romima dana govori o njih desetak, Jergović odgovara kako on vjeruje samo statistici.
Virovitica net
fotografije:Centar Roma Lovara
POVEZANO:Zašto se na festivalu u Pitomači ne može izvesti romska pjesma

- 20:25 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 24. do 27.04.2008.

RUKOMET
Prošloga četvrtka u dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, u utakmici posljednjeg 14. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, pitomačke rukometašice druge ekipe sa visokih 34:19 savladale su svoje gošće, vodeću ekipu lige, rukometašice ŽRK «Ivančice» iz Ivanske, nanijevši im tako prvi prvenstveni poraz. Za drugu ekipu pitomačanki nastupile su: Kovačić, H.E.Habijanić (4), Rep (6), B.Lovrin (2), Filipović, Kapitan, Petković (4), Janeš (2), I.Lovrin (5), Mioć (11), Sabolić i Bakan. Iduće kolo, druga ekipa pitomačanki gostuje u Virovitici kod treće ekipe ŽRK «Tvin-Trgocentar».Prva ekipa pitomačanki u odgođenoj utakmici 10. kola III HRL – sjever jučer je gostovala u Koprivnici kod treće ekipe rukometašica ŽRK «Podravka», te je u utakmici koja je odlučivala o ovogodišnjem prvaku poražena od mladih koprivničanki sa 25:30. Slabo prvo poluvrijeme 10:16 odnijelo je šansu za pobjedu, te je osvojeno drugo mjesto na prvenstvenoj tablici, čime su pitomačanke osigurale nastup u kvalifikacijama za plasman u II. HRL – sjever. Za prvu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Šimić (4), M.Habijanić (2), H.E.Habijanić (1), Hegediš (3), B.Lovrin (1), Begović, Kapitan, Petković (2), Rep (2), I.Lovrin (2), Mioć (8), i Sabolić.

NOGOMET
Nogometaši seniori - NK «Pitomača» u 25. kolu IV.HNL sjever – podskupina B gostovali su kod nogometaša NK «Mladost» Kloštar Podravski. Pitomački nogometaši pobijedili su rezultatom 2:1, zgoditkom Alena Zorića i autogolom domaćina. Kadeti i juniori NK «Pitomača» igrali su u Varaždinu protiv ekipe NK«Sloboda» te izgubili 4:3 i 2:0. Pioniri su ugostili vršnjake iz Đurđevca NK «Graničar» te napravili sljedeće rezultate: U – 10 su pobjedili 4:2, U – 12 odigrali neriješeno 1:1, a U- 14 su pobijedili svoje vršnjake 4:0.Iduće – 26. kolo seniori NK «Pitomača» dočekuju NK «Slogu» iz Koprivničkog Ivanca, utakmica će se igrati u subotu u 16,30h. Juniori i kadeti NK «Pitomača» dočekuju vršnjake iz Križevaca 04.05. nedjelja, a pioniri putuju u goste 03.05. u Bjelovar.Seniori NK «Croatia» Grabrovnica koji također igraju u IV. HNL sjever – podskupina B, ugostili su NK «Molve». U vrlo važnoj utakmici za NK «Croatiu» ostvarili su pobjedu 1:0 i osvojili važna tri boda. Zgoditak je postigao Danijel Borić. Iduće kolo seniori NK»Croatia» putuju u Daruvar gdje ih očekuje tvrda i neizvjesna utakmica sa NK «Daruvar».Juniori i pioniri NK «Croatie» igrali su protiv vršnjaka iz Gradine te izgubili 2:1 i 4:2. Iduće kolo pioniri i juniori NK»Croatie» igraju sa vršnjacima NK»Sokol» iz Milanovca.Nogometaši NK «Mladost» Stari Gradac koji igraju u II. ŽNL bili su slobodni ovaj vikend. Odigrane su utakmice III. ŽNL: NK Turnašica – NKOrešac 7:0, NK»Slavonac» - NK Otrovanec 7:1 i NK»Podravec» (Dinjevac) – NK «Aršanj» (Sedlarica) 4:1.

SPORTSKI RIBOLOV

Športski ribolovni klub «Smuđ» Križnica organizirao je u Križnici na predjelu stare Drave zvanom «Graba» takmičenje u športskom ribolovu. Za kadetkinje su nastupile : Husnjak Monika i Jug Petra, za kadete - Darko Sesvečan, Ivan Kožarić, i Borna Jakupec, a za seniore - Zdravko Kovač, Luka Vranek i Josip Jakupec. Diplome je podijelio predsjednik Zajednice športsko ribolovnih udruga Zdravko Jakupec.Idući tjedan takmičenje u športskom ribolovu organizirati će Športsko ribolovni klub «Šaran» na Šodrani.
Pitomača hr

- 19:39 - Isprintaj - #

Licenciranje u graditeljstvu dovelo obrtnike u drugorazredni položaj

SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA OPĆINE PITOMAČA
Primjena Pravilnika o licenciranju u graditeljstvu za objekte iznad 400 četvornih metara, koji se primjenjuje od 1. travnja, dovela je obrtnike u graditeljstvu u drugorazredni položaj jer će ovisiti o milosti velikih tvrtki kod dobivanja poslova. Stoga će se potkraj ovog tjedna u Hrvatskoj obrtničkoj komori održati zajednički sastanak nekoliko cehova građevinara na kojemu će biti upozoreno na neodrživo stanje oko daljnje primjene spomenutog pravilnika, koji je prouzročio negativne posljedice kod obrtnika u graditeljstvu.

To je, uz ostalo, istaknuto na ovotjednoj skupštini Udruženja obrtnika općine Pitomača, na kojoj su njezin predsjednik Željko Palković, predsjednik Ceha građevinara Ivan Kostelac i Zlatko Štefanić upozorili na odgovornost Hrvatske obrtničke komore, koja je bila pasivna kod donošenja Pravilnika o licenciranju u graditeljstvu te kako problem stručnih kadrova u graditeljstvu nije od jučer, a to su znali i oni koji su donosili odluku o licencama. No, unatoč tome odluka je donesena, a njome su najviše pogođeni upravo obrtnici u graditeljstvu, njih više od 35.000 u Hrvatskoj.

- Nema obrtnika koji nema problema u odnosima s državom i njezinim zakonodavstvom, a jedino mi u plaćanju svojih obveza jamčimo svojom imovinom i nitko nas ne pita kakve će biti posljedice diskriminirajuće odluke o licencama za nas i radnike koje zapošljavamo - istaknuo je Zlatko Štefanić, obrtnik u graditeljstvu.

Udruženje obrtnika općine Pitomača u protekloj se godini, prema riječima njegova predsjednika Željka Palkovića, nastojalo afirmirati putem svojih sedam sekcija čiji su članovi izlagali na brojnim domaćim sajmovima, ali i u inozemstvu na poznatom Međunarodnom sajmu obrtništva u Munchenu.
- Obrtnici su organizirano sudjelovali i na brojnim stručnim skupovima i drugim manifestacijama. Bili su informirani o poticajnim mjerama za razvoj obrtništva, kreditnim linijama, promjenama u zakonodavstvu koje se tiču obrtništva, redovnim poslovanju, polaganju majstorskih ispita, ispita o stručnoj osposobljenosti, licenciranju, obrtničkoj kartici, a budući obrtnici informirani su o uvjetima i mogućnostima za otvaranje obrta. Uz to ostvarena je i uspješna suradnja s Područnom obrtničkom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, udruženjima obrtnika u Virovitici, Slatini i Orahovici, općinom Pitomača, Ispostavom ureda državne uprave u Pitomači, pitomačkom Srednjom školom i drugim institucijama važnim za obrtništvo - naglasio je predsjednik Palković, dodajući kako je na području pitomačke općine prošle godine bilo oko 200 obrtnika i kako je u ovoj godini bitno poboljšana naplata komorskog doprinosa u usporedbi s prethodnim razdobljem, ali da je i dalje nužna financijska pomoć HOK-a za rad i aktivnosti Udruženja obrtnika, te za sufinanciranje plaće profesionalnog tajnika, što je u mnogome pridonijelo dobrom radu u protekloj godini te da su stoga članovi pitomačkog Udruženja obrtnika zahvalni HOK-u.
Pitomački obrtnici sljedećeg tjedna sudjelovat će na Obrtničkim sportskim igrama Slavonije i Baranje u Požegi s muškom i ženskom ekipom, te na 1. obrtničkim sportskim igrama Hrvatske, što će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Trogiru.
M. B.
Virovitički list

- 00:02 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.