LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Ivan Sondi dobio nagradu HAZU iz polja prirodnih znanosti - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

02.05.2008., petak

Ivan Sondi dobio nagradu HAZU iz polja prirodnih znanosti

Ivan Sondi
U povodu 29. travnja, Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svečanoj sjednici u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma,dodjeljene su godišnje nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu.U kategoriji prirodnih znanosti i matematike,polje geologija- oceanologija nagradu je dobio pitomačanin dr. sc. Ivan Sondi,dugogodišnji djelatnik Instituta Ruđer Bošković.

sondiRuđer


Ivan Sondi za značajna istraživačka dostignuća
Dr. sc. Ivan Sondi, hrvatski geolog – oceanolog, rođen u Pitomači 1965.,viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, predložen je za nagradu zbog svog značajnog doprinosa istraživanjima fizikalno-kemijskih procesa počevši od biomineralizacije preko geokemijskih procesa na površinama mineralnih čestica u okolišu do međudjelovanja bakterija i nanočestica. Rezultati tih istraživanja objavljeni su u šest radova u zadnjih pet godina: u pet od njih I. Sondi glavni je autor.U tim je radovima objasnio mehanizam kojim organizmi, malim genetičkim modifikacijama proteina, kontroliraju složene procese biomineralizacije te tako formiraju precipitate određenih strukturnih, fizikalno-kemijskih i morfoloških značajki.
nagrada HAZU-a
Predložio je konceptualno nov model formiranja čestica karbonata koji se temelji na agregacijskom mehanizmu primarno formiranih nanočestica. Taj model nazvao je bioinspirirani agregacijski mehanizam na nanoskali i on predstavlja jedan od temelja za razumijevanje principa rasta i razvoja biomineralnih struktura u prirodnom okolišu te je kao takav prihvaćen u svjetskoj literaturi. Uz to je dr. Sondi značajno doprinio razumijevanju koloidne stabilnosti minerala glina i njihove uloge u procesima vezivanja, transporta i odlaganja zagađivača u prirodnim vodenim sredinama. Razradio je model ovisnosti elektrokinetičkih svojstava glina o njihovim mineraloškim i strukturnim značajkama. Dobivena je saznanja primijenio u objašnjenju sedimentacijskih procesa glinovitog i koloidnog materijala u mikrotajdalnom ušću rijeke Raše. Na temelju toga ušće rijeke Raše predloženo je kao novi tip neuravnoteženog estuarija pod dominantnim riječnim utjecajem kakav u dosadašnjim klasifikacijama nije bio definiran i također je ušao u svjetsku literaturu.
Ukupne rezultate svojih istraživanja objavio je u 49 originalnih znanstvenih radova (od toga 23 u časopisima koje obuhvaća Current Contents),koji su, prema bazi podataka SCOPUS, citirani više od 500 puta. Prema tim pokazateljima, dr. Sondi je i najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik.

HAZU


Ostali dobitnici nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu
1.za područje društvenih znanosti nagradu dobivaju:
prof. dr. Stjenko Vranjican i dr. sc. Neven Jovanović, za knjigu: Nikola Škrlec Lomnički (1729-1799), svezak 4, objavljena 2007., zajedničko izdanje HAZU, HDA, Pravnog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
2.za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade:
nagradu dobiva prof. dr. sc. Antun Tonejc, za značajna dostignuća u istraživanju novih slitina, faza, faznih pretvorbi u mikrostrukturama i nanostrukturama uzoraka pripravljenih u posebno ekstremnim uvjetima,
nagradu dobiva dr. sc. Ivan Sondi, za područje prirodnih znanosti, polje geologija- oceanologija.
3.za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva:
prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, za područje biomedicine i zdravstva, polje kliničke znanosti.
4.za područje filoloških znanosti nagradu dobiva:
prof. dr. sc. Mateo Žagar, za knjigu Grafolingvistika srednjovjekovnih tekstova, Matica hrvatska, Zagreb, 2007.
5.za područje književnosti nagradu dobiva:
dr. sc. Ivica Matičević, za knjigu: Prostor slobode – književna kritika u zagrebačkoj periodici od 1941. do 1945., Matica hrvatska, Zagreb, 2007.
6.za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva:
akademski slikar Ante Kuduz, za cjelokupni slikarski opus, a u povodu velike retrospektivne izložbe održanje u srpnju 2007. u Gliptoteci HAZU.
7.za područje glazbene umjetnosti nagradu dobiva:
prof. Marko Ruždjak, član suradnik HAZU, za kompoziciju: La Frontera, za sopran i komorni orkestar, koja je izvedena prošle godine na Muzičkom bijenalu u Zagrebu.
8.za područje tehničkih znanosti nagradu dobivaju:
prof. dr. Jasna Prpić Oršić i prof. dr. Većeslav Čorić, za knjigu: Pomorstvenost plovnih objekata, Sveučilište u Rijeci, Rijeka 2006.

- 09:50 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.