LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

30.04.2008., srijeda

Prvomajska

prvomajska


- 23:23 - Isprintaj - #

29.04.2008., utorak

Zemlju su dobili, zasijali, pa izgubili

Način i uvjeti gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem ne mogu se obavljati mimo zakonskih propisa koji su, istina, lokalnoj zajednici - gradovima i općinama, dali pravo da svojim Programom gospodarenja, odrede koliko će hektara oranica prodavati, koliko davati u zakup, a koliko će prepustiti državi za davanje oranica u koncesiju.

Praksa je drukčija
Iako je svima poznat postupak da bez suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nema promjene načina gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem, u praksi se to često događa drugačije. Bilo je slučajeva da su lokalni političari, skriveni iza odluka svojih komisija ili vijeća, oranice ponekad dijelili po stranačkom, rodbinskom ili interesnom ključu.

Posljednji slučaj u Općini Pitomača, gdje je stotinjak novih korisnika ostalo bez 1100 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, samim tim i bez prava na državne poticaje za ovu godinu, pokazuje da Vlada i u tom dijelu skrbi oko državne imovine unosi više reda.
- Na žalost, Općina Pitomača nije postupila na način propisan Zakonom prilikom raspodjele 1100 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu te stoga nije bilo moguće izvršiti upis obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Upisnik, što je bio osnovni preduvjet za ostvarivanje prava na potporu. Upućujemo Općinu Pitomača i druge općine da poštuju zakonsku regulativu kako bi poljoprivredni proizvođači mogli ostvariti pravo na isplatu potpora, potvrdili su za Večernjak iz Ministarstva poljoprivrede.

Nacionalno blago
Ni današnja sjednica Skupštine Virovitičko-podravske nije mogla proći bez pitanja i rasprava o sudbini državnih oranica.

- Državno poljoprivredno zemljište je posljednje nacionalno blago koje se raspodjeljuje i bojim se, da se s njime ne upravlja na korist i dobro građana koji na takvo zemljište imaju pravo. Ne tvrdim da se sve općine i svi načelnici loše odnose prema gospodarenju poljoprivrednim zemljištem za koje su nadležni, ali se neki vrlo nekorektno ponašaju.

Načelnik Općine Pitomača prozvao je državnog tajnika Kuterovca zbog problema oko oranica koji su se pojavili u toj općini, a ne kaže da će seljaci imati štetu zato što je preraspodjela zemljišta obavljena na nezakonit način, upozorio je Josip Hrala, vijećnik i predsjednik ŽO HSS-a - ističući da, po zakonu, više nema zakupa oranica na godinu dana, pozivajući županijsku vlast da od općina traži dosljedno provođenje zakona.
Večernji list

POVIJEST:
Poljoprivredno zakonodavstvo:Upisnik poljoprivrednih gospodarstava
30.10.2007.-Općinska vlast u Pitomači jednostrano raskinula ugovore o zakupu zemljišta
30.10.2007.malo kasnije-Priopćenje Općine Pitomača vezano za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine
25.04.2008.-Pitomački poljoprivrednici ostali bez milijun kuna poticaja
29.04.2008.-SDP Vpž :Željo mastore, HDZ zbilja zna

- 20:50 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš"-Štreberice predstavljaju Hrvatsku u Italiji

HRT je birala najbolji dječji igrani film u Hrvatskoj koji će predstavljati HRT i dječje filmsko stvaralaštvo na međunarodnom festivalu CIAK JUNIOR u gradu Treviso u Italiji.
Izabrali su naš film "Štreberice" koji je snimljen prošle godine. Počašćeni smo već samim proglašenjem ali i ugodno iznenađeni pozivom na festival, naime neće na festivalu biti samo prikazan naš film već će petero djece koja su sudjelovala u realizaciji tog filma sa svojim voditeljem putovati na festival.
Prijevoz i sve troškove petodnevnog boravka u hotelu, izleta u Veneciju, filmske radionice na kojoj će djeca sudjelovati i sl. pokriva HRT, a kako na festivalu sudjeluju djeca iz cijelog svijeta (redovito iz Južnoafričke Republike, Senegala, Kine, Indije itd.) sigurno će to biti jedinstven i nezaboravan doživljaj.
Sinopcis, scenarij, i dijalog preveden na Engleski zbog titlovanja već su poslani a još preostaje papirologija (putovnice, punomoći za prijelaz djece preko granice, osiguranja itd. ) ali nadamo se da će sve biti na vrijeme riješeno i da će film iz Pitomače ponovo krenuti u svijet.

FVK "Mirko Lauš":Štreberice


NASTAVAK " ŠTEFINE I IVINE"
VIDEO:Štefina i Ivina,prvi
Danas, godinu dana nakon što je snimljen materijal za igrani film " Štefina i Ivina" (koji je osvojio treću nagradu na Gastro film festu u Osijeku), snimljeno je više od pola materijala predviđenog po scenariju za nastavak istoimenog filma. Ako bude sve išlo po planu do kraja tjedna bi trebao biti snimljen i ostatak materijala a sudeći prema danas viđenom bit će to još jedna dobra komedija na pitomački način. Za vrijeme snimanja i pregledavanja materijala svi smo se nasmijali do suza, i mi sudionici već smo zadovoljni dosad urađenim, nadamo se da će takva biti i reakcija publike nakon što film bude gotov.
U filmu ima i novih glumaca i puno novih statista a pomoć u logistici i rekvizitima nuđena je sa svih strana.
Utjecaj prvog filma je očigledno velik (za naše pitomačke okvire) pa sad ima puno zainteresiranih za sudjelovanje u filmu, znači idemo u pravom smjeru.
FVK "Mirko Lauš" Pitomača

- 05:38 - Isprintaj - #

28.04.2008., ponedjeljak

Učenici prosvjedovali protiv državne mature

matura


Dvjestotinjak učenika drugih i trećih razreda virovitičke Gimnazije Petra Preradovića te Strukovne i Tehničke škole iz Virovitice prosvjedovalo je danas pred gimnazijskom zgradom u središtu grada protiv državne mature.
Prosvjednicima se točno u 7.30 obratila ravnateljica gimnazije Ivana Bešir koja ih, je najavivši goste iz Ministarstva prosvjete, pozvala da se presele u školsku sportsku dvoranu što su, uz negodovanje i učinili.

Tamo su im se obratili virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, prof.dr Radovan Fuks, državni tajnik za visoko školstvo, prof.dr Zrinka Kovačević, državni tajnik za šport, prof. Josip Ujević, direktor Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva prosvjete te Vinko Filpović, direktor Agencije za odgoj i obrazovanje, Goran Sirovatka, direktor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ivan Šutalo, direktor Agencije za strukovno obrazovanje.
VIDEO:prilog HRT-a o prosvjedu

Oni su učenicima pokušali odgovoriti na petnaest pitanja koja su dostavljena i ministru prosvjete Draganu Primorcu. Nezadovoljni odgovorima učenici su ih često prekidali zvižducima i uzvicima negodovanja da bi nakon četrdeset minuta netko viknuo: «Idemo van» što je većini bilo dovoljno da napuste dvoranu i vratite se ispred zgrade. Manji dio učenika ipak je ostao u dvorani do kraja saslušati predstavnike ministarstva i agencija.

„Priča o nacionalnim ispitima i maturi počela je prije tri godine i još se ne zna ništa za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti. Pravilnik je trebao biti donesen prije našeg upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati. Izbor jednog ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet", rekla je među ostalim predstavnica učenika Rafaela Tripalo.

Državni tajnik za visoko obrazovanje prihvatio je kritiku samo u jednoj točki - da učenici nisu dovoljno informirani. „Zato pokrećemo veliku akciju kako bi učenicima još jedanput objasnili ona pitanja koja oni ne razumiju. Želimo objasniti da će državna matura bitno olakšati upis na fakultet i visoke škole jer nam je cilj imati što više studenata", rekao je Fuks. Nakon skupa pred gimnazijom prosvjednici su se uputili na središnji gradski trg, Trg dr Franje Tuđmana, gdje su prikupljali potpise za peticiju kojom traže ukidanje državne mature.

Virovitičke učenike posebno su zaprepastile izjave državnog tajnika prof.dr Radovana Fuksa. Prvo je rekao da se u Virovitici ne može govoriti o prosvjedima jer se odazvao „relativno mali broj učenika koji nisu mogli ispuniti ni polovicu sportske dvorane". «Oni su ili neinformirani li su ovdje došli iz zabave. Samo je manji broj učenika postavljalo pitanje, a drugi su se zabavljali», izjavio je Fuks. Drugu izjavu doživjeli su kao uvredu. «Pitanja koja su nam dostavili sastavio je netko tko manipulira djecom. Napisana su tako da bi na državnoj maturi iz hrvatskog jezika ovaj esej dobio ocjenu 10, a ne 5. To je poprilično dobro sastavljen i lektorirani uradak koji nema samo elemente ja pitam nešto što mi nije jasno», rekao je državni tajnik za visoko obrazovanje.

matura


Učenica 3a razreda Rafela Tripalo smatra da su prosvjedi uspjeli jer su se odazvali gotovo svi učenici kojih se tiče problem mature. U Virovitici ih, naime, i nema više od dvjesto. «Dopis za koji prof. Fuks smatra da nam je netko drugi sastavio sam ja napisala za jedno popodne i nitko mi nije pomagao. Bili smo potpuno neutralni, a to što je dobro napisano samo je znak da imam dobru profesoricu iz Hrvatske», rekla je nam Rafela.
foto i tekst:Virovitica net

Organizatorica: Vjeruju da ne mislimo svojom glavom
VIDEO:Srednjoškolci prosvjedovali za odgodu mature

- 21:46 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Nogomet -pitoSport
Raspored 25. kola IV. HNL sjever – podskupina B, danas donosi susrete oba općinska predstavnika. Nogometaši NK «Pitomača» gostuju u susjednom Kloštru Podravskom, gdje će se sastati sa domaćim nogometašima NK «Mladost», a nogometaši NK«Croatia» iz Grabrovnice na svojem igralištu dočekuju također NK «Mladost», ali iz Molvi. Obje utakmice započinju u 16,30 sati. Mladi pitomački nogometaši, kadeti i juniori, danas na rasporedu imaju utakmice 22. prvenstvenog kola IV. HNL – sjever, skupina A, u kojima gostuju u Varaždinu, dok su oni najmlađi, pioniri, jučer odigrali svoje utakmice 22. prvenstvenog kola IV. HNL – sjever, skupina B, u kojima su bili domaćini vršnjacima iz NK «Graničar» iz Đurđevca. Pobjede su ostvarile ekipe pionira U-10 sa 4:2 i U-14 sa 4:0, dok su jedini bod gostima prepustili pioniri U-12 koji su sa svojim gostima odigrali neodlučenih 1:1.

Rukomet -pitoSport
U četvrtak su, u dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, u utakmici posljednjeg 14. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, pitomačke rukometašice druge ekipe sa visokih 34:19 savladala svoje gošće, vodeću ekipu lige, rukometašice ŽRK «Ivančice» iz Ivanske, nanijevši im tako prvi prvenstveni poraz. Za drugu ekipu pitomačanki nastupile su: Kovačić, H.E.Habijanić (4), Rep (6), B.Lovrin (2), Filipović, Kapitan, Petković (4), Janeš (2), I.Lovrin (5), Mioč (11), Sabolić i Bakan.Iduće kolo druga ekipa pitomačanki gostuje u Virovitici kod treće ekipe ŽRK «Tvin-Trgocentar».
Prva ekipa pitomačanki u odgođenoj utakmici 10. kola III. HRL – sjever, danas gostuje u Koprivnici kod treće ekipe rukometašice ŽRK «Podravka». U ovom će se susretu odlučiti o ovogodišnjem prvaku III. HRL – sjever, ali bez obzira na ishod te utakmice, pitomačanke su osigurale nastup u kvalifikacijama za plasman u II. HRL – sjever.

Kuglanje - kuglanje
U posljednjem, 30. prvenstvenom kolu III. HL – Zona Požega, kuglači KK «Pitomača», na svojoj kuglani, u županijskom derbiju ugošćuju kuglače KK «Tvin» iz Virovitice, isključivo u borbi za prestiž, budući će, bez obzira na ishod ovog susreta, obje momčadi prvenstvo završiti u gornjoj polovini tablice.
Pitomača.hr

- 21:17 - Isprintaj - #

27.04.2008., nedjelja

14 razloga za prosvjed protiv državne mature

U ponedjeljak 28.4.2008. u 7:30 ispred GIMNAZIJE u Virovitici prosvjed protiv državne mature. Dođite u što većem broju. Sve srednje škole se pozivaju na sudjelovanje. Nitko ne može dobit neopravdani ili ukor po zakonu. Prosvjed je organiziran i prijavljen policiji tako da nitko neće snosit posljedice. Sloboda govora nam omogućuje da izrazimo svoje mišljenje. A to nije zakonski kažnjivo.
Jedino što se ne smije raditi je NERED.

NEmaturi



1. Priča o nacionalnim ispitima i maturi počela je prije tri godine i još se ništa ne zna za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti.
2. Pravilnik je trebao biti donesen prije našega upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati. Ovako smo pokusni kunići i na nama se iskušava novi sustav i načini ispitivanja.
3. Izbor jednoga ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet. Osobi koja želi probati upisati FER i Filozofski to je onemogućeno jer je očito da ti fakulteti neće tražiti ni približno iste predmete.
4. Probna matura ove godine uopće nema smisla jer mi i dalje nismo dobili nikakvu informaciju o tome koji fakulteti traže koje predmete tako da do same mature nećemo znati kako izgleda ispit iz tih predmeta.
5. Centar za vanjsko vrednovanje se ponaša kao da nema veze sa školstvom pa su tako ove godine državna natjecanja iz hrvatskog i eko-kviz bili u vrijeme pisanja eseja koji, usput, nose 50, odnosno 60% testa. Apsurd je vidljiv.
6. Uopće nismo sigurni da će fakulteti priznavati državnu maturu. Po svemu sudeći, ostat će kod prijamnih jer na tome zarađuju i nemaju namjeru od toga odustati.
7. Matura je i vrednovanje profesora koje je jednako neobjektivno kao i vrednovanje učenika. Bez ikakvih informacija svi se zajedno trudimo nešto naučiti, a po prethodnim iskustvima vidimo da to uopće ne mora biti ono što se traži na nacionalnima. Ne znamo što je obavezno gradivo, nemamo određene iste udžbenike, katalog znanja obećan u prvom razredu još nismo dobili.
8. Pošto ne živimo u Zagrebu, povratne informacije nikada ne dobijemo na vrijeme jer se prvo ispravljaju svi testovi iz Zagreba. Što nam vrijede rezultati koje dobijemo u 9. mjesecu ako su nam prijamni prošli u 7.?
9. Uopće nije usklađen program svih gimnazija u Hrvatskoj:neke rade po sistemu dvojezične nastave, neke imaju dodatne vježbe iz prirodnih predmeta i sl., dok neke ostaju na šturom obrađivanju gradiva. Po kojem sistemu mi svi možemo pisati iste testove kad radimo u toliko različitim uvjetima?
10. Informacije cure. Učenici iz nekih škola su vrlo približno znali kako će izgledati testovi u prvom razredu i kakva će biti tema eseja u trećem razredu.
11. Sustav po kojemu gimnazijalci i učenici iz tehničkih i strukovnih škola nakon položene državne mature imaju istu priliku za upis na bilo koji fakultet (ako uzmemo da će fakulteti priznavati maturu kao jedino mjerilo za upis) nije pravedan, programi nisu jednaki.
12. Svjesni smo da se sve ovo požurivanje državne mature događa zato da bi se što prije ispunio jedan od uvjeta za ulazak u EU, ali nije u redu da se praktički žrtvuje cijela jedna generacija. I Slovenija se za ovakav sustav pripremala 10 godina.
13. Profesori su nam rekli kako će za prolaz na državnoj maturi biti potrebno imati 60% točno riješenog ispita. Zanima nas po kojem to kriteriju? Po rezultatima nacionalnih ispita, matematika je jedan od najgore riješenih ispita. Uzimali bi 60% za prolaz, a postotak riješenosti u Hrvatskoj nije ni blizu tome.
14. Mi u 5. mjesecu u trećem razredu još ne znamo hoće li nam matematika biti izborna ili obavezna.

NEmaturi


VIŠE:Prosvjed protiv državne mature
Uvod: državna matura, propast ili spas?
borba PROTIV državne mature

- 21:21 - Isprintaj - #

Zašto se na festivalu u Pitomači ne može izvesti romska pjesma

Zašto na ovogodišnjem 16. glazbenom festivalu Pjesme Podravine i podravlja u Pitomači ne može biti pjesama na romskom, pa i na nekim drugim jezicima, danas su na izvanrednoj konferenciji za novinare govorili umjetnički rukovoditelj Marijan Jergović, glasnogovornik festivala Karlo Crnčić, općinski načelnik Željko Grgačić i dogradonačelnik Rikard Bakan.

Pritisci
Oni su odbacili optužbe koje su protiv organizatora festivala iznijeli Goran Đurđević, predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara, i Mladen Medak Gaga, voditelj Turističke zajednice Bjelovara.
foto:Večernji list

U proteklih 15 godina festivala pitomačkom žiriju stiglo je više od 800 pjesama, a na službenim večerima festivala nikada se nije izvodila niti jedna pjesma na drugom jeziku osim na hrvatskom, i to s kajkavskim, štokavskim i slavonskim ikavskim narječjem izjavili su danas sudionici konferencije za novinare, naglašavajući da je festival bio i ostao okupljalište raznolikog bogatstva što su ga Podravina i šire područje baštinili iz pučke i umjetničke tradicije.

O pjesmama je odlučivao žiri u sastavu Marijan Jergović, Vladimir Felker, Željko Kovačić i Siniša Leopold, vodeći stručnjaci tamburaške glazbe u nas, koji nisu popustili nikakvim pritiscima izjavio je glasnogovornik Karlo Crnčić.
Općinska vlast odbacila je i prozivku da su Romi 70 posto pučanstva u Pitomači.

Samo četiri
U Pitomači su samo četiri Roma, a neargumentiranom prozivkom nanesena je šteta općini i festivalu, pa razmišljamo o tužbi protiv g. Đurđevića i g. Medaka izjavio je načelnik Željko Grgačić, pozivajući M. Medaka da svoje frustracije rješava u svome Bjelovaru, a ne na području Pitomače, koja se zna brinuti o svojoj kuturnoj baštini, turističkom i svekolikom razvoju.
Autor:Dragutin Šantoši
Večernji list

- 20:39 - Isprintaj - #

Djeca najbolji učenici

Uz školski sustav obveznu edukaciju djece preuzima i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Ona je pokrenula je nacionalnu akciju edukacije osposobljavanja djece za ispravna reagiranja u slučajevima nastanka prirodnih i drugih civilizacijskih nepogoda i nesreća.
U Virovitičko-podravskoj županiji tu ulogu preuzeo je Područni ured za zaštitu i spašavanje Virovitica.
Akcija je započeta 13. studenoga 2007. u Osnovnoj školi u Novoj Bukovici i Mikleušu. Slijedila su predavanja i praktične vježbe i u drugim osnovnim školama. Do sada je na području Županije održano 41 predavanje s praktičnim vježbama. Obučavanjem je obuhvaćeno 1983 djece prvih i drugih razreda u 16 osnovnih škola s pripadajućim područnim školama. Obuka se nastavlja za još 600 djece u Specijalnoj osnovnoj školi i dječjim vrtićima, te ostalim do sada neobuhvaćenim školama i ustanovama Virovitičko-podravske županije.
Predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica upućivali su djecu kako se trebaju ponašati i što trebaju poduzeti u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, kao što su požar, poplava, vijavice, tuče, nepažnja, iznenadne bolesti i svih drugih nesreća i opasnosti po život. Naglašavali su da u svim takvim situacijama u traženju pomoći koriste broj 112. Predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitice Dražen Rengel, Željko Poljak i Stjepan Goričanac, na djeci pristupačan i jednostavan način, riječima i slikom na monitoru, objašnjavali su kako će se kvalitetno snalaziti u situacijama opasnim po život.
Objasnili su djeci da će na poziv broja 112 u pomoć im pristupiti nadležne službe spašavanje u koje su uključeni vatrogasci, policija, hitna pomoć, Hrvatska gorska služba, ronioci, civilna zaštita ili crveni križ. Na predavanju slikovno i riječima pojašnjeno je koji su zadaci službi zaštite i spašavanja.

Vatrogasci DVD Pitomača Željko Živko i Ivan Ilinčić pod punom vatrogasnom opremom objasnili su djeci što sve rade vatrogasci u slučajevima nesreća, požara, poplava i mnogih drugih nesreća, objasnivši djeci da se vatrogasci bave opasnim i najčešće neugodnim poslom. Oni su potrebni, hrabri, dobri i pomažu ljudima. Vatrogasci su djeci pokazali vatrogasno vozilo i opremu DVD-a Pitomača, parkirano u dvorištu Gračanske škole.

Policajac Petar Pošta, vodič služebenog psa Fanto - Dambo (školovani belgijski ovčar) praktično je pokazao djeci vježbe poslušnosti psa Damba, njegova pomagača i tragača protuminske zaštite. Objasnio im je da zovu broj 112 u svim slučajevima pronalaska metaka, bombi, mina, raketa i si. zaostalih od rata, opasnih po život i zdravlje djece i odraslih.

Zaposlenici službe hitne pomoći Marijana i Željko objasnili su djeci na jednostavan i pristupačan način zadatke službe hitne pomoći. Pokazali su im pokretnu opremu, koju voze ili nose sa sobom, vozilo, nosila i dr. Svi prisutni s velikom zainteresiranošću i pažnjom pratili su edukaciju službe za zaštitu i spašavanje 112.

Barica Mihoković
Vatrogasni vjesnik

- 20:03 - Isprintaj - #

Pitomača moje mladosti,jesen 1974 godine-drugi dio

krpan



krpanT krpanT
1. Šimetina iza u Radićevoj (zrušena), 2. stavice kukuruzinca gledano prema Ul. (tada) Ivice Mesarića (nekad Steiskalova zemlja i ja bi je najrajše nazval Ulica Tomislava Steiskala - Cice)
krpanT krpanT
3. panorama Pitomače, 4. moja baka 'gulji krumpera'
krpanT krpanT
2. Ulica braće Radića ,6. Panorama Pitomače snimljena z našega vrta
foto:Tomislav Krpan

- 19:47 - Isprintaj - #

25.04.2008., petak

Prosvjed protiv državne mature

Učenici virovitičkih srednjih škola najavili prosvjed protiv državne mature
Virovitički gimnazijalci najavili su za ponedjeljak, 28. travnja, prosvjed kojim će tražiti odgodu, kako kažu, «loše organiziranu državnu maturu». Naime, iako je do provedbe državnog ispita ostalo još godinu dana, pravilnik o državnoj maturi još nije donesen, a ne zna se ni koji će fakulteti priznavati maturu. Eksperiment državne mature počeo je ovih dana, a nedavno ga je bojkotirao svaki treći učenik Tehničke škole iz Šibenika.

Učenicima drugih i trećih razreda pridružit će se godinu dana mlađe kolege iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici te učenici Tehničke i Strukovne škole. Očekuje se između 150 i 200 učenika koji će svoje zahtjeve uputiti ministru prosvjete Draganu Primorcu. Učeničke prosvjede, rekli su nam danas organizatori, podržat će većina profesora.
Virovitički gimnazijalci pozvali su kolege iz cijele Hrvatske na mirne prosvjede, a do sada su im pozitivno odgovorili učenici iz Slavonskog Broda, Požege i Dubrovnika.

opis slike



Buntovnici s razlogom
Čini se da prolazi vrijeme onih koji misle da su nečim zadužili nadolazeće generacije i da će mladež pasivno gacati po moralnom bezdanu u koji nas tako uporno gura dvjestotinjak gramzivih familija i pet puta više njihovih pripuzničkih satelita okićenih ordenima i kojekakvim zaslugama. Stvarateljima nove budućnosti u Hrvatskoj, bahatim nakazama i korumpiranim veličinama netko je konačno pokazao zube, izrazio nezadovoljstvo, hitio jaje, pobunio protiv gluposti, negodovao protiv sebičnosti i glasno rekao "dosta".

Jajima do sapuna

Optimističke vijesti dolaze iz nekoliko hrvatskih gradova – školska omladina pobunila se protiv birokrata zahtijevajući da ih se konačno sasluša i shvati. Val učeničkih nemira krenuo je iz Vukovara gdje je dvjestotinjak učenika srednje škole prosvjedovalo u središtu grada zbog najave skupljeg prijevoza. Iz istih razloga nekoliko dana kasnije prosvjedovali su školarci u Belom Manastiru i Vinkovcima, a početkom travnja i učenici Prve riječke gimnazije zbog odluke škole da im zaključavaju vrata. Učenici 12. zagrebačke gimnazije, Poljoprivredne, Prehrambeno-tehničke i Veterinarske škole izrazili su bunt zbog loših higijenskih uvjeta gađajući školsku zgradu jajima, kečapom i rolama WC papira, a vrhunac se zbio u Šibeniku gdje je u Tehničkoj školi svaki treći učenik bojkotirao eksperimentalnu državnu maturu.

Rezultati su, za hrvatske pojmove, iznenađujući. U Vukovaru je prijevoznik vratio cijenu karata, u WC-ima zagrebačkih škola sada ima papira i sapuna, a u Rijeci više ne zaključavaju vrata. Šibenski je, pak, slučaj pljuska premijeru Ivi Sanaderu i ministru obrazovanja Draganu Primorcu. Do državnog ispita je ostalo manje od godinu dana, a još nije donesen Pravilnik o državnoj maturi, a ne zna se ni koji će fakulteti priznavati maturu. Učenici ne žele biti žrtveni jarci za nešto što nije kvalitetno pripremljeno pa namjeravaju sabotirati eksperimentalnu državnu maturu u svibnju i najavljuju javne prosjede.

Mnogi dušobrižnici su već osudili ovakvo ponašanje učenika i s visoka počeli dijeliti lekcije o pravilima ponašanja zaboravljajući da su im upravo oni narušili prava. U Šibeniku su čak pozvali roditelje učenika koji je, zamislite mladog drznika, revoltiran eksperimentalnim državnim ispitom, pisao ministru Primorcu i rekao da je nezadovoljan.

matura


Istina je, učenici znaju biti bezobrazni. Ne prate nastavu, bježe sa satova, maltretiraju one koji žele učiti, koriste mobitele za vrijeme nastave, kartaju, vrijeđaju i tuku nastavnike, a zabilježeni su i slučajevi ubojstava.
Ali, valja imati na umu da su nastavni programi neadekvatni, da je nastava uglavnom dosadna i nekreativna, da djeca uče bez radosti. Kada ih se nešto i pita sve ostane samo na konstatacijama. Ankete pokazuju da profesori ne podržavaju učeničku sklonost grupnom radu, većina ih ne zna razgovarati s djecom, tjeraju ih štrebati gomilu nepotrebnih informacija. Uvaženi sociolog Dražen Lalić, ovih je dana podsjetio da učenici žele modernu školu i da ne prihvaćaju promjene formalne naravi.

Svjetlo u memljivom tunelu

Predugo, više od jednog desetljeća hrvatska inertna mladež pasivno je promatrala društvene bedastoće, lopovluk, napredovanja onih koji bi, da je pravednosti i dalje radili kao kamiondžije ili vozači autobusa, a ne postali saborski zastupnici i vlasnici tvornica ili bi, da je pravde, živjeli iza rešetaka. I kada bi se pobunili, učinili bi to na posve krivi način – divljanjem na stadionima, mlačenjem slabijih od sebe u školskim dvorištima ili dizanjem desnice na Thompsonovim koncertima.
Izuzetak je tek prosvjed protiv gušenja slobode javne riječi na zagrebačkom Cvjetnom trgu kada je sto tisuća ljudi, među kojima najviše mladih, od Tuđmanovog čekića, obranilo kultni Radio 101.
Uvijek sam bio za mladenački bunt i građanski neposluh kada je u pitanju nepravda i bešćutna birokracija, zato ove nemire i najavu masovnih prosvjeda u potpunosti podržavam. Mladi su u memljivom tunelu konačno upalili svjetlo i držim palčeve da ga dugo nitko neće ugasiti. Bar dotle dok svi zajedno iz tog mraka ne izađemo.
Goran Gazdek
Virovitica net

- 22:20 - Isprintaj - #

Pitomački poljoprivrednici ostali bez milijun kuna poticaja

Pitomački poljoprivrednici, njih 128, ostat će bez više od milijuna kuna državnih poticaja jer novim Pravilnika o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koji je stupio na snagu 5. ožujka ove godine, nemaju pravo na zakup zemlje kako im je to dodijelila općinska vlast.
Ministarstvo poljoprivrede
Općina Pitomača je, naime,
pišite Općini Pitomača
u listopadu prošle godine poljoprivrednicima dala u jednogodišnji zakup 1100 hektara zemljišta. Smatrajući da je riječ o nezakonitoj dodjeli pojedini poljoprivrednici novima nisu dopustili ulazak na imanja pa su incidenti došli do ruba fizičkog obračuna. Na problem je tada upozorio Hrvatski seljački savez Virovitičko-podravske županije čiji je predsjednik Marijan Moslavac naglašavao da Općinsko vijeće nije moglo dotadašnjim zakupcima otkazati najam zemlje. «Iako nam je i Državno odvjetništvo potvrdilo da je odluka nezakonita nije bilo političke volje riješiti problem jer su išli izbori. Sada, kada je to potvrdio i novi Pravilnik, vidi se da smo bili u pravu. Šteta je, međutim, počinjena jer dio poljoprivrednika tada nije pristupilo jesenskoj sjetvi», kaže Moslavac.

Kako je Općina Pitomača zemlju dodijelila korisnicima koji nisu bili upisani u Upisnik od Ministarstva je nekoliko puta zatražila da omogući upis novih zakupaca kako bi mogli ostvariti pravo na poticaj za 2008. godinu.
pišite Krešimiru Kuterovcu

«No, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Krešimir Kuterovac, rekao nam je da Općina Pitomača ne može biti iznimka pa će stvarni korisnici ostati bez poticaja», objasnio je na konferenciji za novinare načelnik općine Pitomača, Željko Grgačić naglašavajući kako je sada stvoren dvostruki problem jer dolaskom optimalnih sjetvenih rokova bivši korisnici zemljišta samovoljno ulaze u posjed zemljišta iako su novi korisnici izvršili pripremu za sjetvu i uplatili naknadu.

«Iz jednog problema izašla su dva. Nije jasno kako protumačiti rad državnog tajnika i Ministarstva poljoprivrede ako podržavaju kriminal jer smo mi tu zemlji dodijelili novim vlasnicima jer ugovori o zakupu nisu sklopljeni na temelju valjano provedenog natječaja", kazao je Grgačić.
Virovitica net

- 21:01 - Isprintaj - #

23.04.2008., srijeda

Učenici Srednje škole Pitomača uređivali javne površine u Pitomači

foto:Pitomača hr

Ovaj tjedan u mnogim krajevima Hrvatske obilježavan je i Dan planete Zemlja. Toj su se akciji pridružili učenici i nastavnici Srednje škole Pitomača smjerova Agroturistički tehničar i Poljoprivredni gospodarstvenik.
Sadnice ukrasnog bilja koje je nabavila Općina Pitomača, u vrijeme praktične nastave koju učenici i inače obavljaju na školskim poljoprivrednim površinama, posadili su uzduž glavne pitomačke ulice Ljudevita Gaja.Na taj način dali su svoj doprinos hortikulturnom uređenju svog mjesta, nastojeći obogatiti i vizualni identitet Pitomače čija se glavna ulica nalazi uz samu podravsku magistralu.

Jedna je to od prvih aktivnosti školske zadruge u osnivanju čiji će suosnivač biti i Komunalno poduzeće iz Pitomače. Aktivnosti školske zadruge bit će i nadalje poslovi hortikulturnog uređenja Pitomače, školskih prostora i neposrednog okruženja škole ali i proizvodnja i prodaja proizvoda iz školskog vrta, voćnjaka i vinograda, a sredstva prikupljena ovim vidom aktivnosti učenika i nastavnika koristit će se za unaprjeđenje nastave, poboljšavanja uvjeta rada učenika ali i za stručna putovanja učenika koji će biti uključeni u rad zadruge.
Pitomača koja je nakon rekonstrukcije podravske magistrale ostala gotovo bez ijedne biljke u samom centru, na ovaj način obnavlja svoje zeleno lice. Ovi mladi ljudi iz pitomačke srednje škole nadaju se samo da će i građani znati cijeniti njihove napore te da će čuvati ozelenjene javne površine. Ovom svojom inicijativom žele potaknuti prvenstveno svoje vršnjake na ljubav prema prirodi i zelenilu, jer na žalost, događalo se da su baš oni u vrijeme noćnih izlazaka tijekom vikenda bili ti pod čijim su rukama i nogama nastradale biljke koje su ukrašavale centar Pitomače.
Učenike i nastavnike danas je primio načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić, koji je pohvalio ovu plemenitu akciju škole.
Pitomača hr

- 20:38 - Isprintaj - #

Sazvana 23. sjednica Općinskog poglavarstva

Za petak 25. travnja 2008. godine sazvana je 23. sjednicu Općinskog poglavarstva Općine Pitomača.
Od važnijih točaka dnevnog reda izdvajamo slijedeće točke:
prijedlog Programa aktivnosti mjera zaštite od požara u 2008. godini, prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja općine Pitomača, analiza stanja sustava zaštite i spašavanja na području općine Pitomača u 2007. godini, donošenje odluke o imenovanju članova Stožera zaštite i spašavanja općine Pitomača, odluka o ukidanju Zapovjedništva civilne zaštite općine Pitomača, donošenje odluke o delegiranju dva člana Turističkog vijeća općine Pitomača i prijedlog predsjednika Turističke zajednice Općine Pitomača, imenovanje Koordinatora za provedbu mjera Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine na području općine Pitomača, donošenje odluke o pokretanju postupka javne nabave za održavanje objekata i uređaja javne rasvjete na području općine Pitomača i građevinski materijal za 2008. godinu i donošenje odluke o davanju u zakup javne površine za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Pitomača hr

- 20:36 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš"-događanja

PRIRODA
21.04. je sunce izmamilo velik broj djece i odraslih u prirodu. Tako je i nekoliko članova našeg kluba prošetalo obalom Stare Drave, kako zbog uživanja u prirodi tako i zbog snimanja pejzaža. Iako se nama koji smo cijelo vrijeme u takvom okruženju ponekad čine istrošene teme koje su vezane uz Dravu, ipak nas priroda svaki put iznenadi nekim sitnim detaljom koji nam skrene pažnju pa opet uzmemo fotoaparat i napravimo snimak.
foto:FVK
IZVOĐENJE VIDEO PROJEKCIJA
Danas svi mislimo da o tehnici znamo puno jer smo okruženi najnovijim tehničkim rješenjima raznih uređaja po kojima neprestano prčkamo, no kad sve postavimo u nekakav red i malo detaljnije počnemo analizirati uređaje, formate zapisa i prateće pribore za rad u video i filmskim projekcijama, slika postaje puno složenija. Da bi našim malim filmašima bilo što lakše savladati nepoznanice u tom području pobrinuo se Damir Bedeković te uz puno detalja iz literature i primjera iz vlastitog iskustva održao radionicu "Izvođenje video projekcija".
Ovo je možemo reći i završna tema bar što se tiče planiranih i izvedenih radionica u okviru projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije", jer su mali filmaši dosad naučili snimiti i obraditi vlastiti film a sad su naučili i sve što im je potrebno da bi ga znali i prezentirati svojoj publici.

FVK"Mirko Lauš" Pitomača

- 20:20 - Isprintaj - #

22.04.2008., utorak

Pitomačke fotografije:Češkanje

hana


- 21:34 - Isprintaj - #

Biciklom oko Pitomače

Najnoviji tekstovi pitomačkog bicikliste sa bloga www.cyclobil.bloger.hr o vožnji biciklom,savjetima i razmišljanjima o ovoj sve popularnijoj rekreaciji.

kamenitovac

pitomača, bicikl i ja

dravski biciklisti

bicikl, bicikl...

čizma glavu čuva

next action

kiša, lipica i par slova o zecu

zeleni herc

- 21:17 - Isprintaj - #

Pitomača moje mladosti: Jesen 1974

krpan



krpanT krpanT
Pitomača moje mladosti,jesen 1974.godine.
krpanT krpanT
Predivna bogata jesen 1974.
krpanT krpanT
Prošlo je 34 godine otkad sam snimio ove slike i tek danas ljeta gospodnjeg 2008 u subotu, 19 travnja prvi put sam ih dao izraditi.
Film je bio Orwo koji se danas više ne proizvodi. Razvijen je nedugo nakon što su slike snimljene i u međuvremenu pretrpio je određene promjene što se boja tiče. Slike sam dao izraditi u Fuji laboratoriju a ostaje i još jedan pokušaj u Kodaku, možda da se dobije nešto toplija gama boja.
Međutim, i s ovim slikama zadovoljan sam kad se ima u vidu vremenska distanca kad su fotografije snimljene.
Tomislav Krpan

- 19:08 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 16. do 20. travnja

RUKOMET:Rukometašice ŽRK «Pitomača» u utakmici posljednjeg 14. kola III HRL – sjever postigle su još jednu uvjerljivu pobjedu, ovog puta nad drugom ekipom ŽRK «Ivanec».U Pobjedi pitomačanki od 35:19 sudjelovale su: Kovačić, Šimić(11), M.Habijanić(1), H.E.Habijanić(5), B.Lovrin(3), Filipović, Begović, Kapitan, Petković(3), Janeš(1), Veličan, I.Lovrin(5), Mioć(6) i Sbolić. Idućeg vikenda u Koprivnici, u odgođenoj utakmici 10. kola, pitomačanke će u susretu sa trećom ekipom ŽRK «Podravka» odlučiti o ovogodišnjem prvaku III. HRL-sjever, ali bez obzira na ishod te utakmice, pitomačanke su osigurale nastup u kvalifikacijama za II.HRL-sjever.Druga ekipa pitomačanki u nedjelju je gostovala u Kutini kod druge ekipe ŽRK «Lonia», u utakmici 13. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, te je savladala domaće rukometašice sa 38:18. Za drugu ekipu pitomačanki nastupile su: Kovačić, H.E.Habijanić, (1), B.Lovrin(11), Filipović(1), Petković(4), Janeš(4), Veličan, I.Lovrin(7) i Mioć (10). Idući vikend druga ekipa pitomačanki ugošćuje rukometašice ŽRK «Ivančice» iz Ivanske.
NOGOMETSeniori NK «Pitomača» i NK «Croatia» odigrali su međusobno prvenstvenu utakmicu 24. kola IV. HNL Sjever – podskupina «B». NK «Crotia» pobjedila je 3:2. Golove za NK «Croatiu“ postigli su Nikola Suvajac, Bruno Vorih i Drago Klarić, a golove za NK «Pitomaču» postigli su David Sidnjenko i Lovro Štefanec. Pitomački pioniri izgubili su od vršnjaka iz Suhopolja: U-10 3:6, U-12 1:4 i U-14 0:1.Pitomački juniori i kadeti izgubili su od vršnjaka iz Virovitice 1:5 i 1:2. Pioniri i juniori NK «Croatie» igrali su neodlučeno sa vršnjacima iz G.Bazja 3:3 i 2:2.Iduće kolo seniori NK „Pitomača“ gostuju u Kloštru Podravskom ekipi NK «Mladost», a NK „Croatia“ iz Grabrovnice kod kuće dočekuje NK «Mladost» Molve. Odigrane su i utakmice III. ŽNL, a rezultati su sljedeći:NK»Orešac» – NK»Turnašica» 3:3
NK»Podravec» Dinjevac – NK «Otrovanec 3:1
NK»Slavonac»- NK «Aršanj» Sedlarica 2:3

KARATE:Jučer u Nedelišću održano je II.kolo karate lige sjeverozapadne Hrvatske na kojem su nastupili članovi karate kluba Pitomača i postigli slijedeće rezultate: B- liga- kategorija učenici +35 kg. Neven Kirin – 1. mjesto, Luka Kožar – 2. mjesto
- kategorija učenice do 30 kg. Nikolina Šubić – 2. mjesto, Sara Blatarić – 5. mjestoKate učenici – Dominik Prtenjača – 2. mjesto.
A – liga- kategorija učenici do 30 kg. David Blatarić - 2. mjesto
- kategorija učenici do 35 kg. Goran Štefanić - 3.mjesto
- kategorija učenici do 35 kg. Filip Mikolaš - 2. mjesto -kategorija učenice do 30 kg. Saška Blatarić - 1. mjesto- kategorija učenice do 35 kg. Erika Čižmar – 1. mjesto
- kategorija mlađi kadeti do 45 kg. Josip Šubić – 3. mjesto- Kate učenici A-Liga Veron Hrvoić – 3. mjesto. Ženska ekipa (Čižmar, Šubić, Blatarić) osvojila je drugo mjesto.Muška ekipa (Kirin, Hrvoić, Šubić) osvojila je treće mjesto.
KUGLANJE:kuglanje
Pitomački kuglaši igrali su u Pakracu predzadnje 29.kolo III.HKL – regija istok –zona Požega. Domaća ekipa KK «Pakrac» pobjedila je 6:2. Za Pitomačane su nastupili: Srećko Zvonarić, Zlatko Rakijašić, Ivan Kolar, Ivica Uremović, Josip Kovačić i Dražen Švarbić.

STOLNI TENIS:Stolnotenisači su odigrali zadnje kolo III. lige regije sjever. U oslabljenom sastavu jučer su izgubili od Kutine 4:0, a od Novske 4:2. Bez obzira na taj poraz zauzeli su visoko 3. mjesto od 12 ekipa.
Pitomača hr

- 19:02 - Isprintaj - #

Do kraja godine i urbanistički i prostorni plan

STRUČNA RASPRAVA O URBANISTIČKOM PLANU DIJELA NASELJA PITOMAČA
U općini Pitomača ovog je tjedna održana druga prethodna stručna rasprava o Urbanističkom planu uređenja dijela naselja Pitomača na 196 hektara, a kojim je obuhvaćena prometna, ulična i komunalna infrastrukturna mreža. Općina Pitomača izradu Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača naručila je kod Zavoda za prostorno planiranje iz Osijeka, za što je iz lanjskog općinskog proračuna isplaćeno 200.000 kuna, a i u ovogodišnjem proračunu osigurana su potrebna sredstva za izmjene i dopune Prostornog plana, koje su vezane za donošenje spomenutog urbanističkog plana.

Nakon stručnih rasprava, u kojima sudjeluju stručnjaci s područja energetike, telekomunikacija, vodnog gospodarstva i drugih stručnih profila komunalne infrastrukture, uslijedit će javna rasprava, a nakon toga, kako se očekuje, Općinsko vijeće do kraja ove godine moglo bi donijeti Urbanistički plan uređenja dijela naselja Pitomača.
foto:Virovitički list

- U prvoj prethodnoj raspravi dani su odgovori na pitanja plana namjena površina, a ova druga prethodna rasprava vezana je uz struku iz komunalne i prometne infrastrukture, koja će dati svoje prijedloge i primjedbe kako bi mogle biti ugrađene u konačnu verziju UP-a, koji će potom biti upućen na javnu raspravu.

Očekuje se da će on zaživjeti u praksi i da neće ostati mrtvo slovo na papiru. Paralelno s ovim poslom oko izrade UP-a radi se na izmjenama i dopunama Prostornog plana u suradnji sa Županijskim zavodom za prostorno planiranje. Ukoliko se nastavi ovakav tempo rada na izradi UP-a, vjerujemo da ćemo do kraja godine imati i UP za Pitomaču i Prostorni plan, a što će omogućiti svrsishodno i kvalitetno gospodarenje prostorom. Dugoročna važnost ovih dokumenata je sigurno postavljanje temelja za gradnju kuće, najslikovitije rečeno, jer se tim dokumentima osigurava kako gospodarenje prostorom u smislu namjene površina, tako i dugoročnu plansku izgradnju komunalne infrastrukture. Na taj način omogućit ćemo žiteljima Pitomače da se otvaranjem novih ulica grade stambena naselja, da se grade objekti javne i društvene infrastrukture na za to predviđenim mjestima. Odnosno, da se planom namjenom površina prostor sačuva od eventualnih devastacija, ali da se i dugoročno priprema izgradnja objekata, koji će i u budućnosti odgovarati toj poziciji u prostoru - objašnjava Rajko Stilinović, član Općinskog poglavarstva zadužen za urbanizam, infrastrukturu i gospodarstvo, dodajući kako će spomenuti Urbanistički plan uređenja dijela naselja Pitomača, kao i izmjene i dopune Prostornog plana biti dugoročni i planski okvir za ukupni budući razvoj Pitomače.

Virovitički list

- 18:58 - Isprintaj - #

O karauli u Šašnatom Polju, raspodjeli poljoprivrednog zemljišta i općinskim sudovima

SDP Vpž
U petak, 18.travnja, održan je sastanak općinskih organizacija SDP-a Pitomače i Špišić Bukovice u prostorijama vijećnice u Pitomači. Sastanku je prisustvovala i predsjednica županijskog SDP-a Nada Čavlović Smiljanec, tajnik organizacije Mate Vukušić te stručni suradnik Dražen Posavac.

Cilj sastanka bila je analiza stanja u organizacijama, pripreme za Izbornu Konvenciju SDPH te planovi za drugu polovicu 2008.godine. Predsjednica županijske organizacije upoznala je prisutne sa novim prijedlogom Vlade prema kojem bi se Virovitičkom općinskom sudu pripojili Sud u Pitomači i Slatini a Sud u Orahovici, našičkom sudu.

Karaula Šašnato polje
SDP-ovci iz Pitomače kao najaktualniju temu istaknuli su osnivanje Doma za mladež sa izrečenom odgojnom mjerom koji bi bio u objektima bivše karaule Šašnato Polje, bez obzira što je odluka donesena bez općinskog vijeća i poglavarstva. Naglašeno je i nezadovoljstvo mještana, pogotovu onih koji u tom širem području imaju nekretnine i misle se baviti turističkom djelatnošću. Po ovoj temi, na kraju, zaključeno je da ovakva ustanova i može biti na području općine ali ne tamo gdje se planira razvoj turizma što je najavljivano kao projekt općine Pitomača.

Članovi iz Špišić Bukovice glavnim problemom ocijenili su krajnje netransparentnu raspodjelu poljoprivrednog zemljišta u toj općini gdje se u pravilu pogoduje stranačkim podobnicima. Nada Čavlović Smiljanec istaknula je, upravo iz tih razloga, važnost jačanja SDP-a u Pitomači i Špišić Bukovici gdje u pravilu stranka ima dobar rezultat kojemu za ukupan dojam nedostaje potpora iz općinskih naselja.

Upravo tu SDP mora dodatno uložiti napor kako bi bio što spremniji za izbore za Mjesne odbore u studenom ove godine te za lokalne izbore u svibnju 2009.

Virovitica net

VIŠE:SDP: U Pitomači se otvara popravni dom!?
Predsjednik Općinske organizacije SDP-a Pitomača
Hrvoje Vranek

- 05:36 - Isprintaj - #

Treća radionica za izradu Master plana turizma Virovitičko – podravske županije

Križnica
22. travnja u restoranu „Dravska iža“ na Križnici, s početkom od 10 sati, održati će se III. Radionica za izradu Master plana turizma Virovitičko – podravske županije.
Na dnevnom redu biti će: Strategija turizma: izrada vizije i osnovnih strateških ciljeva te prioriteta turizma Virovitičko – podravske županije.
Odlazaka na Križnicu skelom organiziran je u 9,30 sati, s pristaništa Križnica.

Vpž

- 05:14 - Isprintaj - #

Ekološke udruge i lokalna uprava o zatišju u vezi s hidroelektranom na Dravi

Dobivena je bitka, ali ne i rat. Tim bi riječima lokalna uprava i ekološki aktivisti mogli opisati trenutačno zatišje u vezi s gradnjom hidroelektrane Novo Virje na Dravi.

- Ništa još nije konačno riješeno. Mora se nastaviti s aktivnostima - ustvrdila je jučer Helena Hećimović, ekološka aktivistica i prva predsjednica Dravske lige, zajednice ekoloških udruga koja je problem HE Novo Virje podigla na međunarodnu razinu.

Ako je to postrojenje izbačeno iz županijskoga prostornog plana i ako je Ministarstvo kulture rijeku Dravu stavilo pod trogodišnju zaštitu, zašto nije dobiven i rat?
- Hrvatska elektroprivreda nije do kraja napustila ideju o HE Novo Virje. HEP, koliko znam, i dalje lobira za taj projekt. Možda se elektrana neće graditi u idućih 20 godina, ali nije isključeno da se izgradi nakon tog razdoblja - rekao je jučer Darko Koren, koprivničko-križevački župan.
HE Novo Virje jedna je od sedam elektrana spomenutih u programu rada HEP-a za razdoblje između 2004. i 2008. godine. Koliko je poznato, novi program nije donijet.

Ima tu i još nešto.
- Hrvatski sabor još uvijek nije donio prostorni plan Republike Hrvatske i u ovome se trenutku ne zna hoće li se u njemu naći i HE Novo Virje - upozorava H. Hećimović.

Prema njezinu mišljenju, najbolja prepreka prema realizaciji toga ekološki pogubnoga projekta jest razvoj privrede vezane uz Dravu i njezine resurse, poput seoskog turizma i ekološke poljoprivrede. Kada bi taj interes novčano izražen postao veći od novčanoga interesa koji bi donijela elektrana, tada bi se od nje odustalo za vijeke vjekova.

- Moj je stav da je potrebno razvijati alternativne izvore energije poput malih protočnih elektrana na Dravi te vjetroelektrana - dopunjuje Koren.
HEP je, nasuprot tome, zamislio izgraditi elektranu kapaciteta 138 megavata s godišnjom proizvodnjom od 640 GWh, što je oko četiri posto hrvatskih energetskih potreba. Izgradnja bi stajala 500 milijuna eura.
Autor:Hrvoje Šlabek
Večernji list

Zelena akcija
VIŠE o zaštiti rijeke Drave:
Rijeka Drava pred potapanjem i potpunim uništenjem, ali i zaštitom!?
Razglednice sa rijeke Drave
Župan Koprivničko - križevački odlučno rekao NE! hidroelektrani Novo Virje
Uništenje kolonije zaštićene ptice bregunice
Rijeka Drava: Uništavanje jedinstvenog riječnog ekosistema!
HE Novo Virje - ekološka katastrofa

- 05:05 - Isprintaj - #

20.04.2008., nedjelja

Rezultati utakmice u daljinskom jahanju"Otrovanec 2008"

Jučer je u Zlatnom klasu Otrovanec održana prva ovogodišnja utakmica u daljinskom jahanju za Croatia cup.Natjecalo se 7 jahača u Junior kategoriji,19 jahača u senior kategoriji i 7 jahača koji su polagali licencu za daljinsko jahanje.

pobjednici


U junior kategoriji prvo mjesto osvojio je Zvonar Zlatko iz kluba Udruga Bilogora Papuk 1991
,drugo mjesto osvojila je Kinčl Marcela,KK Zagreb a treće Pavlović Sabina,Konjički klub Husar.
U senior kategoriji prva je Berković Marija,Konjički klub Manjadvorci,druga Wirnsberger Olesja,Udruga Bilogora Papuk 1991 dok je treće mjesto osvojio prošlogodišnji prvak utrke u Otrovancu Alen Barić iz AKK Križevci.

Veliki dio utakmice u daljinskom jahanju Otrovanec 2008. postavljen je i na YouTube kanal tako da video sadržaj možete pogledati ovdje.

1-Dolazak sudionika utakmice u Zlatni klas Otrovanec. 2-Tehnička konferencija i riječi dobrodošlice predsjednika Turističke zajednice Općine Pitomača te domaćina susreta Branka Tkalčeca.

3-Start utakmice. 4-Prolazak bilogorskim putevima.

5-Dolazak na cilj.

6-REZULTATI:juniori
1-Zvonar Zlatko,SOKOL I,133;2-Kinčl Marcela,MAHTUB IBN MAHTUM,135;3-Pavlović Sabina,FLORET,141;4-Franješ Maja,CEZAR,155;5-Jurina Đurđica,FARINO,156;6-Dorian Kutleša,MONTY,165;7-Široki Ivan,ZAFRO-ĐIO,189
7-REZULTATI:seniori
1-Berković Marija,VOLF,123;2-Wirnsberger Olesja,RUŽA,128;3-Alen Barić,MABROUK 76,133;4-Palčić Milan,ROCKY,134;5-Tkalčec Branko,INDY,146;6-Skender Blaž,JACKY,149;7-Vlajinić Vladimir,EDEN BITTER OAK,154;8-Kinčl Miroslav,LENKO,158
9-Tomislav Medved,RAMZES,164;10-Prevendar Nakvapil Sandra,ODRA OBAJAN,165
11-Keber Carmen,ANDA,166;12-Kovačić Branko,SCHNAPS,169;13-Jurković Milan,FURIJA,169;14-Smiljanić Goran,NIRGAL,184;15-Nemčević Nikola,NIMROD,184
16-Uravić Zoran,NIKI,187

jeff


Fotogalerija utakmice u daljinskom jahanju održane u Zlatnom klasu,19.travnja 2008.godine.
jeff jeff
VIŠE FOTOGRAFIJA iz ove galerije :by Jean-François

saška


saška saška

saška
saška
VIŠE FOTOGRAFIJA iz ove galerije :by Saška
hana hana

hana hana
VIŠE FOTOGRAFIJA iz ove galerije :by Hana

- 18:44 - Isprintaj - #

18.04.2008., petak

Prva ovogodišnja utakmica u daljinskom jahanju

U subotu počinje prva ovogodišnja utakmica za Croatia cup u daljinskom jahanju.U organizaciji Konjičkog kluba "Zlatni klas Otrovanec" jaši se na stazi dugoj 40 kilometara po ravnim livadama,bilogorskim bregima i poljskim putevima.Za utakmicu se prijavilo 24 licencirana endurance jahača iz cijele Hrvatske među kojima je i četvero jahača iz našeg kluba (Keber Carmen,Smiljanić Goran,Tkalčec Branko i Nemčević Nikola)dok će Keber Lidija sudjelovati u kategoriji juniora.
Propozicije i slijed događanja utakmice možete saznati OVDJE.
Okupljanje sudionika je u Zlatnom klasu u Otrovancu od 08-10 sati,start utakmice u 12 sati a cilj(također u Zlatnom klasu)od 16-18 sati.Proglašenje pobjednika te dodjela pehara je u 19 sati.
Dođite i podržite naše predstavnike u prvoj ovogodišnjoj utakmici u daljinskom jahanju!

- 20:41 - Isprintaj - #

Fotogalerija:by Tomislav Krpan

krpan


krpanT krpanT

krpanT krpanT

krpanT krpanT

- 20:33 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš" započeli snimanje dokumentarnog filma


11.04.2008. su naši mali filmaši započeli snimanje dokumentarnog filma koji će po završetku imati zaokruženu priču od pripreme i sijanja gotovo zaboravljene biljke Lana, pa sve do njegove upotrebe kao sirovine za tkanje platna.
Snimanje filma radit će se po dijelovima kroz cijelu godinu pa će za realizaciju trebati puno strpljenja. Cijeli postupak će pred kamerama izvesti članice Udruge žena Kladare i naravno njihova voditeljica gospođa Ivka Mađar.
FVK"Mirko Lauš"

- 20:28 - Isprintaj - #

16.04.2008., srijeda

Javni poziv za podnošenje prijedloga kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača

Na temelju članka 4. Odluke o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača („Službene novine“ Općine Pitomača, broj 1/08), Općinsko vijeće Općine Pitomača objavljuje JAVNI POZIV za podnošenje prijedloga kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača

1. Savjet mladih Općine Pitomača osniva se kao savjetodavno tijelo Općinskog vijeća Općine Pitomača.
2. U Savjet mladih Općine Pitomača bira se sedam članova.
3. Kandidati za članove Savjeta mladih Općine Pitomača mogu biti osobe s prebivalištem na području općine Pitomača u dobi od petnaest do dvadeset devet godina života.
4. Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača imaju:

* udruge mladih i udruge koje se bave mladima,
* učenička vijeća,
* nastavnička vijeća,
* drugi oblici organiziranja mladih koji su registrirani i djeluju na području općine Pitomača.

1. Svaki ovlašteni predlagatelj može predložiti najmanje jednog, a najviše sedam kandidata.
2. Prijedlog se podnosi na propisanom obrascu, a mora sadržavati i vlastoručno potpisanu izjavu kandidata o prihvaćanju kandidature za izbor člana Savjeta mladih Općine Pitomača.

Obrazac prijedloga (SM-1) i Izjave o prihvaćanju kandidature (SM-2) nalaze se na ovim web stranicama, a mogu se podići u pisarnici Općine Pitomača, Lj. Gaja 26/I.

1. Prijedlogu se obavezno prilažu: rodni list kao dokaz o dobi kandidata, uvjerenja o prebivalištu kao dokaz o prebivalištu kandidata na području općine Pitomača, izjave kandidata o prihvaćanju kandidature za članove Savjeta mladih Općine Pitomača, rješenje o upisu u registar udruga, odnosno izvadak iz registra udruga, ili drugi registar u koji se upisuju organizirani oblici mladih, odnosno rješenje o upisu u sudski registar ili izvadak iz sudskog registra za ustanove, kao dokaz o svojstvu ovlaštenog predlagatelja.
2. Prijedlozi s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se osobno ili poštom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i opće poslove Općine Pitomača, na adresu: Lj. Gaja 26/I, 33405 Pitomača, s naznakom „Prijedlog kandidata za članove Savjeta mladih Općine Pitomača“ u roku od 15 dana od dana objave javnog poziva u dnevnom tisku i na web stranici Općine Pitomača.

Izbor članova Savjeta mladih Općine Pitomača provesti će Općinsko vijeće Općine Pitomača sukladno Odluci o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača.

Privici
* SM1.pdf
* SM2.pdf
* SM3-3.pdf


Pitomača hr

- 22:01 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije:dravski biciklisti

nikola i zdravko


- 17:39 - Isprintaj - #

Zeleno srce organizira izlet na Babičanku

kliknite ovdje za veću sliku
pozivamo BICIKLISTE na druženje na Babičanki

U subotu 3. svibnja
polazak u 14 sati ispred našeg panoa.

ONI KOJI VOLE IZAZOVNIJU VOŽNJU IDU BBS-om,
A OSTALI RAVNIČARSKOM TRASOM

- natjecanje u pečenju kobasica -

Popularnu cijenu od 20 kuna
možete do 1. svibnja uplatiti na već
poznatom mjestu, na kiosku žabac.

Zeleno srce

- 17:33 - Isprintaj - #

Slavko Galjar-samouki slikar i svirač

Slavko Galjar,foto:Barica Mihoković
Rođen sam u Marofu 1918. godine, započeo je svoju priču samouki slikar i svirač, iskusan, mudar, talentiran, krepak, devedesetogodišnji Slavko Galjar. Osnovnu školu pohađao sam u Starom Gracu. Najmiliji predmet u školi bilo mi je crtanje i od ranog djetinjstva imao sam sklonosti za slikarstvo. Mojim roditeljima i meni osnova za život bila je poljoprivreda. Od nje smo živjeli. Ja sam svaki predah od posla koristio za crtarije na papiru, na drvetu onom što mije bilo dostupno. Čitao sam knjige. Zanimale su me crkvene knjige sa puno slika i sve što mi je tih godina bilo dostupno. Otkrio sam svoje sklonosti za sakralno slikarstvo. U početku bile su to slike presvetog srca Isusova i Marijina na šper ploči, papiru, s vodenim bojama, da bih tek kasnije prešao na platno i uljane boje. Odrastao sam, oženio se i dobio četiri sina. Život nikad nije bio lagan, posebno na poljoprivredi i s brojnom porodicom. Ja sam se ispomagao slikanjem po narudžbama, svirao sam na harmonici po veselicama i svadbama. Još mlad okušao sam se u stropnom crkvenom slikarstvu. Završio je drugi svjetskog rat. Crkva Svetog Petra u Starom Gradcu bila je užasno devastirana. Sve je trebalo obnoviti. Novaca nije bilo. Tadašnji velečasni Petar Široki znao je za moje slikarske sposobnosti i angažirao me je da obojim i oslikam crkvenu lađu. Oslikao sam na stropu Madonu, majku božju veličine 160 x 140 cm. S jedne strane naslikao sam Isusa kako zaustavlja oluju na moru, treća slika bila je iznad glavnog oltara, Isus u jednoj ruci drži čašu s vinom a u drugoj hostiju – blagoslov kruha i vina, sliku svetog Alojzija Gonzave, sliku Isusa kako u Kani Galilejskog na svadbi pretvara vodu u vino. Sve je to bio mukotrpan rad na visokim skelama, popraćen s dogodovštinama, ali uspio sam posao završiti.
Devastirane su bile i crkvene orgulje. Kako je crkva bila otvorena, a na glavnoj je cesti sve je bilo puno ovlažene prašine, dapače blata. Granata je udarila baš u orgulje. Ja sam ih uspio popraviti. Stradale su osnovne zračnice, koje su vodile preko registra u svirale. Falila su dva registra tih cijevi, koje su popunjavale glasove orguljama. Zlo je bilo što je nekakav Đuka uporno krao te cijevi i po selima ženama krpao rupe na zdjelama i loncima. Da sam ja znao tko je te svinjarije radio, ja bih ga tužio. Takve cijevi nigdje nisam mogao naći. 1949. godina, bilo je vrijeme kad se ni blizu nije smjelo znati da se nešto u crkvi obnavlja. Do olova nisam mogao, a onda sam se dosjetio da na Limanu ima dobre trske. Tamo sam si izabrao trsku, od koje sam napravio dirke i gračanske su orgulje tako svirale 4,5 godine. Pitomački župnik Ivan Demšić - Krnjak bio je dobar svirač, a dok je pjevao nije ni mucao. On nije mogao vjerovati, da ću ja samouk te orgulje popraviti. Cijele sam orgulje morao rastaviti u sitne dijelove. Ali dok sam to radio, pošao sam od sredine i na jednu i drugu stranu sve elemente sam razvrstavao i popisivao. Sve sam dijelove dobro očistio od pijeska, prašine i blata. Krnjak je tvrdio da te orgulje nikad više ne budu svirale, a ja sam mu rekao – Velečasni varate se -. Rekao je da velečasni Pero nije pravi svirač i on će ocijeniti moj rad. Istina je, ja sam samouki svirač i slikar, al su moje orgulje svirale tak da je velečasni Krnjak bio iznenađen. Sve moje bilješke na orguljama poslužile su mi tako da, dok sam bio gotov orgulje su bile i naštimane.
Dok sam se ja bavio oslikavanjem gračanske crkve naišla je jedna gospođa s fotoaparatom i slikala sve to.
U međuvremenu u Australiju je otišla moja sestra s familijom. Meni je doma zarada bila mala i tako sam 1969. završio kao gastarbajter u Australiji. Tamo sam radio u Fordu u tvornici automobila u Hombašu. Sve slobodno vrijeme bavio sam se slikarstvom. Tamo me posjetila gospođa koja me slikala na skelama u Starogradačkoj crkvi. Bila je Švabica. Ona je mene našla u Australiji i molila me da se upišem u njihovu slikarsku zadrugu. Pitala me je – Vi slikate? Molim vas da mi kažete gdje ste učili? - Nigdje, ja sam samouk. – Interesantno, vi slikate točno kao profesionalci – tako je rekla. Tada mi je bilo šteta ostaviti posao u Fordu. Nisam imao kuću ni tu ni tamo i morao sam nešto stvoriti od svojeg rada. Ona mi je rekla da bi za 10 do 15 godina rada s njima mogao od njih dobiti novac da si kupim kuću. Ali ja nisam tako dugo namjeravao ostati u Australiji. Mene su tamo posjećivali naši ljudi, Hrvati, naručivali kod mene slike i uz ono u tvornici dobro sam zarađivao. Moje slike su me preporučivale i krug mušterija se stalno širio. Najviše sam radio svete slike. Puno sam slikao crkvu Svetog Marka u Zagrebu, krunidbu kralja Tomislava, Nikolu Tavelića, Bogdana Leopolda Mandića i dr. To se najviše tražilo i bilo je jako lijepo plaćeno. Puno mojih slika ostalo je u Australiji, a raspršene su i po svijetu. Slao sam novac doma djeci. Svakom sam poslao po 8.000 australskih dolara. Tamo sam si kupio kuću s garažom koja mi je bila atelje. Uz svete slike slikao sam puno pejzaže, godišnja doba, mrtve prirode.
Pune sam 33 godine ostao u Australiji i svega tri puta sam bio doma u Hrvatskoj. Ja sam iz čiste poljoprivrede otišao u slikarstvo i industriju. U tvornici sam radio devet godina i sa 62 godine otišao sam u invalidsku mirovinu.
foto:Barica Mihoković
Meni u Australiji nije bilo lijepo. Zaradio sam invalidsku mirovinu i čim sam se vratio doma prvo sam išao na operaciju noge. Tamo sam sve vrijeme bio sam. Žena i djeca su mi bili tu. U međuvremenu, žena mi je umrla, a došao sam u Starogradački Marof najmlađem sinu. Znate najmlađe, najdraže. Dok sam ja otišao z doma njemu je bilo 14 godina. U Australiji ima jako puno huligana. Tamo ti ne smiješ navečer nikuda ići bez auta. To se nitko ne usudi. Hoćeš li obići prijatelja moraš ići autom. Tamo dođeš pred njegovu kuću, da možeš na njegov jar i što prije ući k njemu unutra. Inače si gotov. Odmah te ubiju i ima svakakvoga zla. Ja sam se zarekao da tamo neću ostati. Svi su me moji tamo odgovarali da se ne vraćam, ali znate to je tak – to je tuđe i tuđe a ovdje je itak moje, a kaj je tvoje, tvoje, je. Ovdje je moj narod. Tu ne moraš engleski brbljati, mada sam na poslu naučil i znal govoriti engleski.
Život mi nije bio lagan. Sada sam u obitelji najmlađeg sina i dobro mi je. Istina slijep sam i gotovo gluh, ali ne žalim se.
Kroz život uveseljavao sam ljude svirkom. Naslikao sam najmanje 500 slika, uglavnom velikog formata. Moje slike krase brojne domove. U njima je i dio moje duše. Najviše sam slika prodao za novac, ali bilo je i nature.
Otkada ne vidim, živim od uspomena. Više nema slikanja. Najdraža mi je uspomena na sakralne slike Pohvalnica i blagoslov pokojnog Pape Ivana – Pavla II, poklonjena krunica Pape Pija XII, poklon knjige Matice Hrvatske, a bilo je toga još.
Slavko je pun znanja, povjesnih podataka o Marofu, Starogradačkom Marofu, Starom Gradcu, Viru, Dravi i životu u svom rodnom kraju. Živa je enciklopedija, pošalica i dogodovština. Za kraj obnovio je legendu – Zašto su Gračani mutvaji? Uputil se vrag iz Zagorja v Podravinu. Došel je do Đurđevca. Tražil si je družicu, al ni jedna zamuž ne štela iti za njega. Jedna se putom itak našla i pitala ga – el me očeš? Vrag joj veli – oču, oču. El očeš iti v Pitomaču? Ja sem nevolja, oču, oču. Kak su skupa spali dobili su sina. Trebali su mu dati ima i ona veli - nek bu Mutvaj -. Ondar su se posvadili. Vrag veli: - idem ja naze v Zagorje, tam je meni lepše. Nevolja je ostala sud od Đurđevca do Pitomače. A mali je rekel; - Kad nemrete biti skupa, idem ja v prvo selo -. Otišel je v Grace i Gračani su ostali mutvaji, tako je prpošnom pošalicom završio razgovor s vremešnim gospodinom, samoukim sviračem i slikarom, Slavkom Galjar.

Barica Mihoković
FVKnovosti

- 17:26 - Isprintaj - #

15.04.2008., utorak

Sportski rezultati od 09. do 14. travnja

RUKOMET
Prva ekipa ŽRK «Pitomača» je u 13.kolu III.HRL – sjever gostovala u Bjelovaru kod druge ekipe istoimenog domaćina. Pitomačanke su zabilježile još jednu sigurnu pobjedu 37:24 i osigurale drugo mjesto i nastup u kvalifikacijama za II.HRL sjever.Za prvu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Šimić(1), M.Habijanić, H.E.Habijanić(3), Hegediš(4), B.Lovrin(2), Kapitan(5), Petković(2), Janeš(2), I.Lovrin(4), Siladić, Mioć(14), Sabilić i Bakan. Idućeg vikenda u Pitomači gostuje druga ekipa ŽRK «Ivanec».Druga ekipa Pitomačanki je u utakmici 11.kola Međužupanijske rukometne lige u srijedu navečer na gostovanju u Slatini kod rukometašica druge ekipe ŽRK «Dragovoljac», pobijedila sa visokih 38:14. Utakmicu 12.kola pitomačanke nisu odigrale jer su rukometašice iz Grubišnog Polja odustale od daljnjeg takmičenja u ovom rangu.Iduće kolo druga ekipa ŽRK «Pitomača» gostuje u Kutini kod druge ekipe ŽRK «Lonia».

NOGOMET
Nogometaši seniori - NK «Pitomača» u 23.kolu IV.HNL sjever – podskupina B gostovali su kod nogometaša NK «Gradina».U nadmoćnoj igri pitomačana i dosta stvorenih prilika za gol NK «Pitomača» je pobijedila 1:0 golom Željka Pšihistala. Juniori i kadeti NK Pitomače koji igraju IV.HNL «Sjever» skupina A gostovali su u Čakovcu te izgubili 3:0 i 7:1. Pitomački pioniri koji igraju IV.HNL sjever» skupina B bili su nemilosrdni domaćini svojim vršnjacima NK»Mladost» iz Molvi. Pitomački nogometaši U-10 i U-12 pobijedili su sa 4:0, a U-14 pobijedili sa visokih 6:0.Iduće kolo seniori NK «Pitomača» dočekuju seniore NK «Croatia» iz Grabrovnice, juniori i kadeti vršnjake iz Virovitice, a pioniri gostuju u Suhopolju. Seniori NK «Croatia» ugostili su NK «Garić» iz Garešnice. U vrlo dinamičnoj i izjednačenoj utakmici odigrano je 1:1, a gol za NK»Croatiu» postigao je Zdravko Benički.Pioniri NK «Croatie» izgubili su od vršnjaka NK «Napredak» iz Rušana 7:1. Seniori NK «Mladosti» iz St.Gradca koji igraju II.ŽNL VPŽ izgubili su od NK «Rezovac» 3:0.Iduće kolo seniori NK «Mladosti» su slobodni, a pioniri igraju sa NK «Bilogorom» iz Bukovice.

Odigrane su i utakmice III.ŽNL VPŽ, a rezultati su sljedeći:
NK «Aršanj» Sedlarica» - NK»Orešac» 4:1.Golove za Aršanj postigli su Štukar, Makvić(2) i Franjić. NK»Otrovanec» - NK»Slavonac» 1:3. Gol za Otrovanec postigao je Jambrinšek.NK»Turnašica» - NK»Podravec» Dinjevac 7:2. Golove za Turnašicu postigli su: Jakupec(2), Grcić, Antunović(2), Kovačić i Šitum. Golove za Podravec postigao je Đanić(2). Parovi 10.kola III.ŽNL VPŽ koje se igra 20.04. - nedjelja 17h su:NK «Orešac» - NK «Turnašica» NK «Podravec – NK «Otrovanec»NK «Slavonac» - NK «Aršanj» Sedlarica.

KUGLANJE Kuglanje - kuglanje
Pitomački kuglaši odigrali su 28.kolo III. HL zona Požega protiv ekipe «Obrtnik» iz Požege, a rezultat je bio 4:4. Za KK «Pitomača» nastupili su: Josip Kovačić, Zlatko Rakijašić, Ivan Kolar, Đuro Tot, Ivica Uremović i Dražen Švarbić.

KARATE
U subotu 12. travnja održan je u Zagrebu u organizaciji Karate kluba Stijena deveti karate memorijal poginulim bojovnicima domovinskog rata grada Zagreba. Članica Karate kluba Pitomača Erika Čižmar nastupila je u kategoriji učenica do 32 kg i osvojila treće mjesto.Slijedećeg vikenda članovi Karate kluba Pitomača sudjeluju na 2.kolu lige sjeverozapadne Hrvatske koje se održava u Nedelišću.

STOLNI TENIS
Pitomački stolnotenisači koji igraju u III. ligi – regija sjever gostovali su kod stolnotenisača «Strmac» N.Gradiška i pobijedili 4:0, a ekipu «Limprec» iz Pleternice isto tako pobijedili 4:1. Za Pitomačke stolnotenisače su nastupili: Darko Valentić, Danijel Rešetar, Dado Kaša i Ivan Mioć. U nedjelju 20.04. pitomački stolnotenisači u 10h. igraju sa Novskom, a u 14h. sa Kutinom. Oba susreta odigrati će se u maloj dvorani kraj nogometnog igrališta.

Pitomača hr

- 20:38 - Isprintaj - #

14.04.2008., ponedjeljak

U Kalinovcu rodiljne naknade povećane s 1000 kn na 25.000 kuna

počasna zastava Općine Kalinovac
Odlukom o povećanju rodiljnih naknada s tisuću na čak 25 tisuća kuna po djetetu, kalinovački općinski vijećnici su na posljednjoj sjednici po mišljenju načelnika Darka Sobote donijeli odluku koja će imati dalekosežne posljedice, ne samo na demografsku obnovu te male podravske općine, nego i na njezin ukupan razvoj.
Taj za mnoge općine još uvijek nedostižan iznos dobit će svako dijete čiji roditelji potvrdom dokažu da imaju boravište na području Općine Kalinovac i isplaćivat će se po pet tisuća kuna jednokratno godišnje do djetetove pete godine života.
No kalinovački vijećnici nisu stali samo na tome. Zbog želje da što više mladih obitelji zadrže na području općine prihvatili su prijedlog da se odluka primjenjuje retrogradno na svu kalinovačku djecu koja su rođena od 1. siječnja 2004. godine do sada.
Vijećnici su ocijenili, zaključio je Darko Sobota, da roditeljska briga i potrebe djece ne prestaju njegovim rođenjem, nego se s godinama samo povećavaju, pa je zato i odlučeno da se iznosi rodiljne naknade isplaćuju svake godine.
Radio Koprivnica

- 20:38 - Isprintaj - #

Održana IV. međunarodna ulična trka Virovitica 1234 - doživjeti stotu

1234


detalji iz utrke seniorki i seniora

Više od tisuću sudionika sudjelovalo je u IV. Međunarodnoj trci 'Virovitica 1234 – doživjeti stotu' čiju organizaciju potpisuju Grad Virovitica, Turistička zajednica Grada Virovitice i Športska zajednica Grada Virovitice. Trkači iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske natjecali su se u 17 kategorija, a najboljima je osim medalje i pehara pripala novčana nagrada u iznosu od 400-6000 kuna. Tehnički ravnatelj trke je prof. Zlatko Tot, a organizator Zdenko Hercigonja.

Virovitica hr

- 20:22 - Isprintaj - #

Krivotvorio registracijsku pločicu

U petak oko 11,15 sati, policijski službenici Policijske postaje Pitomača u mjestu Turnašica, u kontroli prometa, zatekli su u 29 –R.R. (29), kako upravlja osobnim automobilom koprivničkih registarskih pločica, koje ne pripadaju navedenom vozilu.
U policijskoj postaji provedena je kriminalistička obrada, gdje je utvrđeno da je R.R krivotvorio isprave tako što je postavio registarske pločice sa drugog vozila.
Slijedi podnošenje Kaznene prijave.

Virovitica net

- 20:18 - Isprintaj - #

Odabrane skladbe za Pitomaču 2008.

Prosudbena komisija festivala razmotrila je skladbe pristigle na natječaj za Glazbeni festival „Pjesme Podravine i podravlja“ PITOMAČA 2008.

Temeljem njihove ocjene u program Prve večeri 13. lipnja uvrštene su slijedeće skladbe: U grudima Podravina kuca Franjo Barić, Podravsko selo Darko Barić, Suza Svirci, Ja sam ljubav tvoja Emina Grahovec, Podravino Mili, Pjesma starom kraju Đuro Jelenčić, Podravinu pjesma krasi Sinovi Podravine, Podravac sam nek' svi znaju Savski valovi, Ranom zorom Saša Kovač, Večeras mi tiho šapni Kristina Medved, Rano moja Kruno Terek, Kad nema te Slomljena srca, Postoji treći Kristina Domović, Dobro jutro Podravino Kandelaberi, Ljubim majko podravca Garavuše, Sve za ljubav Romantičari, Ljubio sam koga ne smijem Stare staze, Curo mala Orljava band, Nisam te zaslužio Panonia, Naša ljubav novu knjigu piše Marko Košutić, Dravo, Dravo Tamburaši za dušu.


U program Završne večeri 14. lipnja uvrštene su slijedeće skladbe: Dočekaj sa mnom dan Marta Nikolin, Svirajte za dušu Podravski mužikaši, Kraju moj Licitari, Plakat' ću sutra Tena, Srce podravsko Najbolji hrvatski tamburaši, Vrati se Cecilija, Poslije tebe sve je pusto Džentlmeni, Edenski vrt Jendrin škrilak, Svako vrijeme svoje čari nosi Stjepan Jeršek Štef, Irenka Gazde, Aršanjski vilenjaci Zoran Jelenković, Ponesimo ljubav Blanka Došen, Podravini Renata Holi, Podravska klet Tomislav Brajša, A suza ne pita Boris Ćiro Gašparac, Pitomača Ansambl „Pitomača“, Najlepši cvet med cvetjem si ti Gordana Ivanjek, Svitanja Maja Zeko, Bregi Nikša Radovanović, Senje Klapa Bjelovar.

Glazbeni festival

- 20:14 - Isprintaj - #

Smotra Kulturno umjetničkih društava s područja općine Pitomača

fotogalerija slika
Protekli vikend na području općine bio je u ozračju folklora. U subotu, u sklopu obilježavanja 31. godišnjice rada KUD «Petar Preradović», u muzejskom prostoru u Grabrovnici održani su 31. susreti folklora «Grabrovnica 2008.» dok je jučer u pitomačkoj kino dvorani, održana prva Smotra Kulturno umjetničkih društava s područja općine Pitomača na kojoj su sudjelovali: KUD "Pitomačanka" Pitomača, KUD "Otrovanec", KUD "Petar Preradović" Grabrovnica, Udruga žena "Gračanke" Stari Gradac, KUD "Podravka" Starogradački Marof i Udruge žena iz Kladara sa izložbom ručnih radova.
Smotru je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu: Josip Vinkešević, Duško Topić i Jasna Jurković. Nakon smotre održan je okrugli stol predstavnika KUD-ova i članova povjerenstva na kojemu su izneseni problemi s kojima se društva susreću u svojemu radu te analiza nastupa svakog pojedinog društva. Kultuno umjetničko društvo Otrovanec zbog izvornosti i kvalitete interpretacije moglo bi dobiti poziv za sudjelovanje na jednoj od najznačajnijih smotri na državnoj razini - Đakovačkim vezovima
Smotra je održana u organizaciji Općine Pitomača, a domaćin je bilo društvo "Pitomačanka".

Pitomača hr

- 20:09 - Isprintaj - #

Predstavnici Srednje škole Pitomača na 28. državnom natjecanju Gastro 2008. u Poreču

Prošlog vikenda, u Poreču je završeno 28. Državno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola «Gastro 2008.», na kome je i Srednja škola Pitomača imala svojeg predstavnika, učenika trećeg razreda kuhara, Duška Štefanića, koji se u disciplini «Pripremanje svečanog menija» okitio zlatnom medaljom.

Rezultat je to kvalitetnog rada cijele ekipe koja je sudjelovala u izlučnim natjecanjima za plasman na državno natjecanje, a koja se pripremala pod vodstvom njihovog mentora, nastavnika kuharstva Darka Baričevića.

Pitomača.hr

- 19:54 - Isprintaj - #

13.04.2008., nedjelja

VIDEO:Uzduž i poprek po Križnici

križnica


Konačno se YouTube malo pribral i prihvatil snimke s prošlotjedne šetnje po prekodravskom mjestu Križnici.Na prvom videu je put od mosta do centra a na drugom put do Jadice i Luke.

- 12:15 - Isprintaj - #

Prezentacija tečaja Brzog čitanja u Pitomači



Prezentacija tečaja Brzog čitanja održati će se u srijedu, 16.04. u 18 sati u prostorijama Knjižnice i čitaonice Pitomača. Tečaj organizira Psihologijski centar Sanja u suradnji sa InOptimum d.o.o.Zagreb, a u Pitomači će se održavati u terminu od 25.-30.travnja u Srednjoj školi Pitomača.

Voditeljica prezentacije i tečaja je Sanja Jergović - Lesić, prof. psihologije i stručni trener brzog čitanja. Pozivamo sve zainteresirane da dođu na prezentaciju i upoznaju vještinu In Optimum Power Reading koja je jedan od najnaprednijih sustava čitanja do sada razvijenih u svijetu.

Više o Brzom čitanju možete vidjeti na www.psihologijskicentar.com

Pitomača net

- 12:09 - Isprintaj - #

11.04.2008., petak

NOVI PITOMAČKI BLOG:Biciklom oko Pitomače

Pitomačke internet stranice odnedavno su bogatije za još jedan blog.Na adresi www.cyclobil.bloger.hr možete saznati sve o bicikliranju po Pitomači te bližim i daljim destinacijama,a možete im se i pridružiti svake srijede i subote kada organiziraju rekreativne biciklijade po Bilogori.Edukativan i zanimljiv blog koji je svaki dan bogatiji sa novim informacijama.

NAJNOVIJI POSTOVI:
bez automobila
japanci u bilogori
pumpanje
o pravilima ponašanja (dok se vozite po prirodi)
povijest biciklizma u Pitomači
Sandrini vodopadi
kratko o povijesti bicikla
road to NATO
križnica (vuzem 2008)

- 20:22 - Isprintaj - #

Sportski rezultati od 05. do 12. travnja

RUKOMETpitoSport
U nedjelju 06.04.u Daruvaru, u utakmici 12. kola 3.HRL – sjever, gostovale su rukometašice prve ekipe ŽRK «Pitomača», te su u jednoj od ključnih utakmica za osiguranje plasmana koji garantira nastup u kvalifikacijama za ulazak u 2.HRL – sjever, savladale domaće rukometašice sa 31:16. Slijedeće kolo pitomačanke gostuju u Bjelovaru kod druge ekipe ŽRK»Bjelovar». Druga ekipa pitomačanki u srijedu navečer gostovala je u Slatini kod rukometašica druge ekipe ŽRK «Dragovoljac» u utakmicu 11.kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar te pobijedile s 38:14. Idućeg tjedna u Pitomači gostuje ŽRK «ILova» iz Grubišnog Polja.Zbog preklapanja termina prvenstvenih utakmica seniorskih sastava, mlađe kadetkinje ŽRK»Pitomača» u naprijed odigranoj utakmici posljednjeg kola 1.HMKRL održanoj 03.04., u Pitomači poražene su od svojih vršnjakinja iz ŽRK «Tvin-Trgocentar» iz Virovitice sa 21:25. Mlade su pitomačanke unatoč porazu osvojile 3.mjesto u svojoj regiji sjever, iza mladih kadetkinja ŽRK»Podravka» Koprivnica i ŽRK»Koka» Varaždin, čime su osigurale nastup na državnoj završnici koja će se odigrati početkom svibnja u Labinu.Za Pitomaču su nastupile: Kovačić, Janković, H.E.Habijnić(1), B.Lovrin(7), Filipović, Rengel, Kovač, Petković, Veličan, I.Lovrin(5), Siladić, Mioč(8), Sabolić i Bakan.

NOGOMETpitoSport
U nedjelju (06.04.)odigrano je 22.kolo HNL sjever – podskupina B. Seniorska ekipa NK Pitomače ugostila je odličnu ekipu NK «Papuk» iz Orahovice koja drži drugo mjesto na ljestvici odmah iz NK «Podravac» iz Virja. U jednoj lijepoj utakmici u kojoj su pitomački nogometaši dominirali rezultat je bio 1:1. Pogodak za NK Pitomaču postigao je Hrvoje Bedeković. Mlađe kategorije pitomačkih nogometaša gostovale su u Varaždinu. Juniori i kadeti su izgubili 7:1 i 10:0, pioniri U-10 izgubili 5:0, a U-12 odigrali nerješeno 1:1. Pioniri U-14 pobjedili su 1:0 zgoditkom Danijela Ivanovića.Iduće prvenstveno kolo seniori NK Pitomače gostuju u Gradini, pioniri gostuju u Molvama, a kadeti i juniori u Čakovcu. Seniori NK Pitomače igrali su Cup utakmicu sa Gornjim Miholjcem kod Slatine te u regularnom vremenu utakmice odigrali 1:1 da bi na penale izgubili. Seniori drugog općinskog predstavnika u 4.HNL NK «Croatia» Grabrovnica u 22. kolu gostovali su kod nogometaša NK «Slatine» u Slatini. Igrajući bez petorice ključnih igrača, i imajući dvije prisilne izmjene zbog grubih prekršaja domaćih igrača Slatine NK «Croatia» izgubila je sa minimalnim rezultatom 1:0.

Pioniri i juniori NK «Croatia» gostovali su u Lukaču te izgubili 6:1 i 3:1.
Iduće prvenstveno kolo igra se u nedjelju 13.04. u 16,30h, kada seniori NK «Croatia» dočekuju nogometaše iz Garića, a juniori i pioniri gostuju kod NK «Napredak» iz Rušana. Seniori NK Croatia 09.04. igrali su Cup utakmicu protiv «Bilogore» iz Bukovice gdje su izgubili s 2:0, a iduće nedjelje pioniri NK «Croatia» igraju Cup utakmicu protiv pionira NK Pitomače. Nogometašima «Mladosti» iz St. Gradca koji igraju u 2.ŽNL u goste su došli nogometaši NK «Napredak» iz Rušana u pratnji stotinjak svojih navijača. Nogometaši «Mladosti» pobijedili su 5:0, a golove su postigli Ivan Ivanec(2) koji je došao kao pojačanje iz Kladara, Dalibor Švarbić(2) i Mario Vrbaslija. Pioniri iz St.Gradca izgubili su od vršnjaka iz Rezovca 4:0.Iduće kolo seniori «Mladosti» odlaze igrati u Rezovac, a pioniri će igrati protiv NK»Bilogore» iz Bukovice.

KUGLANJEkuglanje
U 27.kolu HKL Pitomački kuglaši izgubili su od kuglaša «Elektre» iz Požege 5,5:2,5. Nastupili su Dražen Švarbić, Zlatko Rakijašić, Đuro Tot , Ivan Kolar, Ivica Urenović i Josip Kovačić. Završilo je kuglačko seniorsko pojedinačno prvenstvo regije istok. Zlatko Rakijašić zauzeo je 17. mjesto.
Pitomača.hr

- 20:20 - Isprintaj - #

Život bez vode i struje

fvk


Udruga žena Kladare, poznata po socijalnoj osjetljivosti, prošlog tjedna posjetila je peteročlanu porodicu Fundić, sa fotografije, trenutno nastanjenu u Kloštru Podravskom. Žive u napuštenoj kući nasuprot kloštranske crkve. Suprug Ferdo ima 63 godine i oduvijek je bio šumski radnik, nadničar. Oženio je Mirjanu, bolesnu ženu 58 godina staru, ona kaže psihičku bolesnicu, majku četvero djece, a svi su uglavnom nesposobni za rad. Mirjana je operirana i nesposobna za bilo kakav posao. Došla je s Bjelovarskog područja. Kažu da o njima ne brine ni đurđevačka ni bjerlovarska socijalna služba, zbog nenadležnosti, pa su potpuno ovisni o dobroti ljudi koji ih obilaze i darivaju odjeću i hranu. Žene iz Kladara posjetile su ih u dva navrata i odnijele im odjeće i hrane. Posjetila ih je i darivala i gospođa Zlata Jakšić pitomačka Vukovarka prepoznavši potrebne u nevolji. Posjećuju ih i žene iz Kloštra Podravskog. Kako je kuća u kojoj su privremeno smješteni bila 20 godina napuštena u njoj nema ni struje ni vode, derutna je i neadekvatna za život. Toj porodici potrebna je stalna pomoć. Udruga žena Kladara preporuča i ostalima, koji mogu izdvojiti nešto sa ovu porodicu da se uključe i pomognu.
Udruga žena Kladare
FVK novosti

- 20:18 - Isprintaj - #

Umro je Franjo – Pišta Biro



Iznenadnom smrću Pitomački vatrogasci ostali su bez svojeg dogogodišnjeg člana Franje – Pište Biro.

Franjo je ove godine trebao primiti spomenicu za 40 godina vatrogastva u DVD Pitomača. Pokopan je u utorak 8. 4. 2008. uz vatrogasne počasti na pitomačkom groblju.
Hvala mu i neka mu je laka Podravska zemlja.
DVD Pitomača

FVK novosti

- 20:14 - Isprintaj - #

Fotogalerija:Rana jesen na Novom Zelandu by T.K.

krpan


krpanT krpanT
Rana jesen na južnoj polulopti.
krpanT krpanT

krpanT krpanT

- 20:00 - Isprintaj - #

10.04.2008., četvrtak

Pitomačke fotografije:Proljetna mačka

macak


- 18:24 - Isprintaj - #

FVK"Mirko Lauš":događanja

Digitalna animacija kao profesija

09.04.2008. je u prostoru našeg kluba održano vrlo zanimljivo predavanje o animaciji u profesionalnim filmovima. Željko Barčan - Eko i njegova supruga Prerna (Željko je rođen u Pitomači a njegova supruga u dalekoj Indiji ) sreli su se za vrijeme studiranja u Americi. Nakon stjecanja diplome radili su na animaciji u profesionalnim filmovima u mnogim zemljama svijeta a neke od tih filmova smo imali prilike vidjeti i u Hrvatskoj: Gospodari prstenova, Eragon, Lovci na nadprirodno,
Zvjezdane staze, Tv serije CSI i dr. Osim stručnog predavanja o načinu realizacije određenih specijalnih efekata koji se rade digitalnom animacijom, imali smo prilike i vidjeti primjere koje su naši predavači donijeli na DVD mediju kako bi pokazali kako izgledaju rezultati takvog (njihovog) rada. Publika koja se sastojala i od odraslih članova kluba i od djece bila je oduševljena viđenim, a djeci je posebno bilo zanimljivo predavanje gospođe Prerne jer je ona radila na crtićima koje svakodnevno gledamo na televiziji pa je time i bliže dječjem uzrastu sa svojim uradcima.

Animacija plastelina
07.04.2008. je započelo snimanje novog animiranog filma koji se već duže vrijeme priprema. Izrađivane su lutke i scena od plastelina a to je dugotrajan postupak . Mali filmaši napravili su malu tvornicu lutki od plastelina i svaki je izrađivao po jedan dio a na kraju su ih sastavljali, tako je posao išao malo brže. Jučer su snimljeni prvi kadrovi i još puno posla nas čeka.

Skupština
08.04.2008. je u prostoru kluba održano redovito zasjedanje Skupštine FVK "Mirko Lauš". Kao što je i uobičajeno na dnevnom redu su bili izvještaji za prošlu i planovi za ovu godinu. Osim toga predstavljen je i novi program "Škola animiranog filma" koji će započeti s početkom slijedeće školske godine tj. najesen.
Najavljeno je i prezentiranje drugog dijela programa "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" koji uskoro završava. Prezentiranje će biti u okviru manifestacije Dan fotografije i filma u Pitomači 2008. a koji se već tradicionalno održava u Danima općine dakle u prvoj polovini lipnja. Nakon službenog dijela tj završetka sjednice, koji je odrađen u prostoru kluba, članovi skupštine su nastavili druženje u restoranu Zlatni klas Otrovanec.

FVK"Mirko Lauš"Pitomača

- 18:16 - Isprintaj - #

Stotine ljudi u potrazi za poslom posjetilo Sajam poslova

Župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, danas je u Strukovnoj školi Virovitica otvorio Sajam poslova. Sajam se po uzoru na europske primjere, po prvi puta organizira u Virovitici, a za njegovu organizaciju je zadužen Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Virovitica. Partneri sajma su: Virovitičko - podravska županija (ujedno i pokrovitelji Sajma), Grad Virovitica, Grad Orahovica, Grad Slatina, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Virovitica, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Virovitičko – podravske županije, Razvojna agencija Virovitičko - podravske županije, Općina Pitomača, Razvojna agencijom Sjever DAN i Pučko otvoreno učilište Slatina.

Na Sajmu poslova koji je bio otvoren danas do 19 sati, stotinama posjetitelja predstavilo se 27 poslodavaca s prostora Virovitičko-podravske županije, i to: TVIN d.o.o.; Nikola d.o.o.; Prajo & Co d.o.o.; RS Metali d.d.; Galeb mont d.o.o.; Beki d.o.o.; Flora Vtc d.o.o.; Slavonka d.o.o.; Čađavica tvornica za preradu povrća i voća; Pinus d.o.o.; Slatina; Ec-Comm d.o.o. Labin proizvodnja konfekcije; Zagrebačka banka; Limex d.o.o.; Čelik remont Orahovica; Eurovoće d.o.o. Orahovica; Kio Keramika d.o.o.; PP Orahovica d.d.; "Phoenix“ proizvodnja opruga; Pan parket d.o.o.; Prodajni centar Rengel; Aluferit građenje d.o.o.; Palković d.o.o.; Tehnohit-Hr; Metallon – plastenici; Uwe d.o.o.; Croming d.o.o.; Paneli-Matasić d.o.o.; i Enavigo d.o.o..

U sklopu sajamskog prostora nezaposlene osobe mogle su se upoznati s trenutnom ponudom poslova HZZ Područnog ureda Virovitica, ali i istraživati mogućnosti odabira zanimanja koje nudi računalni program "Moj izbor" iz Velike Britanije.

Sajam je bio domaćin i okruglom stolu na temu cjeloživotnog učenja te radionice za nezaposlene na temu „Kako se predstaviti poslodavcu“.

Osim župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića koji je otvorio sajam, svečanosti otvorenja, između ostalih nazočili su i Marica Barić osobna izaslanica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ankice Paun Jarallah, gradonačelnik Grada Virovitice, Zvonko Kožnjak, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Željka Grahovac i domaćin, privremena pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne služba Virovitica, Lahorka Weiss.

Virovitica online

- 18:08 - Isprintaj - #

08.04.2008., utorak

Križnica:uzduž i popreko

križnica


Lijepa sunčana nedjelja istjerala nas je iz kuće pa smo se uputili pješice do Križnice,naselja na drugoj obali rijeke Drave.
Od mosta do Fabine "Dravske iže"ima oko 3 km,mada to pješice izgleda puno dalje.Od centra smo krenuli za Jadicu,pa natrag preko Pustare do Luke.
križnica križnica
Sve skupa,napravili smo cipelcugom oko 15 kilometara.
križnica križnica
fotografije i video:PovratakPitomače,06.travanj 2008.
križnica križnica
Križnica:regionalni park
Ministarstvo kulture preventivno je zaštitilo područja rijeke Mure i Drave na području 5 županija u kategoriji Regionalni park.U područje regionalnog parka ulaze i zaštićeni krajobrazi (Jelkuš, Širinski otok, Križnica i Vir) s područja općine Pitomača. Inače u području Regionalnog parka su dopuštene gospodarske djelatnosti,a uvjete zaštite prirode daje Ministarstvo kulture. Ovo područje je proglašeno zaštićenim jer su ista područja u susjednim državama već zaštitćena, i dio su nacionalnih ekoloških mreža, a i dio NATURA 2000 tj. EU ekološke mreže.
križnica križnica
Križnica:Naselje preko rijeke Drave
Nalazi se u sjevernom dijelu općine Pitomača omeđena granicom toka rijeke Drave, njenim rukavcima i državnom granicom s Republikom Mađarskom. Sveukupnu površinu Križnice čini jedan neuobičajen krajobraz s naseljem Križnica, okolnim oraničnim i šumskim staništima, te tokom i rukavcima rijeke Drave koji ju omeđuju u zmijolikom obliku.
križnica križnica
Križnica:zaštićeni krajobraz
Križnicu s jugozapadne strane omeđuje rijeka Drava, a sa sjeveroistočne mađarsko-hrvatska granica koja djelomično prolazi starim tokom Drave. Važno je napomenuti da ova granica datira još od prije nekoliko stoljeća. Prometna komunikacija Pitomače i Križnice odvija se skelom i pješačkim visećim mostom. Skela ne može prometovati pri niskom i visokom vodostaju Drave, a viseći je most širine manje od 2 metra, tako da preko njega mogu prelaziti pješaci i biciklisti. Vode stajaćice na području Križnice su idealno mrijestilište za mnoge vrste riba.
križnica križnica
Veliki dio područja Križnice obradive su površine sa vrlo kvalitetnim zemljištem za poljodjelstvo pa se križničani pretežito bave poljoprivredom (ratarstvo i stočarstvo). U novije vrijeme na ovom dijelu počeo se je razvijati lovni i ribolovni turizam što je rezultiralo otvaranjem prvog obiteljskog hotela u Križnici. Prema popisu iz 2001. godine živi 207 stanovnika u 39 domaćinstava.
izvori:Pitomača.hr,JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode VPŽ


- 16:52 - Isprintaj - #

Sajam poslova u Virovitici

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Virovitica, organizator je «Sajma poslova», koji će se u srijedu 09. travnja, održati u prostoru Strukovne škole u Virovitici.
Virovitičko-podravska županija pokrovitelj je, a Općina Pitomača jedan od partnera sajma. Desetak pitomačkih poduzetnika također će se predstaviti na sajmu, a osim njima, priliku za posao možda pronađe i netko od nezaposlenih osoba.
U sklopu sajma biti će održan i okrugli stol na temu cjeloživotnog učenja, te radionica za nezaposlene «Kako se predstaviti poslodavcu».
Za zainteresirane osobe s područja naše općine, Općina Pitomača organizirati će besplatan autobusni prijevoz na sajam.
Pitomača.hr

- 16:49 - Isprintaj - #

Za glazbeni festival „Pjesme Podravine i podravlja Pitomača 2008“, Županija uplaćuje 50.000,00 kuna

Kroz godine do sada, Festival Pjesme Podravine i podravlja u Pitomači izrastao je u jasan i prepoznatljiv dio, ne samo Virovitičko – podravske županije i Pitomače, već i ovoga dijela Hrvatske.
Ove godine, 13. i 14. Lipnja, Festival će doživjeti svoje 16 izdanje. Potičući glazbeno stvaralaštvo ovoga kraja Virovitičko – podravska županija je za festival „Pjesme Podravine i podravlja Pitomača 2008“, uplatiti 50.000,00 kuna, kako bi ova glazbena manifestacija i ove godine bila na visokoj razini kao i do sada.
Podsjetimo, „pjesme krajeva uz Dravu razlikuju se u srodnim posebnostima u glazbi i stihovima, u raznolikoj lepezi značajki, od široke melodijske ravničarske elegičnosti, do rustikalne zaigranosti pučkih plesova, prigodničarskih napjeva i pošalica. Pitomača u Podravini na samom je rubu područja kajkavskog narječja i zemljopisno je u središtu hrvatskog podravlja. Tu se odvajkada susreću, pa i prožimaju i "kaj" i "što" s primjesama slavonske ikavice, a u pučkoj pjesmi jednako su prisutni i gudci mužikaša i cimbal i tambura – napisao je svojedobno proslavljeni Drago Britvić evociravši dojmove o festivalu „Pjesme Podravine i podravlja“.
Prva večer Festivala rezervirana je za male sastave i soliste, a završna večer za male sastave i soliste uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.
Dvostruki nosač zvuka sa skladbama prve i završne večeri izdat će Croatia records, a obje večeri biti će snimljene i emitirane u programu HTV-a.
Vpž

- 16:47 - Isprintaj - #

05.04.2008., subota

Razmisli i potpiši!

referendum


ODLUKA NARODU:NATO na referendum-Popis mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu gdje se prikupljaju potpisi.

- 13:44 - Isprintaj - #

04.04.2008., petak

Osam pitomačkih filmova na RAF-u

Čak osam (8) filmova pitomačkog Foto video kluba "Mirko Lauš" bilo je na ovogodišnjem RAF-u.

Jučer su u kinu Grič u Zagrebu u okviru Revije amaterskog filma (RAF-a),prikazivani i filmovi iz našeg kluba.

Prikazani su filmovi: Samo igra, Ljubav prema životinji, Učili smo letjeti, Dario, Bisernica, i Super klara.

U drugoj projekciji prikazan je i film Štefina i Ivina a jučer Majstori za pet.

Nismo bili u mogućnosti u velikom broju otići u Zagreb iako smo bili pozvani, već samo tri mala filmaša s voditeljem.
Prije prikazivanja filmova publici su se obratili Nikola i Dario te su u ime kluba pozdravili prisutne i najavili filmove. Naši filmovi su dobro prihvaćeni pa smo se kući vratili zadovoljni.

FVK"Mirko Lauš"Pitomača

- 19:39 - Isprintaj - #

Virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić posjetio Pitomaču gdje se sastao s čelnicima općine

foto:Vpž
Župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić, posjetio je općinu Pitomaču, što je njegov prvi službeni posjet jednoj općini u našoj županiji.
U Pitomači se župan Tolušić sastao s načelnikom općine Željkom Grgačićem, te članovima Poglavarstva, Rikardom Bakanom, Nevenom Bedekovićem, Vesnom Bedeković koja je ujedno i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kuliutur i šport u Virovitičko – podravskoj županiji.
U uvodnom govoru, župan Tomislav Tolušić je apostrofirao značajne pomake u razvoju općine Pitomača, naglasivši kako će općina, kao i druge općine i županiji, imati punu potporu Virovitičko – podravske u svojim projektima koji su ne samo od općinskog već i županijskog značaja.
Govoreći o daljnjem razvoju općine Pitomača, načelnik Željko Grgačić i njegovi suradnici, govorili su o proširenju poduzetničke zone što se očekuje u lipnju ove godine, daljnjem gospodarskom razvoju, turističkim predispozicijama pitomačkog kraja, podcrtavši značaj Križnice i rijeke Drave, čiji su potencijali još uvijek nedovoljno iskorišteni.
Izuzev toga, govorilo se i o potrebi izgradnje novog obrazovnog centra u Pitomači, festivalu Pjesme Podravine i Podravlja koji će ove godine doživjeti 16 izdanje.... Župan Tomislav Tolušić je prigodom posjete izrazio zadovoljstvo radom općinskih čelnika, vjerujući kako će rezultati navdene općine biti još i bolji.
Vpž

- 18:50 - Isprintaj - #

Područne osnovne škole u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici – pod krovom

foto:Vpž
Odlično napreduju radovi na dvjema Područnim osnovnim školama Petra Preradovića iz Pitomače. Naime, nove zgrade Područnih osnovnih škola u Otrovnacu i u Velikoj Črešnjevici su pod krovom. Vrijednost investicije u Otrovancu iznosi 1.650.000,00 kuna. Zgrada u kojoj danas djeca pohađaju školu u Otrovancu izgrađena je oko 1850. godine, a inače osnovna škola, u mjestu postoji već od sredine 18. stoljeća.
Osim toga, vrijednost investicije nove zgrade Područne osnovne škole u Velikoj Črešnjevici je 2.000.000,00 kuna. Od tog iznosa nadležno ministarstvo izdvaja 1.500.000,00 kuna, Virovitičko – podravska županija sudjeluje s iznosom od 300.000,00 kuna, a općina Pitomača sa 200.000,00 kuna. Zgrada u kojoj se trenutno nalaze prostori Područne osnovne škole u Velikoj Črešnjevici, u derutnom je stanju (u prostorijima su potporni stupovi bez kojih bi bila ugrožena sigurnost djece).
Vpž

- 18:46 - Isprintaj - #

Vox Populli:Tomislav Tolušič i Željko Grgačić

U današnjoj emisiji Pitomog radija Glas naroda (Vox Populli) gostovali su novi župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

Snimku emisije možete poslušati OVDJE.

- 18:32 - Isprintaj - #

Održana 12. sjednica Općinskog vijeća

foto:Pitomača.hr
U ponedjeljak navečer održana je 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača.
Na dnevnom redu sjednice bilo je niz točaka koje je na prethodnoj sjednici pripremilo Općinsko poglavarstvo, a odnosile su se na ostvarenje godišnjeg proračuna Općine Pitomača, te njenih proračunskih korisnika - Dječjeg vrtića „Potočnica“ i Knjižnice i čitaonice Pitomača, za razdoblje od 01. siječnja - 31. prosinca 2007. godine.
Općinski su vijećnici prihvatili podneseno financijsko izvješće o poslovanju u protekloj godini, u kojoj su općinski prihodi ostvareni u iznosu od 13.824.211,90 kuna ili 96,23% u odnosu na plan, a rashodi proračuna iznosili su 13.693.503,45 kuna ili 95,32% planiranog.
Nadalje, Općinski su vijećnici donijeli i dvije odluke vezane za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i to o visini naknade za jednogodišnje korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Pitomača i dugo očekivanu odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za područje općine Pitomača na duži vremenski period. Navedenim bi natječajem bilo obuhvaćeno gotovo 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području k.o. Pitomača I i II, Stari Gradac i Kladare.
Odluka o raspisu natječaja s pripadajućom dokumentacijom ovog tjedna biti će poslana u nadležno Ministarstvo koje daje suglasnost na natječaj nakon čega može biti objavljen.
Općinski vijećnici donijeli su i Odluku o osnivanju Savjeta mladih općine Pitomača, te je za očekivanje skoro objavljivanje javnog poziva za podnošenje prijedloga kandidata za navedeni savjet, o prihvaćena je i predložena Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine na području općine Pitomača.
Tri donesene odluke vezane su uz komunalnu djelatnost i to Odluke o komunalnim djelatnostima na području općine Pitomača, Odluka o vodoopskrbi općine Pitomača, te Odluke o odvodnji otpadnih voda na području općine Pitomača.
Pitomača hr

- 18:27 - Isprintaj - #

Prometna nesreća sa teškim tjelesnim ozljedama

U jučerašnjoj prometnoj nezgodi koja se dogodila u pitomačkoj Dravskoj ulici, jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede.

Prometna nesreća se dogodila oko 17,30 sati kada je 23 – godišnja S.Š., upravljala biciklom kroz Dravsku ulicu, gdje je pri vožnji lijevom rukom pridržavala desnu ruku 21 – godišnje I.Č., koja je upravljala (prije stjecanja prava) te su se tako kretale kolnikom usporedo jedna uz drugu sve dok vozačica bicikla u jednom trenutku nije izgubila stabilnost, te je pala s bicikla i udarila glavom u kolnik.

U prometnoj nesreći krvarenje u mozak zadobila je S.Š., te je prevezena u Opću bolnicu Virovitica, a zatim u K.B.C „Rebro“ u Zagrebu, gdje je zadržana na liječenju.
Pitomača net

- 18:26 - Isprintaj - #

03.04.2008., četvrtak

Zeleno srce:Pješačko-biciklistički izlet u Križnicu (na vuzmeni pondeljek)

zeleno srce


Po veoma hladnom, pomalo kišovitom vremenu tridesetak najupornijih izletnika sudjelovalo je na prvoj ovogodišnjoj organiziranoj aktivnosti.
Oni hrabriji vozili su bicikle (lagano poprskani), a ostali su pješačili od Dravskog mosta. Ostaje žal za sunčanim i toplim vremenom jer bi nas bilo vjerojatno dvostruko više.

Križnica je, kao oaza mira i tišine, prekrasno odredište za sve izletnike u svako doba godine. Ako se odlučite na vožnju biciklima, provozit ćete tridesetak kilometara.

Dogovorite se s prijateljima i sretno!

Kliknite ovdje za ostale fotografije s izleta.

foto i tekst:Zeleno srce

- 05:52 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


RADOVI NA ELEKTROENERGETSKIM POSTROJENJIMA:
Dana 03.04.2008 (četvrtak) bez električne energije biti će potrošači naselja:
- Pitomača od 11,30 do 12,00 sati dio ulice P. Miškine od broja 92 i 235 do 112C i 281, od 08,30 do 14,30 sati
- Mala Črešnjevica, Dinjevac i Grabrovnica dio od broja 26 do 146 i 181 i od 69 do 177.
- Nova Bukovica, ulice Kolodvorska te naselje Hum Voćinski u trajanju do 2 sata od trenutka isključenja u vremenu od 08,00 do 14,00 sati.
- Pitomača, ulice M. P. Miškine od kbr. 92 i235 do 112C i 281, u vremenu od 08,30 do 14,30 sati, te Mala Črešnjevica, Dinjevac i Grabrovnica dio od kbr. 26 do 146 i 181 i
od kbr. 69 do 177.

Dana 04.04.2008. (petak) bez električne energije biti će potrošaći naselja:
- Đuretina i Šašnato Polje, u vremenu od 08,30 do 14,30 sati.

- 05:51 - Isprintaj - #

Objava Predhodne rasprave u tijeku izrade Nacrta prijedloga Urbanističkog plana dijela naselja Pitomača

Na temelju članka 83. Zakona o prostornom uređenju i gradnji ( „Narodne novine“ broj 76/07) i Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru ( „Službene novine“ Općine Pitomača, br.7/07, Općinsko Poglavarstvo Općine Pitomača, objavljuje PREDHODNU RASPRAVU u tijeku izrade Nacrta prijedlogaUrbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača na temu : komunalna infrastrukturna mreža -Pošta i telekomunikacije, transport plina i plinoopskrba, elektroenergetika, vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda

1. Predhodna rasprava u tijeku izrade Nacrta prijedloga Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača održati će se dana 14.04.2008. godine u 11 sati u prostorijama Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1.

2. Predhodna rasprava provodi se u svrhu pribavljanja mišljenja, smjernica i preporuka, te usaglašavanja interesa lokalne zajednice i gospodarstva o ciljevima i mogućim rješenjima značajnih za razvoj, uređenje i oblikovanje prostora u obuhvatu Plana.

3. Poziv za sudjelovanje u predhodnoj raspravi uputit će se nadležnim tijelima i osobama određenim posebnim propisima.

Pitomača.hr

- 05:50 - Isprintaj - #

FVK:Foto radionica "Drava"

foto:FVK
Po izuzetnom toplom i lijepom sunčanom danu (nedjelja, 30.03.2008.), polaznici "Male škole dječjeg amaterskog filma i fotografije" prošetali su obalom Stare Drave te snimili puno lijepih dravskih pejzaža.
Nakon što je zbog lošeg vremena nekoliko puta ovaj odlazak u Križnicu odgođen, danas je na opće zadovoljstvo polaznika ostvaren.
Osim nedirnute prirode u području Stare Drave moguće je vidjeti pokojeg sportskog ribolovca, divlje patke pa i labudove, a jedini zvuk koji je posebno ugodan za uši, pjev je velikog broja raznih ptica. Potaknuti takvim okolišom mali filmaši i fotoamateri uživali su i u radu s fotoaparatima kao i u samoj prirodi.
Fotografije nastale na ovoj radionici bit će dio izložbe koja slijedi po završetku cijelog projekta.
FVK"Mirko Lauš"

- 05:47 - Isprintaj - #

Izložba- "Proljeće 2008."

foto:Barica Mihoković
KLADARE – Skupili smo se danas 30. 3. 2008. da se lijepo družimo u Kladarama, na izložbi ručnih radova, sakralnih predmeta, kuhinjskih krpa, starih fotografija, pisanica, jer je matkana nedjelja, rekla je voditeljica Ines Giba, urednica „Pitomog radija“. Ivka Mađar predsjednica udruga žena Kladare i organizatorica izložbe objasnila je prisutnima svetkovinu matkane nedjelje, matkanja i pisanica. Ova tradicionalna izložba nosi naziv „Proljeće 2008“. Gosti izložbe sa svojim radovima, bili su članovi Udruge rukotvorina iz Čepelovca i Forum žena Kloštar Podravski. Gošće članice kulturno umjetničkog društvo „Podravec“ iz Kloštra Podravskog, otpjevale su tri prelijepe podravske pjesme. Bile su tu i kladardske kazivačice starih pjesama; Eva Filjak, Štefanija Špiranec, Eva Profuntar, Marija Crnec i Katica Malčec . Izložbu je otvorio Marijan Ružman predsjednik Turističke zajednice grada Đurđevca.

Skupu se obratio i Marijan Pauković. Predstavio je udrugu „Rukotvorine“ Čepelovec, koja izrađuje ručne radove predmete od drva, pisanice i još mnogo toga. Darko Tkalčec predsjednik Mjesnog odbora Kladare pozdravio je goste, pohvalio tradicionalnu izložbu „Proljeće 2008.“ i zahvalio se Udruzi žena Kladare, čuvaricama kulturne baštine na organizaciji. Izložbi je prisustvovao, ali i učestvovao sa svojim oslikanim pisanicama na nojevim jajima, Stjepan Ivanec, poznati slikar iz Kladara. Pročitana je i pjesma „Proljetna molitva“, uradak Lucije Badanjek, napisana prije 75 godina. Presretna sam što se nalazim među dragim prijateljima. Očekivala sam da će među nama biti i predstavnici naše općine. Pozvale smo velečasnog i kulturno umjetnička društva naše općine s kojima surađujemo, predstavnike Muzeja iz Virovitice. Svi su obećali, ali nisu došli. Došli su nam gosti iz Koprivničko - Križevačke županije i njihovih općina, na čemu im posebno zahvaljujem, rekla je Ivka Mađar predsjednica Udruge žena Kladare. Sve je završilo domjenkom i ugodnim druženjem.

Barica Mihoković
FVKnovosti

- 05:45 - Isprintaj - #

Novosti iz vrtića Potočnica

Uskršnja radionica za roditelje i djecu
USKRS U VRTIĆU
PREPORUČUJEMO , PROČITAJTE

- 05:44 - Isprintaj - #

Školsko natjecanje iz krosa

U Osnovnoj školi Petra Preradovića održano je školsko natjecanje u trčanju. Iz svakog razreda (5.-8.) djevojčice i dječaci su se natjecali u slijedećim disciplinama: djevojčice 5. i 6. razreda 600 metara, dječaci 5. i 6. razreda 800 metara, djevojčice 7. i 8. razreda 1200 metara, dječaci 7. i 8. razreda 1500 metara.

kros


U disciplini djevojčice 5. i 6. razreda prva tri mjesta pripala su Elizabeti Kovač, Emanueli Rengel i Aniti Kukec. U disciplini dječaci 5. i 6. razreda prva tri mjesta pripala su Igoru Pintaru, Matiji Ivanoviću te Nikoli Đaniću. U disciplini djevojčice 7. i 8. razreda prva tri mjesta pripala su Tajani Ila,Violeti Čor te Ines Siladić. U disciplini dječaci 7. i 8. razreda prva tri mjesta pripala su Josipu Milaković,Kristijanu Tambulašu te Marinu Keserici!

Natjecanje su organizirali učitelj Ivan Kos i Danijel Bijuk,učitelji tjelesne zdravstvene kulture. Prva četiri učenika iz svake discipline kvalificiralo se na županijsko natjecanje 5.4.2008. u Slatini.

(Z.F.)
foto i tekst:Pitomača net

- 05:30 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.