Povijest Franjevačke mladeži

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Frama službeno nastaje u Italiji 1948. Kod Reda Manje braće generalni ministar Fr. Pacifico Perantoni ujedinjuje u jednu jedinstvenu federaciju (nazvanu u početku GIFRAC: Gioventu Francescana di Azione Catolica – franjevačka mladež katoličke akcije) sve skupine mladih vođene od braće njegova Reda. Kod franjevaca Kapucina se pak Franjevačka mladež utemeljuje kao konfederacija skupina mladih iz Milana, Ascoli Picena i Firenze, i drugih skupina mladih koje vode braća kapucini. Istih godina, a posebno pedesetih franjevci Konventualci počinju jednu postepenu i jaču promociju Franjevačke mladeži među svojim skupinama mladih. 1958., dakle samo nakon deset godina, u pokretu Frame prisutno je već 453 skupine raširenih po cijelom nacionalnom teritoriju.

Kapucini 1954., potvrđuju prvi statut Frame, koji je prihvaćen 1958 i od braće franjevaca Konventualaca. Braća Kapucini 1968. započinju izradu drugog statuta Frame «Naše lice» (potvrđen 1971), koji je vrijedio i za skupine vođene od manje braće i također od braće Konventualaca (službeno 1974).

U drugoj polovici sedamdesetih pokazala se potreba jednog novog nacionalnog dokumenta za sve mlade koji pripadaju Frami. Nacionalni sabor interobediencijalni Viterba (1977), Nole (1978), i Seiana (1980) razradili su kao predložak ono što će poslije nekoliko godina biti «Način života» ili treći statut Frame.

Provizorni tekst bio je usredotočen na međunarodni sabor Franjevačkoga svjetovnog reda, od kojega se traži izricanje pojedinih «usmjeravajućih linija» za Franjevačku mladež u cijelom svijetu. U međuvremenu se, doista, iskustvo talijanske Frame raširilo na druge narode. S različitih strana, (napose Argentina i Brazil) dolazi izražena potreba jednog zajedničkog usmjerenja. Kako bi se izašlo u susret tim zahtjevima, Predsjedništvo međunarodnog vijeća FSR-a izdaje dokument pod nazivom «temeljne linije» koje će ostati baza odlomaka o Frami sadržanih u Generalnim konstitucijama FSR-a. Nacionalno interobediencijalno vijeće talijanske Frame, sastavši se u Paestumu, potvrdilo je definitivni tekst Statuta, prilagođenog međunarodnim linijama Frame.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.