Povijest za sve

četvrtak, 23.10.2008.

Uvod u nove cjeline

Do sada smo imali uvod u povijest i malo smo govorili o Starim Rimljanima i Grcima, govoriti ćemo mi o njima još no samo neke činjenice koje nisu općepoznate. Sada počinjemo sa škakljivim temama za povijest Hrvata i ostalih naroda. Stavljena je nova anketa gdje piše: koje godine počinje masovno pokrštavanje Hrvata? Točan ću odgovor uz obrazloženje napisati u nekim od slijedećih postova.

- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.10.2008.

Neki od Grčkih/Rimskih Bogova/Božica

Afrodita - Venus -- božica ljubavi i ljepote
Apolo - Apolo-- bog svjetla, medicine, muzike...
Ares - Mars -- bog divljeg i nepromišljenog ratovanja, masakriranja, ratovanja zbog rata samog.
Artemis - Diana -- bozica lova
Atena- Minerva -- božica promišljenog rata. mudrog ratovanja i taktičkog vođenja istog
Kronus- Saturn -- bog vremena
Kupid - Eros / Amor -- bog ljubavi
Demeter- Seres -- bozica kukuruza i zime
Dioniz- Bahus -- bog zemlje, vina i plodnosti
Had - Pluto -- bog podzemnog svijeta
Helios- Sol-- bog Sunca
Hefest - Vulkan --bog vulkana i kovaca
Hera- Juno-- zastitnica braka i vrhovna bozica
Hermes - Merkur-- glasnik bogova
Posejdon Neptun -- bog mora
Selena - Luna --bozica mjeseca
Zeus - Jupiter --vrhovni zapovjednik svih bogova

- 20:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Računanje vremena, povijesna razdoblja

Prvi kalendari nastali su u 4. tisućljeću pr.kr, no čovjekova mogućnost da izračuna točno koliko traje godina bila je skromna. Tijekom povijesti, pa i danas, u različitim civilizacijama mjenjali su se događaji od kojih se broje godine i vrijeme početka nove godine. Povijesničar, ako želi datirati neki pšovijesni događaj, mora poznavati različite načine računanja vremena. Narodi starog istoka računali su godine prema vladarima, stari Grci prema olimpijskim igrama, a Rimljani od osnutka grada. Od 6. stoljeća u Europi se počinju brojati godine od kristova rođenja. Židovi smatraju da je Bog stvorio svijet 3761.pr.Krista, a muslimani broje godine od Muhamedova prelaska iz Meke u Medinu, 622. godine.Kronologija je pomoćna povijesna znanost koja proučava razliočite načine računanja vremena kroz povijest.
Židovska era-1.listopada 3761.g.pr.Kr.
Grčka era-1.srpnja 776.g.pr.Kr.
Rimska era-24.travnja 753.g.pr.Kr.
Danas je prihvaćen univerzlani način računanja vremena prema kršćanskoj eri.
Evo sada jedna lenta vremena s par označenih važnijih događaja.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!
Kliknite na sliku za veći prikaz.

- 19:49 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Herodot

Herodot (484.-424. p.n.e.) je bio grčki povjesničar. Rodio se u imućnoj obitelji u Halikarnasu u Maloj Aziji odakle se preselio na otok Samos. Sa Samosa je krenuo na svoja duga putovanja po Maloj Aziji i egejskim otocima, u Perziju, na obale Crnog mora, u Makedoniju te Egipat. 444.g.pr.Kr. postaje građaninom grada Turija u južnoj Italiji, odakle putuje po Grčkoj držeći predavanja o svojim putovanjima.

Smatra se ocem povijesti jer prvi nastoji provjeriti istinitost i vjerodostojnost podataka koje zapisuje. Nazivaju ga ocem povijesti.

Bio je poznat kao logios koji je deklamirao priče (logoi). Putovao je Grčkom i pričao o bitkama, političkim indidentima i stranim zemljama, za što je bio i plaćen.
Taj tekst je skinut sa wikipedije što ne znači da je točan. Udžbenik za prve razrede gimnazije govori o Herodotu malo drugačije.
Herodot iz Halikarnasa, grćki povijesničar, živio je u 5. stoljeću prije krista. Smatramo ga ocem povijesne znanosti. Njegovo nam djelo daje obilje informacija o svijetu i stanju znanosti u njegovo doba. No budući da njegove priče nisu uvijek sasvim istinite, neki ga, osim ocem povijesti, nazivaju i ocem laži.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

- 19:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 15.10.2008.

Uvod u povijest

Definicija povijesti prema Ciceronu glasi: "Historija je svjedokinja vremena, svijetlo istine, život uspomene, učiteljica života, objaviteljica starih vremena."
Znamo da je povijest stvarna prošlost čovijeka, znanost o prošlosti čovijeka i svemu što je utjecalo na povijesni razvoj, a dakako i školski predmet. Sve što nas okružuje ima prošlost, a zanimanje za prošle događaje i potreba da se prošlost zabilježi, objasni i razumije javlja se već na početku povijesti, s otkrićem pisma. Ocem povijesti kao znanosti smatramo Herodota, grčkog povijesničara iz 5.st.pr.kr.Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

- 11:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Dobrodošli

Dobrodošli na ovaj blog koji je namjenjen isključivo za prikazivanje povijesnih činjenica različitih ljudi o istom događaju. Na ovom blogu očekujem mnogo slika i tekstova raznih autora tako da će biti zanimljivo. Molim ne ostavljati komentare uvredljivog sadržaja jer će uprotivnom takvi komentari biti uklonjeni. Unaprijed se ispričavam za sve pogreške pri pisanju u budućnosti.
Hvala.

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #