Panika uz Peruču: Divovski kravosas u jezeru!

nedjelja , 22.06.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


U Peručkom jezeru skriva se čudovišna zmija duga čak do 5 metara!
Kako prenosi Slobodna Dalmacija i drugi mediji (HTV 1), zmiju su na obali jezera, blizu Vrlike zapazile dvije starice, a potom i neki ribiči koji ne žele otkriti identitet da ne bi ispali predmetom poruge među svojim sumještanima.
Tko bi im vjerovao da su kraj jezera vidjeli zmiju dugu 5 metara?
Ista zmija skriva se sada duboko u njedrima peručke stajaćice ne sluteći kakav je šok izazvala kod okolnog stanovništva.
Bojimo se da će mnoga djeca koja su se spremala na kupanje po svršetku školske godine, sada ispuhati svoje kolutove za plivanje, svoje gumene čamce i tome slično.
Ta, tko će se usuditi zaplivati barem nekoliko metara od obale?
Tko će se uopće smjeti približiti vodi?
„Kravosas“, kako ga nazivaju stručnjaci (mada je kravosas uobičajeno „samo“ do 2 m dug!), vreba na sve!
On je gospodar ove prelijepe vodene površine!
Uputa seljacima koji imaju goveda: Ne tjerajte blago na vodu! Kravosas nije slučajno dobio takvo ime!


Image Hosted by ImageShack.us

Na slici: Divovska zmija preplašila staricu (crtež; I.G.)



O kravosasu:


Kravosas - Elaphe quatuorlineata quatuorlineata
[attach=2094][/attach]

GDJE:
Obalno područje Hrvatske, neki otoci

Opis:
Odrasli su do oko 260 cm (rijetko dulji), ali većina je ispod/oko 150 cm. Najveća europska zmija. Velika, pomalo deblja zmija, robusnija od ostalih velikih zmija na području rasprostranjenosti. Glava je dobro izražena, pomalo duga i zašiljena, okrugla zjenica. Leđne ljuske su lagano, ali izraženo, grebenaste kod odraslih. Mladi imaju red tamnih, širokih mrlja (često sa crnim obrubom) ili prečaka na leđima i 1 ili 2 niza manjih na svakom boku. Glava u mladih ima jasan uzorak, a trbuh ima tamne šare koje mogu tvoriti 2 linije. Odrasli mogu imati više-manje takve uzorke ili sa 4 tamne (često tamno smeđe) linije na leđima. Ima 2 predočne ljuske.

Br. ljusaka:
25 (rijetko 23, 26 ili 27) leđnih, 187-234 trbušnih i 56-90 para podrepnih.


Image Hosted by ImageShack.us



Stanište:
Često ih se može naći na rubovima šuma i živica, u otvorenim šumama, na obraslim kamenitim padinama. Preferiraju nešto hladovine i vole topla, relativno vlažna staništa i može ih se susresti u močvarama i kraj potoka i bazena.

Ponašanje:
Dobro se penje i pliva. Kravosas je realtivno flegmatičan i sporije se kreće.

Prehrana:
Često lovi plijen za topla, oblačna vremena i u sumrak. Veći plijen davi. Hrana odraslih se pretežito sastoji od manjih sisavaca (do veličine štakora i mladih zečeva), ali ptice (pogotovo ptići) lovi pretežito u proljeće. Jaja i povremeno pokoji gušter. Nekad zalazi u kokošinjce. Mlađi se pretežito prehranjuju gušterima.

Razmnožavanje:
Ženke se pare skoro svake godine, barem na nekim područjima. Lijegu 4-16 jaja (30-70 mm u dužini). Mladi se izlegnu za 7-9 tjedana i dugi su 20-40 cm. Spolno su zreli sa 3-4 godine.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.