Potročani Hercegovci?!

srijeda , 04.06.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


Dragi posjetitelji ovih stranica, želim s vama podijeliti dopis koji mi je mailom poslao jedan čitatelj, a koji se odnosi na točnost , odnosno netočnost mojih navoda o podrijetlu naših žitelja.
Ja mu se ovim putem zahvaljujem i uzimam u razmatranje njegove tvrdnje.

Slijedi tekst dopisa u cijelosti:

Poštovani gosp. Gašpar,

zaista ste uložili truda oko uređenja Vaše VEB stranice o mjestu-selu Potravlju na adresi: http://potravljeselo.blog.hr/2007/11/index.html, što je za pohvalu, ali ste isto tako, naveli i nekorektan podatak, citiram izvod iz Vaše stranice:

"Ime mjesta: POTRAVLJE
.................................................................................
Područje doseljenja: Travnik i Rama (današnja BIH),..."

o području doseljenja današnjeg stanovništva Potravnika - Potravlja.

Naime, prema povijesnim dokumentima današnje stanovništvo Vašeg mjesta nije došlo iz Travnika i Rame, nego uglavnom iz područja Hercegovine i to konkretno iz BROTNJA, GORANČA, RAKITNA; MOSTARA: MOSTARSKOG BLATA, .....dakle iz područja današnjeg Čitluka do Mostara,..i oko srednje Neretve,.....*

# ..odakle su došli, ako su došli u područje Hercegovine, nema vjerodostojnih dokumenata, a sve ostalo su špekulacije,....**


Podsjećam, jer vjerujem da to znate, tvrđava Travnik iznad Vašeg sela je srednjovjekovna tvrđava, po kojem je Vaše selo dobilo ime, najprije Podtravnik,.. a s vremenom se ustalilo Potravlje,...... dok neki autori navode da je ta tvrđava čak iz ilirskog perioda (cca 300 god. prije Krista),.....

(*) - prema spisima Općeg providura A. Moceniga, knjiga III, str. 390-391 i
395-395, opći providur Mocenigo je dao dozvolu za zaposjedanje 24.10.1697.
god., ... serdaru Antunu Prološčiću (Potravlje), harambaši Antunu Knezoviću
i Šimunu Hrgoviću (Satrić),..koji su doveli 100 obitelji s 500 osoba iz
Hercegovine, iz područja Goranča, Mostraskog blata, Rakitna, Brotnja,.. koje
su na današnjem prostoru Potravlje-Satrić, dijelom Zelovo,..... uglavnom i
ostale ..što navodi i fra A.J. Soldo u knjizi "Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću"
I dio, ....

(**) isto tako pretpostavljam, da Vam je poznata jedna od takvih "konstrukcija"
koja je vezana za obitelj Biće-Petković iz banderije harambaše Antuna
Prološčića, koja danas nosi prezime Kotromanović (sic !) o navodnoj vezi s
bosanskom plemićkom obitelji Kotromana, koja je djelo fra Grge Biće-Petković
koji je bio župnik Tijarice,(+1806.god.),.... kako to navodi fra A. J. Soldo u
knjizi "Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću" II dio, ....to je izazvalo iznenađenje i
potaklo sumnje,..... itd.

U dobroj vjeri i s poštovanjem !

jedan čitatelj Vaše WEB stranice (Mirko)


--------------------------------------------------------
Komentar:


Mislav Cvitković

Pozdrav!

Mislim da trebam intervenirati na navode gospodina Mirka. Dakle, radi se o sljedećem. Postoji nekoliko prijepornih stvari u tekstu gore:

1)
U izvoru se jasno izrjekom navodi: „ (...) opći providur Mocenigo je dao dozvolu za zaposjedanje 24.10.1697. (...)“. To nije u nikakvoj kontradikciji s informacijama navedenim na ovom blogu, tj. da su stanovnici Potravlja doselili iz Rame i Travnika. Naime, doseljenje iz Travnika i Rame se sigurno dogodilo prije, ali se ne zna točno kad. Ipak, većina izvora (J. A. Soldo, nav. dj.; fra M. Buljac (ur.), Hrvace (monografija) i dr.) tvrdi da je doseljenje bilo u velikom seobenom valu godine 1687. odnosno godine 1689., ili nekoliko godina prije, dok se seobi iz Travnika ostavlja mogućnost još ranijeg doseljenja; sva su doseljenja bila potaknuta bijegom pred Turskim zvjerstvima u tadašnjoj Bosni. Očito cijenjeni gospodin ne govori o istoj seobi, tako da ova tvrdnja nikako ne dokida njegovu da se zbila i kasnija seoba, ona iz 1697., s detaljima (odakle i gdje) koje navodi u svojem izvoru.

2)
Ne komentirajući navode o Kotromanovićima, izričito negiram tvrdnju da ne postoje vjerodostojni dokumenti o doseljenju dijela stanovništva današnjeg Potravlja. Pokazat ću to kontraprimjerom. Cvitkovići – prezime prisutno u Potravlju (i još ko zna gdje ne) – sigurno su došli iz Rame. Za tpo postoje napisi u franjevačkoj dokumentaciji, a i gore navedeni izvori spominju upravo Cvitkoviće, koji zapravo mogu biti ogledni primjer doseljenja. Naime, potekavši od arambaše Grge Cvitkovića iz Rame, pet braće, njegovih potomaka, krenulo je u veliku seobu s narodom i franjevcima 1687. odnosno 1689. g. Sigurno je utvrđeno da je jedan od te braće ostao u Potravlju; pretpostavlja se da je to bio Filip Cvitković, sa svojom već brojnom obitelji. Dakle, postoje izravni povijesni izvori (iako ih je najmanje trenutno u Cetinskom kraju), ali ne postoje za sve stanovništvo Potravlja, nego za njegov jedan dio. I ti izvori potvrđuju navod da je narod doselio iz Rame i Travnka.

3)
Vaša izjava o tvrđavi, koja se, uzgred budi rečeno, danas zove Potravnik, jest apsolutno točna. Međutim, nije sa sigurnošću utvrđeno da se u vrijeme o kojem Vi govorite (dakle, srednji vijek) zvala tako. Dakle, sasvim je opravdano, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu (!) da se jedan dio Potročana doselio iz Travnika pred Turcima u vrijeme velike ramske seobe s franjevcima ili prije, pretpostavljati, ako ne i tvrditi da je tvrđavica dobila ime upravo po doseljenicima iz Travnika. Naime, prijedlog „po“ osim svih redovnih značenja, ima i značenje odnosa u slijedu, odnosno podrijetla ili ishodišta onoga što označuje izraz s kojim se spreže. U tom smislu značenja prijedloga „po“ nastala je, npr., riječ „pomajka“, pa je očita analogija u nazivu „Potravnik“ odnosno „Potravlje“.

Konačno, kao zaključak: Vaše podatke ne dovodim u pitanje, međutim, ne postoji nužna korelacija (osim Turaka) s podacima navedenim na blogu. Dakle, smatram da podaci navedeni na blogu nisu „nekorektni“ kako tvrdite – nego su Vaši podaci samo korektan dodatak njima.


06.06.2008. (12:08)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.