Oko Bičin` grada

nedjelja , 13.04.2008.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovi dio sela manje mećen na stranice bloga jer mi je ovi dio malo podalje.
Ovde, oko Bičina grada (kula Potravnik) smistili su se dični plemići i kovači Kotromanovići, te Tadići, pa malo dalje Glavinići, Rožići i Glavurdići...Ova slika sve to ne hvata, na žalost...

Rič-dvi o Kotromanovićima:

Kotromanovići kao izbjeglice ispred Turaka, tada najmoćnije sile u Europi, naselili su se u Potravlju i tu našli svoje stalno obitavalište. Oni posjeduju ispravne listine o svom plemićkom porijeklu. Tu su utisnuti i pečati Stjepana Kotromanića.

Image Hosted by ImageShack.us
STJEPAN II KOTROMANIĆ: Ban bosanski, vladao je od 1322. do 1353. godine i za njegovo vrijeme Bosna se prilicno prosirila. Prvi je, vec 1326. godine osvajanjem knezevine Hum, povezao Bosnu i Hercegovinu u teritorijalnu cjelinu "od Une do Drine i od mora doSave". Sklopio je znacajne ugovore s Dubrovnikom i Mlecima, dobro se slagao i sa ugarskim kraljem. Po njegovu dogovoru s generalom Franjevackog reda Gerardom Odonisom osnovana je 1340. Vikarija bosanskih franjevaca. Stjepan II Kotromanic pokopan je u franjevackom samostanu u Visokom 1353. godine, a iza njega je ostala bosanska drzava nezavisna, jaka i mocna, najvise zahvaljujuci znatnom razvoju rudarstva (bakar, srebro, olovo, zlato).

P.S.
Našem župniku, ovim putem želim što brže ozdravljenje i izlazak iz bolnice!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.