''Gusle i guslari - Božo Domnjak''

nedjelja , 09.07.2006.


U našemu selu su se gusle oduvik svirale.
Nami, dici, je nekoć bila milina slušati guslare kako gusle negdi isprid gostionice ili dućana.
Pisme su često bile o narodnin junacin ili političke..
Bile su često duhovitog sadržaja.
Danas je u selu najpoznatiji guslar Marko Kunac - Maćonin, koji je kao majstor od zanata, čest gost na dernecima i drugim narodnim veseljima..
Ovo nije njegova slika...



Gusle u Hrvatskoj

Gusle su u Hrvatskoj rasprostranjene u dinarskom kulturnom području, i to najviše u dalmatinskom i primorskom zaleđu (od zaleđa Dubrovnika, doline Neretve, po Dalmatinsloj Zagori, Ravnim Kotarima, Hrvatskom Primorju, te Lici, Krbavi, Kordunu, sve do zaleđa Senja, a značajna mjesta su i otoci Korčula i Hvar), iako se danas tamo vrlo rijetko može čuti svirka na guslama, jer živućih guslača je vrlo malo, a na nekim područjima ih više i nema.
Posebna zanimlivost i jedinstvena pojava na hrvatskom etničkom prostoru su bile gusle "s dvi strune" kod Hrvata (Bunjevaca) u Lici.

Nažalost, tamo gdje je nekad guslaštvo (guslarstvo) bilo najviše razvijeno kao u srednjoj Dalmaciji(kako po vrsnoći svirke i ljepoti napjeva, tako i po ljepoti i tekstualnoj sadržajnosti samih pjesama- npr.
"Hasanaginica" iz Imotske krajine ili pak cijela pjesmarica "Razgovor ugodni naroda Slovinskog" od fra A. Kačića Miošića- prema mišljenju slovenskog etnomuzikologa M. Murka), guslačka tradicija je sada na samom izumiranju i postoji opasnost da uskoro potpuno nestane (na sveopću hrvatsku sramotu).
U čast pokoljenjima neznanih hrvatskih guslača i narodnih pjesnika pomenimo samo jednog među najvrsnijima: Božu Domnjaka iz Potravlja u Ceninskoj krajini (a koliki je broj onih kojima hrvatska znanost nije zapisala ni imena ni prezimena).

Preneseno iz: http://enciklopedija.net/topic/Gusle.html

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.