09

ponedjeljak

lipanj

2014

Portal naš svagdašnji

Valjda smo svi sada naučili kako nepristranost medija uglavnom ne postoji. Paradoks je što u informacijsko doba zapravo postoji sve manje medijskih kuća. Kapitalistička hobotnica uz pomoć virusa globalizacije i na ovom polju jako dobro funkcionira, te se i na ovo polje demokracije proširila kapitalistička metodologija preuzeta iz šarolikog svijeta flore i faune: 'velike ribe jedu male ribe'.

Dakle, imamo sve više medija, a sve manje vlasnika, što uzrokuje da istina postane subjektivno viđenje onoga koji je u poziciji diktirati tekst.

I imamo primjer Google-a za kojeg se slobodno može reći da preuzima svijet. A da se ne spominju veliki globalni 'Todorići' koji se kao i naš bivši prodavač ruža bave svim poljima djelatnosti koji im dođu pod ruku.

Portali u RH

Kada smo već kod medija, najviše pažnje se posvećuje onim digitalnim. Barem ja tako mislim. A što se tiče HR predstavnika, stvarno imamo šaroliko društvo. Svima je zajedničko da su obojeni, bilo politički, bilo ideološki, a jedan među njima i subkulturno.

Čak se to ne može niti nazvati subkulturom u pravom smislu riječi pošto je jedino obilježje te subkulture pljuvačina po svemu što se događa, po svemu tko se pojavi, po svemu što gmiže, hoda i udiše zrak. S druge strane, ne može se ponekim novinarima, pa ni samom gazdi poreći poneki pravi pothvat istraživačkog novinarstva koji je u dobrom dijelu radio i posao državnih službi (a pod koji nikako ne spada objavljivanje famoznog uratka crnokose Splićanke), i na temlju kojih se čak i interveniralo na državnoj razini. Za Index se ne može reći da je ljevičarsko-komunističko-udbaško izdajnički kako ga u narodu epitetno obasipaju uglavnom oni s desnog političkog spektra. Index je ideološki i politički (s obzirom na trenutnu političku scenu u RH) neobojen. Jedino što mu se može prišiti jest da je liberalan anticrkven i antifašistički – što opet nije pitanje politike, već etike i ideala koji nisu politički. Ipak, on je nusprodukt jednog mentalnog stanja velike grupe građana i kao takav – nije nikakav, niti desni, niti lijevi, on je jednostavno ekstremno ogorčen. Da li je ta ogorčenost opravdana? Sigurno jest. Da li je konstruktivna? Nikako.

Uglavnom se za svaki od portala može reći da se iz njih iščitava ogorčenost i ljutnja. Pogotovo kada se skrola prema dolje, u bespuće komentatora koji nemaju drugih zanimacija osim prepucavanja po internet portalima.

Dnevno.hr je suludo komentirati. Po nekim člancima nadišao je i portale-satiričare poput News Bar-a i Sprdex-a te dodao novu dimenziju apsurda kojemu bi pozavidio i sam John Cleese. Od svakodnevnog prebrojavanja krvnih zrnaca što je omiljeni hobi redakcije, do alternativne povijesti, teorija zavjera Srba-vanzemaljaca iz svemira protiv hrvatskog puka, babe Vange kojoj se pridaje ozbiljnost svjetskog geo-političkog stručnjaka do prebiranja po prošlosti javnih osoba ne bi li se našla poveznica s Titom i partijom. Dnevno.hr nekada izgleda kao da ga je pisao i sastavljao Zdravko Mamić osobno, što zbog uobičajene paranoje, što zbog učestale uporabe imenice 'sin jugo oficira' u dnevnom govoru.

24sata je čisto žutilo. Žutilo koje uz standardne tekstualne, rekordno male novinske isprtke, nagrađuje i fotografe-amatere na terenu s 500kn ako je novost zanimljiva. Zanimljiva u smislu obnažene guzice pobjednice treće sezone reality show-a. Uz pregršt tabloidnih naslova i članaka koji su trivijalniji i od pjesama Jelene Rozge tu su i neizostavne rubrike s ruba znanosti: o duhovima po autocestama i vješticama koje noćima opsjedaju sela dalmatinske zagore uz prikladne videe vrhunske 240p kvalitete.

Tu je i net.hr, apsolutni prvak u kategoriji 'klasična navlakuša' te 'kako zadovoljiti muškarca u 58 jednostavnih koraka'. Ne postoji portal u Hrvatskoj, pa čak ni šire, s toliko seksologa amatera u redakciji. I najveći glazbeni klasičari postidjeli bi se net.hr-ovih varijacija na temu kada je riječ o bogaćenju seksualnog života Hrvata.

Jutarnji list kao popularni bilten vladajuće garniture spremno štiti leđa svakom hrvatskom tajkunu i kao svetac zaštitnik krupnog kapitala bez imalo grča na licu objavljuje članke gdje se samilosno gleda prema problemima banaka i bankara te pravda postupke zbog kojih su pojedinci čudnim spletom nesretnih okolnosti isplaćivali, i još uvijek isplaćuju kamate kredita podignutog prije 7 godina, dok se glavnica i dalje smiješka u svom punom švicarskom sjaju.

S posljednjim nisam najbolje upoznat. Ako ćemo na prvu – umjereno desnačenje bio bi najsažetiji opis djelovanja večernjaka. Od poznatih krošea i aperkata najpoznatijeg stručnjaka za pitanja Hrvata u BiH koji živi i radi u Zagrebu, do genijalnog autora u najboljim godinama, hrvatskog Bill O'Reillya – Milana Ivkošića, kojeg još pamtim kao redovnog gosta talk show-a 'U sridu' Nove TV gdje je tada golobradi Sandi Blagonjić brisao pod s novinarom pred penziju. Uglavnom, to je bilo prije više od 6 godina, on još nije u penziji, i još piše.

Zbog svega navedenog, rijetko čitam gore navedeno.
Pročitam sport i pročitam News Bar i Sprdex. Dobro, ponekad i dnevno.hr, iz istog razloga kao prethodna dva.

<< Arhiva >>