27

petak

veljača

2009

Trgovina ljudskih principa iliti Anti-utopija

Planeta je samo još jedan veliki trgovački lanac. Mi, ljudi, hodamo okolo s cijenama istaknutim na strateškim mjestima. Netko ih drži na nabujalim grudima, isklesanim stražnjicama, bicepsima i ostalim dijelovima tijela.

Posao cvate i na uglu Sanaderove i Šeksove, gdje prodavač radi ono što zna najbolje – prodaje. U skromnu trgovinicu ljudskim principima ulaze otac i sin. Uvjeren kako radi pravu stvar, glava obitelji zahtjeva primjerak za malog. Ovaj dobiva potvrdu, pismenu od strane vlastodržaca, usmenu od službenog prodavača, da radi za vlastitu dobrobit i dobrobit države.

Zauzvrat dobivaju plastificiranu facu doktora Ive na iskaznici istog materijala. Kompjuterski obrađen smiješak ne utječe na autentičnost, još se jednom potencira optimizam koji će od sad nedvojbeno biti sastavnim dijelom života novoga člana.

Sve prima sa zahvalom. Stari ga gladi po glavi. Više mu nitko ne može oduzeti pravo da radi, i pravo da isto mjesto zadrži. Malom nije jasno tko je lik sa slike, ali se uzda u oca, stari zna što je za njega najbolje.

Iza njih dolazi tridesetogodišnjak. Što treba napraviti? Gdje treba potpisati? Svojevoljno daje glas i potpis za pošten posao.

Trenutak istine. Totalna rasprodaja ponosa. Dostojanstvo ide ko blesavo. Na kile se prodaje. Na tržnicama se babe dobacuju principima, apsolutna su sniženja na asortimanu ljudskih slabosti.

I on na kraju kolone. Čeka svoj red. Valjda je jedini koji se još premišlja. Gleda one ponosne na svoje kartice. Iz novčanika se naziru: zlatne, kreditne, članske i trgovačke. Sve što ikad treba u životu, u samo je jednom pretincu.

On se sjeća svoje zadnje epizode. Gluma nije njegov đir. Radije je autentičan. Još uvijek je to on, govori što misli, ne stidi se onog što osjeća. I nakon što je svoj ponosan čin s vremenom vidio sebičnošću, opet je, neočekivano, odlučio biti sebičan. I opet ponos kad je okrenuo leđa koloni. I roblje je opet zamijenio slobodom, koliko god to sebično bilo.

Još je samo razmišljao kako svoju sebičnost opet opravdavati ženi koja ga je na nesebičnost nagovarala. I kako djeci objasniti nemogućnost posjedovanja najnovije igračke, kada njegovog oca ne posjeduje nitko. A bili su naučeni i uvjereni da tako stvari funkcioniraju.

<< Arhiva >>