NK JARUN BLOG

NK JARUN BLOG

30.11.2015., ponedjeljak

SLIKE ZA KALENDAR... SESVETE(mlađi p.) I KLARA(stariji p.)
JARUN-ŠPANSKO II 4:1
(Husnjak-2,Bašić,Županić)

-kao što smo i najavili nije bilo lako.Bez obzira na rezultat Špansko(2004 g.) je odigralo odličnu utakmicu,mi malo slabiju sa dosta grešaka.Ali svako kolo zabijemo krasne golove, pogotovo zadnji kada akcija krene od Joje,pa dupli pas Husnjak-Gašparović,a Bruno na drugoj stativi sprema u mrežu.Bravo.Treba nam još jedna pobjeda za ulazak u osminu finala.Slijedi Dinamo i na toj utakmici morat ćemo odigrati sa što manje grešaka u fazi obrani,biti čvrsti i rastrčani, a šanse koje ćemo sigurno stvoriti,pospremiti na pravo mjesto.Lako za reći haha,ali predati se nećemo.Samo hrabro lavovi.

U Klari stariji p.igrali prijateljsku sa Poletom.Poveli 2:0 golovima Prskala i Cvetkovskog i onda stali,što je domaćin iskoristio i zabio nam dosta golova.Ali prva nam je tekma tako da ćemo u sljedećoj pružiti puno bolji otpor i zabiti više golova,a otraga postaviti zid kroz koji se neće samo tako proći.

Ajmo sada malo nagraditi igrače dobrim ocjenama jer u 11.mjesecu igrači su si dali dosta truda,pogotovo u zalaganju i ponašanju.
A to zna biti presudno za glavnu nagradu PONOS JARUNA.

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.11.2015., srijeda

SESVETE I KLARA... VJEŽBE SA TRENINGA

MLAĐI P. SESVETE
JARUN-HAŠK 4:1

(Mamić,Bašić,Županić, Vilušić-ag.)

KLARA
JARUN-UTRINE 1:2

(Husnjak)
JARUN-BREZOVICA II 2:2
(Husnjak,Gašparović)

STARIJI P. SESVETE
JARUN-DUBRAVA II 0:5


-polovičan uspjeh na prvim utakmicama maloga nogometa.Mlađi su se puno bolje snašli.U Sesvetama i više nego zaslužena pobjeda uz dobru igru,u Klari bili bolji od obje ekipe,ali falilo malo više mirnoće,preciznosti u završnici te čvrstine u obrani.

Stariji pali na presporoj reakciji kod oduzete i izgubljene lopte,klizanju po parketu,nedovoljnoj čvrstini i kašnjenju u blok,kretanju bez lopte,kontroli lopte,stvaranju viška preko protivničkog golmana itd.No dobro,prekratko uigravanje za mali nogomet,sada imamo malo više vremena pa će i naše sljedeće utakmice biti bolje i pametnije odigrane.VJEŽBA 3

-rad sa dvije lopte.Cilj-što bolja kontrola lopte lijevom i desnom nogom kako bi u kasnijim taktičkim vježbama(2:1) i samoj igri bili što uspješniji.

U prvom dijelu treninga krećemo se u prostoru sa dvije lopte.Jedna lopta(L 1) nam predstavlja pravac kretanja,čak i protivničkog igrača prilikom driblinga.Druga lopta(L 2) nam je uz nogu,kontroliramo je svim dijelovima stopala lijeve i desne noge i čim se približimo prvoj lopti(L 1) odigramo ju dalje u novi smijer(L 2),preuzimamo prvu loptu(L 1) i dalje se vježba ponavlja sa stalnim izmjenama lopti i promjenama smijera kretanja.Ovakve vježbe kod igrača poboljšavaju kontrolu lopte,osjećaj za loptu,orijentaciju u prostoru.Brze promjene smijera kretanja sa loptom još će poboljšati našu igru pogotovo na velikom terenu.

Već drugi tjedan vježbe ćemo otežati skraćivanjem prostora,radom većeg broja igrača u njemu sa dvije lopte,vježbama u parovima(primopredaja lopte) po sličnom principu i tada želimo uz sve već navedeno još više poboljšati orijentaciju u prostoru.


U drugome dijelu treninga vježbu sa dvije lopte primijenili smo u taktičkoj vježbi 2:1.Prvi igrač(N 1) prvu loptu(L 1) odigra prema naprijed,a drugu(L 2) povede u njenom smijeru da bi na nju napravio dribling ili dodavanje za igrača(N 2) koji dolazi sa lijeve ili desne strane.Odmah nakon toga uključuje se i obrambeni igrač(O 1) i u aktivnoj igri napadači trebaju postići pogodak,a obrambeni to treba spriječiti.Čim se završi akcija,ostala je još jedna lopta(L 1) na terenu i brzom reakcijom napadača i obrambenog igrača vježba se može završiti na jednu ili drugu stranu ovisno tko dođe prvi do lopte.Naravno sve ovisi i o zadacima za tu vježbu i one se mogu raditi na razne načine.
- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2015., četvrtak

VJEŽBE SA TRENINGA

VJEŽBA 2
-u današnjoj vježbi radimo na završnici u parovima(napadači) koji dolaze na postavljenu obranu od 4 igrača(hodanje,lagano trčanje,poluaktivno).Cilj je da igrač sa loptom pravovremeno(prerano-olakšava obrani,prekasno-opsajd) kroz obrambenu četvorku odigra loptu za drugog napadača u njegovu putanju kretanja(dijagonalni ulazak),a prije toga je naglo promijenio smijer kretanja sa loptom.Mi u ovoj vježbi radimo tako da igrač sa loptom svojim položajem tijela čak i prikrije to dodavanje(uvjeriti obrambene igrače da će lopta biti odigrana na stranu,a ne u dubinu).Ovakve vježbe se naravno mogu raditi na razne načine ovisno o cilju vježbe.Naš je već smo rekli pravovremenost,lažni položaj tijela,dubina,putanja i sama završnica(udarac na gol).
- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2015., ponedjeljak

11.kolo PRVENSTVO(mlađi i stariji p.)... MALI NOGOMET(Sesvete i Klara)

BUBAMARA-JARUN 0:2
(Pašalić,Husnjak)
BUBAMARA-JARUN 0:0
-posljednje kolo prvoga dijela prvenstva na uvjerljivo najlošijem terenu lige,donijelo je dosta uzbudljiv nogomet.Mlađi pioniri najslabije prvo pol. do sada i onda igrači sa klupe unose živost i našu bolju igru koja donosi pobjedu.Bravo.
Lukavi Pašalić kod jednoga kornera na brzinu dolazi do lopte i zabija krasan pogodak.I onda akcija utakmice.Bašić na prekidu za Bubamaru prvo izbija loptu glavom,pa iznosi loptu,proigrava Brunu,koji iz prve odigrava za Pašalića,a Ivan nesebično za Husnjaka koji sprema loptu u praznu mrežu.Bravo lavovi.

Stariji p.do zasluženoga boda,mogla je i pobjeda.Borbeno do zadnje sekunde.Naglašena momčadska igra u kojoj se vidi da će vrlo brzo sve sjesti na svoje mjesto i da će igrači biti nagrađeni za svoj trud.Za početak pizze za postignuti uspjeh na polusezoni za obje ekipe.Trenutno prvo mjesto u ukupnom zbroju koje dijelimo sa Zetom.

Tablica kaže 47 bodova Jarun,47 Zet,41 Stud.Grad.Prvi sigurno u viši rang,a vjerojatno i drugi.

A sada se okrećemo malome nogometu.Počinje dvoransko prvenstvo i liga Klara za mlađe p.

Na dvoranskom prvenstvu mlađi p. su u grupi sa Dinamo 1,Hašk,Concordia i Špansko 2,a stariji p. u grupi sa Rudešom,Lokomotiva 2,Dubrava 2 i Prigorje Žerjavinec.Po dvije ekipe iz grupe prolaze u osminu finala.Više nema Kutije Šibica tako da su sve najbolje momčadi na turniru.Ukupno po 40 ekipa u svakoj kategoriji.

Na ligi u Klari za mlađe p. sudjeluje 11 ekipa,ukupno 10 utakmica kroz 5 vikenda.Znači jedna ekipa mlađih p.ide u Sesvete,a jedna u Klaru.Kod starijih p. na utakmice u Sesvete će ići 11 igrača.Svi ostali koji ne budu prijavljeni za turnir će se kroz prijateljske utakmice(za sad dogovorene dvije) pripremati za mali nogomet na Velesajmu kada i stariji imaju dvije ekipe.

Uglavnom puno utakmica maloga nogometa,dosta uzbuđenja,isplati se doći pogledati.Nećemo ništa prognozirati,ali jedno možemo obećati:Lavovi će dati sve od sebe pa šta bude.

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2015., utorak

VJEŽBE SA TRENINGA

-evo još malo noviteta na blogu.Jedanput tjedno stavljat ću po jednu zanimljivu vježbu sa treninga.Prvo ću je skicirati na papiru,a zatim kroz slike probati dočarati kako lavovi marljivo rade da bi bili što bolji nogometaši.

VJEŽBA 1
U današnjoj vježbi radimo na koordinaciji sa loptom,frekvenciji pokreta(brzi rad nogu na letvicama,preponama i ljestvama),tehničkim elementima(dodavanje lopte nogom i glavom u kretanju),promjeni smijera nakon odigrane lopte.Ujedno je to i dobar kondicijski trening koji igrači odrađuju sa zadovoljstvom.Vježbe se mogu kombinirati na razne načine i samo je na kreativnosti trenera kako će ih posložiti.- 21:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2015., ponedjeljak

MLAĐI I STARIJI P.(10. kolo)

JARUN-ŠPARTA 3:0
(Mamić,Husnjak,Bašić 11 m)

JARUN-ŠPARTA 3:1
(Roko Dean,Peček,Reparinac)

-mlađi do nove pobjede sa nogometom kakav još nismo probali igrati.Lavovi su doslovno shvatili čija mora biti lopta.Toliko brzo smo oduzimali Šparti loptu da zbilja nisu imali nikakva rješenja za takav naš način igre.Naša ptica predvodnica vukla je sve za sobom,usmjeravala,radila zamku i pokazali smo da će sada biti još teže igrati protiv nas.Šta je još falilo.Kada uzmemo loptu, da se još brže odvojimo od igrača,nađemo slobodan prostor kroz koji lopta treba doći do cilja,odnosno same završnice,udarca i zatresene mreže.Kako igramo i to ćemo brzo savladati.Bravo lavovi.

Stariji do zaslužene pobjede,vratilo se konačno nakon serije pehova iz prethodnih utakmica.Iz grešaka učimo pa se ova više ne bi trebala ponavljati kao kod prvoga gola.Nema povlačenja u zoni udarca gdje se igrača ne smije pustiti da slobodno puca po golu.Izlazak na igrača sa loptom,usmjeravanje gdje želimo da ide,eventualno lagano bekovsko povlačenje i čekanje pravog trenutka za oduzimanje lopte.Ali sve to na metar od igrača da se spriječi udarac,a ne 10 metara.Na igrača sa loptom uvijek treba izaći,ali bez zaletavanja.Osim kada procijenimo da je izgubio kontrolu nad njom npr.dao si jak for.Kada protivnik dolazi sa viškom igrača tada se radi povlačenje sa ciljem usporavanja akcije i naravno zaustavljanja njihovog napada,ali pametno i lukavo uz dobar položaj tijela, i kod njega do izražaja dolazi igračevo prepoznavanje situacije i razumijevanje igre. Prevedeno,nogometna inteligencija,ali treningom se naravno igrača usmjerava da što lakše prepozna određenu sitaciju i izabere najbolje rješenje.

Kada imamo loptu uz dobar posjed i kretanja igrača napadamo sa ciljem da zabijemo gol.Kada loptu nemamo opet napadamo da ju što prije oduzmemo.To smo shvatili drugo poluvrijeme te iz tri sjajne akcije zabili tri krasna gola.Bravo stariji lavovi.- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.11.2015., ponedjeljak

PRVENSTVENE UTAKMICE I OBAVIJESTI

MLAĐI I STARIJI PIONIRI
(1.kolo,7.kolo,9.kolo,8.kolo)

JARUN-ZET 4:0
(Županić,Vrdoljak,Mamić,Husnjak)
JARUN-TEKSTILAC 3:1
(Mamić-2,Husnjak)
JARUN-BUZIN 3:1
(Husnjak,Mamić,Bašić 11m)
STUD.GRAD-JARUN 1:5
(Mamić-3,Husnjak,Vrdoljak)

JARUN-ZET 3:3
(Mrzlečki-2,Roko Dean)
JARUN-TEKSTILAC 1:3
(Hren)
JARUN-BUZIN 0:5
STUD.GRAD-JARUN 1:0


-konačno odigrali sve odgođene utakmice.Mlađi pioniri sa stopostotnim učinkom.Dva derbija(Zet i Tekstilac) sjajan nogomet,pogotovo prvo pol.sa Tekstilcem kada obje ekipe igraju na prvoligaškom nivou.Već dugo nije viđen takav tempo i akcije na utakmici.Očito sa velikim motivom ulazimo u derbije,tako treba igrati svaku tekmu.Sa Buzinom i Stud.Gradom(bolje drugo pol.) bilo malo slabije,ali sasvim dovoljno za dvije nove pobjede.

Stariji p.u jednoj rezultatskoj krizi,ali nije bilo baš tako loše,ako ne računamo tekmu sa Buzinom gdje smo svi podbacili.Sa Zetom odličan nogomet,bili bolji i na kraju nesretno ostali bez pobjede.Tekstilac igrali dobro,ali bili bez jedinog golmana pa nespretno primili neke golove,a sa prvoplasiranim Stud.Gradom se odlično branili 69 minuta(prvo pol. ravnopravni i mogli i povesti) i onda u toj zadnjoj minuti primili gol iz nepostojećeg prekršaja i vidjeli kako nogomet ponekad može biti bolan.Ali sve je to sastavni dio sporta i života.Nema predaje,idemo dalje.

Ponovit ćemo još jedanput rečenicu koju ponavljam prije svake tekme.
SVATKO MOŽE POGRIJEŠITI I IMA PRAVO NA POGREŠKU.Greške se ne treba bojati jer da nema grešaka ne bi bilo niti pogodaka.BITNA JE REAKCIJA NAKON GREŠKE POJEDINCA I MOMČADI.E tu sad dolazimo do onoga što mijenja sliku pojedine momčadi.Momčadska igra u kojoj se borimo jedan za drugoga i ispravljamo jedan drugome greške.Momčad i kolektivna igra izbacuju najboljeg pojedinca.To je ono čemu težimo i kada doslovce svaki igrač bude tako razmišljao biti ćemo nepobjedivi.Na dobroj smo stazi,ali put je još jako dalek.

Još su ostala dva kola do kraja jesenskog dijela sezone.Sa četiri pobjede mlađi sigurno dolaze na čelo kolone,stariji blizu drugog mjesta,a u ukupnom zbroju mlađih i starijih p. vjerojatno preuzimamo prvu poziciju,trenutno kaskamo za Zetom 3 boda.
Idemo lavovi.Što se tiče novosti na blogu svaki igrač će imati svoj profil.Ponedjeljkom ću unositi promjene broja golova i asistencija te pod tjedne treninge upisivati broj treninga iz proteklog tjedna na kojima je igrač bio te opravdani ili neopravdani izostanak.
Igru na utakmicama,zalaganje na treninzima i ponašanje odnosit će se za prethodni mjesec.Ocjene ću upisivati jedanput mjesečno(kraj mjeseca,ocjena od 1 do 5).Znači ocjene koje sada budu upisane vrijede za 10.mjesec.

Na kraju sezone najbolji pojedinci će biti nagrađeni.Od strijelca,igrača,asistenta pa sve do najboljih pojedinaca u ponašanju,zalaganju,najredovitijeg igrača na treningu itd.Kreće i prva nagrada u ovoj generaciji PONOS JARUNA.Starije generacije znaju kako to izgleda kada te momčad izabere za Ponos Jaruna.Najvrijednija nagrada.Kada dođe vrijeme za to objasnit ću kako se glasa i šta se sve uzima u obzir.Uglavnom do sada su svake godine nagradu uzimali drugi igrači.Ponekad je Ponos Jaruna bio najbolji igrač,nekad najuporniji,nekad je presudilo igračevo ponašanje i zalaganje,nekad samo neki detalj koji je pozitivno djelovao na momčad da ga izabere za tu najvrijedniju nagradu.Sve je na vama,vrijedi se potruditi.

U planu je i Medulin za ovu sezonu.Da bi se kupila karta za autobus presudno će biti ponašanje u klubu i izvan njega,redovitost na treninzima te naravno ocjene u školi.


Što se tiče turnira preko zime sve već riješeno:
-od 22.11. do 30.12.2015. po jedna momčad mlađih i starijih p.u Sesvetama na dvoranskom prvenstvu-mali nogomet(do 12 igrača)
-u tom istom terminu jedna momčad mlađih pionira igra ligu u Klari(10 igrača koji nisu u Sesvetama plus 2 igrača iz Sesveta)-mali nogomet
-iza Nove godine po dvije momčadi mlađih pionira i dvije momčadi starijih pionira igra ligu na Velesajmu-mali nogomet
-i od novosti iza Nove godine igramo na jakom pozivnom turniru Nk Špansko-veliki nogomet.Na njemu uglavnom igraju prvoligaške momčadi i taj turnir će nam biti glavna priprema za drugi dio sezone.Prijavljeni su i mlađi i stariji pioniri.(do max 15 igrača).


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga
-edukativni sadržaji,tjedna događanja Nk Jarun,komentari utakmica,rezultati,testiranja igrača,obavijesti za roditelje-ponašanje,zalaganje igrača,dolasci na treninge...

RASPORED TRENINGA I UTAKMICA 16.04.-22.04.2018.

MLAĐI P.(2005/06 g.)... KADETI(2001/2002 g.)


Ponedjeljak- 20:30(kadeti)
Utorak- 19:30(mlađi p.)
Srijeda- 20:30(mlađi p.)
Četvrtak-Jarun 2005 - Prečko 19:30
...
Petak- 09:00,15:45(mlađi p.).. 20:30(kadeti)
Subota- Kustošija-Jarun 2005 11:30
Nedjelja- Jarun-Ilovac 14:30 (kadeti) .. Jarun 2006-Dinamo(O) 10:00STARIJI PIONIRI

2003.G.


LUKA MALEŠEVIĆ
-vratar
-utakmica bez primljenog gola:5
-primljeni golovi:4
-golovi:2
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
JOSIP ĆURIĆ

-vratar
-utakmica bez primljenog gola:11
-primljeni golovi:19
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
IVOR BAŠIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:16
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
FABIAN ŽIGOLIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
JURAJ DOROTIĆ
-obrambeni i vezni
-golovi:1
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
NIKOLA JURIŠIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
JOSIP HORVATINOVIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:1
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5

BRUNO ŽUPANIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:3
-asistencije:4
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
MARIN GRABOVAC
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
PETAR MRVAC
-obrambeni igrač
-golovi:1
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
IVAN ĐEVENICA
-obrambeni i vezni
-golovi:1
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
LOVRO ARTUKOVIĆ
-obrambeni i vezni
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
PAVEL LISAK
-obrambeni i krilni
-golovi:2
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
TONI PETROV
-vezni igrač
-golovi:
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
GABRIJEL GAŠPAROVIĆ
-vezni igrač
-golovi:
-asistencije:4
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
LOVRO VRDOLJAK
-vezni igrač
-golovi:3
-asistencije:4
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
ADRIAN BEROŠ
-krilni igrač
-golovi:1
-asistencije:2
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
IVAN PAŠALIĆ
-krilni igrač
-golovi:12
-asistencije:13
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
STJEPAN ČULINA
-krilni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
LUKA JOSIP MAMIĆ
-krilni igrač
-golovi:24
-asistencije:10
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
NIKOLA MIKULIĆ
-napadač
-golovi:
-asistencije:2
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
ROBERT HUSNJAK
-napadač i vezni
-golovi:20
-asistencije:13
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5KADETI

2002.G.


OGNJEN RADAKOVIĆ
-vratar
-utakmica bez primljenog gola:5
-primljeni golovi:34
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5MARKO GRBEŠIĆ
-vratar
-utakmica bez primljenog gola:4
-primljeni golovi:6
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
ANTONIO DOMINIĆ
-obrambeni i napadač
-golovi:4
-asistencije:1
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
DOMAGOJ HUDIČEK
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
PATRIK BILIĆ
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
ANTONIO CVETKOVSKI
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5DOMAGOJ ŠKROBO
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5

MATEJ HRG
-vezni igrač
-golovi:2
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
ROKO DEAN
-vezni igrač
-golovi:4
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
TIN JAKOPEC
-krilni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5

ANTONIO REPARINAC
-napadač
-golovi:1
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5KADETI 2001.G.
JOSIP ŠKERLJ
-obrambeni igrač
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
MATIJA MRZLEČKI
-obrambeni i vezni
-golovi:3
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5

JAN NOVAK
-obrambeni i krilni
-golovi:1
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5TONI SUŠA
-obrambeni i krilni
-golovi:2
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama: 5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5

MARK PEČEK
-vezni igrač
-golovi:8
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
JOSIP VRDOLJAK
-vezni,obrambeni i krilni
-golovi:3
-asistencije:5
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
KARLO ĆURIĆ
-vezni igrač
-golovi:3
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
IVAN HREN
-vezni igrač
-golovi:3
-asistencije:5
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
FRAN BUŠIĆ
-vezni i krilni
-golovi:
-asistencije:
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
JAKOV RAMUŠĆAK
-napadač
-golovi:2
-asistencije:3
-tjedni treninzi:
-igra na utakmicama:5
-zalaganje na treninzima:5
-ponašanje:5
Prehrana na dan nogometne utakmice


Uvod


Dan natjecanja, odnosno, nogometne utakmice jest trenutak koji svaki nogometaš čeka. Prilika da pokaže sve svoje sposobnosti i znanja. Zbog toga, vrlo je bitno da ništa ne naruši njegovu „formu“. Sve faktore potrebno je držati pod kontrolom, a prehrana zauzima vrlo važno mjesto. Uzimanje hrane i tekućine predstavlja čovjekovu biotičku potrebu kojom nadoknađuje potrošenu energiju i izgubljenu tekućinu tijekom svakodnevnih aktivnosti. Potrebno je naglasiti da svaki nogometaš treba voditi računa o prehrani stalno, ali posebno i na dan utakmice.

Hranu koju unosimo u organizam možemo podijeliti 6 skupina nutrijenata: ugljikohidrati, proteini, masti, vitamini, minerali i voda. Nedostatak bilo koje supstance u organizmu spriječiti će da sportaš iskoristi maksimum od svoga tijela. Nogomet pripada energetski zahtjevnim sportovima. Utvrđeno je da nogometaši tijekom treninga ili utakmice potroše između 1300 i 1500 kilo – kalorija (Marković i Bradić, 2008). Istraživanja su pokazala kako dominantnu ulogu u pokrivanju energetskih zahtjeva u nogometu ima aerobni energetski sustav, dok je aktivnost anaerobnog energetskog sustava naglašena tijekom određenih perioda u igri.

Pritom organizam troši značajne količine energijom bogate supstrate, a glavnu ulogu u tome imaju ugljikohidrati i masti, pohranjeni u mišićima ili pak putem krvi dopremljeni u mišić. Marković i Bradić (2008) navode kako metabolizam ugljikohidrata pokriva čak 60 % ukupno potrošene energije u igri. Preostalih 40% dobiva se iz metabolizma masti, i u manjoj mjeri proteina i fosfata bogatih energijom.Prehrana prije utakmice

Preporuka je da bi igrači trebali pojesti obrok bogat složenim ugljikohidratima (~3 g ugljikohidrata po kg tjelesne mase) 3-4 sata prije utakmice. Budući da se masti i proteini sporije probavljaju, njih bi u ovome obroku trebalo biti manje nego inače. Također bitno je da ugljikohidrati budu nižeg glikemijskoga indeksa (npr. smeđa riža).

Tijekom i nakon ovoga obroka također treba popiti 0.3 do 0.5 litara vode. Brigu o uzimanju tekućine voditi stalno, jer ukoliko osjetimo da smo žedni, tada će već biti kasno. Javlja se dehidracija. Status tekućine u tijelu najlakše ćemo vidjeti preko boje urina (ukoliko je normalne prozirne boje, tada je sve u redu). Nepoštivanje ovih preporuka, te konzumiranje „teškog“ ručka ili obrok smješten blizu početka utakmice može dovesti do želučanih tegoba tijekom utakmice i smanjiti radnu sposobnost nogometaša.

Neposredno prije utakmice korisno je popiti oko 0.5 litara vode ili sportskoga napitka (1.5 – 2 sata prije), te 50 g ugljikohidrata ~ 1 sat prije utakmice. Banana, jabuka ili ugljikohidratna pločica dobra je namirnica za ovu priliku.


Tijekom utakmice potrebno je također voditi računa o prehrani. Preporuča se uzimanje 0.2 – 0.3 litara vode svakih 15 minuta. Ukoliko postoji mogućnost, igrači bi trebali konzumirati posebno oblikovane napitke koji sadrže manje količine elektrolita i nekih vrsta ugljikohidrata, a koji se brzo apsorbiraju i ulaze u krv, ne usporavajući apsorpciju tekućine. Na taj način nogometaš unese dovoljne količine tekućine, ali i dodatnih 60 – 100 g ugljikohidrata.


Zaključak

Kvalitetna prehrana prije i za vrijeme utakmice omogućiti će nogometašu maksimalizaciju njegovih sposobnosti. Spriječiti će pojavu neželjenih efekata kao što su smanjenje izdržljivosti (zbog nedostatka ugljikohidrata), koncentracije, nogometnih vještina, te pojavu povrede. Svaki nogometaš zadužen je za svoje tijelo. Potrebno je voditi osobnu „kondicijsku higijenu“. Organizam je poput motora u automobilu, kako se vlasnik odnosi prema njemu tako i radi!


Prehrana na dan nogometne utakmice - Primjer jelovnika

Primjer jelovnika kada se utakmica odigrava u popodnevnim satima ( ~16.00-17.00)
Doručak (~9.00 – 9.30)

•Kruh od cjelovitih žitarica ili integralni tost
•Namaz: malomasni sir / margarin/marmelada /med
•Voće: jabuka /banana /grejp /naranča
•Voda /voćni sok /čaj

Ručak (12.00 – 13.00)

•Bistra juha (pileća, goveđa)
•Riža i povrće
•Kuhana ili pečena piletina /puretina
•Voće: jabuka /banana /grejp /naranča
•Prirodni voćni sok /voda /ledeni čaj
•0.5 litara tekućine ~2 sata prije utakmice
•Banana /energetska pločica ~1 sat prije utakmice

Vrijeme utakmice

•0.2 – 0.3 litre tekućine svakih 15 minuta ili energetski napitak (bolje energetski napitak jer sadrži potrebne ugljikohidrate i elektrolite


izvor:Marino Bašić prof.kineziologije

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se