POMOZIMO DJECI ŽIVJETI

subota, 11.07.2009.

Pomozimo Filipu Dobriću

Filip Dobrić

Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Majka sam dječaka koji od rođenja boluje od teške i neizlječive bolesti Osteogenesis Imperfecta ( bolest krhkih kostiju od koje nastaju spontano lomovi kostiju i teške deformacije ) za koju medicina nema lijeka.

Filip je dijete koje je rođeno sa slomljenim (vanjske frakture) nogicama, rukama, ključnom kosti, rebrima i deformacijom glavice u 38 tj. trudnoće. Rečeno nam je da neće doživjeti niti prvu godinu života. Ali on je zahvaljujući svojoj snazi i volji za životom danas 14 godišnji dječak koji prkosi ovoj teškoj bolesti, koja je na njemu ostavila jako puno ožiljaka, što psihičkih što fizičkih. Danas je Filip odličan učenik 5. razreda za djecu s posebnim potrebama Ivan Štark, koji jakoo voli ići u školu, učiti, sve ga zanima, ali najviše od svega voli svoje prijatelje i učitelje iz škole koji su mu cijeli svijet.

Prije tri godine na liječničkoj komisiji i CZSS, Filipa su proglasili posve zdravim djetetom koje je sposobno za samostalan život i rad, bez obzira što je od rođenja 100% invalid, kreće se s hodalicom i invalidskim kolicima. Sva prava koje je imao od invalidnine do uvećanog dječjeg dodatka i ostala prava, sve mu je ukinuto i dan - danas se vodi kao posve zdravo dijete. Nakon dvije i pol godine povlačenja po Upravnom sudu konačno je došla presuda u Filipovu korist, međutim sporost i zavrzlame birokracije, samo su odužile našu agoniju te cijeli slučaj još uvijek stoji i čeka se ponovo medicinsko vještačenje koje bi trebalo biti za kojih 6 mjeseci .
Međutim to je samo jedan od problema ..

Naime bolest je na Filipu ostavila traga tako da je on danas dijete koje je teže pokretno, ovisno o nama roditeljima i raznim pomagalima .. Od zadnje operacije, a u njegovom životu bilo ih je jako puno, svaka nova fraktura dovodi do toga da Filip bude ponovo operiran i u gipsu narednih 5 -7 tjedana .
Njegove kosti su jako oštećene, kao što ima i brojne deformacije stopala i skraćenje tetiva. Samo liječenje u RH je moguće, ali nije davalo nekog rezultata, nekog poboljšanja, bar što se tiće nekih operacija koje bi Filipu olakšale svakodnevni život . Liječenje vani s većim i boljim rezultatima je moguće, međutim HZZO ne želi to financijski pokriti jer se smatraju da je Filipa moguće i dalje ovdje liječiti (premda sve te operacije nisu dale nekog pomaka naprijed, niti je Filipu nešto bolje).

Klinik Esslingen Frankurt/Main je klinika u Njemačkoj za koju smo saznali preko prijatelja koji su i sami liječnici tamo. Javljeno nam je da pokušamo operativno liječenje u jednoj od njemačkih klinika za ortopediju u Frankfurtu. Međutim kako se Filip liječi ovdje, a i HZZO smatra da je liječenje ovdje moguće (bez obzira na sam ishod liječenja) nemamo pravo na liječenje u inozemstvu, odnosno da HZZO snosi te troškove .
Filipu bi s više operacija pokušli ispraviti obje noge /stopala u pravilan položaj i dovesti zglobove u neko normalno stanje da se dijete može lakše kretati.

Međutim, iako bi tamo imali besplatan smještaj kod prijatelja, mi se jednostavno nismo u mogućnosti dodatno zadužiti kod banke, jer smo preopterećeni kreditima koje smo podizali da bi mogli plaćati Filipu dosadašnje liječnje, lijekove, odlaske na rehabilitacije i ostalo. Od 3.000 kuna suprugove mirovine, nama još svaki mjesec fali po 2.500 kuna za ostale troškove i jedva to namaknemo da bi podmirili sve što treba Filipu i nama za normalan život.

Sama operacija u Njemačkoj klinici ( Klinik Esslingen Frankurt/Main ) sa svim troškovima i Filipovim smeštajem dođe oko 50.000 kuna uključujući i rehabilitaciju .
Zbog veće stručnosti liječnika vani, a i dosadašnjih uspješnih operativnih zahvata mi roditelji mislimo da bi to pomoglo Filipu da ima sretnije djetinstvo, a i ostatak života .

Preko humanitarne akcije Večernjeg lista skupljeno je 27.000 kuna.
Nedostaje nam još 23.000 kuna.

U ovaj drugi dio oko prikupljanja preostalog iznosa priključili su se još neki ljudi sa drugih foruma, kao i sami mediji, ali kako je iznos ogroman potrebna nam je svaka pomoć koju nam možete pružiti.

Račun za pomoć Filipu otvoren je u HPB na ime Filipova oca:
Ljubomir Dobrić s naznakom: za Filipa Dobrića / operativno liječenje
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA
BROJ TEKUČEG RAČUNA 2390001 - 3211457195

Hvala vam unaprijed.

Host unlimited photos at slide.com for FREE!



- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #