KOGA ZANIMA...
POTREBA ČOVJEKA ZA STVARANJEM ( KREATIVNOST )

S obzirom na čovjekov dublji biološki korijen, ta će se tendencija očitovati u silama koje oblikuju čovjekovo tijelo, ali i sam njegov nagon i svijest. „ Možda je ljudska mašta ono mjesto gdje se pritisak prema gore najizrazitije projicira.“ (R. Supek) Već odavno istraživanja razvitka živih bića, osobito čovjeka, nastoje objasniti razvoj međuigrom sila koje djeluju između organizma i okoline. Da bi se održao, organizam je prisiljen prilagoditi se okolini. U povijesti razvojnih teorija dva su se shvaćanja osobito sukobljavala, jedno vezano uz Lamarcka , a drugo uz Darwina i njegovu razvojnu teoriju. Danas znamo da je ljudsko ponašanje oblik interakcije između urođenih dispozicija, koje su samo potencijalne, i vanjskih utjecaja, koji su vrlo značajni za razvoj pojedinca. „U funkciji prilagodbe J. Piaget razlikuje dva komplementarana vida : asimilaciju, kojom organizam nameće vlastitu organizaciju predmetu kojem se prilagođava, i akomodaciju, kojom predmeti nameću svoju strukturu organizmu ili psihi…U antropologiji je rašireno mišljenje da se čovjek razlikuje od životinja time što životinja posjeduje nagone ili naslijeđene oblike ponašanja, dok je čovjek, otvoren prema svijetu.“ (M. Scheler) On je biće koje je nedovršeno i tek mora naučiti potrebne radnje radi održavanja života, on je biće stvoreno za učenje. Ovakvo stajalište nije u potpunosti ispravno jer danas znamo da čovjek ipak posjeduje određene urođene dispozicije. Potreba za aktivnim odnosom prema okolini radi promjene prirodnih uvjeta života potisnula je kod čovjeka gotove, nagonske oblike ponašanja, te je stvorila nasljedne uvjete za vrlo raznolike oblike djelovanja. To se, prije svega, odrazilo na velikoj plastičnosti mentalnih sposobnosti. Možemo reći da je čovjek mnogo više uvjetovan sociokulturno, nego biološko – genetički. Edgar Morin (La paradigme perdu: la nature humaine, ed du Seuil, Paris, 1973.) iznosi da se kultura komplementarno uključuje u nazadovanje nagona (genetičkih programa) i napredovanje organizacijskih sposobnosti (kompetencija). (nastavit će se!)

Život kroz umjetnost

10.12.2008., srijeda

Pitanje mjeseca !!!


Ima li nade za nas ljude, a samim time i za umjetnost?
Iz ove točke gledišta kolapsirajuće države a bogami i svijeta ja bih rekla da umjetnost ne može mijenjati svijet, ma koliko se trsila, a ne trsi se nešto pretjerano.
A šta vi mislite??

- 09:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.12.2008., srijeda

Priča o četiri mala bića

Potaknuta izvanrednim dječjim radovima, palo mi na pamet neki dan, kako bi bilo lijepo da vam kažem koju riječ o četiri mala bića s kojima se jednom tjedno družim, u jednoj igraoni iza sedam gora, iza sedam mora, i gdje nije živjela jedna aždaja.
Erin, Gaja, Diminik i Lucija - fakat su mi prirasli srcu i moram priznati da je s njima baš lijepo raditi i da sam imala sreće. Zadnji put smo učili o tome kako nastaju snijeg i pahulje, pa smo gledali slike raznih pahuljica i tako to. Djeca su napravila super stvari a da se uopće nisam morala truditi - prvo smo crtali pahuljice, snjegoviće, boriće i ostalu ekipu na okrugle papiriće pa smo ukrasili prostoriju. Našao se tu i jedan medo sa kapom i čarapama, na moju šašavu sugestiju, što je Erin objeručke prihvatila.
Inače da vas upoznam - Erin je curica, koju sam počela zvati zvrk, jer je iznimno živa, a druga njena vrlina je da može jesti ko slon a da se to na njoj uopće ne vidi!! Kad Erin dođe u igraonu prvo je potrebno provjeriti stanje sa hranom inače će biti problema. S druge strane, ona vam je jedno vrlo osjećajno biće i jedno veliko srce. Mala Gaja, ili mala gospođica, prilično je uglađeno bićence, ona je baš onako svoja i djeca je prilično slušaju, ide na balet i ima svoje žute minute kad je skroz opićena. Nešto kao da furija proleti kroz nju. Lucija je posve drugačija. Ja im uvjek govorim da moraju biti svoji i drugačiji, i jedino što ne toleriram to je precrtavanje crteža!! Luce, je vrlo draga i otvorena curica, nimalo izgubljena, drži do sebe i svojih stajališta. Bravo Luce! ( ne bi bila zadovoljna s mojim Luce jer je rekla da se ona zove Lucija i samo ju doma mogu zvati nadincima ), šta sam vam rekla - nimalo izgubljena! Eee Dominik je svoja priča. Sav je okruglast, čvrst i nabijen. Ima milo lice i kad se od srca smije jako je smješan i simpatičan taj njegov smijeh. Uvjek govori kako on to sve zna, ali se često zapetlja u radu, pa me zove da mu malo pomognem jer je on već umoran. Ima visok prag tolerancije, u što sam se uvjerila kroz njegov odnos sa Erin koja ga zna cjelog izbezumiti.
Eto to su vam moja četiri genijalca, i tako mi je žao što vam ne mogu prikazati snjegoviće i bijele pahulje na crnom papiru koje su zadnji put napravili, a sve zato jer mi je crknuo digitalni aparat!!!!

Evo stavit ću par prijašnjih crteža, samo da steknete dojam!
Inače to su vam klinci od 6 do 7 godina, tako da znate....


ERIN, mislaim da je ovo neka hobotnica ali nemojte me uzeti za riječ! Ovo je crtež još od prije par mjeseci pa se ne sjećam

Photobucket

GAJA, Gajin dvorac.....

Photobucket

LUCIJA, ovaj crtež sam baš nedavno dobila za poklon. Mislim da je sve jasno, ali je zanimljivo da je scena uhvaćena dok snjegović još nije gotov, pa je prikazala sebe i brata kako ga dovšavaju

Photobucket


DOMINIK, i ovaj sam crtež dobila na poklon, ima tu svačega, pa tako sa naše lijeve strane vidimo pusti otok sa blagom, a sa desne su da citiram "neke kosti"

Photobucket

- 11:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (2)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


PITANJE MJESECA !!!

klikni na 10.12. 2008.Opis bloga
komentari na sve i svašta, zanimljive informacije kulturnog sadržaja, o mom vlastitom radu, reprodukcije slika, kreativnost, savjeti, članci na temu likovne umjetnosti, o dječjem crtežu, moji ostali talenti (hi, hi) itd.
kratki životopis
Rođena sam 07.09.1981 godine u Sarajevu. 2000. završila sam Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci ( kiparski dizajn ). Pri Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci diplomirala sam 2007.( prof. likovne kulture, spec.grafičarka). Uz formalno školovanje, kroz radionice,dodatno sam se educirala za izradu batika i keramičkih predmeta. Na području organizacije sudjelovala sam u organizaciji i ostvarivanju svoje prve izložbe u prostorima cluba Palach, današnja galerija O.K., dva autora, 1998. Smatram da smo ovim činom pokrenuli ideju osnivanja navedene galerije, jer prostor je ubrzo nakon ovih dešavanja prenamijenjen. Surađivala sam i sa dječjim radionicama : Naša djeca, Opatija, 2001., zatim likovnom radionicom AS- Eduka, Rijeka, 2004., te dječjom igraonicom Veseli kantunić, Rubeši, 2007./2008., što sve podrazumijeva rad sa djecom uzrasta od 4 do 11 godina, pripremanje stručnog likovnog programa, organizaciju i ostvarivanje istog, te organizaciju financijskih izdataka. Surađivala sam i sa organizatorom radionice Tarsa, Dejanom Kljunom ( 2007.), te sam potpomogla ostvarenje programa, ali sam i sama sudjelovala u njemu. Povremeno surađujem i sa društvom Otvoreni krug. 2005. zajedno sa kolegama izrađujem dizajnerske prijedloge za uređenje dućana Plavo i zeleno, koji je imao za cilj promoviranje autohtonih hrvatskih proizvoda, Rijeka ( izradili smo detaljno tekstualno obrazloženje za tri projekta, financijski plan, specifikaciju materijala, te kompjutersku asimilaciju prostora-trenutačni izgled dućana je drastično drugačiji od prvobitne zamisli).
Spomenula bih i da sam tijekom studijske godine 2002./2003. primala i državnu stipendiju za najbolje studente na godini, te da sam 2003. dobila nagradu za garfičko djelo pri izložbi Ex – libris, Čovjek i riba u Rijeci ( galerija Kortil).
Od vještina i znanja koje aktivno koristim i kojima se dugogodišnje bavim navela bih aktivno poznavanje engleskog jezika, iskustvo u izradi uporabnih dizajnerskih predmeta, iskustvo u izradi predmeta i sličnih uradaka od keramike, kartona, platna, bavljenje kiparstvom, slikarstvom, grafikom, smisao za stil i modu, te uređenje interijera (poznavanje materijala, vrsta tekstila, isl.), pišem pjesme i kratke eseje, iskustvo u dizajniranju predmeta i idejnih rješenja materijala tiskarskog karaktera ( letci, logotipi, isl),
Izložbe, manifestacije i radionice na kojima sam do sada sudjelovala :
1998., izložba u prostorima današnje galerije O.K., Rijeka
1998., izložba povodom 500. obljetnice rođenja Julija Klovića, Filodramatica, Rijeka
2000., izložba radova maturanata Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Kortil, Rijeka
2003., Ex-libris, Kortil, Rijeka ( na kojem je moj rad bio među pet najboljih)
2004., završna izložba studenata Odsjeka za likovnu kulturu, zgrada fakulteta - IVEX,
Rijeka
2004., odabrana dijela završne izložbe Odsjeka za likovnu kulturu, atelje akademskog
slikara Zdravka Milića, Labin
2004., Velesajam cooltoure, Studentski centar, Zagreb
2004., 24-ti mini print internacional de Cadacues, Barcelona
- sudjelovala u projektu akad. kipara Žarka Violića Big atr Violić bend, 2002. San Vinčenat,
2003. Goli otok, 2004. Zagreb
2004., litografska radionica u Brseču pod organizacijom akad. graf. Maje Franković
2004.,Filmska radionica ( voditeljica Tanja Golić ), Rijeka
2006., Trijenale grafike, Gliptoteka, Zagreb
2007., 25-ti mini print internacional de Cadacues, Barcelona (pozvana na sudjelovanje i
za 2008.)
2007., izložba pod nazivom Naziv je beznačajan, galerija O.K., Rijeka
2007. sudjelovanje na manifestaciji Zlatne ruke zlatnih ljudi
2008. performans Kapitalizam- najbolje za vas, ovaj put po super cijeni,
Dan performansa, MMC,Galerija O.K., Rijeka
2008. samostalna izložba pod nazivom D6 – Nadri(aliti), galerija Dekumanus, Krk