25.04.2011., ponedjeljak

Lako ćemo…



Nasilja u obiteljima su jedna od češćih postupanja temeljne policije. Počeo sam raditi dok još nisu postojali Obiteljski zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, tako da se sjećam situacija u kojima bi zatekli pretučenu ženu i pijanog i agresivnog počinitelja, a ne bi ništa mogli učiniti (da sad ne ulazim dublje u objašnjavanja, ali da preduhitrim dežurne, naravno da nije svaki put riječ o muškarcu/počinitelju i ženi/žrtvi, ali takvi slučajevi su ipak daleko češći). Danas je situacija malo drugačija, a iako dolazi i do zloupotrebe tih zakona, ipak su donijeli znatni napredak u zaštiti žrtve i kažnjavanju počinitelja. Ova priča se može svesti pod više nazivnika, ali nasilje je ipak glavni.


Policijsku intervenciju je zatražila žena navodeći da ju je istukao suprug. Dolaskom na adresu, ispred zgrade smo ju zatekli i vidjeli da je stvarno pretučena (bila je puna masnica i ogrebotina). Ali to nije bilo sve - pretučena su bila i njihova djeca (djeca od 5 i 6 godina) i njegovi (suprugovi) majka i otac. Oni su bili u posjetu kod snahe i unučića, a on je pio negdje vani s prijateljima. Počeo je urlati i prijetiti čim je došao pred zgradu, te su se ovi u stanu zaključali kako on ne bi mogao ući. To ga je još dodatno razljutilo, pa je razvalio ulazna vrata, ušao u stan, sve ih pretukao, a i razbio većinu stvari u stanu. Kako se nisu mogli obraniti, zajedno su pobjegli iz stana i pozvali policiju.


Ostavili smo ih pred zgradom i došli do stana. Na hodnicima su stajali stanari i gledali što se događa, ali su svi pobjegli u svoje stanove kad su vidjeli policajce. Vrata stana su bila razvaljena i nisu se dala zatvoriti, te smo bez problema ušli u stan. Imali smo što za vidjeti - sve u stanu je bilo razbijeno. Stol, stolice, vrata ormara, slike sa zidova, televizor, glazbena linija, suđe u kuhinji, mikrovalka… uglavnom, apsolutno sve - stan je izgledao kao da je prohujao tornado. Supruga smo našli u spavaćoj sobi. Kad je kroz prozor vidio da smo došli, skinuo se i legao u krevet. Pretvarao se da spava i da smo ga mi probudili, a govorio je da je prespavao cijeli da i da nema pojma što se dogodilo. Laž je bila bolno očita, a i užasno je smrdio po alkoholu.


Naredio sam mu da ustane i obuče se kako bi mogli normalno razgovarati, ali me nije poslušao. Ustvari, poslušao je, ali ne u potpunosti. Ustao je i skinuo je i gaće, tako da je ostao potpuno gol. I prije smo zaključili da će biti problema, ali tu je postalo jasno da se problem neće moći izbjeći. Počeo je iz sveg glasa galamiti i vrijeđati nas, te prijetiti da će i nas srediti, a odjednom je nasrnuo na mene pokušavajući me udarati šakama u glavu. Uspio sam se izmaknuti (mala prednost je bila to što je pod bio pun stakla, a on je bio bos - mi u čizmama), te sam ga uhvatio za ruku pokušavajući ga svladati, dok ga je kolegica uhvatila za drugu ruku. Već prije sam napisao da je nezgodno natezati se s golim ljudima, budući da ih se nema za što uhvatiti, a ovaj je još bio i sav znojan i sklizak. Tako smo stajali nasred sobe i natezali se nekoliko minuta. Nekoliko puta smo ga uspjeli srušiti na pod, ali se svaki put uspio dići prije nego što smo mu stavili lisce. Također je i on srušio mene nekoliko puta, ali ga je kolegica uspjela zadržati dovoljno dugo da se pridignem (svaka joj čast, nije pala niti jednom).


Nakon tog natezanja, bilo je jasno da ga nećemo moći na taj način svladati, te sam rekao kolegici da ga udara gdje god stigne. Počeli smo mu uzvraćati udarce (do tada smo se branili i pokušavali razne zahvate za privođenje - ili se jednostavno natezali s njim), ali nije ništa pomoglo. Postajao je samo ljući i agresivniji, te je došlo do užasne tučnjave. Udarao nas je šakama i nogama, a udarali smo i mi njega. Bez obzira na naše čizme i rukavice, a i činjenicu da je on bio potpuno gol i bos, rezultat nije bio nikakav. Nekoliko puta sam ga udario i koljenom u međunožje, misleći da „cilj opravdava sredstvo“ (a i nemajući drugog rješenja), ali niti to nije pomoglo. Još smo se neko vrijeme tako tukli (vjerojatno se radilo o 2-3 minute, ali nama se činilo kao cijela vječnost), a tada me primio za prsa i gurnuo u ormar u hodniku. Da su na ormaru bila vrata, ne bi bilo neki problem, ali kako je već prije potrgao vrata, gurnuo me ispod polica. Od udarca su popucale police iznad mene i srušile mi se na glavu, te sam bio potpuno zatrpan komadima iverice i odjećom. Kolegica se nastavila tući s njim, a kada sam se uspio iskopati iz ormara, shvatio sa da je vrijeme za palicu. Izvukao sam ju, ali je čovjek to vidio, pa je primio kolegicu i gurnuo ju na mene. Snaga je bila tolika da smo oboje pali na pod. Tu sam mislio da smo gotovi - imao nas je na podu ispred sebe i mogao je raditi što je htio. Međutim, nekom ludom srećom se odlučio na bijeg.


Istrčao je iz stana i počeo bježati hodnikom. Potrčali smo za njim, te sa ga počeo udarati palicom po leđima. Počeo se spuštati stepenicama, a ja sam ga cijelo vrijeme udarao (bilo smo na 5. katu). Otrčao je skroz do podruma, te je shvatio da je u zamci. Mi smo stali par metara od njega i rekli mu da legne na pod i stavi ruke na leđa kako bi ga mogli svezati. Mislili smo da mu je dosta. Naravno, pogriješili smo. Okrenuo se prema nam, podignuo ruke u „gard“ i nasrnuo. Tu je bilo nezgodno što je hodnik bio uzak (između drvenih boksova/šupa) i kolegica nije mogla stati pored mene, tako da smo bili jedan-na-jedan. Prvi udarac palicom je sjeo točno u njegovo lice. Inače ne smijemo udarati u lice, ali kako mi je pritrčavao, to je bilo jedino mjesto gdje sam ga mogao udariti. Doduše, mislio sam da će se obraniti rukom, ali nije. Čak nije niti trepnuo kad mu je udarac sjeo preko nosa. Počeo me je udarati šakama u glavu, prsa i trbuh, a ja sam ga udarao palicom gdje god sam stigao. Više nisam ni na što pazio, jedina namjera mi je bila svladati ga. I, naravno, kako to već ide, situacija je postala samo gora - ugasilo se automatsko svjetlo u hodniku.


Nalazili smo se u podrumu, bez ikakvih vanjskih vrata ili prozora, u potpunom mraku. On je i dalje udarao, ali udarao sam i ja - šakama, laktovima, koljenima, čizmama, palicom... Nisam ništa vidio, a nisam ga uspijevao niti primiti, budući da je bio potpuno mokar od znoja (kasnije se pokazalo, i od krvi). Kolegica je zadržala prisebnost i uspjela pronaći prekidač za svjetlo. Kada ga je upalila, vidio sam da sam ga poprilično ozlijedio. Krvario je iz nosa i usta, a i gledao je „u križ“. Još uvijek se borio, ali bilo je očito da je ošamućen. Na trenutak se poskliznuo i pao na koljena, te sam odbacio sam palicu i svom snagom ga udario koljenom u leđa. Pao je na trbuh, te sam mu kleknuo na glavu i konačno mu uspio savinuti jednu ruku na leđa. Kolegica mu je savinula i drugu, te smo ga uspjeli svezati.


Kasnije se pokazalo da je zadobio samo lake povrede. Pukla mu je koža na 5-6 mjesta na licu (što je poprilično krvarilo, ali nije bilo ništa ozbiljno), a bio je pun masnica i ogrebotina. Mi smo također bili puni masnica i ogrebotina, ali nam (ne znam kojim čudom) nije uspio pustiti krv. Mi smo inače bili potpuno krvavi, od glave do pete, ali je bila riječ o njegovoj krvi koja je prskala kako smo se tukli. Kad smo došli u postaju, izgledali smo kao da dolazimo iz klaonice. Prespavao je kod nas, a idući dan je prekršajno osuđen na zatvorsku kaznu. Kazneni sud za napad (ustvari, sprječavanje, ali nema neke bitne veze) na policajce još nije gotov (niti nakon više godina).


Ne mogu ne spomenuti kolegicu. Tada je tek počinjala raditi u policiji - bila je vježbenica s par tjedana radnog staža i ovo joj je bila prva značajnija intervencija. Unatoč svim predrasudama, nije se ponijela kao prosječno žensko. Uostalom, niti kao prosječno muško. Ponijela se kao policajka. Bad girl for life.


Iz opisa postupanja je vidljivo da smo griješili. Sve greške su potekle od moje pogrešne početne procjene. Kako pijani ljudi obično ne mogu dugo održati razinu agresije, procijenio sam da ćemo ga i u slučaju eventualnog napada brzo svladati. Pijani se uvijek ispušu u kratkom vremenu i postanu mlitavi, pa je bitno izdržati samo taj početni napad. Na žalost, ovdje nismo imali potpune informacije. Radilo se o psihičkom bolesniku, što nam njegova obitelj nije rekla, iako smo ih prethodno to izričito pitali. Razlog? Bilo im je neugodno i željeli su ga zaštititi. A psihički bolesnici su puno drugačiji. Agresija je mogla trajati i satima. A imali smo i ludu sreći da nas u svojem bijesu nije uspio niti jednom udariti kako treba, tj. u „dobro“ mjesto. Da je uspio „nokautirati“ jedno od nas, situacija bi bila puno gora. Dobro smo i prošli. A, u svakom slučaju, dobro je prošao i on.


- 12:28 - Komentari (25) - Isprintaj - #

11.04.2011., ponedjeljak

Koriste li vukodlaci Internet?

Nisam praznovjeran i nisam nikada bio. Ne vjerujem u bapske (i sve druge) priče o duhovima i sličnim stvorenjima, bez obzira što dolazim iz krajeva u kojima su one dio narodnog folklora (da me baka sad čuje, bacila bi me preko koljena).


Jedne noći smo se vozili po svom terenu kao i nebrojeno puta do tada. Po nogostupu nam je susret hodao muškarac s kapuljačom navučenom preko glave. Obzirom da je bilo hladno, to ne bi bilo previše čudno, ali nije imao nikakvu jaknu, a kako je dolazio iz smjera platoa (prostora između više stambenih zgrada) na kojem se nalazi više raznih trgovina i ugostiteljskih objekata, pomislili smo da bi se moglo raditi o provalniku (koji nije ponio jaknu kao mu ne bi smetala kod provale). Lagano smo usporili, te je on odjednom počeo bježati. Izašli smo iz auta i potrčali za njim, te ga pratili po parkovima između stambenih zgrada. On se ubrzo umorio, pa je stao i podignuo ruke. Obzirom da so se nalazili u relativno mračnom prostoru između zgrada, naredili smo mu da lagano pođe do našeg auta. Po dolasku na osvijetljenu ulicu vidjeli smo da se radi o mladiću izrazito jake tjelesne građe. Kad sam ga pitao što radi u to doba na tom mjestu, rekao je da šeće. Naredio sam mu da izvadi sve iz džepova i pregledao ga, te vidio da kod sebe nema baš ništa. Nije imao nikakve isprave, novac, ključeve… a što je najčudnije (za ovo vrijeme) niti mobitel. I tada je odjednom počelo…


Počeo je pričati da je on vukodlak, da je noćas pun mjesec (automatski sam pogledao u nebo i stvarno je bio), te da traži sigurno mjesto na kojem će obaviti transformaciju (u vuka) na kojem ne bi nikoga ozlijedio. Upozorio nas je da nas ne želi ozlijediti, ali da se neće moći kontrolirati ako mu započne transformacija. Držao je ruke na poklopcu motora službenog vozila, te sam uočio da su mu se počele tresti. Postalo je jasno da je na rubu eksplozije. Procijenio sam da imamo malo vremena za konkretno postupanje, ali da ne treba nagliti jer bi ga mogli samo izazvati. Znači, trebalo ga je što prije svezati, ali paziti da ne uoči naše namjere. Počeo sam ga ispitivati o transformaciji, koji su znakovi, ide li postupno ili odjednom, ima li nekih najava, ovisi li o mjestu ili vremenu… Znao sam da hodamo po rubu i da ga možda guram i preko njega, ali mi je cilj bio „ufurati“ ga u priču i objašnjavanje kao ne bi pazio na naše postupke. Kolegica je to razumjela, ali me svejedno gledala kao da nisam normalan (kasnije je rekla da je mislila da će me odmah pročitati, obzirom na gluposti koje sam izgovarao). On je pričao kako mu se nakuplja neki osjećaj agresije, ali apsolutno uvijek želi naći sigurno mjesto (kako ne bi nikoga povrijedio). Nakon nekog vremena mu počne pucati koža (uz vidljive plamenove), te mu ispod te popucale kože počnu brzo rasti dlake, a da to pucanje počinje od podlaktica. Upravo to je bila ona sretna okolnost koju sam čekao i priželjkivao. Potpuno sam mu povlađivao i zatražio ga da mi pokaže podlaktice, te da zasuče rukave do laktova kako bih bolje vidio je li transformacija već započela. Stvar je u tome da se lisice moraju stavit na golu kožu jer često nema svrhe ako se stavljaju preko odjeće (stavljanje duž traje, često se ne mogu dovoljno stisnuti, pa ruka isklizne i sl.), te su mi trebale njegove gole ruke. Potpuno se uživio, te je oslobodio podlaktice i ispružio ruke ispred sebe. Rekao sam mu da ne vidim dobro jer nema dovoljno svjetla, te da stavi ruke na leđa kako bi ih osvijetlili farovi službenog auta. Ovo je bilo poprilično prozirno i mislio sam da neće proći, ali potpuno je uspjelo. Stavio je obje ruke na leđa, te sam mu u sekundi stavio lisice na obje ruke. Siguran sam da ih nikada u životu nisam brže izvukao i stavio na nekoga. Instruktori s Akademije bi bili ponosni.


Bio je zbunjen i nije mu bilo jasno što se točno dogodilo. Kako je bio izrazito krupan, postojala je vjerojatnost da će nam i svezan raditi velike probleme, te sam mu objasnio da smo ga svezali za svaki slučaj i da ćemo ga odvesti na sigurno mjesto prije njegove transformacije. Sjeo je na stražnje sjedalo, a kolegica je sjela pored njega. U prethodnom razgovoru mi je rekao da je bio na psihijatrijskom liječenju u jednoj od gradskih bolnica (na što nisam reagirao kako u ne bih probudio sumnju), te sam žurno krenuo prema toj bolnici. Inače, redovan postupak bi bio da mu zovemo hitnu pomoć ili da ga privedemo u postaju, pa da hitna pomoć dođe tamo, ali sam procijenio da nemamo previše vremena (takvi bolesni ljudi znaju biti užasno agresivni i jaki - bilo je primjera trganja željeznih lisica). I dalje sam ga ispitivao o transformaciji, ali se on već počeo gubiti.


Prestao je odgovarati na pitanja, te nam je počeo prijetiti. To nisu bile „normalne“ prijetnje, već je govorio da smo svi prokleti, da ćemo završiti u paklu, da ćemo svi gorjeti, da će preživjeti samo odabrani (a da je on jedan od njih), da je bio u paklu, da su ga već više puta ubijali, spaljivali, vješali, strijeljali… ali da ga ništa nije ubilo. Prosječnom čovjeku u prosječnoj situaciji (u kojoj sjedite iza zaključanih vrata, u sigurnosti svoje sobe, danju ili uz upaljeno svjetlo, uz upaljen radio ili TV, možda u društvu…) je jasno da su to riječi bolesnog čovjeka, ali mi smo bili sami, usred noći, usred grada, ali bez prolaznika… a on je bio odmah uz nas, svezan običnim lisicama (koje me nikada nisu izdale, ali uvijek postoji prvi put), dahtao je, vikao, pljuvao, slinio, tresao se i drhtao… Kako na ulicama nije bilo nikoga, nisam se zaustavljao na crvena svjetla, tako da smo brzo došli do bolnice. Čuvari na ulazu su rekli da će ga oni preuzeti, ali kad su ga vidjeli u kakvom je stanju, poslali su nas direktno na odjel. Zanimljivo je da su na odjelu (inače zatvorenom) upravo primijetili da je pobjegao, ali još nisu obavijestili policiju. Mislili su da je negdje u zgradi. Prvo su se začudili što je vezan, ali su onda shvatili da nije popio večernju terapiju, te da je zapeo u svom elementu. Inače mrzim radnje u filmovima i serijama u kojima se problemi rješavaju u zadnjim trenucima, ali tu je ispalo da smo ga pronašli skoro u zadnji čas. Da je imao još pola sata vremena, vjerojatno bi potpuno podivljao, a onda bi netko vjerojatno i stradao.


Dok ovo pišem, pri čemu sjedim iza zaključanih vrata, u sigurnosti svoje sobe, danju i uz upaljeno svjetlo (za svaki slučaj), uz upaljen radio i TV (bez tona), u društvu velikog crnog psa i male smeđe supruge, s pištoljem pored tipkovnice… mogu reći da se ne bojim vukodlaka i da su to obične gluposti. Sreo sam jednog i pojeo ga za doručak. Drugi put će biti još lakše.


Sad mi je palo nešto na pamet… koriste li vukodlaci Internet???


- 17:42 - Komentari (16) - Isprintaj - #

04.04.2011., ponedjeljak

NOD



Jedna od najgorih stvari u noćnoj smjeni su naredbe o dovođenju (nalozi raznih sudova za dovođenje okrivljenika i svjedoka na rasprave ili ročišta). Obično se obavljaju ujutro na samom kraju smjene. Cijelu noć kružimo okolo, pružamo intervencije, legitimiramo osobe i kontroliramo vozila, a na kraju moramo još i kucati ljudima po vratima. Čak i nije vrijeme postupanja najgori dio posla, nego činjenica da si na kraju smjene i na kraju neprospavane noći, a moraš biti potpuno usredotočen na postupanje, obzirom da neki ljudi ne žele poći u miru. S druge strane, ima ih koji jedva čekaju da dođemo.


Jednom prilikom smo tjednima naganjali mladića koji se trebao javiti na sud radi više prometnih prekršaja. Svako jutro smo mu kucali na vrata iako nije htio otvoriti, a preko dana bi ga viđali u kvartu (izvan radnog vremena suda). Jedno jutro smo došli u njegovo dvorište, kao i obično. Bilo nam je jasno da od kucanja nema prevelike koristi, tako da moramo pokušati nešto drugo. Tu noć je na dvorištu ostavio svoj motor. Bila je riječ o nekom starom „Tomosu“, ali smo shvatili da će poslužiti svrsi. Stao sam blizu ulaznih vrata kuće, a kolega je pokušao upaliti motor. Kada je traženi čuo da mu netko kopa po motoru, izletio je iz kuće samo u gaćama. Kod motora je ugledao kolegu, te se okrenuo i pokušao pobjeći nazad u kuću, ali sam ja već stajao na vratima. Stavili smo mu lisice i posjeli ga u auto, a od roditelja smo uzeli njegovu odjeću i obuću koju je obukao tek u postaji (da smo ga pustili u kuću da se obuče, vjerojatno više ne bi htio izaći). Nakon toga, uvijek se uredno javljao na sudove.


U sličnoj situaciji, tražili smo mladića koji se nije javio u zatvor nakon izlaska s vikenda. Kucali smo na vrata, ali nam nitko nije otvarao. Vjerojatno bi odustali, ali nam je jedna susjeda rekla da je traženi došao kući malo prije nas, najvjerojatnije iz noćnog provoda, te da se sigurno nalazi u kući. Kako se radi o prizemnici, obišli smo ju cijelu i pogledali kroz prozore. U jednoj sobi smo vidjeli njegovu majku kako u rukama drži mlađeg brata i skriva se iza ormara. Dali smo joj do znanja da ju vidimo i naredili da nam otvori ulazna vrata. Kad je izašla u hodnik kuće i maknula nam se iz vidokruga, čuli smo nekakvo natezanje i udaranje, a zatim i dozivanje u pomoć. Kako je prozor na toj sobi bio otvoren na kip, kolega je zavukao ruku i otvorio ga do kraja, te smo izvukli pištolje, ubacili metak u cijev i ušli vidjeti o čemu se radi. Na hodniku smo vidjeli da traženi nožem prijeti majci kako ne bi otvorila ulazna vrata. Kada je vidio da smo ušli po njega i da imamo pištolje u rukama, odbacio je nož i predao se. Također je na sebi imao samo gaće, ali je prije našeg ulaska obuo i tenisice kako bi mogao bježati (ako zatreba). Takvog smo ga i priveli, a odbio je obući se u postaji. Mislio je da nam to predstavlja neki problem. Obukao se tek u zatvoru. Nije bio nikakav problem.


Kada se radi o svjedocima, ponekad im dozvoljavamo da sami odu na sud, uz obavezu da nam kasnije donesu potvrdu da su se uistinu i javili. To nije prema pravilima, ali nekada je sama pojava policajaca dovoljna da se čovjek odmah javi gdje treba. U takvim slučajevima dođemo na adresu, probudimo čovjeka, objasnimo mu gdje se treba javiti i da ćemo idući put drugačije razgovarati ako se ne javi (kao osiguranje obično zaprijetimo da ćemo idući put doći na njegovo radno mjesto, što bez problema i činimo). U pravilu, rezultati ovakvih postupaka su odlični. Rijetko nas tko zezne, budući da su svjesni da će zeznuti sebe. Naravno, ovakve stvari radimo samo ponekad kod lakših prekršaja kada je riječ o svjedocima, a samo u rijetkim iznimnim situacijama i od okrivljenika.


S druge strane, neki jedva čekaju da dođemo. Jednom smo pokucali na vrata starije gospođe okrivljene za prometni prekršaj. Iako je bilo rano jutro satima prije rasprave, otvorila nam je vrata potpuno obučena, našminkana i sređena. Obzirom da se radilo o nikada kažnjavanoj gospođi, predložili smo joj da sama ode na sud, što je odmah odbila. Rekla je da ju baš zanima kako je biti priveden, te da se tome veselila danima (znala je kada joj je određeno ročište i da će sud izdati nalog za dovođenje). Uzela je torbicu i pošla s nama. Na adresu smo došli tzv. „maricom“. Radilo se o kombiju sa 3 (vozač+2) mjesta u kabini i zatvorenim tovarnim prostorom preuređenim za privođenja - rešetke na vratima i prednjem prozoru (između tovarnog prostora i kabine), lanci na podu, drvene klupe… Bilo nam je glupo voziti gospođu u tom prostoru, pa smo joj ponudili da se vozi sprijeda s nama. Naravno, to je također odbila. Rekla je da želi što bolji doživljaj. Zatvorili smo ju iza rešetaka, prevezli u postaju, gdje je nekoliko sati sjedila u sobi za privedene s narkomanima, lopovima, nasilnicima… nakon čega smo ju odvezli na sud. Inače ljude ostavimo na sudu i odemo dalje, ali je ona zamolila da ju pričekamo kako bi ju vratili doma, što smo i učinili (i na povratku se vozila u stražnjem dijelu „marice“). Bila joj je dosuđena mala novčana kazna, a morala je platiti i trošak privođenja od nešto preko 100 kuna. Kada smo u dovezli kući, zahvalila se i rekla da se odlično provela, te da je to najbolji izlet za 100 kuna koji je mogla zamisliti. Bilo joj je čudno što to nije izgledalo baš kao u serijama, ali je svejedno bila zadovoljna doživljajem.


Za kraj, ostala je jedna priča u kojoj je čak i nama bilo neugodno. Pozvonili smo na vrata čovjeka koji je trebao biti priveden radi tužbe svoje bivše žene. Vrata nam je otvorila njegova trenutna žena i nije joj bilo jasno što trebamo (razlog se govori samo traženoj osobi). Otišla je u sobu, a njemu smo objasnili o čemu se točno radi. Problijedio je u sekundi. Počeo je šaptati i okretati se prema sobi u kojoj je bila supruga. Ali bilo je prekasno, čula je. Dotrčala je kao furija i počela vrištati na njega. Radilo se o tome da je mislila da je on taj dug isplatio, budući da je rekao da jest. Vrištala je na njega, vrijeđala ga, gađala ga odjećom… a on je stajao i šutio. Znao je da je kriv. Nismo znali kuda bi gledali. Mislim da je jedva čekao da ode s nama. Na kraju se uspio obući, a ona mu nije dala niti da se umije. Na kraju mu je rekla da se ne vraća dok ne riješi taj sud. On nije progovorio niti riječ, čak niti kada smo došli u postaju. Drugi kolege su ga vozili na sud, a vjerojatno je i njima šutio. Koliko ga je supruga prestrašila, vjerojatno je šutio i kod davanja iskaza. A sigurno je šutio na povratku kući.


Uglavnom, ako budete u sličnoj situaciji, nije to ništa strašno. Može biti trauma, ali može biti i dobar provod. U svakom slučaju, jedno novo iskustvo.


- 22:51 - Komentari (21) - Isprintaj - #

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Komentari On/Off

Oduvijek sam želio biti policajac. Skoro svako dijete (ženska djeca nisu izuzetak) prođe kroz tu fazu, ali meni se uvukla duboko u podsvijest i ostala tamo. Imao sam sreću da mi se poklope povoljne okolnosti, te da mi se taj san i ostvari.

Završio sam Srednju policijsku školu, a nakon dugogodišnjeg rada i Visoku policijsku školu, te bezbrojne tečajeve stručnog usavršavanja. Cijeli svoj radni vijek sam proveo na ulici u našem najvećem gradu.

Svjestan sam da sam zbog posla puno toga izgubio, ali sam sretan što sam uspio pomoći velikom broju ljudi. A da sam samo jednog od njih spasio, isplatilo se.

Kroz godine sam vidio svašta, a uvijek me ljutila činjenica da ljudi nisu dovoljno upoznati s našim poslom. Mišljenje o policiji stječu uglavnom kroz medije (koji su najčešće negativni budući da se prodaju jedino loše vijesti), a najviše (i najžalosnije) kroz TV serije i filmove. Koliko god te radnje i zapleti bili maštoviti, nikada neće moći kopirati raznolikost stvarnih situacija.

Ja sam hrvatski policajac.
Ovo su naše priče.