Pogled unazad

petak, 17.08.2012.

Sveti Jacint iz Poljske


17. kolovoza


Sveti Jacint iz poljske Spašava Gospin kip i presveti oltarski Sakrament

Jacek, Jacko (Jakov) u XIV. st. nazvan Hvacinthus (zumbul), rodio se krajem XIII. st. u Kamienu, u wroclawskoj biskupiji. Kao kanonik krakovske Crkve, u Rimu je prigrlio Red propovjednika. Sljedeće je godine sv. Dominik poslao njega i brata Henrika iz Moravske da prošire Red u Poljskoj.

Već 1222. osnovali su samostan u Krakovu. No 1225., Gerard iz Wroclawa, prvi poljski provincijal, razaslao je krakovsku braću na četiri strane. Jacint je osnovao samostan u Gdansku u Pomeraniji, a zatim u Kielu, gdje je živio od 1229. do 1233. Odlikovao se neporočnošću života i sinovskom odanošću Gospi.

Mnogo je radio među pravoslavnima i katolicima u onom kraju, a grad je napustio malo prije nego je knez Vladimir Rurikovič odatle protjerao braću.

Priča se da se na njegovim putovanjima dogodilo poznato čudo: kad je trebao prijeći rijeku Vislu, rasprostro je plašt po vodi te je prešao kao po suhu skupa s pratiteljima, koji su nosili presv. Oltarski Sakrament i kip blažene Djevice.

Preminuo je u krakovskom samostanu 15. kolovoza 1257. Klement VII. proglasio ga je 1527. blaženim, a Klement VIII. svetim 17. travnja 1594.


Iz Života svetog Jacinta, prezbitera

(O životu i čudesima svetog Jacinta Reda braće propovjednika, od Stanislava Krakovskog, istoga Reda, oko 1352.)

Poljacima je sinulo novo svjetlo

Narod pogana koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku. Kad je Stvoritelj svega u početku stvorio nebo i zemlju, ostavio je tamu nad bezdanom. A da je rasvijetli, reče: Neka bude svjetlost. I tako je svjetlošću rasvijetlio svijet. I kao stoje to učinio rasvijetlivši tamu svijeta, tako je u Poljskoj po blaženom Jacintu, kao zrakom novoga svjetla, rastjerao tamu grijeha i svjetlom vjere obasjao srca Poljaka.

Tako se ispunilo što je Izaija davno prije prorokovao: Narod pogana, tj. u krajevima Poljske, koji je u tmini hodio, tj. u tmini neznanja, svjetlost vidje veliku, tj. svetog Jacinta, propovjednika jasne nauke.

Naime, kao što u zoru bolesnicima biva lakše, ljudi se bude oda sna, ptice cvrkuću i zvijeri bježe u svoja skloništa, tako su se Poljaci dolaskom svetog Jacinta, kojega je poslao blaženi Dominik, oslobodili mana, probudili od nemara, oduševili se promatranjem nebeskih stvari i izbavili od vlasti zloduha te je Poljacima - može se reći - sinula nova svjetlost, pridošla radost i porastao ugled kod svih naroda.

O toj sam svjetlosti, tj. o svetom Jacintu, ja, brat Stanislav, ponizni lektor krakovski Reda propovjednika na čast trojedinog Boga, koji je sve svece sazdao i neizrecivom svjetlošću uresio, i na izgradnju vjerničkog naroda - ukratko i skromno barem nešto kazao, i to na temelju onoga što sam našao i što su mi rekli vjerodostojni oci (svećenici) koji su to saznali od prethodnika, a oni su svetog Jacinta osobno poznavali i s njime se družili.

Sam pak Krist, kralj Slave, koji je odsjaj Boga Oca i otisak bića njegova, neka se po zagovoru blaženog Jacinta udostoji moje djelo dopuniti. On s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Jacek se tako zove pučki, a književno se zove Hvacinthus. Ime pak Hvacintus potječe od cvijeta ili od dragog kamena koji se tako zove. Prema tome postoje i dva tumačenja.

Prvo, Jacint se zove po biljci koja ima crveni cvijet, što dobro pristaje blaženom Jacintu, jer je on bio kao ponizna biljka po poslušnosti srca, kao cvijet po tjelesnoj suzdržljivosti, a crven po dobrovoljnom siromaštvu ili skromnom načinu života.

Drugo, Jacint se zove po dragom kamenu, jer je blistav po izlaganju evanđeoskog nauka; bio je modar po načinu svetog života, a vrlo tvrd po širenju katoličke vjere. Tako je objašnjeno značenje njegova imena.
17.08.2012. u 00:49 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 08.08.2012.

Devetica svetog Dominika Guzmana – Blagdan Svetog Dominika8. kolovoza - Na sam blagdan svetog Dominika


Sveti Dominik na samrti okružen braćom

Slavni oče sveti Dominiče. Ti si bio primjer pokore i nevinosti vježbajući svoje tijelo postom i bdjenjem.

Izmoli nam milost vježbanja u pokori da sačuvamo čistoću srca.
Oče naš...
Zdravo Marijo…
Slava Ocu…

Veliki oče naš Dominiče, koji si zapaljen vatrom Božanske ljubavi, nalazio nasladu u molitvi i sjedinjenju s Bogom.

Izmoli nam vjernost da se svakodnevnom i strastvenom ljubavlju klanjamo Bogu. Daj da nas Božja milost uvjek iznova napunjanja po svojim zakonima.
Oče naš...
Zdravo Marijo…
Slava Ocu…

Slavni Oče Dominiče, koji si pun revnosti za spas duša, ustrajno propovjedao Evanđeosku riječ. Utemeljujući Red Propovjednika za obranu vjere i za obraćanje griješni moli dok se ne ispuni milost iskrene ljubavi.

Moli da naša braća i sestre molitvom i dobrim djelima, steknu vječni spas.

Moli za nas sveti Dominiče.
Da dostojni postanemo obećana Kristovih.

Pomolimo se:
Po zagovoru svetog Dominika, našeg oca i zaštitnika molimo te Svemogući Bože da nas oslbodiš naših grijeha. Po Kristu Gospodinu Našemu. Amen.08.08.2012. u 00:33 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 07.08.2012.

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 9.dan


7. kolovoza


Sveti Dominik ispred Gospe

Sveti Dominiče, kao znak tvoje obitelji želio si Istinu. Istinu ljubavi, živjeći je i šireći svetošću života i dubinom nauka.

Molim te izmoli za tvoje pobožne sinove i kćeri da rastu u ljubavi Istine. Daj da uvjek crpe snagu iz Izvora Života - Euharistijskog Isusa, te da tako dođu u posjed vječnog života.

Slava Ocu...

07.08.2012. u 00:32 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.08.2012.

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 8.dan


6. kolovoza


Sveti Dominik prestavlja Red

Obitelji stvorenoj od tvoje ljubavi dao si sveti Dominiče veličanstveni zadatak; obraćat griješnike i spašavat duše. Dao si svojim sinovima moćno oružje Svete kruniice. Obznanio si im majčinsku ljubav Marijine posebne zaštite nad Redom.

Moli Svetu Djevici u korist tvojih pobožnih sinova, da bi oni kao i ti bili apostoli po njenom Prečistom srcu.

Slava Ocu ....06.08.2012. u 00:43 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.08.2012.

Otac Anđeo Marija Miškov reformator hrvatskih dominikanki (1922-2012)Prije točno 80 godina (1922.) na današnji dan 5. kolovoza umro je u Korčuli veliki propovjednik, vizionar, rodoljub, te reformator hrvatskih dominikanki otac Anđeo Marija Miškov.

Još u XVIII. st. temeljno zanimanje korčulanskih dominikanaca bilo je propovijedanje po svim krajevima hrvatskoga jezika, djelatnost koja je tijekom XVIII i XIX. st. nazvana pučkim misijama. O. Anđeo Marija Miškov bio je također pučki propovjednik.


Otac Anđeo Marija Miškov

Rođen je 28. studenoga 1848. na otoku Zlarinu blizu Šibenika . Na krštenju je dobio ime Ivan-Andrija. Otac Ivan bio je po zanimanju pomorac, a majka Tomka, rod. Beban (20. IX. 1826.-2. IX. 1866.), domaćica.

Ostao je bez oca kada su mu bile manje od dvije godine. Majka se ubrzo preudala u Rogoznicu za udovca Marka Tovrić-Caparina, s kojim je živjela 11 godina, ali nije imala poroda. Majka je ponovno ostala udovicom 1864.

Čini se da je Ivan-Andrija bio dijete žive, gotovo nestašne naravi. Majka je htjela doskočiti tomu problemu slanjem svoga sina u dobi od 12 godina u dominikansko sjemenište u Bolu na otoku Braču. U stilu propovjedničkoga žanra tadašnjega doba, ali i u hagiografskoj tradiciji, Miškov je u svome odlasku u dominikansko sjemenište prepoznao Božji prst:

Bog je [moju majku] nadahnuo te mi samo spomene, bili ja rado u pope pošao, a kad joj ja odgovorih, da mi se nemili crna odjeća ona odvrati, da imade i svećenika u bjelini, koje ja inače do tada nisam ni vidio bio. Smjesta pristanem, te iste godine bijah u naš Red primljen, kojega sam veseljem prigrlio.

Primio je dominikanski habit u Bolu 6. ožujka 1862. te započeo godinu novicijata u Dubrovniku. Na oblačenju je dobio ime Anđeo Marija. Prve je zavjete položio 19. ožujka 1865. u Dubrovniku, a svečane 1868. u Šibeniku. Studij filozcfije i teologije nastavio je u Splitu kod o. Jordana Zaninovica, budućega hvarskog biskupa, zatim u Šibeniku i Dubrovniku. Za svećenika je zaređen 11. lipnja 1871. u Kotoru.

Miškov je, po vlastitu priznanju, volio Red i provinciju:

Naš sam sveti Red puno ljubio smatrao sam ga ocem svojim, dok sam svoju redodrža Mi ko i samu rođenu majicu volio, koja me je u istinu redovnikom sretnim odgojila i odhranila, pa me je još i podigla i odlikovala.

No, u istom dahu ispovijeda da mu je treća ljubav bila hrvatski narod:

Dok sam ja iz harnosti i iz ljubavi nastojao da kao pravi sin služim na čast i na diku i redu i redo-državi, i da se istodobno posvetim na korist moga hrvatskoga naroda iz kojega sam nikao i stoga od moje prve mladosti uvjek su me ko tri zviezde pratile: BOG, Red, i Narod moj.

U Dalmatinskoj provinciji Miškov je obavljao razne dužnosti, a bio je i starješina gotovo u svim samostanima diljem Dalmacije. Nastavio je tradiciju provincije pučkoga propovijedanja u čemu je postigao izvrsne rezultate tako da mu je Red već u 38. godini života (1886.) dodijelio naslov općega propovjednika (praedicator generalis). Mškov je također mislio da je bio vrlo uspješan misionar:

Svršiv u Redu moje nauke, 11[.] lipnja 1871 [.] bijah zaređen svećenikom u Kotoru, bijaše mi naređeno propovjedanje, a kašnje bijah odredjen apostolskim poslanikom. Kao takav obilazio sam skoro sve naše zemlje: Hrvatsku, Dalmaciju, Slavoniju, Istru, Bosnu Hercegovinu, pa čak i u Medj[i]mure i Bačku, te svukud je mene i moje sudrugove u poslanju, Bog dragi pratio, kriepio i naš rad plodno blagosivao. I tako Božjom pomoću do sada punih 40 korizma propovijedao i 301 poslanstvo obavio, sve na slavu Božju, na diku moga Reda a na duhovnu korist moga Naroda.

Miškovljeva mlađa subraća u provincciji i sestre u Kongregaciji prenose predaju o njemu kao iznimno uspješnu pučkome misionaru koji je bio obdaren mudrošcu i snagom uvjeravanja, a stekao i solidnu izobrazbu te bio obdaren smislom za humor.

Nije čudno da je Miškov za svoje geslo izabrao riječi Spiritu fervens + Domino serviens", u skraćenici (Sf + Ds) stavljao u zagavlje svojih poslanica, propovijedi, i si. Napisao je "Naputak za obavijanje misija" i "Duhovne vježbe za misionare", čiji se rukopisi čuvaju u Kongregacije u Korčuli i čekaju objavljivanje.

U svojim misijskim pohodima prošao je sve dijelove današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Banata i Bačke, propovijedajući uvijek na hrvatskome jeziku.

Prilikom višekratnoga obavljanja misija u Đakovu Miškov se bolje upoznao s biskupom bosankim i srijemskim Josipom Jurjem Strossmaverom koji ga je, po vlastitu priznanju, "izvanredno obljubio. i svojim ... povjerenjem neograničeno obdario". S njime se i dopisivao, osobito u vrijeme tih graditeljskih pothvata, te je Miškov Strossmaverova pisma brižno sačuvao i sestrama ostavio.

Miškov je stekao i naslov doktora teologije 1896. godine. Od 1870. do 1882. vršio je službu vojnoga kapelana. Utemeljitelj je pobožne zadruge "Vječni ružarij" 1888. godine, a 1894. u Splitu pokrenuo mjesečni časopis "Gospina krunica", koji je više godina uređivao.

Napisao je i "Rukovodnik sv. ružarija" (1884.) te "Svećenik kod bolesnika" (1895.). I ti rukopisi čekaju objavljivanje koje bi bilo iznimno važno ne samo za bolje poznavanje o. Miškova, nego i za povijest hrvatskoga književnog jezika te teološke nazore toga vremena.

Od društvenih djelatnosti treba istaknuti da je o. Miškov bio povjerenik zagrebačkoga Društva sv. Jeronima te Matice hrvatske, što pokazuje da je bio osviješten hrvatski rodoljub.

Miškovljevo životno djelo svakako je osnutak Kongregacije sv. Anđela čuvara u Korčuli 1905.

U njemu se već kao mladom studentu rodila misao da treba ujediniti male i raštrkane zajednice dominikanki duž Dalmacije u jednu čvrsto organiziranu Kongregaciju, osnovati Zavod kojemu bi glavna zadaća bila odgoj ženske mladeži.

Svoju zamisao počeo je ostvarivati u jubilarne 1900. godini. Najprije je poslao dvije sestre, Imeldu Jurić Hozanu Peran, u Rim da se na izvorima dominikanske duhovnosti osposobe za učiteljice kandidatkinja i novakinja.

Odmah zatim poduzima sve što je potrebno da sagradi prostrar kuću i zavod za djevojke. To je bilo moguće zahvaljujući izdašne, pomoći Josipa Jurja Strossmavera s kojim je odavno bio poveze-pravim prijateljskim odnosima. Tako je o. Miškov postao reformator hrvatskih sestara dominikanki pod geslom "Bogu, Redu, Narodu".

Nakon predstave zlatomisničkog jubileja 1921., na kojemu mu je brzojavno čestitao i papa Benedikt XV, počeo je naglo fizički propadati uslijed šećerne bolesti. Umro je 5. kolovoza 1922. u Korčuli.Zbor sestara dominikanki iz Korčule05.08.2012. u 00:43 • 0 KomentaraPrint#

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 7.dan


5. kolovoza


Sveti Dominik prima krunicu od Gospe

Vođen apostolskom revnošću, misleći na borbu što kroz stoljeća napada Istinu i Crkvu, želio si sveti Dominiče učinit vječnim svoje djelo, utemeljujući obitelj apostola.

Molim te čuvaj i širi ovu djelo svog apostolskog srca. Daj tvojim sinovima i kćerima da slijede s velikodušnošću tvoj herojski primjer i udahni u sve vjernike tvoj duh a sve na slavu Crkve i Istine.

Slava Ocu i Sinu …


05.08.2012. u 00:28 • 0 KomentaraPrint#

subota, 04.08.2012.

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 6.dan


4. kolovoza


Sveti Dominik

Sa sobom si bio strog sveti Dominiče. Znao si crpsti beskrajnu slast iz Marijinog i Isusova srca. Dirao te je svaki jad. Naginjao si s Kristovom ljubavlju prema svim nevoljnicima i davao si im svaku potporu u vjeri i ljubavi.

Koliko sam različit od Tebe moj slatki zaštitniče! Molim te isprosi mi ljubav preme bližnjem i da sve što učinim bude zbog ljubavi Božje.

Slava Ocu ...


04.08.2012. u 00:25 • 0 KomentaraPrint#

petak, 03.08.2012.

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 5.dan


3. kolovoza


Sveti Dominik

Sljedeći primjer apostola naroda ti sveti Dominiče nikad nisi popustio pred osjećajima tjela i krvi. Bio si počašćen kad si bio u oskudici, kad su ti upućivali pogrde i prijetnje smrću.

Molim te isprosi mi Duha kršćanske snage i strpljenja.

Slava Ocu i Sinu ...


03.08.2012. u 00:24 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.08.2012.

Sveta Ivanica majka svetog Dominika
Blažena Ivanica majka svetog Dominika


Danas je blagdan blažene Ivanice iz Aza, majke svetog Dominika. Majka pripadnica obitelji svetaca. Majka velike vjere koja podržava svoju djecu na duhovnom putu. Ne samo da podržava svoje sinove, ona im je i prvi primjer.

Blažena Ivanica je potvrda da se klica redovničkog i svećeničkog zvanja nalazi u obitelji. Obitelj je primjer i prva stepenica formacije duhovnih zvanja. Svakako uzor današnjim majkama i današnjim obiteljima. Blažena Ivanice moli za nas.

02.08.2012. u 00:34 • 0 KomentaraPrint#

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 4.dan


2. kolovoza


Sveti Domink

Sveti Dominiče, ustrajno razmatranje Svetog Pisma upalio je u tvom srcu velikodušni žar apostolata. Bez obzira na pozeškoće, muke i opasnosti posvetio si život za spas braće, i slavu Zaručnice Kristove. Koristio si se svim sredstvima za prosvjetljenje i obraćenje griješnika.

Misleći na svoju dušu osjećam sram. Isprosi mi snagu i jakost da ispovjedam svoju vjeru riječima i djelima.

Slava Ocu i Sinu ...


02.08.2012. u 00:22 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 01.08.2012.

Devetnica svetom Dominiku Guzmanu 3.dan


1. kolovoza


Beato Angelico freska

Sveti Dominiče, pričao si s Bogom i o Bogu. Tvoje djelovanje bilo je usmjereno jedino na njegovu slavu.

Smiluj mi se i daj mi Duha molitve. Daj mi intimnog jedinstva s Bogom, plamteću ljubav koja će biti zaslužna da se On proslavi mojim životom.

Slava Ocu i Sinu ...


01.08.2012. u 00:20 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (4)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (4)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (5)
Ožujak 2012 (11)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (15)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (11)
Rujan 2011 (13)
Kolovoz 2011 (14)
Srpanj 2011 (10)

Opis bloga


Na internet portalima hrvatskog govornog područja skoro pa da i nema podataka (ili ih ja bar do sad nisam pronašao rofl) o bazilici sv. Dominika u Bolonji, u kojoj se nalazi grob utemeljitelja dominikanskog Reda (sv. Dominika). Nadam se da ću taj mali nedostatak ovim blogom ublažit. S vremenom će se nadodavati još (meni) neke zanimljive teme. Ako ste zainteresirani za jedno malo virtualno hodočašća na neka dominikanska mjesta - krenimo wave.


Molitva za dominikanska zvanja

Dobri Isuse, poučeni od Tebe, molimo Gospodara žetve da pronađe dovoljan broj radnika za dobrobit i spasenje duša. Osjećajući veliku potrebu svećenika, redovnika i redovnica, molimo Te po zagovoru Tvoje neoskvrnjene Majke, Kraljice svete Krunice i svetog oca Dominika da umnožiš Red braće propovjednika.

Izlij u obitelji, zavode i sjemeništa milost apostolskog zvanja. Ražari u srcima mladića i djevojaka sveti oganj ljubavi prema Bogu i prema dušama. Pripremaj one koje si odabrao, potakni ih da i oni ovu milost mole i po njoj žive.

Čuvaj ih od grijeha i mnogih pogibelji kojima su izloženi. Prosvijetli im pamet, očisti im srce, učvrsti im volju, pomagaj ih da svagdano i marljivo njeguju sjeme posijano u njihovoj duši. Dovedi ih putem čistoće, rada i težnje za višim ciljem do potpune spoznaje Istine.

Milostiva majko Marijo, koja svagdano prikazuješ Isusu svoje sinove i kćeri kao što si mu prikazala i svetog oca Dominika, daj da budu dostojni povjerenja koje si im iskazala.
Izmoli svome Redu vjernih vršitelja njegovih redovničkih predaja. Udijeli mu mnogo svetih i revnih osoba, prema duhu svetog Dominika.
Učini da budu vjerni pomagači Spasitelju duša. Amen.

Molitva za proglašenje svetom blažene Ozane Kotorske

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svetim životom povezivala narode različite vjere i kulture i bila im je uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljestvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našem.

pogledunazad@gmail.com

Free Site Counter

Za pisanje na chatu potrebno je upisat ime i poruku. E-mail nije obavezan.


Kalendar Reda Propovjednika

Svaki svetac u Crkvi je original. Nitko ne imitira drugoga. Kao što je svaka osoba u povijesti čovječanstva original, tako i Božja milost stvara originalne svece. U svakom svecu ćemo naći nešto što nema u drugom.

Prema knjizi: Fr. Innocentius Venchi O.P., Catalogus hagiographicus Ordinis Praedicatorum, Postulatio Generalis, Romae 2001. i prema dopisu Generalne postulature u Rimu od 22. VI. 2001.)


SIJEČANJ

3. BI. Stjepana Ojuinzani
sretan 4. Sv. Zdislava iz Lemberka u Češkoj
sretan 7. Sv. Rajmund iz Penvaforta
10. BI. Gundisalvo Amarantski
10. BI. Ana Monteagudo
11. BI. Bernard Scamacca
sretan 18. Sv. Margarita Ugarska
19. Bl. Andrija iz Peschiere
19. Bl. Antun della Chiesa
22. Bl. Marija Mancini
23. Bl. Henrik Suzon (Seuse)
27. BI. Markolin iz Forlija
sretan 28. Sv. Toma Akvinski
29. BI. Vilana de' Botti

VELJAČA

3. BI. Petar iz Ruffije
3. BI. Antun Pavoni
3. BI. Bartolomej Cerveri
sretan 4. Sv.Katarina de Ricci
Pepelnica ne dolazi prije.
sretan 7. Godišnjica pokojnih otaca i majki
sretan 12. BI. Reginald Orleanski
sretan 13. BI. Jordan Saski
16. BI. Nikola Paglia
18. BI. Ivan iz Fiesola ili bi. Angelico
sretan 19. BI. Alvar iz Cordobe
19 BI. Kristofor iz Milana
24. BI. Konstancije iz Fabriana

OŽUJAK

11. Pepelnica ne dolazi poslije
22. Uskrs ne dolazi prije.
24. Vigilija Navještenja Gospodnjega
25. Navještenje Gospodnje

TRAVANJ

1. Bl. Antun Nevrot
13. BI. Margarita iz Citta del Castella
14. BI. Petar Gonzalez (f 1246.)
17. BI. Klara Gambacorta
18. Bl.Sibilina Biscossi
19. BI. Iznard iz Chiampa
sretan 20 Sv. Janja (Agneza) iz Montepulciana
sretan 27. BI. Ozana Kotorska
28. Sv. Ljudevit Marija Grignon
sretan 29. Sv. Katarina Sijenska
sretan 30. Sv. Pio V

Uzašašće ne dolazi prije

SVIBANJ

1. Spasovo ne dolazi prije
sretan 3. BI. Emilija Bicchieri
5. Sv. Vinko Fererski
7. Bl. Albert iz Bergama
8. Zaštita BDM nad Redom propovjednika
10. Sv. Antonin iz Firence
11. Duhovi ne dolaze prije
12. BI. Ivana Portugalska
sretan 13. BI. Imelda Lambertini
16. BI. Egidije iz Vaozele
15. Bl. Andrija Abellon
19. BI.Franjo Coll Guitart
20. BI. Kolumba iz Rietija
21. Bl. Jacint Marija Cormier
24 Prijenos sv. oca Dominika
27. BI.Andrija Franchi
28. BI. Marija Bartolomeja Bagnesi
29. BI. Vrlim Arnaud
30. Bl. Jakov Salomoni

LIPANJ

2. BI. Sadok (oko 1260.) i 48 drugova
3. Uzašašće ne dolazi poslije
4. Sv. Petar iz Verone
sretan 8. BI. Dijana i Cecilija
10. BI. Ivan Dominici
12. BI. Stjepan Bande
13. Duhovi ne dolaze poslije.
18. BI. Hozana iz Mantove
20. BI. Margarita Ebner
23. BI. Inocent V.

SRPANJ

4. BI. Katarina Jarrige
4. Pier-Giorgio Frassati
7. BI. Benedikt XI.
8. Bl. Hadrijan Fortescue
9. Sv. Franjo Fernandez de Capillas i drugovi kineski mučenici
19. Sv. Ivan iz Kolna
13. BI. Jakov iz Varazzea
sretan 17. BI. Česlav Poljak
sretan 22. Sv. Marija Magdalena
24. Bl. Ivana iz Orvieta
24. Bl. Augustin iz Bielle
27. Bl. Robert Nutter

KOLOVOZ

sretan 2. BI. Ivanica od Aza

sretan 3. BI. Augustin Kažotić iz Trogira
sretan 8. Sveti Dominik
9. BI. Ivan iz Salema
12. Bl. Ivan Juraj Toma Rehm
12. Bl. Aimon Taparelli
15. Uznesenje B.D.M.
sretan
17. Sv. Jacint Poljak
sretan 18. BI. Manes
19. BI. Jordan iz Pise
sretan 23. Sv.Ruža Limska
26. BI. Jakov iz Bevagne
sretan28. Sveti Augustin

RUJAN

2. Bl. Gvala iz Bergama
2. Bl. Ingrid iz Skanningea
4. BI. Katarina iz Racconigija
5. Godišnjica pokojnih ukućana i dobročinitelja Reda
6. BI. Bertrandiz Garriguea
7. Mihael Czartorysky (1944.)
7. Bl.Julija Rodzinska (1955.)
sretan 18. Sv. Ivan Macias
22. BI. Franjo de Posadas
22. BI. Hijacint Serrano Lopez i 19 drugova mučenika
24. BI.Dalmacije Moner
25. BI. Marko iz Modene
26. BI. Lovro iz Ripafratte
sretan 28. Japanski mučenici:
Sv. Dominik Ibanez de Erquicia,
Sv. Jakov Kyshey Tomonaga
Sv. Lovro Ruiz iz Manile i 13 drugovaLISTOPAD

3. BI. Dominik Spadafora
4. Sv. FranjoAsiški
sretan 5. Bl. Rajmund iz Capue
BI. Bartolomej Longo
sretan 7. Gospa od Ružarija
8. BI. Ambrozije Sansedoni
8. BI. Matej Carreri
sretan 9. Sv. Ljudevit Bertran
11. BI. Jakov iz Ulma
13. BI. Magdalena Panatieri
14. BI. Marija Poussepin
19. BI. Janja od Isusa Galand
21. Bl.Petariz Cittadel Castella
22. GODIŠNJICA POSVETE CRKVE
25. BI. Petar Geremia
26. BI. Damjan Finalborgo
27. BI. Bartolomej iz Vicenze
30. BI. Benvenuta Boiani
30. BI. Terencije Albert O'Brien
bl. Petar Higgins

STUDENI

1. Svi sveti Svetkovina
sretan3. Sveti Martin de Porres.
5. BI. Šimun Ballachi
6. Bl. Alfons Navarrete i 125 drugova, japanski mučenici
sretan7. Svi sveti Reda propovjednika
sretan8. Godišnjica sve pokojne braće i sestara Reda
14. BI. Ivan Liccio
15. Sv. Albert Veliki
16. Bl. Lucija iz Narnija
19. BI. Jakov Benfatti
sretan24. Vijetnamski mučenici
27. BI. Margarita Savojska

PROSINAC

1. BI. Ivaniz Vercellija
8. Bezgrešno začeće bl. Djevice Marije
16. BI. Sebastijan Maggi
22. Godišnjica odobrenja Reda
24. Vigilija Rođenja Gospodnjega
25. Rođenje Gospodinovo


Virtualno hodočašće u baziliku sv. Dominika - Bolonja


wave Dominikanci u Bolonji

wave Unutrašnjost bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapele u desnom brodu bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapela svetog Dominika u Bolonji

wave Arka svetog Dominika u Bolonji

wave Druge kapele desnog broda bazilike

wave Desni tranzet bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Sakristija bazilike svetog Dominika

wave Muzej bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kor bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Lijevi tranzet bazilike svetog Dominika u Bolonji.html

wave Druge kapele lijevog broda bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapitularna dvorana u samostanu svetog Dominika u Bolonji.

wave Soba (cella) svetog Dominika

wave Klaustar svetog Dominika (klaustar mrtvih)

free counters
Free counters

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se