podvodni ribolov

Lovostaj

Lovostaj koji je trenutno na snazi vrijedi za Šarga od 15.03 do 30.04., za Zubaca od 15.04. do 15.06. i Kavalu od 15.05. do 15.07. Ljeto je rezervirano za Kirnju od 01.07. do 31.08. Kakva je situacija sa rakovima: Jastoga i Hlapa se ne lovi od početka devetog mjeseca pa sve do kraja petog. Rakovicu imate vremena spremati jer je lovostaj od 01.06. do 30.11. Bez obzira na njihovu veličinu, u more se moraju odmah nakon ulova vratiti ženke:
– jastoga i hlapa s vanjskim jajima;
– rakovice sa zatamnjenim vanjskim jajima. (Izvor: NN 101/2002)

- 13:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Opametilo se Ministarstvo !

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka spustilo je krila. Nakon šta su se razmahali i sletjeli na zelenu granu koja je pukla pod pritiskom javnosti, navedeno Ministarstvo je poništilo svoju suludu ideju za pražnjenje presušenih pomorskih "zvjerinjaka" (zvjerinjak: kožna futrola u kojoj se čuvaju kune). Ministarstvo je stavilo izvan snage Naredbu o visini naknade za upis broda, jahte i brodice u upisnik objavljenu u Narodnim novinama br 2/05. i donijelo novu Naredbu po kojoj se za prvu registraciju brodice iz uvoza plaća 2000 kn za brodicu do 7 m (umjesto prijašnjih 10.000 ili 10.000 kn za 7 do 12 m, umjesto prijašnjih 20.000 kuna. Pa navali narode dok se ministar ne predomisli.

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Podvodni ragbi

Već sam pisao o podvodnom hokeju, a sada ću spomenuti i podvodni ragbi. Svaka čast na maštovitosti. Možda jednog dana umjesto natjecanja u podvodnom ribolovu naše druženje bude upravo kroz jedan od ovakvih sportova. Realnost je da ima sve manje ribe, da se zone za ribolov smanjuju, zakonske odredbe sve više pritišću podvodnog ribolovca. Sve se to čini kao daleka budućnost, samo je pitanje vremena da li će to zadesiti našu generaciju ili neke slijedeće. Do tada još nam preostaju mnoga jutra ranog ustajanja i odlaska na more. I nije nam se teško rastati od topline kreveta i otići u zagrljaj ledenog mora. Jer to su gušti. Probati pa suditi.

Podvodni ragbi

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zamagljivanje maske

Čest je slučaj kod ronjenja upravo zamagljivanje stakala na masci. To je, mogli bi pomisliti oni sretnici kojima se maska ne magli banalan problem. Ne, nije. To je frustracija. To znaju oni koji su to iskusili. Ne pomaže niti pljuvanje u masku pa ispiranje npr. Jadranskim bračićem (smeđa alga). Jedina stvar koja sigurno djeluje kada se maska magli je slijedeća: potrebno je ukloniti masnoću koja se nalazi sa unutarnje strane stakala maske. To se najbolje napravi ako staklo izgorite sa upaljačem. Procedura će se činiti malo čudna, ali meni su to pokazali prije nekih 7-8 godina u Sepadiveru u Trstu. Potrebno je plamenom upaljača sredinom stakla paliti iste. Na staklu se počne stvarati crni krug od izgorene masnoće. Nakon što staklo dođe svo crno, (pazeći da se ne izgori silikon) obriše se crni talog, ispere masku i u more. Ako vas je kojim slučajem strah da ne izgorite masku (što je jako teško buduci da sam ja to radio i više od stotinu puta i maska je bila uvijek ok dok je nisam "posijao") probajte stakla premazati sa krumpirom. Škrob od krumpira očisti masnoću ali ga je potrebno odmah isprati da ne ostane sloj na staklima. Prva solucija je ipak zakon i već nakon nekoliko paljenja ( kroz recimo desetak ronjenja) maska se više ne magli.
Procedura je krajnje jednostavna i zahtjeva svega 1-2 minute, a rezultat će vas oduševiti.

- 11:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Gliser i jedrilica - jedan vez, jedno sidro !

Evo iz ovog naslova se da pročitati jedna velika glupost, rekli bi. Ali istina je na drugoj strani. To čudo zaista i postoji. Zamislite, jedrilica koja glisira, ha ha ludnica. Osam metarska jedrilica koja bez jedara reže valove brzinom 20 čvorova - ne, nije štamprtska greška (pardon, ovo je štamparska greška ali ostatak teksta nije..haha). Spustite telefon, ne morate se naručivati kod oftamologa, s vašim očima je sve u redu. Da, i nisam ja dobio "kolpo" sa lopatom po glavi. Klasična jedrilica pretvara se u nekoliko minuta u gliser. Mogućnost pretvaranja jedrilice u gliser i obratno krije se u formi trupa, mogućnosti punjenja i pražnjenja vodenog balasta, mogućnosti jednostavnog podizanja kobilice u unutrašnjost kabine. A dobije se i prikolica. Šta nam više treba za uživanje u moru od ovog čuda. Problem je samo kako do tog čuda doći. Za "nevjerne tome" kliknite i uvjerite se "Nevjerni Toma"

- 08:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Morska lisica od 5 metara...

Da, nema ribe u moru, svi se žalimo pustoš, a kod Rovinja ulove lisicu od 5 metara i umažani velike kalamare od kile, a najveći je bio od 1,87 kg. Članak je izašao u Glasu istre.

Dani velikih riba
(Pula/Umag) Znatiželju mnogobrojnih kupaca jučer je u pulskoj ribarnici privukla golema morska lisica. Teži oko 150 kilograma, duga je više od pet metara, a ulovljena je prekjučer nedaleko od Rovinja. Lovina je zasluženo plijenila pozornost jer se, po pričama ribara, u našem moru godišnje ulovi tek nekoliko ovako velikih lisica. Za one koji "neman" žele okusiti, valja reći da ce ona već danas biti razrezana na fete, a najbolja je frigana. Meso lisice, inače je malo kiselkasto, dobro je prije pripremanja nekoliko sati namakati u mlijeku. U Umagu, pak, Dubravko Makovac ulovio je pušćom prije dva dana divovsku lignju od čak 1,87 kilograma. Prema riječima ribara, za umaški akvatorij ovaj je kalamar zaista izvanredan primjerak. Ovaj se mjesec noću hvata dosta velikih liganja čija se težina kreće oko kilograma po komadu (izvor: Glas Istre)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      



  • E-mail ddivsic@net.hr

Linkovi



Website Counter
Counter online
Web Counter by TrafficFile.com eXTReMe Tracker