podvodni ribolov

Ribolovne zone

* Istra

Područje:
Zapadna obala poluotoka Istre je niska i razvedena, dok je istočna obala manje razvedena, ali stjenovitija i dublja.
Najbolje zone:
Najbolje ribolovno područje je na potezu od Poreča do Rovinja. Područje oko Pule, naročito u jesenskim mjesecima, bogato je oradom, šarazima, picevima, a i brancin je također vrlo čest.

Rt Kamenjak na samom jugu Istre je najposjećenija zona podvodnih ribolovaca. U području južnog Kamenjaka treba obratiti naročitu pažnju na jake morske struje koje su u stanju u hipu odvući neoprezne ribolovce daleko od obale. Izmjena plime i oseke na tom području stvara snažne struje koje nastaju upravo zbog plićina. Masa vode koja iz dubine od 40-tak metara ide s plimom, odjednom nailazi na plićine od 2-3 metra i tu višestruko ubrzava struju morske vode, što moze biti opasno.

* Kvarnerski otoci

Područje:
Otoci Lošinj, Cres, Krk, Unije, Rab, Pag i pripadajući manji otoci.
Najbolje zone:
To su područja oko otoka Lošinja i otoka Unije, kao i grupa podvodnih grebena južnog rta otoka Cresa do otočića Palacol. Strm i dubok teren unutarnje obale Cresa je bogat ribom. Neravno dno na južnoj strani Suska idealno je za lov.

* Podvelebitski kanal

Područje:
Podvelebitski kanal obuhvaća područje u podnožju planinskog masiva Velebit od Novog Vinodolskog do Masleničkog mosta. Karakterizira ga izrazito strma obala i čisto more.
Najbolje zone:
Najpovoljnije zone su mjesta u kanalu gdje su podvodni izvori slatke vode i gdje je pjeskovito dno.

* Zadar

Područje:
Zadarsko područje može se definirati kao sjeverni dio Dalmacije od Masleničkog mosta do Nacionalnog parka Kornati. Glavna značajka područja je množina otoka i otočića. Kanal između Ugljana i Pašmana poznat je po jakim strujama.
Najbolje zone:
Sve vode ovog područja bogate su ribljim vrstama. Novigradsko more je prirodno stanište i mrijestilište mnogih vrsta riba, ali nije pogodno za podvodni ribolov zbog mutnog mora. Love se brancini, cipli, i zubaci. Kanal između Ugljana i Pašmana bogat je oradama. Vanjska strana otočne skupine Premuda, Ist, Molat i Dugi Otok također obiluje ribom.

* Šibenik

Područje:
Na ovom području, od Nacionalnog parka Kornati do rta Ploča, smješten je najveći dio spomenutog otočkog Parka Kornati kao i dio Nacionalnog parka Krka. Ovaj prostor karakteriziraju brojni otoci, te ušće rijeke Krke gdje se u Prokljanskom jezeru miješaju slatka i slana voda.
Najbolje zone:
Brojni otoci, otočići i hridi strmih obala koji sačinjavaju Nacionalni Park Kornati čine ovo područje jednim od najbogatijih ribolovnih područja na Jadranu. U Nacionalnom parku vrijede posebni ribolovni propisi pa se nemojte zaletavati.
Ribom je također bogato područje na potezu od Šibenika preko Primoštena do Rogoznice gdje je obala vrlo razvedena s mnogo podvodnih grebena prema pučini. Prokljansko jezero obiluje ciplima i brancinima, a ima i jegulja.

* Split

Područje:
Splitsko područje proteže se od rta Ploča do Makarske rivijere i uključuje otoke Drvenik Veliki i Drvenik Mali, Čiovo, Šoltu i Brač.
Najbolje zone:
Vrlo strma i duboka vanjska strana Šolte sigurno je jedna od najboljih ribolovnih zona na ovom području. Pojas do Biokova je pjeskovit s rijetkim mjestima hridastog dna.

* Otoci Hvar, Korčula, Vis i Lastovo

Područje:
Ovdje je riječ o vanjskim dalmatinskim otocima. Južna obala Hvara, a naročito Pakleni otoci i Ščedro, obiluju kirnjama, šargima, kavalima i pogotovo murinama. Cijela korčulanska obala bogata je ribom. Oko Prižbe i susjednih otoka pješčano je dno pa se love raže. U Dalmaciji je među najatraktivnijima ribolov pagara, koji se zadržavaju na velikoj dubini oko grebena, sika i potonulih objekata.

* Pelješac, Ploče i otok Mljet

Područje:
Obuhvaćeno je područje od poluotoka Pelješca do otoka Mljeta, a ono uključuje ušće rijeke Neretve i Nacionalni park Mljet.
Najbolje zone:
Delta Neretve bogata je jeguljom, brancinom i licom. Unutarnja strana Pelješca (pješčano i muljevito dno) pogodna je za lov fratra, i orada, dok je vanjska hridasta strana Pelješca pogodna za ulov kirnja. Kanal između Pelješca i Korčule bogat je očadama. Mljet okružuje duboko i bistro more bogato kirnjom i ciplima.

* Dubrovnik

Područje:
Dubrovačko područje uključuje Elafitske otoke, Koločep, Lopud, Šipan i Jakljan, te se proteže prema jugu do rta Prevlaka.
Najbolje zone za ribolov:
Vanjska strana Elafitskih otoka pogodna je za podvodni ribolov. Rijeka dubrovačka (miješa se slatka i slana voda) povoljna je za lov cipala i brancina. Južno od Cavtata do Molunata, gdje se izmjenjuje duboko i plitko dno s brojnim procjepima, podvodnim pećinama i hridinama u kojima se zadržava riba, nalaze se čuveni ribolovni tereni i love se kirnje, šargi, kavali, a murine su rijetke, ali velike.

- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            



  • E-mail ddivsic@net.hr

Linkovi



Website Counter
Counter online
Web Counter by TrafficFile.com eXTReMe Tracker