podvodni ribolov

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja "TORRYMETER"

"Torrymeter" je prijenosni mjerni uređaj (Distell Industries LTD, Škotska), za koji proizvođač navodi da na objektivan način određuje svježinu ribe. Dobiveni rezultati izražavaju se torimejtrijskom vrijednošću u skali od 0-16. U ovom je radu uređajem određen stupanj svježine u uzorcima bijele i plave morske ribe pohranjene kroz četiri dana u hladnjaku na temperaturi od +4 °C. Nakon ulova i pohrane u hladnjaku kroz 24 sata u uzorcima ribe utvrđena je tor.-vrijednost od 10-16 koja je pokazatelj za besprijekornu ribu u postupku organoleptičke pretrage. Nakon 48 sati pohrane u hladnjaku (+4 °C ) vrijednost je iznosila od 6-10, a prema rezultatima organoleptičke pretrage riba je bila odstajala. Bijela i plava moraska riba nakon 72 sata i 96 sati pohrane u hladnjaku imale su tor. vrijednosti od 3-6 koje su jednake ocjeni u organoleptičkoj pretrazi prema kojoj je riba pokvarena. Uz to, određen je stupanj svježine bijele i plave morske ribe smrznute na temperaturi od -20 °C, a zatim odmrznute. Očitana tor. vrijednost (0-3) ukazala je da su smrznute pa zatim odmrznute ribe u orgnaoleptičkoj pretrazi ocijenjene kao besprijekorne.
Uređaj "Torrymeter" pokazao se pouzdanim u ocjeni svježine ribe. Napose je prikladan za rad veterinarskih inspektora te za utvrđivanje nedozvoljenih radnji kada se smrznuta riba nakon odmrzavanja prodaje kao svježa.
Ključne riječi: ocjena svježine, morska riba, "Torrymeter"

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            



  • E-mail ddivsic@net.hr

Linkovi



Website Counter
Counter online
Web Counter by TrafficFile.com eXTReMe Tracker