FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE !!!

16.10.2006., ponedjeljak

SEMINAR BESPLATNO! Financiranje novog poduzetništva (izvatci)


SHEMA SEMINARA - RADIONICA ZA REVITALIZACIJU HRVATSKOG DRUŠTVA ZA RAZVOJ I PODUZETNIŠTVO (OD LISTOPADA 2007:CENTRA), TE INSTRUMENATA ZA FINANCIRANJE PODUZETNIKA U RANOJ DOBI (LIPANJ2006:

PODUZMIMO HRVATSKU DOK JOŠ NIJE PREKASNO!!!!

100.000 mladih nezaposlenih. 320.000 nezaposlenih. 180.000 neučinkovito zaposlenih. 65% Hrvata ima samo osnovnoškolsko ili srednješkolsko obrazovanje. Dramatično negativna trgovinska bilanca. Hrvatska ‘okupirana’ stranim bankama i tzv. osiguravajućim društvima, monopolima i telekomima. Javni kriminal na štetu hrvatskog naroda (tzv. privatizacije, pogodavanja itd.) političkih odabranika legaliziran slabim radom sudstva, obzirom na nepostojanje trodiobe vlasti…….Politička ‘industrija’ i dalje je najisplativiji sektor privilegija. Kako razvijati stvarno i društveno korisno novo poduzetništvo u takvim okolnostima?

SEMINAR-RADIONICA:
CJELOVITO FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA U RANOJ DOBI - 2006
(NOVI MATERIJALI DOSTUPNI KOD HRVATSKOG CENTRA ZA RAZVOJ I PODUZETNIŠTVO d.o.o.)

Cilj Seminara - radionice je uvodno informiranje novih i potencijalnih poduzetnika, razvrstano prema modulima predavanja i diskusija s praktično-korisnim pitanjima nazočnih u svrhu detaljnijeg upoznavanja s načinima, tehnikama i praksi optimalnih financiranja pojedinih ranih dobi poduzetništava.
Seminar – radionica uključuje vodič kroz teoriju i praksu poduzetništva, osmišljavanjem i pripremom te razvojem komercijalno profitabilnih i tržišno potencijalnih proizvoda i usluga, udruživanjem u pravnu osobu mikro i malog poduzetništva (od seoskih gospodarstava, zadruga, samostalnih djelatnosti, obrta, trgovačkog društava s ograničenom i punom odgovornošću, i dr.), načina dorade i usavršavanja proizvoda i usluge, promidžbe istog/istih, ponude i plasmana te ukupnih financija poduzetništva prema obvezama i potraživanjima, aktivi i pasivi i dr.

Voditelj i moderator Seminara-radionice:
Ivan Ostoja, savjetnik za nova poduzetništva i razvoj
Kontakt: 099/ 34 34 554
E-mail: cda@inbox.com; centar@inbox.com


PODUZETNIŠTVO KAO NAČIN NASTAVKA DOMOVINSKOG RATA ZA DOSTOJANSTVENI ŽIVOT U KOJEM MOŽEMO OSTVARITI SVOJE DRUŠTVENO KORISNE SNOVE I AMBICIJE!!!

Poduzetništvo je vizija – želja - žrtva - rizik – spremnost - dokaz karaktera osobe koja prosječnost postojanja i (ne)rada te izvjesnost kalupa ‘nižih oblika življenja’ ustupa svome samoostvarenju i realizaciji stvarnih potencijala.
Realno, društveno-korisno, istinsko poduzetništvo predstavlja vrh postojanja svakog čovjeka, neovisno je li isti mlad ili stariji, jer time doprinosi svom sveukupnom okružju, od obitelji do svih razina zajednica u kojima i s kojima živimo, u čijoj stabilnosti i boljitku sudjelujemo.

Stoga

…poduzmimo Hrvatsku dok nije prekasno !!

…poduzmite sebe da se novac više ne dogadja samo nekom drugom !!


IVAN OSTOJA: POČETNE REFENCE

1. POČETNE INFORMACIJE O CJELOVITOM FINANCIRANJU MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA S NAGLASKOM NA POČETNE DOBI PODUZETNIŠTVA:
http://poduzetnici.blog.hr

Gotovo deset godina pokušao sam udružen s partnerima ponuditi svoje znanje i sposobnosti raznim državnim instucijama i organizacijama, ali bez ikakvog odgovora ili razumijevanja prema meni od strane državnih činovnika koji sebe smatraju ‘državom’, očitujući pri tomu nerazumijevanje stvarnog značenja i funkcije države kao naroda i bogatstava na priznatom teritoriju koje pripadaju domicilnom narodu, te uloga državnih službi koje isključivo služe za najučinkovitije umnažanje i razvijanje zatečenih bogatstava na opću korist.

2. DOPISI I PRIJEDLOZI ZA SURADNJU GLEDE POKRETANJA I ETABLIRANJA PLATFORME ZA ISTINSKU PODRŠKU MALIM I SREDNJIM PODUZETNICIMA, TE VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTIMA:’HIT INDUSTRIA’ i ‘plusBANKA’:
http://dopisi.blog.hr
http://projekti.blog.hr

OPISI REFERENTNOG MATERIJALA:
http://poduzetnici.blog.hr, uključujući životopis. Blog sadrži oko 30 britko napisanih i cjelovito informativnih postova, koji obradjujuju informacije o cjelovitom financiranju malog i srednjeg poduzetništva u ranoj dobi, od sjemenske (ideje, zamisli, pripreme i razvoja proizvoda/usluge ) do mezzanine dobi (naprednije dobi stvarnja uvjeta za kapitalizaciju poduzetništva). U pripremi su detaljni blog-postovi fokusirani na financije poduzetništva na početku poslovanja);
http://dopisi.blog.hr (neki od prijedloga očitovani državnim agencijama, institucijama i fondovima nakon privremenog pasiviziranja rada Hrvatskog društva za razvoj i poduzetništvo do danas o projektima i djelatnostima s ciljem omogućivanja potpunije financijske podrške novim poduzetnicima);
http://projekti.blog.hr (projekti u cilju poticanja poduzetničkih programa, kao i izvoznih projekta – temeljne informacije);
http://ivanostoja.blog.hr (životopis s opisom šteta koje je RH nanijela Ivanu Ostoji putem svojih sudova od 1992. godine do danas);
www.stopostonovac.com (konstrukt web stranice);
www.sekuritizacija.blog.hr (obradjuje model sekuritizacije kao načina financiranja novog poduzetništva temeljenog na intelektualnoj imovini)

Web stranice koje su nadahnute i nastavljaju misiju gorenavedenih stranica, a s kojima suradjuje Ivan Ostoja:

www.kupujemhrvatsko.com , www.croatiabiz.com, www.hrvatskiproizvod.hr, www.pokreniposao.com (link/hiperpoveznica na: http://poduzetnici.blog.hr) i dr.

Molim Vas, imajte na umu da sam osobno začetnik istraživačkog novinarstva u (S)RH te da imam dostup prošlosti političara i tzv. tajkuna (koje su ionako proizveli političari na štetu naroda koji se borio ili stradao za Domovinu), načinu njihova bogaćenja javnim lažima, prijevarom i pljačkom, nerijetko i veleizdajom. Ovaj je podatak važan radi senzacionalno inovativnog projekta dnevne novine na elektronskom papiru radnog naziva ‘HrvaSTka express!', odnosno 'Hrvatska expreSS!'

SADRŽAJ (MENU) SEMINARA-RADIONICE:

A. Uvod u osnove i važnost poduzetništva:

a. Društvena i pojedinačna potreba, rizici, žrtva i blagotvornost poduzimanja korisnih sposobnosti, znanja i inovacija,
b. Moralna odgovornost poduzetništva, pravila i uzance profitabilnog poslovanja poduzetništva u odnosu na ulogu istog služenja društvenim ciljevima,
c. Stvarno izvozno/deficitarno poduzetništvo svakoj domicilnoj zemlji stvara nove vrijednosti i služi kao platforma za ostvarenje društva dobrostanja (Welfare State) o kojem zavise stupanj ostvarenja civilizacijskih tekovina naroda.

B. Pokretanje poduzetništva:

d. Zamisao, priprema proizvoda-usluge, analiza tržišne potrebe za istim; rafiniranje proizvoda/usluge prema stvarnim potrebama tržišta u zadatoj vremenskoj optici; definiranje tržišta i razvoja; analiza izvedivosti i isplativosti ukupnog projekta.
e. Iznalaženje najnaprednijih i najprikladnijih stvarnih mogućnosti, tehnika, instrumenata i vrsta financiranja početnih dobi poduzetništva – važno jer se financiranje istraživanja i razvoja proizvoda/usluge/inovativnih struktura poslovanja i sl. još uvijek ne financira, smatra se troškom (tzv. black box kategorijom), obzirom na profil uvoznog hrvatskog ‘gospodarstva’ uvjetovanog političkim odlukama; Potraga za izvorima financiranja koje odgovaraju početnoj poduzetničkoj dobi (preddruštva i sl.), postojećim kolateralima, objektivno očekivanom utrživom potencijalu projekta, optimalnom načinu financiranja početnih dobi po zdravoj prosudbi (Common Sense), u terminima dužničkog (krediti i sl.) i suudjelničkog financiranja (Equity financiranje; prodaje dijela udjela u poduzetništvu/projektu na vrijeme odredjeno ugovorom (tzv. Exit ugovori) ili drugačije ugovorenim rokovima i uvjetima; Traženje poslovnih partnerima u pripremi i razvoju proizvoda-usluge sa svrhom jedinstvenosti u ponudi na planiranom tržištu (Joint Venture - zajedničko ulaganje) i dr.

C. Započeti s (poslovnim) planom:

a. Parametri planiranja poslovnog projekta ili poduzetništva:
1) Očekivani realni troškovi i projicirana dobit u sagledivim dobima razvoja novog poduzetništva, kao i načini dobiti u bilančnoj kategoriji, prodaji udjela u poduzetništvu investitorima, uključujući i strateške ulagače, i sl.
2) Izrada studije izvedivosti i isplativosti (feasibility study) koja temeljem stvarnih činjenica definira stvarne odnose realno moguće izvedivosti; potencijala postojećeg tržišta ili stvaranja novog tržišta; postojanjem stručnosti izvoditelja radova i upravljača (management), kao i stvarnih usporednih uvjeta za kvalitetan proizvod/uslugu planiranog projekta, i dr. prema standardima potrebnih radnji za učinkovito cjelovite radnje pripreme novog poduzetništva.

D. Monitoring dostupne podrške:

a. Svaka civilizirana država, a time i Republika Hrvatska, posjeduje nisku poticaja za razne sektore poduzetništva koje se odobrava fiskalnom politikom sa svrhom razvoja pojedinih regija, povećanja ukupne gospodarske konjunkture i stope zaposlenosti, kao i neposrednog učinka po znanost, obrazovanje, kulturu, zdravstvo, komunalije, te nadasve populacijskog i ekološkog boljitka svake sredine. Stoga se svaki novi poduzetnik treba cjelovito informirati o postojanju poticaja čija je primarna misija prevladavanje početnih/situacija nelikvidnosti tijekom etabliranja poduzetništva i početka stvaranja stvarnih dobiti.
b. Polaznici su obvezni stalno ažurirati informacije o postojećim kvalitetnim poticajima. Poticaji su sadržani u nekoliko temeljnih oblika, od subvencionirane kamate na duži period i počekom; jamstava poslovnim bankama; nepovratnim namjenskim sredstvima za projekte koji udovoljavaju zahtjevima; sufinaciranjem poreznih davanja i dr. Neki od izvora: Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (www.mingorp.hr), odnosno Hrvatska agencija za malo poduzetništvo (www.hamag.hr) Hrvatski zavod za zapošljavanje (www.hzz.hr), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (www.hbor.hr), Fond za razvoj i zapošljavanje (www.frz.hr), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (www.mpsv.hr ), putem struktura lokalnih samouprava.
c. Relevantni poticaji, kao i poticajna financijska rješenja iz medjunarodnih javnih i privatnih izvora.

E. Vrste financiranja poduzetništva:

a. Cjeloviti pregled vrsta i tehnika financiranja svake dobi poduzetništva, poglavito novi(ji)h poduzetništava, uz detaljna obrazloženja uvjeta, prednosti i nedostataka svake uobičajene vrste i načina financiranja, kao i stvarnih temelja za iste u Republici Hrvatskoj, uz potrebu razvoja tržišta kapitala novim instrumentima, policama osiguranja, kao i ukupne podrške novim poduzetnicima.

SEMINAR-RADIONICA ‘CJELOVITO FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA U RANOJ DOBI’: namijenjena je prije svega poduzetnički nadarenim Hrvatima u Zagrebačkoj županiji i diljem Domovine, neovisno o njihovoj dobi, obzirom da ukupna sudbina razvoja Republike Hrvatske, uključujući i ublažavajuće djelovanje njihova rada na ukupno društveno dobrostanje, uključujući i sprečavanje izumiranje Hrvata kao naroda koje se jedino može spriječiti dobrim rezultatima stvarnog malog i srednjeg poduzetništva.

Po kategorijama polaznika, Seminar-radionica je namijenjena:

A.
UČENICIMA i STUDENTIMA ekonomskih smjerova, uključujući zanatske i agrarne;
B.
HRVATSKIM BRANITELJIMA i ‘TEHNOLOŠKOM VIŠKU’ zaposlenika Ministarstrva obrane RH i drugim zaposlenicima medju kojima mnogi za otpust dobiju otpremninu, kako bi novim poduzimanjem sebe u radnom životu dosegnuli svoje granice započeli novu etapu u svom životu, čime će omogućiti i svojim bližnjim veće mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja za rad;
C.
NEZAPOSLENIM HRVATIMA, koji poduzimanjem svoga znanja i sposobnosti u daleko boljim uvjetima od dosadašnjih mogu doseći časniju razinu postojanja sebi i svojim obiteljima; Obzirom da više od 300.000 nezaposlenih nemaju privilegiiju (ne)raditi i za to primati plaću u politokratskim državnim službama, isti bez obzira na dob, moraju shvatiti da se jedino stalnim informiranjem, doobrazovanjem i promjenom ciljeva može opstati na današnjem, dinamičnom, mobilnom i promjenljivom tržištu rada, usluga i proizvoda, odnosno globalnom tržištu robe, kapitala i rada;
D.
HRVATIMA S TJELESNIM TEŠKOĆAMA, radi učinkovitog implementiranja radnih sposobnosti, talenta i kreativnosti istih u društveni tijek stvaranja novih vrjednosti;
E.
SVIM ZAINTERESIRANIM HRVATIMA koji smatraju kako bi zahvaljujući cjelovitijem informiranju i dostupnim poslovnim uslugama mogli realizirati svoje poslovne sposobnosti za koje nisu imali uvjeta, te su trenutačno zaposleni neadekvatno svome stvarnom potencijalu.
F.
HRVATSKIM INOVATORIMA koji osvajaju nagrade po svjetskim natjecanjima, ali nisu u mogućnosti dostatno komercijalizirati svoju inovativnost.

Sadržaj CD Priloga:
UVOD U CJELOVITO FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA U RANOJ DOBI


o. TEKST STRATEŠKOG ZNAČAJA: A) Politika malih i srednjih poduzeća (Vlada RH), b) Članak o prijedlogu novog Zakona o poticajima poduzetništvu za 2007. godinu

1. FOLDER: Poduzetnici.blog.hr: Blog koji sadrži 30 postova obradjuje informacije o cjelovitom financiranju malog i srednjeg poduzetništva u ranoj dobi. Na ovom blogu navedene su sve relevante hiperpoveznice (linkovi) koje se odnose na pokretanje poduzetništva; Korisne informacije o poduzetništvu; Izvori financiranja i podrške, uključujući poticaje, prijelog novog Zakona o poticanju poduzetništva; Izvori informacija potrebnih poduzetnicima savke dobi i sl.
2. FOLDER: Pokreni posao: Cjelokupna web stranica (engl. Site- čit. sait) sa informacijama potrebnim da se ovlada potrebnim radnjama i dokumentacije u svrhu pokretanja poduzetništva.
Upute za korištenje: Otvoriti folder pokreni-posao. Kliknuti na index. Kliknuti na pokreni posao. Navigacija web stranicom prema temama od interesa.
3. FOLDER: Hitro.hr: Web stranica servisa za brzu registraciju poduzetništva: trgovačkih društava i obrta.
4. FOLDER: Hrvatska agencija za malo poduzetništvo; Izbor iz web stranice za nove poduzetnike i pripadajuće jamstvene programe.
Upute za korištenje Otvoriti folder hamag . Kliknuti na index. Kliknuti na hamag.
Navigacija web stranicom (site-om) prema temama od interesa.
5. FOLDER Hrvatska banka za obnovu i razvitak: Izbor programa kreditiranja novih poduzetnika fdolder
6. FOLDER: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Izbor kreditnih programa za nove poduzetnike u agraru.
7. FOLDER: IZBOR POTICAJA PODUZETNIŠTVU, uključujući članak o prijedlogu novog Zakona o poticanju poduzetništva,od siječnja 2007.

Najava: KORISNIČKI RAČUN (NAZIV) ZA SLUŽENJE INFORMATIVNIM SERVISOM HRVATSKOG DRUŠTVA ZA RAZVOJ I PODUZETNIŠTVO d.o.o. (od listopada 2007.:HRVATSKI CENTAR ZA RAZVOJ I PODUZETNIŠTVO d.o.o.). ISTI PREDMNIJEVA MAIL KOMUNIKACIJU IZMEDJU POLAZNIKA I ORGANIZATORA SEMINARA-RADIONICE U RAZDOBLJU IZMEDJU DIJELOVA SEMINARA-RADIONICE; SUDJELOVANJE NA FORUMU; U KASNIJOJ DOBI, A PREMA ŽELJI POLAZNIKA, KORIŠTENJE ‘PREMIER’ USLUGA U ODNOSU NA PRIPREMU DOKUMENTACIJE I POSREDOVANJA ZA NAJOPTIMALNIJE REALNO IZVEDIVO FINANCIJSKO RJEŠENJE, KOJA ĆE BITI UGOVORENA PO ŽELJI I POTREBI POLAZNIKA NAKON DRUGOG DIJELA SEMINARA-RADIONICE.

Napomena: Isključiva svrha i funkcija sadržaja zastupljenih na CD-u namijenjena obrazovanju i informiranju polaznika Seminara-radionice.
Autorska prava na tekstove su zaštićena. Originalni tekstovi u folderu PODUZETNICI predstavljaju vlasništvo autora Ivan Ostoje osim označenih citata.

SEMINAR - RADIONICA: ‘CJELOVITO FINANCIRANJE PODUZETNIŠT(A)VA U RANOJ DOBI’ biti će izveden u dva dijela (unutar 28 dana), a prema najsuvremenijem pedagoškom standardu. Prvi dio Seminara-radionice usredotočen je na predstavljanje osnova i prakse poduzetništva načinom koji će biti najprikladniji prijavljenim polaznicima, a sadržavati će:

PRVI UVODNI MODUL SEMINARA - RADIONICE NAZIVA ‘POKRETANJE PODUZETNIŠTVA’ sadržavati će:

1. METODOLOŠKI I OBRAZOVNI CILJ uvodnog dijela Seminara - radionice naziva: Uvod u osnove poduzetništva obradjuje elementarnu platformu informacija koje su potrebne svakom novom poduzetniku, primjerice u Zagrebačkoj županiji, za cjelovitu spoznaju svakog segmenta poduzetništva, od svrhe i blagotvornog djelovanja na društvo (posebice najbliže okružje svakog budućeg poduzetnika); Upoznavanje s strateškim dokumentima Svjetske banke, Ujedinjenih naroda, Europske unije i naravno Republike Hrvatske o potrebi razvoja stvarnog malog i srednjeg poduzetništva koji generiraju nove vrijednosti ljudskom društvu, sa svim obvezama koje čovjek ima prema svojoj okolini, stvarajući time temelj za razvoj i viši stupanj obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, ukupnog civilizacijskog prosedea, morala, gospodarskih postignuća, športa, ekologije i dr.

PODUZETNIŠTVO u Zagrebačkoj županiji, kao i svugdje u Hrvatskoj, jezgra je opstanka i razvoja društva, a pokretači stvarnog poduzetništva koje se ne temelji na špekulaciji, monopolu, pogodovanju i kriminalu, svakodnevni tihi junaci društva čijim se trudom i žrtvom stvaraju uvjeti za dostojanstveniji život, školovanje mladih, te ukupan razvoj društva.

METODA IZLAGANJA: Usmeno uz pomoć slideova napravljenih i predstavljenih putem programa Power Point koji postupno uvode polaznike Seminara-radionice u osnovne postavke poduzetništva, statističke brojke o novom poduzetništvu u svijetu i zemlji, strateškoj podršci malom i srednjem poduzetništvu, odgovornosti i obveza poduzetnika i sl.

Napomena: Prema potrebi, u svakom dijelu izlaganja i radionice upotrebljavati će se kreda i ploča ukoliko je shematiziranje predmeta diskusije potrebno radi protočnosti Seminara-radionice, kao i lakšeg razumijevanja svakog polaznika čime se uvećava i kvaliteta diskusija.

DRUGI UVODNI MODUL SEMINARA-RADIONICE NAZIVA ‘POKRETANJE PODUZETNIŠTVA’ sadržavati će:

TEMELJNE INFORMACIJE o najprikladnijem pravnom obliku organiziranja poduzetništva (trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću; obrt; samostalna djelatnost koja se knjigovodstveno i porezno tretira kao obrt; komanditno društvo; ortakluk i dr.) prema predmetu poslovanja, kapitala na raspolaganju, dobi gotovosti predmeta poslovanja (pripreme; razvoja; prototipa) i organizacijske strukture poslovanja, kvalificiranost radnika i upravljača, kolaterala i drugo potrebno za financijsko rješenje, uključujući dokumentaciju poput Studije opravdanosti (Izvedivost i komercijalna učinkovitost), Poslovnog plana s Investicijskom studijom te druge potrebne potvrde (svjedodžbe, izvodi iz katastra i sl.).

SVI PODATCI o postupku udruživanja i pokretanja pravne osobe, s troškovima, sadržani su na CD Prilogu, tako da će se interakcija polaznika i predavača tijekom uvodnog dijela Seminara-radionice, a sa svrhom što cjelovitijeg informiranja svih polaznika pojedinog Seminara-radionice, odvijati prema slučajevima i okolnostima pojedinih polaznika. Neki od njih će željeti pokrenuti seosko gospodarstvu, drugi obrte poput automehaničarskog, treće grupe polaznika uslužno gospodarstvo itd. tako da ćemo obradom okolnosti pojedinih slučajeva (Study Case) uvodni dio Seminara-radionice početi usmjeravati prema njegovom stvarnom meritumu.

TREĆI UVODNI MODUL SEMINARA-RADIONICE NAZIVA ‘ZAPOČETI S (POSLOVNIM) PLANOM’ sadržavati će:

PLANIRANJE predstavlja temelje pripreme za svako poduzetništvo bez istog svaki pokušaj osudjen je na propast iz jednostavnih razloga što budući poduzetnici ne poznaju pravila i uzance poslovanja, ne žele ispitati i definirati stvarne troškove i očekivanu dobit, a time i isplativost poduzetništva kakvog je polaznik zamislio. Stvarnom analizom postojećih činjenica, smanjuje se opasnost upadanja u bezrazložne i nesuvisle euforije kojima budući poduzetnici teže, stvara kod polaznika automatizam obveze i odgovornosti, a ponajviše služenja spoznajama o problemima budućeg poduzetništva.

Temeljne stavke POSLOVNIH PLANOVA sadržane su u materijalima na CD Prilogu, a isti služe za razumijevanje početnih radnji pripreme i organiziranja svakog oblika poduzetništva.

SHEMATIZIRANJE konkretnih okvirnih obrazaca Studija izvedivosti Provedbenih planova/Investicijskih studija postavljat će se shodno komunikaciji i pitanjim polaznika, kako bi isti dobili okvire zahtjeva koje moraju zadovoljiti u pokretanju poduzetništva.

MEDIJALNI PRIKAZ ovog modula Seminara - radionice sadržavati će informacije na pripremljenim Power Point slideovima.

ČETVRTI UVODNI MODUL SEMINARA-RADIONICE NAZIVA ‘MONITORING DOSTUPNIH POTICAJA PODUZETNIŠTVU’ sadržavati će, izmedju inog:

- OPOMENU budućim poduzetnicima da se poput stotina drugih tzv. poduzetnika ne zavaravaju pričama o postojećim poticajima ministarstava i sl., prije nego što postave poduzetništvo u organizaciji, izvedivosti i profitabilnosti predmeta poslovanja. Poticaji se, takodjer, stalno mijenjaju kao i aplikativne kategorije, pa će polaznicima Seminara - radionice biti naglašeno da se ažurno informiraju o svakoj promjeni poticajnih sredstava.

Tijekom ove dobi uvodnog predavanja, predavač će polaznicima Seminara - radionice obrazložiti podatke o vrstama i profilima poticaja, kao i njihove upotrebljivosti. Medjutim, ti poticaji služe poduzetnicima, ukoliko se isti odobre, isključivo za kratkotrajno premošćavanje odredjenih perioda razvoja, nelikvidnosti nastale u prvoj dobi poduzetništva i tome slično.

Polaznici Seminara -r adionice trebaju stalno ažurirati informacije o poticajnim programima na relevantnim web stranicama ili na drugim dostupnim izvorima informacija u svezi s kreditima, jamstvima, poticajnim sredstvima, kao i svim informacijama potrebnim za pokretanje ili razvoj poduzetništva.

Ovim se želi izbjeći neutemeljena koncentriranost velikog broja (budućih) poduzetnika na poticajna sredstva koja u njihovoj dobi razvoja nisu niti aplikativna. Smisao i praktični cilj Seminara - radionice je, uz cjelovito uvodno informiranje o osnovama poduzetništva, pružiti polaznicima učinkovit i praktičan vodič ka stvarnom uspjehu novom poduzetništvu.

Navedeni uspjeh sadrži prije svega konkurentan ili deficitaran proizvod (proizvod ili uslugu) namijenjen planiranom tržištu, što savršenija i inovativnija organizacija rada koja jamči kakvoću proizvoda i smanjenje ukupnih (nepotrebnih) troškova, rad na pripremi i razvoju do stupnja komercijalne gotovosti, udruživanje u pravnu osobu najprikladnijeg oblika, angažiranje sposobnih djelatnika, osmišljavanje i realizacija učinkovitog marketinga, ugovaranje najoptimalnijih mogućih ugovora s kanalima distribucije i prodaje, traženje odgovarajućeg financijskog rješenja iz više raznih izvora….

Tek poslije, ili tijekom poslovnog (pripremnog) postupka, koji uključuje odvisno o dobi razvoja poduzetništva (ideje, prototipa i sl.) profesionalni Poslovni plan ili barem analitičku Studiju o izvedivosti i isplativosti, stvaraju se stvarni uvjeti za korištenje relevantnih poticaja.

Svaki projekt, svaki poduzetnik ili budući poduzetnik zasebne su jedinke u različitim uvjetima, tako da poslovna i financijska rješenja treba klijentizirati u što većoj mjeri. Univerzalna bankarska rješenja su stoga nerijetko oprečna poduzetništvu.

PETI UVODNI MODUL, KOJI JE GLAVNA TEMA SEMINARA-RADIONICE NAZIVA ‘NAČINI FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA’ sadržavati će objašnjenja o temeljnim vrstama i načinima financiranja (novog) malog i srednjeg poduzetništva, a izlaganje konkretnih koristi i problema od svake vrste financiranja, kao i pripreme za iste i diskusija prema okolnostima nekih od polaznika odvijati će se sukladno priloženim tekstovima, kao i najboljoj teoriji i praksi u svijetu i zemlji:
____________________________________________________________

Tekst 1 :

SPASIMO HRVATSKU - PODUZETNIŠTVOM !!!


Poduzetništvo je srce svake zemlje, generator dobrostanja ili depresije, napretka ili zastoja. Poduzetništvo je, uz životna, duhovna i emotivna zadovoljstva, zapravo sve što imamo, jer bez proizvoda i usluga poduzetnika ne bi bilo ni nas kakvi jesmo.
Istinsko, proizvodno, izvozno i inovativno poduzetništvo treba shvatiti kao obvezu prema životu,svom narodu i bližnjima te stoga pogodovanje stvaranju cjelovitijeg povoljnijeg okružja malom i srednjem poduzetništvu (MSP) predstavlja misiju i cilj spasa domovine i hrvatskog naroda.
Učinci poduzetništva za hrvatski narod danas u miru jednaki su onim našim junacima i žrtvama u Domovinskom ratu kojeg se danas malo tko (od odgovornih osoba) sjeća.
U trenutačnoj općoj apatiji pučanstva uzrokovanoj i proizvedenoj iz vrhova društvene vertikale, društveno korisno poduzetništvo je izlaz za sve nas, ono je nešto više od posla i novca. Poduzetništvo je doprinos društvu u kojem poduzetnici, radnici, ulagači i banke žive. Poduzetništvo stvara život jedne obitelji, ulice, mjesta, grada, regije, države, svijeta. Poduzetništvo je središnja vrijednost našeg samoostvarenja. Njime omogućujemo znanstvenike, umjetnike, profesore, škole, vrtiće, zaustavljanje izumiranja naroda, pravičnije i učinkovitije pravosudje i službe javnog reda, vojsku, zdravstvo, ekologiju i čistu prirodu, naprednije komunalije, kvalitetnije stanove i kuće, ceste, prijevoz, ljepši život svima.

Poduzetništvo se (samo) ne radi, za poduzetništvo se živi, žrtvuje.

Nije tajna da razvoj malog i srednjeg poduzetništva predstavlja ogledalo civilizacijske razine države i naroda. Generacije Hrvata su indoktrinirane (zatupljivane) tzv. socijalističkom tezom kako je poduzetništvo 'društveno štetno'; iste su generacije vegetirale svoje radne vijekove kao beskorisni referenti u nekom SOUR-u ili OUR-u, ili pak kao 'politički radnici'. Tomu treba pripisati neefikasnost razmišljanja i lijenost duha Hrvata starije dobi, nesklonost većine pučanstva da se svakodnevno naoružava i ažurira informacijama, pokuša spoznati elementarne postulate tržišnog poduzetništva.

Više od polovine Hrvata želi (ne)raditi u nekoj državnoj službi (javnom sektoru), nastaviti znati malo ili ništa i buljiti u nekakve reality show-ove koji predstavljaju krajnje debiliziranje mozga i eliminaciju bilo kakve korisne mentalne aktivnosti.

Poduzetništvo se ne radi, za poduzetništvo se živi, žrtvuje.

Stoga, željeli ili ne, jedini način na koji hrvatski narod može prevladati (do)sadašnje probleme predstavlja razvoj svjesnosti o važnosti domaćeg poduzetništva i autentičnog proizvoda/usluge koji su konkurentni u inozemnim razmjerima (po kvaliteti; inovativnosti; korisnosti; dizajnu; cijeni i dr.), kao i o činjenici da razvijanjem istinskog proizvodnog poduzetničkog znanja i 'duha' Hrvatska nadrasta donedavnu socijalističku ideološku anatemu poduzetništva kao 'orudja imperijalističkog zla' i tome slično, a EUropskoj Hrvatskoj oduvijek neprilično.

Strateška važnost poduzetništva

Ekonomija predstavlja zbir svih naših proizvodnih (stvaralačkih) i potrošačkih radnji. Mjerenje bogatstva države, kao i stvarne jačine njene valute (osim matematičkih i antinflacijskih metoda kao u RH) usmjerava se ka nacionalnom proizvodu-poduzetništvu. Bez poduzetnika danas ne bi bilo ni naroda ni državnog dobrostanja.
Osnovni čimbenici poduzetništva su: a) Zemljište, pogoni, oprema i ured, b) Rad, c) Kapital, d) Poduzetnički duh, inovatorstvo, znanje te upornost, upornost i upornost.
Razvoj malog i srednjeg poduzetništva (MSP) strateška je orijentacija Ujedinjenih naroda, Europske Unije, Svjetske banke i Vlade RH, obzirom da MSP čini više od 97% ukupnog broja poduzetništava i zapošljava više od 70% ukupne radne snage predstavljajući izvor dobrostanja ili recesije, napretka ili malodušja svake civilizirane zemlje.
Kategorizacija veličine poduzetništva obavlja se prema godišnjem prometu i broju zaposlenih (malo poduzetništvo uključuje i tzv. mikro poduzetništvo – seoska gospodarstva, odvjetnike, liječnike itd.), a parametri se razlikuju prema stupnju razvoja države (standardi SAD i EU daleko su iznad kategorija Republike Hrvatske). Za informaciju o sudbinski važnoj ulozi MSP, primjerice u SAD, predstavlja podatak da 99% svih poduzetništava spada u malo poduzetništvo koje zapošljava oko 52 % ukupne radne snage. Malo poduzetništvo u SAD (i drugdje) služi stvaranju novih radnih mjesta i inoviranju ustroja poslovanja, proizvoda i usluga, te predstavlja 51% ukupnog proizvoda privatnog sektora, 96% svih izvoznika (s oko 29.5% ukupne vrijednosti izvezene robe), a kućna poduzetništva čine 53 % malih poduzetništava.
Mala poduzeća u SAD proizvode 55% ukupnih inovacija, a medju inovacijama stvorenim malim poduzetništvom u XX stoljeću u SAD spadaju zrakoplov, kasetofon, magnetofon, kompjuter, leće za oči, pacemaker za srce, patent za hlače i dr.
Sektori u kojima MP djeluju su izvoz, malo-/veleprodaja, usluge (knjigovodstvo, nekretnine, osiguranje, servisi za popravak automobila, televizija i kompjutera, fotokopiranje, praonice rublja i dr.), proizvodnja te poduzetništvo visoke tehnologije (najbolji primjer za potonje je Michael Dell koji je počeo slagati kompjutere na Univerzitetu u Teksasu dok mu je bilo 19 godina, a danas njegova kompanija Dell Computer ima godišnji promet oko 15 milijardi USD).

Investicijski ciklusi koji život znače

Pritom treba naglasiti kako su prioritetna svrha i funkcija vlada u svakoj prosvjetljenoj državi omogućavanje kvalitetnih investicijskih ciklusa, odnosno 'proizvodnje' novca fiskalnim i inim mjerama namijenjenih kvalitetnijem financiranju malog i srednjeg poduzetništva obzirom da isto tvori srce svakog naroda.
Tomu služe i prikladni načini financiranja svake dobi (etape, faze) poduzetništva u bilo kojem pravnom obliku (trgovačko društvo, obrt i sl.). Financiranje MSP obavlja se zaduživanjem (uzimanjem kredita) ili ustupanjem udjela zainteresiranom ulagaču ili ulagačima.
U nastalim uvjetima hrvatski poduzetnici, posebice novi, preuzimaju ulogu junaka koji su hrvatskom narodu, u četničkoj i svekolikoj oružanoj i političkoj agresiji na Domovinu, izborili samostalnost. Ta samostalnost ubrzo je 'izgubljena' u miru zbog nedostatka prikladnih i pravičnih ekonomskih politika.

Stoga su hrvatski poduzetnici, poglavito oni izvozno i proizvodno orijentirani, posljednja brana posvemašnjoj 'okupaciji' resursa, nezavisnosti, potencijala, talenta i učinkovite autonomnosti Republike Hrvatske.

Hladna stvarnost današnjeg svijeta koji se kreće ubrzanije nego ikad, u uvjetima neizvjesnijim nego ikad dosad, u kojem je funkciju oružja preuzela ekonomska dominacija, prisiljava hrvatski intelektualni kapital i poduzetničku energiju na pokretanje iz mrtvila ukoliko želimo izbjeći ono najgore što se već djelomice dogadja: neizvjesnu mirovinu, svojevrsno ropstvo pod novim stranim vlasnicima hrvatskih strateških resursa o kojim nam ovisi život poput voda, zemlje, mora i banaka, a time i političke moći, kao i oduzimanja agensa povijesnog dostojanstva, čak i dokazive istine.

Stvarno i istinsko aktivno poduzetništvo koje stvara NOVE VRIJEDNOSTI društvu temelji se, za razliku od političkog ‘poduzetništva’, na žrtvi, poslovnom i životnom mučeništvu obzirom na okolnosti neukog aparata koji služi za vladanje 'političke elite' u državi (a ne pravično i napredno upravljanje sveukupnim bogatstvima u cilju postizanja sveopćeg boljitka, što treba biti isključivi cilj ministarstava, lokalnih samouprava itd.) te činjeničnom nedostatku resursa prikladnog financiranja i praktične podrške novim poduzetnicima.

A novi poduzetnici, poduzetnici-početnici, odnosno poduzetnici koji osmišljavaju, razvijaju i ostvaruju nove projekte koji su funkcionalno primjenjivi, odista trebaju stvarnu, ne samo informativnu i deklarativnu, podršku državnih institucija, banaka i izvora kapitala.

Poduzetnik treba, prije svega, kada započinje samu zamisao o pokretanju poduzetništva razmisliti o nisci argumenata koji rasvjetljuju njegovu početnu početnu poziciju*

Drugim riječima, poduzetnik treba:

ocjeniti svoje jače strane i slabosti; postaviti osobne i poslovne ciljeve; razmotriti i odabrati postojeće, moguće i vjerojatne izvore financijskih sredstava za sve dobi poduzetništa; adresirati i definirati sve poslovne rizike koji se javljaju ili mogu javiti radi cjelovitijeg informiranja budućih (mogućih i vjerojatnih) ulagača, uključujući i banke; odrediti stvarne početne troškove, kao i mjesto rada; napraviti pregled ciljanog tržišta, koji sadržava i makroekonomske trendove koji uvjetuju cijenu kapitala, recesiju ili uzlet gospodarstva i sl.; utvrditi tko su stvarni potencijali kupci proizvoda i usluge, na razini koju poduzetnik smatra komercijalno eksploatativnom za svoj proizvod / uslugu; uočiti tko su konkurenti i napraviti studiju o konkurenciji, odnosno njihovim proizvodima/uslugama, kao i o ustroju poslovanja, radi unapredjivanja svog poslovnog procesa i proizvoda/usluga u kvaliteti/cijeni; napisati realno ostvarivi promidžbeni plan koji predstavlja investiciju u odnosu na 'pokrivanje' ciljane javnosti i njenu reakciju na proizvod/uslugu, a ne trošak.
------------------------------------------------------------------------------------------------
*Navedeni obrasci teksta odnose se na optimalan način financiranja početne dobi poduzetništva (pr. banka, uštedjevina, prodaja udjela prijateljima ili interesntima), ozbiljnost i kredibilnost ostvarenja poslovnog plana, artikuliraju ponašanje poduzetnika radi izbjegavanja sitnozornih pokušaja lažnog predstavljanja okolnosti i impresioniranja izvora kapitala, te instaliraju profesionalni odnos prema izvorima kapitala ili poslovnim suradnicima (klijentima, nabavljačima itd.).
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tek nakon gorenavedene etape (novi) poduzetnik može prionuti ka tzv. formalnim radnjama za ustoličenje poduzetništva koje sadržavaju:
- izbor najoptimalnijeg oblika poduzetništva (d.o.o., obrt, komanditno društvo, samostalno zanimanje itd.) i registriranje istog (danas je ovaj postupak jednostavniji jer postoji servis HITRO pri Financijskoj agenciji, odnosno na internetu);
- odabir stručne pravne službe; odabir naziva poduzetništva za koje postoje striktni propisi; odabir knjigovodje (što je vrlo važno, jer knjigovodstvene uz moguće tržišne ili goodwill vrijednosti predstavljaju temelj poduzetništva , a danas postoje knjigovodstvene usluge za najam); pripremiti profesionalan, ostvariv i isplativ (feasibilan) poslovni plan koji je iskaznica za nove poduzetnike, posebice one bez klasičnih kolaterala;
- izabrati poslovnu banku, odnosno banku putem koje će poduzetništvo voditi račun i srodne djelatnosti; aplicirati za kredit ili drugo financijsko rješenje, rabeći postojeće programe za nepovratna ili poticajna sredstva na nacionalnoj ili lokalnim razinama; razgovarati s tzv. poslovnom bankom o mogućnosti otvaranja kreditne linije, kada okolnosti dosegnu razinu primjenjivosti;
- odabrati osiguravajuće društvo i aplicirati za sve prikladne vrste i police osiguranja (osobne, poslovne) koje osiguravaju poduzetništvo pod iznenadnih okolnosti.

Nakon što se obave gorenavedeni prvi koraci, poduzetnik se, istovremeno razvijajući svoj proizvod/uslugu, posvećuje najprimjerenijim izvorima financiranja, od kreditiranja, ulaganja i leasinga za opremu, namještaj, pokretnine, strojeve, poslovni prostor i sl.; pribavlja potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti (ukoliko su iste potrebne); prijavljuje se službama koje staraju o osobama koje su zaposlene ugovorom o radu (mirovinsko, zdravstveno i dr.); priključuje se stručnim organizacijama u zemlji i inozemstvu i sl.

Ipak, u svemu je najvažniji, uz stvarnu pretpostavku da postoji relevantan poslovni plan, proizvod/usluga, kao i poduzetnikovo znanje i sposbnost da ga ostvari.

Svaki novi poduzetnik treba postaviti realno pitanje: Koliko mu novaca stvarno treba za početak poduzetništva?

Svaki poduzetnik će odgovor na ovo pitanje najoptimalnije definirati kada izračuna zašto mu novac treba, te koje vrste kreditnog financiranja najbolje odgovaraju njegovim potrebama, ukoliko vanbankarsko financiranje nije praktično ili izvedivo u njegovu slučaju.

Nadalje, nijedan ulagač neće uložiti niti lipe ukoliko ne postoji program/poslovni plan otplate s investicijskom studijom troškova i realno ostvarivih očekivanih prihoda.
Kao što je već napisano, a što mnogi aplikanti-novi poduzetnici znaju, banke uglavnom kreditiraju poduzetništva s pozitivnom bilancom poslovanja najmanje 24 mjeseca.
Mnogi poduzetnici, posebice oni loše informirani i s niskom razinom funkcionalnog obrazovanja, a još uvijek zamračeni netržišnom vokacijom socijalizma, smatraju da je kredit problem kreditora, a ne njihov problem. Zbog toga i silni ‘potresni’ članci o ljudima koji su posudili i spiskali novac te cvile kako ih stiskaju kreditori, kamatari i takvima slični.

Takvi (šatro) poduzetnici nisu uspjeli jer su imali loš ili očajan poslovni plan, loš i nekonkurentan proizvod/uslugu te nestručnost i nesposobnost za realizaciju poslovnog postupka i pretakanje istog u komercijalni rezultat. Nerijetko, takvi ‘poduzetnici’, novac ili kapital kojeg su zatražili i dobili, ne upotrebljavaju pravilno, isplaćujući svoje stare dugove i sl.

Poduzetnik (početnik) treba novac za:

kupovinu opreme i materijal za razvoj i izradu svoga proizvoda/usluge; troškove plaća i najma poslovnog prostora (ukoliko nije riječ o kreditnom ili leasing aranžmanu); kupovinu opreme i trajne imovine i drugo neophodno potrebno za rad poduzetništva.

Kapital može biti ‘neosiguran’ i ‘osiguran’ što se razlikuje od slučaja do slučaja, ili od prakse pojedinih zemalja.

’Neosigurani’ krediti mogu biti, primjerice, pozajmice prijatelja i rodbine, krediti putem kreditne kartice ili tzv. neosigurani krediti koji su obradjeni u početnim tekstovima ovog bloga/web stranice.

‘Osiguran’ kredit je vrsta kredita koji osiguravaju plaćanje povrata financijskog aranžmana u slučaju nemogućnosti ili prestanka otplate (oprema, vozila, nekretnine itd.). Uobičajeni kolaterali kod kredita ili drugih financijskih aranžaman su nekretnine poduzetnika, budući prihodi i imovina poduzetništva.
Kreditiranje predstavlja ‘dužničko’ financiranje poduzetništva, a tijekom tog procesa kreditor je pasivan i osigurava svoj plasman kolateralima, a prihod ostvaruje kamatama/premijama i naknadama za pružene usluge.

‘Suudjelničko’ financiranje ulagača u poduzetništvo predmnijeva aktivniju ulogu ulagača u zaštiti svog kapitala,a u ovom sektoru moguće su radnje poput Početne javne ponude (Initial Public Offering), Neposredne javne ponude ciljanoj publici (tzv. Zatvorene ponude ili Direct Public Offering) i dr.
Prednost ovakve vrste financiranja za poduzetnike naprosto je činjenica da ulagači dijele rizik s poduzetnikom što se ulagačima refundira s većom premijom i udjelom u kasnijim tržišnim učincima poduzetništva.

Svaki kapital za poduzetnike (poglavito nove poduzetnike) razlikuje se u cijeni i uvjetima, te posjeduje dobre i loše karakteristike za poduzetnike.

A: Mnogi poduzetnici financiraju svoje poduzetništvo iz vlastite uštedjevine, prihoda i tome slično, što je pozitivno u odnosu na cijenu kapitala (ista doslovce ne postoji), rok vraćanja, cijenu i dostupnost kapitala, ali negativno u odnosu na rizik i gubitak novca, pa i profesionalnost odradjivanja početne dobi poduzetništva.
B: Veliki broj poduzetnika prije početka svog poduzimanja obrati se prijateljima i obitelji, što je idealno po cijeni kapitala, rastezljivim (fleksibilnim) rokovima povrata kapitala, ali nerijetko izazove svadje, trvenja i rezultira u tragičnim ishodima.
C: Ukoliko poduzetnik založi svoju nekretninu ili imovinu poduzetništva kao kolateral, dobija prilično dobru kamatnu stopu kredita, kao i rok otplate, ali njegov je dom, moguće i njegove obitelji, na kocki potraživanja vjerovnika
D: Financiranje sitnijih troškova putem kreditne kartice donosi obvezu visoke kamatne stope, kratke rokove otplate, ali i jednostavnost postupka. No, riječ je ipak o mikro-svotama koje se mogu povući putem kreditnih kartica.
E: Početni kapital može se steći i putem odgode plaćanja, primjerice, naručene robe, ali ta odgoda traje izmedju 30 i 90 dana, pa je taj način takodjer prilično riskantan, poglavito ukoliko ne postoje dokumentirane narudžbe pravnih osoba s jakim bonitetom.
F: Leasing nekretnina takodjer može biti problem za nove poduzetnike, a svaki dostup tzv. poduzetničkom ili rizičnom kapitalu (Venture Capital) donosi odredjene ustupke..
G: Premije odnosno kamate kod ulagača u poduzetništvo mnogu su više nego kod većine drugih izvora kapitala (pod uvjetom da nije riječ o klasičnim tzv. kamatarima), odredjuju se pismenim ugovorima i iznose izmedju 25-40%. Ovaj kapital ne ulazi u male obrte i takva mikro poduzetništva, te zahtjeva investiciju većeg opsega radi zarade dostatne preuzetom riziku.
H: Financiranje opreme stoji izmedju 12-18% godišnje, naravno ako uračunamo cijenu pologa i sličnih početnih davanja gdje god isti postoje.
Takva je cijena i za leasing usluge, a rokovi aranžamana su od 3 do 7 godina, odnosno prema programu svake leasing kuće, banke i sl. Svi navedeni primjeri podložni su promjeni, pa molimo polaznike da pozorno proučavaju uvjete na financijskom tržištu.
I: Uredi ili poduzeća za financiranje/kredite jedva da u Hrvatskoj (legalno) i postoje, ali ukoliko poduzetnik ugovorti aranžman s nekim poduzetništvom koje plasira višak kapitala, shvatiti će da je takva vrst kapitala za njega najskuplja i služi isključivo ukoliko nigdje drugdje ne može doći do kapitala potrebnog za neku dob poduzetništva.
J: Ovdje moramo još jednom navesti Ministarstvo za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i njihove programe poticaja i bespovratnih nakanada. No, postupak je uglavnom kompliciran i referentan za isključivo 'best of' poduzetničke projekte.
K: Na kraju, opet spomenimo banke za koje se, na žalost novih poduzetnika, najteže kvalificirati zbog nepostojanja adekvatnih kolaterala ili moguće nedovoljne stručnosti osoba koje ocjenjuju projekte novih poduzetnika.
L: Novi poduzetnici mogu upotrijebiti svoje znanje, rad i vještinu u zamjenu za plaćanje, primjerice, s proizvodačima odredjene opreme, koji ih čak mogu i kreditirati po dogovorenim uvjetima.
Razdoblje razmjene roba i usluga (barter) još nije ni izdaleka iz nas, pa poduzetnici mogu 'trejdati' svoje početni kapital u zamjenu za potrebnu robu ili usluge.
Ovdje priča o financiranju malih poduzetnika ne završava. Ponavljamo, sve počinje s poslovnim planom, a nastavlja se s vizionarnošću, časnošću, znanjem i sposobnošću poduzetnika. Naime, ukoliko poduzetnik ne može vratiti, primjerice, prvi ili drugi obrok kreditne obveze, treba odmah nazvati kreditora ili ulagača, upoznati ga s problemom i zatražiti potrebno produženje isplate, uz definiranje izvora otplate.

Potom upozoravamo nove poduzetnike da izvori kapitala itekako razlikuju pravog poduzetnika od 'pravog poduzetnika', te odmah prepoznaju blefere, prodavače magle, jer takvi pričaju bez ikakvog reda i sadržaja, a često bez uporabe mozga, u agresivnoj navali pretjeranog optimizma.

Ulagači će naročito biti zainteresirani u svrhe potrošnje njihova novca kod razvoja poduzetništva.
Novi poduzetnici ne smiju se oslanjati na bankarske kredite u toj dobi poduzetništ(a)va, trebaju biti krajnje odgovorni prema izvorima kapitala zbog cijene istog i reperkusija, te stoga trebaju odista minimalizirati sve početne troškove i optimizirati trasu ostvarenja konkretnih komercijalnih učinaka od sjemenskog razdoblja poduzetništva preko razvojne dobi do komercijalno utrživog statusa poduzetništva.

Novi poduzetnici, izgriženi u sebi od potrage za početnim kapitalom koji će omogućiti razvoj poduzetništva, ukupnog stresa, napetosti i ciljeva, trebaju se nastaviti ponašati poduzetnički i nakon što izbore prvi , toliko željeni, kapital.
Iznad svega, poduzetnici moraju održavati maksimalno korektne odnose s izvorom kapitala, pri čemu su blagovremena financijska izvješća preduvjet takvih odnosa. Poduzetnici moraju biti proaktivni u rješavanju mogućih problema, a ne ih skrivati od izvora kapitala, jer kreditori, ulagači i sl. uvijek mogu doći do potrebne dokumentacije po kojoj je razvidno plaća li poduzetnik račune redovito ili ne i tome slično.

Novi poduzetnik treba prije svega uvijek imati 'adut u rukavu', odnosno razmišljati i posložiti o barem nekoliko izvora financiranja u slučaju nastanka neočekivanih okolnosti koje mogu poremetiti likvidnost i solventnost poduzetništva. Novčane obveze mogu se regulirati tako da poduzetnik pokuša izboriti duži rok otplate kupljene opreme ili robe, a druge strane da njegovi klijenti (kupci proizvoda i usluga) plate što prije. Dakako da postoje algoritmi i obrasci uspješnog financiranja i upravljanja financijama kod (novih) poduzetnika, ali njihova primjena za svaki pojedini slučaj spada u domenu stručnijeg rada ovlaštenih poslovnih ili financijskih savjetnika - Hrvatska udruga savjetnika) prema važećim tarifama.

____________________________________________________________

Tekst 2:

VRSTE FINANCIRANJA (NOVOG) PODUZETNIŠTVA


Svaki (ozbiljni i društveno korisni) poduzetnik trebao bi biti upoznat s financiranjem svake dobi poduzetništva, od (pred)početne do kasnijih dokapitalizacijskih.

'Kritična masa' je definicija razine spoznaje i i svijesti grupe ljudi dostatne za pokretanje postupka radi rješavanja problema, ali kod nas taj pojam postoji samo kod politokratskog stališa radi izazivanja ili održavanja kriznih stanja izazvanim neznanjem, nesposobnošću,funkcionalnom nepismenošću i necjelovitom informiranošću više od polovine hrvatskog pučanstva, te inim djelatnostima poličara u Hrvatskoj, što se dakako odnosi i na poduzetništvo.

U okviru postojećih okolnosti, u klasične i inovativne izvore sredstava za poduzetništvo za sve ozbiljne i poštene poduzetnike u Hrvatskoj, uključujući i nove poduzetnike, postoji program po kojem Hrvatska banka za obnovi i razvitak (HBOR) sudjeluje u kreditiranju pripreme osnivanja poduzetništva kao (su)udjelnik u vlasnosti poduzetništva.

Leasing je dobar način financiranja dijela potreba novog poduzetništva, obzirom da leasing omogućava punu iskoristivost opreme bez ulaganja prijeko potrebnog kapitala u kupnju.

Tako, primjerice, za poduzetnike u SAD postoje i tzv. financijski fondovi za razvoj društva – komune, okružja (Community Development Financial Institutions – CDFIs), obzirom da se u SAD shvaća da zdravo, proizvodno ili izvozno poduzetništvo služi kao temelj opstanka obitelji, grada, regije, države, jer to gospodarstvo hrani i politokrate koji se očigledno zavukli u svaku društvenu poru kod nas.

Za poljoprivrednike, slobodne profesije, obrtnike, kao i poduzetnike na početku u razvijenom svijetu (koji razvija svoje poduzetništvo i onda izvozi u našu zemlju) postoje i mikro-krediti koji imaju svoja pravila, ali i skuplju cijenu.

Naravno, banke takodjer financiraju svoje poduzetnike (čak i nove) kreditima u koje spadaju i tzv. neosigurani krediti. Kod nas toga nema, da ne govorimo o uslugama 'popravljanja' odnosno remonta kredita, instrumenata za dostizanje fair vrijednosti kredita, konsolidacije dugovanja itd. Bankarski krediti mogu se temeljiti i na vrijednosti opreme uz njenu amortizaciju i učinak za vrijeme trajanja kreditne obveze poduzetnika.

Poduzetnici, pa i početnici (makar je kod banaka pojam 'novi poduzetnici' prilično nejasan jer ispada da početnici trebaju raditi barem jednu godinu prema zahtjevanim izvješćima) mogu koristiti i kredite u programima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva), kao i jamstva Hrvatske agencije malog gospodarstva.

Na žalost, u Hrvatskoj još nema društava za privatna jamsta (Jamstvena društva ili fondovi) koja u svom portfelju izrade optimalan suodnos imovine, potraživanja, obveza, projekcije bilančnih stavaka, solventnosti i likvidnosti korisnika usluga.

Jedan od egzotičnijih načina predstavlja financiranje kao predujam budućih realno očekivanih izvora prihoda, od primjerice prava, patenata licencija, direktne prodaje itd. (Primjer: Microsoft).

U okružju legalizirane totalne pljačke i bezakonja koje je uništavalo poduzeća i tvornice tzv. privatizacijom, ne obnavljajući ih ili tehnološki modernizirali, kada su se dijelile koncesije, (pro)davali banke itd., u Republici Hrvatskoj je bilo teško organizirati mrežu stvarnih ulagača u poduzetništvo, koji predstavljaju jedan od vitalnih izvora financiranja poduzetništva.

Vlada SAD organizira u okviru svojih poreznih akata i podakata mogućnost stvaranja kritične mase ulagača u konkurentno poduzetništvo, a u dobre 'dečke' cijele te aktivne investicijske industrije spadaju Angjeli ulagači (Poslovni angjeli; Business Angels; Biz Angels).

Podrška financiranju novih poduzetništava može biti i servis za tzv. elektronsko spajanje poduzetnika i ulagača, kao i zaintereserinaih stranaka za naplatu potraživanja, otkup dugovanja, trgovinu, partnerstvo u izvršenju nekog posla i sl.

Za nove poduzetnike poslovni inkubatori predstavljaju idealnu uštedu u početnim troškovima vodjenja poduzetništva.

Zatvorene i otvorene javne ponude su,dakako, učinkovit način stjecanja potrebnih sredstava bez rizika vraćanja sredstava obzirom da je takvo financiranje udjelničko, a ne dužničko, odnosno ulagači snose rizik, a zauzvrat dobijaju očekivanu stopu povrata dobiti i udjel u vlasnosti.

Usprkos svemu gorenavedenom, situacija u svezi s financiranjem novih poduzetništava svugdje je, a posebice u Republici Hrvatskoj, kritična. Početno financiranje, po definiciji, predstavlja prikupljanje količine novca (kapitala) koje omogućava razvoj zamisli ili namjere u konkretniji oblik. Financiranje poduzetništva na početku treba biti kvalitetno, jeftino i brzo izvedivo. Problem nastaje i ukoliko poduzetnik nema svoju imovinu, a (pre)visoko vrjednuje potencijale svoje zamisli, patenta i sl. dok ulagač preuzima cijeli novčani rizik.

Poduzetništvo je povezano s pojmom i praksom rizika (osim hrvatskog 'tajkunizma' koje u suštini predstavlja javnu pljačku), pa zbog toga mnogi poduzetnici, u svakoj zemlji, jer svi su povezani sudbinom nevidljive niti, nastoje financirati početne troškove svojim sredstvima, odnosno prodavajuće dijelove svoje imovine koja im je funkcionalno nepotrebna, tj. smajujući tekuće troškove, uzimajući hipotekarne kredite, posudjivajući novac kolateraliziran životnim osiguranjem (pri tomu, važno je raspitati se kod osiguravajućeg društva kada takvo osiguranje ima novčanu vrijednost u odnosu na uplaćeno i premiju osiguranja), uporabom kreditnih kartica, i sl.

KREDITI: Kredit po definiciji predstavlja ugovorni sporazum po kojem korisnik kredita (osoba koja posudjuje novac) dobija vrijednost odmah i otplaćuje ga pozajmitelju po ugovorenim uvjetima koji uključuju naknadu cijene novca (kamata), jer novac je u ovom slučaju roba. Kredit, nadasve, predstavlja odnos korisnika kredita prema kreditodavatelju (banke, kartičarske kuće, drugih izvora), te se odnosi na količinu novca kojeg će kreditodavatelj posuditi korisniku kredita. Navedeni odnos se temelji na informaciji o sposobnosti urednog opsluživanja obveze od strane (budućeg) korisnika kredita.
Ključni elementi za ostvarenje kreditnog aranžmana su vjera kreditora u sposobnost ili dokazane karakterne vrline korisnika kredita, njegovu urednost o opsluživanju obveza, zadovoljavajući tijek novca (cash flow) koji jamči ispunjavanje obveza (ovo se odnosi na poduzetnike, a za fizičke osobe pojam cash-flow je ograničen na stalna i honorarna primanja), te neto vrijednost (uravnotežujući odnos imovina, potraživanja i dugovanja, vrste kolaterala za osiguranje povrata i ukupni uvjeti glede korisnika kredita i ekonomske situacije).

POSLOVNI INKUBATORI: Odlično rješenje na poduzetništva u sjemenskoj dobi ili na početku. Inkubatori 'udomljuju' više poduzetništava pod istim krovom, smanjenjujući cijenu najma prostora i usluga, od tajničkih, računovodstvenih i dr., te u optimiranijim uvjetima nude i dostup poduzetničkom kapitalu u početnim dobima.

FONDOVI ZA RAZVOJ DRUŠTVENO KORISNIH, ODNOSNO POTREBNIH PODUZETNIŠTAVA: Navedeni fondovi koji su posebice etablirani u SAD, služe kako bi omogućili kredite poduzetništvima koja se prema bankarskim kriterijima smatraju 'nekomercijalnim', odnosno rizičnim za bankarsko poslovanje. Kredite ovih fondova koriste nova ili postojeća poduzetništva koja mogu dokzati sposobnost vraćanja kredita, ali ne mogu koristiti bankarske kredite zbog problema s kreditima u prošlosti, veličine zahtjeva, ograničenoj imovini vlasnika (poduzetništva) ili kolaterala (u odnosu na veličinu kredita) i sl.
Oko tisuću takvih fondova u SAD svake godine posudjuje malim i srednjim poduzetništvima više od milijardu USD. Ovo je idealan izvor za poduzetništva u razvoju, koja mogu dokazati da će njihovo poslovanje pozitivno utjecati na stvaranje poslova u nekom okruženju (gradu, području, državi) te da će njihovim poslovanjem okružje stvoriti platformu za izbjegavanje gospodarske recesije.
Krediti ovakvih fondova su skuplji od bankarskih jer su i rizičniji (prosječno 0,5 do 3 kamatna postotna boda), ali veliki se broj takvih kredita tijekom vijeka trajanja pokaže boljim riješenjem od drugih načina financiranja za poduzetnike.
Fondovi podvrgavaju poslovanje poduzetništava i radne planove tradicionalnoj kreditnoj analizi, pri čemu poduzetništvo koje zahtjeva financijsko rješenje mora poglavito dokazati fokusiranost na namjenu kredita i učinke rada (s osiguranjima koje pospješuju provodjenje plana).

ZATVORENA / CILJANA JAVNA PONUDA (DIRECT PUBLIC OFFERING): Ova ponuda predstavlja prodaju udjela individualnim ulagačima, a primjenjuje se na postojeća i nova poduzetništva. Najvažnija osobina poduzetništava koja se nude ovakovom ponudom posjedovanje je proizvoda/usluge koja je potrebna potencijalnom tržištu te kvalitete koja je korisna društvu. Milijuni i milijarde USD investiraju se u nova poduzetništva, makar je ovaj način financiranja optimalan kod proširenja poslovanja.
Iako je Zatvorena ponuda jeftinija od otvorene Početne (Inicijalne) javne ponude (IJP), na kraju je mnogo skuplja jer i ulagači žele mnogo veći udjel u vlasnosti, obzirom da ne postoje aranžer niti investicijska banka kao kod IJP-a.

MIKROKREDITI: Osim (pre)skupih stranih banaka čiji ulazak na domaće tržište treba biti podrobnije analiziran, hrvatske vlade su posredno oštetile poduzetnike nepostojanjem relevatnih izvora mikro-financiranja.
Mikrofinanciranje (instrumenti: mikrokrediti, mikro kreditne kartice itd.) je poduzeto radi financiranja mikrogospodarstva svake zemlje (a ne samo siromašnih zemalja Trećeg svijeta kako su to političari u Hrvatskoj interpretirali u svome blasfemičnom neznanju) kojeg čine kućna poduzetništva (poljoprivreda), slobodna zanimanja , mali obrti, razvoj projekata (pr. studenata i sl.) i mala trgovačka društva.
Mikrofinanciranje služi za kreditiranje obrtnog kapitala, uredsku opremu, potrošni materijal, popravke i trajnu imovinu (strojeve, vozila itd.).
U razvijenim zemljama mikrokredite omogućuje neprofitni posrednici (primjerice, u SAD postoji oko 170 takvih organizacija). Mikrokrediti su idealno rješenje za nova ili novija poduzetništva koja nemaju vijek poslovanja i kolaterale koje potražuju banke, .
Cijena takvih kredita je dogovorna s posrednikom, ali je obzirom na uvjete viša od banaka. Kredit se nastoji kolaterizirati s što širim opsegom imovine, opreme, ugovora i osobnih jamstava poduzetnika korisnika kredita.
Prednost mikro kredita su male svote koje banke ne posudjuju, odnosno koje bi preskupo naplaćivale.

PRIVATNA KREDITNA JAMSTVA: Poduzetništva u (pret)početku nemaju dovoljan broj odgovarajućih kolaterala za izvore financiranja (poglavito, bankarskog) te se predočavanjem privatnog jamstva izdatog iz kredibilnog izvora smatra dostatnim kolateralom za financijsko riješenje poduzetništvu, ponajviše kredit.
Navedena jamstva se izdaju za odabrana poduzetništva čiji čimbenici (proizvod, usluga, radna snaga i intelektualni kapital, ustroj rada itd.) jamče pozitivne učinke unutar 12 mjeseci koliko traje jamstvo po bankarskim standardima. Nakon tog razdoblja, poduzetništvo mora učincima svog poslovanja biti sposobno podići vrijednost temeljnog kapitala (uključujući imovinu poduzetništva) za otplaćivanje kreditne obveze i jamstva, odnosno poduzetništvo treba biti u stanju podići kredit na temelju rezultata svoga poslovanja.
Ukupna cijena jamstva i kredita zasigurno je viša od klasičnog kredita, ali poduzetnik ne gubi udjele u vlasnosti nad poduzetništvom, što takav način financiranja poduzetništva čini povoljnim u odnosu na financiranje prodajom udjela.
No, rizik kod jamaca je isti kao i kod onih koji sudjeluju u financiranju poduzetništva stjecanjem udjela, tako da je ovaj način financiranja (posebice) novih poduzetništava optimalan za poduzetnike.

FINANCIRANJE NA TEMELJU PROJEKCIJE BUDUĆIH PRIHODA ILI TANTIJEMA: Ova metoda sakupljanja sredstava uključujuje katalog globalno utržive intektualne imovine (prava i proizvoda), kolateraliziranog s policama životnog osiguranja.
Ulagači dobijaju dio ugovorenih ili objektivno projiciranih dobiti, kao i vrijednost imovine (koja će u ovom slučaju biti konvertibilna u prava na vlasnost udjela, dionica,prava i dr.) kao nagradu za financiranje rada, proizvodnje i plasmana proizvoda/usluga koji će stvarati prihode.
Ovakav način financiranja isplativ je za nov(ij)a poduzeća koja su jeftina u ustroju i organizaciji rada te mogu dokazati visoku stopu budućeg bruto prometa i neto dobiti.
Mnogi stručnjaci smatraju ovakav način financiranja dobrim (uvjeti su previše kompleksni da bi ih sada obradjivali za svaku industriju), jer poduzetništvo ustupa samo dio buduće vrijednosti sadašnjim ulagačima bez kojih te vrijednosti ni bilo.
Ulagači zapravo poduzetniku daju predujam za (očekivane, ugovorene i tome sl.) buduće prihode. No, i ulagači tu zauzimaju svoju Win-Win (svi pobjednici) poziciju, jer u slučaju komercijalne propulzivnosti proizvoda/usluge, prihodi u budućnosti od direktne prodaje, licencija, prava itd. mogu biti stostruko veći od ulaganja (Microsoft i neke tehnološke kompanije poput Googlea najbolji su primjer ulagačke učinkovitosti ovakve vrste financiranja poduzetništva).
Poduzetnicima je ovakav način ulaganja priličan jer se kapital u trenutku ulaganja ne sterilizira udjelima, kolateralnim obvezama i sl. nego se koristi u najvećem mogućem obujmu za plasman i marketing proizvoda/usluge.

INICIJALNA (POČETNA) JAVNA PONUDA: Početna ili Inicijalna javna ponuda (IJP) predstavlja prodaju dionica (ili obveznica) putem aranžera na tržištu kapitala (to su uglavnom tzv. investicijske banke –pokrovitelji i nositelji projekta - tzv.
Underwriteri
). Nova poduzetništva će time postati predmetom trgovanja na burzama koje odgovaraju obujmu Ponude (tako se primjerice manje tehnološke kompanije izlistavaju na tzv. Over the Counter ili OTC tržištima, primjerice Nasdaq SmallCapkategoriji tehnološke burze u New Yorku).
Isto postoji i na jednom od tržišta Zagrebačke burze.
Nova poduzetništva trebaju dokazati potencijal razvoja u visoko profitne kompanije. Ovakve ponude se ponekad upotrebljavaju za financiranje istraživanja i razvoja, ali je kudikamo privlačnije da se komercijalni učinci iščitaju što ranije.
IJP je i naskuplji način financiranja poduzetništva, jer stoji najmanje oko 25% početnog udjela u svakoj kompaniji, uz cijene usluga i razne troškove koji se mogu popeti do 20% ukupne vrijednosti.
Naravno, IJP se provodi samo za projekte veličine veće od 30-40 milijuna kuna, a poduzetnici se za nju odlučuju:
a) ukoliko ne mogu privući kapital iz drugih investicijskih izvora;
b) ukoliko bi sazivanje sastanaka s potencijalnim ulagačima bilo vremenski preopsežno;
c) ukoliko ne žele vraćati kredite i pasivizirati kapital;
d) poduzetništva s dionicama i vrijednosnim papirima na tržištima imaju veći ugled;
e) pomoću dionica (trezorskih, povlaštenih i dr.) poduzetnici mogu zadržati svoje najbolje zaposlenike; f) javna poduzetništva su vrijednija od drugih; te činjenice da se poduzetnici emisijom vrijednosnih papira barem nominalno obogate.

ELEKTRONSKO SPAJANJE PODUZETNIKA I POTENCIJALNIH ULAGAČA: Postoje brojni servisi koji spajaju ili omogućavaju komunikaciju izmedju poduzetnika i postojećih ulagača.
Nerijetko, ovakvi poslovni servisi nude usluge kompenzacija, prijeboja, otkupa dugovanja itd. izmedju dvije ili više stranaka, ali u ovom slučaju riječ je o lociranju, prije svega, Angjela ulagača za poduzetnike u odnosu na područje ili nišu ulagača.
Servisi ovakve vrste prilično su jeftini dok se odnose na dostup popisu ulagača. Ukoliko je, pak, riječ o slojevitijem 'spajanju' koje sadržava otkup dugovanja ili strukturiranje investicija, usluge su kudikamo skuplje i vezane su uz ukupnu veličinu angažiranog kapitala.
Prednost za svakog poduzetnika, obzirom da novac ne poznaje granice, leži u činjenici da takvi servisi registriraju i kontaktiraju isključivo ozbiljne ulagače.

____________________________________________________________

Tekst 3:

DOBI RAZVOJA I FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA


Svaku dob (etapa,faza) poduzetništva u praktičnom svijetu kapitala formatira i prikladno financiranje, pa svaki poduzetnik mora biti svjestan stupnjeva razvoja svog poduzetništva kako bi se pravodobno okrenuo ka vjerojatni(ji)m izvorima financiranja u odnosu na rizik, (ne)unesene kolaterale i tome sl.

Dobi razvoja i financiranja poduzetništva su sljedeće:

1. Sjemenska: glavna kvaliteta ove dobi su odlična ideja, patent ili prigoda.
2. Početna: poduzetnički program i poslovni postupak se definiraju i počinju provoditi.
3. Prva dob: pokreće se proizvodnja proizvoda/usluge koji se pokazuju konkurentnim na tržištu, ciljna grupa kupaca je utvrdjena, pa je ova dob poduzetništva zapravo najomiljenija kod ulagača u poduzetništvo.
4. Druga dob: prodaja se razvija, marketing pojačava, a imovina poduzetništva se povećava. U toj etapi uobičajeno dolazi do problema s likvidnošću, ali sofisticiranim poslovnim upravljanjem takvi se problemi nadrastaju, nerijetko i najmom usluga profesionalnihmenadžera.
5. Treća dob (Mezzanine): poduzetništvo se razvija u svim segmentima, uspjeh postaje očit, te generira drugu generaciju prizvoda, marketing i distribuciju. U ovoj su dobi nerijetko potrebne financijske premosnice (mostovni krediti, bridge financing) i daljnje financiranje za treću generaciju proizvoda/usluge.
6.Dokapitalizacija: u ovoj se dobi poduzeće dokapitalizira na način da se pretvara u dioničko društvo ili se prodaju udjeli, a ulagači u poduzetništvo ili tzv. rizični ulagači (venture capitalists) ostvaruju dobit u razlici vrijednosti.

____________________________________________________________

Tekst 4:

KAKO ZAPOČETI PODUZETNIŠTVO


Velikom broju takvih 'poduzetnika' kojim je zgužvana hrvatska poduzetnička scena niti ne pada na pamet stručno pripremiti objektivno profitabilne projekte tako da ih nitko razuman zbog logičnih razloga (komercijalnih, korisno-društvenih itd.) neće odbiti. Takvi 'poduzetnici' u velikom broju slučajeva proždrljivo 'nagrnu' na fantomske poticaje, nepovratna sredstva prije nego što pripreme ili predaju potrebnu dokumentaciju.

1. Definirati izvore kapitala

Svako novo poduzetništvo treba početne financije, ali poduzetnik nikad ne smije smetnuti s uma da ga ne smije podkapitalizirati (pr: na štetu svoje realne plaće ili sl.), jer nijedno poduzeće ne može realno uspjeti ukoliko nema početni budžet koji ne predvidja profit godinu (realnije do dvije) od dana početka rada.
Toliko naime treba za kvalitetan i cjelovit razvoj proizvoda, poslovnog postupka, prodajnih kanala, marketinga, kontakata itd.
Svaki se poduzetnik ponajprije treba odlučiti na najučinkovitiji pravni status poduzetništva (obrt; trgovačko društvo; slobodno zanimanje i dr.) u odnosu na ciljeve i parametre poduzetništva, tj. hoće li biti vlasnik ili suvlasnik poduzeća, hoće li ući u partnerstvo (pr. strateško) ili ortakluk s nekim što odmah umanjuje njegov utjecaj u poduzetništvu ili će inkorporirati poduzetništvo u dioničko društvo, naravno koliko za to postoji razumna podloga, odnosno velebno komercijalan proizvod ili usluga. Ukoliko se na (ne)sreću tako nešto dogodi, poduzetnik gubi samostalnost u odlučivanju i zavisi o dioničarima koji su (su)vlasnici.
Poduzetnici ponajprije moraju utvrditi cilj i pristupačna sredstva razvoja. Kao obrazac navedimo da u SAD tijekom početnog stadija poduzetništva postoji i medjukorporativni oblik, tj. Subchapter S Corporation, namijenjen manjim poduzetnicima koji se svejedno žele (in)korporirati, a u čijem se knjigovodstvu profiti i gubici korporacije tretiraju kao profiti i gubici pojedinačnih vlasnika dionica.
U takve korporacije ulažu investitori koji trebaju otpis od poreza za period tijekom kojega će pokretač korporacije snositi gubitke (priprema, razvoj, osvajanje tržišta, reklama, troškovi poslovanja itd.). Nakon što takva korporacija 'stane na svoje noge' i počne donositi profit, pokretač otplaćuje dioničare. Pravni oblik korporacije može se promijeniti prema potrebi, a za pokretača i menadžera korporacije najugodnije je što ga dioničari (prema propisima) moraju pustiti da vodi korporaciju kako on misli da je najbolje.
Ipak, da sad ne idemo dublje u poduzetničke 'trikove' navedimo kako su izvori (pred)početnog kapitala uglavnom privatna uštedjevina (može i grupe bližnjih), prijatelji, rodbina, banke i kreditne zadruge, te ulagači u poduzetništvo.

(Početni) troškovi poduzetništva

Poznato je da postoje i poticajna i nepovratna sredstva i sl. za odredjene programe, kategorija poduzetnika i područja, ali kada se kreditoru predaje zahtjev za financiranje poduzetništva treba voditi računa o pokrivanju doljenavedenih troškova (medju inim):

Troškova osnivanja i pokretanja,
Trajne imovine (namještaj i sl.) i opreme,
Preinaka i dekoriranja uredskog ili prostora za proizvodnju,
Prijevoza i instalacije opreme, razmještanja namještaja i druge trajne, odnosno fiksne imovine,
Plaća direktora, kao i svih drugih potrebnih plaća i honorara,
Troškova najma (prostora,opreme, vozila itd.),
Potrošne uredske robe i dnevnih (operativnih) troškova poslovanja,
Telefonskih linija,telefona i telefaksa, uz sofisticiranije spajanje na Internet,
Ugovaranja osiguranja (životna,poslovna, osiguranje nekretnina, opreme, pokretnina, za poslovne komercijalne i političke rizike itd.),
Ugovora o radu i uplata propisanih davanja za zdravstveno i mirovinsko osiguranje,
Knjigovodstvenih, pravnih i drugih usluga,
Novca u blagajni (po potrebi),
Promidžbe, i drugo.

Za odredjene vrste poduzetništva moguće je dio potrebnog budžeta zatražiti iz donatorskih izvora i zaklada (pr: INA-ine godišnje donacije), te resursa potpora i poticaja.

Početne poduzetničke radnje

Poduzetnik, a poglavito novi poduzetnik, treba prići svakom izvoru novca, a ponajviše bankama i drugim ozbiljnim izvorima financiranja poduzetništva, s formatiranim zahtjevom koji u pravilu sadrži:
• Sažetak Poslovnog plana,
• Sektor i vrstu posla, proizvoda/usluge, te istraživanje o tržištu, odnosno tržištima na koja cilja poduzetnikov proizvod / usluga,
• Veličinu i namjenu kredita, te izračun koliko će novca (kapitala) trebati za rad u prvoj godini,
• Izračune otplate, a da se pritom ne dovodi u opasnost poslovanje poduzetništva,
• Postotak udjela u poduzetništvu za koje se uzima kredit/financijsko rješenje koji se stavlja u dobroj vjeri na raspolaganje kreditoru u slučaju neplaćanja. Nijedna banka ili ulagač ne voli raspolagati s više od 50% udjela kako bi poduzetnik - korisnik kredita bio stalno motiviran,
• Vrijednosnicu ili kolateral. U slučaju da poduzetnik namjerava kreditom kupiti novu ili rabljenu opremu, potrebno je kreditoru ili ulagaču pružiti podatke o stvarnoj tržišnoj cijeni te opreme. Banke često traže i zalog imovine ili dijela imovine vlasnika poduzetništva, odnosno korisnika kredita,
• Informaciju o poduzetniku, životopis, kreditne reference,
• Porezne izjave u posljednje 2-3 godine (ukoliko nije riječ o mladom ili novom poduzetniku), i drugo, prema potrebi.

strong>Što još poduzetnik treba priložiti:

Za druge dobi, namjene i oblike kreditiranja poduzetništva potrebno je priložiti:

A) Za novo poduzetništvo:

- Poslovni plan,
- Životno osiguranje i osiguranje od nesretnog slučaja koje se vinkulira na kreditora,
- Ugovor na leasing ili kupovinu nekretnine, pokretnine, opreme i sl.,
- Podatke o poduzetništvu, partnerima (ukoliko isti postoje), ugovore o franšizi, i dr.

B) Za kupovinu postojećeg poduzetništva:

- Informacije o kupovini (stjecanju prava na vlasnost ili vlasnosti nad postojećom poduzetništvom) koje sadrži poslovnu povijest (poslovanje) poduzetništva; ime poduzetnika koji prodaje poduzetništvo i razloge prodaje svoga poduzetništva; trenutačnu bilancu; trenutačnu izjavu o dobitku-gubitku; porezna izvješća posljednje tri godine (ili kraće, što ovisi o tome koliko dugo poduzetništvo postoji); tijek kapitala (Cash-Flow) za proteklu godinu; kopiju prodajnog ugovora s detaljima imovine poduzetništva kojeg se kupuje što uključuje popis i vrijednost trajne imovine: opis opreme; licencije, Goodwill (vrlo važan dio ukupne tržišne vrijednosti koji uglavnom ne ulazi u knjigovodstveno vrjednovanje. Radi boljeg razumijevanja Goodwill vrijednosti, primjer: Medijska korporacija EMI Thorp je kupila gramofonsku kompaniju Virgin Records za 560 milijuna funti sterling, dok je knjigovodstvena vrijednost Virgin Records iznosila oko 30 milijuna funti sterling); troškove poslovanja; leasing i kupovne ugovore; i dr.

C) Širenje postojećeg poduzetništva:

- Poduzetnik treba predati informaciju o poslovanju poduzetništva; trenutačnu bilancu; izjavu o trenutačnom dobitku - gubitku; izjavu o tijeku kapitala (Cash-Flow) protekle godine; porezna izvješća za protekle tri godine (ukoliko poduzetništvo nije kasnije pokrenuto); leasing i kupoprodajne ugovore; poslovni plan; životno osiguranje i osiguranje od nesretnih slučajeva; projekcije o profitu i gubitku (po mjesecima za jednu godinu); projekcije tijeka kapitala; bilancu s objašnjenjima i daljnjim projekcijama i dr. po zahtjevu i potrebi.

2. Knjigovodstvo i marketing (promidžba) - osnove poduzetništva

Svaki poduzetnik treba pridati važnost kvalitetnom knjigovodstvu, jer isto omogućuje uvid u zaradu ili gubitak poduzetništva. Samo se na temelju stvarnih činjenica mogu donositi solidnije menadžerske odluke, privlačiti kapital, nikad ne odstupiti od važećih zakona i propisa, te na kraju uvijek znati koliko poduzetništvo vrijedi i za koliko ga može prodati.
Usprkos činjenici da je marketing preduvjet uspjeha poduzetništva, mali poduzetnici u Hrvatskoj još uvijek su prilično neodlučni po tom pitanju (smatraju ga nepotrebnim troškom jer vjeruju da bi se njihov proizvod trebao prodavati sam od sebe na temelju kvalitete, cijene ili trenutačnog deficita na tržištu).

A. U poduzetničkoj stvarnosti, svaki iole ozbiljniji poduzetnik bilo koje veličine treba, prije svega, imati kvalitetne, otmjene i decentne vizit karte, a ne šarene, sjajne i jeftine karte koje ga odmah identificiraju.

B. Logo (zaštitni znak, žig, Trademark) poduzetništva takodjer je bitan. Stoga, ukoliko se poduzetnik ne razumije u pravila dizajna, značaj simbola, boja i sl. ne smije se petljati i ugrožavati vizuelni identitet

C. Ozbiljni poslovni partneri i kupci očekuju od poduzetnika prikladnu brošuru, atraktivno upakiranu i s korisnim informacijama o poduzetniku, proizvodima, poduzetništvu, cijenama, bonusima itd., pa je svrha takve brošure, u elektronskom (internet) ili tiskanom izdanju, ponosno predstavljanje svrhe (misije), ciljeva, rada, proizvoda i usluga odredjenog poduzetništva.

D. Za kraj, svaki se poduzetnik uvijek treba posvetiti i tzv. alternativnim (rezervnim) tržištima koja imaju kapacitet konzumiranja vaših proizvoda/usluga. Mlijeko se, primjerice, ne mora prodavati samo u samoposlugama i hipermarketima, postoji barem devet drugačijih i cjenovno/operativno jednako učinkovitih načina.

___________________________________________________________

Tekst 5:

KAPITALIZACIJA PODUZETNIŠTVA


Novac, definitivno, nije sve, ali itekako odredjuje što je 'sve'.

Poduzetnici u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji hendikepirani su (infra)strukturnom nepripremljenošću prikladnih mehanizama financiranja ranih dobi poduzetništava.
No, to nipošto nije razlog poduzetnicima za odustajanje od sna, namjere i ambicije da svojim poštenim, nerijetko i inovativnim radom i projektima samoostvare sebe, uzvise časnost svog imena, obitelji, omoguće svojoj djeci i bližima ugodniji život, ojačaju svoje bliže okružje i nadasve Domovinu novim zapošljavanjem, vrijednostima i utjecajem na ukupno materijalno poboljšanje statusa Hrvata.

Priprema poduzetništva za financiranje

Najbitnije je odrediti koje je financijsko rješenje najoptimalnije za početnu dob (kojoj pripada i pretpočetna dob pripreme) poduzetništva. U Hrvatskoj postoji simboličan broj mogućnosti pa se poduzetništvo uglavnom i ne započne obzirom da nedostaju bitne karike u lancu financiranja sjemenske i početne dobi poduzetništva.
Postoje razne 'kreativne' i kreativne varijable o financiranju poduzetništva, ali kratka statistika o uobičajenom prosjeku izvora kapitala za novo poduzetništvo u svijetu, barem prema statističarki Judith Kautz, navodi kako se 72% takvih poduzetništava financira privatnom uštedjevinom, 45% putem banaka, 28% pomoću prijatelja i obitelji,10% privatnim ulaganjem, 7% kreditima koji su podržani državnom garancijom,te samo 1% ulagačima u poduzetništvo (fondovi i kompanije).
Konvencionalno je stajalište banaka da ne treba kreditirati nova poduzetništva bez ijednog klasičnog kolaterala ili nedovoljnim kolateralima obzirom na previsoki rizik.
Ipak, takvi krediti postoje, uglavnom u suradnji s nadležnim Ministarstvom ili primjerice, u Hrvatskoj HBOR-om, te se takav kredit može se ostvariti u slučaju kvalitetne pripreme.

Zapravo svaki se novi poduzetnik treba držati sljedećih principa kada pristupa izvoru kapitala, neovisno je li isti bankarski ili nebankarski (makar je potonji preporučljiviji za tu dob poduzetništva):
a. Proučiti proizvod/uslugu; procijeniti okvirnu financijsku potrebu koja bi pokrivala troškove razvoja,izrade, marketinga i plasmana projekta/usluge, ukupnog organizacijskog ustroja (uključujući i najam usluga - tzv. Outsourcing) i dr.,
b. Napisati prikladni Poslovni plan i/ili Ponudu (ukoliko je riječ o nebankarskim izvorima kapitala) u kojoj će poduzetnik jasno predočiti potencijalnim ulagačima kojima nudi projekt/poduzetništvo, izmedju inog, što mogu dobiti, a koliko izgubiti (obvezno treba navesti rizike),
c. Pripremiti detaljan financijski troškovnik i projicirane objektivno realne prihode, pri čemu se kriterij 'objektivno realnih' utvrdjuje prema referentnim proizvodima/uslugama, ili potrebi za istim na planiranom tržištu u svakoj od razvojnih etapa,
d. Dokazati operativnu učinkovitost u održavanju troškova na planiranoj ili nižoj razini što je od presudne važnosti za izvore kapitala (da se ne dogodi incident kod, primjerice, odobravanja kredita, jamstva, ulaganja ili nekog financijskog rješenja za poduzetništvo, da poduzetnik kojega su financirali odmah kupi najskuplji Mercedes 'za potrebe poduzetništva' - bilo je i takvih slučajeva u Zagrebu, nap.p.),
e. Predstaviti sve navedeno izvoru kapitala, na što moguće atraktivniji i tehnološki savršeniji način, kako bi se ulagači - izvor kapitala mogli brzo i pregledno uvjeriti u rizik i kvalitetu ponudjenog,
f. Zatvoriti aranžman s izvorom kapitala ugovorom, kreditnim sporazumom i sl., do čega dolazi uobičajeno tek unutar nekoliko tjedana od sastanka/predstavljanja projekta, odnosno nakon što izvor kapitala pažljivo i 'dubinski' (vrsta tzv. due diligence) prouči i ponudi svoja rješenja.
g. Suštinski je važno da svaki nouveau (novi) poduzetnik pripremi i precizno definira svoje poduzetništvo, prednosti investiranja u njegovo poduzetništvo u odnosu na postojeća i očekivane kamatne stope na tržištu kapitala i profite na tržištima vrijednosnih papira,i sl.

Predstavljanje projekta pred izvorima kapitala

Od presudne je važnosti da poduzetnik upotrebljava jasne i nedvosmislene termine, ali još je važnije odrediti koliko je kapitala stvarno potrebno, primjerice za prvu operativnu godinu poduzetništva. Zarada, ukoliko do iste dodje, treba predstavljati početni kapital u drugoj godini rada poduzetništva, a što se definira ugovorom s izvorom kapitala, jer je ulagačima i poduzetnicima u interesu da poduzetništvo solidarnom žrtvom (u odnosu na uporabu dobiti) što prije počne isplaćivati nastale obveze.
Stoga, savjetujemo svim poduzetnicima da se sami ili uz pomoć savjetnika i drugih stručnih osoba, profesionalno pripreme za nastup i prezentaciju pred izvorom kapitala. Prvi korak može biti zadnji, odnosno uglavnom jeste za poduzetnike koji se površno, neozbiljno i amaterski pripreme. Poduzetnici ne smiju se odnositi nehajno i neozbiljno prema privatnim ulagačima koji su, osim postojećih programa Ministarstva za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, glavni izvor financija za početne dobi poduzetništva/projekta.
Problem u Hrvatskoj, ao i drugim tranzicijskim zemljama, svodi se na žalosnu činjenicu da se o politici i posebice gospodarstvu puno blebeće po kafićima, a nitko od tih dežurnih 'znalaca' i 'filozofa' koji truju buduće neinformirane poduzetnike lažnim informacijama, a često ih i prevare ('čekovi', 'agencije' iz svijeta koje financiraju poduzetništvo, ali kojima se za primjerice kredit od 10 milijuna US dolara treba uplatiti polog od 5.000 USD dolara i to baš 'sljedeći ponedjeljak, inače stvar propada' i sl.), nema mudrosti i vještine da artikulira svoje znanje i sposobnost u neke konkretne opće ili časne svrhe.

Ukoliko poduzetnik dolazi pred ulagača, mora mu prije svega, kao što je već navedeno, predati na razmatranje:
a) Poslovni plan, a poglavito Sažetak plana (Executive Summary, za izvoznike) koji sadrži komercijalnu i sadržajnu jedinstvenost proizvoda/usluge, prigode, ustroja rada u učinkovitosti, kvaliteti i ukupnoj cijeni, i sl.;
b) Kratki profil menadžmenta koji jamči ostvarivost poslovnoga plana, profite koji se objektivno očekuju na temelju izračuna, strateški položaj poduzetništva, proizvoda ili usluge u odnosu na postojeće (industriju itd.) i plan izlaza za ulagača.

Mnogi ulagači niti ne čitaju dalje od Sažetka. Ukoliko ih pak Sažetak zainteresira, analiziraju ostatak poslovnog plana koji obrazlaže ideju (za proizvod, uslugu, ustroj, komparativnu prednost); životopise menadžmenta; poslovnu strategiju; marketinški plan koji uključuje projekcije prodaje, distribucije, podatke o tržištu i konkurenciji; financijski izračun.

Što potencijalne ozbiljne ulagače najviše zanima

Ulagače zanima kod poduzetnika koji traže njegov novac ili novac koji on može organizirati posjeduje li poduzetnikov proizvod/usluga ili poduzetništvo koje mu se nudi mogućnost razvoja i rasta tržišne penetracije.
Ulagače zanima što poduzetništvo zapravo radi, čime se bavi te kakva je (planirana) operativa; kakvi su projicirani prihodi i profiti; kako će kapital koji oni ulože biti raspredjen; i kako može izaći iz aranžmana, a da se ugovorne obveze izmedju njih i poduzetnika poštuju.
Ulagače ili kompanije kojima će ulagači pristupiti u nakani izvlačenja kapitala za poduzetništvo zanimaju financijska pouzdanost poduzetništva, odnosno vlasnika i menadžera. Ulagači u rane dobi poduzetništva priznaju kako je vrjednovanje poduzeća/projekta u tim ranim fazama više umjetnost nego znanost jer se sve temelji na projekcijama i entuzijazmu.
Svaki poduzetnik, osobno ili putem svog savjetnika, treba ulagačima jasno obrazložiti poslovnu prigodu, ali ne smije odmah inzistirati na postizanju ugovora ili sporazuma, jer to odbija ulagače, djeluje im sumnjivo, nasrtljivo. U ovom je tekstu napisano da se sve projekcije moraju temeljiti na stvarnim pretpostavkama. Nijedan se poduzetnik nikad ne smije razmetati izjavama u kojima se spominju milijuni, milijarde neke valute ili ogromni postoci tržišta. Takvi poduzetnici obično preskoče ispitivanje tržišta, kupaca i dublju analizu konkurencije. Poduzetnici ne smiju izbjegavati odgovarati na pitanja ulagača ili izbjegavati odgovore.

Ulagači ulažu za tri do pet godina, možda i duže, što se definira ugovorom (za neka ulaganja i do sedam godina). No, čim ulagači zapaze kod poduzetnika da ih laže, vara, kako se ne snalazi u poslovanju i sl., taj će nesudjeni poduzetnik biti sretan ako kasnije dobije ikakav posao.

'Sazrijevanje' poslovnog plana

Shodno navedenom, poduzetnici koji prilaze izvorima kapitala trebaju izbjegavati projekcije velikih brojki misleći kako će time zadiviti ljude koji inače žive u tim brojkama, kao i napuhane projekcije, planove..
Svaki poslovni plan mora sadržavati analizu konkurencije, ukazati na njezine dobre i loše strane, kako bi ulagači mogli usporediti poduzetnikov plan s nečim sličnim.
Kod pisanja poslovnih planova važno je biti sažet, ali cjelovit u obradi svih potrebnih čimbenika. Svaki poslovni plan, poput scenarija, ugovora itd, ima svoju prvu i daljnje skice, tako da i taj plan mora 'sazriti'. Poduzetnik nikad ne smije slati izvoru kapitala prvu skicu poslovnog plana.

I za kraj, poduzetnik treba pokušavati, učiti se u koracima i nikada ne odustati.
Pod uvjetom da ne radi elementarne grješke u pripremi i tretmanu poduzetništva, kao i izvora kapitala.

____________________________________________________________

Tekst 6:

ABECEDA FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA


Hrvatski poduzetnici trebaju,prije svega, spoznati da postoje bankarski i nebankarski izvori kapitala koji su potrebni za podršku i financiranje svake dobi poduzetništva, počevši od pred-početne (sjemenske), početne, mezzanine i daljnjih kapitalizacijskih dobi, kao i činjenicom da se u početnoj dobi poduzetništva financijskom potporom ističu tzv. Poslovni angjeli, uglavnom fizičke osobe (doktori, odvjetnici,imućniji obrtnici i sl.) koje ulažu u dobi poduzetništava kada nitko drugi neće.

Vanbankarska 'egzotika' financiranja poduzetništva

U slučaju naprednijeg početnog stadija nekog poduzetništva, što ovisi o kvaliteti i konkurentnosti proizvoda ili usluga, nerijetko se putem ovlaštenih službi organizira i sekuratizacija vrijednosnih papira (dionica, obveznica i dr.). Otvorenom javnom ponudom (za svekoliku javnost), odnosno Neposrednom (javnom) ponudom (za ciljanu grupu ulagača).
Financiranje poduzetništva odvija se dvojako: a) putem zaduživanja (kod banaka ili drugih kreditora koje zauzvrat traže kolaterale što može pasivizirati imovinu korisnika kredita i stoga ne odgovara dinamičnom profilu poduzetništva) i b) putem prodaje udjela poduzetništva ulagačima (privatnim osobama, fondovima koji plasiraju rizični kapital i sl.) na ugovorom odredjeni rok i uvjete izlaska ulagača iz investicije.
U razvijenijim primarnim (emitiranje vrijednosnih papira) i sekundarnim (tržišna cijena vrijednosnih papira) tržištima kapitala,nego što je to još uvijek primalno hrvatsko, načinima financiranja poduzetništva trebaju se pridodati i brojni 'egzotični' instrumenti kapitala poput obveznica, tzv. junk dionica (za poduzeća bez tržišnog ratinga), financijskih derivata (prava, opcije i dr.) kojim se financiraju odredjene dobi poduzetništva ili projekata, koje nemaju uvjete za 'klasično' bankarsko financiranje ili druge klasične oblike financiranja.

Izloženost banaka

Financiranje malog i srednjeg poduzetništva (MSP) u Hrvatskoj svedeno je uglavnom na komercijalne banke, što je iskonska pogrješka. Banke su po vokaciji i funkciji trgovci tudjim novcem, za njih je novac roba, cilj i smisao, prioritet predstavlja sigurnost plasmana novca, dok je istinskim poduzetnicima novac ipak samo sredstvo potrebno za funkcioniranje i razvoj njihova poduzetništva.
Novac nijednom istinskom i društveno korisnom poduzetništvu nije primarni cilj nego predstavlja rezultat poslovnih radnji.
Hrvatski poduzetnik, čija je uloga u domovini još nedovoljno vrijednosno naglašena, trebao bi ostvariti širi dostup nebankarskom financiranju poduzetništva putem tzv. poduzetničkog (rizičnog) kapitala ( venture capital) koji se investira u nove ideje, projekte i nova poduzetništva koja brzo rastu, stručnost osoba i potencijal projekata.
U ovom trenutku, a jačanjem interesa banaka u Hrvatskoj za kvalitetnijom podrškom MSP-u, sukladno skorašnjoj primjeni Basela II (novog standarda upravljanja rizikom), uzdamo se da će i banke prepoznati potrebu za promjenama u sadržajnoj kvaliteti kolateralizacije kredita za poduzetnike.
S druge strane, hrvatski poduzetnici moraju spoznati činjenicu kako banke u koje ljudi deponiraju svoj novac imaju obvezu sigurnosti kreditnog plasmana, a poduzetnici uglavnom spadaju u rizičnu grupu. Banke stoga traže materijalnu 'izloženost' poduzetnika radi povećanja njegove odgovornosti, pa odredjuju kolaterale koji direktno utječu na imovinsko stanje poduzetnika – budućeg korisnika kredita.
U poduzetnički razvijenijim financijskim tržištima od hrvatskog, nadalje, postoje kategorije poput 'osiguranog' i 'neosiguranog' kredita. Potonja metoda uključuje agenciju koja prati stanje na tržištu kapitala i prema poslovnom planu odredjuje mogući optimalan izvor kapitala za poduzetnika-aplikanta u odnosu na relevantnu ponudu u zemlji ili inozemstvu.
Istovremeno,'neosigurani' kredit može biti i kredit koji banka odobrava svom dugogodišnjem solidnom komitentu, te osim tekućeg računa i najavljenih uplata, ne traži dodatne kolaterale ili jamstva.

Izvori financija za poduzetništvo

U Hrvatskoj, kao i u svakoj drugoj zemlji koja ima u odredjenoj mjeri reguliran odnos prema potrebama poduzetništva, postoje jamstvene agencije ili uredi koji odobravaju odobrenim projektima ili poduzetništvima jamstva za dio zatraženog kredita, uz uvjete koji se razlikuju u svakoj zemlji. U Hrvatskoj se tim bavi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), a funkciju bi mogli obavljati i tzv. i Jamstveni fondovi na lokalnoj ili regionalnoj razini.
Za poduzetnika je bitno da, uz pomoć takvog jamstva, te drugim aktivnim kolateralima – ponajviše kvalitetnim poslovnim planom – može ostvariti svoj cilj i dobiti bankovni kredit.
Državne službe na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini diljem svijeta, uz privatne agencije sa sličnom svrhom, pokušavaju pružiti ukupnu podršku poduzetnicima, od informativne, pravne,financijske, izvozne itd.
U svakoj naprednijoj državi poduzetnicima su na raspolaganju i razvojne banke (pr.: Hrvatska banka za obnovu i razvitak) koje nisu klasične komercijalne banke već su pokrenute radi pogodovanja infrastrukturnim radovima, financiranju ili posredovanju financiranja iz istovrsnih medjunarodnih izvora, kao i subvencijama na kamatne postotne bodove i sl. za razvoj i poticanje poduzetništva na nerazvijenim područjima i druge svrhe.
Ministarstva poduzetništva u svakoj su zemlji, pa tako i u Hrvatskoj (jednoj od rijetkih zemalja u kojoj ne postoji autonomno ministarstvo MSP) izgradile mrežu agencija, centara, izvora poticajnih i nepovratnih sredstava, savjetnika i dr. s ciljem unaprijedjenja ukupnih uvjeta i okružja (fiskalnih i dr.) kao i rada poduzetništava.
Za kraj ovog kratkog teksta o abecedi podrške i financiranja poduzetništva ponovimo kako izvori financiranja poduzetništva zavise o dobi i statusu poduzetništva ili projekta, a najzastupljeniji su:
komercijalne i poslovne banke, štednja, kreditne kartice, prodaja imovine, konvertibilna dugovanja, poslovni angjeli, špekulativni ulagači, zaposlenici, osigurani i ‘neosigurani’ krediti, investicijske kompanije, sekuratizacija vrijednosnih papira, donacije, poticajna i nepovratna sredstva (potpora) gdje god se isto iznadje za društveno korisno, partnerstva, poduzetnički leasing, subvencije (za pojedine industrije, regije i izvoz), prikladni fondovi (pr: EU fondovi) itd.

Žalosno je što u Hrvatskoj još ne postoje otvoreni ili zatvoreni poduzetničko proaktivni investicijski fondovi koji se fokusiraju na razvoj i kapitalizaciju perspektivnih poduzetničkih investicija u Hrvatskoj, nego isti (dionički fondovi) kupnjom financijskih instrumenata (poput dionica Coca Cole, Siemensa itd.) potiču gospodarstva razvijenih zemalja.
Za poduzetnike koji započinju poduzetništvo s atraktivnom imovinom (proizvodom, uslugom i sl.) preporučuje se i metoda otvorene javne ponude (za svekoliku javnost) kao i zatvorenu ponudu za ciljane potencijalne ulagače.

___________________________________________________________

Tekst 7:

SVAKI PODUZETNIK MORA ODMAH UTVRDITI CILJEVE I PRIPREMITI PODUZETNIŠTVO


Neovisno o izvoru kapitala svaki poduzetnik, poglavito novi poduzetnik, treba se držati osnovnih pravila :

1. TREBA ODREDITI CILJ: Strategija poduzetništva je nedvosmislena - Bez cilja nema ni puta. Ukoliko poduzetnik na početku nema krajnji, dugoročni i usto kratkoročni cilj, s cijelom grupom ciljeva ‘u hodu’, neka ne riskira svoju, možda i sudbinu svoje obitelji ili prijatelja (jer 'kamatari' su pravilo kod takvih poduzetnika koji lutaju i gube novac ). Cilj je potreban kako bi poduzetnik na odredjeni način i izmjerio svoj uspjeh.

Zvuči nevjerojatno, ali jedno izvješće iz SAD tvrdi da manje od 5 posto ljudi i poduzetnika ikada napiše svoje ciljeve i načine njihova ostvarenja.
Poduzetnici se očito plaše pisanja ciljeva jer ih to na neki način obvezuje u ostvarenju tih ciljeva. Zar nije ugodnije, kao što se dogadja u u hrvatskim kafićima i sličnim mjestima, slušati tisuće ‘genijalaca’ koji bi bi uspjeli da nije bilo 'onako’ ili ‘koji su mogli…’ itd., itd.?

Pravilo je da nijedan od njih, kao i rijetko koji poduzetnik, ima napisane ciljeve. A ciljevi se mogu mijenjati jednom kad su napisani, u suglasju s nastalim okolnostima. Mogu postati više, ali i manje spektakularni. No, napisani ciljevi uvijek moraju postojati. Tek tada poduzetnik može željeti više, jer ukoliko nema napisani cilj, svaki ga put dovodi do cilja.Ili nepostizanja cilja.

2. ROČNOST CILJEVA: Ciljevi su kratkoročni i dugoročni, a treba ih prilagoditi okolnostima. U poslovnim planovima, primjerice jedne komercijalne banke, ciljevi su trogodišnji, odnosno uobičajenije petogodišnji te se na njima temelje financijski planovi, studije itd. Poduzetnik u svom poslovnom planu može imati jednogodišnje, trogodišnje itd. ciljeve, ali prava kreditna partija, odnosno najprikladnije dugoročno financijsko rješenje, nije moguće bez dugoročnog - ponekad i strateškog - cilja. Do cilja vode mali koraci, a svaki poduzetnik treba postaviti mjerila koja odredjuju uspješnost puta prema cilju.

3. 'BENCHMARKING' - PROCJENA USPJEŠNOSTI: U ’industriji procjene uspješnosti’ rabi se i tehnika tzv. benchmarkinga što je postala omiljena fraza današnjih poslovnih ljudi, ali i takva tehnika mjerenja pridonosi uspješnijem razlučivanju o tome kreće li se poduzetnik prema cilju kao što je planirao, a u okviru postojećih uvjeta i okolnosti, odnosno unutar razlika izmjerenih po parametrima benchmarkinga ili pak treba promjene u poslovnoj strategiji.

4. CILJEVI MORAJU BITI DEFINIRANI: Ciljevi moraju biti vrlo odredjeni, definirani, ne biti pretjerano ’širokopojasni’ (pr: moj će kafić imati više posjetitelja i sl.). Moraju biti ostvarivi, ne smiju ’niski’ i biti prelako ostvarivi, jer to dovodi do tzv. poduzetničke lijenosti, Ciljevi trebaju odgovarati sposobnosti, intelektualnom nadahnuću, spremnosti na žrtvu i vizionarnosti poduzetnika. Upornost je pritom jedna od glavnih vrlina, a druga je neprestano preispitivanje i analiziranje zadatih ciljeva, obzirom da ih poduzetnici u broju slučajeva uvelike prevladaju.

Kako pripremati – poduzetništvo

Kako bi se gorenavedeno ostvarilo, poduzetnik mora odraditi, i to marljivo, zadatak pripreme za poduzetništvo. Navesti ćemo neke od neminovnih ili potrebnih ’tehničkih’ koraka do početka aktivnog rada poduzetništva:

1a) Prije nego što se upusti u poduzetništvo, poduzetnik treba ispravno procijeniti svoje prednosti (proizvoda,usluge, ustroja rada, kontakte itd.) i slabosti. Naravno, na papiru treba imati svoje ciljeve. To je već dobar početak. Poduzetnik potom odredjuje moguće realne izvore financija (bankarski,nebankarski, uz sredstva podrške poput poticajnih sredstava za odredjene programe i sl.). Ovaj je dio najteži, jer sve je tako blizu, novaca naizgled svugdje, ali ipak ga ima na dostupu vrlo malo, poglavito za nove poduzetnike.
Poduzetnik treba, nadalje, identificirati financijske (komercijalne) i druge rizike svog poduzetništva, uvidjeti gdje postoje mogućnosti probijanja planiranog budžeta, kada se i u kojim okolnostima može javiti problem nelikvidnosti, nesolventnosti itd.
Bez detaljnog izvješća o rizicima poduzetnik može zaboraviti na sve moguće ulagače i banke koji moraju biti obavješteni o rizicima.
Poduzetnik treba realno odrediti početne troškove poduzetništva, s ukupnim troškovima registracije, plaćama zaposlenika, najma ureda ako isti treba iznajmiti, nabavke ili leasinga potrebnih nekretnina, opreme, razvoja proizvoda i usluge, marketinga, poslovnih troškova kontakata s partnerima itd. Uvidom u buduće projicirane troškove odmah se stvori jasnija slika koji se troškovi mogu smanjiti, ukinuti i revidirati.
Potom poduzetnik treba odlučiti koja mu je najpripadnija poslovna lokacija (za ured, proizvodnu halu itd.), a kad je sve to odradio, zna koliko će ga sve to stajati pa se može posvetiti istraživanju tržišta, identificiranju svojih vjerovatnih klijenata (kupaca, mušterija), konkurencije (proučavajući sadržaj,prednosti i slabosti iste) te može prionuti izradi marketinškog plana čija je primarna svrha isticanje prednosti poduzetnikovih proizvoda i usluga u odnosu prema sličnim na nekoj lokaciji ili konkurencije u širem smislu.

2a) Poduzetnik sada ima jasniju ideju o svemu što ga čeka i što će (ili treba) napraviti. Posao,poduzetništvo (biznis) prestaje biti san, slatke riječi koje mjesecima kolaju u prijateljskim društvima već postaje gorka pilula.
Poduzetnik ponajprije treba odrediti najprikladniji oblik poduzetništva (d.o.o., obrt, zadruga, k.d. - komanditno društvo, d.d., itd.), izabrati naziv za poduzetništvo, kao i odvjetnika koji će ‘pratiti’ poduzetništvo potrebnom dokumentacijom, ugovorima i stručnim radnjama. Poduzetnik potom pregovara o najmu usluga računovodje, priprema poslovni plan (odredjeni broj poslovnih savjetnika i bankarskih ‘stručnjaka’ rade ove planove po istom obrascu, mijenjaju samo nazive, neka slova i brojke i tragično je da neki od takvih planova prodju u bankama, a neki superkvalitetni ne prodju, nap.p.), raspituje se o izvorima financijskih rješenja (najčešće bankarski kredit) te za mogućnost dobivanja jamstva, agenta osiguranja (životno, poslovno, nekretnine, pokretnina, opreme itd.), otvara poslovni račun...

3a) Nakon aktiviranja poduzetništva i stjecanja prvog kapitala (ugovori, prava itd.), poduzetnik će vjerojatno u svojoj (tzv. poslovnoj) banci otvoriti kreditnu karticu za pravne osobe, uzeti odredjenu potrebnu opremu na leasing, nabaviti namještaj i uredsku opremu, ispuniti potrebnu dokumentaciju za Poreznu upravu, pridružiti se prikladnim organizacijama (pr: HGK, Udruga ugostitelja itd.)
Dakle, u dobi pripreme za poduzetništvo obavlja se što više radnji prije nego što se poduzetništvo registrira, obzirom da su troškovi pripreme kudikamo jeftiniji dok registrirano poduzetništvo ne postoji. Kvalitetna priprema jedna je od tajni uspješnih poduzetništava. To se nikad ne smije zaboraviti.
Bez temeljite pripreme svaki će budući poduzetnik ostati nesudjeni ili postati propali poduzetnik (osim ako ga ne prati sreća ravna jackpotu ili kriminalne radnje nadležnih lokalnih ili državnih službi kao, primjerice, kod podizanja katova ogromne zgrade u centru grada bez gradjevinske dozvole - Split, Lazarica,nap.p.). Stoga se svi poduzetnici – sanjari i njima slični trebaju koncetrirati na pripremu poduzetništva (ustroja rada) kvalitetan i komercijalno dokaziv (u bližem okružju, regiji, državi, svijetu) proizvod ili uslugu, sa svim posebnostima koje ga čine jedinstvenim i cjenovno prihvatljivim, te organizaciju pripreme, izrade i razvoja (navedenog proizvoda ili usluge), izračune, dokaze ili projekcije isplativosti i održivosti (feasibility), popis prodajnih kanala, specifičnih marketinških taktika i sl.

___________________________________________________________

Tekst 8:

TAJNE CJELOVITOG FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA


Ključne riječi:
NOVAC KAO SREDSTVO POTICANJA STVARANJA NOVIH VRIJEDNOSTI I ZAPOŠLJAVANJA

Obveznice, dionice, udjeli, prava,reotkupni (repo) ugovori, opcije, obveznice, prikladni rizični (poduzetnički) kapital i dr. pripadaju inovativnim i 'egzotičnim' načinima financiranja poduzetništva u dobima ili okolnostima kada je klasično 'poslovno' kreditiranje (putem banaka) teško izvedivo ili preskupo.

Radi implementacije najoptimalnijeg modela financiranja malog i srednjeg poduzetništva (MSP) kod nas, potrebno je učiti na iskustvima drugih zemalja, čak i onih na 'kraju svijeta', primjerice Malezije i Novog Zelanda, koje poduzetništvo predmnijevaju kao izvore stvaranja novih vrijednosti i poticanja zapošljavanja.

Potpora poduzetnicima u Maleziji…

Vlada u Maleziji, zemlji u kojoj su zalaganje i časnost preduvjeti za obavljanje poduzetništva, poduzela je sve mjere kao bi poduzetnicima proširila dostup kapitalu (financiranju), kao i iznašla 'bezbolne' tehnike korištenja malih dugovanja (metode analogne mikrokreditu).
Tako je jedna banka u toj zemlji, prema dostupnim podacima, uspostavila fondove za poduzetnike s tim da je godišnja kamata niža od tržišne (izmedju 3,75%-5%). Cilj je da posebni gospodarski sektori dostupe poduzetnicima izvore financiranja po prihvatljivim uvjetima, te da pokrenu poduzetništvo zemlje, odnosno održavaju rast i razvoj sa svim pozitivnim učincima (zaposlenost, rating,izvoz itd. - kod njih naime ne postoje stotine tisuća ljudi koji sanjaju o visokim plaćama, privilegijama i drugim beneficijama stečenim radom ili neradom u u tzv. višem administrativnom sektoru).
Poduzetništvo je izuzetno rizičan životni izbor pa se zbog toga u toj zemlji postupak financiranja kod investicijskih fondova za poduzetnike odlikuje sljedećim karakteristikama:- poduzetnicima se daju krediti, ne donacije, fondovi preuzimaju kreditni rizik (kod financijera, ako su drugi nego fondovi); - glavni kriterij je komercijalna vrijednost proizvoda ili usluge, uz provedivost i isplativost poslovnog plana;- pritom se u obzir posebno uzimaju poduzetnikov karakter, mogućnost otplate, njegov ulog u projekt i spremnost da projekt realizira, poslovne okolnosti i sl.

Potpora poduzetnicima u Maleziji

Poduzetnicima su, nadalje, dostupni i sljedeći fondovi :
Fond za malu i srednju industriju - s ciljem promicanja djelatnosti MSP u izvoznim i domaćim tržištima; Fond za hranu - s ciljem da se poveća proizvodnja hrane u zemlji; Fond za nove poduzetnike - cilj je već po nazivu jasan , i dr.
Država tu nije stala nego je pokrenula i Korporaciju za kreditne garancije (Credit Guarantee Corporation) za prosperitetna ili (društveno, tržišno) potrebna poduzetništva koja nemaju zahtjevane kolaterale ili ih,pak, imaju u simboličnim količinama. Poduzetnici koji uzimaju kredit preko ove Korporacije vezani su za ugovor o kreditu, a Korporacija im pomaže u razumnom upravljanju i otplatom kredita.

...a kako to rade u Novom Zelandu

Struktura podrške malim i srednjim poduzetnicima (MSP) u Novom Zelandu ide još dalje, tako da su poreznim, fiskalnim i drugim proračunskim mjerama uspjeli omogućiti više od 200 izvora financijske podrške poduzetnicima svih dobi.
Posebna podrška odnosi se na sakupljanje kapitala za početak poduzetništva potrebnog za pokrivanje troškova dok se poduzetništvo ne etablira i stvori kredibilitet (ili komercijalni rating) za tržišno financiranje.
Pažnja se takodjer pridaje i financiranju obrtnog kapitala, prijelaznog (mostovnog) kapitala (potonje se inače zove hard money, doslovce u prijevodu s engl: 'teški novac') za razvoj poduzetništva, potom za pokrivanje troškova nabavke, najma ili leasinga potrebne opreme, poslovnog prostora, plaća i svega što je potrebno za normalno funkcioniranje jednog poduzetništva.
Za te svrhe postoje brojne organizacije, ali navesti ćemo samo dvije:
-BIZ, za usluge poslovnog planiranja, računovodstva i supervizije,
-BIZ info, One Stop poslovne informacije širom zemlje.

____________________________________________________________

Tekst 9:

ULAGAČI U PODUZETNIŠTVO (1)


Uz sve tehnike internog financiranja (poput pozornosti na cash-flow (tijek novca), stanje dužnika, zadržavanje dobiti radi reinvestiranja i dr.), ipak je glavni izvor financiranja za većinu malog i srednjeg poduzetništva (MSP-a) vanjski - putem zaduživanja ili prodaje udjela.
Poduzetnicima su na dostupu brojne kvalitetne brošure o prikladnosti vrsta financiranja (primjerice, kada je potreba za likvidnošću velika, onda je zainteresiranost ulagača u poduzetništvo mala, pa se poduzetnici trebaju okrenuti dužničkom načinu financiranja investiranja i sl.)

Više o ulagačima u poduzetništvo

Ulaganje u udjele poduzetništva (venture capital, equity) od početne dobi nadalje može biti pasivno i aktivno, a ulagači u poduzetništvo dijele se na privatne ulagače, fondove za rizična ulaganja i korporativne ulagače (pr: ako se traži kooperant).
Ulagači u poduzetništvo, ne očekuju instantnu zaradu jer poznavaju 'odrastanje' poduzeća ili projekata, ali u vremenu od tri do sedam godina očekuju visoki povrat na svoju investiciju ( povrat može biti i brži jer zavisi o sektoru poduzetništva,nap.p.).
Oni ipak sudjeluju u riziku kad nitko drugi neće (banke itd.), omogućavaju svojim kapitalom materijalizaciju projekta, pa zaslužuju nagradu, posebice što poduzetnici-pokretači imaju pravo prvokupa njihova udjela.

Poduzetničke organizacije upozoravaju poduzetnike na prednosti i nedostatke takve vrste financiranja:

PREDNOSTI:

- Financiranje je omogućeno u stuaciji kada klasični načini nisu mogući; - Ograničena izloženost prema poremećajima na tržištu kapitala poput promjene kamatnih stopa i sl.; - Strateški dotok kapitala iz nezavisnog izvora; - Otvara se nova razina poslovnih poznanstava; - Mogućnost angažmana visoko profiliranih direktora čiji rad predstavlja novostvorenu vrijednost; - Povećanje kreditnog ratinga i ocjene sposobnosti, i drugo.

NEDOSTATCI:

- Poduzetnik gubi autonomnost u vlasništvu nad poduzetništvom i donošenju odluka,
- Postoji stalni pritisak ulagača usmjeren na povrat uloženog novca i ostvarivanja visoke (ugovorene) premije dobiti,
- Potreba utvrdjivanja uvjeta izlaza ulagača iz investicije nakon prosječno 3-5 godina, što ponajviše zavisi o profilu poduzetništva i ulaganja,
- Mogućnost osobnih sukoba, poglavito ako se investitor odluči aktivirati u upravljanju poduzetništvom,
- Za ulagača su potrebna sofisticiranija izvješća o poslovanju,
- Visoka cijena kapitala za reotkup udjela investitora obzirom na godišnju premiju (kamatu), i dr.

Parametri (očekivanja) ulagača

Kreditoru će u normalnim uvjetima biti važan posao poduzetnika, učiniti će sve da uspije i u skladu s tim pronalaziti individualna rješenja.
Poduzetnik pred bankarima i ulagačima, treba jasno dati odgovore na najkrucijalnija pitanja, uz dokumentaciju koja se zahtjeva:
- Koliko mu novaca treba i kako će ga potrošiti, - kako će taj novac pomoći njegovom poslu da se razvije i etablira, - koliko novca može redovito otplaćivati obzirom na obveze i projekcije u Poslovnom planu, te koji su kolaterali, ima li 'scenarij' za izlaz ako se okolnosti pogoršaju, čak i za najgoru moguću situaciju.
- Financijere će, dakako,zanimati životopis, sposobnost, znanje, predanost, oduševljenje i profesionalnost poduzetnika, jer se svaki posao svodi na čovjeka i ono što taj čovjek napravi ili ne napravi. Ne postoji pravilo o tome što najviše zanima one koje poduzetnicima posudjuju novac, ali ulagači će biti zainteresirani u menadžerske sposobnosti poduzetnika, imovinu, obveze (postojeći krediti s sl.), koliko je novaca već uložio u poduzetništvo, odnos imovine poduzetništva prema obvezama (krediti i dr.), procjena isplativosti područja odredjenog poduzetništva…

Razlozi odbijanja poduzetnika

Ukoliko financijer ili kreditodavatelj odbije poduzetnika, najčešći su razlozi:
a) Poslovni plan je bio neprofesionalno napravljen ili nedoradjen,
b) Nema dovoljno imovine ili udjela u Planu,
c) Cash-flow će biti nedovoljan za vraćanje obroka kredita,
d) Područje ili industrija planiranog poduzetništva doima se previše rizičnom,odnosno neisplativom,
e) Menadžmentu nedostaju potrebno znanje i sposobnost,
f) Sporni su kolaterali ili (ukupna) sigurnost ulaganja.

Stoga poduzetnik treba pred ulagačem u poduzetništvo jasno staviti na znanje da:
- upravo njegovo poduzetništvo/projekt itd. može postati dominantno unutar tog gospodarskog sektora te da će unutar tri do pet godina od dana ulaganja postati visoko profitno (odnosi: troškovi/dobit; povrat na uloženoi sl.,);
- stvoriti uvjete za mogućnost javne ponude; ostvariti rast od 25% + godišnje; nositi se s konkurencijom i ostvariti definiranu klijentelnu grupu i prodajne kanale.

Menadžment kod većih malih i srednjih poduzetništava (makar bi trebalo kod svakog poduzetništva, ali kod manjih u obliku iznajmljenih usluga) sastoji se od izvršnog direktora, financijskog direktora, glavnog menadžera operative, menadžera za prodaju i marketing.
Ulagači u udjele prosperitetnog poduzetništva očekuju od poduzetnika da im predstavi kao svoj najjače adute:
Poduzetnik im treba navesti sve koncepte ostvarivosti, komercijalnosti i odnosa proizvoda/usluge prema kupcima ili korisnicima, kako bi se zadovoljile potrebe većine grupa ciljanih konzumenata.

Važne prednosti / jedinstvenosti poduzetništva (ukoliko iste postoje)

Poduzetnik treba navesti po čemu je njegov proizvod/usluga poseban u odnosu na druge slične, odnosno dokazati da nije riječ o zloporabi patenta, prava itd., kako taj proizvod može biti komercijalniji od postojećih te u čemu leži njegova prednost pred drugim.
Poduzetnik, u želji da materijalizira projekt, ne smije razgovarati na način da će on i svi koji rade živjeti na kruhu, vodi i zraku dok se poduzetništvo 'ne uhoda', jer to jednostavno nije moguće i vodi ka raspadu. Poduzetnik treba minimalizirati potrebe i troškove kao svoj obol sudjelovanja u riziku projekta, ali ne po cijenu nemogućnosti ostvarenja projekta zbog bolesti, pothranjenosti, nemogućnosti komunikacije s poslovnim partnerima i sl.
Važno je još jednom napomenuti da svako poduzetništvo ima svoju pred-dob koja sadrži pripremu za pokretanje poduzetništva, rad na pripremi, razvoju i ostvarenju proizvoda/usluge, poslovnog plana, marketinga itd. U toj se dobi može puno napraviti, jer ponekad status registracije ne utječe na kvalitetu onog u što uloženo.
Poduzetnik treba objasniti ulačima u kojem je nišeu tržišta njegov proizvod/usluga realno i objektivno komercijalno potencijalan.
Poduzetnik treba iznaći sustave kontrole rizika nad svim što se može objektivno dogoditi tijekom dobi investicije te ponuditi i kraći vremenski okvir izlaska na tržište proizvoda i usluga. Druga će strana biti vrlo sretna ako postoji mogućnost predugovora za kupovinu proizvoda/usluge, pismo spremnosti za distribuciju i sl. To su sve vrijednosni papiri koje nose (makar uvjetnu) obvezu, koja ospokojuje ulagače.
Ulagači će biti još sretniji kada spoznaju da je poduzetnik iznašao načine smanjivanja rizika koji mogu nastati.

'Bolje Indijanac sa svijećom nego Nikola Tesla s žaruljom'

Poduzetnici mogu biti genijalni, ali ako netko to već nije napravio, ulagači se pitaju zašto to nitko to već nije napravio.
Bitno je naglasiti da nijedan poduzetnik ne smije očekivati da bilo tko uloži u projekt u koji on ne želi ništa uložiti, odnosno najviše sukladno svojim mogućnostima.To bi bilo smiješno, zar ne?
Takvo je paleolitsko razmišljanje, na žalost, još uvijek često kod nas što je razlog zašto se neke investicije u poduzetništvo ne ostvare ili razviju. Stoga, izmedju poduzetnika i financijera/ulagača mora postojati odredjena 'kemija', što je drugi naziv za povjerenje. Poštenje je zadnja crta svega. Poduzetnik ne smije ništa sakrivati od ulagača koji mu je sve omogućio. Odnos mora biti korektan i častan (fair), a takav mora biti i s bankama jednom kada poduzeće postane poslovni komitent neke banke.

____________________________________________________________

Tekst 10:

ULAGAČI U PODUZETNIŠTVO (2):
VRJEDNOVANJE PROJEKTA


Ulagači u poduzetništvo predstavljaju aorte zemalja zakrčenih u monetarnim i fiskalnim problemima, jer predstavljaju financijere protoka ideja, rada i razvoja.
Pritom presudnu ulogu nose postupak ulaganja u nova poduzetništva i korektno vrjednovanje poduzetništva u dobi kapitalizacije.

Vrjednovanje poduzetništva

Udruženja ulagača (poput European Private Equity and Venture Capital Association iz Bruxellesa) očitovala su se i službenim izdanjima koje sadrži vodiče za vrjednovanje kod investicija, ponajprije pretpostavke korektnog (fair) vrjednovanja, parametrizacije vrjednovanja, metodologiju vrjednovanja i sl.
Vrjednovanje je suštinski čin kod ulagača obzirom da kod ovakove vrste ulaganja vrijede neka druga pravila nego kod banaka i drugih uskokolateriziranih kreditora.
Ulagač treba ponajprije izabrati prikladnu metodologiju ulaganja u odnosu na cijenu prethodnog ulaganja, iznijeti objektivno procijenjenu neto vrijednost imovine poduzeća u koje ulaže, diskontirani tijek novca ili zarade u poduzeću, diskontirani tijek novca investicije, industrijski benchmark (kriteriji učinkovitosti i uspjeha upravljanja, ustroja, razvoja funkcionalnosti i dizajna proizvoda/usluge /u neku ruku i vrste brandiranja proizvode/usluge itd. kod sličnih poduzeća u sličnim uvjetima u industriji/), postojeće tržišne cijene za proizvode, usluge, poduzetništva u sektoru i sl.
'Rizično ulaganje' uvijek je podložno posebnim zahtjevima svake investicije, a ulagač može financirati poduzetništvo putem unutarnjeg ulaganja u poduzeće, mosnim financiranjem kada je potrebno zatvoriti financijske rupe do kojih je došlo (napr. privremenim gubitkom likvidnosti radi razvoja proizvoda/usluge tijekom perioda u kojem se kapital nije obrtao, Mezzanine kreditima u razvijeniju dob poduzetništva itd.), te drugim načinima koji zavise o dobi, likvidnosti i solventnosti poduzetništva.
Korektna ili fair vrijednost je vrijednost za koju se imovina može utržiti izmedju dvije informirane i dragovoljne stranke u jednoj transakciji, a da se pri tomu vodi računa s obje strane kako se skrivanjem informacija ili lažnim informacijama predstavi stvarna operativna ili neka druga vrijednost imovine koju ulagač kupuje ili čiji razvoj financira.
Postupkom utvrdjivanja fair cijene, odnosno procjene vrijednosti poduzetništva ili imovine,definira se vrijednost (hipotetska) koju bi netko na tržištu platio za imovinu poduzetništva, udjel u imovinu i sl. Važno je napomenuti da se pritom ne procjenjuje vrijednost koju bi investitor dobio u slučaju prisilne likvidacije poduzetništva ili prodaju istog pod nepovoljnim uvjetima.
Procjenu obično obavlja procjenitelj prema prirodi ulaganja, činjenicama i odnosu na ukupan investicijski portfelj, čime procjenitelj treba doći do najispravnijeg zaključka za ulagača.
Postupak i metodologija su zamršeni i složeni, pa makar bih je mogao izložiti, o tome drugom prigodom, ovaj Prilog je tek uvod u cjelovite vrste i načine financiranja MSP.

Što ulagači žele

Ulagačima je važno utvrditi postoji li i kakva je održivost zaradjivanja, odnosno kakav je diskont utrživosti vlasništva na tržištima u odnosu na stvarnu i uloženu vrijednost.
Ulagač se mora uvjeriti da je za svoju investiciju dobio punu vrijednost, a poduzetnik početnik zasigurno neće ispuniti ulagačeva očekivanja. Stoga, kako bi izbjegao moguće neugode, ulagač investira kapital i svoje ili znanje nekog drugog u poduzetništvo.
Kao prvo, ulagač će 'roentgenski' snimiti menadžment – upravljačku strukturu i/ili pojedince - poduzetništva (ukoliko ima više menadžera osim poduzetnika) i poduzeti sve mjere kako bi upravljački tim napredovao i uložio više svog kapitala u poduzetništvo (kao dokaz vjere i odgovornosti) te injektirao strogu financijsku disciplinu glede raspolaganja budžetom, operativnim i razvojnim troškovima itd.
Poslovni planovi poduzetnika služe svima kao orijentir, a u slučaju da se posao ne odvija iz raznih razloga kao što je predvidjeno, ulagači neće oklijevati i odmah će prodati ili likvidirati poduzetništvo.
Kod ulagača u poduzetništvo kapital se u pravilu privlači u tzv. rundama. Svaka 'runda' uobičajeno traje oko šest mjeseci, jer će i hrvatski poduzetnici koji budu aplicirali za ovakav način financiranja brzo uvidjeti da ulagači u poduzetništvo imaju ogroman broj ponuda projekata za financiranje u svakom trenutku.
Ipak, kod inovativnijih i komercijalno prosperitetnih projekata navedeno trajanje kapitaliziranja projekta ili poduzetništva drastično se smanjuje.
Svaki poduzetnik treba valorizirati svoj projekt ili poduzetništvo kako bi znao koliko mu novca (kapitala) treba i kolika je korektna vrijednost poduzetništva, udjela i odnosa istog prema investiciji. Ulagači nerijetko, posebice ako nemaju iskustva u nekom sektoru, traže za svoj ulog nefairdobit.
S druge strane, poduzetnici često precijene potencijalnu vrijednost udjela svoga poduzetništva pa traže nekorektnu visinu investicije u odnosu na udio u vlasnosti koje se odriče.
Zbog toga je kvalitetan i realni poslovni plan od temeljnog značaja, jer isti najpreciznije označava ili barem projicira vrijednosti.
Poželjno je da poduzetnik prodaje vrstu financijskog paketa, dakle ne više samo proizvod ili uslugu. Paket mora biti privlačan i konkurentan u odnosu na rizik, dobit, likvidnost i sl.
Poduzetnik treba opsežno obraditi podatke koji će mu, kao i ulagaču,podastrijeti jasnu projekciju koliko novca treba, namjenu novca, tijek novca (cash-flow), obveznu strategiju izlaza za ulagača, kao i opcije savladavanja poslovnog rizika u slučaju najgoreg scenarija, razvoja poduzetništva, roka za moguću Otvorenu javnu ponudu u nekom daljnjem stadiju, upravljanja gotovinom itd.
Poduzetnik treba uvijek očitovati vrijednost poduzetništva ili projekta prije ulaganja i poslije ulaganja. Isto će utjecati i na vrstu ugovora izmedju ulagača i poduzetnika.

__________________________________________________________

Tekst 11:

ULAGAČI U PODUZETNIŠTVO (3):
POSLOVNI ANGJELI


Poslovni angjeli uzdižu misli i organiziraju identitet naroda prema jedinstvenim proizvodima i uslugama. Takvi Angjeli za razliku od drugih ulagača u poduzetništvo ulažu svoj novac u najranije dobi nekog projekta kada nitko drugi ne želi. Mnogim su se siromašnim piscima ti ulagači doimali poput pravih angjela, pa je odatle nastao njihov naziv.

Zanimljivo je da su se Poslovni angjeli (ili Angjeli ulagači) pojavili početkom XX stoljeća kada su velikodušno i dragovoljno financirali siromašne kazališne pisce pa su se očigledno piscima ti 'ulagači',koji su bili imućni i vizionari, doimali poput pravih angjela.
Usto Angjeli su nerijetko aranžirali postavljanje predstava koje bi kasnije požnjele veliki uspjeh.
Novi poduzetnici pri lansiranju svoga projekta ili poduzetništva nemaju izbora oko izvora kapitala: to su obitelj, prijatelji ili upravo Poslovni angjeli, obzirom da banke ne kreditiraju poduzetništva bez imovine ili barem uspješne povijesti poslovanja.

S druge strane ulagači u poduzetništvo, a pritom mislimo na fondove (Venture Capital Funds) ili kompanije (Venture Capital Companies/Firms), ulažu za razliku od Angjela uglavnom u više dobi poduzetništva. Nadalje, spomenuti fondovi i kompanije investiraju novcem drugih ljudi (ulagača) dok Angjeli ulažu isključivo svoj novac.

Poduzetnici se na početku svog puta mogu osloniti samo na Angjele koji su svoj imutak zaradili poduzetništvom, pa detaljno poznaju poslovne rizike, konkurenciju poduzetništva u koje žele uložiti te najprikladniju poslovnu i financijsku strukturu potrebnu za uspješan rad poduzetništva.

Angjeli ulažu u početne dobi, te očekuju porast ukupnih vrijednosti koje će u kasnijim stadijima otkupiti drugi ulagači.

Mnogi poduzetnici tvrde kako su Angjeli u neku ruku 'božanstveni' jer investiraju svoj novac u dobi kada nitko drugi ne želi. Naravno, Angjeli investiraju manje svote novca u usporedbi s drugim ulagačima, ali i dobi u koje oni ulažu su manje zahtjevne od kasnijih.

____________________________________________________________

Tekst 12 :


FINANCIRANJE ULAGAČKIM FONDOVIMA I AGENCIJAMA


Za ostvarenje tzv. agencijskog financiranja malog i srednjeg poduzetništva (po EU i SAD standardima godišnjeg prometa i broja zaposlenih) u Hrvatskoj potrebno je dotjerati modele koji će stvoriti sinergiju izmedju svjetskih izvora kapitala za poduzetništvo i domaćih poduzetnika.
Agencije i fondovi za financiranje poduzetništva i projekata, ukoliko s druge strane imaju adekvatne partnere, ponašaju se maksimalno korektno tijekom postupka ulaganja prema poduzetnicima, odnosno njihovim zastupnicima.

'Od 10 milijuna do neograničeno…USD'

Takvi fondovi financiraju ili sudjeluju u financiraju svakog komercijalno isplativog, ostvarivog i održivog projekta, na način da osiguraju prikladnu kamatnu stopu, udjel ili kvazi-udjel koji odgovaraju riziku ulaganja.
Navedenim fondovima lokacija investicije uglavnom ne igra ulogu koji se drže principa 'Novčanik je granica', ali na žalost igra veličina zahtjevanog uloga. Takvi fondovi, a na prijedlog i prema materijalima pripremljenih od odabranih partnera diljem svijeta (s kojim se dogovoraju obrasci i čimbenici pripreme potrebnog materijala i dr.), pozorno analiziraju svaki zahtjev. Ukoliko im se odlično predstavljen projekt svidja iz komercijalnih ili drugih razloga, ti će fondovi, uz konzultacije s agencijama-partnerima, izraditi najpovoljniju varijantu za financiranje projekta unutar trenutačnih i samo njima dostupnih izvora kapitala ( i potpora ili olakšica) u svijetu.
Poduzetnik koji je predao agenciji partneru jednog ili više fondova za tzv. rizično ulaganje, treba samo pričekati na odgovor i procjenu dužnosnika fond(ov)a vrijedi ili uopće što njegov projekt za koji bi 'dao život', ali ne i kuću ili neku drugu imovinu (sic!).
Fondovi svoj posao obavljaju tiho i diskretno, a o svakoj potrebnoj novoj dokumentaciji obavještavaju partner agencije. Svaki je zahtjev drugačiji, stoga i ukupna obrada zahtjeva odredjeno vrijeme, skupljanje potrebnih podataka dubinskog snimanja (due diligence). Aplikanti s dobrim kolateralima, uključujući i jamstva, mogu očekivati brzu reakciju fondova. Ostali trebaju malo pričekati dok se svi elementi potrebni za ulaganje pod takvim uvjetima i za takvu svrhu ne finaliziraju za praktičnu uporabu (ponude i financiranja). Usprkos svemu, reakcije fondova su uglavnom veoma brze od dana primitka zahtjeva.

Prjevare i istine o 'inozemnim 'agencijama'

Malim i srednjim poduzetnicima preporučuje se posrednik, jer bilo je slučajeva da su neuki i nemušti hrvatski poduzetnici i 'poduzetnici' uvjereni u svoju sposobnost,genijalnost itd. sami krenuli u takvu avanturu, a jedan je čovjek poput meni poznatog gospodina K.R.-a izgubio gotovo 5.000 USD samo za usluge tobožnjeg proučavanja isplativosti projekta kojeg je poslao takvom 'fondu'.
Tada je 'agencija', a ne fond kao što se kasnije ispostavilo, zaprimljeni projekt ocijenila nedovoljno osiguranim i zatražili još 4.000 USD za novu provjeru novih dokumenata koje im je gospodin K. R. trebao poslati. Usput, u oglasima na na jednoj misterioznoj Internet stranici piše na engleskom jeziku, uz polupismeni prijevod predstavnika u Hrvatskoj,' Ostvarite kredit od 1.000.000 – 200.000.000 USD za 6.000 USD'. (???)

Za razliku od gorenavedenih lažnih izvora sredstava, istinsko funkcionalni fondovi i posrednici u domicilnim državama poduzetnika uzimaju mali postotak u odnosu na veličinu kredita ili kapitalnu investiciju! Naravno, u slučaju nepotpune ili loše dokumentacije, a potencijalno komercijalnog zahtjeva, naplaćuje se i uskladjivanje dokumentacije prema potrebama izvora kapitala (jamstva, neosigurani krediti itd.)

Prjevare i istine o 'inozemnim 'agencijama'

Kamatne stope uglavnom se vežu za LIBOR (medjubankarsku kamatnu stopu) uvećanu za 1-2 postotna boda, odnosno sa svim provizijama daleko su jeftinije i od najboljeg 'klasičnog' bankarskog komercijalnog kredita za koji se takvi poduzetnici uglavnom niti ne mogu natjecati!!!

Veličina zahtjevanog kapitala i kolaterali utječu na cijenu kapitala, ali primjerice moguće je kredit od 5.000.000-50.000.000 USD kod jednog fonda ostvariti za 1-2% godišnjih kamata iznad LIBOR-a, a sve iznad bliže je 1% kamata iznad LIBOR-a.

Takvi fondovi, dakako, suradjuju s bankama i tržštima vrijednosnih papira te istražuju mjesta gdje postoji tzv. višak kapitala kojeg treba pustiti 'u promet'.

Financiranje putem takvih (ozbiljnih) fondova je brzo, fleksibilno i nadasve ekonomično. Stoga mnogi od takvih fondova (za rizična ulaganja, odnosno ulaganja u poduzetničke projekte) razvijaju i kreditne strategije koje odgovaraju poduzetništvima, a to mogu ostvariti samo razvojem viših i sofisticiranijih usluga u odnosu na oblike kapitala, osiguranja povrata kredita ili ulaganja itd.
Većini poduzetnika diljem svijeta kontakti s tako velikim bankama praktično su nemogući ili bi bili preskupi (uključujući troškove putovanja, uspostave odnosa itd.), pa financiranje putem takvih fondova predstavlja daljnu uštedu.

____________________________________________________________
Tekst 13 :

FINANCIJSKI DERIVATI - EGZOTIČNI INSTRUMENTI KAPITALA



'MILIJUN' NAČINA INOVATIVNOG NEBANKARSKOG FINANCIRANJA PODUZETNIŠTVA:

Odrastanje hrvatskog financijskog tržišta, posebice onog segmenta koji služi poticanju i podršci poduzetništvu, imeplementirati će i nove tehnike i instrumente kapitala koji se emaniraju (deriviraju) iz vrijednosnih papira ili novca. Riječ je o financijskim derivatima koji su još nedovoljno zastupljeni na tržištu u Hrvatskoj obzirom da isti zahtjevaju viši stupanj analize i upravljanja rizicima, kao i projektni menadžment.
Financijski derivati su nova kategorija vrijednosnih papira na tzv. službenom i neslužbenom tržištu jer većina po sadržaju u svrsi predstavlja dobru vjeru u razvoj i komercijalne učinke poduzetništva te služi i povoljnom financiranju odedjenih dobi istih.

Podrijetlo i funkcije derivata

Tim više što financijski derivati, po mišljenju američkog stručnjaka Thomasa Siemensa, podrijetlo vuku iz pradavne Aristotelovoj priče o filozofu Thalesu koji je zaradio novac kupnjom prava uporabe preša za obradu maslina sljedeće sezone.
Derivati su po definiciji i funkciji instrumenti koji omogućavaju učinkovitije upravljanje rizicima na način da se osigura odredjena vrijednost u ugovorenom terminu u budućnosti, ali isti mogu daljnjim trženjem stvarati i samostalne profite na razlici vrijednosti.
Ne smije se zaboraviti činjenica da se potreba derivativima u svrhu ispunjenja njihove temeljne funkcije pojavila u kaosu naftne krize, fluktuacije tečaja i neravnomjernih konjuktura privreda u svijetu, posebice nakon ukidanja vezanih tečajeva valuta u Bretton Woodsu.
Novi su instrumenti, zaključili su vodeći svjetski ekonomisti, trebali omogućiti poboljšanje tržišne učinkovitosti poduzetništava diversifikacijom preuzimanja dijelova rizika koji tako postaju fluidni instrumenti novih vrijednosti.
Iz tog se razloga, uvodjenje derivata u tržišta kapitala smatra trenutačnim uvećanjem ukupnih vrijednosti kapitala radi vrsta instrumenata koji se angažiraju (osiguranja, prava, opcije, futuri itd.)
Postoje službeni derivativi koji su uvršteni u ponudu burza koje je teško semantički prevesti (opcije, swaps-razmjene, forwarding contracts - ugovori s budućim vrijednostima,ugovori unaprijed, futures - buduće terminske vrijednosti i dr.) i (tzv.) neslužbeni ili OTC (Over the Counter) derivativi,koji sadrže sporazum dvije ili više stranaka o postojećoj i budućoj vrijednosti financijskog instrumenta, robe ili inih mjerljivih vrijednosti. Potonji u ovom trenutku možda ponajviše odgovaraju hrvatskim poduzetnicima i ulagačima.

Zašto su financijski derivati neprocjenjivo važni

S primarnim ciljem izbjegavanja tržišnih rizika koji stvaraju volatilnost uvjeta proizvodnje i rada u korist špekulativnih interesa, te kako bi derivati što cjelovitije poslužili ostvarenju komplementarnosti izmedju financijskog i realnog sektora (što je temelj budućnosti svakog naroda i svake države), u Chicagu je 1868. godine započelo trgovanje budućim vrijednostima (futures) za proizvode pšenice, svinjetine i bakra po odredbi čikaškog odbora za trgovinu (Chicago Board of Trade).
Chicago Board Options Exchange, odnosno burza opcija započela je s radom 1971.godine.
‘Black-Scholes’ model opcija (tzv. običnih, 'vanilija opcija') izazvao je interes stručne javnosti 1973. godine i radi činjenice što je u Bretton Woodsu bio napušten sustav fiksiranih tečajeva glavnih svjetskih valuta (SAD su ukinule automatsku vrijednost zlata prema dolaru), te je trebalo uspostaviti drugačiji mehanizam vrijednosti u svijetu novih rizika.

Korisni derivati neprocjenjivo su važni za razvoj poduzetništva Republike Hrvatske, jer sadrže i kategoriju očekivanih vrijednosti, umjesto dosadašnje palete primitivnih investicijskih sredstava osiguranja plasmana. Uvodjenje kategorije derivata u poduzetništvo u Hrvatskoj sadrži promjenu vremenske dioptrije hrvatskog financijskog tržišta (banaka i novih grupa ulagača), jer bi time naglasak kod velikog broja projekata više ne bio na vrijednostima od jučer i danas, nego na vrijednostima od danas i (prema ugovorima,tržištu, kvaliteti programa itd.) realno očekivanim u ugovorenom roku u budućnosti.

Derivati pogodni za podršku poduzetništvu

Derivati su poželjni instrumenti za ulaganje u poduzetništvo, posebice nova (de novo) poduzetništva jer ograničavaju ili čak eliminiraju rizik (ali time i supstancijalnu očekivanu dobit ulagačima).
U jednom tekstu na internetu o financijskim derivatima postavlja se pitanje: Jesu li derivati (posebice futuri) rizični? Autor odgovara analogijom automobila koji mogu biti sigurni ili rizični, pitanje je samo tko ih vozi. Većinu nesreća skrive vozači, ne grješke na automobilima. Sigurnost trgovanja futurima zavisi o strategiji njihova vlasnika, odnosno potpisnika ugovora. Pritom osnovno pravilo glasi: diversificirati (raspršiti) rizik na više instrumenata i ulaganja.
Poduzetnike poglavito zanima mogu li koristiti derivate kao sredstvo namicanja kapitala kad se za istim javi potreba i u kojem obliku, te je li isto zakonski regulirano te što je zapravo financijski derivat u 'praktičnom rječniku'.
Derivati, odnosno 'izvedenice iz nečega'predstavljaju financijske instrumente čija je očekivana isplativost u nekoj točki u budućnosti izvedena iz vrijednosti nečeg drugog, što ne moraju biti samo vrijednosni papir neke korporacije, države i sl.

Derivati (termin 'derivati' u tekstu podrazumijeva Financijske derivate, nap.p..) koji se mogu odnositi, primjerice, na temperaturu u Zračnoj luci u Zagrebu, dvojakih su oblika:
a) obični ili ‘vanilija’ derivati i b) egzotični derivati.

Obični ili 'vanilija' derivati odnose se na ugovore o kupovini ili prodaji neke vrijednosti u budućnosti,a zovu se (vrlo je teško precizno prevesti termine s engleskog jezika obzirom da su isti nastali tek u novije financijsko doba): ugovori unaprijed-unaprijednice (forward/ing/ contracts) i tzv. futuri.

Opcije su ugovori koji sadržavaju ugovorno pravo nekoga da kupi ili proda neku vrijednost o ugovorenoj cijeni u ugovorenoj budućnosti. Naravno, u tim matematičkim postavkama financijskog tržišta postoje i brojni hibridi navedenih običnih (vanilija) derivata, a sve drugo predstavljaju egzotični derivati.

Unaprijednice, ugovori unaprijed (forward contracts) predstavljaju, za razliku od opcije, obvezu jedne stranke ugovora da kupi ili proda neku vrijednost po ugovorenoj cijeni u ugovorenom terminu u budućnosti od druge stranke koja je obvezna prodati ili kupiti ugovorenu vrijednost po ugovorenoj cijeni u ugovorenom terminu.
Ova vrst ugovora vrlo je raširena u izvoznoj industriji, jer se na taj način prevladavaju problemi s tečajevima valuta tako da se stvara pozicija osiguranja uračunatog profita kupovinom opcija na tečaj valute u kojoj se obavlja trgovina po definiranoj cijeni. Takav postupak štiti vrijednost robe za izvoz.
Ova tehnika se zove hedge, odnosno hedgeing i predstavlja za poduzetnike osigurač od tzv. volatilnih (neprijateljskih) uvjeta koji mogu utjecati na smanjenje vrijednosti robe, rada, ukupne platne bilance i dr.

Za razliku od gorenavedenog ugovora, opcije predstavljaju pravo ugovorne stranke da nešto kupi ili proda po ugovorenoj cijeni u ugovorenom terminu u budućnosti. Tzv. call opcija, primjerice na dionicu, daje pravo vlasniku opcije da kupi odredjeni broj dionica po ugovorenoj cijeni u budućnosti; put opcija predstavlja pravo prodaje vrijednosnog papira.
U postupku izdavanja opcija,kao i izvršavanja ili neizvršavanja prava kupnje ili prodaje postoji specijalizirana terminologija koju sada nećemo navoditi, već samo činjenicu da kupovanjem opcija vlasnici vrijednosnih papira osiguravaju vrijednost iste, odnosno premijom opcije smanjuju mogući gubitak na vrijednosti iste.
Stranke u opcijskom ugovori u EUropi uglavnom se drže ugovorenog datuma, dok se u SAD opcije prodaju i kupuju tijekom trajanja ugovora. Treći način postupanja s opcijama predstavljaju tzv. Bermudske opcije koje predstavljaju mješavinu europskih i američkih opcija.

’Mistika’ derivata

Derivat koji je zapravo neprevediv, a stalno se pojavljuje u hrvatskim novinama, poglavito kada su u u pitanju banke u Hrvatskoj - je tzv. swap.
Jedan od hipotetskih primjera kada poduzetnici upotrebljavaju swap: Korisnik kredita (poduzetnik) za kupovinu nekretnine obvezan je po ugovoru na 500.000 kuna, koliko je uzeo za kupovinu kuće, plaćati 30.000 kuna godišnje po promjenljivoj kamatnoj stopi . Ukoliko radi potresa na tržištu, recesije itd. dodje do povećanja kamatnih stopa (jer novac je jedina roba koju banke imaju) i udvostručenja kamatne stope, obroci koje korisnik mora plaćati postaju praktički nesnosni za njegova primanja. U tom slučaju, korisnik može refinancirati svoj kredit na kredit sa fiksnom kamatnom stopom, ali transakcijski troškovi i troškovi pripreme preveliki su teret za opravdanost ovakvog poteza.
S druge strane, swap ugovor na početku uzimanja kredita donosi višestruke prednosti kreditnom korisniku. Naime, korisnik ugovori s bankom plaćanje 500.000 kuna s fiksnom kamatom za vrijeme trajanja kreditne partije. S druge strane, banka u swap ugovoru plaća korisniku svotu od 500.000 kuna s promjenljiivom kamatom tijekom trajanja kreditne partije. Na taj način, korisnik se osigurava od poremećaja na financijskom tržištu i može planirati kreditne obroke prema ugovoru, a usto može ostvariti i odredjenu dobit (manje plaćanje) ako promjenljiva kamatna stopa bude veća pod ugovorene fiksne.
Swap je stoga ugovor kojim se izmenjuju tijekovi novca (cash-flows) za vrijeme trajanja ugovora te u stvarnosti predstavlja portfelj tzv. ugovora unaprijed (forward contracts) i upotrebljava se kod viših iznosa području kamatnih stopa, vlasničkih papira, energije itd.
Egzotični derivati su oni derivati koji se ne mogu stvoriti spajanjem opcija i ugovora unaprijed. Isplativost egzotičnih derivata matematički je složena funkcija vrijednosti iz kojih su izvedeni. Jedna od najvećih korporacija u SAD, Procter & Gamble, izgubila je 1994. godine 160 milijuna US dolara u jednom egzotičnom swapu trezorskih papira.

Definicije derivata u obliku i funkcije unutar ugovorenih paramatera zapravo su beskonačne.
Derivati su instrumenti na tržištima kapitala i gotovo za svaku vrijednost (dionicu, obveznicu, udjel i sl.) postoji derivat koji utječe i na vrijednost onog iz čega je izveden. Najbitnije je da derivati omogućuju sigurnije planiranje investicija, uz minimalni trošak, mirovinskim fondovima i drugim fondovima uglavnom dugoročnim vrijednosnim papirima.

Futurima u budućnost

Futuri su definirani su knjizi 'The Futures Market' koju su napisali H.B., Kok, W.J.Raine i G.E. kao 'ugovor koji je sporazum o kupnji ili prodaji u budućem tržištu ugovorene (standardne) količine i kvalitete ugovorene imovine na ugovoreni datum po ugovorenoj cijeni koja je odredjena na dan sklapanja ugovora, a koju odredjuje tržište u trenutku sklapanja ugovora'.
Derivati omogućuju veći raspon rizičnog djelovanje što većem broju burzovnih špekulanata obzirom da više ne moraju kupovati temeljnu vrijednost nego samo njenu izvedenicu koja stoji fraktal cijene temeljne vrijednosti. Stoga se više vrijednosni papiri niti ne isplaćuju nego samo razlike u cijeni opcija.
Do trgovine prvim futurima došlo je sredinom 19.stoljeća radi poticanja poljoprivrednog poduzetništva i trgovine. Naime, farmeri u Kaliforniji i trgovci u Liverpoolu bili su prisiljeni napraviti takav ugovor jer su spot tržišta (na kojima se kupuje na veliko po trenutačnoj cijeni) za pšenicu i kukuruz bila nepredvidiva za proizvodjače i kupce radi velikih fluktuacija (odstupanja) cijena. Proizvodjači (farmeri) nerijetko bi ustanovili da su poslali pretjeranu količinu robe koja bi spustila cijenu do razina koje bi ukidale svaku dobit. U sezonama kada su žetve zbog vremenskih i drugih uvjeta zakazale, britanski trgovci koji bi doplovili do SAD ustanovili bi da je cijena ponudjene robe 'probila plafon'.
Zbog izbjegavanja takvih nesigurnosti, američki farmeri su s trgovcima postigli ugovor na početku sezone (ili godine) o cijeni i količini robe, a koji bi postao valjan samo ako bi roba stigla u luku (tzv. arrive ugovori ili ugovori koji važe samo po dolasku robe). Ti su ugovori štititili farmere i trgovce od fluktuacije (divljanja) cijena do odredjene mjere, a takva postavka tzv. futura zadržala se do današnjeg vremena.
U tom bi vremenu,medjutim, problem nastao za farmere koji zbog raznih razloga nisu mogli dostaviti robu. S druge strane, u odredjenim sezonama problema bi imali trgovci zbog obilja robe što im je onemogućavalo prodaju robe na dotad ne baš razvijenim i malobrojnim tržištima. Obje su strane trebale tržište na kojima bi prodale svoje ugovor(e)ne obveze trećoj strani, s mogućnošću reotkupa u kasnijem dijelu sezone, godine i sl.
Za svako tržište nametnula se potreba standardizacije ugovornih termina i stvaranje burze koje će regulirati tržište (pojedinih vrsta roba).
Spomenuti 'ugovori unaprijed' iz Kalifornije bili su odskočna daska za stvaranje prijenavedene prve i do danas najveće robne i trgovačke burze na svijetu - burze u Chicagu (Chicago Board of Trade).

Jedna od najvažnijih funkcija derivata (pa tako i futura, vrste derivata) je stvaranje prijenosa rizika, odnosno podjele istog.
Konzervativniji kritičari tržišta derivata opisuju ih kao 'kockarnicu za poslovne ljude'. Ipak, crta koja razlikuje ulaganje od kockanja u mnogim je slučajevima teško primjetna, ali funkcije su stubokom različite: Kockanje predstavlja aktivnost u kojoj onaj koji kocka riskira isključivo radi svog privatnog dobitka, dok su investicije obveza novca ili drugog kapitala prema poduzetništvu što potiče ekonomsku vrijednost mogućnosti rasta privrede i ukupne civilizacijske razine društva, odnosno takva ulaganja imaju korisne efekte na cjelokupno društvo pri čemu riskira pojedini investitor.
Mehanizam podjele rizika (jer o tome je riječ u ulaganju) predmnijeva se kao temeljni način funkcioniranja suvremenog društva.
Najočitiji model podjele rizika predstavljaju osiguravajuća društva koja preuzimaju rizik vatre, zemljotresa, poplave, kradje, gubitka zarade, pravnih radnji, nezgoda itd. Osiguranici im zauzvrat plaćaju obroke (mjesečne, godišnje obroke, odnosno prema potrebi).

Burze vrijednosnih papira takodjer služe za podjelu rizika. Ukoliko pojedini ulagači nisu u stanju podnijeti rizik trgovine vrjednosnim papirima, oni jednostavno prodaju te papire i likvidiraju svoju poziciju na tržištu. S druge strane tržišta derivata služe za smanjenje rizika onima koji žele voditi svoje poduzetništvo usprkos mogućim volatilnim (lošim, neprijateljskim) okolnostima u nekom budućem razdoblju. Gorespomenutim derivatnim ugovorima takvi se poduzetnici osiguraju do podnošljive razine pretpostavljenih okolnosti koje bi im ugrozile rad i poduzetništvo, a time i blagotvorne učinke poduzetništva po društvo (zaposlenost, nove vrijednosti, realna porezna davanja za zdravstvo, školstvo, komunalije, znanost, kulturu, službe reda, vojsku itd.).
Ugovori nisu standardizirani na tržištima derivata, jer pojedine vrijednosti podliježu individualnim okolnostima, pa su to tzv. privatni ugovori. Cijene nisu standardizirane pa je ponekad upitna i učinkovitost takvih tržišta. Naime, ni prodavač ni kupac nikad nisu sigurni jesu li postigli najbolju cijenu.

Razlika izmedju derivata i drugih vrijednosnih papira

Čitatelji se sigurno pitaju koja je razlika izmedju, primjerice, dionica i opcija ili futura? Mala, ali bitna. Dionice su imovina, a opcije i futuri su obični ugovori izmedju dvije stranke. Futuri i drugi derivati su atraktivni pa ih stručnjaci u korporacijama ili investicijskim poduzećima zovu 'sofisticiranim upravljanjem rizikom'.
Ipak, pravi razlog je mogućnost zarade na derivatima koje mogu narasti za 100% unutar nekoliko dana, dok se vrijednost dionice, obveznice ili bilo kojeg druge vrijednosti iz koje je derivat izveden, uvećala za, primjerice,5 posto..
Koliko god gornji opis izgledao komplicirano, tu nema filozofije. Primjer: Poduzetnik kupi proizvodnu halu za 500.000 kuna deponiravši u banku 100.000 kuna,a uzevši kredit od 400.000 kuna. Za godinu dana poduzetnik proda halu za 700.000 kuna i vrati banci kredit od 400.000 kuna (s pripadajućim kamatama, troškovima obrade kredita itd.) i zadrži dobit od oko 160.000 kuna što nije loša godišnja zarada za depozit od 100.000 kuna koje je bilo zapravo jedino 'ulaganje' osobe.
Važno je naglasiti da derivati (futuri itd.) nisu toliko komplicirani kakav je prvi dojam o njima. Princip je isti kao kod svake druge trgovine: kupite derivat po jednoj cijeni i prodajte je po drugoj, ostvarujući pritom dobit ili gubitak.
Poput dionica ili obveznica, ulagač ili burzovni 'igrač' može prodavati derivate koje nema. To se zove short selling (kratka prodaja) što je poglavito moguće kod derivata koji predstavljaju supotpisana ugovorna prava i obveze, ne imovinu. Ulagači i interesenti mogu takodjer trgovati na tzv. margini koji predstavljaju depozite u dobroj vjeri, a koji jamče ispunjenje ugovora za future ili druge derivate.
Svrha ovog teksta nije informiranje o cjelokupnosti burzovnog trgovanja vrijednosnim papirima nego obrada nekih instrumenata koji pomažu financiranju i razvoju poduzetništva.

Financiranje poduzetništva opcijama /pravima

Postoje i složeniji načini financiranja (budućeg) poduzetništva, ali za ovu prigodu navesti ćemo prodaju opcija i prava za buduće udjele u poduzetništvu, projektu, programu i dr., kako bi novac ostvaren prodajom opcija,prava i sl. služio za financiranje djelatnosti pokretanja poduzetništva, pripreme, razvoja i finalizaciju proizvoda/usluge.
Opcije,kao što je napisano, uglavnom predstavljaju pravo, ali ne i obvezu izvršenja.
Reotkupni ugovori predstavljaju način 'kreditiranja' poduzetnika-početnika za nezahtjevnije radove pripreme i proizvodnje (poput medijskih projekata, razvoja softwarea itd.)
Naime, opcija ili možda je bolje reći pravo na udjel u vlasnosti po ugovorenoj cijeni i u ugovorenom razdoblju, predstavlja jeftiniju varijantu za ulagača i poduzetnika.
Za financiranje nekih pripremnih radnji dovoljan je novac od opcija/prava koji je kudikamo manji od veličine udjela. Ali na taj način ulagač stječe pravo kupovine udjela po cijeni koja će biti, barem po prosudbi, poslovnom planu, isplativosti projekta itd. puno niža od stvarne tržišne cijene, odnosno niža od troškova kupovine opcije/prava (putem ugovora) i cijene kapitala do izvršenja.
Na taj način, ulagač zapravo prestaje biti običan venture ulagač (ulagač u poduzetništvo), koji izlazi nakon ugovorenog vremena i uvjeta nego ulagač s opcijom/pravom koji kupuje svoj ostanak u projektu, s tim da poduzetnik ima pravo re-otkupa ili pak re-reotkupa.

____________________________________________________________

Tekst 14:

FINANCIRAJMO PODUZETNIŠTVO – OBVEZNICAMA


Kreditiranje poduzetništva i infrastrukturnih projekta, obavlja se se izdavanjem obveznica. Kupci obveznice kupujući obveznicu za, primjerice, 1.000 kuna dobijaju ugovorom odredjenu godišnju naknadu (kupon, prinos od pr. 6%+). Svota od 1.000 kuna zove se glavna vrijednost (Principal Value) obveznice koja je uplaćena i koja se treba isplatiti vlasniku obveznice na kraju trajanja obveznice, odnosno po njezinom 'sazrijevanju'. Godišnji prinos se zove kupon, a razdoblje na koje je obveznica izdata zove se 'zrelost' obveznice.

Velike mogućnosti obveznica

Financiranje malo ambicioznijih projekata (pr: proširenje zračne luke, kolodvora, shopping centra i multiplex kina, gradjevine itd.) moguće je obaviti putem izdavanja obveznica, a u rizičnijim uvjetima kompanije koje nemaju službeni rating izdavaju tzv. junk obveznica - junk znači smeće- ali neke obveznice i korporacija po terminologiji spadaju u junk obveznice).
Pritom bitno je da svaki poduzetnik izračuna vrijednost kapitala, poglavito kod dugoročnog financiranja te se odluči za optimalno rješenje.
Detaljne informacije su potrebne svakom ulagaču, financijeru i bankama, jer kupci obeznice moraju dobiti i pročitati Prospekt emisije obveznica, a u tom Prospektu trebaju biti jasne (bez navodjenja na krivi zaključak ili očekivanje) informacije o vrsti izdanja, razlogu, financijskom stanju, očekivanim ili uobičajenim prihodima, kuponu (kamatnoj stopi), anuitetu plaćanja, (polugodišnjem,godišnjem, tromjesečnom), konverbilnosti obveznice i dr.

Obveznica se smatra sigurnijim vrijednosnim papirom od dionice jer obećava dobitni postotak, a cijena joj je viša (ili manja, ali to zavisi o emisiji) od početne nominalne. No, i to je uvjetno, o čemu najbolje svjedoče junk obveznice koje zapravo nisu i garancija da će se isplatiti dobit i uplaćena vrijednost, ali kontrola, zakoni i slični mehanizmi sprječavaju (pretjeranu) zlouporabu ovakve vrste vrijednosnog papira.
Poduzetnik izdavanjem obveznica financira svoje potrebe, a kupci obveznica mu posudjuju novac u definiranom vremenskom roku. Zauzvrat poduzetnik im ugovorno obeća premiju (kupon) prema ugovorenim anuitetima i povrat uloženog novca po 'zrelosti' obveznice (prestanku važenja iste).
Trgovanje obveznicama predstavlja ugovor izmedju poduzetnika i ulagača-kupaca obveznice (još jednom napomena da je ovdje riječ o kompleksnijem poslu, te da je ovakav način financiranja prikladniji za srednja i velika poduzetništva od manjih poduzetništava čije su potrebe i mogućnosti nedostatne za emisije vrjednosnih papira). No, bilo je i slučajeva, kao što je tzv. 'Bowie obveznica' čija se vrijednost temeljila na autorskim i drugim pravima te očekivanim budućim prihodima).

Obilježja obveznice i refinanciranje

U ugovoru su istaknute par value vrijednost obveznice (nominalna - odnosno tzv. Face Value - vrijednost po kojoj ih je poduzetnik izdao), navedena kamata (kupon) i vrijeme sazrijevanja (prestanka).
Važno je zapamtiti da Face Value obveznice ponekad ima malo veze s tržišnom cijenom obveznice. Ukoliko poduzetnik izda 100 dionica po napisanoj vrijednosti 1.000 kuna s kuponom, odnosno premijom obveznice (što predstavlja ukupnu nominalnu vrijednost, tzv. Face Value), tržište će odrediti kolika će tržišna cijena obveznice odista biti što zavisi o nizu čimbenika.
U ugovoru mogu biti navedene posebne karakteristike obveznice ako za istim postoji potreba.
Treba naglasiti kako se i kupci obveznice osiguravaju kolateralom (imovinom izdavača obevznice ako se dogodi nešto nepredvidjeno) ili ugovor prestaje važiti - tzv. Default stanje).
Nakon što poduzetnik etablira biznis i počne se služiti raznolikijim i lukrativnijim načinima sakupljanja kapitala, može izdanjem novih obveznica zamijeniti stare obveznice (postupak refinanciranja). Takodjer je moguće da se poduzetnik odluči na raniju isplatu i okončanje postojeće emisije, posebice ako kamatne stope padnu i na taj način financiranje obveznicama postane skuplje od bankarskog.

Karakteristike tržišta kapitala i cijena obveznica

Poduzetnici trebaju potpunije razumjeti financiranje obveznicama na obvezničkim tržištima gdje je dobra gospodarska situacija loša vijest jer se smanjuje ili ukida dobit na obveznicama.
Druga je opasnost stopa inflacije koja je proteklog desetljeća uravnotežena na svjetskim tržištima, ali koja još uvijek predstavlja polugu za razvoj siromašnijih zemalja (financiranje poduzetništva tzv. ciljanom inflacijom).
Inflacija je protivnik investiranja u obveznice jer poništava dobit vlasnicima obveznica koje nose fiksnu godišnju kamatu, a s druge strane inflatorna gibanja nerijetko potaknu poduzetništvo te cijene dionica kompanija počnu rasti.
Aktivna bikovska (Bull) situacija na tržištima kapitala s višim prinosima 'smrt' je za obveznice.
Nadalje, ukoliko vlasnici obveznice odluče prodati svoju obveznicu prije isteka, gube na glavnoj vrijednosti što cijelu dotadašnju investiciju čini upitnom.
Ulagači u obveznice, a to su mirovinski, zdravstveni, investicijski i dr. fondovi (svi fondovi ulažu do odredjene mjere u obveznice, ali postoje i fondovi koji su isključivo orijentirani na ulaganje u obveznice) smrknu se kad osjete da je gibanje na tržištu tako da kompanije polučuju sve bolje rezultate, inflacija raste (nevjerojatno je da je dosad najnaprednija - tržišna - ekonomija povezana za inflaciju kao neminovnost, što je posve krivo, jer 'proizvodjači' novca /banke i dr./ imaju trostruko veću dobit i troškove na samom novcu - kapitalu - nego na funkciji novca /medju kojima je i razvoj poduzetništva/).
Pozitivno je što će mnoge vlade i gradovi uvrstiti kupovinu svojih obveznica kao odbitak od poreza u okviru poreznih zakona u propisa svake zemlje.
Upute za čitanje stanja obveznica u dnevnim novinama, internetu itd. Malo su složenije za ovaj uvodni stupanj informacija o obveznicama, ali ako u novinama,pr. kupac obveznice nekog poduzetništva pročita: 125/12/42 to znači da oni koji su kupili obveznicu za 100 kuna mogu je sada prodati za oko 125 kuna.
Kod obveznica značajna je vrijednost na koju su izdate, i koja piše na njima (Face Value). Prema toj vrijednosti postavljen je kupon, odnosno očekivani godišnji prihod od obveznice.
No, obveznice se rijetko prodavaju za vrijednost na koju su izdate. Obveznicu na 1.000 kuna izdate vrijednosti, u odredjenim okolnostima tijekom trajanja investitor može kupiti za, pr. 850 kuna, što mu onda daje dodatak profitu jer po isteku važenja obveznice, taj će investitor dobiti 1.000 kuna, kao i kupon do kraja trajanja obveznice na 1.000 kuna.
Odredjeni se broj obveznica prodaje odmah ispod vrijednosti izdate na obveznici, a uplaćuje se puna vrijednost po isteku što predstavlja kuponsku naknadu zbog smanjenja troškova financijskih transakcija, isplata itd. tijekom trajanja obveznice, a prema očekivanoj dobiti (tu spada kategorija tzv. Zero Bonds).

____________________________________________________________

Tekst 15 :

FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA U BANKAMA


HRVATSKA STVARNOST:

Banke su konzervativne organizacije kojima je najvažnije osigurati povrat kredita, kamata i 'kreditnih troškova', pa automatski traže kolaterale koji će ih spriječiti od mogućih glavobolja u svezi s poslovanjem kreditnog dužnika uzrokovanim konkurencijom, tehnološkim promjenama, ljudskim konfliktima, ekonomskim okolnostima, strukturom financija…

Što su kolaterali

Temeljne su funkcije kolaterala: smanjenje bilo kakvog rizika u slučaju financijskih ili poslovnih teškoća kreditoprimca, smanjenje troškova obrade kredita i monitoringa u odnosu na poslovni rizik, te povećanje odgovornosti komitenta da ispuni svoje obveze prema banci kreditodavatelju.
Kolaterali, s druge strane, omogućuju korisniku kredita bolje uvjete i širu dostupnost kapitala.
No, što se dogadja s poduzetnicima koji nemaju fizičku imovinu kao kolateral (kuća, stan, strojevi itd.)?
Osnovne informacije o kreditiranju poduzetništva kod banaka u Hrvatskoj postaje dostupnije nego ikada dosad. Pritom, ponavljamo, važno je znati da su banke i poduzetnici na suprotnim pozicijama: banke čuvaju i prodaju tudji novac za svoj profit, a poduzetnici (proizvodni, inovativni, izvozni) stvaraju nove vrijednosti za profit i dobro društva.
Poduzetnici izgradjuju zdravi temelj razvoju jedne države, dok ga banke nerijetko radi obveze prema zakonu, komitentima i štedišama, naprosto 'steriliziraju', jer 'njihov' novac,koji uglavnom i nije njihov nego predstavlja agregate štednje i tekućih računa klijenata, nerijetko predstavlja smisao i funkciju po sebi.
Ipak, uz postojeću ekonomsku politiku, čak je i bankarski novac, koji je kod nas u posljednjih nekoliko desetljeća bio pretežito destimulativnog karaktera (za realni sektor) dostupniji nego ikada dosad. Posjetom banci ili još praktičnije utipkavanjem web stranica putem interneta, svaki će poduzetnik naći pregršt potrebnog materijala i dokumentacije u svezi s zahtjevima za financiranje, poticajima, programima itd.
Na žalost, većina poduzetnika, čiji kolaterali ne podržavaju zahtjeve banaka, na kraju završe pred referentom u nekoj od komercijalnih univerzalnih banka u Hrvatsko i muke poduzetnika u pravilu počinju.
Stoga, svaki poduzetnik treba znati abecedu financiranja poduzetništva, koja se u Hrvatskoj većinom svodi na bankarsko kreditiranje.
Žalosno je da se mnogi poduzetnici-početnici gotovo i ne mogu kreditirati/financirati (osim u slučaju dobivanja jamstva HAMAG-a) zbog nepostojanja prikladnih programa i nepostojanja prikladne strukture.

Što treba znati o bankama

Banke su inače skeptične prema kategoriji poduzetnika, posebice početnika.
Svaki poduzetnik, stoga, treba sebi i drugima olakšati početnu situaciju ispravnim stavom, profesionalnošću, pripremljenošću, znanjem i nadasve poštenjem.
Kao prvo, želi li uopće otplatiti kredit ili neko drugo financijsko rješenje koje njegovo trgovačko društvo (d.o.o.) ili obrt dobije? U Hrvata još je uvijek prisutan jugoslovenski sindrom po kojemu se povrat kredita svodi na problem kreditora, a ne korisnika kredita.
Kad kreditor dodje po naplatu svojih potraživanja, kao i kod bespravne gradnje koja redikulizira one koji su platili sve pristojbe i čekali godinama na početak gradnje, 'očajni' poduzetnik pozove kamere nacionalnih televizija i stavi dvoje djece na prozor.
Taj smo ‘film’, na sreću, već odavno apsolvirali.
Potom, svaki poduzetnik treba dobro analizirati hoće li njegovo poduzetništvo rezultatima biti u stanju isplaćivati obroke i glavnicu kredita (ili nekog drugog financijskog rješenja)?
U suglasju s gorenavedenim, treba odrediti točnu svrhu, ročnost kredita (ili financijskog rješenja), treba se što preciznije utvrditi koliko će kredit (ili neko drugo financijsko rješenje) opteretiti poslovanje poduzetništva, te na kraju, svaki poduzetnik treba razmisliti o najoptimalnijim stvarno mogućim kolateralima za kredit (ili neko drugo financijsko rješenje).
Nije slučajno da banke, ministarstva, ulagači i dr. traže od poduzetnika ili budućeg poduzetnika stavljanje ‘na bubanj’ vrijednih dijelova njegove imovine, kao dokaz vjere u projekt za koji traži financijska sredstva.
Na taj se način zapravo ‘opipava’ ozbiljnost kreditotražitelja, koji u brojnim poduzetničkim ‘projektima’osim brbljanja o ‘sigurnom superprofitu’ zapravo malo što drugo ulažu.
Iznimku ovom pravilu predstavljaju stvarni proizvodni i poljoprivredni programi, poglavito oni izvozno konkurentnih i graditeljskih projekata, te svih poduzetništava koji sadrže robe ili usluge koje su deficitarne u Hrvatskoj.
U svakoj će banci željeti znati kakve su poslovne knjige poduzetnika (ukoliko nije riječ o početniku i novom poduzeću), tko su glavni poslovni partneri i kupci, plaćaju li se obveze na vrijeme, kolika je pokrivenost polica osiguranja, postoje li dugovanja…
Bankama i ulagačima su nadasve važni karakter i etičnost poduzetnika, kao i njegov/njezin osjećaj odgovornosti i obveze.

Ali tu mukama poduzetnika još nije kraj

Potom, banke će zanimati i stanje poduzetništva, bilanca poduzetništva (ukoliko nije riječ o novom poduzeništvu, ali za to ionako još nema rješenja u Hrvatskoj), kakav je tijek kapitala (cash-flow), je li previše novca vezano za trajnu imovinu, postoji li hipotekarni kredit, leasing opreme i sl.
Zatim slijedi izbor pravog kredita. Odgovara li poduzetniku kreditna linija (u sklopu nekog od programa), kredit s dugoročnijom otplatom ili kratkoročni kredit?
U svijetu, kao što smo naveli u uvodu, postoje tzv. osigurani i neosigurani krediti. ‘Neosigurani’ krediti su, izmedju inih, krediti kada se banci,odnosno izvoru kapitala, ne daje klasičan kolateral, već banka ili neki drugi izvor kapitala odobrava kredit zbog komitentskog odnosa s poduzetnikom koji je zatražio kredit, njegovog dobrog stanja, ugleda i sl.
'Osigurani' krediti su vrst kredita kod kojih banka zatraži kolateral za otplatu kredita,kamate i troškova. Kolaterale za poduzetnike predstavljaju kredibilan jamac, nekretnine i pokretnine koje se kupuju kreditom, roba, potraživanja, narudžbe s ugovorenom uplatom, police životnog osiguranja, dionice, obveznice,depoziti i sl.
Ponovimo još jednom da je tržište ‘poduzetničkog kapitala’ (venture capital market) posve drugačija priča, jer tu sudionici dijele rizik s poduzetnikom na način da postaju udjelnici u projektu s strategijom izlaza, odnosno u trenutku isplate uloženog i ugovorene premije.

____________________________________________________________

Tekst 16 :

POTICAJI PODUZETNICIMA U HRVATSKOJ
(ARHIVA 2005-06)


VIŠE INFORMACIJA O KONKRETNIM POTREBAMA: ivan@cda.hr

Za kraj, obavijesti koje će svakog poduzetnika radovati. Naravno, riječ je o poticajima, prije svega na državnoj razini, koje promiče Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) kroz programe i ustrojne privilegije poduzetnicima, kao i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u odnosu na bankarske klasične 'poslovne' kredite .
MINGORP je upravo dostavilo prijedlog novog Zakona o poticajima koji bi se po odobrenju Hrvatskog sabora aktivirao početkom 2007. godine.

No, za orijentaciju polaznicim a Seminara-radionice u ovom tekstu navesti ću neke obrasce dosadašnjih poticaja.

HBOR se prilagodio poduzetnicima...

Obzirom da je izvoz jedina orijentacija (pre)zaduženih Hrvata, Hrvatksa banka za obnovu i razvitak (HBOR) običava nuditi osiguranje izvoza od političkih i komercijalnih kredita, uz pokriće do 85% za kratkoročne poslove (u financijskom svijetu razdoblje do 1 godine, a u ovom slučaju uglavnom oko 180 dana) i 95% za srednjoročno dugoročne poslove. Mogu se osigurati potraživanja u koje ulaze pojedinačna,kontinuirana isporuka jednom inozemnom kupcu ili više kupaca; štete tijekom proizvodnje; kredit ; kredit dobavaljaču; ulaganja u inozemstvo; kredit za pripremu izvoza i dr.
Za nove poduzetnike ohrabrujuće je da HBOR kreditno potiče utemeljenja pravne osobe malog i srednjeg poduzetništva, direktno kreditira početnike, kreditira poticanje razvitka malog i srednjeg poduzetništva, financira poticajne mjere za samozapošljavanje i dr.
Navedeni krediti, maksimalno uprilagodjeni poduzetniku, predstavljaju uz veliki broj drugih programa i kreditnih linija, potporu i poticanje za grupu poduzetnika koja se u Hrvatskoj nema kome obratiti, jer uglavnom ne zadovoljava (kolateralne) zahtjeve komercijalnih banaka.

…a MINGORP pruža potporu

Ministarstvo gospodarstva,rada i poduzetništva (MINGORP) otišlo je još dalje u profiliranju kredita za područja ugrožena ratnim i demografskim okolnostima (pr. od posebne državne skrbi); tradicionalne obrte koji nestaju, ljude zrelije ili mladje dobi koji su (ostali) bez posla, a iskustvom znanjem i vještinom ne zadovoljavaju poslovnim zahtjevima suvremenog doba (makar je i to upitno, ali se u svakom slučaju putem škola i internet učenja treba provesti doobrazovanje i aktiviranje prerano umirovljenih djelatnika) ; inovativne proizvode i sl.
MINGORP pruža kroz svoju Hrvatsku agenciju za malog gospodarstvo (HAMAG) i druge povezne organizacije jamstva za (bankarske) kredite propulzivnim i komercijalno potencijalnim projektima, organizirajući mrežu konzultanata koji sudjeluju od početnih dobi pripreme uistinu opravdanog poduzetništva.
MINGORP,nadalje, povoljno financira/kreditira restrukturiranje poduzetništava; marketinške aktivnosti kako bi poduzetnici što prije dosegli zatražene standarde razmišljanja i poslovanja (u društvu blagostanja u kojem ponuda premašuje potražnju promidžba je važan čimbenik za razliku od društvene socijalističke tvorevine koja je zapravo predstavljala društvo nedostatka robe i usluga pa marketing i nije bio potreban); edukaciju u poduzetništvu; poduzetničke potporne institucije; poduzetničke inkubatore; nove zadruge (u sklopu prikladnog programa), razvoj zadrugarstva (kroz istoimeni projekt); uvodjenje clustera (Projekt 'Zajednički proizvod'); inovacije i nove proizvode obiteljsko poduzetništvo u turizmu, i dr.

____________________________________________________________

Tekst 17 :

KATEGORIJE MIKRO, MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA U EUROPSKOJ UNIJI



Što EU smatra mikro, malim i srednjim poduzećima?

Obzirom da će Hrvatska uskoro potpisati povelju o malim i srednjim poduzećima, dobro je znati da je Europska unija još 8. svibnja 2003. godine prihvatila nove definicije o mikro, malim i srednjim poduzećima, modernizirajući na taj način definicije koje su važile od 1996. godine.

Što se promijenilo, što je ostalo isto?

U definiciji mikro, malih i srednjih poduzeća korištena su dva kriterija:
* broj zaposlenih
* financijski kriterij (visina prihoda ili bilančna vrijednost imovine).

Kriterij broja zaposlenih u novoj je definiciji ostao nepromijenjen, ali je značajnije povišen financijski kriterij, i to zbog utjecaja inflacije u razdoblju od 1996. godine do 2003. godine, ali i povećane produktivnosti rada.

Novi kriteriji određuju sljedeću kategorizaciju malih poduzeća:
mikro poduzeća: (u 1996. godini nije postojala definicija o mikro poduzećima):
* broj zaposlenih: manje od 10 zaposlenih
* financijski kriterij: od 2 do 10 milijuna Euro prihoda I/ili do 2 milijuna Euro bilančne imovine

Malo poduzeće:
broj zaposlenih: manje od 50 zaposlenih
financijski kriterij: od EUR10 do 50 milijuna prihoda (u staroj definiciji EUR7 milijuna) ili do EUR10 milijuna bilančne imovine (u staroj definiciji EUR5 milijuna.

Srednje poduzeće:
broj zaposlenih: manje od 250 zaposlenih
financijski kriterij: od 50 do 250 milijuna Euro prihoda (u staroj definiciji 40 milijuna Euro) ili do 43 milijuna Euro bilančne imovine (u staroj definiciji 27 milijuna Euro).

Zašto je došlo do promjene definicije?

Europska unija želi pojačati efikasnost svojih programa i programa zemalja članica u području poticanja razvoja mikro, malih i srednjih poduzeća, jer ta poduzeća čine 99 % svih poduzeća u Europskoj uniji i takva poduzeća su okosnica zapošljavanju u Europskoj uniji. Prema riječima Erkki Likkaneena, dužnosnika Europske unije za poduzetništvo, sektor malih i srednjih poduzeća je ključ inovativnog i poduzetničkog djelovanja, a time i osiguranja konkurentnosti Europske unije. Bolja definicija poduzeća s obzirom na veličinu omogućava lakše identificiranje njihovih potreba i razvoj efikasnijih politika za rješavanje specifičnih problema koji nastaju upravo zbog njihove (ne)veličine.

Izvor: Prof. dr. sc. Slavica Singer

____________________________________________________________

Tekst 18:

OSIGURANJA PODUZETNIKA I PODUZETNIŠTVA


Stupanj razvijenosti financiranja poduzetništva i podrške poduzetnicima, dakako, ovisi i o opsegu osiguravateljskih usluga kojih u Hrvatskoj uopće nema ili postoje samo deklarativno.

Izuzetak je Hrvatska banka za obnovu i razvitak koja osigurava kredite izvoznicima putem nekoliko linija.

Uz nedovoljno razvijeno osiguranje kredita, štednih uloga (depozita) tragično je stanje tzv. osiguravateljske industrije u Hrvatskoj u odnosu na malo i srednje poduzetništvo, poglavito nova poduzetništva.

Hrvatski poduzetnici su posve zanemareni jer urodjenici iz zapadnih 'razvijenih' zemalja smatraju da su varijacije životnog osiguranja dostatne za ispunjavanje potreba hrvatskoih neinformiranih ljudi (‘zahvaljujući’ 40-godišnjem socijalizmu na prijelazu u komunizma).

Ne samo oni, nego i korisnici usluga tzv. poslovnog bankarstva u Hrvatskoj, koje je zapravo antipoduzetničko (U stvarnosti, dosadašnja situacija, uz sudjelovanje MMF-a i Svjetske banke, zovu se monetarna i svekolika okupacije naroda jedne zemlje).

Upravljanje rizikom u poduzetništvu i ulaganju (bankarstvu, osiguravajućim društvima, investicijskim poduzećima i društvima za upravljanje otvorenim i zatvorenim fondovima, i dr.) ključno je za reguliranje cijene ukupnih činidbi poduzetništva, vrjednosnih papira i novca.

Bit ovog teksta je ukazati na nepostojanje relevatnog osiguravateljskog instrumentarija za poduzetnike koji mogu poslužiti pred kreditorima i ulagačima kao kolateral sprječavanja nerealizacije poslovnog plana ili neke druge radnje koja je financirana eksternim izvorima (ulagačkim; bankarskim; i dr.).

Malo (i srednje poduzetništvo) treba biti osigurano velikim brojem vrsta polica, a svrishodnost i korisnost uporabe ponudjenih instrumenta (osiguranja) ponajviše zavise o profilu poduzetništva.

Tako primjerice, za poduzetnike trebaju postojati police koje ga osiguravaju od odgovornosti od nesretnog slučaja u javnosti koje treće osobe mogu povesti protiv poduzetnika u slučaju da neka poslovna aktivnost ili proizvod uzrokuju, primjerice, tešku ozljedu ili smrt neke osobe.

Takodjer, potrebne se i malo slojevitije police osiguranja managementa nekog poduzetništva za sprječavanje naknada šteta koje mogu nastati radi neprofesionalnosti, gubljenje intelektualne imovine,gubitak dokumenata, nepoštenja i tome sl.

Potom, poduzetnici moraju imati dostup polici koja ih štiti od odgovornosti pred zaposlenikom u slučaju da isti podigne tužbu zbog ozljede na radnom mjestu ili bolesti za koju se utvrdi da je rezultat rada.

U (razvijenijem) svijetu postoje i police, koje bi nadasve dobro došle hrvatskoj managerskoj kasti, a odnosi se na policu osiguranja od nesposobnosti, neznanja itd. u radu, ukoliko se za iste ne iznadje da su bile uvjetovane višom silom i izočnošču namjere.
Svaki direktor poduzetništva treba biti osiguran policom koja ga štiti od šteta uzrokovanih, primjerice, njegovom nepažnjom.
Naravno, temelj osiguranja poduzetništva su police koje štite od poslovnih rizika, ali prije što ih obradimo, spomenimo da poduzetnik mora imati policu (ili police, štogod je praktičnije) za osiguranje opreme, nekretnina i sadržaja u nekretninama (namještaja, aparata, umjetnina itd.), šteta na vozilima (full-kasko je najpreporučljiviji), te protiv mogućih pravosudnih troškova koje mogu izazvati tužbe protiv poduzetništva, poduzetnika itd.
Uz navedene, moguće je osigurati kompjutersku opremu, prijenosnu elektronsku opremu….

Faktoring služi (uglavnom) za osiguranje naplate kod izvoznih partnera (kupaca), a financijski derivati (opcije, futuri, hedgeing) za definiranje pozicije radi osiguranja protiv loših ili nepredvidjenih dogadjanja na tržištu roba, vrijednosnih papira i rada.

Ozbiljno osiguravajuće društvo s referentima i vlasnicima koji nešto znaju o poslovnim rizicima (U koje spadaju i posebni politički rizici, kao i rizici od gubitka vrjednosti neke domicilne valute u kojima se vrši plaćanje u odnosu na EUR, USD, YEN i dr. – takvim vrstama osiguranja bave se specijalizirana osiguravateljska društva), trebaju donijeti poduzetniku komaparativne prednosti zbog sniženja mogućih i vjerojatnih rizika kod investicije.

U slučaju nepostojanja dostatnog kredibiliteta poslovnog partnera čije radnje u lošoj namjeri mogu prouzročiti nestabilnost poduzetnika (i njegovih kooperanata itd.), poduzetnik se može osigurati u diskontnoj prodaji dugovanja prema kompanijama koja se bave tom, u svijetu, krajnje legalnom financijskom djelatnošću.

Ukoliko je poduzetnik graditelj, treba osiguravati svaku etapu (dob) gradnje i anagažirati (ne pasivizirati) kapital.

Takodjer, poduzetnici-početnici o čijrem radu i čijim sposobnostima zavisi uspjeh poslovnog plana, mogu sebe osigurati u slučaju nesreće, bolesti i sličnog trajnog ili privremenog onesposobljavanja,s time da svota na koju su osigurani treba odgovarati visini ulaganja s prinosima investitora ili banaka. Na taj način, imajući u vidu i početnu imovinu poduzetništva koja uključuju i intelektualni kapital (prava, projekti, inovacije itd.), izvori kapitala bi trebali biti osigurani od tzv. volatilnosti tržišta, odnosno nepovoljnih dogadjanja na tržištima vrijednosnih papira i novca koja utječu na cijenu novca, odnosno fiskalna politika, nerijetko i pod pritiskom zatečene monetarne situacije, odlučuje o poduzetničkoj proaktivnosti instrumenata na tržištima kapitala. Više kamatne stope središnje banke i prinosi na državne obveznice destimuliraju rizičnije investicije, i obrnuto.

Lepeza osiguranja zadire i u banke, odnosno korisnike kredita ili vlasnike vrijednosnih papira.

Za banke i poduzetnike postoje sofisticiraniji načini (u odnosu na ukupan mehanizam rada i ustroja) osiguranja kredita, ali i od nepoželjnih učinaka dugovanja.Usluge osiguranja kredita omogućuju svježe informacije poslovnim strankama, blagovremeno uočavanje mogućih problematičnih situacija, kalibriranje rješenja u cilju postizanja optimalne situacije za stranke, te omogućuje stranci prednosti koje proizlaze iz police kreditnog osiguranja, kao što su dostup slojevitijem načinu naplate dugovanja i pravnoj logistici potrebnoj za izvršenje istog. Pritom su moguće prodaje kreditne obveze putem specijalizirane aukcije ili ponude, pri čemu se krediti definiraju prema veličini, kvaliteti, vrsti, zastupljenim i zatraženim kolateralima i naravno području korisnika kredita, odnosno kreditodavatelja.

U svakom slučaju, suština ovog teksta za poduzetnike je prihvaćanje činjenice i prakse da su osiguranja predvidjena za svaku dob poduzetništva, projekta, radnje i sl. Zašto ih još činjenično nema kod nas, treba upitati iz dosadašnjih vlada koje steriliziraju ili nepovratno poklanjaju hrvatska bogatstva.

____________________________________________________________

Tekst 19:

KREDITIRANJE NEZAPOSLENIH – POTICANJE PODUZETNIČKOG POTENCIJALA


Funkcija ovog teksta je ukazivanje na dosadašnju neučinkovitu politiku poticanja poduzetništva i radnog aktiviranja nezaposlenih u Republici Hrvatskoj, poglavito poduzetništava u ranim dobima, zbog nepostojanja prikladnih financijskih inicijativa, mikrokreditnih programa i praktične podrške, što posljedično utječe na rast stope nezaposlenosti i pasiviziranja nacionalnog budžeta čije fiskalne mjere ne služe stvaranju novih vrijednosti nego financiraju održavanje postojećeg negativnog stanja.

Nezaposlenost, osim dramatičnog utjecaja na ljudske sudbine, osjećaja nepotrebnosti, nemogućnosti civilizacijskog življenja i osobne istrošenosti, što se zrcali i na nelagodi ukupnog društva, snažno utječe i na poduzetničke cikluse. Zadovoljavanje i najminimalnijih prava nezaposlenih stvara fiskalno i monetarno dezinvesticijsko okružje i uskoro upravljači javnom imovinom u cilju uvećanja iste za opću dobrobit (to se u zemljama bivše Jugoslavije još uvijek zove - vlast,vladanje, nap.p.) upadaju u slijepi krug, poglavito ukoliko što ranije ne poduzmu barem dio nezaposlenih sposoban za pokretanje i razvoj poduzetništva.

Podrška, financiranje i kreditiranje nezaposlenih u svrhu poticanja samozapošljavanja predstavlja jedini izlaz iz teške situacije danas, zapravo preduvjet razmišljanja o ikakvoj pozitivnoj budućnosti hrvatskog naroda koja ne znači obnavljanje gospodarskog ropstva nakon stoljeća pod terorom genocidnih Osmanlija, te potom vladavine 'Austrougarima', Srbima i dr. nad Hrvatima.

Isprva, definirajmo tko se smatra nezaposlenim, medju kojim se kriju deseci tisuća vjerojatnih malih poduzetnika? Nezaposlenim, se smatraju 'osobe koje su sposobne za rad ali ne mogu naći posao'. Nezaposlenim se smatraju osobe koje nemaju stalno radno mjesto i primanja, a aktivno traže posao. Nezaposlenost je uglavnom povezana s neimaštinom, a stanje postaje tim ozbiljnije za nezaposlenu osobu ukoliko je izgubljeni posao bio primaran ili jedini izvor prihoda.
Nastavak trajanja nezaposlenosti uobičajeno se razvija u oblike poput siromaštva, zaduženosti i izraženih fizičkih i psihičkih problema.

Trajanjem nezaposlenosti čovjek gubi smisao u životu, gubi ambiciju samoostvarenja, nedostaje mu cilj, radost postignuća, ostvarenja, dokazivanja pred društvom.
Takav čovjek prestaje biti suvremeni čovjek, on postaje sjena koja vegetira, frustriran okolnostima, nemoći i nemogućnosti razvijanja sebe, svojih sposobnosti koje bi na koncu prerasle u novostvorenu vrijednost društvu.

Nezaposlen osoba postaje trošak na grbači sadašnjih i budućih poreznih obveznika, upada u ravnodušje, a društvo niti upravljačke strukture ne pokušavaju poduzeti tog nezaposlenika u korist društva.

Za nezaposlene u Hrvatskoj de facto nema kredita

Nezaposleni Hrvati, kojih je otprilike oko 300.000+, ne računajući one koji glume zaposlenost u političkim i daljnjim javnim (političko)administrativnim službama, svojim bi angažmanom u funkciji istinskih poduzetnika trebali biti jedan od ključnih čimbenika razvoja i gospodarskog zamaha na svakoj razini u Hrvatskoj, od lokalne, regionalne do nacionalne.
Naravno, mnogim od tzv. kriznih grupa nezaposlenih starijih od 45 godina s neaplikativnim radnim iskustvom i nedovoljno ažuriranim znanjem i sposobnostima, kao i mladim s više traženog znanja ali bez iskustva, treba se pružiti potpora kroz stručno osposobljavanje doobrazovanje, dokvalifikaciju i stažiranje, posebice kod nezaposlenika koji se odluče upustiti u objektivno izvedivo poduzetništvo - 'sveti gral', srce opstanka svakog naroda.

No, što se dogadja u Hrvatskoj, koja je preplavljena stranim univerzalnim banakama s praktički nekvalitetnim i nerazvojnim kapitalom u odnosu na podršku nezaposlenim?

Financira li ili kreditira li netko u RH nezaposlene?

Odgovor je: uglavnom nitko!!
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, uz mnoge naizgled obećavajuće programe, zapravo ne postoji nijedan izvediv program za samozapošljavanje, odnosno (samo)kreditiranje. Vlada RH je bila ukinula prethodni program poticanja zapošljavanja (namijenjen poslodavcima) radi neučinkovitosti i funkcionalnog varanja svih poreznih obveznika (koji su zapravo - država). Kako još nema novih poticajnih mjera, zaboravlja se da je najvažnija odgovornost Vlade osiguravanje zakonskih uvjeta i drugih uvjeta potrebnih za nesmetani razvoj poduzetništva.
S druge strane, prava nezaposlenih glede novčanih naknada nedovoljno su riješena, tako da i mogući krediti na temelju naknade, odnosno po zapošljavanjaju kasnije plaće rijetko dolaze u obzir. Bizarno je da kredite nezaposlenim, barem deklarativno, 'daje' samo jedna štedno kreditna zadruga u okviru gotovinskih kredita (kod kojih inače korisnicim akredita iznos kredita prema oročenom depozitu iznosi 1:3), ali uz garanciju tri jamca (umjesto dva kao kad kredit uzimaju zaposleni ili umirovljenici).
That's it, narode!!!
Takva 'bodljikava žica' razdvaja nezaposlene, a ubrzo i društvo, od civilizacije rada, uspjeha, materijalnih pretpostavki za podizanje obitelji, i nadasve stvaranje novih društvenih vrijednosti proizvodima, uslugama, novom zaposlenošću, izvozom…Dakle, nezaposleni i njihove obitelji mogu prestati biti trošak na grbači naroda te ukoliko im se omogući kvalitetna podrška pozitivno utjecati na katastrofalnu platnu bilancu RH koja je rezultat izočnosti svake iole razumnije ekonomske politike osim antiniflacijskih mjera prije 12-13 godina koja je zapravo samo preduvjet za razvoj propulzivnog ekonomskog sustava, a ne sustav.
Svaki poduzetnik i zaposlenik svojim poreznim davanjim pokreće skrb o ljudima, hrvatsku znanost, zdravstvo, kulturu, infrastukturu, komunalije, pravično i učinkovito pravosudje, stvarnu trodiobu vlasti (upravljanja državom koja predstavlja autohtoni narod i sva bogatstva unutar medjunarodno priznatih granica), brigu o životinjskom i biljnom svijetu…

Stoga, problem nezaposlenosti i velikog budžetskog tereta može se riješiti jedino poticanjem istinskog proizvodnog i izvoznog poduzetništva s djelotvornom posljedicom porasti stope zaposlenosti umjesto da se to radi kao dosad na trošak društva i poduzetnika ranijim umirovljivanjima i prijevremenim mirovinama dečkima od 30-ak,40-ak godina, čime se nominalno 'smanjivala ' nezaposlenost, a pojačavao porezni pritisak i obveze države - dakle sviju nas, jer mi smo država.
Činjenično, posljednih desetak i više godina gotovo da se nitko ne brine o nezaposlenima koji nemaju svog zastupnika i čije se najbolje poduzetničke godine gase neiskorištene.
Najbolnije odjekuje u novčarskom tremanu nezaposlenih čije potencijale nitko ne želi iskoristiti za ukupnu dobrobit društva.

Financiranje nezaposlenih poduzetništvom u razvijenim zemljama

Mogućnost kreditiranja nezaposlenih izaziva jezu i nevjericu kod komercijalnih banaka, opsjednutih potrebom za rudimentarnim kolateralima, uz klasično neznanje i administrativno nagrizajuće ravnodušje nadležnih o kojima zapravo ovisi sudbina sviju nas.
U razvijeni(ji)m državama (SAD, EU, Kanada itd.), problem nezaposlenih osoba rješava se na društvenoj razini (putem inicijativa, fondova, poduzetničkih programa i sl.) i prilagodjenim kreditiranjem.
Takve se inicijative, primjerice u SAD, odnose na ekonomski razvoj, strukturne radove, obrazovanje itd. Vlada SAD itekako se brine o svojim nezaposlenim putem bespovratne pomoći i potpore u programima za gospodarske razvojne projekte, stvarajući poslove osobama s minimalnim prihodima (naknadama) poglavito u infrastukturnim sektorima kao što su gospodarski razvoj, komunalni razvoj (gradnja, obnavljanje,zaštita od vatre i dr.), zaštita od elementarnih nepogoda (poplava), obrazovanje, poduke itd.
Nezaposlenim su na raspolaganju i kompjuterski programi za stalno traganje (putem interneta) za izvorima pomoći i bespovratnih sredstava, što je posebice korisno za buduće ili nove poduzetnike.
U Velikoj Britaniji, pak, usluge za poduzetnički razvoj okrenute su i prema nezaposlenima, a uključuju specijilizirane razvojne urede,inicijative, donatore i programe potaknute fiskalnim mjerama, koji nezaposlenim pružaju praktičnu pomoć, informacije o poslu i gospodarstvu, registracije, savjete i sl. kako bi se nezaposleni poduzeo u aktivnog člana društva koji svojim radom, znanjem i idejama doprinosi društvu.
Centri (poput, primjerice, The Centre for Developing Connections), pomažu novim poduzetnicima u spoznavanju i osvarivanju poslovnih prigoda. Usluge takvih centara uključuju poslovne savjete i informacije, vodiče kroz karijeru…
Zaklada Princes Trust - Business omogućava nezaposlenim ili djelomično zaposlenim mladjim ljudima izmedju 18 do 30 godina financiranje tzv. niskim kreditima nepovratnim sredstvima ili 'mekanim' kreditima.
Razvojne agencije (pr: South East England Development Agency) pružaju (i) nezaposlenim široki raspon podrške u poslu i investicijskih usluga. Cilj takvih agencija je je osnaženje lokalnih ekonomija niskom korisnih inicijativa koje uvećavaju proizvod te regije i stopu zaposlenosti.
Važnu ulogu pritom obnašaju i financijske institucije koje se uglavnom bave tzv. mikrofinanciranjem i mikrokreditiranjem.
Nezaposleni u razvijen(ij)im zemljama imaju pravo na kredite raznih vrsta, pogotovo jer nezaposlenost ne može trajati godinama bez nade (odnosno, sve manje nade ukoliko se nezaposlena osoba ne doobrazuje i sl.), a ljudska prava u ljudskom društvu najučinkovitije se očituju kada radnik ostane bez posla (pri spomenu ljudskih prava, mislim na stvarna ljudska prava, a ne ona politički nametnuta ili izmišljena homoseksualaca, manjina koje su palili i uništavali Hrvatsku i sada se vraćaju u kuće koje su im obnovili porezni obveznici zbog 'pritisaka niz EU' i sl., nap.p.).
Nezaposlena osoba u razvijen(iji)im državama ne postaje manje vrijedna u društvu, takvu osobu ne ismijavaju niti ju malogradjanski žale, nego je žurno aktiviranje takve osobe prioritetni cilj upravljača državnom imovinom .

Praksa kreditiranja nezaposlenih

Nakon što jedna osoba izgubi posao, računi joj i dalje dolaze, a nema ih odakle platiti. I tako mjesec za mjesecom. Zbog toga su uvedeni i krediti za nezaposlene koji se odnose na osobe koje ne mogu normalnim načinom dobiti kredit, a ispunjavaju sve karakteristike nezaposlenih (osoba koja nema stalno radno mjesto i primanja, aktivno traži posao itd.).
U tzv. socijalnim državama zemalja osnivačica EU, nezaposlena osoba dobija naknadu (kao i u Hrvatskoj) ukoliko ispunjava uvjete.
No, nezaposlena osoba ne može pokrenuti poduzetništvo s takvom minimalnom količinom novca namjenjenoj za preživljavanje te osobe do pronalaska novog posla. Stoga ta osoba mora uzeti kredit koji se razliku po cijeni (efektivna kamatna stopa, troškovi kredita) razlikuje od 'normalnog' kredita.
U Velikoj Britaniji i SAD veliki broj financijskih kompanija i banaka (posebice tzv. charity banaka) kreditira ili financiura nezaposlene. Visina kamatne stope povezana s razinom rizika povrastka kredita što je razlog da je uobičajena kamatna stopa kredita za nezaposlene viša od drugih.
Na sreću, zakoni i propisi ograničavaju davatelje kredita u visini kamatnih stopa kao i općih kreditnih uvjeta jer se dogadjalo da korisnici kredita (za nezaposlene) zbog dugovanja uzrokovanih kamatnim stopama gube nekretnine i drugu založenu imovinu. U današnjem vremenu dostupnosti podataka na internetu, svaki budući zatražitelj i korisnik kredita može putem kalkulatora izračunati raspon kamatnih stopa kod većine kreditora.
Za kolateral se obično uzima nekretnina koju nezaposlena osoba može priložiti, kako bi dobivao kreditne obroke prema procjenjenoj i stvarnoj vrijednosti nekretnine. Drugi je način da se nezaposlena osoba koristi kreditom samo u alarmantnim slučajevima, a u brojnim slučajevima nezaposlena osoba kao korisnik kredita želi podmah cijeli kredit u odnosu na stvarnu vrijednost založene nekretnine.
No, što se dogadja ako nezaposlena osoba, posebice ukoliko je tek završila fakultet ili neku drugu školu, nema svoju nekretninu kao kolateralni zalog u dobroj vjeri?

Krediti za revitalizaciju radnih kapaciteta nezaposlenih

Još jednom, gospodarski razvoj nije ostvariv niti održiv s ogromnim brojem nezaposlenih osoba koje svakim danom nerada i nemogućnosti razvijanja svojih znanja gube svoju konkurentnost na tržištu rada i opću društvenu korisnost. Situacija je tim teža ukoliko nezaposlene osobe nemaju nekretninu i ovisne su o naknadi koju prima kao nezaposlena osoba.
Hrvatski zavod za zapošljavanje omogućava primanje naknade onim koji su prijavom na Zavod radili najmanje 9 mjeseci u posljednja 24 mjeseca. No, što je s naknadama onim koji još nisu radili, koji su radili, ali ih poslodavac nije prijavio?
Rješenje za veliki broj takvih nezaposlenih rješenje je samozapošljavanje, ali to nije moguće bez prikladnog način financiranja i posvemašnje podrške svakoj dobi samozapošljavanja.
U svakom slučaju, bilo gdje na svijetu, naknada nije dovoljna da nezaposleni zadrže dotadašnji način života. Ukoliko nemaju valjani kolateral, nezaposlene osobe u Velikoj Britaniji, koja je po mom mišljenju najcjelovitije riješila podršku malom i srednjem poduzetništvu i radu, tj . nezaposlenosti, pribjegavaju tzv. neosiguranom kreditu s višom kamatnom stopom. Pri tomu, a što je posve razumljivo, kreditori kontaktiraju urede za nezaposlene kontaktiraju radi prikupljanja potrebnih podataka. Kreditori nezaposlenih nakon obrade individualiziranog zahtjeva, a u slučaju odobravanja kredita, uračunavaju više efektivne kamate radi rizika.
Funkcija krediti za nezaposlene, osim onih za pokretanje poduzetništva, odnosi se primarno na refinanciranje dugovanja, zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, kupovinu opreme (kompjutera itd.), automobila i sl. Obzirom da su uredni prihodi preduvjet za dobivane 'normalnog' kredita, nezaposleni nikad ne bi bili u prigodi dobiti bilo kakav kredit. Ipak, ukoliko su trenutačno nezaposlene osobe bili uredni kreditni obveznici, banke i kreditori će im izaći u sustret i u doba nezaposlenosti ( i to bez stvarnih kolaterala).
Naravno, uz višu cijenu novca.

Gotovinski krediti u razvijenim zemljama ne diskriminiraju osobe prema statusu (ne)zaposlenosti. Ipak, kreditori, uzimajući u obzir rizik posudbe naplaćuju na takvu vrstu kredita i iznimno visoke kamate.
Tu treba istaknuti i Pay-Day Loan, odnosno kredit koji se odnose na obroke plaće ili naknade korisnika kredita. Prednosti takvog i većine gotovinskih kredita su brza dostupnost, manjih su veličina i uglavnom se vežu za naknadu koje korisnik kredit dobiva mjesečno ili tjedno (Velika Britanija) kao nezaposlena osoba.
Ipak, s takvim kreditima nezaposlene osobe ne mogu započeti poduzetništvo.

Mikrokreditima do svog posla: kako to rade (i) u susjednim zemljama

Temeljni ciljevi mikrokreditiranja su promicanje samozapošljavanja i mikropoduzetništva, putem povećanja raspoloživih kreditnih sredstva i drugih poslovnih usluga. Prioritet je pružanje pomoći najugroženijim ekonomskim grupama koje nemaju pristup tradicionalnim, komercijalnim izvorima sredstava – bankama, kako bi prešli s ovisnosti o humanitarnoj pomoći na aktivno zapošljavanje.

Mikrokreditiranje služi za financiranje osnovnih ljudskih potreba i pokretanje tzv. mikro poduzetništva.
Mnogi nezaposleni koriste upravo ovakav sustav financiranja koji je jeftiniji od klasičnog bankarskog, a za koji se nezaposleni uglavnom niti ne mogu nadmetati. Financiranje početne dobi poduzetništva je najrizičnije i zbog toga ga banke izbjegavaju. Nezaposlenima je problem nepostojanje prikladnog kolaterala, pa je stroga potrebna promjena u tretmanu nezaposlenih u funkciji radnog i poduzetničkog aktiviranja nezaposlenih. Naime, dosad se nezaposlenim praktički pomagalo da budu neaktivni izdvajanjem iz poreza zaposlenih. Što bi se dogodilo kada bi dio novca bio upotrebljen za podršku početnim dobima poduzetništava nezaposlenih? To bi nezaposlenima zasigurno omogućilo blagi odmak od ovisnosti o pomoći društva, a društvo bi dinamiziralo.
Pogledajmo kako problem zapošljavanja nezaposlenih pokušavaju riješiti u objektivno nerazvijenijim i gospodarski inferiornijim susjednim zemljama. Tako, primjerice, program Zavoda za zapošljavanje HB Mostar navodi da 'potiče samozapošljavanje otvaranjem samostalne obrtničke, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje, osnivanje poduzeća ili otpočinjanje neke druge samostalne poslovne djelatnosti, kojom nezaposlena osoba trajnije rješava problem svoga zapošljavanja'.
Zavod financijski podupire programe samozapošljavanja kojima nezaposlena osoba trajno rješava problem svog zaposlenja. Temeljni ciljevi mikrokreditiranja su promicanje samozapošljavanja i mikropoduzetništva, putem povećanja raspoloživih kreditnih sredstva i drugih poslovnih usluga. Prioritet je pružanje pomoći najugroženijim ekonomskim grupama koje nemaju pristup tradicionalnim, komercijalnim izvorima sredstava – bankama, kako bi prešli sa ovisnosti o humanitarnoj pomoći na aktivno zapošljavanje.
Stoga, mikrokreditiranje u manje razvijenim BiH i donedavnoj SiCG za cilj drži osposobljavanje i podržavanje razvoja kapaciteta financijski održanih mikrokreditnih institucija, koje će ciljanu klijentelu – nezaposlene, moći dugoročno opsluživati. Sredstva za mikrokredite su osigurana kao kredit od Svjetske banke te kao donatorska sredstva vlada: Italije, Nizozemske, Švicarske, Austrije, Japana, UNHCR-a, USAID-a i drugih nevladinih organizacija iz svijeta. Tako su se primjerice u SiCG 'krediti mogli koristiti samo za profitabilna mikropoduzetništva (oni to nazivaju:'mikrobiznis) ili za aktivnosti stjecanja prihoda u domaćinstvu'. Sredstva se također mogu koristiti za nabavku potrebnih osnovnih sredstava i financiranje obrtnih sredstava, financiranje aktivnosti u poljoprivredi, preradi poljoprivrednih i drugih proizvoda, usluženim aktivnostima, trgovini i proizvodnji manjeg obujma.
Ovlaštene mikrokreditne organizacije utvrdjuju visinu kredita sukladno potrebama i mogućnostima mikropoduzetništva koja se financiraju. Prema standardima, maksimalni iznos kredita za prvi kredit je oko 2.500 eura , a nadalje prosječna visina kredita može biti do 5.000 eura. Rokovi otplate ovise od vrste aktivnosti i mikropoduzetništva, rokovi otplate se kreću oko 12 mjeseci.
Kamate na mikrofinanciranje organizacije utvrdjuju temeljem troškova pružanja usluga, rizika vezanog uz prirodu posla klijenta, kao i da se posao klijentu isplati. Kamate su pozitivne, što znači da su veći od inflacije i da osiguravaju mikrokreditnim organizacijama pokrivanje svih operativnih troškova. Glede instrumenata osiguranja kredita, mikrokreditne organizacije traže vrstu instrumenta osiguranja kredita koja najviše odgovara mogućnosti korisnika zajma i koja adekvatno pokriva rizik koji ide uz prirodu aktivnosti posla korisnika, po tome prihvatljivi kolaterali osiguranja predstavljaju zajednička jamstva korisnika, supotpisnici, imovinska jamstva i sl.
Mikrokrediti se, u svakom slučaju, rabe kao sredstvo poticanja poduzetništva i radnog aktiviranja nezaposleniih, što im je jedan od temeljnih ciljeva. Tako je običaj da fondovi za zapošljavanje odobravaju kredite od 5.000-20.000 eura, s kamatnom stopom od 1% godišnje, rokom otplate 3.5 godina, a vrijeme počeka iznosi godinu dana.
Korisnik kredita je (bio) obvezan registrirati poslovnu djelatnost, odnosno poduzetništvo obvezu, zaposliti sebe i broj djelatnika u suglasju s radnim planom kojeg je predao, namjenski trošiti sredstva, održavati broj zaposlenih koji je navedenu u zahtjevu za mikrokredit (jer to je funkcija kredita) i sl, inače kredit se gasi i proglašava dospjelim.
Najvažnije je da aplikanti za ovu vrst mikrokredita moraju biti evidentirani kao nezaposleni i njihov projekt mora biti ekonomski opravdan i osiguravati otvaranje novih radnih mjesta.

____________________________________________________________

Tekst 20:

INFORMACIJE O OTVORENOJ I ZATVORENOJ (JAVNOJ) PONUDI KAO NAČINU FINANCIRANJA NOVOG PODUZETNIŠTVA


Koliko hrvatskih poduzetnika, čak i njihovih odvjetnika,čije se jedino 'intelektualno' umijeće svodi na potkupljivanje sudova i postignuće zastare predmeta za (ne)djela u privatizaciji i pljački naroda, poznaje postupak i tehnike javne otvorene ili zatvorene ponude čiji je cilj financiranje novog ili postojećeg poduzetništva?

Privatne ponude potencijalnim ulagačima, koji svojim kapitalom (novcem, uslugama, opremom, nekretninama, pravima, vezama i dr.) mogu pokrenuti poduzetništvo, imaju svoja pravila i zakonitosti uspjeha.

Prije svega, potrebni su detaljan i kvalitetan poslovni plan (iz kojeg se izvodi i Prospekt) s proizvodom, uslugom, načinom poslovanja, konkurentnim troškovnikom i objektivno projiciranom dobiti, koji služe kao temelj budućim ulagačima.

Privatne ponude se za ulagače svode na ponudu kupnju udjela u (budućem) poduzetništvu po dogovorenim uvjetima. Pri tomu najvažnije je za poduzetnike da, ukoliko nije riječ o nekoj iznimnoj ili inovativnoj zamisli, patentu, obavljenim radnjama itd., pokažu dobru vjeru koja se očituje ponajviše u spremnosti sudjelovanja u riziku imovinom ili nečim drugim.

Poslovni plan ili Prospekt koji sadržava Sažetak, Uvod, Opis tržišta, Životopis managementa ponudjenog poduzetništva te cjelovit opis projekta koje se kapitalizira otvorenim i zatvorenim javnim ponudama, kao i detaljno obrazloženje sa statistikama i projekcijama projekta, proizvodu/usluzi, aspektima, načinu uporabe kapitala, sažetak budžeta, projekcije prihoda (što je značajno za de novo poduzetništva), marketinški plan i analizu, pisma namjere i sporazume, ozbiljnije referentne članke iz industrije, informacije o kontaktu (adresa, broj telefona, emaila itd.).

Nerijetko se sposobniji poduzetnici, koji k tomu imaju još i propulzivan projekt, 'naoružaju' i opcijama, relevantnim memorandumima ili sporazumima (koji su uglavnom uvjetni), osiguranjima - od životnih kako bi se osigurali investitori u slučaju bolesti ili nesreće poduzetnika, odnosno managera, do poslovnih koji jamče završetak projekta u kojeg su ulagači uložili, primjerice završetak gradnje zgrade, snimanja i montaže filma – potonje se zove Completion Bond - te raznih referentnih potvrda koje se odnose na projekta potrebni su radi dokazivanja formalnog statusa.

Poduzetnici se služe stručnim službama koje pozivaju potencijalne ulagače, ali zakoni zemalja EU i SAD su restriktivni u odnosu na broj mogućih ulagača koje se pri takvoj vrsti ponuda može kontaktirati za financiranje odredjenog projekta. Stoga, poduzetnici mogu ponudi pristupiti i znatno neformalnije, te napisati na prospektu 'Samo za informaciju', što ne predstavlja službenu ponudu ulagačima.

Ulagači mogu biti aktivni i pasivni, što ovisi o obliku organizacije prikupljanja potrebnih sredstava.

Svaki ulagač zahtjeva od poduzetnika da mu pismeno i usmeno iznese ustroj poslovanja, način plasmana proizvoda/usluge, opise referentnih tržišta, detaljan opis proizvoda/usluge ili pak projekta, strukturu financiranja, te ponajviše odgode plaćanja (Deferrals) za upravljački tim i one koji su započeli poduzetništvo.

Ulagače ponajviše zanima hoće li poduzetnik biti sposoban završiti projekt, odnosno predmet njihova ulaganja, hoće li se i kada njihova investicija vratiti, kolika će biti zarada (u najrealnijoj mogućoj projekciji), makar osobno dostavljam tri moguće financijske projekcije – onu na razini povrata uloženih sredstava /Break-even/, srednje uspješnu i vrlo uspješnu - te kakvi su društvena i duhovna vrijednost, kao i korisnost predmeta investiranja, što ponekad donosi dodatni i nematerijalni profit ulagačima.

Inače, poduzetnicima ne preporučujem da sami organiziraju ovakve ponude sa svim potrebnim materijalima iz razloga što će zasigurno, obzirom na izočnost tržišta poslovnih ponuda u nas i u regiji, pa i u velikom dijelu EU gdje su gradjani još uvijek 'vezani' za banke opće prakse, napraviti neku od elementarnih pogrješaka.

Ulagačima se takodjer može smatrati ljude koji dostupe materijalna dobra i sl. s plaćanjem po ostvarenju dobiti, čime oni nisu više prodavači proizvoda ili usluga nego i ulagači koji se izlažu riziku, pa prema tomu i poduzetnik treba odrediti koliki je njihov korektan udjel u cijeloj investiciji (Pro Rata).

Poduzetnik ni jednog trenutka ne smije mogućim ulagačima 'prodavati maglu' netočnim informacijama i 'zašećerenim' projekcijama (u poslovnom svijetu poznato kao: blue skying), što je inače temeljna odlika političkog 'poduzetništva' u nas,a i u svijetu (tomu i EU-rokratizam).

Ukoliko se ponuda temelji na budućim rezultatima, poželjno je da su projicirani primici ulagačima dokazivi uvjetnim predugovorima/pismima namjera pravnih osoba s relevantnim financijskim kredibilitetom. U slučaju ispunjavanja uvjeta navedenih u Pismu namjere ili Predugovoru isti prerastaju u ugovor o, primjerice, dugoročnoj kupnji, koja se prema važećim standardima, obnavlja svaku godinu.

Radi složenosti radnji, poduzetnicima savjetujemo angažiranje poslovnih savjetnika ili servisa za pripremu materijala i organiziranje javnih ili zatvorenih ponuda.

O načinima organiziranja javnih ponuda u narednim tekstovima, ali najvažnije je da poduzetnik shvati kako u doživljaju njegove ponude pred potencijalnim ulagačima više od 50 posto utjecaja kod potencijalnih ulagača stvara ukupan vizualni utisak, nešto manje od 40 posto ono što se kaže, a oko 7 posto način na koji se ponuda predstavi i argumentira.

Naravno, za kvalitetnu prezentaciju potreban je i prikladan prostor, s udobnim sjedalima, sustavom za projekciju, buffet osvježenje za kasniju neformalniju priču i sl. U takovim prigodama, poduzetnik treba izazvati sinergiju medju uzvanicima, elegantno se riješiti 'pametnjakovića' koji će stalno dosadjivati s polubudalastim ( a naizgled ozbiljnim) pitanjima…

Poduzetnik, ukoliko uopće dodje do ove razine predstavljanja projekta ozbiljnim i potencijalnim ulagačima, treba i ponekad reći 'ne' ukoliko bi angažman odredjenog ulagača mogao izazivati probleme.

Kod izvodjenja takvih zakvorenih ponuda, važno je da poduzetnik bude stvarno 'tamo', da se pogledom 'spaja' sa svakim uzvanikom (a ne da nervozno leti očima lijevo-desno, što je dokaz nestabilnosti), da govori jasno i na očekivanoj razini (bez puno 'uličizama' ili nastojanja stvaranja zajedništva kroz kliše vulgarizama ili izlizane paradigme), te da mimikom ruku i gestikulacijom lica uvjeri uzvanike u činjenicu da je posve podredjen projektu, poduzetništvu ili onome što je predmet ponude.

Na kraju ponude, poduzetnik treba svakom uzvaniku detaljno odgovoriti na pitanje, te nastojati dobiti odredjenu vrstu odgovora o njihovom interesu, kako bi se stvorila približna slika o (ne)uspjehu ponude.

Poduzetniku koji razmišlja o organiziranju Zatvorene ponude kao načina financiranja svog poduzetništva ili projekta, najvažnije je da zna kako svaki (potencijalni) ulagač bježi od siromaštva i trči prema obilju. Ukoliko ulagači shvate kako poduzetnik nema novaca u džepu, oni odmah posumnjaju kako će dio njihova novca biti utrošen za standard života poduzetnika koji će kupiti vozilo za poduzeće (svoj prijevoz) i sl.

Poduzetnicima, posebice novim poduzetnicima, najteže je dobiti prvi novac. Nitko ne želi investirati prvi. Ali ako poduzetnik, primjerice, stvori uvjete za iskazivanje postojanja prvog kapitala, što mogu biti odgode plaćanja, odnosno ulaganje rada, opreme, materijala i dr. bez naknade koja će biti isplaćena tek po ostvarenju neto profita poduzetnika , to je već prvi kapital i pokazatelj da netko vjeruje u projekt.

Inače, omjer mogućih ulagača, odnosno potencijalnih kandidata u odnosu na one koji su zainteresirani saslušati ponudu, iznosi izmedju 1:5 do 1:12 (a može biti puno gore). Stoga je potrebna što preciznija identifikacija mogućih ulagača,sadržajni telefonski razgovori, dopisi, mailovi itd. što uglavnom iznad posobnosti poduzetnika (ukoliko nije riječ o hrvatskom 'poduzetništvu' u kojoj druga strana troši gradski ili državni novac poreznih obveznika – ovakve su ponude najsladje hrvatskim 'brokerima', posebice one koji zadužuju državu). Pritom isti zaboravljaju da smo država mi, Hrvati,dakle svako od nas, tj da država nije krdo birokrata, politokrata i sl.

Inače u svijetu razvijenog tržišta kapitala, usluga pripreme dokumentacije, prema prethodno dostavljenom poslovnom planu, pa čak i rad na poslovnom planu kako bi isti zadovoljio kriterije, s procjenom korektne cijene udjela (dionica, udjela u trg. društvima itd.) stoji izmedju EUR/USD 3 - 6.000. Pri tomu se izradjuju sheme plasmana običnih i povlaštenih dionica/udjela, zaštita od odgovornosti, zaštita kapitala, načini i prioriteti isplate (s tim da ulagači uvijek imaju prednost, a poduzetnik dolazi na red tek nakon zadovoljenja svih bruto troškova i podjele neto dobiti).

Savjetnici ili agencije koji se time bave izradjuju potrebne materijale (tzv. memorandume predmeta plasmana privatnom ponudom), skrbe se o najkorektnijoj procjeni vrjednosti predmeta ponude kako bi mogli odrediti vrijednosti udjela/dionica ili drugih vrijednosnih papira. Naravno da se cijene ponude razlikuju ukoliko se uspije kapitalizirati predmet ponude putem zatvorene ponude ili ukoliko se objavi javna ponuda dinica.

U svakom slučaju poduzetnici moraju biti svjesni da je potrebna dokumentacija koja će legalizirati cijeli postupak i napraviti ga ozbiljnim neovisno tko će biti izvor kapitala (obitelj, prijatelji, angjeli investitori, firme koje ulažu itd.).

Poduzetnici, puni entuzijazma i nepatvorene vjere, često upadaju u nevolju radi krive procjene ili pretenzija. Ukoliko poduzetnik krivo predstavi bilo koju projekciju, ne definira rizike, ne podiijeli materijale potencijlanim ulagačima i na kraju propadne, odvjetnici ulagača 'koji su krivo shvatili i bili uvjereni kako im je zajamčena dobit od ---- kn godišnje' pritisnuti će i iscijediti zadnju imovinu poduzetnika.

Ozbiljnije ponude su regulirane propisima i zakonima u EU i SAD, ali za naše poduzetnike kudikamo su važniji praksa i propisi koji se odnose na ponude malih poduzetništava. Svaki poduzetnik, prije svega, treba uštedjeti na nepotrebnim formalnim i skupim uslugama koje se vežu za otvorene ponude, pa stoga treba svoju ponudu postaviti mudrije, odnosno pokušati ispitati puls mogućih ulagača prije nego što pokrene skupi postupak ponude koja ujedno i ograničava u slučaju neuspjeha.
Otvorene ili zatvorene ponude putem interneta novija su pojava, makar su reakcije na njih prično dvojbene obzirom na nepriznavanje takovih ponuda od industrije vrijednosnih papira. Drugim riječima, poduzetništva koja organiziraju ponude uglavnom nisu uvrštena u nijednu od relevantnijih burzi. Stoga se takve Otvorene ponude putem interneta u pravilu doživljavaju sa sumnjom, makar kompanije koja se bave ulaganjem novca ulagača (venture capital firms) drže uvijek otvorene oči da im ne promakne neka prosperitetna mogućnost.

Inače, savjet poduzetnicima bio bi da pokušaju s kombinacijom raznih dostupnih i inovativnih načina financiranja, miksajući najoptimalniju-financiranje na dug (kreditima itd.), s prodajom udjela u pojedinim dobima poduzetništva, kao i apliciranju za moguće poticaje, skrbeći pritom načinom dobrog gospodara o tijeku novca (cash flow), potraživanja i dugovanja kao i na imovinu poduzetništva (trajnu i sl.)

____________________________________________________________

Tekst 21 :

SEKURITIZACIJA INTELEKTUALNE IMOVINE - NOVI IZVOR NOVCA ZA PODUZETNIŠTVA


O novoj komercijalnoj valorizaciji intelektualne imovine (autorska i srodna prava; patenti; zaštićeni znakovi; poslovne tajne; brandovi i dr.) detaljnije ću elaborirati u sljedećim tekstovim, poglavito o odnosu Intelektualne imovine (eng. Intellectual Property – kratica: IP) kao kolaterala za nebankarsko i bankarsko financiranje malih i srednjih poduzetništva i projekata čija temeljna imovina sadrži tržišno eksploatativnu Intelektualnu imovinu.
IP spada u tzv. nematerijalnu imovinu, te posljednih sedam-osam godina predstavlja novi trend u financiranju poduzetništ(a)va. Naime, posudjivanje novca kreditom ili putem izdavanja vrijednosnih papira (uglavnom obveznica) polako prerasta u poslovno-financijski fenomen, posebice u svjetskoj glazbenoj industriji

Pojam tzv. IP sekuritizacije (definicije sekuritizacije kasnije u tekstu) odnosi se na sakupljanje sredstava (novca; kapitala) putem izdavanja emisije vrijednosnih papira koji su kolaterizirani s Intelektualnom imovinom. Temeljne osobine navedene vrste imovine predstavljaju objektivno realni tijek novca (prihoda) uporabom proizvoda koji se temelje na Intelektualnoj imovini koja je temelj izdavanja vrijednosnog papira (primjerice: patenti, glazbena prava koja prihoduju prodajom CD-ova s glazbom, emitiranjem na radiju i televiziji itd.) ili pak očekivane prihode u budućnosti, odnosno tijekom trajanja obveznice.

Ova vrsta tržišta još je uvijek mala zbog ograničenog broja prodavača i kupaca, ali se očekuje da se s razvojem kreativne ekonomije, novog stadija informatičke ekonomije, kojoj je oslonac znanje, veliki broj prikladnih novih poduzetništava moći financirati s sloncem na svoju tržišno realno isplativu Intelektualnu imovinu (riječ je o start-up poduzetništvima, jer kod HAMAG-a i sličnih birokratskih tvorevina novim se poduzetništvima smatraju poduzetništva s najmanje jednogodišnjom, pozitivnom bilancom i tomu slično).

Na žalost, konvencionalno i unifomirano posudjivanje novca od banaka i sličnih institucija za večinu poduzetnika još je uvijek glavni vanjski izvor financiranja. Praksa financiranja poduzetništva s osiguranjem u Intelektualnoj imovini još nije uobičajena u svijetu, a kamoli u bankama u Hrvatskoj gdje za referente misaoni proces predstavlja ispunjavanje virmana.
Financiranje na temelju Intelektualne imovine u razvijenim tržištima ostvarivo je ukoliko poduzetnik može dokazati likvidnost koju ostvaruje komercijalizacija te imovine. Naravno, poduzetnici s takvom vrstom imovine trebaju dokazati i trajnost te imovine kao i njenog tržišnog potencijala i iskoristivosti za vrijeme trajanja financijskog aranžmana, te i značaja te imovine koja u svakom slučaju kao kategorija postaje sve važnija u sadašnjoj 'Internet ekonomiji'.

Intelektualna imovina je s druge strane vrsta tzv. subjektivne imovine obzirom da njena procjena vrijednosti zavisi od vlasnika te imovine i izvora financija. Etablirane vrjednosne mjere postoje, ali i one su previše subjektivne ili ih sudionici na tržištu kapitala nedovoljno razumiju.

Stoga je procjena stvarne vrijednosti takve imovine preduvjet za svaki ozbiljniji pokušaj njena kapitaliziranja. Upitno je koliko su u tome uspjele tzv. Bowie obveznice koje su predstavljale instrument stvoren sekuritizacijom očekivanih prihoda od komercijalne eksploatacije autorskih prava pjesama Davida Bowie-a tijekom trajanja obveznice. Ovaj je primjer predstavljao jednu od prvih većih sekuritizacija Intelektualne imovine na svjetskom tržištu kapitala.

Ovakve vrste vrijednosnih papira, prirodno, spadaju u vrst tzv. junk obveznica (engl. junk znači: smeće), a takve obveznice karakterizira nepostojanje rejtinga (rating), tj. visoke ocjene vrjednovanja te predstavljaju nesigurne obveznice s potencijalnim visokim prinosom. Kreditni rejting im je u pravilu vrlo nizak, ispod Baa/BBB.

Broj čitatelja se pita što zapravo znači termin 'sekuritizacija' koji je tako često u uporabi u Hrvatskoj, uglavnom prigodom zaduživanja države, drugim riječima sviju nas, sadašnjih, prošlih i budućih poreznih obveznika koji JESMO država.

Sekuritizacija predstavlja aranžiranje i homogeniziranje jednog financijskog instrumenta (primjerice: komercijalno utrživih autorskih prava) u novi tržišno prihvatljiv vrijednosni papir (obveznicu; dionicu itd.). Kod postupka sekuritizacije vlasnici vrijednosnih papira, odnosno društvo koje organizira upravljanjem emisije ili investicijskog fonda, preuzima sva prava za vrijeme trajanja vrijednosnog papira i prihoda usmjerava prema vlasnicima vrijednosnih papira u suglasju s obvezama definiranih prigodom emitiranja vrijednosnog papira i tijekom trajanja vrijednosnog papira.

Za poticanje ulagača u financiranje, primjerice komercijalnog razvoja odredjene Intelektualne imovine, nude se brojne pogodnosi poput Zero Coupon Bonda, odnosno obveznice koja nema svoju godišnju premiju, nego je premija za trajanje obveznice uračunata zu kupovnu cijenu.

Prije navedene pojave Bowiejeve obveznice sekuritizacija nematerijalnih vrijednosti odnosila se uglavnom na realno očekivane rente nekretnina, kupoprodajne ugovore, ugovore za nabavu i sl. Financijsko tržište je bilo upoznato i pripravno na rizike koji su proizlazili iz ovakvih sekuritizacija. No, usprkos pojedinim pionirskim pokušajima, tržišta još uvijek nisu dovoljno upoznata s budućim očekivanim izvorima prihoda autorskih prava poput licencnih tantijema ili drugih objektivno vjerojatnih tijekova novca koji su učinak komercijalne eksploatacije Intelektualne imovine.

U takvoj tržišnoj sekuratizaciji Intelektualne imovine vlasnik ili aranžer sakupi sve izvore i načine prihoda i spoji ih u novi instrument koji se još na tržištima zove instrument za specijalnu namjenu (Special-Purpose Vehicle) koji se oblikuje za izdavanje vrijednosnog papira podržanog Intektualnom imovinom na koju se odnosi.

Dug koji se stvori izdavanjem vrijednosnog papira i uplatom ulagača servisira se prihodima koju stvara Intelektualna imovina na kojoj se temelji i koju zapravo kolateralizira izdati vrijednosni papir.

Vlasnik Intelektualne imovine u slučaju svog bankrota ne gubi i Intelektualnu imovinu, jer je ona isključena iz njegova vlasništva za vrijeme trajanja obveznice (i duže). Naime, za vrijeme trajanja obveznice koja se temelji na odredjenoj intelektualnoj imovini, vlasnik te imovine prestaje biti njenim vlasnikom, a vlasnici obveznice mogu postati i trajnim vlasnikom Intelektualne imovine na kojoj se temelji obveznica, ne samo prihoda te imovine.

Dakle, sekuratizacija Intelektualne imovine je financijska tehnika koja vlasnicima imovine omogućava ostvarenje financijske koristi za ustupanje tantijeme, licencne prihode itd,. za vrijeme trajanja obveznice vlasnicima vrijednosnog papira (obveznica itd.).

Za uspjeh takve sekuratizacije potrebno je da prihodi budu objektivno očekivani i da rizici ulaganja budu razumljivi ulagačima (i izdavačima vrijednosnog papira koji se temelji na odredjenoj Intelektualnoj imovini i očekivanim prihodima od te imovine za vrijeme trajanja obveznice).

Intelektualna imovina može biti utržena, dakako, na više načina uz navedenu sekuritizaciju. Poduzetništvo koje je vlasnik te imovine može: sklopiti licencne ili franšizne ugovore; prodati imovinu drugom poduzetništvu; stvoriti tzv. zajednička ulaganja (Joint Ventures) pri čemu poduzetnik unosi tu imovinu kao svoj udjel, i dr.

Glede sekuratizacije glazbene i filmske industrije, talijanska kompanija je 1999. sekuritizirala (prihode) nekoliko filmova, medju inim i neke filmove o tajnom agentu James Bondu. Izdanje je podržano budućim prihodima filmova, tj. ukupne utržive Intelektualne imovine.

Diskografske kompanije upotrebljavaju pozajmice koje su podržane udjelom kreditodavatelja u postotku budućih prihoda kao jedan od učestalih načina da se opskrbi novcem za, primjerice, marketing grupe proizvoda diskografske kompanije.

Financijski fantazisti iznalaze neočekivane načine da bilo što pretvore u vrijednosne papire kojima se može trgovati, od obveznica za katastrofe, nagradama na lutriji, kreditima za vozila… Sažeto, riječ je o vrijednosnim papirima koji se temelje na budućim objektivno očekivanim prihodima.

Glede glazbene industrije neki su ugledniji izdavači pribjegli sekuritiziranju svojih kataloga pjesama poput pr. Chrysalis iz Velike Britanije (60 milijuna funti sterling), a po svoj prilici i druge će kompanije slijediti ovaj primjer kako bi unaprijed kapitalizirale svoju imovinu.
Naime, kod obveznica rizik snose ulagači, podržani kolateralima koji se u tom slučaju pretvaraju u njihovu (trajnu ili ugovorom drugačije odredjenu) imovinu.

____________________________________________________________

Tekst 22 :

FISKALNE I MONETARNE FORMULE ZA IZLJEČENJE GOSPODARSTVA (REPUBLIKE HRVATSKE)


Ljude koje vladaju,odnosno upravljaju bogatstvima autohtonog naroda na području medjunarodno priznatih granica u svrhu uvećanja općeg dobrostanja, a ne znaju kamo idu, svaki put će odvesti ka cilju, poglavito onom koji je štetan interesu hrvatskog naroda.

U suvremenoj državi znanja i komunikacija u realnom vremenu, poluge koje odredjuju, korigiraju i stimuliraju poduzetništvo zovu se fiskalna politika, koja se odnosi na potrošnju kojom vlada pruža dobra i usluge gradjanima kao i načine financiranja navedenih troškova, te monetarna politika čija je najvažnija svrha postizanje i osiguranje održivosti stabilnih cijena.
No, za razliku od fiskalne politike, učinci monetarne politike obično su kratkoročni i odredjenom smislu,'vatrogasni'.
Nerijetko se dogadja da ugledni ekonomisti suprotstave ciljeve dvaju navedenih politika zahtjevajući primjerice ciljanu nisku inflaciju kojom se navodno može potaknuti investicijski ciklus i revitalizacija zapošljavanja, porast nacionalnog proizvoda i poduzetništva u zemlji okruženoj bodljikavom žicom monetarne politike (postojećih obveza korisnika kredita i sl.).

Fiskalna politika financira se porezima i posudjivanjem (zaduživanjem) putem zajmova, kredita, izdavanja obveznica i sl. na domaćem i inozemnom tržištu kapitala.
Oporezivanje se provodi na brojne načine, od oporezivanja dobiti fizičkih i pravnih osoba, porezom na dodatnu vrijednost koji državi pruža izvor likvidnosti za ispunjavanje svojih obveza te posebim porezima na odredjenu grupu roba i usluga (cigarete, alkoholna pića itd.).
Stupanj zaduženosti države utječe na ekonomski program koji kod zaduženih država prestaje biti investicijski (što je paradoks per se, jer samo osnaženo poduzetništvo stvara platformu novih vrijednosti iz kojih država izdvaja za otplatu dugova), te posljedično na fiskalnu i monetarnu politiku. Potonja se trenutačno u Hrvatskoj suočava s javnim dugom i zaduživanjem privatnih i pravnih osoba, ponekad iznad njihovih stvarnih mogućnosti u odnosu na sudjelovanje u stvaranju postojećih i skorašnjih novih vrijednosti (riječ je uglavnom o potrošačkim kreditima ostvarenim putem kreditnih kartica, ili kreditiranja vozila, opreme i sl, ).

Sukobi u ciljevima

Vlade u demokratskim društvima reagiraju na nastalu situaciju različitim mjerama, osobito ako su politički izbori blizu, pa nastoje smanjiti negativne efekte nekog poslovnog ciklusa i stvoriti uvjete za tečniju 'sliku života' mjerama, ponekad u relativnoj suprotnosti s postojećom fiskalnom i monetarnom politikom, kako bi podigli nacionalni dohodak.
Potrošnja države očituje se novcem uloženim na isporuku roba i usluga te na prijenosu sredstava na sve razine vlade (lokalna, županijska,regionalna). Novac koji vlada (u Hrvatskoj je uvriježen pojam:'država') potroši djeluje, dakako, stimulirajuće na ekonomiju. Vlada si može dozvoliti i potrošnju u vremenu recesije što omogućava preživljavanje gospodarstva i obnovu povjerenja potrošača (u takvim vremenima gradjani štede).
Fiskalna, a ponekad i monetarna politika, mogu igrati pozitivnu ulogu u odnosu na zatečenu socijalnu situaciju u zemlji, pa sjećanje na takve 'politike' za vrijeme bivše Jugoslavije izaziva u ljudima začudno ugodni spomen: kada bi došlo do krize, a ona je bila stalna zbog netržišnih politika, fiskalnom, odnosno monetarnom politikom, stvorila bi se inflacija tiskanjem (štampanjem,sic!) bezvrijednog novca koji bi se rabio za nerentabilan nastavak rada poduzeća, statistički bi se utvrdio porast zaposlenosti,potrošnje i održavanja umjetne (pseudo)ekonomske idile te slavio drug Tito i bratstvo i jedinstvo uz sudjelovanje velikog broja predstavnika trenutačne hrvatske 'političke elite'.
Uvjetovano stanje u kojem su novac, monetarna i fiskalna politika protivnici kategorijama prava na rad, životu dostojnog čovjeka, učinkovitosti poduzetništva i gospodarstva, doživjelo je vrstu antiklimaksa tijekom tzv. keynesianske teorije (i prakse) po kojoj je država u vrijeme recesije trebala igrati proaktivnu ekonomsku ulogu (što se protivi načelima tržišne ekonomije). John Keynes, inače legendarni špekulant, formulirao je ulogu država SAD i Europe za vrijeme Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća, u kojoj su glavni problemi bili provizije na privatne kredite i negativni učinci tečajeva valuta.
Keynesova teorija je (još uvijek) privlačna za političare, obzirom da vlada troši novac za vrijeme gospodarske recesije i pomaže ljudima kada trebaju pomoć, što je na odredjeni način društveni vrhunac fiskalne politike. Svaki će se društveno svjesni političar u takvim okolnostima teško oduprijeti pokušaju pravednije redistribucije novca od jedne grupe na drugu grupu ljudi u čemu leži bit fiskalne politike zapadnih društava u kojima se porezima nastoje prebaciti sredstva ljudi koji žive u imaštini na grupe ljudi koji žive u siromaštvu.

Primjer afirmativne uporabe fiskalne politike u korist ljudi protiv profita predstavljao je potez Trudueaove vlade u Kanadi koja je za vrijeme naftne krize 1978. godine prisilila svoju državu Albertu na prodaju nafte i plina stanovnicima središnje Kanade ispod cijene koju bi Alberta mogla dobiti na otvorenom medjunarodnom tržištu. Ova je radnja činjenično predstavljala prebacivanje novca koji su mogli (i trebali) imati stanovnici Alberte (da su bili prodali naftu i plin na tržištu) u korist stanovnika Ontaria i Quebeca.

Fiskalna politika uglavnom pokriva robe,usluge i plaćanja koje služe javnom dobru. Vlade nastoje pružiti optimalnu 'količinu' javnih usluga i proizvoda te prikupiti novac što korektnijim oprezivanjem fizičkih i pravnih osoba kako bi se financirao njen rad u funkciji općeg dobra, obzirom da se u svakodnevnom životu čak ni susjedi jedne ulice ne mogu dogovoriti treba li im jedan ili pet policajaca za očuvanje potrebne sigurnosti. Veliki broj stanovnika te ulice ne bi dragovoljno platili ni lipe za svoju sigurnost i stoga je potrebna intervencija vlade (države) kako bi se problem riješio na opću korist.
Optimalni i korektni udjel gradjana (poreznih obveznika) u plaćanju usluga javnog dobra svaka vlada odredjuje po normativima društva kojem služi (zapamtite ovaj termin: vlada služi društvu, ne vlada njime!)

Na žalost, fiskalna politika svudje u svijetu ima i svojih mračnih strana, što se najilustrativnije ogleda u načinu kako političari nagradjuju prijatelje, rodbinu i partnere zapošljavanjem u javnim službama, ugovorima i (nelegalnim) narudžbama, sve na štetu društva koje nije u toj grupi nepošteno privilegiranih.

Fiskalna politika - s politiziranjem

Političari ponekad imaju ideološke ciljeve koje trebaju ispuniti, pa mjerama fiskalne politike nameću više poreze osobama s visokim primanjima, a osobe s niskim primanjima zauzvrat oslobadjaju poreznih davanja. Vlade, nerijetko, kako bi postigle ljepšu sliku o svome (ne)radu i (ne)sposobnosti pribjegavaju zaduživanju novca putem emisija vrijednosnica i sl. na domaćem ili inozemnom tržištu ukoliko nemaju dovoljno prihoda iz izvora oporezivanja i sl. (primjerice, prihoda od privatizacije).
Svaka će razina vlade biti prisiljena posuditi novac u odredjenom trenutku, a zaduživanje može nositi i negativne kontraindikacije ukoliko se vlada pretjerano zaduži, jer svake godine treba plaćati visoke kamate koje utječu na raspodjelu sredstava i uglavnom onemogućuju poticajne mjere za poduzetništvo. Nadalje, vlada time stavlja naglasak na potrošnju u tom trenutku umjesto u budućnosti što automatski umanjuje vrijednost buduće potrošnje.
Vlade se nerijetko zadužuju u inozemstvu, što ih čini ranjivim u odnosu na medjunarodna tržišta kapitala (hrvatska brodogradnja, primjerice, ima problem narudžbi za nove brodove u US dolarima, a repromaterijal i tekuće obveze plaća u eurima). Što je veća zaduženost vlade zbog financiranja fiskalne politike, izloženija je napadu špekulativnog kapitala koji utječe na uspostavljanje visokih kamata i usporavanje poduzetništva. U nastalim okolnostima od države se traže poticajne mjere za oživljavanje gospodarstva, ali vladu koja je hendikepirana visokim kamatama i niskom likvidnošću nitko neće financirati u pokušaju obnavljanja gospodarstva osim po najgorim uvjetima. Ovakav je ciklus uništio ekonomije Trećeg svijeta i Brazila.
S druge strane možda je i mudro posudjivati novac u trenucima pada ekonomije kako bi se gospodarstvo 'podiglo' pa se posudjeni novac vraćao za vrijeme ekonomskog rasta ili booma. Takvo se zaduživanje, za razliku od većine hrvatskog, zove kvalitetnim jer promiče stvaranje nove vrijednosti.
U svakom slučaju, vodjenje fiskalne politike vrlo često nalikuje šetnji po minskom polju

Dosezi monetarne politike

Monetarnu politiku zovu još i praktičnom politikom, a služi održavanju stabilnih cijena na način da očekivane promjene u cijenama svojom veličinom ne utječu na funkcioniranje poduzetništava i kućanstava. Vrijeme hiperinflacija definitivno je iza nas, a postupkom globalizacije i ujedinjavanja država stabilnost cijena promaknula se u najvažniji cilj središnjih banaka u svijetu. Učinci monetarne politike, očitovane u kamatnim stopama, najuočljivije su u cijenama.
Naime, promjena kamatne stope (eskontne stope), kao i medjubankarske stope utječe na potražnju, troškove (proizvodnje, distribucije, prodaje) te na cijene proizvoda, usluga i transakcija. Ukoliko vlada odluči potaknuti potražnju (potrošnju) za robama i uslugama snižavanjem kamatnih stopa, nacionalni proizvod raste neko vrijeme, ali ne za dugo i ubrzo prestaje utjecaj (isključivo) monetarne politike na ukupan održiv rast obujma nacionalnog proizvoda.
Što bi se dogodilo da,teoretski, hrvatska središnja banka odluči tiskati trostruko više novca nego što je trenutačno u optjecaju? Gradjani bi gotovo odreda pohrili u kupovinu, a nacionalno gospodarstvo ne bi bilo u stanju proizvesti toliku količinu roba i usluga. Stoga bi poduzeća i tvornice morale povećati proizvodnju kako bi zadovoljile pojačanu potražnju i unutarnji nacionalni proizvod bi se povećao, ali istovremeno bi se kao rezultat stvorenih okolnosti povećale cijena sirovina, proizvodnje (dodatna oprema, radna snaga i dr.) te bi cijene, nakon kratke stanke, opet išle prema gore.
Suština navedenog primjera je dokaz kako se jednom od glavnih alatki monetarne politike (kamatnim stopama) može djelovati isključivo kratkoročno, tj. utjecati na ponudu i potražnju, ali ne može se promijeniti stvarna sposobnost gospodarstva (sjećate li se wunderkinda Jefrrey Sachsa koji je bio savjetnik za smanjenje i ukidanje inflacije?).
Danas je spoznato da se umjetnim vladinim mjerama poticanja potražnje putem povećane državne potrošnje (primjerice, infrastrukturnim radovima) ili drastičnim smanjenjem kamatnih stopa, dolazi do gubitka vrijednosti, povećanja cijena i otpuštanja radnika, tako da je moderna ekonomija napustila i ovakve tehnike privremenog održavanja optimizma nacije.

Fiskalna i monetarna politika kao poluga razvoja poduzetništva

Ipak, stručnjaci koji ne ovise o diktatu izvana, mogu pribjeći tehnici temeljenoj na odnosu povećanog obujma nacionalnog proizvoda i sitne inflacije u ciljanom kratkoročnom roku. Nježna sposobnost rukovodjenja realno održivim porastom proizvoda u datim okolnostima, tj. izbjegavanja okolnosti kada nacionalni proizvod raste prebrzo, može stvoriti uvjete istinskog porasta nacionalnog gospodarstva (što se posebice odnosi za najvažnije resurse države-realni i izvozni sektor,uključujući turizam).
Podsjetimo se da i SAD, zemlja tzv. slobodnog tržišta, ne oklijeva rabiti fiskalne mjere za ostvarenje projiciranog rasta gospodarstva, utječući na poreznu politiku stimuliranjem potrošnje. Nije nevažno,pritom, podsjetiti ministricu Kitarović kako Ustav Europske Unije, osim što izostavlja Boga, jedva da spominje fiskalnu i monetarnu politiku?!.

Za kraj, i akciju 'Kupujmo hrvatsko!', odnosno ‘BUDIMO KROATIVNI’ treba gledati kao dio fiskalne politike Republike Hrvatske.

____________________________________________________________

Tekst 23 :

IZBOR HRVATSKIH LINKOVA ZA NOVAC I PODUZETNIŠTVO


Svaki poduzetnik danas ima prigodu posjetiti internet (web) stranice koje donose kvalitetne informacije o novcu, gospodarstvu i poduzetništvu.
Do svake od njih vodi utipkavanje URL adrese (pr: www.mingorp.hr) ili navigacija linkovima (hiperpoveznicama s jedne Internet stranice na drugu).
Posjetom doljenavedenih internet stranica svaki posjetitelj-poduzetnik može doznati sve o informaciji koju treba na cjelovit i stručan način. Postojeći i budući poduzetnici trebali bi posjetiti i pročitati neke od navedenih stranica (siteova, portala) koje donose korisne, obrazovne i dinamičke materijale.

Ministarstva, institucije i udruge:

www.vlada.hr
www.mingorp.hr
www.mps.hr > Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
www.hamag.hr
www.mfin.hr > Ministarstvo financija RH
www.hnb.hr > Hrvatska narodna banka
www.porezna-uprava.hr
www.hgk.hr> Hrvatska gospodarska komora
www.hok.hr > Hrvatska obrtnička komora
www.e-hrvatska.hr
www.otvorena-vrata.hr
www.hitro.hr
www.ijf.hr > Institut za javne financije
www.eizg.hr > Ekonomski institu Zagreb
www.umis.hr - Udruga malih i srednjih poduzetnika pri HUP


Stranice službenih ministarstva i institucija koje donose obilje informacija i dokumentacije za poduzetnike.Poglavito je korisno posjetiti Ministarstvo gospodarstva,rada i poduzetništva (www.mingorp.hr) i Hrvatsku gospodarsku komoru (www.hgk.hr ), a Državni zavod za statistiku (www.dsz.hr) i Ministarstvo financija (www.mfin.hr) objavljuje informacije koje mogu usmjeravati poslovne planove svakog poduzetnika.Korisne su web stranice Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore.


Informacije o trgovačkim društvima:

www.pokreni-posao.hr
www.promatura.hr
www.burza.hr
www.hrvatskiizvoznici.hr
www.zpm.hr , i dr

Web stranice koje donose dodatne korisne informacije o trgovačkim društvima (www.zpm.hr), franšizama (www.promatura.hr), o Udruzi hrvatskih izvoznika (izvoz bi trebao biti cilj većine novih poduzetnika), te radu nekih inkubatora i poslovnih centara u Hrvatskoj.

Novac i financije:

www.poduzetnistvo.org > PREPORUKA!!!
www.biznis.hr
www.poslovni-forum.hr
www.mojnovac.net
www.mojnovac.hr
www.forum.hr
www.burza.hr
www.blog.hr
i dr.

Pravo malo čudo koliko korisnih informacija o novcu, financijskim rješenjim za poduzetnike i ulagače donose ove web stranice. Malo prosurfajte, informirajte se kako bi mogli postaviti kvalitetna i praktički uporabljiva pitanja.

Zakoni, propisi i pravne norme:

www.rrif.hr
www.revizija.hr
www.pravosudje.hr
www.usud.hr
www.vshr.hr
www.croacta.hr
www.legalis.hr
www.sudskapraksa.hr
www.odvj-komora.hr
www.korekt.hr
www.pravnadatoteka.hr
www.jurisprotecta.hr, i dr.

Vjerovali ili ne, pravo je ipak temelj i našeg društva, pa se svaki poduzetnik može upoznati s pravnim formalnostima koji definiraju svaki poduzetnički san, plan i program. Na stranu činjenična legalizacija gospodarskog kriminala u RH (zastare,nedostatak političke volje, fraze 'Tko je jamio,jamio je' itd.) obzirom da svaki poduzetnik o treba poštovati zakone,propise i pravne norme, a loše ispravljati aneksima, izmjenama zakona i sl. instrumentima.

Mediji (internet hiperpoveznice)

www.croatiabiz.com
www.briefing.hr
www.biznet.hr
www.poslovni.hr
www.bankamagazine.hr
www.privredni-vjesnik.hr
www.vecernji.hr
www.vjesnik.hr
www.fokus-tjednik.hr
www.liderpress.hr
www.business.hr
www.business.hr

Svaki polaznik treba uskladiti brojne izvore referentnih polsovnih informacija u suglasju sa svojim potrebama.


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Ožujak 2009 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Listopad 2006 (2)
Lipanj 2006 (1)
Siječanj 2006 (2)
Prosinac 2005 (5)
Studeni 2005 (1)
Listopad 2005 (1)
Rujan 2005 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

OPIS BLOGA KOJI TREBA HRVATSKOJ!

PODUZETNICI - STOPOSTO NOVAC MOŽE BITI (I) VAŠ!


  • USKORO! NOVAC ZA HRVATSKE PODUZETNIKE-POČETNIKE, PODUZETNIKE S ORIGINALNIM I KORISNIM PROIZVODNIM I IZVOZNIM PROGRAMIMA!!

    Za više informacija o poduzetništvu, pogledajte:

    SVE O PODUZETNIŠTVU!


    Ovaj blog je nastao,dakako, u suglasju s strateškim programima o razvijanju malog i srednjeg poduzetništva Vlade RH, Ujedinjenih naroda, Europske Unije i Svjetske banke.

    Kako pregovori s medijima i ministarstvom nisu uspjeli, priprema se Poslovni plan za agenciju, komplementarnom postojećim kao i Hrvatskom društvu za razvoj i poduzetništvo - radnog naziva: plus INVEST d.o.o. - čija je svrha informiranje, potpuna podrška, posredovanje u financijskim rješenjima, poslovnim uslugama i pokretanju poduzetništava, ugodjenu s postojećim izvorima poduzetničkog i prikladnog kapitala iz inozemstva, kao programima ministarst(a)va, HBOR-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Fonda za razvoj i zapošljavanje, tzv. poslovnih banka i drugih.

    Uzrok pokretanja i fokus poslovanja buduće agencije/centra za podršku poduzetništvu biti će cjelovita praktična podrška novim poduzetnicima, kao i razvijanje profitabilnih i konkurentnih novih poduzetništava, te mikro;- internet banke za poduzetnike (Projekt: plusBANKA).


    WEB-STRANICE KOJE SU PREUZELE TEKSTOVE S BLOGA: FINANCIRAJMO HRVATE PODUZETNIKE:

    www.biznis.hr
    www.kupujemhrvatsko.com
    www.tportal.hr
    www.croatiabiz.com
    ,
    www.tvrtka.biz.
    i dr.


    [B]WEB-STRANICE KOJE SU REFERENTNO POVEZANE S OVIM BLOGOM / WEB-STRANICOM:


    NOVO!!! SEKURITIZACIJA INTELEKTUALNE IMOVINE ZA START-UP PODUZETNIŠTVA

    INFO O PROJEKTIMA KOJI (ODAVNO) TREBAJU HRVATSKOM PODUZETNIŠTVU!!

    PROJEKTI DRUŠTVA!

    LINKOVI NA RAZVOJNE AGENCIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ!



VAŽNI LINKOVI:

IVAN OSTOJA- KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA

  • 1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)– ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje,marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio sam, s ekipom inženjera i autora iz Zagreba, vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS!;

    1989: Bio sam suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 (dvije tisuće, odnosno hiljade dinara, što je jezik priličniji današnjoj 'hrvatskoj eliti') tadašnjih dinara,usprkos netočnim glasinama o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini-koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’ ;

    1990: Sudionik sam u koncipiranju i prvoj dobi pokretanja jedne od prvih privatnih banaka u RH, s ciljem pripreme i osnivanja zadružne komercijalno investicijske banke InveST! plus Banka s pripadajućim poduzećima za strateške i investicijske djelatnosti;
    1992: Sudjelovao sam u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;

    1992-1997: Izradio sam elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVASTKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS!; ista je poslužila i koncipiranju ribrika kasnijeg Jutarnjeg lista što je nevidjena pljačka intelektualne imovine od strane Europapress Holdinga, odnosno snjezina suvlasnika Nina Pavića.

    1999: Dobio sam odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
    2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002. Društvo je moralo zamrznuti rad zbog jednostranog prekida financijskog aranžmana izvora kapitala iz Njemačke što je ugrozilo dinamiku pokrenutih projekata ;
    2002: Bio sam suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;

    2002-2003: Promicatelj sam potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO),što je pak potpuno marginalizirano od nadležnog Ministarstva i dr;

    2003: BIO SAM SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI (at best effort) KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’;
    1996-2003: Sudjelovao sam kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forum : Economic Development;

    1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen od 1991. god. danas za najmanje 150 milijuna kuna za najmanje obične štete, dokazane izmakle koristi i neimovnih (nematerijalnih) šteta radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete;ukupna šteta po najminimalnijem pragu u ovom trenutku iznosi izmedju 150 milijuna do milijardu kuna, odvisno o izračunima obračuna kamata . Postupak nakon Državnog odvjetništva (Zahtjev za naknade štete prije istog na Ustavnom sudu), prelazi na Ustavnu sud RH i druga nadležne medjunarodne sudove ukoliko Ustavni sud barem dijelom ne uvaži Zahtjev.

    1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvio sam platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim - klirinškim - načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi).

    Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet (jezici) + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.). Razvojem e-learning metode planiram upis na magisterij na Studiju poduzetništva u Osijeku (2006-2008 s temom: Nebankarsko financiranje poduzetništva egzotičnim i inovativnim instrumentima-Iskustva i Praktični modeli).

    Drugo: Rodjen u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznaje rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
    Politika: Član HSPa-. Podrška HDZ-u od 1990 do smrti dr. Franje Tudjmana, odnosno otkad je Ivo Sander našom pomoći (Udruga dr. Franjo Tudjman) preuzeo upravljanje strankom pionir potrebe stvaranja Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama. Danas taj pokret, kada smognem dio svojih potraživanja,obuhvaća oko 80 posto svih inteligentnih Hrvata, pokrivao oko 65% realnog biračkog tijela i može osvojiti do 12 % glasova na izvorima s minimalnom promidžbom.

    Dodatno:Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
    - razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim
    projektima,
    - financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
    - razvoj poslovnih planova i tržišta,
    - marketing,
    - aranžiranje-kapitalizacija,
    - kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju malog
    gospodarstva te odbrana interesa istog,
    - upravljanje projektima i radom ureda,
    - financije projekta (u etapama),
    - nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
    - utjecanje na zakonodavnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja za
    financiranje malog i
    srednjeg poduzetništva,
    - projektiranje, formatiranje, uredjivanje medija, kao i obavljanje novinarskih poslova,
    - profesor engleskog jezika, suradnik /voditelj radionica za poduzetništvo,
    i drugo.

    DODATNE INFORMACIJE:

    PROJEKTI OD 1997. GODINE!!!

    DOPISI OD 1996. GODINE NA KOJE NITKO IZ PARAZITSKIH DRŽAVNIH SLUŽBI, REFERENTIĆA IZ BANAKA ITD. NIJE REAGIRAO!!!