02

utorak

listopad

2012

Treba li ili ne treba u restoranu platiti couvert, tzv.predjelo?Tema koja uvijek izaziva puno rasprave: treba li ili ne platiti couvert, odnosno predjelo koje vam donesu u restoranu, a da ga niste naručili?

Dakle, situacija je ovakva. U boljim restoranima poput onog u Fužinama, u jednom poznatom hotelu... stižete u restoran i sjedate za stol. Konobarica uzma vašu narudžbu, a najčešće je to juha+neko glavno jelo+salata+prilog+piće...

Većina ljudi potpuno zaboravi na predjelo.

No, tu uskaču pametni konobari. Prije nego stigne vaša naručena hrana, serviraju vam couvert, tzv.predjelo koje obično čini malo sira i paštete, sa košaricom kruha. Konobar ni u jednom trenutku ne spominje da couvert trebate platiti, kao i kruh, te većina gostiju prione gošćenju.

Nakon što zatražite račun, lijepo vam fino naplate i predjelo koje niste naručili (a preživjeli biste bez njega), te uz cuvert donijeti kruh. E pa, narode tko vam kriv kad ste neuki...

Što kaže zakon o couvertu
Prema Zakonu o zaštiti potrošača, ono što je kupac dobio bez narudžbe, kupac smije bez naknade iskoristiti. (Hmm, probajte odbiti platiti pojedeno, pa ćete vidjeti što će se desiti. Javite nam kako je bilo na redakcija@kreativni-biznis.com:)

Ako je couvert istaknut u cjeniku i vi ste ga pojeli, dužni ste ga platiti. Inače, couvert se može i odbiti, tvrdi Ceh ugostitelja.
(Pametan gost pamti)

Evo što smo još doznali:
-gost couvert može odbiti (i osramotiti se, pomalo)
-couvert je uobičajen u boljim restoranima
-couvert se uvijek naplaćuje (vjerojatno samo 1% kreativnijih ugostitelja koji žele da im se gosti vrate, to ne čini)
-mnogi gosti bi najradije couvert razmazali po stolnjaku i demonstratitivno otišli
-oni koji pak to ne učine, vjerojatno će couvert platiti, zahvaliti se, a zatim do kuće - gunđati


Oznake: couvert, hrana, predjelo, restorani, kritika

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.