17

subota

studeni

2012

Što je to točno korupcija u zdravstvu, ili zašto nema volje da se ona definira

Ovo je insajderski pogled na aktualnu aferu u zdravstvu i nema namjeru ikoga braniti, a niti napadati. Tek staviti na stol stvarne informacije.
Kao prvo, kratko tumačenje pojma generički lijekovi. Radi se o lijekovima kopijama originalnih lijekova, a nakon što kopiranje postane dopušteno, nakon isteka patentnih prava onoga tko je lijek izumio, dakle i uložio silna sredstva u njegov razvoj. Što će posve logično reći da su to puno jeftiniji lijekovi, jednakog sastava kao i originali, dakle i jednako učinkoviti. Također i relativno zastarjeli, obzirom da patentna prava važe bar 7 godina. Proizvođači takvih lijekova niču kao gljive poslije kiše, jer za to treba tek proizvodna linija, bez skupih i dugotrajnih istraživanja. Jeftiniji su i zbog činjenice da "veliki", oni koji rade nove lijekove i na starima pokušavaju zaraditi više, naprosto iskorištavajući moć navike kroničnih pacijenata, koji često i zbog samo boje kutijice, imaju osjećaj da im "stari" lijek bolje pomaže. Pa mada spuste donekle cijenu, još uvijek su osjetno skuplji od proizvođača samo kopiranih lijekova.
Još je važno da svaki liječnik opće prakse ima propisanu potrošnju lijekova izraženu financijski, za prekoračenje koje se kažnjava novčano, oduzimanjem od "glavarine", dakle mjesečnog paušala, i to bez obzira na sastav svojih pacijanata. I ne tako rijetko!
Dolaze dakle promotori svih mogućih lijekova u ordinaciju i reklamiraju svoje proizvode, proizvođači i uvoznici, veliki i mali. Stari veliki igrači pri tome koriste moć navike pacijenata, a i liječnika, da se propisuju poznata komercijalna imane lijekova, darujući nas pri tome prigodno poklonima tipa rokovnika, novčanika, svilenih šalova, rukavica, mobitela i slično. Također, časte večerama na kongresima ili redovitim stručnim predavanjima, gdje također promoviraju svoje lijekove, a naravno žele nas tamo privući. Posve slično kao brojni pozivi na besplatnu večeru na kojoj će Vam se "usput" predstaviti i čudotvorni jastuci i usisivači! Što je dugogodišnja uhodana i javna praksa, dakle valjda legalna. I imaju cijenu lijeka od recimo 100 kuna, koja se nama knjiži kao potrošnja i zbraja. Niz malih proizvođača paralelno ulazi na tržište, nudi isti lijek pod drugačijim imenom, često tek simbolično promijenjenim i u drugom pakovanju, za 75 kuna, a pri tome daruje nas liječnike s bonom od 500 kuna nekog trgovačkog centra, ili organizira stručna predavanja na atraktivnijim lokacijama i dan-dva dulje. Besplatna. E, sada, odjednom je to korupcija i zaslužuje stup srama, javnu objavu imena "zločestih" liječnika čak i prije same istrage i utvrđivanja činjenica.
Nekako, kao da je uzrok negdje drugdje, kao da "veliki", čiji je profit konstantno nagrizan takvim napadima "malih", koristeći se svojim ogromnim kapitalom i vezama i utjecajem među "velikim" dečkima u vlasti pokušavaju male istisnuti s tržišta. Pa se odjednom praktično iste stvari nazivaju drugim imenima i licemjerno se kao štiti pacijente i zdravstveni proračun! Tako da mali s lijekovima 20-25% jeftinijim budu onemogućeni? Pa se lijekovi nabavljaju samo od njih, znatno skuplji???
Meni se ne čini da je riječ o ičemu zlonamjernom od strane prozvanih kolega, sve dok propisuju djelotvorne lijekove u stručno opravdanim količinama, kako god se oni zvali i tko god ih proizvodio.
Dapače, nije li o korupciji prije riječ, ali pravoj, kada se stalno dopušta prepisivanje skupljih lijekova velikih, najvećih igrača, proizvođača i uvoznika, pa se čak ide institucionalno štititi njihovu ravnopravnu zastupljenost na tržištu ovakvim aferama. Umjesto, kada se već kunemo u tržišnu ekonomiju i u zdravstvu, što je opskurno pitanje vrijedno posebne rasprave, da uštedimo državni novac tako da među ISTIM lijekovima HZZO plaća samo najjeftinije? Samo što onda otpada politička trgovina vlasti i velikih distributera lijekova, koji dugim čekanjem naplate čuvaju socijalni mir i političku stabilnost neke vlasti, a koja im zauzvrat dopušta neopravdano veće cijene. A financijski naravno da to samo veliki mogu premostiti I učestvovati.
Tako da se meni čini da je aktualna afera tek igrokaz za javnost s populističkim učincima s jedne strane, te puno važnijim poslovnim ciljevima velikih igrača, s druge strane. Kao i obično, drugim riječima, uvijek riba smrdi od glave i novac, ozbiljan novac, ne 500 Kn, stoji iza tako pompoznih akcija !!!
Na koncu i tu sitnu, tkz. korupciju, liječnika opće orakse, da je netko ikada doista želio riješiti, rješio bi s nekoliko pravila ponašanja oko promocije lijekova. Niti kopmlicirano, niti nemoguće. Ali....

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.