petak, 05.02.2010.

VINO I MJEHOVI

„Niti se ulijeva novo vino u stare mjehove; inače se mjehovi provale, vino se prolije, te mjehovi propadnu. Novo se vino ulijeva u nove mjehove i tako se oboje sačuva.“ Mt 9:17
Ovom usporedbom Isus je slikovito opisao duhovno i tjelesno stanje čovjeka. Čovjek se sastoji od tijela, duha i duše. Duh i duša čine duhovno tijelo. Mijeh je duhovno tijelo, a vino je Riječ Božja.
Ako se novo vino toči u stari mijeh, ono ga nagriza i prošupljuje te vino počne istjecati van. Sukladno tome, ako duhovno tijelo ne obnovimo ni Riječ Božja ne ostaje u nama. Ne ostaje jer je ne razumijemo. Čujemo je ili pročitamo, ona nam bude nejasna, malo o njoj razmišljamo i zatim je odbacimo kao višak. Riječ ne može ostati u nama jer je naše duhovno tijelo oštećeno, porozno, puno rupica kao stari mijeh kojeg je oštetilo novo vino. Oštećeno je od nagomilanih grijeha.
Stoga se duhovno tijelo treba obnoviti. Kako? „Ne čudi se što ti rekoh: treba da se odozgo rodite.“ – kaže Isus.Iv 3:7
U prenesenom značenju, trebamo se nanovo duhovno roditi. Zašto odozgo? Odozgo je i Krist začet. Začet je od Boga, bez grijeha. Prihvaćanjem Isusa, njegova bezgrešnost obnavlja naše duhovno tijelo, čisti nas od grijeha. Kako? Duh Sveti, kojeg nam je dao Isus, pomaže nam da razumijemo Riječ i prihvatimo je. Razumijevanjem Riječi shvatili smo da smo grešni. A težnja Duha je duhovna obnova. Čistiti se od grijeha.
„Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo.“ (2Kor 5:17) Novi stvor je novi mijeh. Novo vino u novom mijehu. Riječ Božja u novom duhovnom tijelu. Novo vino se bolje očuva u novom mijehu, tako i Riječ Božja ostaje duže u novom duhovnom tijelu.
Evo još nekih pojedinosti iz područja vinarstva koje možemo slikovito upotrijebiti na opis našeg kršćanskog života.Vinari pretaču vino. Nakon zrenja vina, izdvajaju se razne materije koje padaju na dno i stvaraju talog. Talog sadrži nepoželjne mikroorganizme koji se vremenom raspadaju te kvare bistrinu, miris i ukus vina. Da bi spriječili te negativne posljedice vino se pretače i po nekoliko puta. Pretakanje se vrši u starije bačve koje se prethodno pripremaju za unos vina.
Sve na zemlji je neotporno i podliježe kvarenju i promjenama. Tako se vremenom u našem duhovnom tijelu talože grijesi. Oni onečišćuju „duhovno vino“ koje smo natočili u našu „duhovnu posudu“. Grijesi u nama umanjuju snagu djelovanja Božje Riječi. Stvaraju se na stjenkama naše „duhovne posude“ otvori kroz koje „duhovno vino“ otječe. Sotona vrta te otvore, pravi ih širima i stvara sebi prostor za nesmetano djelovanje.
Stoga moramo stalno obnavljati naše duhovno tijelo. Duh Sveti nam pomaže u tome. On nam pomaže da Riječ dopre do naše duše, da je razumijemo i primijenimo u naš život. Tako ćemo začepiti sve rupe, obnoviti naše duhovno tijelo i učiniti neprobojnijim na Sotonsko djelovanje. Sotona ne miruje. Na lukav način nam skrene pozornost od Boga, a da toga nismo ni svjesni. Zato stalno trebamo čitati, slušati, razmišljati i primjenjivati Božju Riječ, da to „duhovno vino“ čuvamo u neoštećenim „duhovnim posudama“. Ako to ne budemo činili grijeh će se taložiti, nagrizat će stjenke, Riječ će istjecati, mi ćemo se udaljavati od Boga, a postepeno više i više potpadati pod vlast Sotone, htjeli mi to priznati ili ne. Posljedice su ogromne. Naše fizičko tijelo obolijeva, tlače nas svakovrsne nevolje, živimo u beznađu i umiremo tjelesno i duhovno, gubimo spasenje i vječni život.
Ne trebamo se puno umoriti radeći, a da ujedno radeći učinimo mnogo za sebe. Psalmist David kaže: „O kako ljubim Zakon tvoj, po cio dan o njem razmišljam.“ (Ps 119:97), a Bog preko sluge Jošue poručuje: „Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan u uspjet ćeš u pothvatima.“ (Još 1:8)

















- 05:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.