ponedjeljak, 05.10.2009.

DOBRO SJEME

Jednom godišnje, u mojoj crkvi, organizira se Dan zahvale. Kroz Riječ i pjesmu zahvaljuje se Bogu za sve plodove koje nam daje. Za tu priliku aranžira se stol gjde se izloži voće i povrće, kruh, kolači i sve ostalo što svaki pojedinac donese. Svega bude u obilju. Na kraju službe bude prava gozba. Ima dovoljno i da svatko ponešto ponese doma. Meni je svake godine jednako doljmljivo to bogoslužje. Za tu priliku pripremila sam poruku koju želim podijeliti s čitateljima mog bloga.

Photobucket

Sjeme je mlada biljka u privremenom stadiju mirovanja, opskrbljena rezervnim hranjivim tkivom, a izvana obavijena sjemenom lupinom. Služi razmnožavanju sjemenjača. Razvija se iz sjemenog zametka na otvorenom plodnom listu ili u samom plodu. Razvitak sjemenke počinje oplodnjom, koja se provodi unutar sjemenog zametka. Sjemenka ima lupinu koja služi za zaštitu i rasprostranjivanje pa je u vezi s tim različito oblikovana. Za rast sjemena potrebna je dobra zemlja, sunce i voda. Sjeme se sije i žanje u određeno vrijeme godine prema vrstama. Sjemenke mnogih biljaka su jestive, važna su prehrambena i industrijska sirovina. Neke sjemenke sadržavaju hranjive tvari pa se upotrebljavaju u medicini.

Evo opisa jedne veličanstvene biljke koja se spominje i u Novom Zavjetu. To je gorušica. Domovina joj je Mediteran, ali se uzgoj proširio na Europu i Aziju. Gorušica je jednogodišnja biljka grmolikog oblika. Na Bliskom istoku raste crna gorušica čiji grm izraste do dva metra visine. Cvijet je žuto-zelene boje. Kao plod razvija jednu ljušturu koja sadrži 7-10 okruglih sjemenki promjera 1mm. Sjemenke su bez mirisa, ali prodornog ljutog okusa. Gorušica može biti samonikla, a može se i uzgajati. Voli sunčan položaj, ljeti blagi hlad, te bogato i propusno tlo. Iz sjemena crne gorušice dobiva se ulje koje se koristi u narodnoj medicini. Sirove sjemenke se koriste u prehrani (kao začin i za spravljanje senfa). Svojstva gorušice: sprječava rast tumorskih stanica osobito u probavnom sustavu, pomaže u liječenju astme, reumatoidnog artritisa, migrene, arteroskleroze, šećerne bolesti, krvnog tlaka, sinusa, slabog apetita. Sadrži minerale i vitamine: selen, željezo, kalcij, cink, mangan, magnezij, fosfor, vitamine niacin (B3), B6, E i C, aromatična ulja te bjelančevine, masti, omega 3-masne kiseline, ugljikohidrate i dijetalna vlakna.

Tko li je mogao stvoriti tako veličanstvenu biljku, doli naš svemogući Gospodin Bog.

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potječe prije 5000 godina, a spominje se i u Novom Zavjetu u kojem se Kraljevstvo nebesko uspoređuje sa sjemenkama gorušice. „Kraljevstvo je nebesko slično gorušičinu zrnu koje netko uze i posija na svojoj njivi. Ono je, svakako, najsitnije od svega sjemena, ali kad uzraste, bude veće od drugoga povrća, razvije se u stablo, tako da dolaze ptice nebeske i gnijezde se u njegovim granama.“ (Mt 13:31,32)

U knjizi Postanka u prvom poglavlju piše da je Bog stvarajući život na zemlji, svemu živome (bilju, životinjama i čovjeku ) napravio sjeme, svakome prema svojoj vrsti i da svako prema svojoj vrsti donosi plod. Naredio je: - „Plodite se i množite.“ (Post 1:22) Osnovna zadaća sjemena je razmnožavanje, zatim prehrana pa liječenje. U Bibliji se spominje još jedna vrsta sjemena. To je riječ Božja. („Sjeme je riječ Božja.“ Lk8:11) Riječ-sjeme se neprestano sije neovisno o godišnjem dobu. Zadaća riječi-sjemena je razmnožavanje vjernika, duhovna prehrana i duhovno liječenje.

U Mt 13:37,38 piše: „Sijač dobrog sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva.“ Tko je najvažniji? „Niti je što onaj koji sadi, niti onaj koji zalijeva, nego onaj koji čini da raste – Bog. Onaj koji sadi i onaj koji zalijeva jedno su.“ (1 Kor 3:7,8)
Što je Kraljevstvo nebesko? Gdje je Kraljevstvo nebesko? „Kraljevstvo Božje ne dolazi tako da se to može vidjeti; niti će se moći kazati: 'Evo ga ovdje' ili 'eno ga ondje'. Jer kraljevstvo je Božje među vama.“ (Lk 17:20,21)

Tko su članovi Kraljevstva nebeskog? Sumirajmo: Bog, sjeme, sijač, njiva, plod, žetelac. Ne čini li to sve Kraljevstvo nebesko? Kraljevstvo nebesko se mora širiti. Mora se ispuniti Božja zapovijed: „Plodite se i množite.“ Budimo predani Božji suradnici, vrijedni sijači i žeteoci, jer „će svaki primiti svoju plaću prema svome trudu. Mi smo Božji suradnici; vi ste Božja njiva, Božja građevina.“ (1 Kor 3:7-9) Imamo uvijek spremno sjeme, riječ Božju, moćno sjeme koje uvijek donosi rod. „Posijan na 'dobru zemlju' jest onaj koji čuje i razumije riječ, te rodi i donese rod: jedan stostruk, drugi šezdeseterostruk, treći trideseterostruk.“ (Mt 13:23)

„Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni, da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.“ Iz 55:10

- 21:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.