plusBANKA : Za hrvatske poduzetnike!!!

ponedjeljak, 08.03.2010.

8.3.2010: Danke, Kroatien! Austrijske banke 'peru' milijarde eura novca kriminalaca!

Talijanska mafija 'oprala' 2 milijarde eura u AustrijiBeč, 08.03.2010., 09:17 | A.E.

Banke u Austriji su od 2005. do 2007. pomogle u pranju oko 2 milijarde eura talijanske mafije, izvijestio je u nedjelju tjednik Austria weekly profil, pozivajući se na podatke talijanskog tužiteljstva.

Transferi su izvedeni preko talijanskih operatera

Prema dokumentima do kojih je došao tjednik, novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbank i u Bank Austria, koja pripada talijanskom UniCredit Groupu, te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank. Transferi su izvedeni preko talijanskih operatera Fastweb i Telecom Italia Sparkle (TIS), precizira tjednik.
Operateri su austrijske račune koristili za prijenos novca nizu drugih kompanija, nakon što bi uzimale i sebi dio. Prema tom izvoru bečko tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Banke su odbile komentirati informaciju, ali su navele da surađuju s vlastima. Prema pisanju tjednika, tri banke su prije objave informacije, informirale vlasti o kretanjima transakcija njihovih talijanskih klijenata.

Tužiteljstvo u Beču je u jesen 2007. godine, odgovarajući na zahtjev kolega u Rimu, naredilo otvaranje bankovnih računa, ali njihovi vlasnici već su do tada znali što će se dogoditi. U veljači je tužiteljstvo Rima tražilo uhićenje 56 osoba, među kojima i Silvija Scaglie, utemeljitelja Fastweba, nakon velike afere pranja novca i fiskalnih prijevara. Fastweb i TIS, filijala Telecom Italia osumnjičene su da su fakturirale fiktivne telefonske i internet usluge u iznosu od 1,8 milijarde eura, što odgovora fiskalnoj utaji od 365 milijuna eura. (Hina)

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #