plusBANKA : Za hrvatske poduzetnike!!!

petak, 04.12.2009.

HPB U MILIJARDAMA KUNA DUGOVANJA - POLITIČARI I HGB KRIVCI!

Spašavanje HPB-a: Novi šefovi traže načine kako sanirati štetu koju je napravio bivši predsjednik uprave

Otkriće revizije: HPB može izgubiti milijardu kuna!

Nije isključeno da se banka sanira i loše plasmane zamijeni vrijednosnicama. HPB i Zaba žele spajanje H1 i Optime.


12.2009
Josipa Protegu svojevremeno je postavio bivši premijer Sanader pa se pretpostavlja da je novac plasirao po nalogu iz Vlade

Loši plasmani Hrvatske poštanske banke mogli bi biti i milijardu kuna, kažu nam dobro upućeni izvori. Razlog su rizični plasmani koje je banka odobravala za vrijeme bivše uprave na čelu s Josipom Protegom, kojeg je svojevremeno na to mjesto postavio bivši premijer Sanader.

Plasmani HPB-a – koji bi mogli biti rizični

U HPB-u političari su nam ubili nadu

Protega pod istragom USKOK-a?


U Hrvatskoj poštanskoj banci trenutačno pregovaraju sa šest domaćih državnih tvrtki s namjerom da uđu u banku s hibridnim depozitom. Odgovori tvrtki tek se čekaju, a realizacija bi trebala biti gotova do 18. prosinca. O kojim je tvrtkama riječ, ne može se doznati, no jedna od njih sigurno je Croatia osiguranje, za koju se već godinama špekulira da je partner banci, a to i ne čudi s obzirom na to da su obje državne i da danas iza svake banke stoji neko osiguravajuće društvo. Osim Croatije osiguranja, govori se da bi u šestorki mogli biti i neki državni fondovi. U proljeće bi, pak, trebala završiti dokapitalizacija banke, a za sada je najozbiljniji kandidat EBRD. Nakon toga postoji mogućnost da državne tvrtke svoje depozite pretvore u dionice čija bi vrijednost porasla.Čedo Maletić, sadašnji predsjednik uprave banke, koji je imenovan na to mjesto u kolovozu ove godine da izvuče HPB iz situacije u kojoj se našao, ne opovrgava iznos loših kredita od milijardu kuna, no vjeruje da će veći dio biti naplativ. Među tim kreditima su, primjerice, oni odobreni KIO-u Orahovica, SMS-u, Fantazija grupi, PPK Valpovo i Đakovštini.

A od već znanih kredita o čijem se vraćanju pregovara spomenimo one Adriatica.netu, Spačvi, Badelu 1862, te telekomunikacijskom operateru H1. Među kreditima je i onaj namijenjen brodogradnji, koji je osiguran državnim jamstvima i koji će sigurno, iako vjerojatno uz odgodu, biti vraćen. U ostalim slučajevima osiguranja su loša: vrijednost im je nekoliko puta manja od kredita.

Poslovanje se popravlja

Ovih dana čelnici HPB-a i Zagrebačke banke Maletić i Luković razmatraju opciju povezivanja dvaju telekomunikacijskih operatera – H1 i Optime. Zaba je, naime, jako izložena prema Optimi, a povrat novca je upitan. S obzirom na to da H1 ima znatan broj korisnika, a Optima infrastrukturu, spajanje bi bilo korisno rješenje za dvije tvrtke, ali i njihove kreditore.

U vrijeme bivše uprave za velik broj rizičnih kredita nije odvajana rezervacija te su nakon tog otkrića dolaskom nove uprave neprestano otkrivani i novi gubici, koji će do kraja godine iznositi 400 milijuna kuna.

Bez obzira na takve loše rezultate, nova uprava trenutačno daje sve od sebe da banka stane na noge. A prvi rezultati već su vidljivi iz podataka za studeni, kad je, primjerice, banka imala tri puta veći porast štednje u odnosu na ostvareni u ovoj godini. No banka planira i niz novih koraka.

Svježi kapital

HPB dogovara sa šest državnih tvrtki uplatu hibridnog depozita u vrijednosti od oko 150 do 200 milijuna kuna, što bi se trebalo realizirati za dva tjedna. Nakon toga, vjerojatno u proljeće, trebala bi se obaviti i dokapitalizacija banke u vrijednosti od oko 500 ili 600 milijuna kuna. Za sada se spominje EBRD kao potencijalni ulagač, koji bi postao 25-postotni vlasnik banke.

Iako konačni dogovor o tome još nije postignut, na takvo što upućuje navodni nedavni sastanak premijerke Jadranke Kosor sa čelnikom EBRD-a Thomasom Mirowom. Ako se ne realizira ta dokapitalizacija, HPB bi to pokušao realizirati s IFC-om, dijelom Svjetske banke, ili bi se išlo u IPO, ali za to vrijeme na tržištu nije idealno. Plan je da nakon što se obavi dokapitalizacija, tvrtke koje su uložile hibridni depozit, zamijene taj depozit za dionice, jer bi njihova vrijednost prema procjenama nakon poboljšanja poslovanja mogla znatno porasti.

Postoji i zadnja opcija, da se banka sanira, odnosno da se po receptu devedesetih godina loši plasmani prebace u HFP, a u zamjenu banka dobije prvoklasne državne vrijednosne papire. Kapital je banci neophodan, s obzirom na ovogodišnji gubitak od oko 400 milijuna kuna, te postizanje adekvatnosti kapitala od minimalno potrebnih 12 posto.

Maletić koji je na čelu banke od sredine godine rješava gomilu propusta koje je napravio njegov prethodnik Josip Protega. Smijenjen je nakon što je HNB utvrdio da banka iskazuje krive podatke, a i nakon što su došla upozorenja iz financijskih krugova o nepravilnosti u poslovanju banke. No, prava visina gubitaka banke počela se otkrivati tek nakon njegova odlaska.

No, treba imati i na umu da su u trenutku plasmana kredita mnogi izgledali manje rizični jer je gospodarstvo bilo u boljoj situaciji, te da su ove godine, nakon sloma, postali nenaplativi. Stoga, nije isključeno da uz HPB gubitke krenu brojati i ostale banke, za koje se ne zna jesu li, primjerice, kredit Pevecu ocijenili rizičnim.


Komentari


1 04.12.2009. u 11:16h mr_brown je napisao/la:
"Radio sam sve po zakonu"; tvrdi pripadnik zločinačke Zajednice. (gore na slici)

OCJENA:
6 04.12.2009. u 11:05h Venlo je napisao/la:
Kratki tečaj za tajkuna
Preduvjeti:imati kuma,rođaka,ili tetkovog kuma u banci,registrirati firmu d.o.o.,imati pašnjak u vukoj*****.
Uzeti predračun uvećan za 30%od stvarne vrijednosti od firme koja gradi stanove za stan od 100 m2,ukupno 250.000 EUR.Od tetkovog kuma iz banke dobiti financiranje s 10 % učešća,za hipoteku dati onaj pašnjak iz vukojebine kojeg je procjenitelj procijenio na 300.000 eura za 2000 eura na ruke.Kako nemate traženih 10% za učešće,od Porezne uprave zatražiti povrat PDV-a na fakturu za stan.Dobivate 57.500 eura od Porezne uprave,plaćate 25.000 eura banci za učešće,ostaje vam 32.500 eura netto.
Kredit ne vraćate,banka uzima pašnjak,vi imate stan vrijednosti 200.000 eura plus 32.500 eura za džeparac.
Ne vjerujete????
Kad biste znali koliko je takvih perpetum mobilea napravljeno,hahaha.


OCJENA:
15 04.12.2009. u 10:17h tvrdi_l je napisao/la:
CITAT:
Josipa Protegu svojevremeno je postavio bivši premijer Sanader pa se pretpostavlja da je novac plasirao po nalogu iz Vlade

Neka gospodin Protega objasni u roku od tjedan dana na osnovu cega je odobravao kredite koje ne bi ni malo dijete odobrilo.I neka se to rijesi a ne neke PREPTOSTAVKE.Ako je Ivo Sanader zapovijedio Protegi (koji to mora potvrditi) odobravanje kredita onda gospodina Sanadera treba pitati za objasnjenje.
Hrvatska drzava nije vlasnistvo niti gospodina Protege niti gospodina Sanadera.

OCJENA:
18 04.12.2009. u 09:54h tvrdi_l je napisao/la:
Ne znam kako ih nije sramota pisati ocigledne lazi.Taj kredit brodogradnji ce biti vracen od drzave!!!
Drzava ionako nema novaca, uvela je krizni porez.Sve ce vratiti poreski obveznici.
Gdje je tu linija odgovornosti?
Drzava nije vise na koljenima,sad je gotova.To nije pesimizam to je cinjenicno stanje:SVAKIM DANOM SVE VISE AFERA I LOPOVLUKA,GDJE GOD DA SE OKRENES.
Pravosudni organi i sudstvo i policija - nesposobni.Drzavno vodjstvo-nesposobno.
Uvijek je fantomski krivac - KRIZA.

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se