plusBANKA : Za hrvatske poduzetnike!!!

srijeda, 06.05.2009.

BANDA BANKARSKA U RH - 'KREDITIRAJU' SAMO DRŽAVU, ZARADJUJU BASNOSNOVNO I U TZV. RECESIJI

Za ovo što su napravili čelnici HNB od 1998. uzvodi se pred prijeki sud, pa sukladno običajima i dobrim navikama Mesićevih 'antifašista' i drugi Titu, iskopaju sebi grob i tu završe. Uništili su Hrvatsku, mnoge su inicijative bahato pokopali....
I sad imamo banke krcate novcima Hrvata koje financiraju birokratsku (zlo)tvorevinu- državu RH.

Odgovor je: plusFINANC, unutar financijske organizacije'TEMPLAR Trust', prethodnice plusBANKE.

Do kraja ove godine i finacijske usluge o kojima su Hrvati, posebice kreativni, poduzetni, pošteni i marljivi Hrvati mogli samo sanjati.

plusGRUPPA
započinje s setom financijskih online i mobilnih financijskih jednostavnih '1-2-3-GOTOVO' usluga pod brandom izvodjača - plusFINANC.

04. 05. 2009. |

KOLAPS U OŽUJKU
Krediti stali, a banke zarađuju


U 2009. banke su kreditirale državu s devet milijardi kuna, tvrtke su dobile 1,75 milijardi, a građani tek 207 milijuna kuna! U ožujku ni tvrtkama ni građanima nisu davani novi krediti, pa se postavlja pitanje događa li nam se kreditni slom, koji su druge države proživjele ranije?

– Ne bih rekla da imamo kreditni lom, ali sustav kao da je zaustavljen. Kredita je malo i idu državi – komentira dr. Maruška Vizek, analitičarka Ekonomskog instituta.

Centralna banka uvjerava da nema opasnosti od pojave kreditnog sloma jer banke posluju stabilno, a sporiji rast kredita u većoj je mjeri posljedica usporavanja gospodarske aktivnosti.

Poslovne su banke, veli Igor Ljubaj, analitičar u Direkciji za istraživanje HNB-a, prvo tromjesečje završile s blagim porastom dobiti od 3 posto, dok se udio nenaplativih kredita nije promijenio. No, od početka godine plasmani banaka nebankarskom sektoru usporili su na samo 0,8 %, a kad se oduzme utjecaj tečajnih razlika, Ljubaj kaže da se zapravo dogodio pad od 0,4 %. Godišnja stopa rasta kredita nebankarskom sektoru spustila se na 9,2 %, odnosno 6,2 %, nakon što se isključi utjecaj tečaja.

– Takva kretanja posljedica su manje potražnje za kreditima, ali i sklonosti banaka da u uvjetima negativnih gospodarskih trendova uspore rast kredita privatnom sektoru – kaže Ljubaj.

Dobit PBZ-a u prvom tromjesečju pala je 10 %, Zagrebačke banke 7 %, HPB je poslovao s gubitkom, dok je Erste rastao 6 %. Dr. Vizek naglašava da krediti državi rastu po godišnjoj stopi od 92 %, a stanovništvo usporava na 8 %, no Ljubaj dodaje da je financiranje središnje države olakšalo ispunjavanje državnih obveza, te je povoljno utjecalo na ukupnu likvidnost.

Zdeslav Šantić, analitičar RBA, kaže da trend nije neočekivan jer se smanjuju potrebe stanovništva za kreditima i potrošnjom, a opreznije su i banke.

– Cilj je sačuvati stabilnost sustava, pa banke manje vode računa o osvajanju tržišnih udjela, a više o sigurnosti – kaže Šantić.

Otkazi i smanjenje plaća građane će učiniti znatno rizičnijim klijentima, kažu analitičari PBZ-a.

Komentari

Grrozni 06.05.2009 04:55 Odgovor
Debele se guske tove
Rohatinski kreditira banke sa 7,3 milijardi. i umjesto kazne što "debelim guskama vrat maže" - dobije nagradu The Bankera! A onda "jadne i siromašne" banke kreditiraju državu sa 9 milijardi. A onda Igor Ljubaj u ovome članku kaže da su "takva kretanja posljedica manje potražnje za kreditima". A onda Zdeslav Šantić u ovome članku kaže da "se smanjuju potrebe stanovništva za kreditima...". A onda privrednici kažu: "Pa mi stalno radimo onako kako smo uvijek radili, još i bolje. Što je ovo što nas je snašlo?". A onda ja kažem: "Jebo lud zbunjenog!"


Banke će za godinu dana molit građane da vrate glavnicu bez kamata ali ni to neće dobit je ljudi neće imat. Istina dio će ostati bez krova nad glavom ali me zanima tko će sve to pokupovat.jer sve nove zgrade zjape prazne.


Krediti stali a banke zaradjuju.
To je sve navodno i relativno.Tumacenje ekonomista je jako neodredjeno i sramezljivo. Samo su naglasci na ovo i ono,a nista nema konkretnoga.Strukturni problemi,refinaciranje stranog duga,snazna domaca potrosnja su samo negativnosti koje su napomenute. jos se je trebalo napomenuti kredite koji se nemogu otplacivati,i studentske demonstracije koje su pokazatelj stvarnog stanja stvari.Hitno aktivirati mjere,koje su to mjere?Za sve to je potreban novac a novi krediti su sano vece optercenje i produzavanje postojece agonije.Dizati drzavne kredite i time kupovati jeftinije stranu valutu za potpomagati kunu da bude stabilna,znaci potpomagati gradjane da mogu otplacivati svoja zaduzenja, a drzavni krediti i potrosnja neprekidno rastu, jer kad imamo jaku valutu jeftin nam je uvoz za potrosnju,a prodavati nemamo sto kad smo skupi.Turizam nam nije toliko isplativ kad za turiste moramo i hranu uvoziti.Mi samo znamo u cemu smo losi kad dobroga nema,jer lose nadvladava dobro. Ali netko je za to odgovoran.Preko noci se ekonomski problemi ne rjesavaju.


nažalost
mi nemamo jednu jaku domaću banku koja bi pomrsila konce ovom stranom bankarskom lobiju koji se udružio u deranju kože uz potporu vlade koja nije u stanju trenutne kamate proglasiti lihvarskima i odrediti kazne ili posebne poreze.

Dobit je pala zato sto se krediti ne daju onima na kojima banke najvise i zaradjuju, na sljakerima, banda lihvarska!

Kako ce se sljakerima davati krediti kad nemoze kad nezna u kriznim situacijama prokuziti kolike su mu mogucnosti za otplatu i dokle ce imati posla.On samo zna da zeli imati stvar, ko i ti pa nije vazno dokle ce,i tko ce to otplati.Glavno je da je on momentalno netko.


Krediti
Na nasem podrucju banke su tumacile skoro sa 3 % vecim kamatama nego drugdje da smo mi jos uvjek u nestabilno zoni balkanskog zivota.A evo mi i u natu a nista se ne mjenja a sto bih se i menjalo kad oni smatraju da smo mi ovce.





- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #