Plovila - Oprema za nautičare, brodska elektronika, ugradbeni i prijenosni hladnjaci

Hrvatsko podmorje

Hrvatsko podmorje skriva više od 85 registriranih i opisanih ronilačkih destinacija. Zaronite do antičkih jedrenjaka i koraljnih livada na okomitim podvodnim zidovima, posjetite morske špilje i olupine ratnih brodova nastanjene ribljim jatima i otkrijte Hrvatsku obalu i otoke pod morem.

ISTRA: OLUPINA PUTNIČKOG TRAJEKTA BARON GAUTSCH: 8 NM OD ROVINJA
- dubina: 28 - 42 metara
- lokacija namijenjena samo naprednim roniocima
Putnički trajekt Baron Gautsch dug 85 i širok gotovo 12m, potonuo je nedaleko od Rovinja 1914. godine. Prometovao je na relaciji Kotor-Trst kad je slučajno naletio na zaostalu podvodnu minu i sa sobom na dno ponio 240 žrtava. Gornja se paluba broda nalazi se na dubini od 28 metara, donja paluba leži na 36 metara dubine, a dno se broda nalazi na dubini od 42 metra. Olupina je vrlo dobro očuvana i spada među najljepše na Jadranu, a posebna je atrakcija mogućnost ulaska u unutrašnjost broda.

KVARNER: OLUPINA BRODA PELTASTIS: UVALA KLIMNO, OTOK KRK
- dubina: 7-32 metra
- lokacija je prikladna za sve kategorije, od početnika do naprednih ronilaca.
Brod je potonuo 1968. godine, razbivši se za nevremena o stijene, pa olupina leži na samo 50 metara od obale. Vrh jarbola vidljiv je već na 7 metara dubine, a sam brod ukopan je u muljevito dno. Roniocima su dostupni gornja paluba, prostor za teret i željezni trup, a na krmi se nalazi strojarnica do koje se može spustiti uskim brodskim stepenicama. Na olupini se često mogu vidjeti brancini teški 4 do 5 kg.

SJEVERNA DALMACIJA: KATEDRALA - SISTEM PODVODNIH ŠPILJA U UVALI ŠIROKA: OTOK PREMUDA
- dubina: 5-40 metara
- lokacija je prikladna za sve kategorije, od početnika do naprednih ronilaca.
Iako je čitava jugozapadna obala otoka Premude, od uvale Zaporat do rta Lopata ronilačka destinacija za preporuku, osobito mjesto ipak pripada Katedrali - lokaciji uz obalu uvale Široka - poznatoj po nizu podvodnih spilja s brojnim pukotinama i rupama. Spilje su međusobno povezane hodnicima pa ih je moguće preroniti, a zahvaljujući poroznom kamenu od kojeg su sazdane, dnevno svjetlo stvara lijepu igru svjetla i sjene na zidovima podvodnih prostorija.

SREDNJA DALMACIJA: PODVODNI ZID KOD OTOČIĆA STAMBEDAR, PAKLENJACI: OTOK HVAR
- dubina: 5 - 45 metara
- lokacija je prikladna za sve kategorije, od početnika do naprednih ronilaca.
Stambedar je maleni otočić iz skupine Paklenih otoka nadomak otoka Hvara. Roniocima je Stambedar zanimljiv zbog prelijepog podvodnog zida koji počinje na dubini od oko 5 metara odakle se pruža sve do 45 metara dubine. Na dubljem se dijelu nalazi prava šuma crvenih i ljubičastih gorgonija, a osobita je atraktivnost lokacije vrlo bogat životinjski svijet: raznovrsne ribe, alge, puževi i ježinci zajedno s brojnim drugim morskim organizmima nastanjuju vode otočica.

JUŽNA DALMACIJA: OLUPINA TRGOVAČKOG BRODA TARANTO: DUBROVNIK
- dubina: 23-55 metara
- lokacija je namijenjena samo iskusnim roniocima.
Brod Taranto potonuo je pred Dubrovnikom 1943. godine uslijed naleta na savezničku minu, pa se uokolo dobro očuvane olupine nalaze razbacani dijelovi brodskog tereta i motora. Sam brod je puknuvši na pola, krmenim dijelom utonuo u pijesak, dok mu je pramac naslonjen na podvodnu liticu ostao stajati uzdignut pod kutem od 45 stupnjeva. Atraktivnosti destinacije doprinosi što u olupini uz nekoliko ribljih jata već godinama obitavaju 2 velike kirnje.

Zone zabranjene za ronjenje:
- luke, sidrišta i područja gustog prometa
- vojni objekti i brodovi
- strogi i posebni rezervati mora, parkovi prirode i svi zaštićeni dijelovi mora i podmorja
- nacionalni parkovi Brijuni i Krka
- Otoci Palagruža i Jabuka

Zone ronjenja s posebnom dozvolom:
- Nacionalni park Kornati
- Nacionalni park Mljet

- 23:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #