Plovila - Oprema za nautičare, brodska elektronika, ugradbeni i prijenosni hladnjaci

Hrvatske marine

Naše marine u Hrvatskoj sada pokrivaju više od tisuću milja obala na Jadranu. Postoji oko 50 marina u Hrvatskoj koje se nalaze u udruzi marina i mnogo malih koje nisu. Sve marine pružaju oubičajene usluge kao što su struja,pitka voda i benzin te stalno rade na poboljšanju i obogačivanju svojih usluga kako bi se prilagodile željama i potrebama svojih gostiju.

U Hrvatskoj postoji 50 marina, koje su udružene u Udrugu marina te posjeduju preko 13.200 vezova u moru, i preko 4.500 suhih vezova. Marine kontinuirano rade na obogaćivanju i podizanju nivoa usluge, te se prilagođavaju suvremenim potrebama i željama nautičkih gostiju. Mnoge luke nautičkog turizma dodatno su oplemenile sadržaje: od vrhunske tradicionalne kuhinje, obvezne vode i električne energije, zdravstvene ambulante, usluga charter tvrtki, do korištenja apartmana, te elektronskog nadzora i čuvarskog osiguranja imovine i opreme gostiju. Adriatic Croatia International Club, među nautičarima poznatije kao ACI Club, vodeća je tvrtka nautičkog turizma Hrvatske, a predstavlja jedinstveni lanac od 21 marine koje se protežu od Dubrovnika na jugu do Umaga na sjeveru hrvatskog dijela Jadrana. U 18 godina svog poslovanja ACI marine su, uz nastojanja u smjeru razvija i popularizacije jedrenja te prepoznatljiva arhitektonska obilježja ostvarile i prepoznatljivu kvalitetu usluge.

Posjetioci suvremeno opremljenih ACI marina mogu, uz uobičajene recepcijske usluge, koristiti usluge tehničkih servisa, restorana, snack-barova, trgovina, praonica te ostalih sadržaja koji oplemenjuju boravak te ga čine ugodnijim, dok imaoci Ugovora o godišnjem vezu u ACI marinama uživaju niz pogodnosti dostupnih samo članovima kluba (10% popusta na cijenu veza u bilo kojoj ACI marini, popusti pri korištenju raznih usluga u marinama, mogućnost godišnjeg kombiniranog (more/kopno) ugovora o vezu... ACI Club je profesionalnim jedriličarima poznat kao organizator regata u dvobojskom jedrenju, među kojima se ističu ACI Cup i Svjetsko prvenstvo u dvobojskom jedrenju održano u Dubrovniku 1996. te u Splitu 2000. godine. Udruženje se između ostalog ističe aktivnostima u promociji nautičkog turizma Hrvatske, te je prisutno na svim važnim nautičkim sajmovima u Europi.


Generalne informacije o marinama
Cijene vezova u javnim lukama
Lokalne vlasti imaju pravo mijenjati cijene pristojbi za boravak u javnim lukama. Visina cijene ovisi o veličini jahte i dužini doka kojeg zauzima,što znači da će jahte koje su vezane bočno plačati više od onih koje su vezane na krmu ili provu. Boravišna pristojba se plaća za svaku jahtu. Cijenu određuje lokanla vlast,a može varirati od luke do luke.

Cijene vezova u marinama
U Hrvatskim marinama naplaćuje se cijena po svakom vezu kojeg zauzima jahta. Cijene se obično objavljuju u jesen za predstojeću sezonu.

Cijene vezova u uvalama
Lokalne vlasti ponekada naplaćuju vezove jahtama u uvalama. U nekim područjima se čak prikuplja smeće i dostavljaju namirnice. Ono što svaka osoba mora izdati prije naplate trošarina za vez je isprintani račun.

Voda i struja u marinama
Priključci za vodu i struju su dostupni u svim marinama i nekim lukama na ponton dokovima. Priključci za vodu su obično 2,54cm u promjeru. Oni od 7,62cm su mnogo rijeđi. Budući je tijekom ljeta uvijek moguće da dođe do nestašice vode,marine zahtjevaju da jahte koriste crijeva sa ventilima.

Kupovina hrane
Dobro opremljeni supermarketi mogu se naći u svim marinama i lukama. Cijene hrane su u rangu onima u Europi. Cijene u restoranima mogu biti nešto skuplje na manjim otocima.

Struja
U Hrvatskoj koristi se 220 V AC. „Euro utičnice“ sa tri rupe koriste se u marinama i javnim lukama (kao i u kampovima). Sve jahte mogu zatrebati struju u isto vrijeme pa se u tim trenucima događa da broj priključaka nije dovoljan za sve jahte.

Benzin
Gorivo je dostupno na cestama i lukama. Sve vrste goriva i diesel goriva su dostupne; ipak, mnogo češće na benzinskim postajama nego na dokovima. Veliki broj korisnika može izazvati ponekad gužve i zastoje na postajama tijekom glavne sezone,a naročito u jutarnjim satima.

Kako nautički turizam predstavlja jedan od najatraktivnijih vidova turističke ponude naše zemlje, Udruženje nautičkog turizma stjecište je korisnih i neophodnih informacija za nautičare, mjesto na kojemu struka iznosi probleme te ih putem Udruženja rješava, a u svrhu unapređenja turističke ponude na radost i zadovoljstvo nautičara i gostiju koji su za svoj odmor odabrali našu obalu, otoke i more.

- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #