Houm pejdž

03.05.2007., četvrtak

Kratka priča

Jutros me uhvatila manija čišćenja računala, pa su na red došli i mailovi. Ovo je sadržaj jednog od njih koji mi se u sandučiću našao prije dvije godine.
Prije nego što obrišem mail, odlučila sam sačuvati priču i podijeliti je s vama.




Ime mu je bilo Fleming, bio je siromašan škotski seljak. Jednog dana, dok je crnčio za preživljavanje obitelji, čuo je iz obližnje močvare povik u pomoć. Odbacio je alat i potekao u močvaru.
Tamo je, zaglibljen do pasa u crnom blatu, prestrašeni dječak vikao i borio se da se izvuče iz močvare. Seljak Fleming spasio je dječaka od sigurne smrti.
Sljedeći se dan u seljakovo dvorište dovezla bogata kočija. Elegantno odjeveni plemić izašao je iz kočije i predstavio se kao otac dječaka kojega je seljak spasio.
"Želim Vam platiti ", rekao je plemić. "Spasili ste život mojemu sinu!"
"Ne, ne mogu primiti plaću za to što sam napravio", rekao je škotski seljak i odbio ponudu.
Tada je kroz vrata naišao seljakov sin. "Je li to Vaš sin?", upitao je plemić. "Da!", ponosno je odgovorio seljak.
"Napravimo dogovor. Dopustite mi da mu omogućim naobrazbu kakvu ima i moj vlastiti sin. Ako je momak imalo sličan ocu, bez sumnje će stasati u čovjeka na kojega ćemo obojica biti ponosni."
Tako je i bilo. Sin seljaka Fleminga pohađao je najbolje škole i za čas je završio Bolničku medicinsku školu sv. Marije u Londonu i postao je poznat po cijelome svijetu kao Sir Alexander Fleming, pronalazač penicilina.
Nakon godina plemićev sin, koji je bio spašen iz močvare, razbolio se od tuberkuloze. I što ga je tada spasilo? Penicilin! A kako je bilo ime plemiću? Lord Randolph Churchill. A ime njegovog sina?
Sir Winston Churchill.

- 09:37 - Komentari (10) - Link na ovaj članak