Houm pejdž

31.01.2007., srijeda

Tkanje II

Gospođa Olinka poslala mi je još jedan mail, u kojem među ostalim piše:

Inace, uz tkanje ja takodjer I predem na kolovrat. Najdraza vuna mi je alpaka I slijedeci veliki projekt mi je predenje 10 kilograma alpaka runa koje sam nabavila sa farme. Prela sam I svoju svilu i to ide prekrasno, lan mi bas ne lezi previse za predenje, prekrut je).


Što drugo reći nego da je ova žena čisto zlato! :)

Evo još njenih radova:

Mozart_Olinka_1

1st_three

Mozart_Olinka_4

Zahvaljujući gospođi Olinki i njenim radovima, odlučila sam na forumu Stvaram otvoriti rubriku Tkanje kako bismo se pobliže upoznali s tom zanimljivom i korisnom vještinom. Nadam se da će nam se javiti još kreativaca te s nama podijeliti svoja iskustva i naučiti nas nešto novo :)
- 11:10 - Komentari (18) - Link na ovaj članak

Tkanje

Gospođa Olinka mi je poslala fotografije svojih tkanina koje je sama istkala:

P1094915

P1094880

P1094891

P1094906

P1094912

P1094894

Zanimljivo je da sam nedavno bila u CEKAO-u (išli smo se raspitati za tečajeve plesa za djecu) i primijetila njihovu tkalačku radionicu. Nisam mogla odoljeti da ne virnem i raspitam se o radionici tkanja. I baš nakon toga stigne meni mail s radovima gospođe Olinke!
Jednog ću si dana sigurno priuštiti tu radionicu i naučiti tkati!

- 00:05 - Komentari (12) - Link na ovaj članak

22.01.2007., ponedjeljak

Spiralni šal na slovenski način :)

Vale mi je poslala sliku svojeg spiralnog šala:

Zbilja pravi ljepotan, zar ne?

Originalne upute
Šal je kvačkan. Najprije nakvačkamo 140 verižnih. Onda v prvom redu v svaku zanku zakvačkamo 2 šibični in u drugem redu opet u svaku zanku po 2 šibični. Onda šal okrenemo in opet na drugom kraju prvog reda zakvačkamo u svaku zanko 2 šibični in onda opet sledeči red u svaku zanku 2 šibični. Ako želimo širiji šal nakvačkamo na svaku stranu još po jedan red ali možemo kvačkati obični red, bez dodajanja zanki. (nadam se, da je razumljivo napisano) Šal je kvačkan iz 100% bombaža in porabljeno je 200 g, tako da je malo težki :-)


Anin prijevod
Šal je kukičan.
Najprije nakukičamo 140 lančića.
Onda u prvom redu u svaku očicu zakukičamo 2 stupića i u drugaom redu opet u svaku očicu 2 stupića.
Onda šal okrenemo i opet na drugom kraju prvog reda zakukičamo u svaku očicu 2 stupića i onda opet slijedeći red u svaku očicu 2 stupića.
Ako želimo širi šal nakukičamo na svaku stranu još po jedan red ili možemo kukičati obični red, bez dodavanja očica. (nadam se, da je razumljivo napisano).
Šal je kukičan od 100% pamuka i iskorišteno je 200g, tako da je malo težak.

Bodulkin prijevod
Najprije isheklati 140 lancica i onda u prvom redu u svaku ocicu heklati po dva stubica. I u drugom redu isto tako u svaku ocicu po dva stubica. Koliko sam razumjela ovo ponoviti, ali sada s druge strane pocetnog lancica. Ako zelite da sal bude siri trebate dodati jos jedan red sa svake strane. Sal je heklan od 100% pamuka i upotrijebila je 200 grama.
- 10:49 - Komentari (12) - Link na ovaj članak

21.01.2007., nedjelja

Vraćam se štrikanje tebi

Nakon gotovo mjesec dana ponovno sam se odvažila uzeti pletivo u ruke. Još prije Božića započela sam ovu vestu nadahnutu Lidijinom majicom s pletenicama, no sve do jučer pletenje mi nije išlo:


Prije mjesec dana dobila sam i ovaj predivan božićni dar od Elly-b. Čarape je dovršavala u toku našega predbožićnoga pletačkog susreta, a ja ih evo nosim s velikim veseljem, čak i sad dok pišem ovaj tekst :)


Moja prvašica ovaj je tjedan dobila svoju prvu ocjenu u životu (u prvom polugodištu nije bilo ocjenjivanja), i to iz matematike, i to odličan (5):


Zlato mamino, tako se veselila, a ne moram vam ni reći koliko je njena majka ponosna :)


- 12:30 - Komentari (7) - Link na ovaj članak

19.01.2007., petak

Jedno predivno iznenađenje

Donio mi je poštar veliku kuvertu, a u njoj puno lijepih stvari :)
Goce me više nego ugodno iznenadila ovom divnom pošiljkom - jednim heklanim tabletićem (To je tabletić, moj Olivere! :) )

i jednim šivanim:

zatim mirisnim puderom (kako si znala da mi baš to treba?!) te bombončićima, olovkama i naljepnicama za moju dječurliju:


Goce, hvala ti od srca, baš si me razveselila. Ne znam kako da ti se odužim!
- 12:48 - Komentari (11) - Link na ovaj članak

16.01.2007., utorak

Sjećate li se malih vezilja?

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok sam ja išla u osnovnu školu, svaka osmoljetka koja je držala do sebe imala je slobodnu aktivnost zvanu male vezilje. U mojoj je školi postojala i cvjećarska sekcija, dramska, recitatorska, knjižničarska, novinarska... Naravno, u svima sam bila barem jednu školsku godinu nižih razreda :D, a u višim razredima više me bilo u sportskim sekcijama, izviđačima i zboru.
E pa, dragi moji blogeri, bila sam vam ja tako par godina među istaknutijim malim veziljama, a osnovne me bodove još i prije toga naučila moja baka Ana. Najbolje su mi išli križići, pa sam se ovih dana nakon ohoho godina uhvatila opet te aktivnosti. I nastao je ovaj mali stolnjačić za vježbu:




Da zbilja mislim ozbiljno pokazuje i ovaj arsenal konaca kojima sam se opskrbila neki dan u Nami:


A sad pletenje, i to opet Lidijini radovi:



I Lidijina ogrlica:


- 21:07 - Komentari (13) - Link na ovaj članak