Houm pejdž

28.11.2006., utorak

Prsluk - Lajbek - Vest

Sinoć sam ga dovršavala do 1 sat i nisam mogla ići spavati dok nije bilo gotovo. Zato vam sad s ponosom predstavljam svoj prvi ovozimski prsluk odnosno lajbek (joj kako volim tu riječ :) ):

I was finishing this west till 1 hour last night, so I proudly present my first vest this winter:
lajbek

Fotka i nije tako loša s obzirom na to da je snimana jutros prije odlaska na posao dok je još bio mrak. No, zato je fotka sheme više nego loša :(

Photo isn't so bad considering it was taken this morning before leaving home for work while was still dark. But, photo of scheme is really bad :(
shema

Ipak, nadam se da će poslužiti makar kao orijentir :)
- 10:35 - Komentari (8) - Link na ovaj članak

22.11.2006., srijeda

Upute - linkovi

Kardigan iz jednog dijela


Filigranski šal


Spiralni šal


Pletena ružica


Upletene perlice


Čipkasti bod


Narukvica s perlicama


Mijenjanje perja u jastucima


- 15:40 - Komentari (3) - Link na ovaj članak

19.11.2006., nedjelja

Kako se pletu pletenice

Prije nekoliko tjedana stigao mi je ovaj mail:
Helou!

Strašno mi se sviđa ovaj blog zbog detaljnih uputa za pletenje pojedinih i lijepih stvarčica.
Htjela bih vas zamoliti za isto tako detaljno uputstvo za pletenje one vražje klasične
pletenice koja nikako da mi ispadne dobro jer nešto ne radim kako treba, a samouka sam
"pletilja".
Nije hitno! Unaprijed hvala!

P:S. Uživam u ovom blogu!!!

Mira


Draga Miro, zahvaljujem na lijepim riječima :) Evo napokon sam uspjela uhvatiti vremena da napravim kratke foto upute za pletenje pletenica. Živio vikend! :)
Postoje i drukčiji načini od ovog mojeg, neki pletači koriste pomoćnu iglu za pletenje pletenica, ali ja sam naučila ovako i sad mislim da bi mi pomoćna igla samo smetala. Nadam se da ćete se uspjeti snaći u ovim uputama. Naravno, ako negdje zapne, tu je uvijek mail za dodatna objašnjenja :)

Pletenice možete plesti tako da preplićete dvije, četiri, šest, osam ili koliko god želite očica. Meni su najdraže one sa šest i one sa osam. Manje od šest su mi preuske, a više od osam malo preširoke.
Ovdje ću opisati kako pletem pletenice široke šest očica, u kojima se prepliću po tri. Ovo je ujedno i najbolje za početnike jer nisu ni preširoke ni preuske.

Ovaj je uzorak ispleten na ukupno 12 očica (2 pravo, 2 krivo, 6 pravo - tu će biti pletenica, 2 krivo, 2 pravo):
plet1

Prvi se preplet radi kad se dođe do 7. reda. Najprije oprezno s lijeve igle skinemo svih šest pravih očica
koje će tvoriti pletenicu:
plet2

Lijevom iglom oprezno pokupimo tri očice s desne strane (očice s lijeve strane su okrenute prema nama):
plet3

Desnom iglom pokupimo tri očice s lijeve strane:plet4

Te tri očice bez preokretanja nametnemo na lijevu iglu tako da sad one budu zdesna, a ove koje su bile desno budu slijeva:
plet6

Pletemo deset redova i u 11. redu ponovimo postupak. Ovo je rezultat:
plet7

- 00:10 - Komentari (2) - Link na ovaj članak

16.11.2006., četvrtak

Crvena kapa - upute

kapa
Nanižite 23 očice.
1. red (i svi neparni): 3 pravo, 2 krivo, 6 pravo, 2 krivo, 6 pravo, 2 krivo, 2 pravo
2. red (i svi parni): 2 krivo, 2 pravo, 6 krivo, 2 pravo, 6 krivo, 2 pravo, 3 krivo
U svakom 9. redu prebacujte za pletenicu, lijevu počnite u 5. redu tako da vam pletenice nemaju preplet na istom mjestu, nego je preplet na polovici susjedne pletenice.
Kad ste ispleli dužinu koja odgovara opsegu glave, završite i spojite.
Na onoj strani na kojoj imate tri prave očice s lica (na slici je to desna strana) podignite očice na četiri igle za kružno pletenje. Meni je ispalo po 16 očica na svakoj igli, vama će možda više ili manje, ovisno o opsegu.
Pletite 2 reda ravno, a zatim u svakom drugom redu oduzimajte po jednu očicu na početku svake igle. U 15 redu počnite oduzimati, osim očice s početka igle, i očicu u sredini svake igle tako da dobijete naglije suženje. Kad vam ostanu četiri očice, preokrenite oprezno pletivo na krivu stranu i završite.
kapa-upute
- 09:39 - Komentari (21) - Link na ovaj članak

15.11.2006., srijeda

Priča / Story

Ovu sam priču napisala prije nekoliko godina, a komentar Champs-Elysees na jednom blogu potaknuo me da je potražim na svojem hard disku i napokon je objavim. Priča je posvećena svim ženama koje su imale (ne)sreću naći svojega kuhara.

Poluvodič za brak s kuharom

Ima li išta privlačnije od muškaca koji se dobro snalazi u kuhinji? Ima li išta putenije i seksepilnije od hranjenja gladnog želuca iz ruke čovjeka koji istodobno hrani i našu dušu, naše oči i sva naša čula?
Izreku «Muškarci su najbolji kuhari» začudo najčešće vole koristiti upravo oni muškarci koji se kuhinje boje i koji se u toj prostoriji snalaze otprilike poput moje bake u reality showu. Da muškarci doista jesu najbolji kuhari potvrdit će žene koje su imale sreće doživjeti maestra u njegovom atelijeru u trenutku stvaranja njegova umjetničkog djela – koje bi bilo nepotpuno i nesavršeno bez publike odnosno usta i srca za koje stvara svoje jelo.

Zašto su kuhari toliko privlačni

Premda sam sigurna da ima mnogo više žena koje su sjajne kuharice, često mnogo bolje od muškaraca, muški su nam kuhari upečatljiviji iz jednog sasvim prozaičnog razloga – oni tokom duge povijesti uglavnom nisu kuhali zato što su to morali, nego upravo zato što su to željeli. U tome je bitna razlika.
Nisam muškarac, pa ne mogu proniknuti u tu mušku ljubav prema tradicionalno ženskom poslu, ali kao iskusni konzument kuharskih produkata dragih mi muškaraca potvrđujem da su mi njihova jela bila redom sjajna, ukusna i u svim pogledima hranjiva.
Koliko god to okrutno i nepošteno bilo prema našim majkama koje su odradile divovski posao svakodnevnog prehranjivanja nas, njihove djece, činjenica je da nam u pamćenju češće ostaje raskuhana tjestenina naših očeva koju smo jeli nezapamćenim tekom od najuspjelijih virtuoznosti naših majki kojima se kuhanje podrazumijevalo kao jedan od glavnih i neprenosivih poslova.
Takav poseban odnos prema majčinom jelu (kakav mi obični smrtnici razvijamo prema očevim kuhinjskih dostugnućima) doživljavaju vjerojatno tek ljudi čije su majke imale služavke i kuharice, pa su u nekim posebnim prilikama (ako ih je bilo) kušali nešto skuhano njihovom rukom.
Dakle, muškarac u kuhinji zapravo je egzotika, što mu uvelike pomaže u postizanju boljeg rejtinga već u samom početku. Muškarac u kuhinji nije protiv svoje volje (osim možda u vojsci, što opravdava loše uspomene naših muževa na vojnička jela). Muškarac je kralj u svojoj kuhinji. On je umjetnik u svom atelijeru. A vi želite biti umjetnikova muza. Zvuči tako privlačno, zar ne?

Put do kuharovog srca popločen je kuhinjskim pločicama

Muškarac koji se profesionalno bavi kuhanjem majstor je svog posla koji u najboljem slučaju uživa u svakoj sekundi svog radnog dana, bilo da mu srce brže kuca od komplimenata zadovoljnih gostiju, bilo da roni gorke suze nad poluispražnjenim tanjurom pitajući se gdje li je pogriješio.
Osim toga, muškarac nikada neće štedjeti na kuhinjskoj opremi, a to uvelike pridonosi općem umjetničkom dojmu. Dok mnoge žene misle da u kuhinji cilj opravdava sredstvo, pa će tako često hranu pripremati neprimjerenim i improviziranim alatima, kuhar u svoju kuhinju ulaže više nego što vozač relija ulaže u svoj automobil. Dok će mnoge žene za silu neki začin usitniti u improviziranom avanu koji se sastoji od šalice za kavu i drške kuhinjskog bata, pravi će kuhar to raditi u elegantnom, po mogućnosti antiknom, avanu. Njegov je alat među glavnim čimbenicima njegova uspjeha, a uspjeh počinje već samim početkom pripreme jela. Ukusni rezultat već je bliže završnici nego početku uživanja u njegovom jelu.
Ženama profesionalnih kuhara redovito su zavidne ostale pripadnice ljepšeg spola. No, treba znati postati i ostati kuhareva žena. To nikada nećete postati ako ste vječito na dijeti, a kuhinju pamtite samo kao mjesto u kojem je vaša majka gorkim suzama razrjeđivala umak dok je kao prikovana za štednjak žalila što u tom trenutku nije na nekom sasvim drugom mjestu. Nećete to postati ni ako mislite da je kuhanje prljav posao (no, u tom slučaju to vjerojatno nećete ni željeti, pa nikom ništa).
Idealna kandidatkinja za ženu vrhunskoga kuhara najprije razvija doživotnu ljubav prema ukusnoj hrani. I to je ljubav koju će on ne samo razumijeti i ne osjećati nikakvu ljubomoru, nego će i poticati tu njenu strast.
Kada ste u braku s vrhunskim kuharom, situacija je uvelike drukčija nego u normalnom braku. Najveća pogreška koju možete učiniti u takvom braku nije flert, druženje, pa čak ni klasični preljub. A ne, najveća pogreška u takvom je braku ako pohvalite kuhinju nekog drugog muškarca, i to još (o, Bože!) pred drugim ljudima. Vaš kuhar to neće doživjeti kao kritiku, čak niti kao preljub, on će to doživjeti kao izdaju koju vam nikada neće oprostiti. Naime, on je svjestan da je njegovo najjače oružje njegovo jelo i ako primijeti da ste našli nekoga tko mu je dorastao na njegovu terenu, nastojat će se boriti protiv toga svim raspoloživim sredstvima.

Kako oženiti kuhara

Dakle, ako mislite da nećete imati sluha za muževe mušice i kulinarsku taštinu, bolje da se nikada ne vežete za kuhara. To što mnoge žene misle da je imati kuhara u kući automatski spas od obaveze pripremanja svakodnevnog jela za obitelj, najveća je moguća zabluda u pogledu kuharskoga braka. Vaš muž, naime, jest vrhunski profesionalac kojem se klanjaju predsjednici, ambasadori i slavne ličnosti iz svijeta estrade, sporta, gospodarstva... Vaš muž bez imalo problema može osvojiti koju god ženu poželi (naravno ako nije riječ o anoreksičarki, ali prema takvima ionako osjeća duboku odbojnost), može rasplakati i dovesti do ekstaze najutjecajnije ljude na kugli zemaljskoj, ali u vašoj svakodnevici njegov će se talent vrlo škrto čuvati za sljedeću predstavu. Nakon što vas je osvojio i osigurao se da ćete ga vjerno čekati da se vrati sa slavnog pohoda po razmaženim želucima, ovjenčan zlatnim vijencem (lovorov vijenac naime nije dobra nagrada za kuhara jer bi trajao svega nekoliko jela), vaš će kuhar od vas očekivati da prozaično svakodnevno punjenje želudaca vaše obitelji rješavate sami. Naravno, nikada neće propustiti prigovoriti ako jelo nije skuhano vrhunski, dakle onako kako bi ga on skuhao, a to naravno ne može i ne zna nitko osim njega samog. Budite spremni na svakodnevnu kritiku jer ako ste malo osjetljiviji, to bi mogao postati glavni izvor vaših svađa i vašeg jada. Rješenje tog bračnog problema nećete naći kod psihijatra, dušobrižnika ili u literaturi o samopomoći. A, ne. Vaš brak ionako nije običan brak, vi ste kuhareva žena i za vas vrijede neke druge zakonitosti. Rješenje tog problema vrlo je jednostavno – kao što vaš kuhar hrani vaše tijelo i dušu, tako od vas očekuje da hranite njegovu taštinu. Nipošto mu nemojte prigovarati iz zlobe jer, iako on zna da lažete i da je jelo izvrsno, mogao bi potonuti u depresiju. A to bi moglo rezultirati dubljim problemima, poput gubitka želje za smišljanjem novih recepata za torte u slobodno vrijeme. To, naravno, ne želite, zar ne?
Rješenje je jednostavno – pitajte ga za savjet kako da skuhate jelo. I unaprijed budite svjesni da vaše jelo nikada neće biti dovoljno dobro, dovoljno ukusno, dovoljno uzbudljivo – jer te su osobine rezervirane isključivo za njegova jela. I to je veoma bitno upamtiti ako želite da vaš brak potraje u idiličnom ozračju.
Dakle, veoma je važno da ga ne pokušavate zasjeniti i da mu svakodnevno dajete do znanja kako nikada nećete uspjeti skuhati nešto tako dobro kao on. Ruku na srce, to je zapravo i istina, zar ne?
Najveće beneficije skladnog braka s kuharom doživjet ćete u trenucima u kojima druge supruge doživljavaju slomove živaca – proslavama rođendana, primanju gostiju te svečanim objedima i večerama bilo koje vrste. Možda ćete se prvi put iznenaditi kad vas vaš muž zapovijednim tonom istjera iz kuhinje kako bi u miru mogao obaviti sve ono što profesionalac mora obaviti. Nemojte biti ludi i u tom se trenutku uvrijediti jer to je vaš trenutak – to je ono zbog čega sve pripadnice ženskog roda koje su udane za nekuhare zelene od zavisti. Najpametnije što u takvom trenutku možete napraviti jest da ga pokorno poslušate i udaljite se što brže i više možete. Po mogućnosti automobilom i obavezno isključite mobitel. Nemojte učiniti pogrešku i zadržati se u blizini jer bi vam se moglo dogoditi da se vaš muž na vrijeme sjeti da je pomoćno osoblje zaposleno samo u njegovom restoranu, a ne i u vašoj kući, pa bi vaši trenuci ushićenja mogli postati noćna mora u kojoj gulite krumpir i mrkvicu mrmljajući u bradu neke nerazumljive psovke. Omogućite, napokon, svom mužu potpun užitak pripremanja njegovog specijaliteta.

Otimačice kuhara i kako se obraniti

Kad počne zabava i kad se svi počnu diviti đakonijama koje vaš mužić iznosi pred goste, nemojte se zalijetati i pokušavati ublažiti zavist ženskog dijela publike. Na komentare kako je divno imati kuhara za muža nemojte odgovarati da je to divno samo u takvim trenucima – jer bi se mogla tamo naći neka osoba koja bi i za takve trenutke dala sve, pa čak vam i bezočno preotela muža iskrenim komplimentiranjem i uživanjem u njegovoj hrani.
Otimačice kuhara prepoznat ćete tako što će neprestano lepršati oko vašeg maestra, moliti ga da mu zavire u lonac, ispitivati ga za savjete, a profesionalku ćete najlakše prepoznati po tome što će spremno iz večernje torbice izvući blokić s nacrtanim rajčicama i olovku kako bi zapisala recept jela kojem se upravo divi. Ako ste spremni svog muža prepustiti drugoj ženi, nemojte poduzimati ništa. Štoviše, s gađenjem ostavite pun tanjur na stolu. Ako vam je njen muž privlačan, otvara vam se manevarski prostor za flert i osvetu.
Ako pak želite zadržati svog kuhara i izvući ga iz kandži otimačice, pratite to dvoje u stopu. Nemojte amaterski početi prigovarati i otkriti da vam je jasno da je na djelu otimačica. Pravite se ludi. Ako ocijenite da je situacija postala kritična i da je otimačica na domak svog cilja (a to ćete prepoznati po blaženom smiješku i telećem pogledu vašega kuhara opijenoga komplimentima), izvucite svoj joker iz rukava. Pardon, iz smočnice. Naime, jedino vi znate napamet sve njegove najveće uspjehe čijim ćete ga spominjanjem trgnuti iz opijenosti i podsjetiti na slavne dane. Naročito je zgodno ako imate kakvu slavnu ličnost koja se divila njegovom jelu – to će ga definitivno otrgnuti od jedne priproste prozaične i još k tomu udane ženice. Ta ne mogu se njeni komplimenti mjeriti s komplimentima svjetski poznatoga glumca koji je pljeskom pohvalio jelo vašeg muža u restoranu na obali. A sama činjenica da ste vi tome posvjedočili učvrstit će vas na mjestu njegove muze i najdraže publike.
JanaSMS

Update:
Objavljeni su rezultati glasovanja ocjenjivačkog suda na Webfestivalu, prema kojima je ovaj blog među deset najboljih u kategoriji Znanost i stvaralaštvo

Lista 10 najboljih blogova u kategoriji Znanost i stvaralaštvo (BLOG):

blog br. glasova

1. futuria.hr 206

2. blogariat.com 205

3. radicalelement.info 200

4. mcn.blog.hr 195

5. cvjetakmali.blog.hr 190

6. knjigoljub.blog.hr 185

7. ad-grid.irb.hr 185

8. rockroll.blog.hr 181

9. pletenje.blog.hr 180

10. www.vgdnevnik.com 175

Hvala ocjenjivačkim sudu i svima vama koji čitate i komentirate!

- 09:06 - Komentari (17) - Link na ovaj članak

10.11.2006., petak

Nova kapa / The newest hat

Prošli sam vikend bila u fazi pokrivala za glavu crvene boje, pa sam tako isplela ovu kapu i jednu crvenu traku. S obzirom na to da me slikala kći, slika je takva kakva je, a traka (točnije moja glava) nije nikako ispala na slici, pa je neću ni stavljati.
Ovaj vikend imam jedan slatki zadatak - pletem jedne bebi papučice po narudžbi i baš sam uzbuđena zbog toga :)

Last weekend I was in red hat mode. I've knitted this red hat and panta, but you can't see photo of panta because it's very bad picture of my head.
This weekend I'm knitting baby booties by order, so I'm quite excited because of that




Hvala svima vama koji glasujete za ovaj blog na Webfestivalu :) Vjerojatno ste primijetili da su jučer uočene neke nepravilnosti odnosno neki su blogeri malo varali i nabijali si glasove uz pomoć skripti, pa je sve vraćeno na početak i sad bi trebao biti fer plej, dakle i dalje možete glasovati na ovom linku: http://statweb.carnet.hr/webfest2006/glasanje
Hvala svima od srca!

Thank you all for voting for this blog on Webfestival. You could notice that yesterday everything is reset because of some irregular votes, so here we go again. You can still vote for this blog, and I hope this time everything will be regular. Here's the link for voting: http://statweb.carnet.hr/webfest2006/glasanje
Thank you!



- 09:28 - Komentari (17) - Link na ovaj članak