plemenske zajednice

utorak, 08.08.2006.

klamath (II. dio)

1826. trgovac krznom peter skeen ogden bio je prvi bijelac
koji se pojavio u zemlji klamatha. s vremenom se broj bijelaca povećavao. najprije su dolazili kao istraživači, zatim kao misionari i rančeri. nakon desetljeća suparništva s okupatorima, plemena klamath na kraju su morali ustupiti više od 23 milijuna jutara zemlje (1864.) i time se prepustiti životu u rezervatu. uspjeli su ipak zadržati pravo na lov, ribolov i sigurnost na teritoriju svog rezervata zauvijek.
od samog početka članovi klamatha demonstrirali su i tražili da se ekonomske prilike okrenu u njihovu korist.

u programu rezervata unaprijeđen je uzgoj stoke. u predrezervatskom razdoblju konju su se smatrali pokazateljima bogatsva pa je posjedovanje stoke lako usvojeno. članovi plemena posvetili su se rančevima i u tome su postali vrlo uspješni. i danas uzgoj stoke ima veliku važnost u ekonomiji klamatha.

ekonomska samodostatnost brzo se razvijala. mnogi, i žene i muškarci, obrazovali su se dodatno te su vrlo brzo posjedovali širok spektar vještina za obavljanje različitih poslova, a sve uz podršku i unutar agencije plemena Klamath, sa sjedištem u gradu linkville. zahvaljujući širokoj tržišnoj mreži, koja je stvorena daleko prije no su prvi doseljenici stigli u njihovu zemlju, još se jedna grana gospodarstva vrlo uspješno razvijala tijekom života u rezervatu - transportna ekonomija. u kolovozu 1889. postojalo je 20 plemenskih zajednica koje su to radile tijekom godine da bi podmirile privatne i komercijalne potrebe brzorastuće regije.
- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.08.2006.

klamath (I. dio)

ovo indijansko pleme živi u bazenu klamath u oregonu, SAD.
evo što sami pripadnici plemena kažu o svojoj povijesti:živimo ovdje od vremena još van pamtivijeka. naše legende i usmena predaja govore o svijetu i životinjama u doba njihova stvaranja, kada su životinje i gmok'am'c - stvoritelj - sjeli zajedno i odlučivali o stvaranju čovjeka. ako stabilnost određuje uspjeh, naša prisutnost ovdje bila je, i biti će zauvijek, esencija za ekonomski boljitak naše zemlje i onih koji je nastanjuju.

u stara vremena vjerovali smo da je sve što nam je potrebno već dano od našeg stvoritelja, u ovoj bogatoj zemlji istočno od kaskadskih planina. i danas u to vjerujemo. svjedočili smo uspjehu kao nagradi za čestitost i kao priznanje za duhovne vrijednosti koje proizlaze iz mota vijeća naših starješina: "radi marljivo da bi te drugi poštivali."

nebrojivim tisućama godina preživljavali smo bez industrije. kada je bilo doba dugih zimskih mjeseci, preživljavali smo uz mudro čuvane rezerve iz bogate sezone. kako se približavao ožujak, tako su i naše rezerve nestajale, ali je tada nastupalo doba velike navale ribe u rijeke williamson, sprague i lost river.
na rijeci sprague, na mjestu gdje je gmok'am'c prvi put započeo tradiciju, i danas imamo ceremoniju Povratak c'waam-a.

šest je klamath plemena. ona su povezana uskim vezama odanosti i Obitelji i naseljavaju klamath marsh, na obalama jezera agency, nedaleko ušća rijeke lower williamson, u pelikanovom zaljevu, blizu rijeke link te gorja koja okružuju dolinu rijeke sprague.

zemlja modoca, koji su također dio našeg plemena, uključuje i lower lost river, područje oko jezera clear te teritorij koji se pruža južno koliko i planine kraj jezera goose.
također, u vezi smo i s plemenom yahooskin, koji je nastanio područje istočno od planine yamsay, južno od Lakeview-a te prostor sjeverno od fort rock-a.

sve što nam je bilo potrebno bilo je osigurano na tim područjima.


- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>