plemenske zajednice

utorak, 08.08.2006.

klamath (II. dio)

1826. trgovac krznom peter skeen ogden bio je prvi bijelac
koji se pojavio u zemlji klamatha. s vremenom se broj bijelaca povećavao. najprije su dolazili kao istraživači, zatim kao misionari i rančeri. nakon desetljeća suparništva s okupatorima, plemena klamath na kraju su morali ustupiti više od 23 milijuna jutara zemlje (1864.) i time se prepustiti životu u rezervatu. uspjeli su ipak zadržati pravo na lov, ribolov i sigurnost na teritoriju svog rezervata zauvijek.
od samog početka članovi klamatha demonstrirali su i tražili da se ekonomske prilike okrenu u njihovu korist.

u programu rezervata unaprijeđen je uzgoj stoke. u predrezervatskom razdoblju konju su se smatrali pokazateljima bogatsva pa je posjedovanje stoke lako usvojeno. članovi plemena posvetili su se rančevima i u tome su postali vrlo uspješni. i danas uzgoj stoke ima veliku važnost u ekonomiji klamatha.

ekonomska samodostatnost brzo se razvijala. mnogi, i žene i muškarci, obrazovali su se dodatno te su vrlo brzo posjedovali širok spektar vještina za obavljanje različitih poslova, a sve uz podršku i unutar agencije plemena Klamath, sa sjedištem u gradu linkville. zahvaljujući širokoj tržišnoj mreži, koja je stvorena daleko prije no su prvi doseljenici stigli u njihovu zemlju, još se jedna grana gospodarstva vrlo uspješno razvijala tijekom života u rezervatu - transportna ekonomija. u kolovozu 1889. postojalo je 20 plemenskih zajednica koje su to radile tijekom godine da bi podmirile privatne i komercijalne potrebe brzorastuće regije.
- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>