plemenske zajednice

srijeda, 02.08.2006.

klamath (I. dio)

ovo indijansko pleme živi u bazenu klamath u oregonu, SAD.
evo što sami pripadnici plemena kažu o svojoj povijesti:



živimo ovdje od vremena još van pamtivijeka. naše legende i usmena predaja govore o svijetu i životinjama u doba njihova stvaranja, kada su životinje i gmok'am'c - stvoritelj - sjeli zajedno i odlučivali o stvaranju čovjeka. ako stabilnost određuje uspjeh, naša prisutnost ovdje bila je, i biti će zauvijek, esencija za ekonomski boljitak naše zemlje i onih koji je nastanjuju.

u stara vremena vjerovali smo da je sve što nam je potrebno već dano od našeg stvoritelja, u ovoj bogatoj zemlji istočno od kaskadskih planina. i danas u to vjerujemo. svjedočili smo uspjehu kao nagradi za čestitost i kao priznanje za duhovne vrijednosti koje proizlaze iz mota vijeća naših starješina: "radi marljivo da bi te drugi poštivali."

nebrojivim tisućama godina preživljavali smo bez industrije. kada je bilo doba dugih zimskih mjeseci, preživljavali smo uz mudro čuvane rezerve iz bogate sezone. kako se približavao ožujak, tako su i naše rezerve nestajale, ali je tada nastupalo doba velike navale ribe u rijeke williamson, sprague i lost river.
na rijeci sprague, na mjestu gdje je gmok'am'c prvi put započeo tradiciju, i danas imamo ceremoniju Povratak c'waam-a.

šest je klamath plemena. ona su povezana uskim vezama odanosti i Obitelji i naseljavaju klamath marsh, na obalama jezera agency, nedaleko ušća rijeke lower williamson, u pelikanovom zaljevu, blizu rijeke link te gorja koja okružuju dolinu rijeke sprague.

zemlja modoca, koji su također dio našeg plemena, uključuje i lower lost river, područje oko jezera clear te teritorij koji se pruža južno koliko i planine kraj jezera goose.
također, u vezi smo i s plemenom yahooskin, koji je nastanio područje istočno od planine yamsay, južno od Lakeview-a te prostor sjeverno od fort rock-a.

sve što nam je bilo potrebno bilo je osigurano na tim područjima.


- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>