plemenske zajednice

utorak, 11.04.2006.

masai

ratnički obredi

odrasli masai, koji žive na tradicionalan način, kako ratnici tako i žene, kite se velikim naušnicama, ogrlicama od šarenih perli i narukvicama od kovanog bakra, a žene nose i nanogvice. ratnici imaju narančaste ogrtače koji se na ramenu vežu u čvor, a svoja visoka i vitka tijela boje okerom i mašću. muškarci i neudane žene boje kosu okerom i nose pletenice, no udane žene briju glavu i boje je crvenom glinom.

svaki stadij života obilježava se posebnim ritualom. primjerice, održavaju se obredi imenovanja djece i obredi obrezivanja starijih dječaka i djevojčica.
jednom u svakih 15 godina, u vrijeme punoga mjeseca, upriličuje se obred promocije ratnika E unoto. najvažniji takav obred odvija se u mukulatu, u tanzaniji.

neki ratnici tom prigodom nose lavlju grivu, nojevo perje i pokrivala za glavu od leopardove kože. okupljaju se tijekom četverodnevne proslave, koja uključuje i tradicionalne plesove i žrtvovanje volova, kao i obred brijanja glava. mladići se ne mogu oženiti sve dok ne postanu iskusni ratnici.



- 14:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>