plemenske zajednice

subota, 11.03.2006.

yoruba

pleme yoruba živi na jugozapadu nigerije i benina.

bave se raznim umjetničkim zanatima, kao što su lončarstvo, tkanje, izrada nakita i ukrasa od perlica i metala te izrada maski.
većina umjetnina radi se u čast bogovima i precima, a obzirom da yorube poznaju čak 401 boga, njihova zbirka skulptura i umjetnina je prilično velika.

zbog velikog broja božanstava te hijerarhije među njima, yorube se često uspoređuju s drevnim grcima.



yorube su postale prilično popularne među afrikancima cijelog svijeta koji tvrde da imaju njihove korjene, te slijede njihovu religiju i kulturu. mnogi tvrde da su dio dijaspore yoruba koji su napustili kontinent kao robovi.

narod yoruba potiče od naroda Oyo koji su se razvili i proširili zahvaljujući trgovini s portugalcima koji su im nabavljali velike zalihe oružja.

no, bili su ipak preslabi da potisnu pleme fulani koje je napalo njihov teritorij te ih potisnulo više prema jugu.

kasnih 1800-ih yorube su uspjeli nekako uspostaviti sporazum s narodom fulani, a 1901. kolinizirali su ih britanci.

zbog izvorne mržnje prema fulanima, koji su bili monoteisti, priklonjeni religiji islama, većina pripadnika plemena yoruba nije u kolonijalno doba prešla na islam, nego je nastavila poštivati mnoge bogove i duhove.

što se ekonomije tiče, yorube su prvenstveno poljoprivrednici, a oko 15% plemena je zaposleno kao trgovci, obrtnici i umjetnici.



jedna od osnovnih stvari koja čini yorube unikatnima jest njihova tendencija grupiranja u velika naselja i gradove umjesto u male seoske zajednice.



većina velikih gradova nigerije i benina naseljeno je gotovo 100% pripadnicima yoruba naroda.

- 02:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>