bosim nogama

20.02.2006., ponedjeljak

Dalekovod

Iz ciklusa "Inserti i rubovi"


Probudila se ukočena jer je noć provela između dva kamena u podnožju nekog betonskog stupa dalekovoda.

Zujalo joj je u glavi još od noćas jer su niz stup brujale neke nepoznate vibracije i drobile se oko njenog konačišta prije nego ih je zemlja upijala. Povremeno su je budile iz ionako površnog sna, ali bio je mrak, duboki i tajanstven oko nje i nije se mogla odlučiti na noćno putovanje iz straha da ne upadne u neku rupu iz koje se više nikad neće moći izvući. Sada kad su se počeli nazirati obrisi pod škrtim jutarnjim suncem prvi puta si je postavila pitanje što radi ovdje, ali nikako se nije mogla dosjetiti razloga za bivanje u toj pustoši. Posljednja sjećanja doticala su samo nejasni noćni strah i odluku da bude baš tu gdje joj se činilo najsigurnije.

Bila je gladna. Prva suvisla misao o njoj samoj bila je da želi svoje uobičajeno pecivo i na trenutak joj se učinilo da će ta pomisao odjednom dati i sve ostale odgovore na nepostavljena pitanja. Učinila je nekoliko koraka ukočenim nogama i opet sjela preumorna za korake. Pogledala je svoje ruke, ali ih nije prepoznala, bile su bijele i meke, dugačkih prstiju i njegovanih noktiju, samo je nokat na desnom palcu bio nakrhnut i tako okrhnut odjednom je iz njene utrobe iznjedrio paniku. Nešto se nekom dogodilo i taj netko bila je ona, nepoznata i neznana samoj sebi . Podigla se tako naglo da je ogrebla dlan i iskrenula nogu, žignulo je kao plamen u gležnju pa je odšepesala natrag tih nekoliko koraka, opet sjela na kamen u podnožju stupa i bacila pogled oko sebe, trljajući bolno stopalo.

Kamen do kamena, između samo malo sasušena trava i poneki grm. Makija. I sunčani kolut na prozirnom nebu. Stotinjak metara dalje drugi betonski stup dalekovoda, u daljini još jedan i još jedan na rubu brda. Sklopila je oči,svjetlost je bila bolna jer je otkrila mrak u njenom pamćenju, misli su se bavile stupovima i makijom i prazninom prostranog neba i gomilale se nesuvislo gušeći to prostranstvo. Htjela ih je isključiti, odbaciti, očistiti, da uhvati neku jasnoću ispod spuštenih kapaka, neku poznatu sliku o njoj samoj. Stisnula je šaku i udarila se posred čela, jednom, pa još jednom i udarala je tako ne osjećajući ni bol sve dok nije istisnula iz svog kratkog sjećanja sliku pustoši oko sebe i ponovno se našla u mraku sa samom sobom tražeći se.

Još uvijek ne otvarajući oči da ne vidi pustoš oko sebe, rukama je dodirnula lice. Prsti su napipali meku kožu obraza i raspucale usne. Pokušala ih je navlažiti slinom ali grlo joj je bilo raspuklo, a nepce i jezik suhi zbog panike od neprepoznavanja pod vlastitim dodirom, od nemogućnosti da pod prstima stvori sliku nepoznate sebe koju je nekad morala poznavati. Sklupčala se i obuhvatila rukama gole noge, sagnula glavu i pritisnula sklopljene oči na koljena. Udišući miris svog međunožja, miris koji je morao biti njen u nosnicama, zaplakala je suhim suzama jer nije prepoznala ni svoj izvor i jer je to saznanje bilo bolnije od neprepoznavanja vlastitog lica i imena. Jedina suvislost bila je glad i zastrašujuće sjećanje na neko toplo pecivo, neostvariva želja na kojoj se zadržala i rasplinula njena umorna misao u novom zaboravu.

Probudila se ukočena jer je noć provela između dva kamena u podnožju nekog betonskog stupa dalekovoda.


- 07:55 - Misao se pojavi i nestane,ovdje je zabilježi ako želiš (7) - print - # - On/off -

13.02.2006., ponedjeljak

Miris magnolije


Meko me tišinom uspavljuješ
U zaboravu usnulih vjeđa
Varka tvoje prisutnosti
Miriši
Magnolijom

- 15:50 - Misao se pojavi i nestane,ovdje je zabilježi ako želiš (23) - print - # - On/off -

07.02.2006., utorak

Između dva čaja od mente

Stajao si u sumraku
U ulici golih breza
Među mojim zabludama
Dlanova ispruženih
Svakoj interpretaciji
Mojih raspuklih suza

Umotana u tvoje pokrivače
Između dva čaja od mente
U svijetlu jedne svijeće
Rekoh ti nešto sasvim tiho
Toliko tiho da nisi mogao čuti
Ime koje nije tvoje

- 20:44 - Misao se pojavi i nestane,ovdje je zabilježi ako želiš (27) - print - # - On/off -

04.02.2006., subota

Noći izvan konteksta

Ti znaš sve
Što se o meni može znati
Sve moje površne glatke priče
Satkane na mjesečini
U sjenama mojih duhova
Izvučene
Iz konteksta
Mene same
Gole
Rastvorene
U tim pričama nema

- 17:02 - Misao se pojavi i nestane,ovdje je zabilježi ako želiš (16) - print - # - On/off -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

[favs] [linkovi] [arhiva] [mail] [blog]





Muzika:noći izvan konteksta
Slika:Catherine McIntyre

Copyright © 2005-2010 plejadablue

Free Counter


online