bosim nogama

19.07.2005., utorak

Marina

Dok zatvara torbu, razmišlja o tome kako je žena s drugog broda lijepa, iako više nije bila mlada. Kretala se po brodu vješto i opušteno. I nasmiješila se kad bi im se pogledi sreli. Brodovi su im se već dva dana dodirivali u marini. Kiša, malo zapjenjeno more vani. I loša prognoza.

Gasi cigaretu. Malo joj je opekla prst, ne može se više stvari raditi odjednom. Samo jedna. Samo pakiranje kao konačnica. Žena s drugog broda čisti ribu, jedan je zarez bio nezgodan. Opečeni prst, zarezani prst , udica u prstu i puna čekaonica neke otočne ambulante. Srpanj neke godine. Zatvarač torbe je kategorički odlučan. Par udaraca dlanom po crvenoj torbi. Kao potvrda. Puna je, na vrhu nešto prljavog rublja, na dnu neotpakirano. Jedan je bljesak kliznuo duž mesingane ograde broda. Na kratko. Naznaka da oblaci popuštaju svoje sivilo.

Čovjek s drugog broda stavlja ženi flaster na porezani prst. Ostavila je torbu i naslanja se na ogradu. Između dva broda jedva bi stao jedan korak. I malo mora. Nije valjda ništa strašno, upita. Žena prema njoj podiže crni baršun svog pogleda i odmahuje glavom. Čovjek s drugog broda nije podigao pogled, šutke je obrađivao malu ranicu. I jučer navečer samo je šutio, dok je žena, naslonjena na ogradu broda govorila i pozvala ih na čašu vina. Nisu otišli, on je odgovorio da su upravo završili i da je za večeras bilo dosta. I ne samo za večeras. Razmišljala je sinoć kako nije znao što je odbio, jer nije shvatio poziv. Ispijanje njihovog vlastitog vina ranije te večeri bilo je previše žestoko, kao grapa, začinjeno gorko. Ostali okusi bili su izgubljeni.

Marina se budi, još sat-dva i vezovi će ostati prazni. Čovjek na drugom brodu odmata uže. Žena podiže kosu i kvači je kopčom, vjetar je vani još uvijek jak. Jedan je crni pramen ispao i ona zamišlja kako će se vjetar igrati njime tamo na otvorenom moru. Njezine su špange u torbi i ništa nije zaboravljeno, ovaj puta ne. Sa prove promatra dolazak auta, on je izišao i otvorio prtljažnik. Otvorene ralje za njezinu torbu i put do autobusa. On stoji i čeka, tako je lakše odreći se bilo kakve odluke.

Ona uzima torbu, čovjek s drugog broda je prihvaća. Neki dogovori prešutno se sklapaju bez vlastitog saznanja. Potpis na kapi kiše ili noti vjetra u zraku, nevidljivo jasno. Brodovi su jedan uz drugi, dovoljno je sagnuti glavu ispod brodske tende i prekoračiti ograde. Žena joj pruža ruku dok čovjek pokreće motor broda. Grgljaj na površini mora i dodir njenih nogu na palubi drugog broda. Drugi brod. Ruke žene su malo grube od brodskog užeta, jedra i soli, ali nježne na njenim bokovima. A usne puteno meke i mirišu na alge.

Sa prove promatra kako se obala marine udaljava, on i otvoreni prtljažnik uskoro joj nestaju ispred očiju. Iza broda bijela brazda postaje sve šira.

- 23:21 - Misao se pojavi i nestane,ovdje je zabilježi ako želiš (29) - print - # - On/off -

<< Arhiva >>

[favs] [linkovi] [arhiva] [mail] [blog]





Muzika:noći izvan konteksta
Slika:Catherine McIntyre

Copyright © 2005-2010 plejadablue

Free Counter


online