plava brazda

utorak, 28.09.2010.

TEK TRENINGA RADI

Čin je mrvu svečanije, liti il zimi, naročito zimi, u nas ne može proć bez pašticade.
Nisan ju pravila već par miseci pa mi došlo trenirati.
Odma da se razumimo, nema jedne ricete za pašticadu jer svak ko drži do sebe svoju ricetu prinosi s kolina na kolino, koliko ima starih kuća, toliko ima riceta, isto ka za brudet.
Ja san od none, a za 5-6 ljudi, dobila ovu provjerenu i ne pada mi na pamet išta minjati, oću reć da znan za suve šljive, manje ovog, više onog al to u mene ne igra.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

- 2,5 - 3 kg tvrdog, okruglastog mišića od goveđeg buta
pridvečer il uvečer uzmi češnjak i domaću pancetu, izriži na štapiće


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

-uski, oštri nož zabodi u meso, izvadi, tu uguraj štapić pancete, onda mrvu dalje opet ubodeš i uguraš klinčić, onda češnjak i tako redon sa svih strana mesa pa meso čvrsto zavežeš koncen
staviš ga u teču di taman stane, naliješ vinskon kvasinon (ako je jaka dodaj vode )


vrime je za komp il laptop, metliš po fejsu, portalima, blogovima, chatovima, mailovima pa odeš leć...
osvanilo je dobro jutro, di je kava...
nađi lipu, veliku teču i ajmo...


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

-izvadi meso iz kvasine da se cidi dok očistiš 4 - 5 sridnjih kapula
stavi u teču uja, mišanoga ( po maslinova, po suncokreta ) pa meso dobro pofrigaj sa svih strana, neka uvati smeđu boju


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

-dodaj one kapule u komadu, neka posmeđu, prolij po litre crnog običnog u kojen si razmutila 2 dobre žlice konšerve, očisti 4 lipe mrkve, 2 kiselkaste jabuke, komadinu korena od selena pa sve baci u teču, dodaj crnog ako triba
baren 1 muškatni oras ostruži, dodaj listiće ružmarina, malo vegete, 20-tak zrna crnog papra
nalij vode da sve pokrije, neka lagano kuva najmanje 2 ure
diži s kuvala, izvadi meso, pusti da se teke oladi, odriši konac i riži fete debljine 1 cm


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

-slaži ih u novu teču
toč di se kuvalo smlati onin štapon na struju ili u multi fud procesoru, prolij ga po fetama pašticade


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

-operi 2 veća limuna, iskidaj ih na tanke okrugle fete i poslaži po vrvu pašticade
sad još po ure na laganu vatru, provaj sol, kiselost i ne zaboravi onu finu slatkastu notu

Domaće njoke od kunpira znaš napravit, jel tako ?
Ako ne znaš pitaj, nemoj pašticadu uvridit kupovnin.
Ljubi se i lipi pire, Scotti arborio riž na bilo ili koja velika, debela domaća pašta
U slast !

28.09.2010. u 18:33 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.




Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

jučer, danas, sutra

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Dobila od Franca za Valentinovo

Može me se nać na Facebooku
il mi impoštat pismo na :

katjaplava@gmail.com

Copyright by Katja
Zabranjeno korištenje objavljenih tekstova bez pristanka autora

ISPOVIJED

Ko bratu da ti se ispovijedim :
nikada mi neće biti jasno
zašto mi nisi rekao da si mi brat
i da sam ti ja to isto tako,
a naši su se koraci ispreplitali -
tvoji u moje, moji u tvoje
na istoj životnoj stazi.

Ti možda znaš kako je lijepo
biti brat cvrčku i korijenju trava,
ali si zaboravio kako je zanosno
biti brat čovjeku koji se spašava.

Daj, sagni se samo
i pogledaj kolika sličnost stopala,
stopala tvojih i onih
koji te nazivlju braćom.
Naučimo :
sve je prolazno osim prolaznosti
samo se strvinar raduje
nad svojom daćom.

Janko Bubalo


Blog.hr

BARBARA

Barbara bješe bijela boka
Barbara bješe čvrsta, široka
Barbara bješe naša dika
Barbara, Barbara, lijepa ko slika.
Kad si je vidio, gospe draga,
kako je stasita sprijeda i straga,
srce se strese ko val na žalu
ko štandarac lagan na maestralu.

To je lađa što rijetko se rađa
to je prova staroga kova,
to je krma što sitno se drma
kad vješto promiče između molova
ko mlada krčmarica između stolova
(Ah, barba, barba, gdje nam je Barbara
Modro, i bijelo i crno farbana!)

Je l' danas u brodova takav stas,
ima l' još ljudi poput nas,
ima l' još mora, ima l' zemalja,
ima l' još vina, koje valja?

U kakvim olujama imadoh sreću!
Na kakvim sam munjama palio svijeću!
Koliko puta rekoh na siki:
"Kupit ću sviću svetom Niki
ako se spasimo Barbara i ja,
e tutti quanti in compagnia."

Kakvo sve more vidjeh daleko!
Bilo je jedno bijelo ko mlijeko,
morske smo krave muzli jutrom,
uvečer - bijeli kruh sa putrom.
A žuto more žuto ko limun!
Odonda sam za skorbut imun.

Bijela jedra i bijela bedra,
svojeglava Barbara, Barbara dobra,
spora ko kornjača, brza ko kobra,
nijedan brod joj nije rod!

More je tamnocrvene boje,
stari mornari na palubi stoje.
"Parone, dobar odabraste pravac,
more je gusti stari plavac."
"Još jedan kablić nek prođe kroz stroj
provjere radi" - nalog je moj.

"Barbaro brodi, more nam godi,
nijedna stvar ti nije par."

I tako je Barbara sve dalja i dalja,
crvenim morem se pospano valja

e il naufragar xe dolce in questo mar.

Ivan Slamnig

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se