Plastično je fantastično

utorak, 16.02.2016.

Plastični pločnici koji čuvaju stabla

Piše:
Boris Jagačić,
glavni urednik portala ZG-Magazin




Velika stabla su i velika vrijednost jednog grada. Ona pružaju lijepo zelenilo, za vrućih ljetnih dana pružaju hlad, pomažu u smanjenju onečišćenja te osim što podižu vrijednost nekretnina na mjestima gdje su posađena, pokazalo se da pozitivno utječu i na mentalno zdravlje.

Zagreb je dugo bio na glasu kao grad zelenila i parkova, no u novije vrijeme, u vrijeme žurbane urbanizacije grada sve se manje vodi računa o zelenilu i stablima koja su ukras našega grada. U centru, njihovi korijeni podižu asfalt na šetnicama na Zrinjevcu ili kamene obloge na »zelenom valu«, ali i drugim lokacijama u centru što osim materijalnih šteta na gradskih površinama, može dovesti i do oštećivanja korijena stabala i njihovog propadanja. Uz to, korijenje predstavlja potencijalnu zamku za pješake i automobile.


Šetalište na Zrinjevcu noću



U takvim slučajevima gradske službe obično posegnu za staromodnim rješenjem – motornim pilama, a zagrebački Zrinjevac nije u tome europski izuzetak. No što bi bio pravi ekološki savjestan pristup zajednice prema zrelim stablima?

U gradu Logan u američkoj državi Utah potražili su druga rješenja ne bi li izbjegli motorne pile te su na nekim mjestima oko gradskih stabala cementne ploče zamijenili pločama izrađenim od 100 posto recikliranog polietilena niske gustoće. Ploče nazvane Terrewalks dimenzija 24 x 30 inča (61 x 76 cm) koštaju preračunato oko 340 kuna po komad, a mogu se lako ukloniti za potrebe orezivanja korijenja drveća te se zatim mogu jednostavno vratiti nazad na mjesto.

Spašavaju stabla i čuvaju okoliš

Prema informacijama koje prenosi Plastic News, osim što se korištenjem Terrewalks ploča do sada spasilo već najmanje 200 stabala u gradovima Kanade i SAD-a, takve su ploče izrađene od polietilena niske gustoće (LDPE) najnižeg razreda koji je napravljen od plastičnog otpada, čime se rješava još jedan ekološki problem.

Terrewalks ploče prodaje tvrtka Terrecon Inc., sa sjedištem u Kaliforniji. Tvrtku je osnovala Lindsay Smith koja je na ovakvu je poslovnu ideju došla 2001. godine nakon što je u svom susjedstvu zapazila 26 stabala fikusa označenih za uklanjanje crvenim slovima »X«. Njezina tvrtka počela je s proizvodnjom gume za fleksibilne nogostupe, ali je 2007. u proizvodni program dodana i reciklirana plastika.

Sirovine kao što je plastična folija iskorištena za omotavanje bala sijena u poljoprivredi pretvaraju se u Terrewalk pločice kroz proces termo-kinetičke tehnologije koja, za razliku od injekcijskog prešanja i istiskivanja kalupa, ne zahtijeva da plastika bude čista, sortirana ni granulirana.

Zahvaljujući takvom procesu plastični produkt je grub i raznolik te zbog toga Terrewalks ploče izgledaju kao da su načinjene od betona.

Logan, sveučilišni grad u saveznoj državi Utah već 28 godina osvaja američku nagradu Tree City koja se dodjeljuje gradovima za sadnju i brigu o drveću pa kada se neki div topole i vrbe nagne, netko se od građana u 12 stambenih područja uznemiri.

No kako je javna sigurnost na prvom mjestu, a grad je prilično prometan, drva bi obično izvukla »deblji kraj«, kaže Megan Dettenmaier, edukatorica za pošumljavanje pri Državnom sveučilištu Utah.

Ona i njezin kolega čuli su za plastične nogostupe koji se koristi ne bi li se sačuvala problematična stabla te je odlučila porazgovarati o tome s lokalnim dužnosnicima Aljaske i Wisconsina. Nakon što je dobila pozitivne ocjene zatražila je i dobila državnu potporu od 8.000 dolara kako bi se Terrewalks ploče isprobale u Loganu. Grad je nadopunio potporu s 10.000 dolara i ustupio radnu snagu za postavljanje ploča.

»Drveće u Loganu će biti pošteđeno, a pojavi li se negdje problem, ploče se mogu podignuti, problematično korijenje orezati, a iste se ploče mogu vratiti na mjesto«, objašnjava Dettenmaier. Prema njezinim riječima radi se o jedinstvenom proizvodu koji smanjuje otpad, pomaže gradovima u očuvanju zrelih stabala i stvara sigurne i prohodne nogostupe na kojima ne vreba korijenje na koje se netko može spotaknuti. A ne manje važno je i da radovi mogu biti gotovi u jednom danu.

Različite namjene

Ipak, plastični pločnici su u startu skuplji od betona, no kod klasičnih nogostupa postoje visoki troškovi sanacije gdje je došlo do njihova odizanja te uklanjanja starog i sađenja novog stabla, napominje Dettenmaier i dodaje kako se tu radi o ciklusima koji se u budućnosti ponavljaju kada to novo drvce također postane problem.


Sadnja stabala na Bundeku (Foto: Zrinjevac)



Terrewalk nogostupi s jamstvom od 20 godina postavljeni su u Loganu prošlog ljeta i sada se pati kako će se držati na visokim ljetnim temperaturama, za oštrih zima i prilkom korištenja različitih metoda za uklanjanje snijega. Utjecaj vremenskih uvjeta je tu još najveća nepoznanica.

I dok su plastične ploče trenutno u fazi testiranja u Loganu, Lindsay Smith tvrdi kako je riječ o iskušanom proizvodu koji se odlikuje dugotrajnošću te je »gotovo neuništiv« čak i ako su potpuno smrznute. Uz to, navodi ona, ploče dobivaju sve veću popularnost u trgovačkim, korporativnim i sveučilišnim krugovima. Plastične ploče mogu izgledom kopirati granit, mramor i kamen, imaju i protukliznu površinu pa je na njima sigurnije i udobnije hodati ili trčati – (ili padati).

Stoga u Terreconu najavljuju i da će ih se ubuduće primjenjivati i za podloge sportskih terena, gdje će biti postavljene na posebnim jastučićima.

Ploče su pogodne i za zelenu gradnju jer su izrađene od recikliranog materijala i pokazale su se dobrima na sunčevom svjetlu. Za razliku od cementa i asfalta ne šire vrućinu, a polimerni kanali mogu imati ulogu u odvodnji oborinske vode. S donje strane Terrewalks ploče imaju kanale koji služe kao rezervoari što omogućava da oborinske vode postepeno natapaju tlo nad kojima se ploče nalaze.



Izvor:
ZG-Magazin:
Plastični pločnici koji čuvaju stabla


- 22:16 - Komentari (11) - Isprintaj - #