Plastično je fantastično

nedjelja, 01.11.2015.

NEWSLETTER 37

NEWSLETTER 37



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec listopad.

Listopad - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Tempo svakodnevnog objavljivanja na žalost nije održan, prvenstveno zbog zauzetosti i putovanja, ali ipak na blogu je objavljeno 18 postova.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom rujna na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):


01.10. - NEWSLETTER 36 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom rujna.
02.10. - Zabrana staklene ambalaže - Vrlo zanimljiv članak objavio je Ranko Rabačević, suradnik portala ZG Magazin (s kojim ovaj blog uspješno surađuje) s vrlo zanimljivom inicijativom - zabraniti staklenu ambalažu jer je nerazgradljiva.
04.10. - Francuzi podvojeno o BPA - Francuski vrhovni sud donio je podijeljenu presudu vezano za bisfenol A (BPA). Zabrana ostaje za francusko tržište, a plastičari mogu koristiti BPA u proizvodima koje izvoze.
06.10. - A vi bi razgradljivu plastiku, je li? - Banke Škotske i Engleske objavile su da pripremaju izdavanje plastičnih novčanica od 5 i 10 engleskih funti - dakle onih najkorištenijih i njima bi zamijenili dosadašnje novčanice načinjene od kombinacije papira i pamučnih vlakana. Postavlja se otvoreno pitanje "zelenim" zalagateljima za razgradljivu plastiku - jesu li sigurni u svoja zalaganja i traženja?
07.10. - I'm no paying for bag! (video) - Engleska je zadnja u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela namet na jednokratne plastične vrećice. Od 5. listopada potrošači i u Engleskoj, kao i u ostalim dijelovima Velike Britanije, trebaju platiti 5 centi (oko 52 lipe) za plastičnu vrećicu. Međutim, od prvog dana ne prolazi sve kako treba, što je vidljivo iz video priloga.
09.10. - Voda ubija - Sjećate li se priče o dihidrogen monoksidu (DHMO) - najopasnijem kemijskom spoju koji postoji? Da to je obična voda ili kako bi stari latini rekli aqua vulgaris. Evo, na žalost tužne, još jedne potvrde da sve, ali baš sve, ako se koristi u prevelikim količinama, u prevelikim koncentracijama i prevelikom vremenskom razdoblju može biti smrtonosno. Pa tako i plastika.
10.10. - Zabrana mikrogranula - Plastične mikrogranule (e. microbeads), mikronska plastična zrnca veličine od 0,5 µm do 500 µm. Koriste se najviše u kozmetici kao piling agensi. Dakle, može ih se naći u brojnim kremama za maske lica, piling kremama, pomadama za čišćenje i pomlađivanje kože, pastama za zube, posebno onima za izbjeljivanje. Pokazale su se zdravstveno sigurne za korištenje u svoj toj kozmetici, a istovremeno su učinkovite za svrhu za koju su namijenjene. Ipak, u četvrtak, 8. listopada, guverner Kalifornije potpisao je uredbu AB 888 kojom se zabrana uvodi od 1. siječnja 2020. godine. Kako se navodi u obrazloženju, "ova uredba osigurava da će proizvodi za osobnu njegu biti proizvedeni s ekološki sigurnim alternativnim sastojcima".
11.10. - Plastike kol'ko voliš - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Alemka Goleš, Zagreb - U Zagrebu je održan 24. Zagrebački maraton, a vjerna suradnica bloga, fotografkinja Alemka Goleš iz Zagreba podsjeća nas na prošlogodišnju trku.
12.10. - Miruj! U smrti se - raspada - Nije dugo trebalo čekati. Sad se i "ekološki" može umrijeti. Naime, iz Nizozemske nam dolazi ideja i kreacija od poduzetnice Marieke Havermans, a iz Kine gotov proizvod - "ekološki" lijes. Ovaj novi hit zelenih izrađen je 100 % od biorazgradive plastike i to iz bioplastike dobivene iz ostataka prerade žitarica i krumpira.
13.10. - Ne lažite kupce! - Europsko udruženje bioplastičara poslalo je objavu za medije u kojem ukazuje potrošačima i upozorava proizvođače plastičnih vrećica s oksorazgradivim aditivom da ne zavaravaju kupce, jer njihov proizvod nije u skladu s EN 13432.
14.10. - Kome smetaju dobri rezultati u proizvodnji plastičnih vrećica? - Riječ je o gospodarskoj grani koja u Hrvatskoj bilježi pozitivne, iz godine u godinu sve bolje rezultate. Ali zato su proizvođači tih vrećica u Hrvatskoj konstantno na udaru, od raznih lažnih »zelenih« koji bi valjda htjeli ugasiti još i tu proizvodnju ističući plastične vrećice kao jedan od gorućih ekoloških problema.
16.10. - Konzum kao Tesco? Moš' mislit - Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Velikoj Britaniji - Tesco, inače po prometu je među većima u svijetu, organizirao je prikupljanje iskorištenih polietilenskih vrećica, kao i skupljanje ostale iskorištene polietilenske ambalaže, te sklopio ugovor s kompanijom Eurokey Recycling da se Tescove plastične vrećice izrađuju od reciklata od prikupljenih iskorištenih vrećica i otpadnog ambalažnog materijala. Pitanje se postavlja - hoće li npr. naš Konzum tako?
18.10. - Naši plastičari u Iranu - U Iranskoj gospodarskoj komori žele suradnju s hrvatskim tvrtkama u proizvodnji lokomotiva, brodogradnji, ali i drugim granama industrije među kojima je i proizvodnja plastične ambalaže. Postoji i ideja o turističkoj razmjeni. Najbliže potpisivanju unosnog ugovora došao je Bomark PAK.
19.10. - Povisite namet! - Kompanija koja se bavi otpadom u Engleskoj, a pokriva svojom djelatnosti područje cijele Velike Britanije Business Waste traže da se nedavno uvedena naknada od 5 Ł penija (oko 52 lipe) u Engleskoj povisi na najmanje 20 Ł penija (oko 2 kune i 10 lipa) jer ovako niska naknada ne postiže željene rezultate.
20.10. - Što više plastične ambalaže, to manje otpada - Nezavisni austrijski institut Denkstatt proveo je istraživanje i sačinio analizu korištenja materijala za izradu ambalaže i došao do (nama plastičarima poznatog) zaključka: plastika i njeno sve veće korištenje za ambalažu za hranu i pića doprinosi smanjenju otpada. Kako navode, veće korištenje plastične ambalaže je "pametan način kako smanjiti kvarenje hrane i pića", a time i ukupno smanjiti otpad.
23.10. - Tko plastikom onečišćuje oceane? - Otprilike 8 milijuna tona plastičnog otpada godišnje se baci u mora i oceane, a prema najnovijem istraživanju 60 % svog tog otpada dolazi iz 5 zemalja - Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vijetnam. Niti jedna od planiranih mjera za smanjenje plastičnog otpada u morima ne predviđa zabrane.
24.10. - Plastika i ugljična vlakna, budućnost automobila - U ožujku 2015. Ford je prdstavio svoj novi GT, sportski automobil vrhunskih performansi kod kojeg je napravljen cijeli niz unapređenja - prvenstveno s ciljem smanjivanja težine i slijedom toga smanjivanja potrošnje goriva. Već se nekoliko godina postepeno, dio po dio uvode novi materijali, isti oni koji se već uspješno koriste pri izradi teniskih reketa, ribičkih štapova, okvira za bicikle, proteza za udove, mostova, dronova i u avio industriji za Boeingov Dreamliner. A ti novi materijali su plastika ojačana ugljičnim vlaknima.
27.10. - Najava događaja - predavanje dr.sci. Viktora Simončiča - Suradnik bloga dr.sci. Viktor Simončič održao je u Hrvatskom društvu kemijskih inženjera predavanje "Možemo li popraviti propušteno u pregovorima s EU - kako isplivati i kako dalje?".


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
03.04.2012. - Postrojenje za preradu otpadne plastike u gorivo - Londonska kompanija Cynar, koja je razvila tehnologiju prerade otpadne plastike u gorivo, potpisala je 8,5 milijuna € vrijedan ugovor s kompanijom Rockwell Automation za projektiranje i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadne plastike u gorivo. Gradnja postrojenja predviđena je u Bristolu, u Velikoj Britaniji. Tehnologija koju je razvio Cynar sastoji se u topljenju otpadne plastike do razine tekućine, pirolizi i zatim destilaciji. Proces može preraditi gotovo svu otpadnu plastiku (e. End-of-Life-Plastic (ELP), koja se inače sada odvozi na odlagališta. Dan je prikaz procesa.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #