Plastično je fantastično

petak, 09.10.2015.

Voda ubija

Sjećate li se priče o dihidrogen monoksidu (DHMO) - najopasnijem kemijskom spoju koji postoji? Da to je obična voda ili kako bi stari latini rekli aqua vulgaris. Evo, na žalost tužne, još jedne potvrde da sve, ali baš sve, ako se koristi u prevelikim količinama, u prevelikim koncentracijama i prevelikom vremenskom razdoblju može biti smrtonosno.



Tužna vijest stiže iz Velike Britanije gdje je nakon dulje šetnje i pijenja velike količine vode preminula planinarka. Liječnici su utvrdili "od prevelike količine vode" koju je ona popila u tom vremenu, kojom prilikom je došlo poremećaja koji se naziva hiponatremija - odnosno zbog prevelike količine unesene vode u organizam smanjila se razina minerala i soli u organizmu, naročito natrija "elementa ključnog za održavanje ravnoteže vode, koja se uslijed njegova nedostatka naglo rasporedila po tjelesnim ćelijama, što je rezultiralo oticanjem mozga".


Tužan primjer, ali valja opetovano naglasiti - nije u pitanju plastika, nisu u pitanju navodne tvari koje se "otapaju" iz plastike i što sve ne što nas nedozreli aktivisti i navodni prijatelji stalno uvjeravaju.

Stoga ponoviti ću - plastična ambalaža, naročito ona koja se koristi za hranu i koja dolazi u doticaj s hranom je sigurna i pouzdana, zdravstveno ispravna i neškodljiva. A kako iz ovog primjera s vodom vidimo, sve može biti smrtonosno, ukoliko se pretjera.

Da, smrtonosne mogu biti i PET plastenke - one od pola litre, od litre, a naročito one od dvije litre - ako ih cijele progutate. Stoga …



Izvor:
24sata:
Planinarka umrla od trovanja vodom jer je popila - previše!


- 18:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #