Plastično je fantastično

petak, 01.05.2015.

NEWSLETTER 30


NEWSLETTER 30



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec travanj.

Travanj - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Na blogu je objavljeno 25 postova.

Inače mjesec su obilježila tri značajna događanja: izložba fotografija "Plastika i plastični proizvodi oko nas" u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u sklopu 13. Festivala znanosti kojom prilikom je izložbu imalo prilike vidjeti nekoliko tisuća posjetitelja.

Drugi važan događaj je prekid predstečajne nagodbe DINE i pokretanje procedure za proglašenje stečaja, svojevremeno našeg najvećeg proizvođača polietilena niske gustoće i poli(vinil-klorida), svjetski poznate, visokokvalitetne tvornice, s vrhunskom tehnologijom, s najsuvremenijim sustavima upravljanja, s vrhunskim stručnjacima, velikog izvoznika, a sada besperspektivne i napuštene riune (sad već i izvora ekološke opasnosti) zahvaljujući nesposobnosti i bivših i sadašnjih, a dodao bih i zahvaljujući nekim nepoznatim silama.

I treći događaj koji je obilježio kraj mjeseca je prihvaćanje prijedloga promjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu ili jednostavnije rečeno prihvaćanje Direktive o ograničavanju potrošnje laganih plastičnih vrećica u Europskom parlamentu, koja je postala obavezna za sve članice EU, pa tako i u Hrvatskoj, koja je jedina u Europskom vijeću glasala protiv prijedloga. Ali, o tome će biti još riječi i na stranicama bloga u sljedećem razdoblju.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom ožujka na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

02.04. - Taksa na vrećice je smiješna ... kažu stanovnici Dallasa - video prilog - Intervjuirali su građane Dallasa o uvedenoj taksi na plastične vrećice. U svojim odgovorima su jedinstveno - taksa nije dobra, taksa je smiješna.
03.04. - I maže i masira … plastika to omogućava - Njemačka tvrtka RPC Bramlage predstavila je tržištu novu, praktičnu plastičnu ambalažu prvenstveno primjenjivu za kreme, gelove, ulja i losione. Posebno oblikovani dispenzer omogućava učinkovitiju primjenu širokog spektra kozmetičkih i medicinskih preparata.
04.04. - NEWSLETTER 28 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom ožujka.
05.04. - Sretan Uskrs - Uskrsna čestitka.
06.04. - Biorazgradiva plastika se ne razgrađuje brže od obične - Web portal Croenergo.eu objavio je članak pod ovim naslovom. Preneseni su podaci iz istraživanja kojeg su proveli Susan Selke i Rafael Auras s Michigan State University. Izneseni, odnosno preneseni su podaci koji su dobro poznati hrvatskim znanstvenicima, plastičarskim i ekološkim stručnjacima, ali i sve široj javnosti kao i čitateljima ovog bloga. Ipak, valja povremeno podsjetiti na znanstveno dokazane činjenice. Međutim, zaključak članka kojeg potpisuje Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS me je šokirao, pa sam morao reagirati.
07.04. - Je li moguć život bez plastike? (1) - Jedan obični dan - Još 2009. godine je članica Društva za plastiku i gumu mr.sc. Maja Rujnić Sokele u časopisu Polimeri objavila vrlo zanimljiv članak kao odgovor na sulude ideje o današnjem (navodno) suvremenom životu bez plastike. Članak je detaljan, vrlo slikovit, a zbog lakšeg čitanja, podijeljen je u 5 dijelova.
08.04. - Je li moguć život bez plastike? (2) - Negativni imidž plastike - U ovom nastavku autorica Maja Rujnić Sokele pokušava nam približiti razloge negativnog imidža plastike.
09.04. - Je li moguć život bez plastike? (3) - Koliko je plastike u kućnom otpadu? - U trećem nastavku članka autorica mr.sc. Maja Rujnić Sokele predstavlja svoje mini istraživanje o količini plastike u kućnom otpadu.
10.04. - Je li moguć život bez plastike? (4) - Sakupljanje plastičnog otpada u Europi - U četvrtom nastavku članka autorica daje nam prikaz prakse iz Europe. Valja podsjetiti da je članak pisan 2009. godine, a da su se parametri o kojima govori Maja značajno "popravili". Najviše zbog primjene modernih tehnologija gospodarenja otpadom, stalnim unapređivanjima cijelog sustava te sve većoj svjesnosti stanovništva da otpad, pa tako i plastični otpad nije smeće već vrlo važan sirovinski i energijski resurs.
11.04. - Je li moguć život bez plastike? (5) - Ne, život bez plastike nije moguć! - U posljednjem nastavku objave članka autorica mr.sc. Maja Rujnić Sokele daje jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje postavljeno u naslovu. Nije to nečiji stav ili opredjeljenje, nisu to nečije individualne preferencije niti stvar ukusa, sviđanja - nesviđanja, to su jednostavno stručno, znanstveno, ali i životno dokazane činjenice.
12.04. - PET umjetnički izričaj by Veronika Richterová - Predstavljanje umjetničkih skulptura od iskorištenih PET plastenki, s kojima je češka umjetnica Veronika Richterová svoj umjetnički izričaj povezala s odgovornim eko ponašanjem. Umjetnica se ovim umjetničkim izričajem bavi već godinama i iskoristila je na tisuće PET plastenki. Ima muzej skulptura od PET plastenki u kojem ima preko 3000 plastenki iz 76 zemalja.
13.04. - Novi broj časopisa Polimeri - Prikaz najnovijeg broja časopisa Polimeri s prenesenim uvodnikom glavne urednice prof.dr.sc. Đurđice Španiček te s poveznicama iz sadržaja na objavljene članke u ovom broju.
15.04. - NEWSLETTER 29 - izvanredno izdanje - Festival znanosti - Najava 13. Festivala znanosti s programom i sažecima i autorima događanja, na kojem je kao popratni program pozvana izložba fotografija "Plastika i plastični proizvodi oko nas". Festival znanosti održava se u cijeloj Hrvatskoj, centralna događanja su u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ovogodišnja tema je Sunce.
16.04. - O izložbi na Festivalu - Kratki opis izložbe "Plastika i plastični proizvodi oko nas" s pregledom fotografa sudionika i njihovih radova.
17.04. - DINA, In memoriam - Naši (bivši) plastičari - Kolumna Branka Mijića iz riječkog Novog lista o stečaju DINA Petrokemije. Vrlo znakovit, tužan, ali točan tekst.
18.04. - Izložba je postavljena, pozvani ste - Izložba "Plastika i plastični proizvodi oko nas" postavljena je u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Spremna je za pokaz Zagrepčanima i svim gostima 13. Festivala znanosti, čiji je izložba popratni program.
22.04. - Izložba je otvorena, poziv i dalje stoji - U ponedjeljak 20. travnja 2015. otvoren je 13. Festival znanosti u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a time je otvorena i izložba "Plastika i plastični proizvodi oko nas". Pogledajte slikovni izvještaj.
23.04. - Dan planete Zemlje - Reagiranje na nebulozne izjave predstavnice Zelene akcije u emisiji HTV-a "Dobro jutro Hrvatska" u povodu dana planeta Zemlje.
24.04. - Nagrađeni umjetnički radovi od plastike - U Villi Gallia na jezeru Como održana je svečana dodjela ovogodišnjih nagrada za dizajn na međunarodnom natječaju A'Design Award. Među nagrađenima je i akademska slikarica Diana Sokolić iz Zagreba. Diana je osvojila brončanu nagradu za svoje odlične i kreativne Lacey narukvice od pleksiglasa i čipke u kategoriji modnih dodataka.
25.04. - Arizona zabranila zabrane - Plivati kontra struje ili kako doći do naknadne pameti - Vijesti iz Arizone, savezne države SAD-a. Senat ove države donio je, a 13. travnja guverner potpisao Zakon kojim se na lokalnim razinama u Arizoni zabranjuje uvođenje zabrana i naknada na vrećice i ostalu plastičnu ambalažu (polistirenske kutije, plastične boce) te se za te iskorištene proizvode uvodi obavezno recikliranje.
26.04. - BPA ipak manje rizičan no što se pretpostavljalo - Najnovije istraživanje pokazuje da novorođenčad imaju manji rizik izloženosti bisfenolu A (BPA) no što se do sada pretpostavljalo.
27.04. - Jeste li licemjerni? - Na Cvjetnom trgu u Zagrebu ukusno uređen štand OraH-a i aktivisti koji prikupljaju potpise za peticiju „Reci NE nafti u Jadranu, reci DA održivom razvoju“. Prvo što mi je upalo u oko je oprema štanda. Ukrašen je velikim i na daljinu vidljivim natpisima izrađenim od poli(vinil-klorida) (PVC)-a, pa si odmah postavljam pitanje, znaju li ti ljudi iz čega se proizvodi PVC.
28.04. - Plastični paneli protiv buke - Australska kompanija Pact Group Holdings koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže, proizvela je lagane plastične panele izrađene iz linearnog polietilena niske gustoće (PE-LLD) koji se postavljaju uz autoceste radi smanjenja buke.
29.04. - I zadovoljni i nezadovoljni - 28. travnja 2015. je prihvaćena Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu kojom se predviđa ograničavanje potrošnje tankih plastičnih vrećica (debljine od 15 do 50 µm). HGK je ocijenila da će ta odluka sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje plastičnih vrećica u Hrvatskoj, ali i izrazila zadovoljstvo što su uspjeli postići da se proizvodnja tih vrećica ne zabrani. Ovaj napis je lijepo politički uobličen. A mogao bi se ukratko prepričati i kao: "Europa nam je zaprijetila opaliti dva šamara, a mi sada svi sretni i veseli što ćemo dobiti samo jedan".
30.04. - A koga vi to zastupate? - video prilozi - Naše europarlamentarke diskutirale u Europskom parlamentu o Direktivi za ograničenje tankih plastičnih vrećica suprotno jedinstvenom hrvatskom stavu. Komentar autora bloga je: Gospođe europarlamentarke, plastične vrećice nisu problem, problem je naše neodgovorno ponašanje i nepostojanje sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja. Plastične vrećice ne zagađuju okoliš jer su u okolišu neutralne, samo ga nagrđuju, ali za to su one najmanje krive.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
08.03.2012. - 7 opasnih laži o plastici - Na američkom web portalu "Alter Net" objavljen članak autor Stiva Wilsona "7 dangerous Lies About Plastic" (7 opasnih laži o plastici) koji je na jednom mjestu skupio toliko faktoida da se jednostavno čovjek zapita trebali se na takvo što osvrtati i trošiti vrijeme na komentiranje. Poznati novinar "Plastic & Rubber Weekly"-ja Anthony Clark odbio je kontrirati tim nevjerojatnim navodima i sklopovima, samo je prokomentirao u svom članku: "Iskreno, ne znam kako uopće spavate ili imate snage pogledati u oči svojoj obitelji za vrijeme doručka, čak i da je pola istina od onoga što je napisano". Ali, dao je link na originalni članak AlterNet-a i upozorio čitatelje da im čitanje neće biti ugodno Kako se radi o jednom od najvećih "alternativnih siteova" u Americi, potrudio sam se prevesti cijeli njihov članak kojeg u originalu možete vidjeti na sljedećem LINKU, a ispod svake "laži" napisao sam svoj komentar. Pa ukoliko imate strpljenja - pročitajte.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #