Plastično je fantastično

četvrtak, 30.04.2015.

A koga vi to zastupate?

Kao što je poznato, a i čitatelji bloga su imali prilike dosta čitati na ovome blogu, ali i putem brojnih medija, Hrvatska je u Vijeću Europske unije jedina glasala protiv prihvaćanja prijedloga Direktive o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica. Posljedica takvog stava bili su argumenti koje je zajednički prihvatilo Društvo za plastiku i gumu, Udruženje za plastiku i gumu Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo vanjskih poslova.

Autor ovog bloga, na poziv proizvođača plastičnih vrećica, a u suradnji s brojnim znanstvenicima iz Društva za plastiku i gumu i stručnjacima iz Udruženja za plastiku i gumu, aktivno je sudjelovao u kreiranju svih prihvaćenih argumenata, i donijeli smo jedinstveni stav koji je koliko toliko bio zaštita malih hrvatskih proizvođača, ali prvenstveno jedinstveni stav koji je ekološki, energijski i ekonomski pozitivan i opravdan. Ministarstvo zaštite okoliša i koordinacija takav stav su prihvatili i sukladno tome glasali u Vijeću.

Na žalost, naše europarlamentarke diskutirale su suprotno jedinstvenom hrvatskom stavu. Pogledajte.

Dubravka Šuica je kazala:




Ljiljana Borzan je kazala:




A svojevremeno je biser bio europarlamentarac OraH-ovac, Davor Škrlec koji smatra da bi se Hrvatska trebala prestati boriti za radna mjesta u proizvodnji plastičnih vrećica i početi razmišljati o nečemu drugome.

Kad bi se legalizirao njezin uzgoj, konoplja bi zaposlila puno više ljudi nego plastične vrećice. Konoplja ne šteti okolišu, zapošljavala bi ljude u proizvodnji vrećica, ali i ljude u poljoprivredi – kaže Škrlec.


Gospođe europarlamentarke, plastične vrećice nisu problem, problem je naše neodgovorno ponašanje i nepostojanje sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja. Plastične vrećice ne zagađuju okoliš jer su u okolišu neutralne, samo ga nagrđuju, ali za to su one najmanje krive.


Stoga se ja pitam, dame i gospodo europarlamentarci: a koga vi to zastupate?


Izvor:
Europski parlament EPTV
: Smanjenje potrošnje laganih plastičnih vrećica (rasprava)


- 17:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #