Plastično je fantastično

utorak, 28.04.2015.

Plastični paneli protiv buke



Australska kompanija Pact Group Holdings koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže, proizvela je lagane plastične panele izrađene iz linearnog polietilena niske gustoće (PE-LLD) koji se postavljaju uz autoceste radi smanjenja buke.





Prvih 16000 polietilenskih panela (oko 17000 kvadratnih metara) postavili su uz autocestu M5 koja spaja Sydney s glavnim gradom Canberrom.

Da bi se proizveo toliki broj panela, bilo je potrebno 10 mjeseci proizvodnje, a proizvedeni su postupkom rotacijskog lijevanja. Ovakvi plastični paneli jednako su učinkoviti u smanjivanju buke kao i drveni, oni od siporeksa ili betonski, samo što plastični paneli imaju cijeli niz drugih prednosti.



Polietilenski paneli za smanjenje buke su lagani, obostrano su profilirani, čvrste, ali lagana konstrukcije, površina je neporozna, a time je i anti-grafiterska, brzo i jednostavno se postavljaju, prilikom postavljanja se ne oštećuju, moguće ih je izraditi u bojama kako bi bili manje uočljivi u okolišu, tijekom eksploatacije nije ih potrebno održavati, premazivati niti štititi raznim kemikalijama, a ima. Materijal se može reciklirati i ovakva izvedba znatno je jeftinija u odnosu na izvedbe s drugim materijalima.




Izvori:
Plastic & Rubber Weekly:
Plastic panels silence traffic noise
Pact Group: Viscount’s Poly Panel Noisewall for Peninsula Link


- 16:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #