Plastično je fantastično

nedjelja, 26.04.2015.

BPA ipak manje rizičan no što se pretpostavljalo



Najnovije istraživanje pokazuje da novorođenčad imaju manji rizik izloženosti bisfenolu A (BPA) no što se do sada pretpostavljalo.

Prema istraživanju "Serial Free Bisphenol A and Bisphenol A Glucuronide Concentrations in Neonates" kojeg je provela grupa znanstvenika pod vodstvom Rebecce Massa Nachman iz Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) iz Baltimorea u saveznoj državi Meryland u SAD-u, a koje je 23. travnja ove godine objavljeno u The Journal of Pediatrics, utvrđeno je da novorođenčad imaju sposobnost metabolizirati BPA i očistiti svoj organizam u samo nekoliko dana nakon rođenja.

Istraživanje je također potvrdilo da sva nastojanja da se dojenčad i mala djeca zaštite od BPA zabranom korištenja polikarbonatnih bočica i čaša, u stvari uopće ne daju rezultate, jer većina novorođenčadi već ima tragove te kemikalije u svom organizmu. Istraživači nisu sigurni odakle potječe ta kemikalija kod novorođenčadi.

Tijekom ovog istraživanja znanstvenici su skupljali uzorke urina od 44 zdrave novorođenčadi životne dobi između 3 i 6 dana te ponovno kad su bila u dobi između 7 i 27 dana života, te su u uzorcima ispitivali sadržaj slobodnog BPA i BPA glukoronida. Slobodni BPA je kemikalija koja se nalazi u plastičnim proizvodima izrađenim od polikarbonata (PC), premazima limenki za konzerviranu hranu i u epoksidnim smolama. BPA glukoronid je ostatak nakon što se slobodni BPA metabolizira u tijelu i biološki je inertan i bezopasan.

Istraživači su utvrdili da u uzorcima urina nije bilo slobodnog BPA, dok je više od 70 % uzoraka sadržavalo BPA glukoronid. Prema objavi za medije kojom je popraćena objava rezultata istraživanja, znanstvenici koji su provodili istraživanje još uvijek nisu sigurni odakle je BPA dospio u organizam novorođenčadi. Ispitivanjem uzoraka nije utvrđena razlika u sadržaju BPA glukoronida kod djece koja su hranjena mliječnim pripravcima i djece koja su hranjena dojenjem majčinim mlijekom. Istraživanje, koje je provedeno u razdoblju između prosinca 2012. i kolovoza 2013. kod 44 zdrave novorođenčadi, 51 % njih je hranjeno samo mliječnim pripravcima, 28 % ih je dojeno majčinim mlijekom na prsima, a 21 % njih je konzumiralo kombinaciju ova dva načina hranjenja.

Istraživanjem je utvrđeno da mlijeko u prahu kojem su hranjena novorođenčad ne sadrži BPA, dok su u majčinom mlijeku nađeni tragovi ove kemikalije.

Ovo je prvo istraživanje provedeno na ovom najosjetljivijem dijelu populacije - novorođenčadi, zbog pretpostavke da je ta populacija najosjetljivija na izloženost BPA zbog činjenice da njihova nerazvijena jetra teško prerađuju ovu kemikaliju koja se, ukoliko je ima u većim količinama u organizmu, ponaša kao endokrini disruptor.

Iako su Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority - EFSA) kao i Američka uprava za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration - FDA) u više navrata potvrdile da nema opasnosti od izloženosti od BPA pri korištenju ambalaže koja sadrži tu kemikaliju pri sadašnjim razinama u hrani, pod pritiskom medija i javnosti FDA je sasvim bezrazložno dopustila zabranu BPA u bočicama i čašicama za dojenčad.



Izvori:
Plastic News:
Study suggests infants at lower risk from BPA exposure than expected
Johns Hopkins news network: BPA may pose less risk to babies than we thought, Johns Hopkins researchers say


- 18:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #